2023-03-25 297 瀏覽
相約朋友去銅鑼灣行街食飯,又可以坐得耐慢慢嘆既地方。搵到間食串燒是用炭火燒,因朋友非常喜愛食雞,所以呢間就啱哂佢,裡面大部份都是食雞串,仲要有雞內臟可食。到最後叫了Mori Set,內裡有串燒、燒物、食事、湯、甜品。【雞胸沙律】原來香菜是芫茜,但沒有想過芫茜雞胸沙律咁清新,口感非常清爽,食了少許串燒再食沙律可減低油膩感,不錯。【雞心】味道比較濃口一點,但口感像食肉的質地帶點爽口,以唔太食內臟的我都接受到口感,不妨一試。【雞皮】口感脆卜卜,我比較喜歡這間燒雞皮,夠脆,唔會淋既感覺,鍾意食脆雞皮既朋友,這個必點。【雞胸軟骨】帶著些許的肉,汁燒的風味嘗來特別甜嫩,口感又有嚼勁。【惠比壽梅子雞胸】雞胸肉勁嫩滑,配上獨特香味的紫蘇葉同梅子醬一起食,酸酸味味,效果不俗。【伊比利亞豬肋條】表面燒得非常香脆,肉身好厚身,口感夠爽口彈牙。【和牛烏冬】烏冬是偏身,口感幼滑又富彈性,和牛又大塊又夠入口即溶。【清雞湯】入口非常熱辣辣的清雞湯,湯頭清澈不油膩,飲多碗都得。【甜品】食埋甜品就橫上完美句號,紅豆牛乳布甸,香甜幼滑。
相約朋友去銅鑼灣行街食飯,又可以坐得耐慢慢嘆既地方。

【雞胸沙律】

【雞心】

【雞皮】

【雞胸軟骨】
帶著些許的肉,汁燒的風味嘗來特別甜嫩,口感又有嚼勁。

【惠比壽梅子雞胸】

【伊比利亞豬肋條】
表面燒得非常香脆,肉身好厚身,口感夠爽口彈牙。

【和牛烏冬】
烏冬是偏身,口感幼滑又富彈性,和牛又大塊又夠入口即溶。

【清雞湯】
入口非常熱辣辣的清雞湯,湯頭清澈不油膩,飲多碗都得。

甜品
食埋甜品就橫上完美句號,紅豆牛乳布甸,香甜幼滑。
2023-03-21
2023-03-25 39 瀏覽
Weekend同男朋友係銅鑼灣樓上串燒鋪鳥森食Lunch 我地叫咗兩個午餐套餐 會跟埋湯同沙律仲有漬物 野飲可以選擇咖啡或者伯爵茶Lunch Set 1 - 精選串燒六本1. 橫膈肌 - 牛肉非常嫩感 帶有油脂香 非常值得一試2. 黑豚豬腩串 - 肥瘦均勻 唔會燒到好硬3. 紫蘇里芋豚肉捲 - 豬肉香加上芋頭嘅粉葛口感 味道口咸豐富4. 蛋黃漬免治雞肉棒 呢款串燒會係同主食一齊上 紫菜+珍珠米配上橙黃色嘅蛋黃 加埋免治雞肉棒 賣相同味道都一流5. 冬菇 - 絕對唔會燒到乾柴6. 茄子 - 燒得帶點朝香上面個有少少醬汁 juicy 橫隔肌串燒定食 - 呢一款牛肉串燒係一樣 但係當然件數多啲 舖係飯面頭令啲牛油落咗啲珍珠米到 超級正 一定唔可以錯過定食原本會跟埋蒸蛋 但係當日無蒸蛋 所以店員轉咗個燒豆卜畀我哋 Crispy 我估我會中意呢個多過蒸蛋 哈#相機食先 #手機食先 #foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #hkfood #香港美食 #美食 #串燒 #鳥森 #銅鑼灣

Lunch Set 1 - 精選串燒六本
1. 橫膈肌 - 牛肉非常嫩感 帶有油脂香 非常值得一試
2. 黑豚豬腩串 - 肥瘦均勻 唔會燒到好硬
5. 冬菇 - 絕對唔會燒到乾柴
6. 茄子 - 燒得帶點朝香上面個有少少醬汁 juicy

2023-03-22 20 瀏覽
日本一向有很多雞肉串燒店,但香港真的比較少見,好友告知銅鑼灣有間燒鳥店環境食物都不錯,而最近我都非常喜歡雞肉串燒,比較少脂肪,而且白肉也健康一點。餐廳除了主餐牌外還有套餐可以選擇,直接選擇了Mori omakase, 有8款串燒、燒物、食事、甜品 ,都挺豐富。前菜 - 雞胸沙律雞胸肉撕成一條條拌入椰菜絲、蒟蒻條等材料,味道爽脆清甜,味道清新。惠比壽雞心口感鮮嫩帶嚼勁,雞味特別濃,肉質較爽口彈牙,鮮味十足。雞腳筋雞腳筋的煙韌爽口口感非常特別,多肉兼爽脆入口重炭香,入口外脆內軟,口感Q彈。雞皮燒雞皮是串燒店的美食中不可少的一項,雞皮沒有多餘脂肪,食落香脆可口,每一塊雞皮都保持香脆口感非常巧師傅手勢,這兒做得非常出色。日本提燈 特別部位當然少不了雞提燈,即係老母雞嘅輸卵管連同未有殼嘅蛋黃、供應極少,口感也非常特別,咬下瞬間爆發的蛋黃香味與雞肉鮮香,令人一試難忘。蛋黃漬免治雞肉棒以手打免治雞肉再掃上日式照燒汁,燒至外層微脆裡面軟嫩,雞肉更混入軟骨,口感爽脆鮮甜,吃時配上店家自家製醬油漬蛋黃,蛋香味俱全,蛋香加上軟嫩免治雞肉,令人食指大動。燒白鱔燒得皮脆而肉質嫩滑,入口爽口彈牙,且帶有魚油的油香

前菜 - 雞胸沙律

惠比壽雞心
口感鮮嫩帶嚼勁,雞味特別濃,肉質較爽口彈牙,鮮味十足。

雞皮

日本提燈

燒白鱔
燒得皮脆而肉質嫩滑,入口爽口彈牙,且帶有魚油的油香。

惠比壽炭火親子丼
親子丼是先將雞肉用醬油、砂糖、味醂等調味料醃漬後,再以高湯煮過,最後淋上蛋液在飯面的大碗飯,洋蔥+滑蛋的甜味加上嫩雞肉的口感,搭配上白飯真的超級開胃。

鮮雞湯
用上大量雞骨烹製而成,入口充滿鮮雞香味,膠質感豐富,味道仲非常鮮甜。

紅豆鮮奶布甸
奶味香濃突出,配上甘甜紅豆醬,味道超夾。

2023-03-22 178 瀏覽
在銅鑼灣行行下街感到肚餓,原來已經是下午兩點鐘🕑,於是在恩平道附近行個圈看看有什麼好食😂,發現一間日式料理店“鳥森”的雞串燒專門店,感覺幾特別,所以我們上去試試😆。餐廳裝潢以深棕色🟤為主,簡潔時尚又帶少許日本風🇯🇵。開放式的廚房,加上柔和的燈光💡,整個環境令人感覺舒適休閒🥰。午市共有9️⃣個套餐可選,我們叫了Set A及Set C試試。所有套餐都包括沙律🥗、漬物、茶碗蒸🍵、湯🍲及御飯🍚:沙律菜混有生蒜蓉,辣辣地🌶幾特別😋。漬物有味噌木魚蒜頭漬及牛蒡漬😋。清雞湯鮮味十足🥰。茶碗蒸非常嫩滑而且配有雞肉🐓。御飯配有醬油漬生蛋黃🥚及大量紫菜碎,混合珍珠米飯🍚一齊食,味道非常豐富🥰。午餐Set A精選串燒6️⃣本有橫隔肌🐂、黑豚豬腩串🐖、紫蘇里芋豚肉捲、茄子🍆、冬菇🍄及蛋黃漬免治雞肉捲🍗。午餐Set C鳥森串燒5️⃣本有雞翼🐓、雞腿肉🐓、雞胸軟骨🐓、冬菇🍄及蛋黃漬免治雞肉捲🍗。全部串燒🍢都燒得剛剛好,表面乾身內裏軟腍充滿肉汁😋。燒腩串燒得特別香口,如食中式燒腩仔般😍。紫蘇里芋豚肉捲是一串特別的組合,但食材互相配合,令整條芋串既有紫蘇香味又帶油香😋。雞胸軟骨也相當有趣,軟骨夾雜胸肉一齊食,口感又脆又軟腍😍,味

所有套餐都包括沙律🥗、漬物、茶碗蒸🍵、湯🍲及御飯🍚:
沙律菜混有生蒜蓉,辣辣地🌶幾特別😋。
漬物有味噌木魚蒜頭漬及牛蒡漬😋。
清雞湯鮮味十足🥰。
茶碗蒸非常嫩滑而且配有雞肉🐓。

午餐Set A

午餐Set C

全部串燒🍢都燒得剛剛好,表面乾身內裏軟腍充滿肉汁😋。燒腩串燒得特別香口,如食中式燒腩仔般😍。紫蘇里芋豚肉捲是一串特別的組合,但食材互相配合,令整條芋串既有紫蘇香味又帶油香😋。雞胸軟骨也相當有趣,軟骨夾雜胸肉一齊食,口感又脆又軟腍😍,味道香口😋。免治雞肉串,可能也混有軟骨,所以口感軟腍多汁之餘,又多了一種脆卜卜的口感🥰。

總括而言:餐廳食物主打串燒,而且主打的雞串燒選擇方面充滿特色,可以食到一些稀有的部位,例如雞冠、雞掌心等,而且價錢合理。店内環境非常乾淨舒適,行街行到累的時間,在這裡食個飯充足電休息一下,都是一個好選擇。

2023-03-19
2023-03-21 19 瀏覽
今日一個人黎左銅鑼灣Apple整耳機,時間未到就諗住食埋個lunch,系附近search到恩平道亨利中心有間餐廳食串燒,醫肚同時可以消磨下時間!Lunch menu總共有9個選擇,包括唔同的串燒套餐同定食套餐等等,而每個套餐都會包豐富的前菜,好抵食!而今次選左Set A精選串燒六本!前菜包括有茶碗蒸、雞湯、沙律同漬物,好豐富!雞湯好出色,超濃雞味,感覺放左好多只雞落去煲!精選串燒六本包括有橫隔肌、黑豚豬腩串、紫蘇黑芋豚肉卷、蛋黃漬免治雞肉棒、茄子同冬菇!茄子同冬菇燒得好juicy,唔會燒到好乾身;蛋黃漬免治雞肉棒系整得比較結身的蛋黃,感覺比平時的生蛋黃口感更好;橫隔肌油脂滿滿肉質彈牙;紫蘇黑芋豚肉卷口感好特別紫蘇配芋頭都幾夾;黑豚豬腩串好有油香惹味!除左串燒外,仲會配埋紫菜白飯,加上套餐所配串燒的蛋黃漬,甜甜的燒肉汁,真系無得輸!餐飲所選的伯爵茶同樣驚喜,伯爵茶味超濃郁,好飲!

餐飲所選的伯爵茶同樣驚喜,伯爵茶味超濃郁,好飲!
2023-03-20 16 瀏覽
朋友胃口小,熱愛吃串燒,找個地方喝酒聊天。鳥森提供很多獨有另類雞串燒部位,很適合愛吃雞的我。是日點了一些常見的部位如雞胸肉、雞肉棒、雞胸軟骨、雞軟骨等。以惠比壽梅子雞胸最出彩,白嫩雞胸肉嫩滑緊實,配以紫蘇葉及酸甜的梅子醬,清淡好吃。雞肉棒配以醬油漬蛋黃,口感細膩軟滑,入口香甜!另類一點如雞心元、雞冠,雞心元是雞的血管,帶點脂香,口感彈牙有咬勁,愈嚼愈香。雞冠很脆,燒完保持形狀,很可愛另外點了燒白鱔,炭香十足,口感細綿,亦是不錯。
朋友胃口小,熱愛吃串燒,找個地方喝酒聊天。
鳥森提供很多獨有另類雞串燒部位,很適合愛吃雞的我。

以惠比壽梅子雞胸最出彩,白嫩雞胸肉嫩滑緊實,
配以紫蘇葉及酸甜的梅子醬,清淡好吃。
雞肉棒配以醬油漬蛋黃,口感細膩軟滑,入口香甜!
另類一點如雞心元、雞冠,
雞心元是雞的血管,帶點脂香,口感彈牙有咬勁,愈嚼愈香。
雞冠很脆,燒完保持形狀,很可愛
另外點了燒白鱔,炭香十足,口感細綿,亦是不錯。
2023-03-20 24 瀏覽
串燒都有Omakase,好奇心來試一試!Mori Omakase - $680包括廚師發辦雞串燒8串,燒物一份,食事一份,湯及甜品。前菜是椰菜沙津,清爽好吃。廚師發辦串燒包括雞心元、雞冠、雞胸肉、雞肉棒、雞胸軟骨等。當中我最喜歡雞心元,是雞的血管,口感彈牙,帶有脂肪,醬汁甜甜的,十分惹味!雞冠亦是新奇有趣,燒得乾身香口,略帶咬勁。雞肉棒配醬油味漬雞蛋,漬雞蛋質感黏稠,令免治雞肉串添滑潤香口。 燒物是伊比利亞豬肋條,肉質爽口,脂香濃郁。雞湯濃郁但偏鹹親子丼濕潤香甜,雞肉同樣以炭火燒過,很有飽足感。最後以奶凍作結。
串燒都有Omakase,好奇心來試一試!
Mori Omakase - $680
包括廚師發辦雞串燒8串,燒物一份,食事一份,湯及甜品
前菜是椰菜沙津,清爽好吃。

燒物是伊比利亞豬肋條,肉質爽口,脂香濃郁。

雞湯濃郁但偏鹹
親子丼濕潤香甜,雞肉同樣以炭火燒過,很有飽足感。
最後以奶凍作結。
2023-03-19 169 瀏覽
朋友從外國歸來,很久沒坐在一起談天吃飯,最後選了這間位於銅鑼灣的日本餐廳。餐廳主打雞的串燒,另外都有其他日本料理供應,環境好舒適,靜靜地很適合情侶、三五知己。.✨Mori Omakase $680/位.🔸前菜沙律這個沙律🥗有驚喜,感覺清新,入面有黑蒟蒻、蘿蔔、生菜等,口感豐富,酸甜開胃。.🔹精選燒鳥8本由廚師發辦安排8️⃣道雞的串燒,當中有一些內臟,所以唔食內臟的朋友可以預先同店員講💕.▪️蛋黃漬免治鷄肉棒啖啖肉又多汁的雞肉棒,配上醬汁燒已經好美味,再加上口感特別的蛋黄漬物,味道層次更豐富,充滿滋味。.▪️惠比壽梅子雞胸肉厚又多汁的雞胸肉,比想像中肉嫩,加上梅子葉,散發出獨特香氣,味道更提升。.▪️雞胸軟骨每粒都大大粒,有香脆有咬口,用上燒汁更惹味。.▪️雞腳筋想不到口感如此特別,吃下去有煙靭又彈牙的感覺。.▪️雞腎 用上鹽燒,粒粒爽口香脆。.▪️雞腸燒得外脆內軟,而且雞腸洗得好乾淨,平時不食內臟的我都接受到。.▪️雞腿肉吃下去啖啖肉,充滿肉汁,大滿足。.▪️阿波美雞尾第一次食雞尾,肉質爽脆嫩滑,而且肉味香濃。.🔸燒物白鱔、牛舌芯、蛋黃漬虎蝦、伊比利亞豬肋條 (四選一).▪️牛舌芯牛舌👅好厚切,口感彈牙有咬
✨Mori Omakase $680/位
🔸前菜沙律

🔹精選燒鳥8本
▪️蛋黃漬免治鷄肉棒
▪️惠比壽梅子雞胸
▪️雞胸軟骨
每粒都大大粒,有香脆有咬口,用上燒汁更惹味。
▪️雞腳筋
想不到口感如此特別,吃下去有煙靭又彈牙的感覺。
▪️雞腎
用上鹽燒,粒粒爽口香脆。
▪️雞腸
▪️雞腿肉
吃下去啖啖肉,充滿肉汁,大滿足。
▪️阿波美雞尾
第一次食雞尾,肉質爽脆嫩滑,而且肉味香濃。

🔸燒物
白鱔、牛舌芯、蛋黃漬虎蝦、伊比利亞豬肋條 (四選一)
▪️牛舌芯
牛舌👅好厚切,口感彈牙有咬口,牛味香濃。

▪️伊比利亞豬肋條
🐷燒得剛剛好,肉質彈牙,充滿肉汁。

🔹食事
惠比壽炭火親子丼、安格斯白布烏冬 (二選一)
▪️惠比壽炭火親子丼
親子丼的雞蛋很滑嫩綿密,入面還有不少🐥雞肉、香菇、洋蔥等,加上醬汁和紫菜,配上白飯🍚一起吃,真的大滿足。
▪️安格斯白布烏冬
白布烏冬🍜好幼滑,安格斯牛肉🐮大大塊,配上紫菜更加美味。

🔸汁物
▪️雞湯
好濃味又好香,而且不油膩,清清地又暖胃👍🏻
🔹甘物
▪️紅豆牛奶布丁
奶味🥛香濃,口感順滑。
2023-03-18 15 瀏覽
和朋友午間相聚,選了一間在銅鑼灣鬧市的居酒屋,原來午間吃串燒也不錯!先吃了前菜沙律,非常醒胃,那碗雞湯味道甚濃甚鮮,相信是真材實料「淆」出來串燒當然是重點,普普通通的冬菇肥大肉厚,上面的調味令冬菇很香口鷄胸肉雞腿肉都唔「鞋」,食落十分嫩滑,燒得沒有過火歌都有得唱燒雞翼我鍾意食,雞翼食串燒怎可少,這間餐廳弄得不錯,十分美味茄子看似普通,但廚師調味調得不錯,香口又健康😍橫隔肌比較少食,原來那麼美味👍🏻鷄肉棒??夠特別,在飯上面加半熟蛋和紙菜,滑嘟嘟的蛋加上特別的醬汁拌飯💯雞棒厚肉,食落大滿足🎉🎉師兄介紹餐廳的咖啡和Earl Grey 不錯侍應介紹星期一至五有午市套餐,下次試試!

鷄胸肉雞腿肉都唔「鞋」,食落十分嫩滑,燒得沒有過火

茄子看似普通,但廚師調味調得不錯,香口又健康😍

橫隔肌比較少食,原來那麼美味👍🏻

雞棒厚肉,食落大滿足🎉🎉

師兄介紹餐廳的咖啡和Earl Grey 不錯

侍應介紹星期一至五有午市套餐,下次試試!
這間日式串燒餐廳位於銅鑼灣附近,主打雞肉串燒,甚至超稀有的部位。店內裝修以型格的黑色為主,開放式廚房可欣賞到師傅即席燒烤的手勢。菜式方面,除了單點的串燒及料理外,還有豐富的廚師發辦。Mori Omakase - $680/per head前菜小食雞絲什菜沙律冰涼的日式椰菜沙律有少許紅蘿蔔絲,更有一絲絲嫩滑的雞肉。精選燒鳥8本蛋黃漬免治雞肉棒軟綿的免治雞肉有少少雞軟骨帶爽口感,蘸上經日本醬油醃製的日本蛋黃漬,更滑順香濃。惠比壽雞腿肉肥美飽滿的雞腿肉嫩滑多汁,雞皮酥脆不膩。惠比壽梅子雞胸啖啖肉的雞胸嫩滑不柴,有紫蘇葉獨特的香氣及梅子醬的酸甜。雞腳筋外層雞皮軟滑彈牙,咬開筋腱配軟骨,口感超爽脆!雞胸軟骨三角骨帶著些許的肉,入口甜嫩又有嚼勁。惠比壽雞腎大大粒雞腎特別爽脆不腥。鷄腸脆嫩的雞腸綿軟不膩。阿波美雞尾豐富脂肪的雞屁,超香超juicy。燒物厚燒牛舌芯牛舌芯是牛舌根部入面最柔軟最爽滑的部位,厚切肉味香濃,特別有口感。伊比利亞豬肋條伊比利亞黑毛豬味道甘香,脂肪比例恰到好處,帶有筋膜的肋條,口感爽脆彈牙。食事惠比壽炭火親子丼炭燒雞腿肉嫩滑帶炭香,配滑溜的洋蔥滑蛋,飽滿的珍珠米飯吸飽肉汁。安格斯

Mori Omakase - $680/per head

前菜小食
雞絲什菜沙律

雞絲什菜沙律
冰涼的日式椰菜沙律有少許紅蘿蔔絲,更有一絲絲嫩滑的雞肉。

精選燒鳥8本
惠比壽雞腿肉

惠比壽雞腿肉
肥美飽滿的雞腿肉嫩滑多汁,雞皮酥脆不膩。
惠比壽梅子雞胸

惠比壽梅子雞胸
啖啖肉的雞胸嫩滑不柴,有紫蘇葉獨特的香氣及梅子醬的酸甜。

雞腳筋
外層雞皮軟滑彈牙,咬開筋腱配軟骨,口感超爽脆!
雞胸軟骨

雞胸軟骨
三角骨帶著些許的肉,入口甜嫩又有嚼勁。
惠比壽雞腎

惠比壽雞腎
大大粒雞腎特別爽脆不腥。
鷄腸

鷄腸
脆嫩的雞腸綿軟不膩。
阿波美雞尾

阿波美雞尾
豐富脂肪的雞屁,超香超juicy。

燒物
厚燒牛舌芯

厚燒牛舌芯
伊比利亞豬肋條

伊比利亞豬肋條

食事

安格斯白布烏冬

安格斯白布烏冬
大大片安格斯牛肉,較一般牛肉濃郁,肉質厚實帶有嚼勁,幼細的烏冬彈牙煙韌又滑溜。

汁物
雞清湯

雞清湯
真材實料的燉雞湯好鮮味,湯色清晰,滋潤又清爽。

甘物

紅豆奶凍
白晢滑溜的牛乳奶凍富奶香,質地如豆腐般柔軟,更有香甜起沙的紅豆蓉。
2023-03-15
2023-03-15 16 瀏覽
📍𝕮𝖆𝖚𝖘𝖊𝖜𝖆𝖞 𝕭𝖆𝖞 🚙#cynincwb #eatincwb▪鳥森燒鳥六本定食 (雞掌心、一夜干雞翼、雞腸、惠比壽雞腎、雞胸軟骨、蛋黃漬免治雞肉棒) 💯💯𝕋𝕠𝕣𝕚𝕞𝕠𝕣𝕚 𝟞 𝕂𝕚𝕟𝕕𝕤 ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕊𝕖𝕥(ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 ℙ𝕒𝕝𝕞, 𝔻𝕣𝕪-𝕒𝕘𝕖𝕕 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕎𝕚𝕟𝕘𝕤, ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕀𝕟𝕥𝕖𝕤𝕥𝕚𝕟𝕖𝕤, 𝔼𝕓𝕚𝕤𝕦 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝔾𝕣𝕚𝕫𝕫𝕒𝕣𝕕, ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕤𝕥 ℂ𝕒𝕣𝕥𝕚𝕝𝕒𝕘𝕖, 𝕄𝕚𝕟𝕔𝕖𝕕 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕨𝕚𝕥𝕙 ℙ𝕚𝕔𝕜𝕝𝕖𝕕 𝔼𝕘𝕘 𝕐𝕠𝕝𝕜)鋤燒香葱安格斯牛肉卷定食 💯𝕋𝕙𝕚𝕟-ℂ𝕦𝕥 𝔸𝕟𝕘𝕦𝕤 𝔹𝕖𝕖𝕗 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕊𝕔𝕒𝕝𝕝𝕚𝕠𝕟 𝕀𝕟 𝕀𝕣𝕠𝕟 ℙ𝕒𝕟 𝕊𝕖𝕥忌廉蟹肉薯餅 🧆ℂ𝕣𝕖𝕒𝕞𝕪 ℂ𝕣𝕒𝕓 ℂ𝕣𝕠𝕢𝕦𝕖𝕥𝕥𝕖-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----🐰幾推薦燒鳥六本定食~ 雖然係廚師發辦但可以同店員講定唔食邊啲部位 咁就食得放心又驚喜la❤️‍🔥咁多串之中 🐰覺得雞腸最有驚喜 外脆內軟超級好食 如
📍𝕮𝖆𝖚𝖘𝖊𝖜𝖆𝖞 𝕭𝖆𝖞 🚙
#cynincwb #eatincwb

鋤燒香葱安格斯牛肉卷定食 💯

忌廉蟹肉薯餅 🧆
ℂ𝕣𝕖𝕒𝕞𝕪 ℂ𝕣𝕒𝕓 ℂ𝕣𝕠𝕢𝕦𝕖𝕥𝕥𝕖

咁多串之中 🐰覺得雞腸最有驚喜 外脆內軟超級好食 如果唔係有啲貴 🐰應該會另外叫多兩串🥲
  • 雞掌心
  • 雞腸
2023-03-14 28 瀏覽
第一次喺香港食專門食雞嘅串燒店 (香港版鳥貴族🤭),店舖裝修好有日本居酒屋特色Mori Omakase$680@set💠廚師發辦8️⃣串燒雞串柚子胡椒、鹽、炒過嘅七味粉 去做調味~🔸️雞腳筋咬落有食緊軟軟骨和硬啲嘅牛筋嘅感覺,好有咬口🤩,而且調味非常足夠,唔洗額外蘸醬料🔸️雞胸軟骨本身自帶鰻魚醬汁,除咗好有咬口嘅軟骨之餘仲夾有嫩滑雞肉😋🔸️雞腎唔係燒到完全乾哂,有咬口之餘仲有啲juicy🔸️月見雞肉棒同凝固咗嘅蛋黃夾埋一齊食,味道同口感都好特別~🔸️提燈即係卵巢連輸卵管🤣第一次食🤭,卵巢咬落去外皮有啲脆口,輸卵管嘅味道同雞肉無異~🔸️雞胸肉配有紫蘇葉和梅子醬做調味,肉質唔算鞋,蘸七味粉更加惹味🔸️雞腿肉超嫩滑仲有雞油香,啖啖肉又有彈性🔸️雞腸油份多咗少少,都燒得幾脆💠燒物🔸️白鱔外皮燒得極香脆,咬落脆卜卜好似薯片咁💠食事🔸️安格斯烏冬有一塊安格斯牛,口感有少少硬,因為白布烏冬冇曬嘅關係,轉咗就普通幼身嘅烏冬,口感冇想像中咁彈牙💠汁物🔸️雞湯真材實料味道香濃,放涼咗少少嘅時候有一層雞油係面💠甘物紅豆奶凍

Mori Omakase$680@set

💠廚師發辦8️⃣串燒雞串
柚子胡椒、鹽、炒過嘅七味粉 去做調味~

🔸️雞腳筋

🔸️雞胸軟骨
本身自帶鰻魚醬汁,除咗好有咬口嘅軟骨之餘仲夾有嫩滑雞肉😋
🔸️雞腎
唔係燒到完全乾哂,有咬口之餘仲有啲juicy

🔸️月見雞肉棒
同凝固咗嘅蛋黃夾埋一齊食,味道同口感都好特別~

🔸️提燈

🔸️雞胸肉
配有紫蘇葉和梅子醬做調味,肉質唔算鞋,蘸七味粉更加惹味

🔸️雞腿肉
超嫩滑仲有雞油香,啖啖肉又有彈性

🔸️雞腸
油份多咗少少,都燒得幾脆

💠燒物
🔸️白鱔

外皮燒得極香脆,咬落脆卜卜好似薯片咁

💠食事

🔸️安格斯烏冬
有一塊安格斯牛,口感有少少硬,

💠汁物

🔸️雞湯
真材實料味道香濃,放涼咗少少嘅時候有一層雞油係面

💠甘物
2023-02-27
2023-03-14 11 瀏覽
晚市主打Mori Omakase,全部都係廚師發板,有雞串燒、燒物、主食、甜品。師傅用紅木炭炭燒,紅木炭火力猛🔥,香氣濃郁,可以短時間將肉汁鎖住。除左雞內臟,仲有牛、蝦、丼飯、烏冬,唔岩食既記得事前先揚聲。前菜沙律 🥗用左黑蒟蒻絲、紅蘿蔔絲、絲撈成沙律,口感煙韌,酸酸甜甜好開胃。精選燒鳥8本 🍢🍗分別有雞腳筋、雞腿、雞腎、雞胸軟骨、梅子雞胸棒、蛋黃漬免治鷄肉棒、提燈,隔一段時間就會上一至兩串串燒,確保到食物新鮮又食得切,每款串燒都配有特別既醬汁,係到重點介紹幾款~梅子雞胸棒 ☘️上面鋪住一塊梅子葉,咸咸酸酸,味道冇想像中咁突出,而雞胸肉飽滿多汁,唔會太乾太韌,係最易入口既一串串燒。蛋黃漬免治鷄肉棒 🥚以蛋黃漬物配搭厚身雞肉棒,蛋黃漬咬落口感有啲似麥芽糖,比較挺身,食到有少少醬油入漬既味道。呢一串特別用咗厚身嘅木棒,燒嗰陣木香味,同雞肉棒襯托起黎真係啖啖滋味~提燈 🏮係雞卵巢同未孵化蛋,穿係竹籤上既串燒,因為睇起來好似一盞提著燈籠,因此而得名,雞蛋外皮,新鮮既蛋液係口腔裡面爆開,有係嘴裡爆漿既感覺 😬 因為係用母雞整既,所以數量並不多。燒物 🥩(白鱔、牛舌芯、蛋黃漬虎蝦、伊比利亞豬肋條)牛

前菜沙律 🥗

精選燒鳥8本 🍢🍗

梅子雞胸棒 ☘️

蛋黃漬免治鷄肉棒 🥚

提燈 🏮

燒物 🥩
(白鱔、牛舌芯、蛋黃漬虎蝦、伊比利亞豬肋條)
牛舌芯燒到結實有肉汁,切好咗一粒粒,咬落爽脆彈牙,帶有濃郁牛肉香氣,即點即烤保持左食材新鮮度同風味。

食事 🍚🍜
飯麵二選一
(惠比壽炭火親子丼、安格斯白布烏冬)
親子丼以香菇、洋蔥、配搭甜而不膩既醬汁,飯粒依然保持煙靭粒粒口感,綿密既雞蛋同嫩滑既雞肉,食完好有飽足既感覺。

鳥森 🍢🍗🥩
銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
$688+10%
2023-03-08
  • 惠比壽炭火親子丼
#coins開大餐 搵到同朋友仔傾偈嘅好地方,就係位於銅鑼灣既日本料理 @torimorihk ! 佢哋餐廳主打雞肉串燒,chicken lover 必食推介! •今次揀咗食廚師發辦串燒套餐,由廚師為客人挑選,lee 個餐入面有串燒8 本,包括有❤️雞胸軟骨🧡蛋黃漬免治雞肉棒💛雞腎、💚雞心💙雞翼💜雞腸🖤雞肝🤎惠比壽梅子雞肉,款款都好好食最啱就係諗住嘢飲同朋友傾偈邊食邊傾!•另外仲有燒物,係❤️蛋黃漬虎蝦🧡伊比利亞豬肋骨 ,自己勁鍾意🦐蛋黃漬虎蝦,個果蛋黃漬好特別,虎蝦亦都好新鮮!•主食方面就有💚惠比壽炭火親子丼💙牛肉烏冬,💜仲有特濃雞湯,超級豐富!仲有埋甜品紅豆牛奶布甸💛•飲品方面,我哋仲揀咗烏龍茶highball ,同埋餐廳自己醃製嘅梅酒,味道同一般嘅梅酒好唔同,推介! •

2023-02-23
2023-03-11 12 瀏覽
今日打算到銅鑼灣買行李箱,血拼前吃個大午餐,在OpenRice 上找到鳥森 專門吃燒鳥串的似乎挺特別。餐廳裝潢很日式、時尚,開放式廚房也很整潔。午餐餐單:飲品:熱齋啡/熱伯爵茶前菜:湯、茶碗蒸、醃牛蒡蒜頭、蕃茄沙律菜:特別要讚的是茶碗蒸蛋真的超級嫩滑溜,直接滑入喉嚨,吃到最低也不會剩下很多湯汁,整個蛋都凝固的;而且很多時候其他餐廳的茶碗蒸用的湯底會比較濃,令到偏咸,但這個就做到味道適中。 👍喝碗湯濕濕口,再吃沙律、醃菜開胃,然後吃主菜。午餐set A:配日式醬油漬蛋黃紫菜飯飯黏、圓潤飽滿,有光澤,口感煙韌,不是隔夜飯。精選串燒6本(橫隔肌、黑豚豬腩串、紫蘇里芋豚肉卷、蛋黃漬免治雞肉棒、茄子、冬菇):橫隔肌肉質一點都不韌,肉汁多,燒得火喉剛好,師傅有經驗。豚肉包住芋頭加紫蘇葉,是日本傳統做法,這三種食材一起放入口,很有趣,有肉香油脂芋頭口感和葉香氣。😋茄子燒得剛好,不會乾。冬菇適量添加了調味和鹽,提升了冬菇的鮮味。午餐Set C:配日式醬油漬蛋黃紫菜飯鳥森串燒5本(雞翼、蛋黃漬免治雞肉棒、雞腿肉、雞胸軟骨、冬菇):雞皮燒到香脆,一咬清脆的吱吱聲,然後咬到雞腿肉就很多肉汁咇出來,每口都啖啖

餐廳裝潢很日式、時尚,開放式廚房也很整潔。

午餐餐單:

飲品:
熱齋啡/熱伯爵茶

前菜:

湯、茶碗蒸、醃牛蒡蒜頭、蕃茄沙律菜:
喝碗湯濕濕口,再吃沙律、醃菜開胃,然後吃主菜。

午餐set A:
配日式醬油漬蛋黃紫菜飯
飯黏、圓潤飽滿,有光澤,口感煙韌,不是隔夜飯。

橫隔肌肉質一點都不韌,肉汁多,燒得火喉剛好,師傅有經驗。
茄子燒得剛好,不會乾。
冬菇適量添加了調味和鹽,提升了冬菇的鮮味。

午餐Set C:
配日式醬油漬蛋黃紫菜飯

雞皮燒到香脆,一咬清脆的吱吱聲,然後咬到雞腿肉就很多肉汁咇出來,每口都啖啖肉,加上可以熱辣辣即燒即吃很棒。

平時在吃全隻雞的時候,才會吃到雞胸軟骨,沒試過能夠一次過吃這麼多塊雞胸軟骨,是我的第一次;軟骨,軟硬適中,大部份人都咬到,很好咀嚼。

整個set 都感受到餐廳明顯是用心製作,特別是串燒和前菜做得特別精緻。
2023-03-05
午餐