餐廳: 麥記美食
資訊:

2010-05-02 181 瀏覽
魚蛋同魷魚都好好食蔥油餅尚可﹐乾了一點鍋貼正~生煎包D肉無肉味,不太好食~小籠包多汁,肉香,正!
魚蛋和魷魚
2009-11-25 144 瀏覽
我巳經住係呢區都巳經過20年喇, 而自己又喜歡食街邊野. 小學既時候都巳經幫襯佢地.. 由木頭車到而家食物都仍然係保持新鮮及水準. 愛吃辣既食家, 一定要試他們自家製作的辣醬, 就算係點魚蛋之外; 不防可以作鍋貼調味. 不得不提既係佢地既墨魚, 曾經跟老闆傾計既時候. 我問佢d墨魚既肉質唔同出面其他魚蛋檔, 比較爽口及有鮮味. 原來佢地既墨魚係每天在街市新鮮入貨並唔係冰鮮既.至於上海小食, 真係唔讚唔得. 首先必定讚係- 鍋貼, 皮薄好脆; 其次係佢地既蔥油餅亦即係武大郎, 呢樣係要每日3點先有得食. 好早就會賣清光. 基本上5點去都巳經賣得7788.
我巳經住係呢區都巳經過20年喇, 而自己又喜歡食街邊野.

2009-11-24
  • 鍋貼
  • 武大郎
  • 墨魚
2009-11-23 103 瀏覽
早早就聽聞此麥記值得一試,雖然係附近讀書,但總係遺忘呢間食肆。今次終於有機會同朋友仔黎,的確係唔錯既選擇。鍋貼一般,而且較其他鋪頭迷你,但都有好處……就係一口一個,唔駛咬一半又流曬肉汁出黎。另外新鮮熱辣辣出爐,就算有咩缺點都變到無啦。墨魚,魚蛋,燒賣不過不失,純粹過下口立濕小籠飽即叫即製,又係熱辣辣,不過唔好期待食落去會有大堆肉汁,而且有一半小籠飽d皮因為太薄而穿左,失望失望本想一試既蔥油餅,只有下午三時供應,想食就要記得個時間喇下次試試人人都讚既生煎包至得
今次終於有機會同朋友仔黎,的確係唔錯既選擇。

鍋貼

墨魚,魚蛋,燒賣
不過不失,純粹過下口立濕

小籠飽

本想一試既蔥油餅,只有下午三時供應,想食就要記得個時間喇
下次試試人人都讚既生煎包至得
2009-10-28
2009-10-05 80 瀏覽
聽人講話依度d鍋貼好食,心思思想黎好耐本身仲想叫小籠飽不過要等十幾分鐘, 於是就轉左叫生煎飽過下口癮各要左$10(5個)由於係外賣返屋企,所以係凍左d,不過食落仲係脆脆地,冇淋到,good!兩款都不錯,不過個人鐘意鍋貼多d, 同d鎮江醋簡直係perfect match! 兩款都係細細粒,食晒都唔覺得滯
聽人講話依度d鍋貼好食,心思思想黎好耐

各要左$10(5個)

兩款都係細細粒,食晒都唔覺得滯

2009-10-05
  • 鍋貼
2009-10-02 81 瀏覽
一向是街邊小食的支持者,特別喜歡lee間麥記,因為佢真係好有風味。坐落小街旁,沒有宣傳,卻有一大班擁躉,每次都要排隊先有得食。最鍾意佢既生煎包,細細個,每個都好多汁,一咬就流出嚟。而因為d汁好熱,所以每次食都係戰戰兢兢、小心翼翼的。魚蛋並非我最愛那款,但都不錯,很彈牙,亦入味,不用點醬。客人可以包走,亦可以坐在街邊食。條街是私人街道,沒有太多車輛駛入駛出,好似回到昔日咁。最近亦有雜誌推介,相信生意一定好好!!!

魚蛋並非我最愛那款,但都不錯,很彈牙,亦入味,不用點醬。
客人可以包走,亦可以坐在街邊食。
條街是私人街道,沒有太多車輛駛入駛出,好似回到昔日咁。
最近亦有雜誌推介,相信生意一定好好!!!

2009-09-20
2009-08-13 120 瀏覽
從網上得知,北角有間出名的小食店,於是趁星期天和老公去試一試。我們叫了生煎飽和鍋貼,雖然是迷你size,可是覺得不外如是。因為生煎飽皮太厚,肉料不多,好似食緊麵粉。至於鍋貼味道則比較好些,但只是普普通通,沒有什麼勝人之處,只是價錢夠平而已。
2009-08-09
2009-07-15 95 瀏覽
第一次黎呢到 .. 都幾難搵 ..但係都值得嫁 .. 叫左 4隻鍋貼一串墨魚因為佢整落隻碟到個陣跌左舊墨魚所以佢俾左3粒魚蛋我 .. 好好呀 .. 鍋貼真係好味 .. 因為同出而個d 唔同 . 個底又特別脆 .. 又好有肉汁 墨魚都唔錯 .. 好爽 至於魚旦 .. 我覺得好好味 .. 佢唔係屬於彈牙個d .. 不過有魚肉味嫁 . 但男友話ma ma !! 食左好少喳 .. 因為要去下一站 ^^
第一次黎呢到 ..
都幾難搵 ..
但係都值得嫁 ..

叫左
4隻鍋貼
一串墨魚
因為佢整落隻碟到個陣跌左舊墨魚
所以佢俾左
3粒魚蛋我 ..
好好呀 ..

鍋貼真係好味 .. 因為同出而個d 唔同 .
個底又特別脆 .. 又好有肉汁
墨魚都唔錯 .. 好爽
至於魚旦 .. 我覺得好好味 ..
佢唔係屬於彈牙個d .. 不過有魚肉味嫁 .
但男友話ma ma !!

食左好少喳 ..
因為要去下一站 ^^
$7.5 (其他)
2009-07-13 101 瀏覽
又一熱帶低氣壓來港,熱得要命,在北角街頭踱步片刻,已汗流浹背…然,為食是原動力…螢光幕前,位在斗斜,滿以為挺難找,卻不然,根據地圖展示,找著北景街,攀上斜路,路標若隱若現…中午12時許,酷熱,門前只得三數位客人…「哎…俾十蚊生雲吞我呀,我鐘意自己返去煮,放條菜,落個麵,隨自己鐘意…」一位婆婆…「香腸、魚蛋、生根、燒賣…每樣都要啲…」一位媽媽…「香腸、魚蛋…每樣兩串…」一對情侶…老闆娘留意到我,問:「你要啲咩呀?」笑容可掬的…「我想要十蚊鍋貼,有冇呀?」「有,但要等等喎,唔好意思呀,好快有架啦…」依然有禮…老闆將鍋貼逐隻下鑊,舖滿,放油,灑水,蓋上,再拉著鑊子邊緣,轉轉轉…初見這種煎法,感覺新奇,馬上拍下…等待期間,見門前放著幾張沒張開的摺桌摺椅,大概烈日當空,不好讓客人暴曬,故不設雅座,玻璃門上貼著蘇絲黃到訪的照片,還有林峯…老闆落力轉了片刻,繼續包餃子去,老闆娘接力…「一開蓋就得架啦,等陣煎好嘅時候影,仲靚呀!」老闆娘見我頗愛影相…滿心期盼,蓋子開了,煙霧迷漫,二人讓開,讓我拍過夠…「真係唔好意思,要你等咁耐…」「我唔介意呀,反而咁樣仲可以食到新鮮出爐嘅鍋貼,更加好啦…」老闆娘包好鍋

中午12時許,酷熱,門前只得三數位客人…

「香腸、魚蛋、生根、燒賣…每樣都要啲…」一位媽媽…

「香腸、魚蛋…每樣兩串…」一對情侶…

老闆娘留意到我,問:「你要啲咩呀?」笑容可掬的…

「我想要十蚊鍋貼,有冇呀?」

「有,但要等等喎,唔好意思呀,好快有架啦…」依然有禮…

初見這種煎法,感覺新奇,馬上拍下…

老闆落力轉了片刻,繼續包餃子去,老闆娘接力…

滿心期盼,蓋子開了,煙霧迷漫,二人讓開,讓我拍過夠…

老闆娘包好鍋貼,熱騰騰的遞上:「俾多個您呀…」那份親切,真好…

剛出爐的鍋貼,皮薄,餡足,鮮味,多了一顆,更感心足…
從北景街天橋往下拍...
若隱若現的指示牌...
貼滿明星相...
初訪麥記美食...
舖滿鍋貼...
合上蓋子...
煎好了...
2009-07-10
$10 (其他)
從北景街天橋往下拍...
若隱若現的指示牌...
貼滿明星相...
初訪麥記美食...
舖滿鍋貼...
合上蓋子...
煎好了...
鮮有到北角一帶,今天是專程到來,目的當然又是為了一個「食」字,除了主角的「手信店」外,到訪前當然要找找有甚麼美食可以一試。最後找了三間食店,由傳統街頭小食、北方小點,到正宗福建平民食店也包括在內。吃完雞蛋仔後,便向「堡壘街」進發,到下一個目的地「麥記美食」。由於陽光猛烈,店員沒有在門外將桌子及椅子排開,故堂食的只能站著。目標之一的「蔥油餅」要下午三時後才供應,唯有只點十元五件的「煎窩貼」($10.00)。雖然是剛開始營業,但所有窩貼已弄好並排放在大鐵鑊上。雖然早已煎好,但其熱力仍然強勁,入口前要吹數遍,但由於要「立食」的關係,所以調味料只有直接加進碟裡。加入的醋酸味頗重,有點淹蓋了窩貼的原味,窩貼體積不大,底部煎得夠香脆,皮夠厚身,頗合自己的口味,肉汁不多,而肉亦不太香,雖不算是十分出色的窩貼,但也在合格範圍內,未知其他食品的質素如何,下次有機會會再一試。

「10元5隻的煎窩貼」
2009-05-01
2009-04-12 49 瀏覽
區區一份三文治並唔能夠充分滿足到筆者,所以離開「祥利」之後,筆者與太座向另一間小食店「麥記」出發。此「麥記」並非平時人們所講嘅美式連鎖快餐店,而係由幾位女士打理嘅。舖子十分細,在街邊放咗幾張摺枱,賣嘅都係一啲街頭小食。筆者隨便點了生煎包、蔥油餅及鍋貼充飢。生煎包不是一般嘅大小,可以話係迷你型,一啖都可以將整個吞落肚。味道方面,肉汁唔係太多,生煎包嘅皮亦比較厚身。裹腹當然可以,但再上一層要求滿足味蕾,還要下多點功夫。比較之下,鍋貼相形出色,肉汁比較豐富之外,皮亦冇咁厚,加醋一起食,減低油膩感覺,好快就食得一乾二淨。至於蔥油餅煎得幾香脆,內裡軟綿綿,蔥嘅香味更加突出。生煎包及鍋貼都係十蚊五件,蔥油餅兩蚊一塊,難怪客似雲來。

生煎包及鍋貼都係十蚊五件,蔥油餅兩蚊一塊,難怪客似雲來。
2009-03-29
$11 (其他)
2009-03-09 45 瀏覽
今天想減食,就決定食麥記。第一次食到生煎包,原來是迷你版,應該和鍋貼都是用同一種料吧,裡面的餡味道不錯,蘸上陳醋而食,令充滿肉汁的餡料更鮮。由於賣得快,所以差不多永遠都現叫現制,當然非常香脆可口。是日有點毛毛雨,食客大都買走,街上也沒什麼人,特別清靜。在街上的食包,在北角應沒有其他地方吧?速食完之后,下山的路走得特別愉快。
今天想減食,就決定食麥記。

由於賣得快,所以差不多永遠都現叫現制,當然非常香脆可口。

速食完之后,下山的路走得特別愉快。
2009-03-08 30 瀏覽
少有走上來堡壘街這邊, 所以如不是見開飯這兒對小店大有好評, 也不知道此名店的存在。店面只是用來製作食物, 幾個阿姐在店內即做包點, 也有點逼夾。顧客就要冒著寒風坐在街邊吃, 別有風味。這裡的名物是小籠包, 可是我怕 $15/6 隻太多, 改要了生煎包 ($10 / 5 隻)、鍋貼 ($10 / 5 隻) 共 5 隻 --> 兩款是可以混合的。不出半分鐘, 5 隻超迷你的生煎包和鍋貼便送到我手上, 快快找個位坐低吃。包子和鍋貼都是熱辣辣的, 煎得有少少燶邊, 非常香脆; 裡面的肉汁瞬即流出, 立時為寒冬帶來絲絲暖意, 加點醋汁一起吃, 解解油膩。一口一個, 話咁快食哂。呵呵, 看來除了「拮魚蛋」之外, 以後還可以拮生煎包、拮鍋貼喇!

即製的點心
超迷你!
即製的點心
超迷你!
2008-12-17 36 瀏覽
認識這處是某同事推介,看罷一眾食家的貼食,覺得賣相極之吸引。故與同事坐言起行,飛身來一試。叫了菜肉餃、鍋貼、生煎包和兩塊蔥油餅。蔥油餅餅身極薄,唔熱又唔脆,兼冇乜蔥油香;菜肉餃好抵食,$10 有 6 隻,size 雖小不過皮薄餡足,蘸上陳醋,一啖一隻,十分滿足;3 隻鍋貼和 2 隻生煎包都是 $10,size 都係超迷你,生煎包冇肉汁「爆出」,不過包底與鍋貼一樣都煎得極為香脆。此小店勝在便宜,只能說抵食不能說好食。當下午菜或過口癮無妨。
2008-10-19 70 瀏覽
還記得星爺經典電影 <上海灘賭聖> 麥當福開張的一幕,該名主打的是叉燒包、廣東包、蓮蓉包.... 現實中北角也有一間麥記,賣的不是美式漢堡,而是生煎包、小籠包、鍋貼、蔥油餅等中式小食 下午三點多來到,三人點了新鮮即包即煎的生煎包 ($10 / 5 隻)、鍋貼 ($10 / 5 隻)、三件蔥油餅 ($2 each)。蔥油餅準時三點出爐,我們手上的是最後三塊,熱燙燙的餅外脆內軟,再想想只是兩蚊雞一件,如此搶手真的大有理由。至於生煎包及鍋貼,賣相精緻,皮薄餡靚,特別是其咬開後散開出的肉汁... 一口一個,真的想再鯨吞五隻....結果,再叫五隻鍋貼去探望在醫院無啖好食的朋友...

結果,再叫五隻鍋貼去探望在醫院無啖好食的朋友...
蔥油餅,手快有手慢無
不容錯過生煎包及鍋貼
蔥油餅,手快有手慢無
不容錯過生煎包及鍋貼
  • 生煎包,鍋貼
(非會員)
2008-07-21 40 瀏覽
呢間野成日聽人提起, 今日終於有機會幫襯 !去到見到個價錢, 第一時間就係覺得好抵, 小籠包 $15/6隻, 仲要係即叫即整, 鍋貼生煎包都係 $10/5隻小籠包水準唔錯, 皮薄料足, 點知個鍋貼仲得, 外層煎得脆脆地好好食真係又平又好食, 一定會再幫襯 !
呢間野成日聽人提起, 今日終於有機會幫襯 !

真係又平又好食, 一定會再幫襯 !