2005-07-08
屋企人同我慶祝生日,我指定去鳳城,而且仲叫細妹一早訂定個西米布甸。生炒骨- 冇上環個間咁好食,唔夠脆,好失望。家鄉生魚卷-係上環食過桂魚卷,所以今次叫生魚卷,雖然比桂魚卷平,但係我覺得生魚卷好食d,起碼魚肉冇桂魚咁諗。銀芽瑤柱炒魚肚-食唔到有魚肚,反而薦底的薄脆就好多,不過雞蛋、銀芽、瑤柱一齊炒,又幾好食,就其是D雞蛋,炒得唔會老。生扣白膳煲-炆得幾入味,不過老豆話佢d膳唔得。乳豬生腸併叉燒-係老豆點名要叫的,不過叉燒係我要另加的。我只食了叉燒,雖然係瘦叉,但d肉質尚算鬆化,唔會好實。而佢o地話d乳豬唔係好掂,d乳豬皮唔脆。粉絲雜菜煲-幾大煲、幾足料。鳳城炒飯-與楊州炒飯沒有分別,雖然炒得唔油,但d飯就好腍身,唔夠爽口。西米布甸-我覺得今次唔夠香,可能焗得唔夠火喉,如果再焗耐小小就更加好。之前有幾日冇啖好食,諗住一返到o黎食番自己鐘意d野,點解有D失望tim,不過能夠同屋企人慶祝都係一件開心事。
生炒骨- 冇上環個間咁好食,唔夠脆,好失望。
生扣白膳煲-炆得幾入味,不過老豆話佢d膳唔得。
粉絲雜菜煲-幾大煲、幾足料。