Om
2021-05-15 154 瀏覽
最近香港的金融市場風高浪急,但人不停地嘗試,不斷吸收經驗,終會有獲利的時間.今日一於嘗試吓精美的廚師發板,套餐包括有刺身及壽司等,也足夠一個成年男人的份量.加上環境,服務員的熱情地招待,令這餐十分之開心. 左口魚,魚味十足,加上廚師的刀工十分之精美平貝爽口充滿了淡淡海水味深海池魚,令口腔充滿了新的體驗,海膽十分之新鮮,好味道. 龍蝦刺食爽口,水準之作喜之次,也是必食的.海膽杯分量十足令人十分之滿足.這個主食也十分之好味道.大拖羅也是這餐的重點了.最尾新鮮的蝦壽司加上蝦膏,令鮮味提升了另一個新的境界.魚湯也十分之香濃,廚師也十分之用心.

今日一於嘗試吓精美的廚師發板,套餐包括有刺身壽司等,也足夠一個成年男人的份量.加上環境,服務員的熱情地招待,令這餐十分之開心.

左口魚,魚味十足,加上廚師的刀工十分之精美

平貝爽口充滿了淡淡海水味

深海池魚,令口腔充滿了新的體驗,海膽十分之新鮮,好味道.

龍蝦刺食爽口,水準之作

喜之次,也是必食的.

海膽杯分量十足令人十分之滿足.

這個主食也十分之好味道.

大拖羅也是這餐的重點了.

最尾新鮮的蝦壽司加上蝦膏,令鮮味提升了另一個新的境界.

魚湯也十分之香濃,廚師也十分之用心.

2021-05-09 630 瀏覽
喜愛日本料理的朋友相信都會有一個念頭, 既然疫情關係未能返鄉下享受美味的土產, 但又不想繼續食迴轉壽司, 那不如豪一次 ~ 高質 omakase。晚餐餐牌上,有三款以海鮮為主的 omakase  :  分別設有16道菜、 20度道菜、 24道菜可供選擇,而我最終點了16道菜那款試試水温先。綺羅星( 16道菜 ) $9801前菜一碟三款; 有海蜇、芝麻豆腐、 梅貝 (即海螺)。 本身喜歡吃芝麻的我, 最欣賞那一粒有如吃芝麻醬感覺的豆腐。2 蟹肉蒸蛋茶碗蒸口感細滑, 清淡蛋香更顯蟹肉鮮甜 ( 壽司5件 )3 墨魚壽司厚肉飽滿,新鮮墨魚最吸引人的地方是那爽得來帶小小黏稠的口感。4 左口魚配紫蘇花甘香肥美 , 油分豐富 ,以花入饌除了美觀, 原來配合得宜, 還會為食物帶出意想不到的味道。5 帶子壽司厚肉鮮甜, 非常彈牙, 廚師運用刀功在帶子上所𠝹出來的紋理,不但美觀,亦令口感更豐盈。6 牡丹蝦壽司 (石燒)牡丹蝦肉質鮮嫩, 味道清甜, 僅止於此 ?在廚師的創意烹調下 ,加上秘製蝦膏,真的可以令味道提升多好幾倍👍🏻, 充滿餘韻的濃郁蝦味,真的叫人食指大動,一試難忘。7 深海池魚腩顏色粉嫩, 表面

綺羅星( 16道菜 ) $980
1前菜
2 蟹肉蒸蛋
茶碗蒸口感細滑, 清淡蛋香更顯蟹肉鮮甜

壽司5件 )
墨魚壽司
3 墨魚壽司
左口魚配紫蘇花
4 左口魚配紫蘇花
帶子壽司
5 帶子壽司
牡丹蝦壽司
6 牡丹蝦壽司 (石燒)
7 深海池魚腩
顏色粉嫩, 表面看不是很肥美 , 在口腔中卻是另一回事, 魚油超級豐富
油甘魚鮫壽司
8 油甘魚鮫
看著廚師由整件油甘魚鮫 , 一刀一刀 𠝹出 適合作壽司刺身的部份 , 感覺新奇。
魚鮫位運動量比較大, 肉質較結實, 所以口感特別爽脆, 油脂膠質重, 味道甘香
針魚壽司
9 針魚壽司
以針魚紫菜拼湊出美麗的形狀, 背後有賴廚師的力功、耐性、 心思 。 針魚本身味淡 ,洒上 柑柚皮 ,卻又清新味美, 紫菜的甘香,也起了提鮮作用。
板海膽壽司
10 板海膽壽司
廚師差不多用成行海膽塞入紫菜壽司中 , 夾雜著海水味的海膽, 初段味道鮮甜,後續的鮮味才令人依依不捨。
廚師會不時會為客人增添精緻的漬物,方便客人清清味蕾
燒三文魚下巴
11 一品料理
廚師話一條體積大的三文魚,下巴部份可供四位客人享用, 感覺特別 ,三文魚下巴燒至外皮 香脆金黃 ,內裏肉嫩肥美,肉汁豐盈, 魚脂四溢,口感絶對一流。
拖羅
12 拖羅
看那些脂肪分佈, 肉與脂肪比例已反影拖羅的肥美程度 ,入口即溶,配少少咸味的魚子醬, 稍稍抵銷了油膩感,兩者味道得以平衡
蝶魚魚邊
13 蝶魚魚邊
略為火炙, 冒出閃閃生輝的油光 ,入口脂香四溢
𩶘魚湯
14 𩶘魚湯
淆至奶白色, 熱騰騰的魚湯, 味道勁鮮甜, 魚味濃郁 , 喝一碗仍有點意猶未盡的感覺
日本無花果
15 旬菜
新鮮日本無花果, 顏色粉嫩, 味道清甜,口感綿密, 令人念念不忘
時令水果
以味道清甜的日本密瓜與清爽多汁的梨子作為飯後果 ~ 大滿足。

今晚任由具豐富知識及經驗的廚師發辦,挑選最優質、時令日本食材,以巧妙的烹調手法所製作出的料理,令人驚喜,彷如經歷了一次既愉快又新鮮的美食之旅。

2021-04-26
蝶魚魚邊
𩶘魚湯
日本無花果
2021-05-06 161 瀏覽
今晚預先訂了枱在銅鑼灣吃晚餐,提前慶祝母親節。餐廳是食日式料理的,要了個「綺羅星」十六道菜套餐。前菜有三款,其中螺肉很爽口,配有入味蘿蔔。蟹肉蒸蛋很滑溜,有蝦肉和蟹肉絲。壽司有金目鯛,肉質透紅,上面配有薑蓉。鯧魚,皮微微燒過,有少許煙燻味。大墨魚透白,厚切,爽口沒有渣。油甘魚腩魚油充足,入口即溶。赤貝大大隻,非常爽口。竹簽魚魚皮炙燒,外脆内嫩,配香蔥。海膽有兩層,味道濃郁,滑而不膩。拖羅很肥美,亦是入口即溶。左口魚邊炙燒過,魚油香口。蝦配炙燒過的蝦膏,非常香濃。日本無花果,師父去了皮,很甜。日本山崎和牛,很稔很入味。立魚魚湯熱辣辣,香濃。

因為今日好開心,所以約同好友一同吃大餐,經一番商量後就決定去這裡吃一個不一樣的日本料理。坐下後,經經理一番介紹下,我就選了一個又有刺身,又有壽司,又有熟食的彩霞套餐,一於今晚豪一晚啦!前菜有海蜇,東風螺和芝蔴豆腐,最出色是芝蔴豆腐,很香芝蔴味,豆腐又滑,東風螺用上醬汁煮成,很少這樣吃東風螺,海蜇都很爽口。蟹肉蒸蛋,用上上湯蟹肉來蒸蛋,很鮮味可口。刺身有十款,分兩個階段上,刺身很新鮮,長崎蠔很爽很鮮甜。左口魚薄切加上醋汁番紫蘇花,味道很夾。白象拔蚌很鮮甜,很爽口,賣相也很美!龍蝦刺身,肉質爽,清甜可口。深海池魚刺身,肉質實淨,很鮮美。師博很詳細的介紹每一個菜之餘,也會為每一項的菜而出一些醃菜令人客可以清一清口腔,他好多時都會把醃菜都整得很有心思。就算是醃蘿蔔都會切片捲入蕎頭,味道很豐富,一點都不會馬虎呢!第二part 的五款刺身,師傅用上活油甘魚鮫做刺身,真的未曾試過,又刁鑽,口感爽爽的,肉感紮實。很好吃!熒光墨魚很鮮美,加上醬油和薑蓉,有另一番風味!針魚刺身,師傅很有心機的用上紫菜,再放上針魚,再切一段段,再砌成樹葉形態的針魚刺身,很有心思,很驚喜,聽師傅說,因針魚吃上去易散,故他想到

前菜

蟹肉蒸蛋,用上上湯蟹肉來蒸蛋,很鮮味可口。

蟹肉蒸蛋

刺身有十款,分兩個階段上,刺身很新鮮,長崎蠔很爽很鮮甜。

長崎縣小長井蠔

左口魚薄切加上醋汁番紫蘇花,味道很夾。
左口魚薄切
白象拔蚌很鮮甜,很爽口,賣相也很美!
白象拔蚌

龍蝦刺身,肉質爽,清甜可口。
龍蝦刺身

深海池魚刺身,肉質實淨,很鮮美。
深海池魚刺身

醃蘿蔔捲蕎頭

油甘魚鮫

油甘魚鮫刺身

熒光墨魚很鮮美,加上醬油和薑蓉,有另一番風味!
熒光魷魚刺身

針魚刺身,師傅很有心機的用上紫菜,再放上針魚,再切一段段,再砌成樹葉形態的針魚刺身,很有心思,很驚喜,聽師傅說,因針魚吃上去易散,故他想到用紫菜放底,再加入針魚,令食客吃上去不會有散的感覺,師傅真的想得周到!
針魚刺身

鹽水海膽成杯上,份量很多,味道很鮮甜,味道比一般的濃郁,真的百吃不厭,師傅還加上金鉑裝飾,很精緻!

鹽水海膽

拖羅刺身,拖羅上加上魚子醬,口感當然無得頂,油脂分怖均勻,魚子醬又減低了油脂的油膩感,非常好吃!
拖羅刺身

燒魚一品料理,今日廚師為我們做了一個燒吞拿魚下巴,揀的部位很刁鑽,聽師傅說吞拿魚下巴都很大舊,可以供四人食用。魚肉很滑,我還吃到下巴裡的骨膠原,燒得也很香,下巴出奇的多肉很好吃!

燒吞拿魚下巴

北寄貝熱食加蟹肉海藻汁,將北寄貝輕輕燒一燒,加入蟹肉海藻汁,很甜甜嫰滑,北寄貝還很多肉,真的吃得很滿足!
北寄貝熱食加蟹肉海藻汁

壽司4款,金目魚加魚肝醬壽司,用上矜貴的金目再加上魚肝,鮮味得來帶點香濃,簡直是濃淡得宜,很出色!

金目魚加魚肝醬壽司

池魚壽司新鮮,肉質同深海池魚不同,沒有深海池魚的那麼結實,多一份軟腍,加上薑蓉,很可口!

池魚壽司

赤鯥魚壽司 ,我就從來沒有吃過,今次也是第一次吃到,赤鯥魚用上火炙做,香軟濃滑夾雜一起,真的很難形容,總之就很很很好吃!
赤鯥魚壽司

鰈魚邊壽司,鰈魚邊肥質很肥美,油份也是很高,一吃上去就已經深深愛上,甘香的魚油在口腔不停徘徊,非常好吃!
鰈魚邊壽司

今日的旬菜原來是無花果,這裡用上日本無花果,很香很清甜可口,熟度啱啱好,很少吃到這個質素的無花果,好味!

無花果

自家制的立魚湯,不用多說,鮮甜無比,溫度又夠熱,喝上去令捨不同!

立魚湯

吃到最後就是時令水果,今日有蜜瓜和香梨,為今日的晚餐劃上完美句號!
2021-04-26
鰈魚邊壽司
無花果
立魚湯
2021-04-25 717 瀏覽
見呢排做野辛苦,豪豪地去左搵間omakase食下,今次就揀左鮨金!Omakase dinner 黎講,由$980 到 $1680不等,咁就一叫就叫左最貴個個餐,刺身有成10款咁多仲有壽司同和食!由於食左太多款刺身壽司,咁就揀幾款介紹返🤩象拔蚌咁切都係第一次見,師傅話咁切真係無咩人咁做,但會鮮味啲,的確地個味真係濃縮啲,幾特別!龍蝦刺身喺omakase 真係相對少食,好爽口,點少少豉油調一調個味好正!呢個石垣𩶘配海膽同toro真係幾好食,本身海膽同toro呢個組合已經係無得輸,但無諗過用左石垣𩶘更加左個口感同加左啲醬汁後會令成件事錦上添花左😳生熟螢光魷魚,春季當造,生螢光魷魚勁鮮味,我覺得都唔使咩特別調味都好好味,而熟既螢光魷魚加左啲醋麵豉醬,酸酸地都幾惹味!呢個吞拿魚下巴都真係要介紹下,平時我食omakase ,對啲燒魚既熟食都不太感興趣,但呢個係幾驚喜!燒得外脆但入面幾juicy勁滑,而且勁多肉,好味到估佢唔到!針魚呢個造型勁靚,針魚本身味相對淡,但師傅用左紫菜夾住啲針魚真係第一次見,再用上啲酸汁咁上菜,勁好心思!海膽杯既份量多到好誇張,完全同不吝嗇咁俾,好夠滿足!壽司方面不得不講呢
見呢排做野辛苦,豪豪地去左搵間omakase
食下,今次就揀左鮨金!

由於食左太多款刺身壽司,咁就揀幾款介紹返🤩

海膽杯既份量多到好誇張,完全同不吝嗇咁俾,好夠滿足!

壽司方面不得不講呢個牡丹蝦加燒蝦膏,牡丹蝦加蝦膏其實唔係啲咩新嘅菜式,但係點解呢個咁特別係因為師傅將蝦膏燒到啱啱好,蝦本身既爽甜,加埋熱辣辣燒過既蝦膏,燒過之後將蝦膏好似濃縮左十倍咁,呢個真係好正!

最後個卷物都好驚喜,外層上既唔係一般既紫菜,而係昆布紙,比紫菜再濃郁少少,再加返海量toro、少少赤身同黃瓜,免頭再加上三文魚子,真係無諗過最後嘅卷物竟然係會咁細緻同好食!

總括黎講,我覺得呢度嘅師傅嘅風格係比較上做返啲心機野,唔會話係搞到好複雜好多調味咁,反而更食到海鮮既鮮味,咁好似又真係食刺身壽司既原味道!
2021-04-24 589 瀏覽
工作壓力大,係時候獎勵下自己,今次去咗未去過嘅日本餐廳——鮨金,試下佢哋嘅Omakase!坐低之後,周圍望下,見到好大個海鮮缸,有大大隻生猛長腳蟹,另一邊又有好多靚和牛,食物質素肯定唔錯!Omakase 嘅set都有唔少款,大部分餐廳嘅選擇都唔多,呢度幾好!揀咗個綺羅星,主打食壽司,男仔都係鐘意食d飯落肚!前菜的的式式,幾鐘意個蟹肉豆腐,凍凍地,綿綿嘅口感,吃到淡淡嘅鮮甜味!之後有蟹肉蒸蛋,蟹肉甜味混合嫩滑嘅蒸蛋,perfect match!第一位佳麗係左口魚壽司,上面有辣蘿蔔蓉,要一提,大部分壽司司傅已經有調味,所以唔使再特別沾醬油!深海池魚幾爽口彈牙,魚肉味同左口魚都係清淡一點,新鮮!真明鰹,第一次食,屬於時令食材,魚肉帶點肥美!金目鯛好正,爽甜魚肉上又帶d爽口煙韌嘅魚皮,好鮮!我成日都覺得鯖魚刺身比煮熟好味,魚上面有醃過嘅昆布,好有層次感!有時令食品螢光魷魚,煙韌爽口又夠鮮!不錯!吞拿魚醬油漬拖羅真係好正,仲要好靚,三層,入口溶化,油脂好重!跟住個手卷又係震撼味蕾!滿到瀉嘅海膽,上面鋪滿淡雪鹽,大啖咬一口,感覺到好幸福,成個口腔都係鮮味!海膽好高質素!之後有超甜嘅無花果同鹽蕃茄,

深海池魚幾爽口彈牙,魚肉味同左口魚都係清淡一點,新鮮!

真明鰹,第一次食,屬於時令食材,魚肉帶點肥美!

金目鯛好正,爽甜魚肉上又帶d爽口煙韌嘅魚皮,好鮮!

有時令食品螢光魷魚,煙韌爽口又夠鮮!不錯!

吞拿魚醬油漬

拖羅真係好正,仲要好靚,三層,入口溶化,油脂好重!

跟住個手卷又係震撼味蕾!

之後有超甜嘅無花果同鹽蕃茄,清一清口腔!

濃郁嘅魚湯同甜到漏嘅密瓜!

2021-04-22
2021-04-22 180 瀏覽
去過幾次都覺得佢哋嘅Omakase到一定嘅水準! 懷石料理都做得相當唔錯,Lunch 去食嘅話就相當抵啦! 喜歡佢哋廚師, 會用心去調配唔同嘅醬汁去配合夾唔同嘅刺身, 味道恰到好處!
2021-04-20
2021-04-20 437 瀏覽
又接近媽咪生日的日子,近年習慣了除了舉家吃飯慶祝之前,我自己都會帶她去吃頓更好的,等她更開心!今年我帶她去了在Cubus的鮨金,主打Omakase。餐廳氣氛不錯,環境很大,裝修幾靚,今次坐吧枱!我點了menu入面的「彩霞」,有24道菜,好似幾吸引!全程見到司傅製作過程好用心!頭盤仔好精緻!蟹肉豆腐、山椒白飯魚同檸檬魷魚菠菜!幾鐘意山椒白飯魚,有種好香的椒麻味,特別!蟹肉茶碗蒸好鮮甜,又滑!長井蠔今晚呢隻蠔真的不得了!來自長崎縣的長井蠔,大隻過我手掌,配上黑魚子醬,口感扁爽,味道不會很濃,清甜味,鮮!石垣鯛原來是最近好hit食的花金鼓!加酸汁食幾醒胃!司傅話食之前可以加上紫蘇花!魚肉爽身!深海池魚腩口感同樣清爽,帶微微油脂!好開心有龍蝦刺身,好適合夏天!食得出好新鮮,超級爽口!畫龍點晴之處是加上竹炭鹽,令味道更提升!白象拔蚌刺身好爽口清甜!燒物有拖羅魚骹,好驚喜呀!未試過燒的拖羅,好香,油脂非常豐腴!鹽水海膽杯見到已經雙眼發光!杯裡面滿滿鮮甜的海膽,口腔受到鮮味衝擊,還有三文魚子,生色不少,完全值回票價!印象中未試過生螢光魷魚,好特別,帶點咸鮮味,微煙韌的口感!燒油甘魚腩加七彩芝麻肥美!
今年我帶她去了在Cubus的鮨金,主打Omakase。
餐廳氣氛不錯,環境很大,裝修幾靚,今次坐吧枱!
我點了menu入面的「彩霞」,有24道菜,好似幾吸引!
全程見到司傅製作過程好用心!
頭盤仔好精緻!
蟹肉豆腐、山椒白飯魚同檸檬魷魚菠菜!
幾鐘意山椒白飯魚,有種好香的椒麻味,特別!

好鮮甜,又滑!

長井蠔

石垣鯛
原來是最近好hit食的花金鼓!
加酸汁食幾醒胃!司傅話食之前可以加上紫蘇花!魚肉爽身!

深海池魚腩
口感同樣清爽,帶微微油脂!

好開心有龍蝦刺身,好適合夏天!
食得出好新鮮,超級爽口!

畫龍點晴之處是加上竹炭鹽,令味道更提升!
白象拔蚌刺身好爽口清甜!

燒物有拖羅魚骹,好驚喜呀!
未試過燒的拖羅,好香,油脂非常豐腴!

鹽水海膽杯

印象中未試過生螢光魷魚,好特別,帶點咸鮮味,微煙韌的口感!
燒油甘魚腩加七彩芝麻肥美!
真名鰹,大概就是我們叫的鯧魚,口感有點像吞拿魚腩,加柚子胡椒汁好夾!
拖羅都好出色,加金萡好高貴呀,入口溶化了,我都溶化了!

燒白貝好鮮!

這晚的壽司有針魚、金目鯛、銀鱈魚、吞拿魚醬油漬等,最愛金目鯛,魚味濃,針魚都好特別,滑嘟嘟,好「打意」!

魚湯好甜呀!
價錢同質素絕對成比,不會失望,食物都好有驚喜,司傳又幾好傾,開心!
2021-04-16
慶祝紀念
生日
2021-04-20 158 瀏覽
辛苦完成又一大project,同屋企人訂了鮨金的晚餐好好慶祝一下。位於銅鑼灣的中心地帶,利園三期附近,近鬧市的一個小角落的12樓。一出𨋢就感覺到好似去左另一個地方一樣。我點了壽司Set, 整個套餐由廚師發板,選擇時令最新鮮嘅食材,由師傅決定炮製方法。作為食客的我,坐定定等食就好!頭盤令人目不暇給,分別有湯葉卷、鰻魚苗及汁煮粒貝。精緻嘅擺盤令人眼前一亮!師傅說刺身由不同的刀工處理,會有唔同嘅味道,相信今餐定必能夠可以好好體會。點樣將一啲傳統嘅食材,變到味道不一樣,就要睇師傅的功架了。這件墨魚壽司是我看過最厚的,經過師傅處理過,不如變得軟滑沒有筋,驚喜!而右邊好特色的前菜是師傅自創,有紫蘇和蕎頭!酸酸地好開胃。帆立貝新鮮爽口,味道鮮甜油甘魚鮫屬一個矜貴的部位,只有少量。食落肉質爽口,油香平衡,比油金魚腩有過之而無不及。牡丹蝦蝦膏壽司,面頭的蝦膏師傅用特製方法處理過,烤焦香後後加入爽口的牡丹蝦上面。食落味道豐富有層次!很impressive! 金目鯛不用多加調味,直接食都係第一次。魚味出奇地鮮!新鮮的野生海膽從來沒有令人失望,師傅教路千祈唔好以為中間唔同色嘅係變壞,由於係野生嘅關係,顏色唔平

帆立貝新鮮爽口,味道鮮甜

金目鯛不用多加調味,直接食都係第一次。魚味出奇地鮮!

新鮮的野生海膽從來沒有令人失望,師傅教路千祈唔好以為中間唔同色嘅係變壞,由於係野生嘅關係,顏色唔平均都係正常。又學到野了!

我比較喜歡吃中拖羅壽司,因為油膩感沒有大拖羅咁強勁。呢一款中拖羅經過師傅處理過,變得完全無筋,入口即溶。

最後一款卷物令人一試難忘,中間包住嘅有大拖羅以及中拖羅,加了日本蘿蔔漬用來調味中和油膩感覺!

最後這個北寄貝,成為最後一味主食。

套餐中包括魚湯和時令水果。如果想坐吧枱,記得預約時講明比餐廳安排。喜歡餐廳環境夠寧靜,而且能和師傅交流日本菜的心得,實在是充實的一晚。
2021-04-18 131 瀏覽
天氣潮濕又悶熱,不是太想吃熱食,突然想吃日本菜,消除鬱悶,於是出發到銅鑼灣鮨金日本餐廳食廚師發板。到達時看見所有廚師十分忙碌,因為他們正在處理剛空運到港的海鮮和食材,心情十分雀躍,即是寓意我當晚的食材全部是新鮮到港!經理很好介紹今天會準備龍蝦刺身、北海道海膽、大蝦炒蝦膏、罕有非常的吞拿魚腦天肉及拖羅等。一如以往食材沒有令我失望,最喜歡是他們會問你有什麼東西不喜歡吃或有什麼偏好,好讓他們準備及更改一下。而且服務員態度友善,很快會換碟及斟茶,最令我喜歡的是他們自家製的雪糕,有薑味、紅豆、綠茶,芝麻、桃味和蘋果味,美味非常。偶爾獎勵一下自己食好一些,令自己心情愉快一整天!
2021-04-11 558 瀏覽
咁今日呢就約咗同朋友食一間本人十分喜愛而且恨食好耐嘅Omakase!鮨金❤️先唔講食咗啲咩先,我淨係想講食完呢一餐之後就定左目標比自己,希望每兩個月食一次,因為實在太難忘呀!先來個頭盤就係鴨胸加梅貝同埋好清爽嘅枝豆豆腐!可能我真係見識少,真係唔知要知道豆腐呢樣嘢,枝豆呢我就食唔少因為我真係好鍾意食,但係冇諗過同豆腐都融合係咁得意嘅!跟住就係左口魚捲拖羅,再加日本芽蔥,然後上面鋪少少我最鍾意食嘅馬糞海膽!大家唔好誤會,馬糞只係名,唔好亂諗嘢!我自己本身食日本菜就好鍾意食燒左口魚,左口魚捲拖羅呢個配搭呢真係幾奢華又享受!二成個組合捲埋日本芽蔥就唔會成口好油膩而且就會好清爽,拖羅肥美多油,配搭埋馬糞海膽入口即溶嘅感覺我都唔知打咩去形容好!然後刺身方面當然唔少得呢個深海池魚腩,池魚就食得多啦,深海池魚腩就真係少食啦,同一般池魚分別就係更加清甜,肉質彈牙唔會淋滋滋,都係好味!跟住落嚟就係最奢華嘅享受了!呢個龍蝦刺身加咗岩鹽,大家去食下就知道真係咩叫物超所值!龍蝦肉清甜肥美,肉質堅挺加咗岩鹽根本唔需要點任何豉油或者Wasabi,完全係最天然嘅食材配最天然嘅食法!跟住落嚟就係我哋季節限定嘅螢光魷魚,師

跟住落嚟就係我哋季節限定嘅螢光魷魚,師傅好用心咁為我哋準備咗生食,同埋燒熟來食!生食嘅螢光魷魚就會配少少蒜同埋豉油,記住呀呢個係季節限定,大家真係要細心品嚐,唔係時時有得食㗎!我個人來講就比較鍾意生食嘅螢光魷魚佢仲會配上一啲酸嘅麵豉汁,好特別得嚟又唔會腥,仲好好味,酸酸甜甜好過癮,食完唔知點解仲會食慾大增!

跟住落嚟就係食Sapporo響螺同埋燒吞拿魚下巴!相信大家食唔少少唔同魚嘅魚膠或者魚骨甚至乎魚頭,但食燒魚嘅下巴我相信大家都唔係成日見到!我就真係第一次試燒吞拿魚下巴,油分10分充足但係又唔會太過肥膩,魚肉仲要好多添,食完飲杯茶真係一大享受,師傅仲俾咗好大舊吞拿魚下巴我呀!!!如果覺得太肥膩嘅朋友可以加少少檸檬汁,我就鍾意原汁原味咁樣食,咁先食到最真實嘅味道!

Omakase食嘅嘢其真係多到你數唔曬,最怕你冇胃仔冇位再食!

跟住落嚟就係食平政魚加紫蘇葉同埋鹽水海膽,正呀又係海膽呀!平靜與我係第一次食,我第一次食覺得都唔錯,可能因為先前食得太多好正嘅嘢唔會覺得佢太突出,鍾意嘅朋友可以自己試吓!

跟住落嚟食呢樣野真係令我大開眼界,就係吞拿魚腦天(天靈蓋位),你冇睇錯我寫咩,的而且確係天靈蓋嘅位,再加埋岩鹽,魚子醬同埋Wasabi,唔知就咁睇你會有咩感受呢?天靈蓋位嘅口感好特別,你會食到唔同嘅texture,每一種都有佢嘅獨特之處,同埋入口即溶加少少岩鹽會冇咗嗰種血腥味,仲要再加埋魚子醬,嘩,總統套房咁樣嘅級數呀!

然後就係食熊本和牛,係和牛呀!!!肉質非常嫩,啲汁完全入曬味(無限心心眼),脂肪分布平均,其實食到呢度都已經飽到上心口,我絕對肯定大家係能夠滿載而歸。

未完㗎,未完㗎!仲有壽司呀!赤鯥魚,沙甸魚(微燒),吞拿魚醬油漬!最後仲有鮟康魚魚肝手卷,呢個係十分值得講,因為首先安康魚唔係周圍有得食,而且佢鮟康魚魚肝嘅味道唔係個個接受到,但我本人就好鍾意,因為師傅又會用酒去浸過啲魚肝令到成個鮟康魚如果冇晒血腥味而且仲保留去肥美嘅獨特味道放落手卷度食係一個好好嘅組合!最後仲飲埋碗臘魚魚湯,奶白色,甜到入心,食埋水果真係捧住個肚行返屋企!
2021-04-01 276 瀏覽
最近試緊生酮飲食,出街食飯都要諗過度過食啲咩,又唔想就咁普普通通打個邊爐,於是就食過Shabushabu + Omakase。我就點咗個ShabuShabu茶梅嘅套餐,而屋企人就點咗Omakase嘅彩霞套餐。平時食嘅Shabushabu通常都係壽喜燒嘅湯底,而今次呢到嘅湯底係𩶘魚湯嘅湯底,喺食牛肉之前仲可以先飲咗個湯,個湯底真係好味,忍唔住飲咗兩碗。見到呢盤和牛好開呢盤和牛包括有:飛驒牛、佐賀、鹿兒島、熊本同美國安格斯我就最鍾意飛驒牛同熊本,屋企人就鍾意佐賀同鹿兒島,每款口都各有特色,真係百貨應百客。雖然生酮飲食係唔可以食澱粉質,但屋企人話烏冬吸哂𩶘魚湯嘅味道,又滑又好味,搞到破戒忍唔住食咗幾啖,味道真係好好。Omakase嘅北海道海膽,真係好鮮甜金線鯛原來係咁甜,仲有少少爽口,幾鍾意呢個味道。青蘋果雪葩好fresh嘅味道食埋個餐後果,就回味無窮

見到呢盤和牛好開
呢盤和牛包括有:飛驒牛、佐賀、鹿兒島、熊本同美國安格斯

Omakase嘅北海道海膽,真係好鮮甜

金線鯛原來係咁甜,仲有少少爽口,幾鍾意呢個味道。

青蘋果雪葩好fresh嘅味道

食埋個餐後果,就回味無窮

2021-03-29
  • 海膽杯
  • 魚湯
2021-03-29 527 瀏覽
次次去日本點都要食一餐Omakase,但係喺香港食Omakase就一次都未試過,所以就同Honey就試吓喺香港食返餐。嚟到鮨金就揀咗個中價嘅彩霞,有24道菜。頭盤係季節前菜有四款,包括螺+南瓜+煙鴨胸+漬物蘿蔔,四款我最鍾意係漬物蘿蔔,因為一般漬物都會比較咸,但呢到嘅味道好適中。食完前菜就上個蟹肉蒸蛋,好香蟹味同D蛋好滑。然後到期待嘅刺身出場,包括有左口魚+帶子+龍蝦+螢光魷魚,左口魚夾住紫蘇葉一齊食原來令到成個味道好香,龍蝦刺身就好爽口,螢光魷魚就而家當造,當造嘅果然係新鮮D。再等咗一陣就嚟咗個北海道海膽,海膽超甜之餘,我竟然仲食到有一陣陣芒果香味,第一次食海膽有咁嘅味道。食完一輪刺身,到第二輪嘅刺身,包括針魚+紅鯛魚+BB銀雪魚+ 池魚配吞拿魚蓉,針魚都係第一次食,味道幾特別,而口感估唔到又幾爽,而BB銀雪魚好好味,BB果然係嫩口D。食完呢一轉就獨立上咗個拖羅刺身,拖羅入口即溶,魚嘅脂肪慢慢咁滲入個口嘅每個角落,真係超正。食完兩輪刺身後就到壽司,包括右口魚配右口魚肝+喜知次+平政魚+金線鯛,喜知次真係滑到不得了,右口魚亦都好滑,呢兩款魚都係第一次食,下次去到日本都要再試吓。食到最後

嚟到鮨金就揀咗個中價嘅彩霞,有24道菜。
食完前菜就上個蟹肉蒸蛋,好香蟹味同D蛋好滑。

食到最後一道菜係龍蝦湯配帶子明太子,濃濃嘅龍蝦湯連埋帶子同明太子一齊食,好味

最後食埋個甜品青蘋果雪芭同蜜瓜,呢餐飽到上心口,呢餐好滿足呀。

2021-03-29
2021-03-29 354 瀏覽
無得去日本旅行唯有係香港食餐好D的餐廳慰勞一下辛苦左一年的自己!之前同朋友慶祝生日的時候已經食過鮨金,對呢間餐廳的質數絕對有信心。今次我叫做16道菜的厨師發版,首先有前菜,蟹肉蒸蛋,10件壽司,甜品湯等等。今日前菜是鴨胸,枝豆豆腐和梅貝!前菜擺放得非常精緻。首先吃了5款的壽司,包括有左口魚,深海池魚,白蝦,北寄貝和赤身。5款都是味道較清的壽司,左口口感結實,魚油非常豐富味道鮮味甘香深海池魚肉質肥美,口感柔韌帶點嚼勁,而北寄貝味道非常鮮甜。赤身是醃漬過的吞拿魚,赤身沒有太多的脂肪,口感較滑溜柔軟。然後師傅比左靜崗番茄我地清一清口腔再食另外5款壽司。另外5款有銀雪魚,赤鹿魚,安康魚魚肝,海膽和關青魚。銀雪魚經過火灸後鱼香扑鼻,魚肉質感柔軟細棉正啊!而家呢個季節剛好有安康魚魚肝,魚肝原本比較肥,但師傅巧妙配搭青瓜漬,令整體的味道得以平衡而且更添口感。海膽鮮甜,口感細膩入口即溶!關青魚我都係第一次食!,關青魚的口感柔韌但帶有嚼勁,而魚的味道也較爲濃,感覺不錯。最後更有和牛煮物,鯛魚湯和日本蜜瓜!!是令人滿足額一餐。

今次我叫做16道菜的厨師發版,首先有前菜,蟹肉蒸蛋,10件壽司甜品湯等等。
今日前菜是鴨胸,枝豆豆腐和梅貝!前菜擺放得非常精緻。

深海池魚肉質肥美,口感柔韌帶點嚼勁,而北寄貝味道非常鮮甜。

赤身是醃漬過的吞拿魚,赤身沒有太多的脂肪,口感較滑溜柔軟。

銀雪魚經過火灸後鱼香扑鼻,魚肉質感柔軟細棉正啊!

海膽鮮甜,口感細膩入口即溶!

最後更有和牛煮物,鯛魚湯和日本蜜瓜!!是令人滿足額一餐。

2021-03-28 368 瀏覽
朋友之前食過所以推介,見佢又做緊MasterCard promotion 有buy one get one free, 所以黎食lunch. 一入黎佢話個offer 只可以用起最cheap 嘅al la carte item, 即係lunch set, Shabu Shabu, 蟹,刺身全部都用唔到。唔緊要,我地用正價叫左2個$880 嘅omakase,真心諗住試下嘅....點知.....頭盤....亂擺3盤...無咩味,完全無特別,同其他食評嘅金箔或其他菜式完全唔同囉刺身....一般,唔特別新鮮,個左口魚超「鞋」又無魚味,真係非常一般,一舊蚌/蠔/鮑魚都無一件熟食板長都好過佢嘅壽司拼盤,學人做omakase但比啲咁嘅貨同擺碟? 你叫自己做壽司set 算啦仲要塊紫菜係淋嘅,真係爭鮮外賣都好樣過佢囉個魚湯,係淨水,葱都唔多條,我唔覺鮮只覺得醒😖甜品,好安全佰完全佯驚喜,食得出係起出面買嘅~ 物非所值:omakase 係無得投訴更加無仇報嘅,但咁嘅價錢同質素真係無下次,呢個價錢食個lunch , 我絕對有好多其他選擇😡仲未講佢嘅服務態度 ,我地預早成個月book, 一入黎佢唔比我地坐bar

一件熟食

仲要塊紫菜係淋嘅,真係爭鮮外賣都好樣過佢囉

個魚湯,係淨水,葱都唔多條,我唔覺鮮只覺得醒😖

甜品,好安全佰完全佯驚喜,食得出係起出面買嘅~

仲未講佢嘅服務態度 ,我地預早成個月book, 一入黎佢唔比我地坐bar 枱,都無問題,但又黑口黑面。 仲要有個對我地黑面嘅侍應凈係過去同個濶太客人不斷除罩飲酒傾計,疫情下咁樣搞,又唔好食又受氣,我唔會再去。