2022-03-01 22 瀏覽
最近我上班都在觀塘,所以一向知道觀塘都有不少的平靚正美食的, 例如老字號的「鴻圖茶餐廳」是我最常去,始終價錢五十蚊左右便有一個餐,而且份量都多,附近連地盤人士都排隊買呢!燒味飯我最鍾意脆皮燒肉,肉質肥美,瘦肉肥肉都好平均!另外午餐仲有推介鮮蠔仔泡飯,粒粒肥美蠔仔好新鮮,泡飯好啱最近口啖啖的我,新鮮熱辣辣好多湯浸住都不錯,口感不錯的!埋單都係$100 多啲其實好底食!鴻圖茶餐廳觀塘鴻圖道30號地鋪至三樓

燒味飯我最鍾意脆皮燒肉,肉質肥美,瘦肉肥肉都好平均!

鴻圖茶餐廳
觀塘鴻圖道30號地鋪至三樓
2022-02-23 23 瀏覽
疫情關係最近都work from home, 咁岩今日要返公司做野,就買左成日食,好耐冇食有d 掛住既燒味飯!同同事一齊買外賣返office 食,一打開已經好係靚仔既燒味飯!❤️叉燒燒鴨飯 work from home 少郁動,特登要左瘦叉!燶邊既瘦叉燒,一d 都唔會柴,又香又夠蜜汁味!燒鴨同樣係好香口,燒鴨肉質好嫩滑~d 鼓油甜甜地真係好易唔覺覺就食晒成盒飯😂🧡燒肉切雞飯 切雞咁岩係雞翼位好lucky!!,d 骨仲有少少紅,肉就已經熟晒,好嫩滑!燒肉層皮好脆,肥膏好香,非常餸飯!

2022-02-21 29 瀏覽
《快手茶記😚》———————————————#鴻圖樓茶餐廳 🇭🇰-香港人分秒必爭,要食個快飯,茶餐廳一定係首選😎 -呢間餐廳又有得食燒味,又有冰室美食、碟頭飯,仲有做埋點心,而且係區內少有24小時營業嘅餐廳,都幾方便😙-下午茶特價餐選擇都幾多,夠哂快靚正,亦幾抵食💰我哋就叫咗營多撈麵配吉列豬扒煎蛋餐同鮮牛油菠蘿包,茶餐已經包配餐飲😚 -Indomie就一定無得輸㗎啦,配搭吉列豬扒,炸得都幾酥脆,加埋隻蛋食完都幾飽~而菠蘿油翻熱咗都算熱辣辣,夾住牛油🧈,夠哂邪惡🤩-⭐價錢參考:營多撈麵配吉列豬扒煎蛋餐:$38鮮牛油菠蘿包:$28💰人均消費:$40
《快手茶記😚》
———————————————
#鴻圖樓茶餐廳 🇭🇰
香港人分秒必爭,要食個快飯,茶餐廳一定係首選😎
⭐價錢參考:
營多撈麵配吉列豬扒煎蛋餐:$38
鮮牛油菠蘿包:$28
💰人均消費:$40
2022-02-20
2022-02-16 23 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑🤑而家疫情嚴峻,好多餐廳晚市因為政策關係冇得堂食,索性直接閂門。但呢間餐廳不但繼續營業,仲有親民價錢嘅燒味雙拼飯,而且味道仲唔錯,真係好值得去支持✅叉燒燒肉飯燒肉非常香脆,而且肥瘦適中,油脂分布平均,配埋黃芥末更加惹味😋叉燒瘦得嚟肉質厚實,啱晒唔鍾意太肥膩嘅人,加埋甜豉油送飯一流🍚✅燒鴨油雞飯油雞同燒鴨都啖啖肉,多汁得嚟又唔多骨💦雞皮香滑爽口,鴨皮香脆可口,配埋蔥油真係冇得輸💪🏻
_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑🤑

✅叉燒燒肉飯

✅燒鴨油雞飯
1K
2022-02-16 59 瀏覽
自從$11燒味飯嘅年代一去不返,大胃就好少食燒味外賣,趁呢個時候,買啲燒味飯外賣做晚餐先大胃趕得切呢間茶餐廳閂門之前,買得切佢地嘅燒味,好彩仲有貨啫雖然啲燒味就嚟賣曬,但都唔似係貨尾質素,仍然幾多汁香噴噴燒肉肥瘦參半啱啱好,外皮依然脆口,冇腍到,一啲都唔嚡,骨又唔多,可算上品油雞色水睇落都算吸引,味道果然夠入味,唔算多肥肉,肉質幾嫩燒鴨髀感覺冇想像中咁肥膩,髀位估唔到幾爽口,皮偏厚,但幾有肉味但唔會羶白切雞竟然鹽味幾平均,雞肉都係好嫩口,有埋薑蔥同豉油撈飯真係食得大快朵頤

雖然啲燒味就嚟賣曬,但都唔似係貨尾質素,仍然幾多汁香噴噴

雙拼(燒味飯套餐)

油雞色水睇落都算吸引,味道果然夠入味,唔算多肥肉,肉質幾嫩

2022-02-15
5 分鐘 (外賣自取)
2022-02-12 21 瀏覽
Kwun Tong Cha Chaan Teng Chinese BBQ TakeawayI went to "Hung To Café" (鴻圖樓茶餐廳) located in 2-3/F, 30th Hung To Road, Kwun Tong(觀塘鴻圖道30號2至3樓) to ordered chinese BBQ lunch box."BBQ pork & smoked pork kunkles rice"叉燒熏蹄飯HKD$54The pork is tender and soft...The pork kunkle skin is collagenic"Roasted duck & roasted pork belly"燒鴨燒肉飯HKD$54..The pork belly skin is crispy and crunchy...The rice is well cooked which separate from each other nicely.

叉燒熏蹄飯
HKD$54

The pork is tender and soft.

燒鴨燒肉飯
HKD$54

2022-02-09 29 瀏覽
點了餐牌的炭燒燒鵝飯,配一杯熱飲(我點了熱朱古力),$59。食物送上的速度超快,下單3分鐘食物就到了,食物的溫度都夠熱,不是放了很久的那種。首先,燒鵝的皮很脆,亦有陣陣炭燒味,鵝不會有蘇味,很有驚喜,份量也很大,我都吃不完。另外,米飯都很好,有時餐廳的飯很乾,但這家的飯不會有這個問題。而熱朱古亦不是很稀的那種,很足料。價錢相宜,用料十足。餐廳座位多,有卡位亦有圓枱,因此極力推薦這間餐廳給在這附近上班的打工仔。

2022-02-07
  • 炭燒燒鵝飯
2022-02-09 18 瀏覽
今日收左工又唔想煮飯,就黎到觀塘叫外賣,疫情底下晚上唔可以堂食。叫外賣一啲都唔會失色。首先叫左個燒肉雞雙拼飯,燒肉非常香脆,而且肥瘦適中,油脂分布平均,雞方面有蔥油調味,都係幾唔錯,甜豉油撈飯都好好味。都幾欣賞。另一個係燒肉鴨,鴨方面都好入味,燒得好香脆可口,都係幾唔錯,值得一試。甜豉油都係幾好味,拎到返屋企都係暖笠笠,份量都好夠,非常滿足。因為天氣凍唔敢叫凍飲,如果叫咪野飲可能會更加滿足。今次體驗味道都唔錯,五星級享受。

2022-02-09 27 瀏覽
今日同同事放lunch緊搵嘢食,突然間好想食燒味飯,就同同事去咗食一間燒臘店,我哋兩個都叫咗雙拼飯外賣,落咗單之後好快就拎得。我哋嘅外賣盒見到佢嘅燒味都好多,飯嘅份量亦都好多。我就叫一個燒肉叉燒雙拼飯,佢嘅燒肉皮非常脆,而且燒肉亦都好實肉!叉燒亦都係半肥瘦係我最喜歡嘅部位,而且唔會好窿,可以成舊送飯🥳🥳同事就食燻蹄配燒鴨飯,燻蹄亦都非常大片,充滿骨膠原我朋友都好識食👍🏻👍🏻亦都非常推介佢話都好夠味。燒鴨嘅份量就冇咁多,佢燒鴨嘅皮亦都非常多汁咬落口爆汁嘅感覺出嚟,燒鴨嘅肉亦都唔會好銀!

2022-01-28
30 分鐘 (外賣自取)
2022-02-08 17 瀏覽
見圖唔好鬧我住先。可能大家會心諗燒味飯姐。唔洗都影相出食評呀?就正正佢唔係普通嘅燒味飯所以先同大家推介一下。鴻圖茶餐廳。路經牛頭角同人交收。晚市禁堂食,都要解決夜晚個餐。茶餐廳位於鴻圖道。非常方便。晏就四點幾都見到接近坐滿一半食客。見佢燒味好吸引。就嚟個燒肉鵝飯。即使係叫外賣。燒肉嘅皮仍然係卜卜脆,呢到加左唔少分。飯味香濃,而且粒粒分明。鵝肉亦都好實淨唔會話鬆拋拋。重點係價錢唔貴,上菜快。附近返工嘅打工仔絕對可以嚟呢到一戰。

就正正佢唔係普通嘅燒味飯所以先同大家推介一下。鴻圖茶餐廳。

見佢燒味好吸引。就嚟個燒肉鵝飯。
即使係叫外賣。燒肉嘅皮仍然係卜卜脆,呢到加左唔少分。
飯味香濃,而且粒粒分明。鵝肉亦都好實淨唔會話鬆拋拋。

2022-02-07 26 瀏覽
鴻圖樓茶餐廳📍觀塘前日放工經過觀塘呢間茶餐廳夜晚好多人買外賣,見有得買燒味飯,就買外賣返去食。
叫咗個叉燒燒鵝雙拼飯 $64 仲有是日例湯送,係豬骨湯🥰 勁大碗超足料,湯嘅味道唔會太鹹,仲有唔少南北杏,一啲味精都冇,好好飲😆叉燒啲肉層次分明,肥瘦適中,肉質一啲都唔柴😆仲有燶邊,好好食😋 燒鵝都有五舊,食落有微微炭燒香味,皮脆肉嫰,唔會太多肥膏,配埋酸梅醬送飯一流。呢間真心唔錯,下次可以試埋佢嘅兩餸飯。
鴻圖樓茶餐廳📍觀塘

呢間真心唔錯,下次可以試埋佢嘅兩餸飯。
2022-01-19 44 瀏覽
港式餐廳開始賣小見小喇,疫情關係仲要執笠都執左好多次,真係要好好珍惜下,而我今日去呢間鴻圖樓地下係茶餐廳,上一層係酒樓,完全係廣港式既風格😚一坐底就有花生同炸左個啲豆食,食下又一粒食下又一粒,啲餸未到齊已經比我食晒🤣🤣朋友想食清淡啲所以要左個海鮮雜菜煲,因為係用煲上菜的,所以食物非常夠熱,粉絲入晒味,都好足料。仲有叉燒賣相好靚,食落啲蜜汁好香甜甜的,再叫左兩碗白飯。本身我地好想試個當紅炸子雞,勁抵食2-4位$10半隻,見到隔壁都好多人點,但可惜我喉嚨痛吾敢食,下次一定要再黎試下先
2022-01-17 55 瀏覽
外賣晚餐今晚做完野唔想煮,觀塘附近買個外賣,鴻圖道有處成棟鴻圖樓/鴻圖茶餐廳,成日行過今晚就食佢!見到好多人買兩餸飯,見賣得七七八八,我們選了雙拼燒味飯😍😍叫多啲餸對自己好啲!!今日做野辛苦啦!人均:$65.燒鵝油雞飯每碟飯都有油菜,燒鵝好厚肉,返到屋企仲熱熱地,很好!油雞塊皮好香,好多人都唔食,反而我幾喜歡食雞皮😋😋加上蔥油撈飯正。.燻蹄燒肉飯肉類份量幾多,燻蹄有點酸酸微辣,好開胃,燒肉配黃芥末真的絕配!
外賣晚餐
人均:$65
燒鵝油雞飯
燻蹄燒肉飯
2022-01-17
2022-01-13 22 瀏覽
三餸一湯飯疫情都唔穩定 買返公司食就最啱欖菜炒肉碎四季豆炒完之後仲係好爽脆 惹味白蘿蔔炆排骨蘿蔔盡吸肉汁精華炆之後肉質也不會粗硬實肉咕嚕肉炒洋蔥🧅酸酸甜甜 肉質嫩滑 飲完個湯都唔記得影😢中湯:菜乾豬骨蘿蔔湯 都冇咩味精仲有好多小菜選擇Tin下次再試
三餸一湯飯

中湯:菜乾豬骨蘿蔔湯 都冇咩味精

仲有好多小菜選擇Tin
下次再試
2022-01-12 39 瀏覽
在牛頭角觀塘打滾多年,每星期也會在鴻圖道和偉業街出沒,多時經過這家貌似中式酒家的食肆但一直也是過門而無入,因為每次也是來去匆匆。今天行完山,預備如常回到牛頭角處理事務,考慮食乜之時,又經過這家「鴻圖樓」,因為有鬆動關係,今日終於注足看看,原來這家食店全名叫「鴻圖樓茶餐廳」多年來原來眼大看過龍,只看其名而沒留意餐廳種類,一直先入為主咁認為係中式酒家😂在大玻璃窗外看到有燒腩仔,樣子好像很香脆,姑且入內一試下午茶時段都有燒味餐久違了的手寫單,多了一份人情吧!現在為了清楚關係,大多數食肆已推行電腦單本來是配飲品,但多口問句可有中湯,有中湯就中湯可以了,侍應小姐轉個頭先奉上熱騰騰靚湯過往去好多茶餐廳食嘢,湯都是小配角,多數都係求求期期或加少許味精;但這碗合掌瓜甘筍煲豬展材料非常多味道夠又無落味精燒味雙拼飯 碟上的臘味飯   不是熱騰騰但都有另一番風味燒腩仔尐皮好鬆脆 好味 好鍾意食邊邊位

在大玻璃窗外看到有燒腩仔,樣子好像很香脆,姑且入內一試
下午茶時段都有燒味餐
久違了的手寫單,多了一份人情吧!
現在為了清楚關係,大多數食肆已推行電腦單

冇味精中式靚湯
臘味飯
碟上的臘味飯
  不是熱騰騰但都有另一番風味
燒腩仔尐皮好鬆脆
好味
好鍾意食邊邊位
2021-12-05
1 分鐘 (堂食)
下午茶
冇味精中式靚湯