同朋友頹食完雞蛋仔黎食個甜品就當一餐🤣。太耐無黎鮮芋仙所以又黎食下~8點幾去要排隊,等左15min左右,叫完就唔使10min有得食😌🔅芒果白玉冰 ($58)白玉有8粒左右,好軟糯。芒果🥭份量都唔少~加埋芒果醬食落好香好甜,配雲呢嗱雪糕可以balance下,但同朋友都覺得加芒果味雪糕應該正啲🤣🔅芋圓5號 ($48)5號有粉條、粉粿、珍珠同芋圓~唔知係咪食完兩啖芒果先食呢個,所以覺得芋圓無味😂…不過都好煙韌有得𡁻,仲有成10幾粒好滿足🥰。粉粿得3舊比較少,仲要無咬口,唔推❌。冰粒有啲偏大,如果變左綿綿冰其實應該會再好食啲🧊🤤💬堂食好過外賣,雖然價錢唔算平,但久唔久都係想食🤣

芒果白玉冰
🔅芒果白玉冰 ($58)

芋圓5號
🔅芋圓5號 ($48)

💬堂食好過外賣,雖然價錢唔算平,但久唔久都係想食🤣
芒果白玉冰
芋圓5號
2024-02-11 343 瀏覽
說好的芝麻湯圓去咗邊?一心睇住芝麻湯圓衝住去買的。點知返到屋企…本來滿心期待 點個一打開。吓,只得紅豆湯加幾細粒芋圓,仲要收我$48,所以覺得完全被搵笨,好失望😩
2024-02-05 295 瀏覽
同朋友係屯市食完飯,成班人想吹下水,於是去下場食個糖水🤭🤭呢間鮮芋仙長期要排隊,我哋都排左差唔多半個鐘先有位😂😂餐廳環境:入邊位置唔算太多,但係都算坐得舒服,不過都有少少迫,人多嘅時候要搭枱🙈🙈🙈食物方面:我哋叫咗幾樣唔同嘅甜品,包括:日式Q麻糬、珍珠奶茶布丁冰、仙草冰沙。日式Q麻糬:外型似腸粉,食落甜甜地,又煙煙韌韌咁,幾好食😋🤣🤣🤣🤣珍珠奶茶布丁冰:個珍珠奶茶布丁幾好食,勁濃奶茶味,加上珍珠一齊食啲冰,又凍又彈牙😂😂😂仙草冰沙:同普通甜品舖嘅沙冰冇乜分別,仙草都幾爽口👍🏻👍🏻👍🏻芋圓幾好食🤤
同朋友係屯市食完飯,成班人想吹下水,於是去下場食個糖水🤭🤭

呢間鮮芋仙長期要排隊,我哋都排左差唔多半個鐘先有位😂😂

餐廳環境:

食物方面:

日式Q麻糬:
外型似腸粉,食落甜甜地,又煙煙韌韌咁,幾好食😋🤣🤣🤣🤣

珍珠奶茶布丁冰:

仙草冰沙:

喺這家店試咗幾款甜品後,肚仔大滿足!第一輪,一碗芋圓紅豆珍珠仙草,每一啖都係芋頭嘅香滑,紅豆又甜又腍,配上Q彈珍珠,這個組合真係無得輸🍠😋。店舖啲豆花系列都一絕,特別係花生豆漿豆花,食落去滑溜溜,甜度啱啱好,唔會過甜,啱晒唔鍾意太甜嘅你。轉個角度試吓布丁Q麻糬牛奶冰,小朋友一臉開心,家長都笑得合唔埋口🍨😄。布丁爽口得嚟唔會太膩, Q麻糬嘅咬勁又正!冬瓜凍清新解渴,配上焦糖漿就係完美組合。整體嚟講,這間店嘅甜品質素穩陣,味道層次豐富,又唔會太貴,足以滿足你嘅甜品慾望。下次見到呢家店,記住唔好錯過咗啦!🥳👍

真係啱啱喺呢間店試咗啲甜品,感覺嘅話,應該有一個形容詞叫做「正」!首先,啱啱嚟咗碟芋圓4號,食落去真係有種說不出嘅滿足。尤其係啲芋圓,啖啖芋香,外層煙韌得嚟一啖咬落去感覺又軟糯,啲芋頭嘅份量都好慷慨,一大塊塊嘅,哎喲,真係又軟又綿、香甜過依度。嗰啲珍珠,一啖一啖彈牙得嚟又唔會太硬,真係好過癮👍。嗱,仲有啲焦糖布丁,佢哋搞得又滑又溜,入口即化,浸喺啲冰當中,食落有一種清新嘅感覺。雖然布丁嘅蛋香味可能唔係特別突出,不過總體來講算係咁嘅水準。啲珍珠加咗少少,但每粒都咁Q彈,跟住啲紅豆同芋頭嫩滑甜美,令人食咗仲想再食。環境方面,店內坐得舒服,服務都算係親切,你話,下次再約埋三五知己,坐低傾吓計,一路傾計、一路食甜品,岩晒啦!🍰🥄🍨

明明以前買過唔錯,今次食真係大跌眼鏡😢買左個熱芋圓4號,有紅豆,芋頭,粉圓同芋圓。外賣等左大約五分鐘就有。拎到番去,一打開心諗咩料。。。。。。。。。。個紅豆沙稀到水咁,食落得甜味冇紅豆沙味。芋圓份量少(以前嘅三分一),又有怪味,粉圓痴到一舊舊,食落硬繃繃🥺🥺🥺真心食到嬲!五十二蚊買碗咁嘅嘢完全唔值,食到懷疑人生,點解會變到咁難食。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。幫襯小店仲好過😡😡

👧🏽 發現鮮芋仙突發推出買一送一優惠❗️由2023年11月20日至12月1日,顧客於指定分店購買紫米系列飲品,即可享有買一送一優惠,包括紫米鮮奶、紫米珍珠、紫米奶茶及紫米小芋圓適用於指定分店:📍銅鑼灣登龍街18號VPoint地下一號舖📍尖沙咀Mira Place1 2樓206號舖📍紅磡黃埔天地美食坊(第八期)地下1號舖📍旺角MPM文華商場1樓B舖📍新蒲崗Mikiki地下G03C號舖📍荃新天地1期地下G46號舖📍屯門市廣場1期1樓Kiosk C📍天水圍T Town South地下SG11號舖📍元朗廣場地下032號舖📍將軍澳坑口東港城1樓128A號舖📍粉嶺中心地下167-168號舖📍青衣城1期地下26-27號舖

👧🏽 發現鮮芋仙突發推出買一送一優惠❗️

📍將軍澳坑口東港城1樓128A號舖
📍粉嶺中心地下167-168號舖
📍青衣城1期地下26-27號舖
2023-10-17 136 瀏覽
本人是芒果控,夏天無芒果不歡。芒果都就黎水尾,見到鮮芋仙仲有芒果冰供應,拿拿聲試咗先。今日阿囝返咗學,得我自己一個,就試下個迷你芒果白玉冰先啦!一上檯,個賣相真心差咗啲,個雪糕球筆到咁肉酸,岩岩巉巉,唔圓淨,同個圖有好大出入。話就話迷你,但份量一啲都唔迷你,不過係講緊啲刨冰。成碗野,入面大部分都係刨冰,啲刨冰唔夠碎,粒粒都好大粒。啲芒果同白玉都偏少,加上大舊冰粒,整體口感麻麻。試過一次就算,下次都係食返仙草芋圓果啲好了。
本人是芒果控,夏天無芒果不歡。
芒果都就黎水尾,見到鮮芋仙仲有芒果冰供應,拿拿聲試咗先。
今日阿囝返咗學,得我自己一個,就試下個迷你芒果白玉冰先啦!

#港女覓食到屯門夏日炎炎,梗係成日都想飲下冰涼飲品降降溫♨️ 行過見到鮮芋仙出咗新產品,一於試試佢佢!✨招牌仙草大滿貫 $48呢杯飲品簡直就係將佢個招牌仙草沙冰變成行街拎住都飲得😂 佢以沙冰做底,甜度冰度固定左,無得再調節。飲落較甜。入面嘅配料都好豐富,有小芋圓、芋圓、芋薯圓、粉粿、粉條、仙草凍&珍珠。佢地嘅配料全部都軟糯煙韌🤩可以一次過食勁多配料,點樣都會飽左🤪 佢另外一款冬瓜大滿貫飲落一般🙈就唔建議試啦~✨總結人均消費💸:$48/1人味道:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌗🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑質素:🌕🌕🌕🌑🌑🍴 鮮芋仙 (屯門)📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓Kiosk C::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::#hkfoodie#eat#gathering #food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover #foodlife#foodholiceatdiary
#港女覓食到屯門

✨招牌仙草大滿貫 $48

✨總結
人均消費💸:$48/1人
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
份量:🌕🌕🌕🌗🌑
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
質素:🌕🌕🌕🌑🌑

🍴 鮮芋仙 (屯門)
📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓Kiosk C
#hkfoodie#eat#gathering
#foodholiceatdiary

2023-07-30 117 瀏覽
招牌仙草大滿貫/今天放假,去買咗杯邪惡飲品 share 同人一齊飲,入面有齊哂:有仙草凍、仙草條、芋圓、珍珠、粿條芋圓及粿 都十分煙韌軟稔,份量一般,可惜仙草沙整體糖水太甜,也沒有甜度選擇。
招牌仙草大滿貫/

今天放假,去買咗杯邪惡飲品 share 同人一齊飲,
入面有齊哂:有仙草凍、仙草條、芋圓、珍珠、粿條

2023-05-23 246 瀏覽
想試依間集團式甜品好耐,但之前太熱門要排隊所以放棄左。今個禮拜日見冇咩人排即興堂食試下,點知都幾失望。。。首先menu唔多選擇,諗左好耐決定試花生芋圓,個賣相係幾好,但食落芋圓同地瓜圓個味都好淡,糯米粉多過芋頭同地瓜,所以個圓既味唔出,而且地瓜圓同芋圓份量唔多,$48黎講性價比唔高,加上個刨冰底係就咁加糖水冇其他味,食哂面個層就係糖水冰比較失色。。。冇宣傳講到咁吸引咁好食,其實真係好普通另外個飲品冬瓜芋圓茶就好甜,飲完會覺得自己會糖尿病個種,已經少甜但都係太甜,而且細細粒既芋圓同地瓜圓更加食唔到芋圓味同地瓜味 ,似食緊普通小丸子,大失望可能我地對依間野期間太高,以為啲芋圓同地瓜圓會好重本身既食材味,所以太失望,佢其實只係好普通既甜品店,冇咩特別亦唔叫難食,但就唔會想再食咁解

花生芋圓冰

2023-05-04 204 瀏覽
【屯門區】【鮮芋仙】一直都想搵好食嘅台式甜品,例如芋圓呀,珍珠呀嗰啲,但因為疫情關係,其實嘆返個甜品嘅機會係少咗,始終都係慣咗食完晚飯飽飽哋先叼返份嚟滿足「第二個胃」。而家六點就堂食收皮,唔通次次都買外賣咩,影響觀感。引用我之前寫完之後 Miss Ding 好中意嘅一句「大家見我出得 post 就知最後我都係去咗食」,係呀我係去咗食,而且仲喺有人排隊嘅情況之下,喺下晝嘅時間照排!排咗十五分鐘左右都唔算耐,同朋友吹下水就好快過。我叫咗個「芋圓6號」,我真係第一次食,都唔知食乜好,就叫個嚟試吓。有得揀凍或者熱,我唔中意冰又唔中意紅豆湯,笑咗,最後都係後者啦。碗嘢仲有粉條、粉粿、珍珠,成碗嘢幾特別,幾好食,$45 係唔差嘅價錢。朋友好中意食台式嘅冰豆花,話佢夠甜夠正,所以佢就叫個「冰豆花4號」,有芋頭同紅豆,$42 都唔貴,所以佢加 $8 要埋「地瓜」加餸都唔覺得乸脷。味道上,我都有偷一啖嚟食,我覺得真係唔錯,幾香豆味又夠甜。二人合力嘅話係可以做到 1+1 大過 2 嘅效果,好似林鄭月娥話齋:「Killing two stones with one bird」,所以叫多個「Q麻糬布丁拼盤」一

二人合力嘅話係可以做到 1+1 大過 2 嘅效果,好似林鄭月娥話齋:「Killing two stones with one bird」,所以叫多個「Q麻糬布丁拼盤」一齊食。佢有「Q麻糬」同「珍珠焦糖布丁」,布丁可以揀其他味不過嗰吓想食呢個。

呢份嘢味道都正正常常,$38 嘅價錢不過不失。兩條友食夾埋 $133 又好似重皮少少咁,不過諗諗吓其實又差唔多。呢間仲有啲分店,有機會的話我都想去其他分店食吓佢嘅其他嘢,再同大家分享,咁先係獨樂樂不如眾樂樂。。。

(地址:屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓Kiosk C)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0648 #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #dessert #followforfollowback #love #eat #1am屯門區 #屯門 #鮮芋仙 #meetfresh #甜品店 #屯門市廣場 #芋圓6號 #冰豆花4號 #Q麻糬布丁拼盤 #Q麻糬 #珍珠焦糖布丁 #芋圓 #豆花
排緊隊時候,見到裏面有兩張二人枱空咗,我問服務員點解唔安排入座,佢竟然話要等中間嗰張二人枱嗰位客人走咗之後,安排前邊六位入去先到我地。結果等咗15分鐘嗰位客人仲未走,然後等咗20鐘先入到,竟然都係要我地坐返本身空左嗰兩張二人枱,真好笑!叫咗熱的芋圓4號,嚟到竟然係常溫嘅溫度,少少暖都幾乎無!然後同服務員講,佢拎返入廚房,拎返出嚟竟然係用微波爐叮翻熱比我,係個焦糖布甸幾好食,唔想再幫襯了。第二日見到市中心麥當勞,好似新開冇幾耐嘅芋見好圓。諗住試吓,但係見佢裏面竟然空無一人,以為會唔好食中伏,點知發現原來味道比鮮芋仙好,份量又多,價錢又比較平。希望佢即使而家冇乜人幫襯都唔會咁快拜拜,因為我決定以後响屯門市中心食芋圓,都會食嗰間,不會再食鮮芋仙。
2023-04-08 141 瀏覽
喺樓下商場食完晚飯唔係幾夠喉,好想再食埋個甜品,即刻諗起鮮芋仙,但去到排哂長龍,店舖座位本身又唔多,都唔知要等到幾時,唯有外賣番屋企慢慢嘆。芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $62外賣份量都算多,夠哂兩個人食。牛奶冰同雲呢拿雪糕溶咗啲拎到番屋企,不過芋薯圓,小芋圓,黑糖和原味麻糬,冬瓜凍好正,好有口感

芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $62

2023-02-18 170 瀏覽
熱芋圓6號 $45******************************以前次次都係食鮮芋仙嘅外賣今次第一次堂食糖水一上枱第一個諗法:嘩咁大碗嘅第二個諗法:嘩比外賣多咁多嘅?!原來堂食係比外賣抵食咁多***熱湯底係紅豆湯配料有粉條、粉粿同珍珠然後當然唔少得主體嘅芋圓芋圓、粉條同粉粿口感煙韌珍珠就一般冇咩特別食晒配料,飲埋個紅豆湯底非常飽分量多到覺得可以當一餐主食😂從此以後應該唔會再嗌份量起碼少咗1/3嘅外賣了
熱芋圓6號 $45
以前次次都係食鮮芋仙嘅外賣
今次第一次堂食
糖水一上枱
第一個諗法:嘩咁大碗嘅
第二個諗法:嘩比外賣多咁多嘅?!
原來堂食係比外賣抵食咁多
***
熱湯底係紅豆湯
配料有粉條、粉粿同珍珠
然後當然唔少得主體嘅芋圓
芋圓、粉條同粉粿口感煙韌
珍珠就一般冇咩特別
食晒配料,飲埋個紅豆湯底
非常飽
分量多到覺得可以當一餐主食😂