2021-08-24 111 瀏覽
同朋友食生日飯 佢又鐘意食日本菜🇯🇵就諗起呢間裝修好有日本風情嘅居酒屋以前都有食過覺得食物質素唔錯所以就帶朋友試下~.🌟池魚刺身+日本蠔一上菜嘅時候店員拎成盤刺身黎真係好驚喜!🤩估唔到擺盤會砌得咁靚 池魚嘅頭同尾都用作裝飾🐟而中間嘅刺身就排到好似把扇池魚肉質實淨爽口 仲配上柚子醋加埋辣蘿蔔蓉同埋蔥花個人覺得唔需要點醬汁已經夠晒好食而日本蠔亦都非常鮮甜肥美🦪.💫豐御膳 ($458)🌟三色刺身 (牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩牡丹蝦好大隻 肉質鮮甜結實🦐油甘魚亦都非常有油香三文魚腩比起平日嘅三文魚更加腍 有少少入口即溶嘅感覺🤤.🌟火炙帆立貝黑松露帆立貝大大粒加埋黑松露嘅風味出乎意料幾夾而且仲有少少炭燒味.🌟網燒美國安格斯牛肉眼牛肉一上菜就已經聞到好香😚而且肉質鮮嫩 尤其係中間部份嘅牛肉夠晒腍又冇渣調味已經好豐富又係唔太需要加其他醬汁.🌟迷你火炙鰻魚飯鰻魚飯非常出色 除左食到鰻魚嘅油香 外層亦燒得微微脆連埋鰻魚汁撈飯真係好好食.呢個套餐亦都包括左沙律🥗、味噌湯同飲品🍹真係好豐富 對得住佢個價錢.💫壽司定食 (十二貫) ($250){拖羅、油甘魚、帆立貝、三文魚腩、赤蝦、海膽、三文魚籽、鰻魚、拖
同朋友食生日飯 佢又鐘意食日本菜🇯🇵
就諗起呢間裝修好有日本風情嘅居酒屋
以前都有食過覺得食物質素唔錯所以就帶朋友試下~

🌟池魚刺身+日本蠔

池魚肉質實淨爽口
仲配上柚子醋加埋辣蘿蔔蓉同埋蔥花
個人覺得唔需要點醬汁已經夠晒好食
而日本蠔亦都非常鮮甜肥美🦪
💫豐御膳 ($458)
🌟三色刺身 (牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩
三色刺身

🌟迷你火炙鰻魚飯
迷你火炙鰻魚飯

鰻魚飯非常出色 除左食到鰻魚嘅油香 外層亦燒得微微脆
連埋鰻魚汁撈飯真係好好食

呢個套餐亦都包括左沙律🥗、味噌湯同飲品🍹
真係好豐富 對得住佢個價錢
💫壽司定食 (十二貫) ($250)
定食 (十二貫)

{拖羅、油甘魚、帆立貝、三文魚腩、赤蝦、海膽、三文魚籽、鰻魚、拖羅蓉青瓜卷}

壽司定食超豐富🍣🥰
當中我比較鍾意帆立貝、赤蝦同油甘魚 全部都好新鮮 都幾抵食

🌟朱古力薄荷雪糕
朱古力薄荷雪糕

我地點左呢兩個set 都包括左雪糕🍨
食埋甜品為今餐畫上完滿嘅句號
慶祝紀念
生日
2021-08-20 72 瀏覽
🥚🥚🐷新鮮刺身御膳居酒屋✨性價比:7/10🍳食物:7.5/10🌏環境:7/10🕺🏻服務:7/10💰是次消費:人均 $ 453 + 10%#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在西環
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜————————吃刺身最怕吃到不新鮮的食材導致食物中毒,又或者大陣魚腥味,到底在哪裡可以吃到又新鮮又有保障的刺身呢。原來不一定在走到鬧市中心,在西營盤都可以找得到,親身體驗過食材的鮮味。今次和朋友豪吃刺身鮮物,我們除了ᴏʀᴅᴇʀ御膳套餐,還額外叫了當日飛機貨和夕食一份。豐御膳 ($458) sᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ ʏᴜᴛᴀᴋᴀ包味噌湯、飲品前菜:芥末八爪魚 - 八爪魚彈牙,芥末不會太辣又能刺激味蕾,好好迎接之後精彩的菜式。三色刺身 (牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩) sᴀsʜɪᴍɪ: ʙᴏᴛᴀɴ sʜʀɪᴍᴘ, ʏᴇʟʟᴏᴡᴛᴀɪʟ, ᴘʀɪᴍᴇ. sᴀʟᴍᴏɴ優質魚類,三文魚腩軟綿香口,油甘魚顏色乳白帶粉紅。牡丹蝦超大隻,取走頭部隨即有大量蝦膏湧出,肉質彈牙而有黏黏感。小食:火炙帆立貝黑松露 sᴇᴀʀᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғʟᴇᴇ sᴄᴀʟʟᴏᴘ帆立貝連群邊彈牙,火炙過後,黑松露味和
🥚🥚🐷

————————

豐御膳 ($458) sᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ ʏᴜᴛᴀᴋᴀ
包味噌湯、飲品
前菜

三色刺身 (牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩)
優質魚類,三文魚腩軟綿香口,油甘魚顏色乳白帶粉紅。
三色刺身 (牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩)
牡丹蝦
牡丹蝦

帆立貝連群邊彈牙,火炙過後,黑松露味和照燒汁味相映照,由外而內散發出。
火炙帆立貝黑松露

網燒美國安格斯牛肉眼 ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴜ.s. ᴀɴɢᴜs ʀɪʙᴇʏᴇ
十分大塊,絕不是單人份量那麼簡單。
切好一塊塊,一揭開可以見到粉嫰色的牛肉,牛味充足,調味恰當。
網燒美國安格斯牛肉眼

迷你火炙鰻魚飯ᴍɪɴɪ ᴇᴇʟ ʀɪᴄᴇ
幸好這個鰻魚飯細細碗,不然我們就要浪費食物了,因為這個套餐平均份量都偏大。
鰻魚汁淋上表面米飯,鰻魚塊正常口味,失望是飯質比較普通。
迷你火炙鰻魚飯

是日雪糕 ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ
很特別的雪糕,外表是曲奇味,但入口薄荷味十分明顯,還加了朱古力sʏʀᴜᴘ,相信時用了幾款雪糕自己混合起來,又可以食到ᴏᴇʀᴏ粒又有薄荷冰涼。
是日雪糕

夕食套餐:壽司定食12件 ($250) – 推薦*
sᴜsʜɪ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ 𝟷𝟸ᴘᴄs (拖羅、油甘魚、帆立貝、三文魚腩、赤蝦、海膽、三文魚籽、鰻魚、拖羅蓉青瓜卷)
包前菜、沙律、味噌湯和雪糕
很多魚生都與之前的款式重複,這裡就不多提了。
要特別標註海膽,是我吃過最濃味的海膽,一邊咀嚼,氣味一邊攻下喉嚨。
帆立貝味道很淡,拖羅蓉青瓜卷質素普通,除此以外其他壽司水準都高。
不過拖羅蓉青瓜卷4小卷就計算成12件中的4件,和心中預算有點不同。
整體的壽司魚生部分都特別大份,每件都保持扇形比例,例如拖羅有兩大塊蓋著小飯團,三文魚籽又快要滿瀉。
夕食套餐:壽司定食12件

釣池魚刺身一本 ($198) – 奢華之選*
整條池魚切好再重新拼合,可見整條魚上菜的宏偉,大條到很驚喜。
以我平時很少吃魚生來說,這款我完全能接受而且還吃很多,吃到的是魚鮮味。
肉質爽口,厚身,份量很多,完全吃不到魚腥臭味。
釣池魚刺身

大拖羅刺身 ($268/ 4切)
入口即融,油脂分布均勻,剛巧切到有筋的部分不能吃,不過品質物超所值。

金桔檸檬梳打 ($28) ᴋᴜᴍǫᴜᴀᴛ ᴀɴᴅ ʟᴇᴍᴏɴ sᴏᴅᴀ
青蘋果乳酸梳打 ($28) ɢʀᴇᴇɴ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄᴀʟᴘɪs sᴏᴅᴀ
吃完刺身後,喝口梳打十分爽快,特飲甜度適中,價錢合理,各做到寫出的味道。
金桔檸檬梳打、青蘋果乳酸梳打

享用了超多刺身,親身驗證沒有肚痛。
店舖除了有固定餐牌,還有即興佐酒小食建議,及當日飛機貨參考,是種類繁多,包羅萬有的居酒屋。

鳴門魚市場居酒屋 ɴᴀʀᴜᴛᴏ ᴜᴏ ɪᴄʜɪʙᴀ ɪᴢᴀᴋᴀʏᴀ @narutoichiba
🚦西環西營盤第一街8號縉城峰地下2號舖
(西營盤站 B1出口, 步行約1分鐘)
分店:荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG37號舖
🕰營業時間:12:00 – 15:00/ 17:30 – 23:00
2021-08-17
  • 豐御膳
2021-08-15 116 瀏覽
《豊 御膳》🍴三色刺身:牡丹魚 / 油甘魚 / 三文魚腩刺身超級新鮮😍😍牡丹魚同油甘魚好鮮甜,我最鐘意係三文魚腩!!一咬落去完全feel到啲omega 3爆出黎🤣🤣🍴黃金燒虎蝦 or 火炙帆立貝黑松露虎蝦好大隻🤩肉質爽口彈牙,面頭個醬好邪惡但好好味😋帆立貝就相對細粒啲,不過有三粒😙黑松露醬幾香~🍴網燒美國安格斯牛肉眼牛扒比較薄身,大約7成熟,油脂都豐富,但牛味唔算好濃🍴迷你火炙鰻魚飯鰻魚都幾肥美,雖然話迷你,其實都唔細架😛但我就覺得啲飯偏軟咗啲,唔係太啱我口味🍴雪糕 & 沙律 & 小菜《壽司定食(十二貫)》🍴拖羅 / 海膽 / 油甘魚 / 三文魚腩 / 赤蝦 / 帆立貝 / 三文魚籽 / 鰻魚 / 拖羅蓉青瓜卷🍴套餐連埋沙律,小食,味噌湯,雪糕就算係壽司啲刺身都冇偷工減料!!一樣係好新鮮🤩🤩拖羅入口即溶,海膽鮮甜,三文魚籽有鹹香但唔腥,唯一我唔鐘意嘅都係啲飯🤫《池魚皇》薄切嘅池魚透明色澤潤,好清甜完全唔腥,可以再點埋酸汁加蘿蔔蓉再提鮮🤤🤤🤤🤤🤤平日夜晚黎食,人唔算好多,都坐得舒服,同埋呢度嘅服務態度好好~可以再黎🥰
《豊 御膳》

🍴三色刺身:牡丹魚 / 油甘魚 / 三文魚腩

🍴黃金燒虎蝦 or 火炙帆立貝黑松露

虎蝦好大隻🤩肉質爽口彈牙,面頭個醬好邪惡但好好味😋
帆立貝就相對細粒啲,不過有三粒😙黑松露醬幾香~

🍴網燒美國安格斯牛肉眼

牛扒比較薄身,大約7成熟,油脂都豐富,但牛味唔算好濃

🍴迷你火炙鰻魚飯

🍴雪糕 & 沙律 & 小菜

壽司定食(十二貫)》

🍴套餐連埋沙律,小食,味噌湯,雪糕
就算係壽司刺身都冇偷工減料!!一樣係好新鮮🤩🤩拖羅入口即溶,海膽鮮甜,三文魚籽有鹹香但唔腥,唯一我唔鐘意嘅都係啲飯🤫

《池魚皇》

2021-07-07 229 瀏覽
係公司附近已經食過好幾次,今日見入面爆場就決定買個外賣返公司食。咁我就叫咗個午餐嘅角切魚生飯,味道不錯,用料都新鮮。午餐佢會包埋中華沙律、一個細烏冬同飲品。中華沙律同烏冬正常不過不失。而飲品我叫了凍啡走甜,咖啡香濃值得一試。

2020-12-25 800 瀏覽
大半年冇去西營盤,咁啱午飯時間見完個客,順便一人食個午飯。第四波疫情以黎已經好少堂食!所以真係要揀一間好好味嘅去!提起西營盤久不久就會記起口鳴門嘅水準魚生飯,一於又去幫襯啦。店舖比較細,坐位與坐位之間比較窄,疫情期間自然要減少位置,好彩唔駛等位,店員一如以往爽快有禮貌。水準都係保持得咁好!讚!🍣🍱今次點海膽飯拼帶子飯。忘記了價錢,兩個小碗都係我最鐘意食嘅魚生!真係太感動了!🍚海膽飯海膽鮮味,配好幾串海葡萄完全唔馬虎,咸咸地又爽脆,令成個飯雙重口感!好味!🍚大大粒鮮帶子配魚籽同紫菜,軟淋淋嘅鮮帶子燒輕輕燒過,加埋魚籽又係咬落卜卜聲,又係雙重口感超好味!

2020-11-11 465 瀏覽
上網睇到呢度做海膽飯優惠,就黎試吓。叫餐嘅時候,侍應同隔離枱喺度嘲笑呢個平價海膽飯,非常冇品。你做得呢個優惠就預咗有人嚟食,反而仲笑個客,真係黎一次都嫌多,唔愉快嘅用餐經驗。
2020-05-11 1098 瀏覽
兩個人去食 排隊等咗大半個鐘 然後有遲過我嚟嘅三個人比我哋仲先入去 我再三問有位未時 男店長發爛渣 態度惡劣 亦冇解釋點解嗰三位會快過我哋入本身係附近街坊 耐唔耐會去食 但主要原因只係因為附近冇乜日本餐廳 實際上性價比十分低 刺身好貴但質素好一般 熟食亦都唔見得出色
2020-05-10
2019-12-06 1278 瀏覽
完成工作路經西營盤地鐵站,突然想食日本菜,見有人排隊於是跟風試下!等了5分鐘就入座。午市定食Menu, 有魚生,丼,同埋烏冬,價錢大約100至150不等。而我點左🍣二重迷你丼🍣 ,一碗有齊我嘅最愛 - 迷你吞拿魚丼 + 海膽丼 !就算貴小小都要試!🥗前菜-中華沙律,沒有驚喜冇乜味不過不失啦,🍱主菜:迷你吞拿魚丼軟綿幼滑,海膽夠凍夠鮮味!兩個小碗的配左之前去沖繩食過嘅海葡萄,好夾好好味!兩個小碗份量剛剛好呢!🍵餐湯:一個十分普通嘅麵豉湯,仲有跟餐汽水送!唯獨店內座位有D窄!但個人覺得性價比好高呢!下次會再來!

🥗前菜-中華沙律,沒有驚喜冇乜味不過不失啦,

🍵餐湯:一個十分普通嘅麵豉湯,仲有跟餐汽水送!

唯獨店內座位有D窄!但個人覺得性價比好高呢!下次會再來!
二重迷你丼
2019-11-28
5 分鐘 (堂食)
二重迷你丼
「鳴門魚巿場居酒屋」對小編而言並不陌生,之前曾造訪過旺角分店。西營盤這間分店面積不算很大,繁忙時間略感擠迫。午市定食以丼飯為主,平均約一百元左右。「中華沙律」是前菜,調味鮮感一般。主食「帆立貝三文魚丼」賣相中規中矩。帆立貝細小略乏味,三文魚厚切味道對辦,並附有兩小件蟹柳作點綴。隨定食送上的「迷你湯烏冬」。另一主食「二重迷你丼」,內含「海膽丼」及「火炙牛油帆立貝丼」。海膽味道普通,不算濃,選材僅屬合格;帆立貝因以牛油引味,並經過火炙,所以味道比剛剛的純帆立貝刺身佳。「熱生薑蜜」不用額外付費,口味偏淡。整體而言,飯餐人均消費 $130 不算便宜,性價比一般。
中華沙律
帆立貝三文魚丼
隨定食送上的「迷你湯烏冬」。
迷你湯烏冬
二重迷你丼 : 海膽丼
二重迷你丼 : 火炙牛油帆立貝丼
熱生薑蜜」不用額外付費,口味偏淡。
熱生薑蜜
整體而言,飯餐人均消費 $130 不算便宜,性價比一般。

[31/10/2019; Thu]
2019-10-31
2 分鐘 (堂食)
2019-10-03 859 瀏覽
去旅行食當地海鮮,貴貴都會捨得食,但响香港,我未試過拎二百幾三百幾蚊出嚟食海膽丼,之前即幾年前食一碗真正海膽丼都係響鳴門,都係做promotion價$98,所以今次點都要拉埋阿sir同我食😁三色海膽丼 $98⭐️⭐️⭐️目測份量同之前差唔多,同樣以韓國、日本、加拿大海膽做主角,但今次就少咗隻蛋响面,對於我嚟講主角味道最重要,加拿大海膽不嬲係我至愛,但今次質素就一般,濃厚味欠奉,有少少苦澀味,而韓國海膽經火炙後更能帶出其清淡海膽味,最後日本海膽就中規中矩,入口即化,但味道差一點點,整體嚟講用呢個價錢係無得挑剔。名古屋芝麻雞翼 $48⭐️⭐️⭐️因為上星期响名古屋返嚟,所以好想再回味當地名物,呢度嘅芝麻雞翼非常一般,好Hong Kong style,不過咬落嫩而juicy,但非常油膩唔夠乾身。最後有個免費甜品哈蜜瓜,又香又甜又熟透,好味,滿足了!二人共消費:$268

三色海膽丼 $98⭐️⭐️⭐️

名古屋芝麻雞翼 $48⭐️⭐️⭐️

最後有個免費甜品哈蜜瓜,又香又甜又熟透,好味,滿足了!

二人共消費:$268
2019-09-26
15 分鐘 (堂食)
$134 (宵夜)
2019-09-22 549 瀏覽
星期五晚仲要返學 😭 好彩屋企附近有間特價海膽飯先開心返啲咋... 原來遲食飯都有好處嘅三色海膽丼📍$98超抵食! 上網見到呢個優惠即刻吸引咗過黎... 雖然$98,但一啲都唔吝嗇啲海膽,有加拿大, 北海道,馬糞海膽... 鋪到成碗滿哂,😊 好滿足牛油果加州卷 📍$58傳統加州卷始終係最好食嘅,有齊蟹柳,青瓜,牛油果牛油果軟殼蟹卷 📍軟殼蟹幾足料,炸得都好脆,不過牛油果可以再熟啲雞泡魚乾 📍入味多汁,岩哂送酒串燒 📍X3 清酒 📍$2xx帶有果味 😁 飲一啖再食一啖海膽飯,更鮮味...9pm 後仲有半價呀! 勁抵飲

三色海膽丼📍$98

牛油果加州卷 📍$58
傳統加州卷始終係最好食嘅,有齊蟹柳,青瓜,牛油果

牛油果軟殼蟹卷 📍
軟殼蟹幾足料,炸得都好脆,不過牛油果可以再熟啲

雞泡魚乾 📍
入味多汁,岩哂送酒

串燒 📍

X3 清酒 📍$2xx
三色海膽丼
  • 三色海膽丼
2019-06-07 777 瀏覽
每月-聚又到鳴門,老闆介紹清酒X3生果味帶甜好飲,還給我們常試清洒刻之 宵有成25。勁!星期-至四做緊$36半打生壕,樣樣野都好味道!又其燒生壕出色,餐牌時常轉今次又唔同了,大家快去試吓啦!
2019-06-03
  • 燒壕
2019-05-19 539 瀏覽
鮟鱇魚湯做得比以往差,不夠濃,魚生新鮮度一般,但符合這個價錢。員工溝通技巧差,態度惡劣,落單時說食物名稱卻大聲叫人只說號碼,叫飲品後回應也沒一句,實在唔知佢聽唔聽到。對其他檯的食客也是態度語氣很差!埋單時想要單大聲叫你自己攞,離開時不知怎開門就大聲叫你撳制啦!周末本想好好食個晏鬆下,咁樣就真係不開心,不會再來!
周末本想好好食個晏鬆下,咁樣就真係不開心,不會再來!

2019-05-08 448 瀏覽
經過好多次都冇入過去,今日試個lunch set,味道未至於超難忘,但性價比合理。叫左個火炙魚生飯,材料幾豐富,但海膽冇乜味,下次再嚟可能會試下啲熱食。個餐仲包熱飲,烏冬,沙律,一個女仔必未食得晒。上菜速度合適,我同朋友1點三到,大概一點半所有食物都上齊晒~

叫左個火炙魚生飯,材料幾豐富,但海膽冇乜味

2019-05-08
10 分鐘 (堂食)
2019-04-27 209 瀏覽
裝修後第一次去,感覺光亮左地方見使,還有梳化卡位幾特別,新菜色有芝士煱龍蝦yummy,叫了枝清酒帶甜容易入口,各樣菜色水準保持到,每一次都要叫芝士煱 生蠔好味, 經理小姐和侍應生服務-流。
2019-04-26
5 分鐘 (堂食)
  • 芝士煱生蠔