2023-05-21 230 瀏覽
因為朋友生日,決定帶佢食好西。係openrice搜尋咗一輪,覺得呢度地點方便,銅鑼灣地鐵站一出,行兩分鐘就到,而食的有夠特別,就係食雞的廚師發辦Mori Omakase.Mori Omakase 包精選燒鳥8本,即係不同雞部位嘅串燒共8串,由廚師話事。話雖如此,落單時職員都會好細心問一問有無乜野係唔食,會作適當安排,朋友聽到就即刻講雞子😂我地食咗雞腎、雞翼、雞掌心、雞腳筋、梅子雞胸、雞胸軟骨、雞心和蛋黃漬免治雞肉棒。八款串燒有肉有內臟,最特別係雞掌心和雞腳筋,第一次食,發現完來同雞腳係完全唔同,好難去形容,要試過先知。其中,我最鐘意係蛋黃漬免治雞肉棒,個蛋黃係漬物,有少少似糖心蛋,免治雞肉棒配上蛋黃漬同醬汁,味道比較豐富同有層次。燒雞翼同梅子雞胸也是我不二之選。雞翼燒到皮脆肉鮮嫩,有肉汁,燒的時間同火候啱啱好。梅子雞胸的梅子醬酸酸甜甜,十分開胃,中和燒肉的油膩感。燒物方便,選了白鱔和厚燒牛舌芯share。白鱔燒到爽脆,同時保持肉汁同嫩滑。而燒牛舌的口感爽脆單牙,香濃的牛味,食到牛脂感,大愛❤️食事方面,可以選飯或麵二㨂一,我要了安格斯稻庭烏冬,估唔到最後的配麵的牛都大大塊而肉質軟熟無筋,

雞翼

厚燒牛舌芯

食事方面,可以選飯或麵二㨂一,我要了安格斯稻庭烏冬,估唔到最後的配麵的牛都大大塊而肉質軟熟無筋,正!
安格斯稻庭烏冬

個餐仲有雞湯同紅豆牛乳奶凍,十分豐富,十個飽,一人$680 . 餐廳另外有主餐牌可以散叫,價錢同一般居酒屋差不多。

餐廳是開放式廚房,但完全無油煙味,用餐環境舒適。
雞心
2023-05-17
雞翼
  • 白燒鰻魚
2023-05-21 132 瀏覽
朋友知我喜歡食雞的肉臟,就叫我一起到銅鑼灣這間出名的串燒店試他們的mori set。前菜比較清淡,爽口蔬果條幾開胃。惠比壽雞心燒得香口,質地是結實的。雞腸腸皮夠脆口,燒到微微焦掉,乾脆好味。惠比壽梅子雞胸肉汁多,紫蘇葉味道突出,梅子醬較酸,亦很開胃。蛋黃漬免治雞肉棒最特別是醬油漬過的蛋黃,質地較稠,又香醬油味道;免治雞肉棒亦是數一數二好食,完全食到炭火香燒雞肉味道。雞胸軟骨爽口有咬口,用燒汁作簡單調味好正。阿波美雞尾好重的味道,羶味十足,又肥美多汁。雞肝煙煙韌韌,可是醬汁太多。惠比壽雞腿肉勁香勁嫩滑多汁,一大嚿勁有口感!伊比利亞豬肋條好入味,份量又多。惠比壽炭火親子丼玉子好滑,雞肉有陣炭火香。雞湯濃厚又滑流,好重雞香味。甜品是牛奶布甸。
前菜比較清淡,爽口蔬果條幾開胃。

惠比壽雞心燒得香口,質地是結實的。

雞腸腸皮夠脆口,燒到微微焦掉,乾脆好味。

雞胸軟骨爽口有咬口,用燒汁作簡單調味好正。

阿波美雞尾好重的味道,羶味十足,又肥美多汁。

雞肝煙煙韌韌,可是醬汁太多。

惠比壽雞腿肉勁香勁嫩滑多汁,一大嚿勁有口感!

伊比利亞豬肋條好入味,份量又多。

惠比壽炭火親子丼玉子好滑,雞肉有陣炭火香。

雞湯濃厚又滑流,好重雞香味。

甜品是牛奶布甸。

2023-05-08
  • 蛋黃漬免治雞肉棒
  • 雞湯
  • 雞胸軟骨
  • 伊比利亞豬肋條
  • 梅子雞胸
2023-05-20 27 瀏覽
星期六與朋友去銅鑼灣午膳,選了Henry House食串燒,有午市套餐,和朋友各自選了一個套餐分享。先上前菜,有清新沙律及漬物,還有熱得冒煙的雞湯,熬得清甜。有冬菇及雞肉的茶碗蒸,蛋蒸得軟滑,充滿蛋香。精選串燒 6 本 - 牛的橫隔肌,煙韌有𡁻勁;黑豚豬腩串,肥瘦比例剛好;紫蘇里芋豚肉;冬菇燒完仍保持多汁;加了甜味增的燒茄子。鳥森串燒 5 本 - 雞不同部分的串燒,雞軟骨爽脆,雞腿肉質嫩滑多汁, 還有烤得香口的雞翼及冬菇。兩個餐都有免治雞肉棒,配以味醂醃製的蛋黃,伴飯一流,教人食不停口。套餐跟黑咖啡或伯爵茶,呷一口,舒解剛才進食的油膩感。串燒出色,lunch set 抵食,下次來試試晚餐。

先上前菜,有清新沙律及漬物,還有熱得冒煙的雞湯,熬得清甜。

有冬菇及雞肉的茶碗蒸,蛋蒸得軟滑,充滿蛋香。

精選串燒 6 本 -

鳥森串燒 5 本 -

套餐跟黑咖啡或伯爵茶,呷一口,舒解剛才進食的油膩感。

串燒出色,lunch set 抵食,下次來試試晚餐。
午餐
1K
2023-05-20 103 瀏覽
#銅鑼灣 @torimorihk跟閨蜜來個串燒談心之夜! 走訪銅鑼灣一家樓上舖, 試試惠比壽燒鳥 Omakase! Mori Omakase $680/位, 包括燒鳥8本、燒物4選1 (廚師發辦)、食事、吸物及甘物! 惠比壽雞腿肉 ~ 厚厚的, 外皮燒得香脆! 惠比壽雞心 ~ 肉質堅韌有嚼勁, 沒有腥味! 惠比壽雞頸肉 ~ 肥瘦適中肉質有嚼勁雞掌心 ~ 雞腳去皮去骨後的軟筋, 入口爽脆! 阿波美雞尾 ~ 腍腍軟軟又有點彈力,全沒羶味雞腸 ~ 燒得香脆, 沒有異味, 讚!  汁燒雞心元 ~ 雞的大動脈, 爽口彈牙! 蛋黃漬免治雞肉棒 ~ 我最愛的食物之一, 蛋黃漬味道濃郁, 讚!雞胸軟骨 ~ 軟骨很有嚼勁, 搭配自家製醬汁, 讚! 惠比壽梅子雞胸 ~ 厚厚的雞胸肉, 以紫蘇葉包裹, 滋味滿滿! 足筋.雞腳筋 ~ 煙韌爽口, 適合佐酒進食! 燒物方面 ~ 白鱔及蛋黃漬虎蝦! 白鱔配山椒粉, 味道甘香! 蝦很大一隻, 口感彈牙!吸物 ~ 超濃郁雞湯, 滿滿骨膠原!食事包括烏冬及丼, 我們就各一吧! 惠比壽炭火親子丼、安格斯稻庭烏冬! 初次嘗試如湯飯般的親子丼, 咸咸甜甜的味道! 烏冬嫩滑,
#銅鑼灣 @torimorihk
惠比壽雞腿肉 ~ 厚厚的, 外皮燒得香脆!
惠比壽雞心 ~ 肉質堅韌有嚼勁, 沒有腥味!
惠比壽雞頸肉 ~ 肥瘦適中肉質有嚼勁
雞掌心 ~ 雞腳去皮去骨後的軟筋, 入口爽脆!

阿波美雞尾 ~ 腍腍軟軟又有點彈力,全沒羶味
雞腸 ~ 燒得香脆, 沒有異味, 讚!
汁燒雞心元 ~ 雞的大動脈, 爽口彈牙!
雞胸軟骨 ~ 軟骨很有嚼勁, 搭配自家製醬汁, 讚!
足筋.雞腳筋 ~ 煙韌爽口, 適合佐酒進食!

吸物 ~ 超濃郁雞湯, 滿滿骨膠原!
食事包括烏冬及丼, 我們就各一吧! 惠比壽炭火親子丼、安格斯稻庭烏冬! 初次嘗試如湯飯般的親子丼, 咸咸甜甜的味道! 烏冬嫩滑, 很大一片安格斯牛呢…
甘物 ~ 牛奶布甸 + 紅豆! 奶味香濃!
2023-05-19 11 瀏覽
好耐無食串燒,揾咗銅鑼灣鳥森食雞串燒Mori set 係燒鳥8本OMAKASE配一份燒物、食事、吸物、甘物 !燒鳥8本,如無咩特別醬汁,我建議全部串燒都點鹽!1️⃣爽脆雞胸軟骨、2️⃣甘香雞心、3️⃣爽脆雞腸 、4️⃣嫩滑雞肝特別推介4款雞串:5️⃣蛋黃漬免治雞肉棒🐔免治雞肉伴醬油漬蛋黃食好滑好香!6️⃣惠比壽梅子雞胸🐔 juicy唔柴,仲有淡淡梅子葉香!7️⃣雞掌心筋🐔佢嘅筋腱位好脆,有咬口!8️⃣阿波美雞尾🐔咸香juicy,油香豐富!下次一定要encore!燒物有❤️厚燒牛舌心❤️火喉掌握得好好,剛剛熟,好嫩滑老公食❤️蛋黃漬虎蝦❤️好香脆蝦肉彈牙,炸到好脆可以連殼食我嘅食事❤️惠比壽炭火親子丼❤️嘅雞肉同蛋都好嫩滑,加埋紫菜絲菇片,湯汁豐富好夠味老公就食❤️安格斯稻庭烏❤️冬牛肉片都好大片,烏冬彈牙!吸物係菌雞湯,甘物係紅豆蓉奶凍!食完真係超級飽!!大滿足!
好耐無食串燒,揾咗銅鑼灣鳥森食雞串燒
燒鳥8本,如無咩特別醬汁,我建議全部串燒都點鹽!

特別推介4款雞串:

5️⃣蛋黃漬免治雞肉棒🐔免治雞肉伴醬油漬蛋黃食好滑好香!
6️⃣惠比壽梅子雞胸🐔 juicy唔柴,仲有淡淡梅子葉香!
7️⃣雞掌心筋🐔佢嘅筋腱位好脆,有咬口!

燒物有❤️厚燒牛舌心❤️火喉掌握得好好,剛剛熟,好嫩滑
老公食❤️蛋黃漬虎蝦❤️好香脆蝦肉彈牙,炸到好脆可以連殼食

老公就食❤️安格斯稻庭烏❤️冬牛肉片都好大片,烏冬彈牙!

吸物係菌雞湯,甘物係紅豆蓉奶凍!

食完真係超級飽!!大滿足!
  • 雞腳筋
  • 阿波美雞尾
  • 蛋黃漬免治雞肉棒
2023-05-18 80 瀏覽
估唔到日式串燒都有 #廚師發辦 ! #銅鑼灣地膽 帶路,地點喺恩平道亨利中心 – 鳥森!日系嘅裝潢加上特長吧枱設計,可以望住廚師煮!氣氛超好!menu主打日式串燒,我地揀左廚師發辦set,有沙律、燒物、8款串燒、烏冬、甜品;店員會細心問問有咩唔食,因為8款串燒係由廚師決定! 點餐後立即送上清新嘅沙律菜!🍢 Mori Omakase $680🍗免治雞肉棒:自家製嘅雞肉棒味道香濃,配埋蛋黃漬同醬油一齊食更滑溜!🍗雞髀肉:燒得黃金香脆嘅雞腿肉,油香爆滿!嫩滑嘅雞肉好juicy! 🍗雞胸軟骨:帶點咸香嘅雞胸肉,配上爽脆雞軟骨,口感層次豐富!🍗雞掌心:燒到脂香酥脆嘅雞掌心,口感爽彈,一試難忘!🍗雞尾: 油脂豐盈滿溢,滿滿咸香好好食!🍗梅子雞胸:梅子醬酸酸甜甜帶出雞肉鮮味,醒胃又中和油膩感,啖啖肉口感唔錯! 🍗雞腳筋:第一次食雞腳筋,淡淡吧雞味,口感煙韌,值得一試!  🍗雞心: 同樣係第一次食雞心,帶點嚼勁,配醬汁幾惹味! 🐟燒白鱔及🦐蛋黃漬虎蝦:燒白鱔燒到外皮十分脆口,肉裡嘅魚肉非常嫩滑!蛋黃漬虎蝦有香甜嘅蛋黃漬喺頂層,蝦肉扎實爽口!兩款燒物都十分出色!🍜安格斯稻庭烏冬:安格斯牛肉軟嫩,每一啖烏

🍢 Mori Omakase $680

🍗雞掌心:燒到脂香酥脆嘅雞掌心,口感爽彈,一試難忘!
🍗雞尾: 油脂豐盈滿溢,滿滿咸香好好食!

🍗雞腳筋:第一次食雞腳筋,淡淡吧雞味,口感煙韌,值得一試!
🍗雞心: 同樣係第一次食雞心,帶點嚼勁,配醬汁幾惹味!

🍜安格斯稻庭烏冬:安格斯牛肉軟嫩,每一啖烏冬都掛湯,鮮味十足!
🥣吸物:雞湯湯頭濃郁厚稠,十分暖胃!

🍮甜品:白雪雪滑溜嘅奶凍,超滿足!
鳥森
地址📍: 銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
  • 雞髀肉
  • 免治雞肉棒
  • 蛋黃漬虎蝦
  • 雞掌心
2023-05-17 30 瀏覽
今晚約了好友到銅鑼灣吃飯放鬆心情,我們都想吃串燒,但牛有點悶,所以選了主打雞肉的「鳥森」。餐廳乾淨舒適,座位寬敞。我們決定豪吃一番,毫不猶豫點了Mori Omakase,當中包含了不同雞的部位。惠比壽雞臀爽口彈牙,簡單點上少許鹽已經很好吃。一夜干雞翼香氣撲鼻,散發著陣陣炭燒香味,外皮香脆,肉質鮮嫩。雞掌心第一次嘗試這部位,有驚喜!口感煙韌有嚼勁,不會有肥膩感。雞腳筋也是第一次吃,口感跟雞掌心相似,但比雞掌心爽口,好吃。惠比壽梅子雞胸雞胸肉汁豐富,肉質嫩滑,特別喜歡梅子醬汁的清新,酸甜開胃。雞胸軟骨醬油鮮甜,美味可口,軟骨爽口有嚼勁。惠比壽雞心雞心味道香濃,配上甜醬油味道更出色。蛋黃漬免治雞肉棒雞肉香嫩,肉汁豐富,蛋黃味道濃郁,令人垂涎三尺。厚燒牛舌芯非常有驚喜!超級美味!厚切口感令人滿足,爽口鮮嫩,味道香濃,特別喜歡兩款特配醬汁,味道很搭。白鱔帶有陣陣煙熏香味,外面微脆,裡面則嫩滑,有質素!安格斯稻庭烏冬牛肉很大片,香嫩軟滑,肉味香濃,烏冬口感滑溜。雞湯雞味非常濃郁,新鮮味美。牛乳奶凍紅豆鮮甜,奶凍香滑,牛奶味香,為今天畫上完美句號。

惠比壽雞臀
爽口彈牙,簡單點上少許鹽已經很好吃。

一夜干雞翼
香氣撲鼻,散發著陣陣炭燒香味,外皮香脆,肉質鮮嫩。

雞掌心
第一次嘗試這部位,有驚喜!口感煙韌有嚼勁,不會有肥膩感。

雞腳筋
也是第一次吃,口感跟雞掌心相似,但比雞掌心爽口,好吃。

惠比壽梅子雞胸
雞胸肉汁豐富,肉質嫩滑,特別喜歡梅子醬汁的清新,酸甜開胃。

雞胸軟骨
醬油鮮甜,美味可口,軟骨爽口有嚼勁。

惠比壽雞心
雞心味道香濃,配上甜醬油味道更出色。

蛋黃漬免治雞肉棒
雞肉香嫩,肉汁豐富,蛋黃味道濃郁,令人垂涎三尺。

白鱔
帶有陣陣煙熏香味,外面微脆,裡面則嫩滑,有質素!

安格斯稻庭烏冬
牛肉很大片,香嫩軟滑,肉味香濃,烏冬口感滑溜。

雞湯
雞味非常濃郁,新鮮味美。

牛乳奶凍
紅豆鮮甜,奶凍香滑,牛奶味香,為今天畫上完美句號。
2023-05-17 16 瀏覽
銅鑼灣人來人往,想寫意哋食個lunch都唔係無辦法,我哋上咗去亨利中心日本餐廳,主打串燒。深棕色為主調,頗舒服午餐有頗多選擇,價錢由$78 - $178。每個套餐包括雞湯,茶碗蒸,漬物,沙律,御飯,咖啡或伯爵茶雞湯好香濃茶碗蒸夠滑其他也不錯。Set C  鳥森串燒5本 $158有雞翼,蛋黃漬免治雞肉棒,雞腿肉,雞胸軟骨,冬菇。串燒即叫即燒,上檯熱騰騰,串燒最好食就係外面香脆,而裡面仲保持住肉汁鮮嫩 Set F 親子丼$98大量紫菜絲放在飯面,相當搶鏡,雞肉和蛋都嫩滑飯後來杯咖啡或者伯爵茶,也相當稱心。

日本餐廳,主打串燒。深棕色為主調,頗舒服

雞湯好香濃
茶碗蒸夠滑
其他也不錯。

Set C  鳥森串燒5本 $158

有雞翼,蛋黃漬免治雞肉棒,雞腿肉,雞胸軟骨,冬菇。

Set F 親子丼$98

大量紫菜絲放在飯面,相當搶鏡,雞肉和蛋都嫩滑

飯後來杯咖啡或者伯爵茶,也相當稱心。

2023-05-11
2023-05-17 32 瀏覽
銅鑼灣樓上居酒屋鳥森,主打燒鳥串燒,很多罕有部位的燒鳥燒物在這裡都可以品嚐得到,一進去已經被濃烈的燒烤香氣吸引,能夠看到師傅即叫即燒。環境燈光昏暗很適合和朋友來喝清酒吃串燒。Mori Omakase $680/位精選燒鳥8本雞心元 - 雞的心血管,口感微爽有點嚼口,醬汁濃郁,甘香美味雞胸軟骨 - 骨肉相間,軟骨大片脆口梅子雞胸 - 梅子醬酸甜的很開胃,雞肉很嫩滑充滿肉汁,包著紫蘇葉,很清香蛋黃漬免治雞肉棒 - 混合了雞肉碎和雞軟骨,沾上蛋黃漬和醬油吃,蛋黃漬像糖心蛋黃粘粘的口感,蛋香十足,口感豐富雞腎 - 散發陣陣炭香,爽口彈牙一夜干雞翼 - 表面燒得金黃香脆,一夜干雞翼很入味,鹹香十足阿波美雞尾 - 雞尾很肥美,一咬爆出雞油,雞味濃郁公雞冠 - 表面焦香,彈牙有嚼勁燒物厚燒牛舌芯 - 很厚身,入口彈牙有嚼勁,肉味香濃,肉汁滿滿伊比利亞豬肋條 - 燒得很焦香,油脂豐富,肉嫩多汁,味道濃郁惹味,沾上辣蘿蔔蓉吃,味道更提升食事惠比壽炭火親子丼 - 雞肉雞蛋丼飯,飯粒吸滿蛋汁雞肉汁很濕潤,入口蛋香四溢,雞肉嫩腍,蛋很香滑,豐富美味安格斯稻庭烏冬 - 很大片的安格斯牛肉鋪在烏冬上面,牛肉軟嫩,

Mori Omakase $680/位

精選燒鳥8本

雞胸軟骨

雞胸軟骨 - 骨肉相間,軟骨大片脆口

雞腎

雞腎 - 散發陣陣炭香,爽口彈牙

阿波美雞尾

阿波美雞尾 - 雞尾很肥美,一咬爆出雞油,雞味濃郁
公雞冠

公雞冠 - 表面焦香,彈牙有嚼勁

燒物
厚燒牛舌芯

厚燒牛舌芯 - 很厚身,入口彈牙有嚼勁,肉味香濃,肉汁滿滿

食事

安格斯稻庭烏冬

安格斯稻庭烏冬 - 很大片的安格斯牛肉鋪在烏冬上面,牛肉軟嫩,烏冬幼身很掛湯,加上海帶一起吃很飽足

吸物

雞湯很清甜可口

甘物
紅豆奶涷

紅豆奶涷,紅豆香甜,奶涷幼滑,奶味濃郁
紅豆奶涷
2023-05-13 105 瀏覽
之前老公想試一試雞特別的部位,同事有介紹過這間餐廳,就和老公今晚訂枱吃個晚飯。店舖雖然有其他串燒,不過就試了他的mori set,真是雞全部都係雞!【前菜】新鮮蔬菜清洗味蕾。【惠比壽雞心】甜甜地,質地結實。【雞腸】腸皮薄薄,但是拉長是藕斷絲連的,笑得好香脆,又不失腸的煙韌彈性。【惠比壽梅子雞胸】我梅子醬酸酸甜甜再加紫蘇葉新鮮香濃的味道,配合厚實的雞胸好夾。【蛋黃漬免治雞肉棒】明顯食到雞軟骨碎再加軟熟免治雞肉,口感超正。用蛋黃漬都好特別,有浸醬油香味。【雞胸軟骨】好爽口,每舊食落索索聲。【阿波美雞尾】味道濃烈,羶味突出,質地肥美。【雞肝】醬汁蓋過了雞肝攻鼻的味道,質地幾煙靭。【惠比壽雞腿肉】超多汁又柔嫩的肉質,簡單鹽燒已經好好味。【蛋黃漬虎蝦】好大隻,蝦肉鮮甜,蛋黃味道幾香。【安格斯白布烏冬】牛肉有點太韌。【雞湯】好香濃再加舞茸。

【前菜】新鮮蔬菜清洗味蕾。
前菜

【惠比壽雞心】甜甜地,質地結實。

惠比壽梅子梅子雞胸

蛋黃漬免治雞肉棒

【雞胸軟骨】好爽口,每舊食落索索聲。
雞胸軟骨

【阿波美雞尾】味道濃烈,羶味突出,質地肥美。
阿波美雞尾

【雞肝】醬汁蓋過了雞肝攻鼻的味道,質地幾煙靭。
雞肝

【惠比壽雞腿肉】超多汁又柔嫩的肉質,簡單鹽燒已經好好味。
惠比壽雞腿肉

【蛋黃漬虎蝦】好大隻,蝦肉鮮甜,蛋黃味道幾香。
蛋黃漬虎蝦

【安格斯白布烏冬】牛肉有點太韌。
安格斯白布烏冬

【雞湯】好香濃再加舞茸。
2023-05-08
惠比壽梅子梅子雞胸
雞肝
惠比壽雞腿肉
蛋黃漬虎蝦
2023-05-13 29 瀏覽
原來銅鑼灣有間餐廳係食雞做主題😍咁特別梗係要去試吓!-Mori Omakase($680/ p.p)精選燒鳥8本呢個套餐會有八款唔同嘅雞部位俾我哋食 真係幾特別好多都第一次食呀🤩雞心元 呢個係雞嘅血管 都幾有咬口 燒得脆卜卜 口感唔錯😜雞胸軟骨 呢個軟骨係一塊塊嘅 都幾特別🥰中間仲有雞肉夾住一齊食!雞軟骨 咬落卜卜脆 加咗調味又好香濃 我鍾意呀😍雞冠 原來雞冠都食得 口感幾有彈性 亦有脂肪嘅成份😯😯 餐廳醃製得好好味道好香🤭雞腳筋 雞腳筋口感都唔錯 又係韌韌地幾有咬口😚 仲幾爽添啊雞子 雞子真係需要勇氣擺落口😂 外皮咬開之後有種爆出黎嘅感覺 味道鹹鹹地又唔會腥 都係個好嘗試😌雞腸 我最多都係食過豬大腸 原來都有雞腸食😍 食落都係好邪惡😈 但係就細條啲同冇咁多油脂 唔錯呀😋月見棒非常之大條嘅月見棒😍 醬汁同埋蛋黃配埋雞肉一齊食真係好正😌伊比利亞豬肋條豬肋條燒得脆卜卜 肉質嫩滑😋 配埋醬料一齊食鹹鹹地幾香口😚白鱔白鱔嘅底部燒得好香脆 而且肉質唔會散晒 咬落幾實🤤 惠比壽炭火親子丼咁細個丼飯都非常足料 蛋同雞肉都非常足夠🤩而且真係好滑 每啖都食到餸🥳-安格斯稻庭烏冬烏冬非常之幼 而且好滑 仲
原來銅鑼灣有間餐廳係食雞做主題😍咁特別梗係要去試吓!
Mori Omakase($680/ p.p)
精選燒鳥8本

呢個係雞嘅血管 都幾有咬口 燒得脆卜卜 口感唔錯😜

雞胸軟骨
呢個軟骨係一塊塊嘅 都幾特別🥰中間仲有雞肉夾住一齊食!

雞軟骨

非常之大條嘅月見棒😍 醬汁同埋蛋黃配埋雞肉一齊食真係好正😌

豬肋條燒得脆卜卜 肉質嫩滑😋 配埋醬料一齊食鹹鹹地幾香口😚

白鱔嘅底部燒得好香脆 而且肉質唔會散晒 咬落幾實🤤

安格斯稻庭烏冬
烏冬非常之幼 而且好滑 仲有大大塊牛肉🤩🤩 加埋紫菜仲好香😜

吸物&甘物
最後有雞湯同埋甜品 雞湯幾清 feel到好多精華 飲落好舒服😚 另外甜品最尾係個蛋白布甸 唔會太甜作為完結都唔錯🥰
2023-05-13 20 瀏覽
見到OpenRice 咁多好評黎試,結果大失所望。order 咗都成11樣嘢,先講最伏,大葱雞,食炭咁勁燶,啲蔥2面都黑哂(付圖),點食?其次熟蛋提燈,提燈2粒又蛋熟哂(付圖),用籤吉住⋯⋯其次,大部分汁燒嘅串燒都太鹹,材料唔知係本身醃咗,再加上汁都有鹹味,出到黎太鹹,淨係食汁咁,冇哂野食本身嘅味。鹽燒嘅串,又係偏向重手,串野有啲位落太多鹽,有啲位正常⋯⋯最後,我去嘅時間鋪入面唔多人,10個客都冇,應該唔存在太忙燒到咁嘅情況出現。但啲串出嚟就係咁,都照落枱出俾客?食完感覺係中咗大伏😅😅
見到OpenRice 咁多好評黎試,結果大失所望。

2023-05-10 11 瀏覽
次次去食串燒都心大心細唔知點乜嘢好,銅鑼灣鳥森就有個Mori Set,有串燒、有燒物、有主食、仲有湯同飲品!師傅會安排8串唔同雞嘅部位嘅串燒,今晚我哋食咗提燈、雞軟骨、雞腳筋、免治雞肉棒、雞皮、雞腎等等。每款串燒都幾好味,最特別係提燈,真係唔係周圍有得食;雞腳筋同埋雞軟骨就夠爽口;雞皮燒得夠乾身,好脆。食完雞嘅串燒,可以自選燒物,我哋就揀咗豬肋條同牛舌芯。牛舌芯係必食推介,好厚身好juicy👍🏻👍🏻 豬肋條都唔錯,幾濃味。之後仲有稻庭烏冬,份量都唔少,非常飽肚。最後食埋奶凍,好滿足呀!

之後仲有稻庭烏冬,份量都唔少,非常飽肚。

最後食埋奶凍,好滿足呀!
2023-05-09
2023-05-08 18 瀏覽
今晚車車又同Caca去食好西, 今次嚟到位於銅鑼灣嘅鳥森, 平時食壽司刺身嘅omakase多今晚我地就嚟食串燒omakase, E個MORI SET相當豐富, 除左有前菜, 串燒仲有主食, 湯同甜品, 絕對夠飽 ✨️前菜沙律口感非常清爽, 新鮮又開胃 ✨️燒鳥八本燒鳥八本包括:雞芯、雞翼、雞腸、雞胸軟骨、雞脾、雞肉棒、雞腎、雞腳筋, 每款串燒都燒得恰到好處, 每啖都可以食到唔同嘅口感同味道, 其中, 雞芯同雞肉棒嘅口感非常嫩滑, 雞翼外皮酥脆, 鮮嫩多汁 ✨️主食燒白鱔係燒得剛剛好, 肉質細嫩爽脆, 牛舌肉質柔軟, 非常鮮美。 ✨️親子丼飯/白布烏冬臨尾食埋個飯或烏冬就岩岩好啦, 約一碗左右, 材料十足, 食完非常滿足 ✨️吸物昆布麵鼓湯味道剛好唔會太咸, 食飽飽暖胃最岩

✨️前菜沙律
口感非常清爽, 新鮮又開胃

✨️燒鳥八本

✨️主食

✨️親子丼飯/白布烏冬

✨️吸物
昆布麵鼓湯味道剛好唔會太咸, 食飽飽暖胃最岩
2023-04-26
2023-05-04 24 瀏覽
去銅鑼灣行完街,搵個地方坐低食串燒。鳥森有Mori Set,好豐富的。一開始先有8串唔同雞嘅部位嘅串燒:雞軟骨、雞腳筋、提燈、免治雞肉棒、雞軟骨、雞翼、雞皮同雞腎。雞腳筋好食呀,勁有咬口。提燈口感好特別,唔係度度有得食,提燈食起來有雞蛋嘅口感,但又有雞肉嘅味道,其實佢係雞嘅卵巢同未孵化嘅蛋,係好稀有嘅部份,唔係好多串燒店有得食!雞皮好正,好脆;雞腎都好食,夠晒爽口!免治雞肉棒都係我哋嘅至愛,次次食串燒都會叫除咗雞嘅串燒,仲食咗豬肋條同牛舌芯,牛舌真係好正,口感爽口juicy,雖然只係簡單調味已經好好食。套餐仲有湯、主食、甜品,食埋碗親子丼真係好飽~

雞翼、雞皮同雞腎。

雞皮好正,好脆;雞腎都好食,夠晒爽口!

免治雞肉棒都係我哋嘅至愛,次次食串燒都會叫

套餐仲有湯、主食、甜品,食埋碗親子丼真係好飽~
2023-05-03