2017-11-05 83 瀏覽
中國人有句說話叫「不時不吃」,同一個道理,日本人係Omakase上面都完美地表現出黎。只選用最當造既時令食材去煮比客人食,一字記之曰心。係天后既呢間鮨店,想試好耐,終於等到朋友生日,可以去一戰。秋天正是吃蟹的好季節,頭盤就當然要食番個蟹先啦左邊既係蟹肉三食,蟹膏丶蟹腳丶蟹肉既蟹肉三重奏。時節食材,保証肉質最靚。右邊係鮟鱇魚肝,加左少少醋去吊味。老老實實講句,一食就好想叫番杯清酒飲但為左保持清醒既味覺食壽司,唯有忍住天然立魚,表面加少醋既Jelly,食落有少少酸味,即刻開一開左個胃赤貝呢個係我食壽司必點既,因為味甜肉質彈牙。表面加左少許柚子皮同埋青檸,味道少少酸,用黎配貝類係黃金組合。唔錯車海老(花竹蝦)海老壽司食得多,但係呢一道車海老我覺得有值我一讚既感覺。蝦既表面同飯既表層都分別夾左一層蝦鬆。蝦鬆係將好多好多蝦不斷炒乾,即係蝦版本既豬肉鬆。煮既過程真係好花時間,為既就係為左為菜式增添一份清味同香味。加埋本身花竹蝦鮮新鮮,肉質結實之餘帶有甘甜味。配合埋個蝦鬆,絕對係有驚喜既一道海老壽司!講起入秋,自自然然就會諗起秋刀魚壽司。簡單D講句:「當造呀麻!」肥美既秋刀魚雖然帶有點點腥味,但係因

係天后既呢間鮨店,想試好耐,終於等到朋友生日,可以去一戰。

秋天正是吃蟹的好季節,頭盤就當然要食番個蟹先啦
但為左保持清醒既味覺食壽司,唯有忍住

車海老(花竹蝦)
肥美既秋刀魚雖然帶有點點腥味,但係因為加添了薑蔥既配搭,壓住了魚身既腥味,同時又突顯左魚身既肥美口感。
一入口,肥美之餘帶有獨特別香氣。真心幾鍾意
即醃既赤身壽司,因為醃完之後口感會比較幼軟,口感相當腍。
而且醬油既味道岩岩好,唔會搶去魚肉自身既甜味,時間掌握做得岩岩好!
天氣一凍又係馬糞海膽當造既日子!滿到瀉既海膽真係令人有一種感動!
海膽好甜,入口自自然然咁溶左。加上紫菜脆身唔會痴牙,食到好感動呀!
肥美既拖羅...........唔洗講乜架啦,食啦

第一次食喜之次既壽司,用火槍燒過去活化魚油同脂肪,表面加上鹽同埋山椒。一個字:正呀

好少壽司店會煮呢個江戶前焗蛋,因為又係手功野!蝦蓉丶魚蓉丶味林加上醬油,一個超正既菜式。真心大愛!
熱辣辣既立魚湯,配上豆腐同蘑茹,舒服!
最後師父怕我地唔怕飽,整多個吞拿魚手卷比我地,入面有芝麻丶蔥同埋胡蘿白乾,香味同味道都好濃厚,正野!
食到最後,加個超甜既蜜瓜同埋自家整既綠茶布丁,滿足既一餐!
2017-11-01
2017-11-03 45 瀏覽
天后對我來說是個陌生的地方 本以為天后只有清湯腩和糖水店 沒想過還有高質素的壽司店 當朋友邀請我來的時候 老實說真的沒抱太大期望 但當見到面外裝潢 感覺似模似樣 最愛坐在壽司師傅前面的我 當然直接選擇壽司吧枱位置 選擇了$880的廚師發板餐 廚師發板非常適合不想傷腦筋選擇 又想食到時令食材的朋友們! <前菜> 白蝦甜蝦用紫蘇葉盛載 甜蝦上有魚子醬 感覺更矜貴 一放入口中 紫蘇葉味道非常突出 有點蓋過甜蝦的鮮甜味 建議紫蘇份量可略為減少 旁邊是爽甜冰菜及甜美蕃茄 主角 吃過前菜,便是師傅表演的重要環節! 《深海池魚》 《貝》 《鰤》 《金目鯛》 金目鯛上加上烏梅醬 帶出金目鯛的甘甜 金目鯛肉質細嫩而帶油香 《白松露蝦》 每次食壽司見到這一款蝦的時候 都會令我興奮不已! 師傅將蝦攤開後 在背脊位置加上白松露醬 放入口中時松露味道一湧而上 加上蝦肉彈牙 令松露味於咀嚼時而突出 本來覺得白松露蝦的組合好奇怪 沒想到食起來沒有違和感 《剝皮魚》 剝皮魚被切成條狀並沾滿醬汁 《秋刀魚》 我期待已久的秋刀魚出現了! 趁還是秋刀魚的季節 最希望當然是食到秋
天后對我來說是個陌生的地方

最愛坐在壽司師傅前面的我
當然直接選擇壽司吧枱位置
選擇了$880的廚師發板餐
廚師發板非常適合不想傷腦筋選擇
又想食到時令食材的朋友們!

<前菜>

有點蓋過甜蝦的鮮甜味
建議紫蘇份量可略為減少

旁邊是爽甜冰菜及甜美蕃茄

主角
吃過前菜,便是師傅表演的重要環節!
《深海池魚》

帶出金目鯛的甘甜
金目鯛肉質細嫩而帶油香

《白松露蝦》

每次食壽司見到這一款蝦的時候
都會令我興奮不已!
師傅將蝦攤開後

沒想到食起來沒有違和感

《剝皮魚》

剝皮魚被切成條狀並沾滿醬汁

《秋刀魚》

我期待已久的秋刀魚出現了!
趁還是秋刀魚的季節
最希望當然是食到秋刀魚壽司!

秋刀魚感覺好新鮮而帶微腥
魚上加上薑蓉及蔥花
入口充滿鮮味及油香

《鹽水海膽》

海膽味道鮮甜
海膽味濃而不腥
整件放入口中非常幸福!

《金目鯛配柚子七味》

再來金目鯛!
這件金目鯛經微微灸燒過
上面加上帶香脆口感既柚子七味粉

《大拖羅》
非常肥美
滿口油香既感覺好滿足!

《蛋》

非常完美的一餐
$880的確是值回票價
鮨豊
天后琉璃街4號地下

成日望住個餐牌勁多野左諗右諗要叫咩野食,日本餐廳最好就係有廚師發辦,會揀果日最正最新鮮既,有好野食又岩哂選擇困難症既人。坐完叮叮去銅鑼灣行街之後行過維園,其實係天后站附近就會搵到呢間大大道木門超有日式風既日本餐廳。呢度有卡位亦有Bar位,要望清師傅整最正既野食當然要坐正面前喇,仲有成個櫃既刺身望住真係見到已經好想食喇!餐具都好有日本特色,坐住等緊師傅準備,一路飲住茶一路等下就好快有得食。好專心咁係你面前整壽司,又整緊三杯壽司飯,望住將海膽三文魚籽放上去,成個過程都會睇到哂,就咁整下整下就整左個一人前出黎。先食左大大隻既蝦,一夾起真係勁大隻呀,已經拆好哂殼,加上黑魚子啖啖肉。再黎就係三件壽司,有吞拿同拖羅,最好食當然係拖羅,真係入口就啖啖油脂,壽司飯大小適中,就算無點醬油都好夠味。再食濃味少少既蝦膠流心海膽,一咬開海膽汁流哂出黎,外面係啖啖蟹肉,包住海膽一齊食成個都好鮮,上面海膽有少少咸夾埋超好食。再黎就係望住整左最耐既三杯超靚既三文魚籽加海膽加蔥吞拿喇!三文魚籽超多,每啖飯都可以配黎食,咸咸地既三文魚籽最好就係配埋壽司飯一齊食,再加上中間舖左紫菜就更香。海膽份量都唔少,雖然放耐左先食,

再黎就係望住整左最耐既三杯超靚既三文魚籽加海膽加蔥吞拿喇!

海膽份量都唔少,雖然放耐左先食,但食落都好鮮甜。

最有驚喜係呢款蔥吞拿,本身吞拿已經好香,再加上蔥提升左香味,中間又加入左柚子令到成個吞拿更多層次。

食完之後仲會有個熱湯,睇顏色已經覺得好足料,飲落魚味真係超重超鮮甜,入面仲有魚超滑身。

仲有個甜品,雪糕抹茶味超香濃,加上甜甜既紅豆超夾。呢度服務真係好好,侍應一見我地飲茶咁上下就不停咁黎Refill真係好用心。

店名:鮨豊
地址:天后琉璃街4號地下

餐牌:

2017-10-28
  • 蝦膠流心海膽
2017-11-01 82 瀏覽
今次到天后琉璃街,看到間門店低調卻高級的日本餐廳,和朋友一同食廚師發辦!首先前菜有松葉蟹肉配蛋黃醬,甜甜的蛋黃醬令鮮甜蟹肉更豐富,而且一大啖蟹肉放入口,很時滿足!另一個是冰菜配番茄。日本蕃茄很甜,而冰菜爽脆,口感很特別接下來便是壽司十貫了。第一款刺身是薄切加上酸汁啫哩,魚味不算突出,但像薄切魚酸酸的,也不錯。北寄貝,新鮮北寄貝很美味,爽脆厚肉,加上灑上柚子皮,柚子香氣令北寄貝更加清新!深海池魚,新鮮很厚切,但還不算軟身,食起來爽脆。鰤魚,師傅說這是秋冬季才會有,魚的紋路也是肥美,但魚味未有太濃。金目鯛,火焰後的金目鯛點上梅醬,魚味淡淡滲出,不過金目鯛本身不算太肥美,但梅醬卻可提味。秋刀魚,秋天當造,亦是我很喜歡的,配上薑蓉蔥末,更能突顯出魚的鮮味,食後食味亦是齒頰留香。剝皮魚,首次嘗次便愛上,師傅把剝皮魚切絲,再混和用剝皮魚肝製成的魚肝醬,味道很鮮和惹味,同時剝皮魚很滑身,吸收肝醬精華,很配搭!馬糞海膽,海膽十分鮮甜,而且入口Creamy, 感覺新鮮,加上分量很多,啖啖海膽真令人滿足喜知次,火焰過的Kinki 把肥油都逼出來,魚的脂肪很肥美,魚香味突出,亦很嫩滑,滑不溜口。拖羅,腩位部

接下來便是壽司十貫了。
深海池魚,新鮮很厚切,但還不算軟身,食起來爽脆。
拖羅,腩位部分的紋路真的很漂亮,而且拖羅入口即融,十分肥美,魚油味又濃、又令人回味。
師傅最後上的玉子燒亦是一大驚喜,軟綿質感就像是雞蛋糕,蛋香味濃而濕潤,十分好味,真是愈後愈有驚喜!
吞拿魚蓉手卷,紫菜脆卜卜, 而且塞滿了吞拿魚蓉,鮮甜得來很香很滑,真好吃!
𩶘魚雞湯
湯頭是奶黃色,看得出是真材實料,魚鮮味很出,而且有𩶘魚煮熟後仍很滑身,魚湯很美味!
甜品是靜岡蜜瓜配抹茶焦糖燉蛋,我先食蜜瓜, 果然又甜又多汁,蜜瓜亦是軟綿綿的,食得很滋味!而Cream brulee 表層焦糖薄脆烤得很好,燉蛋亦重抹茶味,真是為今晚寫上一個甜蜜句號。
2017-10-31 232 瀏覽
小妹的宗旨從來都是「辛苦工作,必以美食慰勞自己」這樣才能夠平衡工作上的辛酸!今晚小妹決定獎勵自己一下!認識這餐廳,主要是因為小妹愛的一個網上插畫家曾經推介過,所以一直想試。地點就在天后地鐵站旁,走大概5分鐘的路就到!推開厚厚的木門,侍應詢問著要坐Order定Sushi Bar,一場到來,當然希望看到師傅大顯功架!這是小妹第一次在香港品嚐Omakase,滿心期待著,等了十多分鐘,美美的一人前已經在小妹眼前!師傅十分耐心介紹著每一味菜式,亦講述品嚐的先後次序!前菜為魚子甘蝦,蝦肉彈牙,而且肉味香甜!再來是壽司,由右至左吃,中呑拿,呑拿和拖羅!次序是根據油脂分佈,中呑拿雖油脂沒有其他多,但相對有口感!呑拿的確油脂多一點點,魚香比中呑拿香!光看拖羅外表,便知道油脂何其多,入口即溶,魚油香真的令人有種像在日本的感覺!喝一口茶,下一道是熱食,面頭是燒海膽,球狀的是炸蟹肉,而裡面是流心海膽!相當燒海膽,小妹更愛流心海膽,味道更香甜!而炸蟹肉更是真材實料的多!一共有三款飯:三文魚籽、海膽跟蔥呑拿魚!三文魚籽是屬咸的那一款,卻不會覺得腥,而飯的份量剛剛好!每一口飯都伴著大量三文魚籽,一點也不吝嗇食材!海
小妹的宗旨從來都是
「辛苦工作,必以美食慰勞自己」
這樣才能夠平衡工作上的辛酸!

今晚小妹決定獎勵自己一下!
地點就在天后地鐵站旁,走大概5分鐘的路就到!

Omakase

魚子甘蝦

中吞拿,吞拿跟拖羅

一共有三款飯:三文魚籽、海膽跟蔥呑拿魚!
三文魚籽飯

海膽飯,海膽味香濃,而且很甜!!!就是日本的感覺♥️海膽上有少少的海藻,令海膽味更清新!
海膽飯

最後是蔥呑拿魚飯,這蔥吞拿魚大概是小妹吃過最好吃的,也是最特別的!特別在這蔥吞拿加了柚子,清甜的感覺,令吞拿魚更香!絕對是錦上添花!
蔥吞拿魚飯

男朋友則點了Sushi Omakase,師傅詢問了男朋友意見,想一件一件壽司慢慢上,還是一整個組合上,最後男朋友選了一整個組合上!
一共有十件壽司:由下而上開始吃,左邊到右邊,最後為兩件甜蛋!
(憑小妹的記憶,左上第一件為Kinki魚、金目鯛、剝皮魚、秋刀魚、花竹蝦、赤貝、絲魚、深海刺跟拖羅)
Sushi Omakase

最令小妹跟男朋友難道的一定是剝皮魚,魚肉爽口彈牙,配以剝皮魚肝做成的魚汁,絕對是畫龍點睛之作!
剝皮魚

另外花竹蝦做得同樣出色,蝦肉彈牙,燒過得蝦肉,肉汁依舊豐富!
花竹蝦

在男朋友完成所有壽司後,師傅又隨即準備了蔥呑拿手卷,蔥呑拿的份量是從頭到尾都充滿著手卷!
蔥吞拿手卷

就在小妹跟小妹男朋友讚嘆食材新鮮之際,侍應已經放下一碗魚湯,詢問之下得個這是𩶘魚湯,魚湯被煮到奶白色,魚湯味道清甜,而湯中亦有著一片魚肉,即使魚肉被煮過,但卻依舊嫩滑!
𩶘魚湯

最後,是甜品!天知道女生本就是多了一個甜品胃!甜品每人有兩款,柚子雪杷配綠茶焦糖布丁跟蜜瓜配綠茶焦糖布丁!綠茶焦糖布丁,綠茶味超香濃,而且質感細滑!
柚子雪杷配綠茶焦糖布丁

蜜瓜配綠茶焦糖布丁

柚子雪杷有著淡淡的甜甜酸酸感覺,中間還有著柚子果肉,感覺特別清新!
柚子雪杷

蜜瓜作為飯後甜點絕對是一幸福,冰凍加上清甜,為這頓飯畫上完美的句號。
題外話/補充資料: 這餐廳的服務真的令人有賓至如歸的感覺,事源小妹在喝過湯後便去了一趟洗手間,回來卻發現,師傅正等著小妹,待小妹安坐好後,才吩咐侍應上甜品。這小小的舉動,卻令小妹莫名感動! 而在享受這整頓飯的過程中,侍應一直默默加茶,小妹的茶杯從來沒有空著的時候,一直都盛著滿滿的熱茶,這一點點的小舉動都叫小妹對這餐廳加分!
Omakase
柚子雪杷配綠茶焦糖布丁
蜜瓜配綠茶焦糖布丁
柚子雪杷
2017-09-09 332 瀏覽
炎炎夏日,喺天后嘅街頭上大汗淋漓!於是走入一間壽司小店,來一個突如其來的壽司午餐!來了一客$368極上壽司套餐,整體表現中規中矩,當中令我印象深刻啲嘅就係炙燒赤睦魚同埋右口魚壽司!同埋Chris師傅整嘅花竹蝦壽司,係配合左白松露醬,係於坊間少見的👍🏼出奇地配合😋😋最尾用一個四色迷你刺身丼作結尾,混合吞拿魚茸,白蝦,海膽,三文魚子,全部材料在口中爆發,一個字「爽」

今天同hubby 試試天后小店。這小店座位約有廿個,午餐定位由$218-$368, omasake $800。店面人手嚴重欠缺,我們一早已訂座,到達店內,站了五分鐘也沒有人帶到位,心感不妙。由於餐牌沒有圖,問問店員各款定食或刺身定食的分別,她們説不知道,說是師博隨意,再細問她貴或平的套餐分別,她說是師博定,也是不知道。。。坐下了五十分鐘,除了食了前菜,等了又等,我的刺身定食還是沒有來。前菜無乜特別,沙律無味,但蒸旦材料十足,十分滑溜鮮美。所謂特上壽司,定價$368, 用料雖說新鮮,但壽司的大小只有一般的八成大,壽司料也切得十分薄同小。壽司料有otoro, 帶子,熟蝦,海膽,玉子,白身魚等等,屬一般大路選擇。otoro 是入口即溶,海膽沒有腥味,玉子很軟滑,整體表現ok。而刺身飯很迷你很精緻,有海膽三文魚子和吞拿魚蓉,其實飯的份量只有一囗。等了50分鐘的特上刺身定食$328,刺身有七款,是厚切同幾新鮮,有中拖羅,帶子,白身魚,蝦同赤身等。中拖羅入口肥美無筋,帶子大大粒厚切,肉質甜美,赤身鮮美。整體表現比壽司好少少。咖啡奉上時,即使加了奶,也只有半滿我們吃過米芝蓮星級壽司,也吃過大眾化連鎖

前菜無乜特別,沙律無味,但蒸旦材料十足,十分滑溜鮮美。

等了50分鐘的特上刺身定食$328,

咖啡奉上時,即使加了奶,也只有半滿

我們吃過米芝蓮星級壽司,也吃過大眾化連鎖店的,從來也沒有像是這家食什麼也不知,要等多久也不知。這兒定食連加一收$400, 但食什麼壽司,店員也完全沒有介紹,但坊間相同質數或更好服務的比比皆是,也許要點omasake 才有比較合理的服務吧。雖然食材ok,用料新鮮, 但服務欠奉,實在有待改善, 應該唔會有下次。
2017-08-20
5 分鐘 (外賣送餐)
2017-08-18 342 瀏覽
前日一行七人前去,點咗五個套餐,再散叫俾兩個小朋友食,食到一肚氣。服務員態度極度惡劣,出餐慢,一陣話爭兩個燉蛋遲啲黎。跟餐芥末極少,酸姜少,叫佢攞多少少,就狗眼看人低咁話要收費。套餐食物品質差,壽司一夾飯即散,天婦羅炸到好油淋淋,啲蝦又硬,豉油太少,叫佢攞多啲,等咗半個鐘,到食完佢先拎出黎。小朋友話要食鰻魚壽司,因為有骨,有小朋友嘔,用杯接住,話俾服務員知,想換隻杯,俾服務員白眼,仲話應該嘔落個碟度,個杯咁樣要掉咗佢。食物價錢與餐牌不符,六件鰻魚壽司$420,餐牌只有一種鰻魚壽司$50一件,應該$300。查詢服務員,佢話俾我地嘅鰻魚係淡水鰻魚,餐牌上價錢係海鰻。盛惠$3800,食到一肚氣,真係要恭喜佢早日關門大吉啦!
盛惠$3800,食到一肚氣,真係要恭喜佢早日關門大吉啦!
2017-06-08 681 瀏覽
I am happy with the food quality. however everything has gone downside at the end when the waitress served us coffee.Coffee is usually served with milk and sugar. What the waitress did was she went to my next table and took the leftover milk from that table's customer and served us! It is shocking! Who would know what those customers did with the milk? I saw the other waitress looked at the whole scene and didn't say anything. I am very disappointed with such low class hygiene standard. I paid H
Coffee is usually served with milk and sugar. What the waitress did was she went to my next table and took the leftover milk from that table's customer and served us! It is shocking! Who would know what those customers did with the milk? I saw the other waitress looked at the whole scene and didn't say anything. I am very disappointed with such low class hygiene standard. I paid HKD800 plus for the meal and I can't believe there's a food handler would handle food in such a manner.
I really hope they would have an improvement because their food was really at good quality.
2017-06-05
2017-04-27 1596 瀏覽
工作太辛苦,忍唔住去食左呢餐貴價lunch!揀左最貴果一個set! 師父好有禮貌地問左我有咩唔食,但本人為食得滯,乜都食最後仲有一個魚生飯&雪糕,但無奈 openrice 只可以upload 12張圖總括而言,3百幾蚊,食到好似係日本既質素,完全係超值師父非常細心,一件一件壽司咁為你準備,當每一次食完口裡面件壽司,餘韻依然係口裡面揮之不去既時候,眼前就會有另外一件出現!而且重點係師父已經為你調味,每一件都會有不同口感、不同層次!簡直好似用個口體會「柳暗花明又一村」既感覺!唯一缺點係,佢始終係一間小店,因為turnover 問題,有一、兩件未必做到都非常新鮮。但overall, 300幾蚊食到真·日本味道,夫復何求!
工作太辛苦,忍唔住去食左呢餐貴價lunch!
揀左最貴果一個set!

師父好有禮貌地問左我有咩唔食,但本人為食得滯,乜都食

總括而言,3百幾蚊,食到好似係日本既質素,完全係超值

但overall, 300幾蚊食到真·日本味道,夫復何求!