2017-11-16 174 瀏覽
都市人每天營營役役工作,已經太多東西要思考和纏繞,忙了一整天,到晚飯時間,已經沒有精力和心思去選擇食物。固此廚師發辦Omakase 真是一個不錯的主意。因為你不需要再用神在琳琅滿目餐牌上選擇食物,只需安座,廚師便會為你安排當天最好、最上乘的食物給你!讓你真正可以停一停,抖一抖!享受一個悠閒的晚上。今天下班後,帶著疲憊的身軀,去天后的鮨豊晚膳。離遠已看到用原木顔色的舗面,入到內面,簡約的日式裝修,令人有種放鬆的感覺。餐廳內分別有吧枱區,卡座,和用了竹簾間隔的座位,我當然選擇了吧枱,因為可以近距離看到師傅為我們準備食物,亦可以不時請教㕑師一些食材的處理和心得。Omakase Course 㕑師發辦套餐 ($880)套餐包括:▪️冷砵 ▪️前菜 ▪️壽司十貫 ▪️手卷 ▪️吸物 ▪️甜品冷砵 - 鮟鱇魚肝冷砵是兩片厚切鮟鱇魚肝,鮟鱇魚屬貴價魚,而魚肝更是矝貴,日本人稱之為「人間極品」。當你把鮟鱇魚肝放入口,便感到一種入口即溶的感覺,有一種回甘的口感,加上㕑師落了少許酸汁,更加清新和解膩。擺盤也非常講究,放入一片紅葉作點綴,更顯秋意!前菜- 甜蝦白蝦刺身這個前菜看似甜蝦壽司,但其實下面白色的是一隻隻小小的

Omakase Course 㕑師發辦套餐 ($880)

冷砵 - 鮟鱇魚肝
冷砵 - 鮟鱇魚肝

擺盤也非常講究,放入一片紅葉作點綴,更顯秋意!
冷砵 - 鮟鱇魚肝/前菜- 甜蝦白蝦刺身

前菜- 甜蝦白蝦刺身
前菜- 甜蝦白蝦刺身

這個前菜看似甜蝦壽司,但其實下面白色的是一隻隻小小的白蝦,白蝦肉質鮮甜爽口,晶瑩剔透。上面是一隻大甜蝦,上面還放上矜貴的魚子醬,師傅還在甜蝦上掃了少許醬油,魚子的鹹香加上甜蝦和白蝦的鮮甜,三種不同口感拼發出與眾不同的味道。

壽司十貫
左口魚 - 肥美的左口魚配合酸汁,廚師提醒不用點豉油,可以吃到魚肉的鮮甜。
左口魚

赤貝 - 一口咬下,已感到赤貝肉身爽脆鮮甜,加上師傅把剌身切成花狀,更容易咬開,這是我吃過最爽脆新鮮的赤貝。
赤貝

鰤魚 - 師傅說鰤魚其實是野生油甘魚,在秋冬時間食就最合時和最肥美,鰤魚刺身鮮嫩肥美,入口已感受到其油脂的豐富。
鰤魚

車海老 - 車海老蝦肉內放了白松露,爽彈鮮甜的蝦肉加入白松露獨有的香氣,令壽司在口內更香氣四溢。
車海老

金目鯛 - 金目鯛上放了魚子醬芽葱,魚肉鮮嫩有光澤。
金目鯛

剝皮魚 - 師傅說剝皮魚本身肉味較淡,所以他們用了剝皮魚的肝做成醬汁,再加入刺身內,味道帶有少少魚肝的甘香味。
剝皮魚

秋刀魚 - 秋刀魚的魚身光澤亮麗,師傅還在刺身上𠝹了花。
秋刀魚

馬糞海膽 - 這是北海道馬糞海膽,冬天就最合時,這個相信都不用我多說,沒有什麼形容詞來形容,就是用入口即溶,鮮甜甜甜甜。
馬糞海膽

喜知次 - 這是北海道最有名的喜知次,堪稱魚中貴族。師傅把刺身用火槍略炙,令本身肥美的喜知次的脂肪更香更馥郁,最後還撒入山椒粉令味道帶點點辣。
喜知次

大拖羅 - 甘香肥美,入口即感到油脂四溢,油香良久還纏繞口中。
大拖羅

拖羅蓉手卷
拖羅蓉手卷

刴碎拖羅蓉加入蔥粒,用脆脆的紫菜包着,又香又脆。

焗蛋

這個並不是普通的焗蛋,是加入了新鮮的魚膠和蝦膠在蛋汁內再焗,口感有點似蛋糕但又有魚和蝦的味道。

大蜆麵豉湯
大蜆麵豉湯

麵豉湯味濃厚,大蜆鮮甜,並加入本菇在湯內。

甜品

分別是蜜瓜和紅荳奶涷。奶涷幼滑加入的紅荳,甜度剛好;蜜瓜更是新鮮香甜。

Sushi Toyo Special Set 鮨豊特選套餐 ($800)

套餐包括:▪️前菜 ▪️壽司三貫 ▪️烏魚子海膽蝦丸 ▪️海鮮丼三款 ▪️吸物 ▪️甜品

前菜
前菜 - 牡丹蝦和蝦子

前菜是牡丹蝦和蝦子,牡丹蝦爽甜,並加入新鮮蝦子,下面則放了一些淹漬海草,又美觀又好味。

壽司三貫
壽司三貫

三貫分別為:拖羅筋、中拖羅、赤身
拖羅筋 - 有別於大拖羅,但同樣有大拖羅的甘香肥美,而且有少少筋,有些嚼頭。
中拖羅 - 入口軟滑,油脂均勻,味道鮮美
赤身 - 我一向都不太愛赤身,但這片赤身入囗幼滑,魚味香濃。

烏魚子海膽蝦丸
烏魚子海膽蝦丸

炸過的蝦丸內藏流心海膽,上面放上烏魚子。略炸過的蝦丸外脆內軟加上流心海膽,還有烏魚子在丸上,還有一個蟹肉獻汁令味道更多層次。

海鮮丼三款
海鮮丼三款

海膽 - 海膽是用北海道馬糞海膽,味道鮮甜,幼滑,入口即溶,海膽迷的最愛。

黑鮪魚蓉 - 黑鮪魚蓉內加入了剁碎的黃瓜粒、葱粒,令口感更豐富和清新。

三文魚子 - 用高身玻璃杯盛載三文魚子,令三文魚子更晶瑩剔透,每粒魚子都很爽脆,一口咬下,可以聽到魚子爆開的卜卜聲,沒有一點腥味。

吸物
𩶘魚湯

這個是𩶘魚湯,看見湯底乳白色己知道湯的味道甜美,加入幼滑的豆腐和莞茜,令魚湯有著芫茜獨有的香氣。

甜品

分別是芝蔴雪糕和紅荳奶涷。奶涷幼滑加入的紅荳,甜度剛好;芝蔴雪糕味很濃很香。

鮨豊的招牌左右兩邊分別寫有雲丹和鮪,所以一定不要錯過這兩款美食

內部環境

門面

餐牌

餐廳除了上面 Omakase 外,還另有多款選擇:
梅Omakase Course: $1200
竹Omakase Course: $1300
松Omakase Course: $1800
2017-11-15
1K
2017-11-15 99 瀏覽
講到日本料理,早年成日提放題,前排又興丼飯,而不得不提近年好似仲流行Omakase,指嘅係廚師發辦, 廚師會根據當日有嘅新鮮食材,製作菜單, 可以見到廚師對菜單嘅仔細安排,都算係一種藝術。每食完一道菜,都會帶住少少期待等下一道,或者呢樣就係廚師發辦獨有嘅感覺,分分鐘都有驚喜。天后呢家鮨豊位於琉璃街,唔係住附近嘅我地花左少少時間先搵到小店。店家嘅食材每日由築地空運來港,質素有保證小店面積唔大,裝潢富日本風格,以木枱為主。既有幾個吧枱,亦有卡座,如果想直接同師傅有交流,當然係選擇坐吧枱。卡座之間用竹簾隔開,枱與枱間空間感足,唔會話你眼望我眼。餐牌供應套餐,包括前菜、壽司、小食、海鮮丼、湯、甜品,定價$800/位;另外當然可以選擇omakase,定價$880/位,包括冷砵、前菜、壽司10件、手卷、湯及甜品。星期五晚上黎到,吧枱位置已經全被預約坐滿,對於位置我地要求不大,坐卡位亦都冇問題。如果鐘意坐吧枱,睇住師傅製作過程,或者喜歡同師傅交流下嘅客人,建議盡早預約位置。當晚應該係幾個熟客,似乎都經常光顧,同師傅傾得不亦樂乎。睇過餐牌後,決定同男朋友點兩份omakase就好了,不傷腦筋之餘,又充滿

星期五晚上黎到,吧枱位置已經全被預約坐滿,對於位置我地要求不大,坐卡位亦都冇問題。如果鐘意坐吧枱,睇住師傅製作過程,或者喜歡同師傅交流下嘅客人,建議盡早預約位置。當晚應該係幾個熟客,似乎都經常光顧,同師傅傾得不亦樂乎。睇過餐牌後,決定同男朋友點兩份omakase就好了,不傷腦筋之餘,又充滿期待感。

前菜
松葉蟹起肉,份量不少,入口啖啖蟹鮮;鮟鱇魚肝口感有少少似鵝肝,味道香濃,加醋調味唔會好膩。
松葉蟹、鮟鱇魚肝

松葉蟹、鮟鱇魚肝

壽司10貫

白松露車海老
造型好有霸氣,車海老食落爽口,有少少白松露喺面頭,配搭新鮮

秋刀魚
本來都擔心秋刀魚會有腥味,點知味道濃郁冇腥,搭配少量薑蓉,肉質富彈性,魚肉鮮嫩

鯛魚
肉質薄身較黏,魚肉透明,味道清雅,魚味唔會太濃。

赤貝
新鮮大塊,肉厚爽脆,一般日本料理要食到呢種刺身,價錢都唔平。

鰤魚
第一次食呢種魚,帶微紅斑紋,口感柔軟,油脂豐富。

拖羅
我地第一件食呢件,極具驚喜,油脂豐富,咬落口兩邊油脂溢出,入口即溶,令我地好回味。

吞拿魚蓉手卷

卷成長形,吞拿魚蓉突出,同飯量平衡,包到最尾,唔係白飯手卷,面頭加有少量芝麻。
吞拿魚蓉軟綿而滑,芝麻好香,為魚蓉提鮮,一路食一路有魚蓉喺手卷尾部爆出,可見份量大方。
為免紫菜變腍,上枱就盡快食,非常滿足,食完一件好想再食第二件。

喜知次
生長於深海,產量唔多,屬頂級魚獲,任何做法都好食。肉質軟綿細嫩,魚味濃郁,果然係魚王。

北寄貝
入口爽脆鮮甜,不過係眾多壽司之中難免顯得冇咁亮眼。

金目鯛
屬於矜貴魚種,新鮮肥美,魚味愈嚼愈突出。

蛋漿、魚肉、蝦肉焗製而成,驟眼睇落好似蛋糕,兩邊金黃色,口感綿密,而且味道鮮甜,非常美味

立魚湯
魚湯鮮味十足,濃郁唔腥,肉質嫩滑,裡面料多,日本豆腐唔洗講實滑溜。
店員仲同我地講,湯碗裡面嘅畫花係人手繪製,價值不菲。

紅豆抹茶奶凍
奶凍比較厚實,奶味重,抹茶味道唔算好出。

蜜瓜
瓜肉汁豐富,口感軟綿,甜度天然,非常滿足。

店內環境舒適,客人唔算好多,雖然唔係坐吧枱,但都見到師傅同客人有講有笑。店員服務細心,不時加上熱茶,令成餐飯更加完整。而且食物亦有一定水準,廚師發板嘅好歲係唔會好似平時食日本野咁,急急趕趕上菜,基本上係食完一道先一道,絕對係可以慢慢享受食物嘅味道

餐牌:

2017-11-10
2017-11-15 88 瀏覽
今日帶媽媽去食高檔的日本菜,這間餐廳新開了不久,是朋友的朋友的朋友....即是的完全無關係的朋友介紹,據說該位無關係的朋友有份投資的,反正都預了吃日本菜,加上價錢都是在我預算內,所以帶媽媽去一試。餐廳地方不算太大,一邊是座位是在師傅枱邊,另一邊是卡位座。套餐有分幾款,有過千的,而我們選擇了$880/位的中價餐。先來的是冷盤及前菜。鮟鱇魚肝味道跟平時吃的鵝肝味很相似,不過油份不會太重,入口融化沒有腥臭味。牛蒡有咬口帶點粉。壽司10件全部都是師傅即做即食,食完一件再做下一件,全程師傅在我面前先切好魚片,再拿少許飯弄成團,在魚片底部搽上點日式芥末後放在飯面,再在魚片上搽上鼓油後放在我的碟上,我們完全不需要醮任何的醬汁,師傅已經準備好在壽司上。天然納魚味道比較淡,表面有點酸酸的醬汁,魚肉結實嫩滑。赤貝味道鮮甜而且非常爽口。鰤魚是長大了的油甘魚,脂肪含量勁高,味道鮮嫩及濃郁,入口溶化。車海老肉質結實,味道鮮甜,很有咬口。之前曾經食過一次秋刀魚刺身,味道鮮味無比,今次再有機會食到,味道依舊鮮甜爽口,真係一試難忘。深海池魚質感爽口味道鮮甜,而且有油份及彈性。剝皮魚加上肝汁比剩係剝皮魚的鮮味提升了一倍

餐廳地方不算太大,一邊是座位是在師傅枱邊,另一邊是卡位座。

套餐有分幾款,有過千的,而我們選擇了$880/位的中價餐。

安康魚肝

牛蒡有咬口帶點粉。
牛蒡及醃薑

天然納魚味道比較淡,表面有點酸酸的醬汁,魚肉結實嫩滑。
天然納魚

赤貝味道鮮甜而且非常爽口。

鰤魚

車海老肉質結實,味道鮮甜,很有咬口。

秋刀

深海池魚質感爽口味道鮮甜,而且有油份及彈性。
深海池魚

剝皮魚加上肝汁比剩係剝皮魚的鮮味提升了一倍不只,肝汁鮮甜入口溶化,直迫鵝肝的油份甘香。
剝皮魚肝汁做

馬屎海膽鮮甜有海水的鮮味,但始終不及在日本即開即食的鮮甜味。
馬屎海膽

Kinki喜知次魚是魚中貴族,脂肪豐富,以火炙燒一燒,迫出油脂,甘香無比。
火Kinki魚

拖羅是我至愛,鮮甜肥美,有油份的甘香,入口即溶,味道濃郁,放在最後食是無錯的。
拖羅

吞拿魚碎手卷外層的紫菜香脆,吞拿魚肉煙韌。
吞拿魚碎手卷

焗蛋有少許的海鮮香味,蛋滑且香濃,有點食咸版的芝士蛋糕感覺。
焗蛋

白子納魚湯即是魚精,白子比較腥,但魚湯鮮甜呈奶白色。
白子納魚湯
白子納魚湯

紅豆奶凍配蜜瓜作為甜品,奶凍軟滑有濃郁的奶香,蜜瓜清甜,去除口腔內的海鮮味道,為這一間劃個完美的句號。
紅豆奶凍配蜜瓜

總括而言,壽司材料新鮮且有特色,可以吃到平時在外面未試過的款式,而且味道鮮甜有質素,雖然要HK$880位,但即場表演製作加上日本直送的材料,絕對合理,期待下一次再去。
安康魚肝
火Kinki魚
吞拿魚碎手卷
紅豆奶凍配蜜瓜
2017-11-14 55 瀏覽
今個週末移居海外的好友回港度假,特地帶他來吃壽司、畢竟香港的日本料理質素越來越高、而且運送過程較短、魚生由日本直送,特別新鮮。我們都點了Omakase $880,由廚師揀選時式、最新鮮食材為我們預備。前菜包括鮟鱇魚肝、冷菜和番茄。鮟鱇魚肝沒有煎過、沒有鯹味且充滿油香、質感化綿、在口中慢慢融化。表如呈水珠狀的冰菜、冰涼爽脆、配凍番茄味道清新。𩶘魚屬白身魚味道較淡、配上酸汁提昇鮮味。赤貝非常爽口新鮮深海池魚透明雪白的魚肉帶點油脂、肥美甘香。鰤魚玫紅色肉質好軟嫩、灑上白芝蔴吃下去更香。花竹蝦肉質透明爽脆、師傅巧妙地用上白松露、散發出淡淡松露香。時式的秋刀魚完全沒有腥、軟身且有一種魚香。剝皮魚質感有點像魷魚、蘸上芝蔴醬很美味。馬糞海膽超級鮮甜- 贊!喜之次肉質細嫩且膠質豐富、除了鹽燒、刺身也很不錯,吞拿魚卷碎蔥吞拿魚卷好香、紫菜還脆、點少許豉油已經很好吃。雞蛋質感密度較高、有點像平時吃的蜂蜜蛋糕。靜岡的蜜瓜真的超級香甜😍紅豆奶凍、奶香滑溜而唔太甜。

表如呈水珠狀的冰菜、冰涼爽脆、配凍番茄味道清新。

𩶘魚屬白身魚味道較淡、配上酸汁提昇鮮味。

赤貝非常爽口新鮮

深海池魚
透明雪白的魚肉帶點油脂、肥美甘香。

鰤魚
玫紅色肉質好軟嫩、灑上白芝蔴吃下去更香。

花竹蝦
肉質透明爽脆、師傅巧妙地用上白松露、散發出淡淡松露香。

時式的秋刀魚完全沒有腥、軟身且有一種魚香。

剝皮魚質感有點像魷魚、蘸上芝蔴醬很美味。

馬糞海膽超級鮮甜- 贊!

喜之次肉質細嫩且膠質豐富、除了鹽燒、刺身也很不錯,

吞拿魚卷
碎蔥吞拿魚卷好香、紫菜還脆、點少許豉油已經很好吃。

雞蛋
質感密度較高、有點像平時吃的蜂蜜蛋糕。

靜岡的蜜瓜真的超級香甜😍紅豆奶凍、奶香滑溜而唔太甜。
2017-11-13 80 瀏覽
日本人鍾意講「食欲の秋」,因為秋天係農作物豐收季節,係好多食物當造嘅季節,加上秋高氣爽,可以舒舒服服咁慢慢嘆,的確令人食慾大振,呢個季節食Omakase(師傅發辦)都好啱,因為師傅會因季節而選用適當食材去料理。今次搵到嘅餐廳位於天后琉璃街,喺維園東邊出口行3分鐘左右就到。門面好有日式風格,最特別係頭頂有幾隻裝飾用嘅木窗框。而木門亦係閂埋咗嘅,只有經木門上細細長長嘅玻璃窗窺探裡面,感覺非常神秘,好似去咗高級會所咁。餐廳既然提供Omakase就一定會有日式料理枱前嘅座位,亦都有卡位、普通座位,普通座位之間有日式捲簾,增加私密感。鍾意睇住師傅喺你面前整嘢食嘅就坐喺料理枱前,想自成一角就坐卡位或者普通座位。啱啱坐底,店員隨即奉上熱茶,熱茶扮演好重要嘅角色,每食一樣食物之間要飲返兩啖,清清口中餘味,咁樣先食到真正味道~因為想食多啲款式食物,我地兩個人叫左一個【鮨豊special set】$800/人同一個【Omakase壽司course】$880/人,大家開心share~【鮨豊special set】前菜係【雜錦漬物】,有牛蒡、蘿蔔片等,酸酸甜甜,刺激食慾,亦順便清清口腔餘味。主菜係一盤上,好精

【鮨豊special set】
主菜係一盤上,好精美,即係喪影相
。條鯉魚好似想嚟睇食咁!

【鮨豊special set】

【黑鮪壽司3款(赤身、中拖羅、大拖羅)】
最肥美嘅大拖羅,係用火炙處理過,入口即刻爆油,滿口油香,再配合火炙後恰到好處嘅少少焦味,味道令人留下深刻印象。
中拖羅就冇經過火炙處理,見到面頭的油脂分佈已經可以想像到擺咗入口之後係咩感覺,果然係非常Juicy。而赤身就係魚側同背嘅位置,自然冇乜油脂,但魚味就相對會出啲~
【烏魚子海膽蝦丸】蝦丸上面係烏魚子,經乾燥處理後有咀嚼感,味道有少少似咸蛋黃。蝦丸外層有小小脆口,帶有一絲絲蝦肉,之後就係甘甜又彈牙嘅蝦膠,「核心嘅內圍」就係海膽漿。口感都味道都有幾個層次,非常唔錯。

牡丹蝦 上面有海葡萄,海綠色細細粒,好靚,不過食落係冇乜味架。牡丹蝦膠質重,蝦味濃郁,好似食緊一粒蝦味拖肥糖咁。
【海鮮丼3款(海膽、三文魚子、黑鮪魚腩蓉)】各自用3個玻璃酒杯裝住,配合餐廳嘅射燈,影出嚟好亮麗,感覺好似3位佳麗參加選美咁。

「最上鏡小姐」由三文魚子佳麗奪得
,每粒三文魚子都晶瑩剔透,好似一粒粒琉璃珠咁。
「最有內涵獎」就係黑鮪魚腩蓉佳麗,因為黑鮪魚腩蓉加咗啲芝麻、香蔥去提升自己味道,外表唔係咁靚但食落非常之有味道。
冠軍我就頒咗俾海膽佳麗,獲獎原因? 冇架,我鍾意食海膽囉~
 當然海膽鮮味得嚟份量又夠多都係一個重要原因啦,咁多海膽撈落啲飯度特別好味。

【Omakase壽司course】
冷盤有【果茄、冰菜、鮟鱇魚肝】
店員建議要先食果茄,然後到冰菜,最後就鮟鱇魚肝,咁先食到真正味道~
冰菜係近年新興食物,面頭有一層冰珠,但又唔會溶,好似生長喺冰山上面咁,但成片擺入口,就感覺有少少脆嫩,但又唔駛特別去咀嚼已經軟化咁,口感非常奇特,食落又涼浸浸。

之前喺其他餐廳食過用鮟鱇魚湯做湯底嘅拉麵,魚鮮味濃郁,睇雜誌介紹過,營養價值非常之高。鮟鱇魚肝就第一次食,佢有「海底鵝肝」之美譽,都係珍貴食材,食落口感味道都真係有啲相似,非常綿滑入口慢慢融化。
壽司10件】每件壽司都好新鮮肥美,果然係「食欲の秋」嘅出品。
有金目鯛、花竹蝦、赤貝(上)
     鰤魚、深海池魚、拖羅(下)
玉子、剝皮魚、喜之次、北海道海膽、秋刀魚︰
當中花竹蝦本身夠鮮爽,食落仲有黑松露味道,但打開裡面又唔見有平時黑漆漆嘅黑松露,原本想問吓店員,長吓知識,但掛住食又唔記得咗。

秋天係秋刀魚當造季節,魚肉甘香濃郁之餘亦有一層皮下脂肪,夠肥美。

而鰤魚就係咁多件壽司中食落最鮮甜,肉質亦好嫩滑。

壽司拼盤當中有一件係玉子,店員話入面混有魚膠同蝦膠,不過我食落無論味道同口感都只係似甜甜嘅蛋糕,嗒真的係有輕微蝦味,但真係唔夠「出」。
手卷係黑鮪魚腩蓉,細卷咗少少,有芝麻提味,記得要趁紫菜仲係脆嗰陣食~

【鮨豊special set】同【Omakase壽司course】都配埋湯同埋甜品
湯係鯛魚湯,裡面有滑滑魚肉、香菜、新鮮香菇,味鮮而濃郁,細細碗已feel到係精華所在。個碗蓋係咪好靚呢? 店員話係老闆喺日本訂返嚟架,係日本師傅用金箔手繪,價值不菲架。摸落仲好有凹凸感!

甜品係【靜岡蜜瓜+自家製奶凍】一擺上台我地嘅心情變化係
---->

來自日本嘅蜜瓜,聽已經feel到甜,仲要係靜岡蜜瓜,日本皇室御用架! 蜜瓜非常juicy,支叉拮落去軟腍嘅蜜瓜肉,啲蜜瓜水已經滲出嚟,食落果肉綿密細緻,極致嘅甜蜜,真係好想食又唔捨得食。

果凍係紅豆抹茶奶凍,紅豆喺面頭,抹茶就喺杯底,記得要食到乾乾凈凈~

呢餐真係大滿足,食材質量高,擺盤精美,一路食一路有驚喜。服務亦都相當好,我地一路食一路問,店員都有禮又親切咁答,手腳亦好俐落。由味道到服務都深深體會到日本飲食文化。
2017-11-13 35 瀏覽
月頭出左糧,同事們又結伴去食好嘢,我當然跟大隊,來到琉璃街的鮨豐,望到門口好有日本feel,入到去本來想坐近廚師那張長枱,因為可以睇到廚師做菜,又可與廚師交談,但已有客人在用餐,下次再來真的記得要訂枱,說要坐近廚師。其他座位舒適,侍應招呼也很殷勤!同事選了這套餐,有:杯中的蔥呑拿魚、海膽、三文魚子,三款呑拿魚壽司,炸蝦丸流心海膽,魚子牡丹蝦。還有魚湯和甜品。杯中底部有壽司飯,上面放著香甜的蔥呑拿魚蓉、鮮甜的海膽、大大粒的三文魚子,一杯食完又一杯,十分美味!呑拿魚壽司,三款口感不一,當然最好的是拖羅,油脂含量比較多,令人回味無窮!炸蝦丸裏有流心海膽,滑滑的流心海膽好鮮甜,蝦丸彈牙,2種口感,很美味!熱騰騰的魚湯:奶白色的魚湯很鮮甜!魚肉和豆腐都好滑。甜品是芝麻雪糕和綠茶奶凍,滑滑的奶凍加有甜甜的紅豆和金箔,美味之餘更顯名貴!我選另一個套餐,這套餐是廚師發辦,用時令和最新鮮的食材為客人做菜式!首先上的是鮟鱇魚肝,入口即溶很鮮甜,還有日本蕃茄和冰菜,爽口清甜!十件壽司是時令新鮮的食材做成,上枱時侍應會向客人介紹每種食材名稱,我記得的有剝皮魚、池魚、深海池魚、拖羅、金木鯛、喜之次、海膽、赤貝、

熱騰騰的魚湯:奶白色的魚湯很鮮甜!魚肉和豆腐都好滑。

十件壽司是時令新鮮的食材做成,上枱時侍應會向客人介紹每種食材名稱,我記得的有剝皮魚、池魚、深海池魚、拖羅、金木鯛、喜之次、海膽、赤貝、熟虎蝦,材料都十分鮮甜爽口,另外是玉子,是用魚和蝦磨成蓉,再加入配料做成,所以特別鮮甜有口感!

吞拿魚蓉手卷:紫菜脆,壽司飯調味和軟硬度適中,啖啖吞拿魚鮮甜,十分美味!

奶白色的魚湯,滑滑的豆腐和魚肉,十分鮮甜!

甜品是日本蜜瓜,非常清甜!還有金箔紅豆綠茶奶凍,名貴又美味!
2017-11-03
2017-11-13 32 瀏覽
晚市時段有兩款套餐,一款是廚師發辦的十件壽司餐($880)和鮨豊精選套餐($800)。我和友人也同樣選擇了第二款。擺盤漂亮得像藝術品🥢 前菜用筷子也不易把綠色的魚子分開,入口頗爽。蝦肉潔白晶瑩,蝦腸也完全清理掉;蝦肉肥碩具彈性又甘甜。🥢黑鮪壽司3款最「瘦」的赤身(上圖右)色澤深紅,沒有筋,魚肉軟腍。中拖羅(上圖左)脂肪紋路明顯,入口像肥豬肉,油脂充滿口腔。大拖羅是以火灸的方式處理,眼看脂肪極多,但竟不覺膩滯,反覺味濃而帶餘香。每件刺身的長度比壽司飯長20%左右,而且刺身也是厚切,有質感。🥢烏魚子海膽蝦丸起初以為蝦丸上的是紅蘿蔔片,吃後才知是切成片狀的烏魚子,有黏韌嚼感。蝦丸中央部門饟著海膽,蝦肉比較結實獻汁可見一絲絲蟹肉,其中更加入黃色小花瓣。🥢海膽丼以三隻高身玻璃杯盛著三款刺身飯,賣相吸引。黑鮪魚腩蓉上有蔥花和芝蔴,只蘸一點醬油已非常美味海膽色澤鮮橙,鮮甜沒腥味,味道在口中久久縈繞。三文魚子圓潤飽滿,微咸回甘。🥢奶白色的魚湯以本菇、豆腐和𩶘魚熬製,尤以𩶘魚肉最嫩滑。🥢是日甜品是紅豆奶凍和柚子雪芭我比較喜愛紅豆奶凍,紅豆甜,奶凍底部還有一層綠茶奶凍,味道可口。

擺盤漂亮得像藝術品

🥢 前菜

用筷子也不易把綠色的魚子分開,入口頗爽。

蝦肉潔白晶瑩,蝦腸也完全清理掉;蝦肉肥碩具彈性又甘甜。

🥢黑鮪壽司3款

最「瘦」的赤身(上圖右)色澤深紅,沒有筋,魚肉軟腍。

中拖羅(上圖左)脂肪紋路明顯,入口像肥豬肉,油脂充滿口腔。

🥢烏魚子海膽蝦丸

蝦丸中央部門饟著海膽,蝦肉比較結實

獻汁可見一絲絲蟹肉,其中更加入黃色小花瓣。

🥢海膽丼以三隻高身玻璃杯盛著三款刺身飯,賣相吸引。

黑鮪魚腩蓉上有蔥花和芝蔴,只蘸一點醬油已非常美味

海膽色澤鮮橙,鮮甜沒腥味,味道在口中久久縈繞。

三文魚子圓潤飽滿,微咸回甘。

🥢奶白色的魚湯以本菇、豆腐和𩶘魚熬製,尤以𩶘魚肉最嫩滑。

🥢是日甜品是紅豆奶凍和柚子雪芭

2017-11-11 49 瀏覽
今天開會開了一整天終於放工,約了朋友來鮨豐吃日本料理。有兩款course, omakase course&special set我們選了special set賣相很精緻,有三杯魚生飯,三款壽司,蝦丸,蝦刺身。赤身,中拖羅,大拖羅,三款壽司也很好味,壽司飯甜甜地,大拖羅最好味,入口即溶。海膽魚生飯,三文魚子飯,黑鮪魚腩蓉,每款飯都很精緻,份量不多,可以試晒三款魚生飯,非常滿足,三文魚子每粒都脹卜卜,很新鮮,海膽很鮮甜,creamy。蝦刺身非常肥美,很新鮮,下面的海草很清新。烏魚子海膽蝦丸,海膽藏在蝦丸中間,咬開蝦丸見到入面是流心海膽,蝦丸很彈牙。吃完壽司之後,有味噌汁,蜆肉非常大粒,鮮甜多汁。吃完壽司再入湯暖下肚十分舒服。最後甜品有兩款,一款是芝麻雪糕,令一款是綠茶布丁,布丁上有金箔,有紅豆。我比較喜歡綠茶布丁,朋友喜歡芝麻雪糕。
今天開會開了一整天終於放工,約了朋友來鮨豐吃日本料理。

我們選了special set

賣相很精緻,有三杯魚生飯,三款壽司,蝦丸,蝦刺身

刺身非常肥美,很新鮮,下面的海草很清新。

潮流與即興,連帶近年飲食文化都興起Omakase,意思是廚師發辦,最適合有選擇困難症的朋友。據說Omakase也是日本料理的最高境界,食客食的是掌廚的經驗及對食物配搭的品味與要求。雖然不問菜單,不問做法,但隨時能食出驚喜。朋友今晚帶我來到這間天后隱蔽小店,據介紹餐廳老闆自營日本海產分銷生意,餐廳食材近乎每日由日本築地空運來港,故此食材能保證高質新鮮。隱蔽小店面積不大,但內隴寬敞,桌與桌之間有一定距離,還有竹簾分隔,私隱度高。前菜冷盤有松葉蟹。一小撮的松葉蟹肉味道濃郁,配上香甜蛋黃醬,令蟹肉的味道更豐富。附有冰菜、日本番茄伴碟,兩者配搭清新,冰菜清脆可口,日本番茄鮮味洋溢,沒有半點泥濘味。壽司拼盤十件。事實上我都不太食太多魚生,下單時要求儘量安排,廚師亦細心地將可炙燒的都炙燒,非常窩心。十件壽司精緻華麗,有馬糞海膽、鰤魚、金目鯛、秋刀魚、拖羅,喜知次、帶子等,仿如將最新鮮的日本海鮮一次奉上。每款刺身均帶豐富的魚油香,不同魚種的肉質有著不同的口感,最喜愛拖羅入口肥美甘滑,帶子大片肉厚,肉質甜美,赤身亦鮮美紅潤。飯粒通透分明,魚鮮、壽司飯均在坊間水準之上。另附有兩件江戶前焗蛋 ,味道香甜,混

壽司拼盤十件。事實上我都不太食太多魚生,下單時要求儘量安排,廚師亦細心地將可炙燒的都炙燒,非常窩心。十件壽司精緻華麗,有馬糞海膽、鰤魚、金目鯛、秋刀魚、拖羅,喜知次、帶子等,仿如將最新鮮的日本海鮮一次奉上。每款刺身均帶豐富的魚油香,不同魚種的肉質有著不同的口感,最喜愛拖羅入口肥美甘滑,帶子大片肉厚,肉質甜美,赤身亦鮮美紅潤。飯粒通透分明,魚鮮、壽司飯均在坊間水準之上。另附有兩件江戶前焗蛋 ,味道香甜,混入蝦蓉丶魚蓉,造型和口感與蛋糕無異,卻多了一份蛋鮮味,香甜柔軟,質感綿滑。

拖羅手卷。被刮成蓉的拖羅,捲住黃瓜、紫蘇、葱花等,口感較與整件拖羅壽司模糊,但勝在啖數十足。
食到差不多七成飽時,最後有熱食暖暖胃。立魚湯魚味十足,味道鮮甜,但最吸引的卻是滑嫩的日本豆腐。
甜品有甜度剛剛好的雪糕綠茶牛乳布丁。
朋友是刺身痴,點了一人前,三款壽司、三杯海鮮丼,還有烏魚子海膽蝦丸。我食了它的海膽杯。眾所周知,在香港要吃到質素好的海膽,並非易事。海膽份量十足,味道鮮甜,有微微甘味,最重要的是夠creamy絕無腥味。
烏魚子海膽蝦丸鋪上是燒海膽,球身的是炸蝦丸,包著流心海膽。蝦丸爽口彈牙,配上熱食的海膽,別有一番風味; 加上蝦丸上有鹹香的意大利烏魚子,令口感更豐富。
綜合餐廳環境、服務態度、價錢和食物品質四大評分準則,推介指數有10分(10分為滿分)。
2017-11-10 143 瀏覽
久違了的Omakase,對上一次吃應該是半年前左右了,今晚小妹和老公一起到這家位於天后的店,我倆被安排坐在吧枱,能看著師傅即席炮製料理,實在是Omakase的其中一個餐飲體驗。 店子能坐十多人左右,雖未算大,但空間足,食客坐得舒服,而且店內氣氛很地道。 老公點了壽司餐($880),左邊為甜蝦及以白蝦托底,甜蝦的肉質較白蝦腍身,但兩者均鮮甜無比,白蝦更多了一份口感;右邊為安康魚,口感像鵝肝,味道香濃。 石䲞魚配以酸汁置頂,口感煙靭,魚的鮮味無比! 赤貝 ,鮮甜爽口,肉質爽脆,超有口感 ~ 鰤魚,口感較腍身,魚味濃 花竹蝦白松露,單是這個一柱撆天的做型已經夠殺,味道亦不負眾望!蝦肉爽甜,白松露完全把蝦的鮮味引出,真係好好食呀! Toro,吃罷後有種令人融化的感覺,超肥美,那種肥味簡直可以用回甘來形容!好得! 金目鯛+梅子醬,肉質腍身,魚肉鮮美。 喜之次,小妹最愛吃的深海魚之一,魚味極濃,這塊有很強的After Taste! 吞拿魚手巻,做法正宗,魚生突出,飯的份量比例適中,鮮味十足。 小妹則點了這個壽司飯餐($800),賣相非常吸引,小妹還是第一次吃以Martini 杯盛載的

石䲞魚配以酸汁置頂,口感煙靭,魚的鮮味無比!
赤貝 ,鮮甜爽口,肉質爽脆,超有口感 ~
鰤魚,口感較腍身,魚味濃

金目鯛+梅子醬,肉質腍身,魚肉鮮美。
小妹則點了這個壽司飯餐($800),賣相非常吸引,小妹還是第一次吃以Martini 杯盛載的壽司飯,令整個格調提升。
來個Close Up,粒粒魚子精螢剔透,在口腔內爆出魚子精華,十分鮮味!旁邊的吞拿魚亦保持水準,但海膽則有點失準,帶點腥。
這個甜蝦,不用多說,見到其賣相已經知道好吃,肉質依舊爽口彈牙,味道極鮮。
炸蝦丸流心海膽,本身蝦丸的味道不錯,但由於海膽的味道略嫌鮮度未夠,因此有所影響。
大中小的Toro們,其實都好肥美,但其他菜式太強勁(因剛才我都有品嚐老公點的刺身),令這道菜相對不太突出。
這道菜名為江戶前雞蛋,是老派做法,不容易再別處吃得到,用蝦及魚放入蛋漿打起再焗,囗感似蛋糕,並帶有魚蝦鮮味,很特別!
每個餐都附有湯的,小妹的是蜆湯,蜆夠大雙,鮮甜味美。
老公的壽司餐是魚湯,味道清甜,絶無腥味,很清新。很喜歡連湯碗蓋也有圖畫,實在為食客增添了一份驚喜,引証了這店對每一個細節都很有要求。
甜品來了!日本蜜瓜甜得像蜜糖,綠茶奶凍香滑無比,淡淡的綠茶味加紅荳是絶配!
海鹽雪糕,咸咸的鹽味和雪糕的奶味很夾,好好味呢!
整頓Omakase 都很出色,每一道菜也花心思,唯一要投訴的如份量多一點就好了!這裡可以再來呀!

2017-11-09
2017-11-10 86 瀏覽
朋友生日,知道佢最愛日本料理,所以今晚一齊去天后嘅鮨豊食飯慶祝,呢度舖面唔係好大,裝修好有日本 feel,坐喺度真係會以為自己喺日本食緊嘢。我點咗廚師發辦,先付有牛蒡、黃蘿蔔、紅蘿蔔,最鍾意牛蒡,淡淡嘅調味,好醒胃。再上前菜,擺盤好靚,好有秋意,分別有鮟鱇魚肝同埋冰鎮蕃茄 ,先食冰鎮蕃茄 ,甜甜哋 ,好冰涼,配埋片好新鮮嘅日本冰菜,紅綠配襯,又靚又對味。鮟鱇魚肝味道有D似鵝肝,入口好軟綿,唔會油膩,好香好好食。跟住就開始食壽司十貫,先有鯛魚壽司,面頭有新鮮紫菜,師傅話唔駛點醬油,因為已經調咗味,入口好清甜。赤貝壽司,好有光澤,肉質爽彈,好新鮮好食。深海池魚,鮮味十足。鰤魚,師傅話係季節魚,好肥美,入口清爽之中帶住濃厚油香。花竹蝦,望落去好似好普通,但係入口真係超讚,好彈牙。剝皮魚混咗醬汁,師傅話剝皮魚本身比較清淡,所以混咗D肝醬,去提味,入口好滑味道好有層次。秋刀魚,好新鮮,高光澤,入口好鮮甜。北海道海膽,色澤濃厚金黃,入口綿綿,嗰份回甘味,持久力好強。喜知次,肉質細膩,口感肥美。火炙拖羅,雖然經過火炙,但依然入口即溶,充滿油香。吞拿魚蓉手卷, 魚蓉無筋,加埋蔥花,點少少醬油,夠曬好食

赤貝壽司,好有光澤,肉質爽彈,好新鮮好食。

深海池魚,鮮味十足。

鰤魚,師傅話係季節魚,好肥美,入口清爽之中帶住濃厚油香。

花竹蝦,望落去好似好普通,但係入口真係超讚,好彈牙。

秋刀魚,好新鮮,高光澤,入口好鮮甜。

喜知次,肉質細膩,口感肥美。

火炙拖羅,雖然經過火炙,但依然入口即溶,充滿油香。

吞拿魚蓉手卷, 魚蓉無筋,加埋蔥花,點少少醬油,夠曬好食。

壓軸有個小驚喜,就係焗蛋,賣相好精美,師傅介紹,先打碎蝦肉同魚肉,加埋雞蛋,將全部材料混埋一齊焗,甜美嘅蛋香之中,滲住一份清清嘅魚鮮,好好味。

朋友叫咗個壽司套餐,個餐真係好靚好吸晴,首先出場係,用三個晶瑩通透嘅高腳酒杯,裝住三款口味嘅海鮮丼,先有魚香綿綿嘅黑鮪魚腩蓉丼、中間係金黃光亮嘅海膽丼,跟住係卜脆嘅三文魚子丼,好味之外, 加埋靚樣,真係好吸引。

另外仲有三貫壽司,分別係赤身,中拖羅同大拖羅,朋友一次過,冇停口咁食曬三款,食完即時擺咗個好滿意嘅幸福樣出離。

牡丹蝦刺身,好清甜。

另外仲有個熱辣辣嘅烏魚子海膽蝦丸,外層有豐富嘅鮮蝦味,裡面包住流心嘅海膽,好有心思,好特別。

吸物係𩶘魚湯,個肚食到飽曬嘅時候,再離飲碗熱湯暖吓個胃,真係好舒服。

熱辣辣之後,再食番個冰涼涼嘅甜品,醒吓神,多汁又香甜嘅哈蜜瓜,配香濃滑溜嘅綠茶紅豆布甸。

朋友個綠茶紅豆布甸,配海鹽雪糕,鹹甜交义,味道好夾。

呢餐生日飯真係好豐富,食物好新鮮,菜式好有心思,我哋當然好滿意。
2017-11-04
2017-11-09 73 瀏覽
好不容易等到秋意飄來,曰本人最愛食慾之秋,因為到了秋天,各種美味食材匯集,要抓緊品嚐時令當造的食物,Omasake是一個很好的選擇。是晚和朋友到天后琉璃街的鮨豊,是間別緻卻不太顯眼的小店,若不是朋友引路不易察覺。店舖雖小,座位佈局卻寛敞舒適想直接和師傅溝通交流的,可坐吧檯,不過我們還是選了舒服的卡座位。跟店員溝通過後,我們安坐下來,靜候廚師為我們發辦前菜絕不粗疏日本番茄、冰菜,和松葉蟹肉壽司原碟上海鰻、鰤魚、白蝦、海膽、秋刀魚、帶子、等,我們沒有考究地分序食用,其實不同的刺身各有風味,口感厚實,軟綿,鮮甜,都具備了就吃得滿足再來三款不同的壽司飯分別是海膽、三文魚子和黑鮪魚腩蓉,用杯子盛上賣相精緻,魚子粒粒飽滿,微鹹帶鮮,海膽是我們的至愛,軟滑鮮甜,黑鮪魚肉質肥美,入口即化,其餘三款分別是赤身、中拖羅和大拖羅,大蝦和流心海膽蝦球,吃得滿口甘甜來碗䲞魚湯暖暖囗腔,湯色濃厚味鮮最後用過甜品日本蜜瓜和紅豆布甸,帶走的除了是味覺滿足,還有一種毋須動腦,就可細味品嚐美食的體驗。
跟店員溝通過後,我們安坐下來,靜候廚師為我們發辦
前菜絕不粗疏
日本番茄、冰菜,和松葉蟹肉
壽司原碟上

再來三款不同的壽司
來碗䲞魚湯
暖暖囗腔,湯色濃厚味鮮
最後用過甜品
2017-11-09 38 瀏覽
平日返工咁辛苦,放工就緊係搵D好野食,同朋友傾下計啦。位於天后琉璃街既「鮨豊」,開業都有半年, 地鐵站行過去都係五分鐘左右,店內有大約20個座位,環境寬敞,位同位之間都有好多空間,私隱度極高,坐得都算舒服。餐廳所使用既日本材料一星期六天由日本築地空運來港,確保品質新鮮,除此之外,仲會供應日本鮪魚(MAGURO)唔同既部位,好似大拖羅、中拖羅咁,當然都唔少得刁鑽既部分,好似全條魚最肥美既鮪魚頸拖羅,香味超重的筋拖羅,一條鮪魚只有2片既腦天等等。難得黎到就梗係食好嘢啦,我哋叫咗一個壽司套餐同埋omakase course share 食, 所謂omakase,即係廚師發板嘅意思,由廚師挑選新鮮時令嘅食材比客人食用,並着重氣氛同埋同客人交流。Omakase course 有冷盤,前菜,壽司10件,手卷,湯同埋甜品。至於壽司套餐,就有前菜,黑鮪壽司三款,烏魚子海膽蝦丸,海鮮丼三款,湯同埋甜品。鮟鱇魚肝係香港真係唔多地方食到,口感同鵝肝相約,香濃之餘都帶點油膩,同時間都有鮮魚既鹹香。加埋伴碟嘅蕃茄同埋冰菜,入口非常清新。10件壽司分別有金目鯛,秋刀魚,鯛魚,花竹蝦,赤貝,喜之次,鰤,海膽等等既款
平日返工咁辛苦,放工就緊係搵D好野食,同朋友傾下計啦。

10件壽司分別有金目鯛,秋刀魚,鯛魚,花竹蝦,赤貝,喜之次,鰤,海膽等等既款色,魚多飯少,食完十件都唔會太飽。上菜時店方仲好細心同我地介紹盤上既每款壽司添。

所有刺身不但厚切而且非常新鮮,最值得一讚嘅係金目鯛,微微灸燒過後上面再加上香脆口感既七味粉,好好味。

至於伴碟既甜蛋,口感鬆軟而且帶有甜味,唔知仲以為食緊蛋糕添。

吞拿魚腩卷充滿油香,質感柔軟,鮮甜得來仲好香滑。

海鮮丼三款分別係海膽,三文魚子,同埋黑鮪魚腩蓉。

海膽入口一啲都唔腥,而且仲好甜,加埋少少海草,入口非常清新。

至於三文魚子,份量超多,加入左少少柚子汁,入口唔腥。

最精彩嘅係黑鮪魚腩蓉,黑鮪腩蓉加入蔥同柚子後味道好香,入口非常清甜。

黑鮪壽司共有三款,分別係赤身,中拖羅同埋大拖羅,全部都啖啖油脂,入口即溶。

𩶘魚湯賣相奶白色,入口有香濃既魚味,味道清甜,除咗有魚肉之外,仲有好多菇同埋豆腐添。

烏魚子海膽蝦丸:
包住海膽蓉嘅蝦丸,做法極具創意,味道不但唔腥而且仲好香甜,值得一讚。

牡丹蝦:
配合海膽魚子醬一齊食嘅牡丹蝦,入口鮮甜,賣相亦都相當吸引。

甜品分別有豆腐雪糕,綠茶布甸同埋蜜瓜。豆腐雪糕味道香濃,綠茶布甸都整得相當香滑。除此之外,蜜瓜又甜又多汁,入口軟綿綿,為我哋嘅晚餐畫上一個完美嘅句號。

總括黎講,今次用餐體驗唔錯,店員有禮貌之餘仲好細心,雖然價錢偏貴,但係食物同服務都有如五星級酒店,都算值回票價。
2017-11-09 64 瀏覽
妹妹剛剛升職, 特意搵左間位於天后既日本菜餐廳慶祝一番。呢間餐廳來頭不少, 係東京築地市場內既株式会社豊洲水産所開設, 食材每日新鮮空運到港。店內分別有吧檯同埋普通座位, 而我地就被安排坐吧檯, 可以邊食邊看著師傅既製作過程。呢度只有兩款MENU, MENU上不會指明有哪款壽司等等列明, 一切交由師傅為我地精心挑選。我就揀左呢個SET, 之後侍應再為我送上毛巾抹手準備開餐。當然"廚師發板"前, 都會先問清楚客人唔食D咩同埋對咩有敏感, 再為每位客人準備食物。先來一款前菜, 就是冰菜、蕃茄、鮟鱇魚肝冰菜很爽脆清甜, 蕃茄甜中帶點微酸, 肉汁豐富, 而鮟鱇魚肝為時令菜式, 口感好似食緊鵝肝咁, 但呢款不是入口即溶, 魚肝味什濃。前菜後, 正式開始十件既壽司, 壽司面上既刺身係會大件得將整舊飯覆蓋。刺身為厚切, 略爽, 不用點豉油, 上面有甜甜地既汁已經夠哂味赤貝超大隻, 超級爽同埋超級鮮甜!!! 鰤魚, 即係野生油甘魚, 為冬天時令, 魚油唔算多, 但口感很滑花竹蝦 中間夾左少少白松露 松露味突出 蝦鮮甜爽口 秋刀魚 口感滑 雖然本身冇腥味 但加左少少薑同蔥粒 配合秋刀魚本身酸酸地 味道很
妹妹剛剛升職, 特意搵左間位於天后既日本菜餐廳慶祝一番。

我就揀左呢個SET, 之後侍應再為我送上毛巾抹手準備開餐。

先來一款前菜, 就是冰菜、蕃茄、鮟鱇魚肝

赤貝超大隻, 超級爽同埋超級鮮甜!!!

花竹蝦 中間夾左少少白松露 松露味突出 蝦鮮甜爽口

秋刀魚 口感滑 雖然本身冇腥味 但加左少少薑同蔥粒 配合秋刀魚本身酸酸地 味道很夾

金目鯛 表面稍為燒過, 上面有少少梅醬調味

馬糞海膽 入口即溶,  沒有腥臭味, 每粒海膽仲好大隻

火灸迫出魚油 魚油豐富

特大拖羅 魚油極豐富 入口即溶

吞拿魚腩手卷 將吞拿魚腩打成蓉做長條形手卷, 先食到紫菜脆, 整條都滿滿的吞拿魚腩, 比飯量還要多

焗玉子 很清甜 凍食 入面混合左蝦蟹肉 再焗

油甘魚湯 整塊魚已被去骨, 魚湯味濃, 非常鮮甜

最後就到甜品, 綠茶紅豆併蜜瓜
蜜瓜肉汁豐富, 清甜無比, 綠茶紅豆口感很Creamy, 奶味較出

因為坐吧檯, 可以一面欣賞師傅製作, 而且食材都是待客人食完一樣再上一樣, 每款食物都經師傅悉心挑選, 再逐一介紹比客人, 今晚我不但可以食到新鮮美味既日本菜, 更對日本菜既知識增添不少。
2017-11-07 139 瀏覽
我地今次就黎左天后一間日本餐廳食omasake!呢度距離地鐵站都算近,大概5分鐘整體上服務都幾好,用料新鮮,食物有心思😍我地嘅omasake係一次過上嘅第一道食左魚子甘蝦🦐味道幾鮮甜,同魚子幾夾👏🏼而且隻蝦都幾大件,肉質彈牙😍😍之後就食左呢個上湯魚翅浸配流心海膽炸蟹肉🦀又係充滿驚喜嘅一道菜👍🏼炸蟹肉鮮甜得黎同海膽幾夾🙀再點埋魚翅食整體上味道無咁單一😽然之後就輪到食壽司啦🍣有吞拿、中吞拿同埋拖羅🤘🏼拖羅最正,油脂分佈均勻,而且入口即溶,好好味🍙中吞拿同埋吞拿都好食😆唔會好腥,魚香味重🐟之後就食三個迷你丼🍱有三文魚籽、海膽、同埋蔥吞拿魚🍣最好食係蔥吞拿魚,香甜得黎加左柚子,更加帶出到吞拿魚嘅鮮味👍🏼海膽份量都好多😍 好新鮮一d都唔腥三文魚籽就正常啦,味道偏鹹食完正餐仲有個𩶘魚湯,味道清甜不膩🍲不過甜品就認真麻麻🙈雖然呢間野食已經好唔錯,不過作為行omasake高價位路線嘅餐廳,依然有唔少需要改進嘅地方:1️⃣食物應該一款一款咁上,一盤上好似趕住食咁,同埋好容易好快飽2️⃣出左吞拿魚之外,可加入其他魚類,無咁單一3️⃣可以加個前菜/茶碗蒸,一黎就已經食主食有少少貴4️⃣甜品完全係敗筆🙅🏼好假好甜🙅🏼
我地今次就黎左天后一間日本餐廳食omasake!
呢度距離地鐵站都算近,大概5分鐘
整體上服務都幾好,用料新鮮,食物有心思😍

我地嘅omasake係一次過上嘅
第一道食左魚子甘蝦🦐
味道幾鮮甜,同魚子幾夾👏🏼
而且隻蝦都幾大件,肉質彈牙😍😍

之後就食左呢個上湯魚翅浸配流心海膽炸蟹肉🦀
又係充滿驚喜嘅一道菜👍🏼
炸蟹肉鮮甜得黎同海膽幾夾🙀
再點埋魚翅食整體上味道無咁單一😽

然之後就輪到食壽司啦🍣
有吞拿、中吞拿同埋拖羅🤘🏼
拖羅最正,油脂分佈均勻,而且入口即溶,好好味🍙
中吞拿同埋吞拿都好食😆
唔會好腥,魚香味重🐟

之後就食三個迷你丼🍱
有三文魚籽、海膽、同埋蔥吞拿魚🍣
海膽份量都好多😍 好新鮮一d都唔腥
三文魚籽就正常啦,味道偏鹹

食完正餐仲有個𩶘魚湯,味道清甜不膩🍲
不過甜品就認真麻麻🙈

2️⃣出左吞拿魚之外,可加入其他魚類,無咁單一