2月27日, 呀菲由大陸返嚟, 我地夜晚就去咗一平安食個半宵夜~ 嚟到都已經9點, 都仲有幾多人, 不過應該人手唔夠, 個侍應係都要我地坐喺客人集中嘅地方, 其他位置都冇人坐… 加上呢個area冷氣不足, 左右2枱又好嘈, 感覺有D差…::: 前菜 ::: $10 x 2先奉上前菜, 估唔到埋單先知道原來係收錢嘅, 早知就認真品嚐… 似係牛膀沙律之類, 雖然係有酸酸地開胃效果, 不過只有沙律醬味嘅沙律, 加上d料都好淋冇口感, 竟然都要收$10一碟, 駛唔駛咁計較…::: 鐵板炒麵 ::: $62賣相唔靚, d麵同肉都走晒出個鐵板, 好le hea咁… 配料係豬肉片、芽菜同椰菜, 加上酸薑絲. 估唔到成個炒麵都好淡, 好似落唔夠醬油炒, 椰菜芽菜已經係淡味菜, 豬肉都係冇味, 加上用咗比較瘦嘅肉, 唔夠香又唔肥膩… 最估唔到最有味係嗰d酸薑, 唯有食呢d半辣半酸嘅去吊味~ 拉麵質地煙韌, 份量足夠, 只係可惜味道九流…::: 鹽胡椒燒蔥花牛脷 ::: $58牛脷都算唔錯, 唔係厚切嗰隻, 但係薄薄地幾爽口, 肉味豐富, 配上蔥花更添香味~ 仲可以淋上檸檬汁, 少少酸咁亦都十分開胃, 唔

::: 前菜 ::: $10 x 2

::: 鐵板炒麵 ::: $62

::: 鹽胡椒燒蔥花牛脷 ::: $58
牛脷都算唔錯, 唔係厚切嗰隻, 但係薄薄地幾爽口, 肉味豐富, 配上蔥花更添香味~ 仲可以淋上檸檬汁, 少少酸咁亦都十分開胃, 唔錯~

::: 一平安炸雞 ::: $62
反觀呢個就十分普通, 炸雞份量唔多, 粒粒都好細粒, 好乾瘦咁, 炸到過晒火位… 肉質普通, 醃料味唔特出, 以致成個炸雞都偏淡… 唯有點一點沙律醬吊下味, 總括係唔好食, 麻麻地…

上次食過長崎拉麵, 感覺係幾好食, 所以今次嚟食其他野反而有好大對比, 加上坐得唔舒服, 侍應服務麻麻, 真係要再認真諗下有冇下次…

前菜
鐵板炒麵
鹽胡椒燒蔥花牛脷
一平安炸雞
2013-02-27
2013-10-05 1058 瀏覽
剪完頭髮有人話好肚餓,所以求其黎左呢度食一坐低就迫我地一人一碟前菜收我$10 eachT.T不過碟mini芽菜都幾好食ge叫左兩樣野share食,叫左拉麵同飯~咁我因為都見10點咁夜,我都唔食得幾多野,所以個飯要個細飯算,個size係比正常飯碗大d ge,$4x,價錢好相宜個拉麵我冇乜點食,又唔係我揀,所以真係唔記得叫咩名,大家看圖啦去到menu都有好多圖食左少少麵,我唔係好識拉麵點先叫好,但佢唔太"林"我已經覺得okay,個湯底唔算好出色,因為唔算好濃,不過清淡d都好ge冇咁肥,而且係夠味ge個飯都唔記得叫咩喇,好似叫唔知咩豬腩飯都..根本就係梅菜扣肉飯 lol個蛋好味,橙色而且蛋味濃,日本蛋真係好食d,屋企都係烚開日本蛋食個飯好食,但撈左好多油,雖然唔大碗但絕對係肥仔飯但其實出街食叫親腩肉呀都預左係肥,所以唔緊要啦好食就okd肉都好食好香,唔會硬(梗係啦肥丫嘛),d梅菜都唔錯飯粒軟硬適中,overall真係唔錯的
剪完頭髮有人話好肚餓,所以求其黎左呢度食
一坐低就迫我地一人一碟前菜
收我$10 eachT.T
不過碟mini芽菜都幾好食ge

叫左兩樣野share食,叫左拉麵同飯~
個size係比正常飯碗大d ge,$4x,價錢好相宜

個飯好食,但撈左好多油,雖然唔大碗但絕對係肥仔飯
但其實出街食叫親腩肉呀都預左係肥,所以唔緊要啦好食就ok
d肉都好食好香,唔會硬(梗係啦肥丫嘛),d梅菜都唔錯
飯粒軟硬適中,overall真係唔錯的
2013-09-21
$80 (宵夜)
2013-09-02 790 瀏覽
再戰銅鑼灣區嘅拉麵,貪呢度夠方便,又唔洗等位。一個人食,店員安排咗吧枱位置。呢度裝修富日式風格,亦設有卡位,適合同朋友聚會。望望menu,再睇睇店內嘅食客,其實大部分人都係幫襯料理食品,雖然店名為麵屋一平安,其實拉麵選擇並唔多。每人會有一碟前菜,收費$10。辣豬骨拉麵製作需時,期間睇到其他烹調好嘅食品,賣相都好似唔錯。終於等到拉麵上枱,即時聞到好濃嘅蒜味(但我真係好怕蒜味)。有兩塊叉燒,味道一般,我較喜歡稍為燒過嘅叉燒,會更香口。其他配料並唔多,只有少許蔥、紫菜。麵上有特製辣醬,但只有少許辣度。湯濃而稠;麵條軟硬適中,沾上湯吃也不錯。食食吓店員話有得抽獎,食品可即時或日後先redeem。抽到炸雞,諗住份量唔太多,所以即日食埋。都等咗幾耐,不過炸雞係full portion,有8件,嘩,真係抵哂。大大件,亦炸得皮脆肉嫩,夠惹味!可惜一個人食實在太多,食唔哂。埋單計埋加一$80幾蚊,都算ok。
辣豬骨拉麵
埋單計埋加一$80幾蚊,都算ok。
2013-08-29
1K
2013-07-27 633 瀏覽
星期5的晚上,來到各拉麵英雄聚集的銅鑼灣,因為很多拉麵店都需要等位,所以選了樓上舖,不用等位嘛!由於不是太餓,所以叫了招牌長崎拉麵,另加串燒拼盤跟雞皮~長崎拉麵很快速地, 15分鐘就有得吃了有吃拉麵的朋友知道,第一口通常先呷湯,一喝下去,心感不妙,怎麼那麼"好味"?跟味噌差了那麼一個字的味精,真是令拉麵差天共地呢...另外,這麵的材料是海鮮,可惜蝦沒蝦味, 魷魚沒魷魚味, 而且好像用開水煮的一樣,一點調味也沒有,麵這就是所謂招牌拉麵...至於串燒拼盤,吃完整碗麵,催了又催,最後等了幾乎1小時才有,期待是沒有什麼期待,但吃下去,全部都是柴皮,即是爆得太過火,很乾很乾,乾得連食物本身的味道也沒有,只得鹽味...
星期5的晚上,
來到各拉麵英雄聚集的銅鑼灣,
因為很多拉麵店都需要等位,
所以選了樓上舖,
不用等位嘛!

由於不是太餓,
所以叫了招牌長崎拉麵,
另加串燒拼盤跟雞皮~

長崎拉麵很快速地,
15分鐘就有得吃了
有吃拉麵的朋友知道,
第一口通常先呷湯,
一喝下去,
心感不妙,
怎麼那麼"好味"?
跟味噌差了那麼一個字的味精,
真是令拉麵差天共地呢...
另外,這麵的材料是海鮮,
可惜蝦沒蝦味, 魷魚沒魷魚味,
而且好像用開水煮的一樣,
一點調味也沒有,

這就是所謂招牌拉麵...

至於串燒拼盤,
吃完整碗麵,催了又催,
最後等了幾乎1小時才有,
期待是沒有什麼期待,
但吃下去,
全部都是柴皮,
即是爆得太過火,
很乾很乾,
乾得連食物本身的味道也沒有,
只得鹽味...

題外話/補充資料: 很好奇這家拉麵店怎可能在銅鑼灣這拉麵英雄地生存, 不過這家店在樓上, 而且裝修不錯, 倒可以不用跟其他拉麵店直接競爭, 還可以讓一些對拉麵要求較低的朋友免除排隊之苦去吃, 倒是有些價值的
2013-07-19
2013-07-22 75 瀏覽
是日HMY參予Soda Original Rewards舉辦的活動,地點在麵屋一平安舉行的日式甜品製作班,有得玩有得食當然要來湊湊熱鬧,在此謝謝有關方面的邀請及安排。完成日式甜品白玉,店方特意送上每人一碗迷你版的豬骨湯拉麵或醬油拉麵,讓大家也試一試出品的拉麵!豬骨湯拉麵:我和CEO也選了豬骨湯底,豬骨味香濃,湯底不會太稠或太鹹,半肥瘦的叉燒肉質嫩滑鬆化,麵條方面,麵質是幾彈牙! 醬油拉麵:而Yan就點了醬油拉麵!

豬骨湯拉麵:
醬油拉麵:
而Yan就點了醬油拉麵!
2013-07-10 19 瀏覽
近期FHY與煮食真的很緣呢,週二參加完德國廚具活動,來到週六又有日式甜品製作班,地點是位於銅鑼灣的麵屋一平安。原來不知不覺間,一平安開了七間分店之多,而這間位於銅鑼灣永光商業大廈的分店,一如以往擁有濃舊日式風情,下午時分人又不多,令人感覺十分舒服。是次日式甜品製作班,我們要學習製作「白玉」,也就是常吃的丸子;反正過程非常簡單,看圖也大概能明白,過程不在這裡重複了!我只想指出,有時食物的好壞,完全是看材料的優劣;像這款簡單的白玉,因為用上了日本來貨的糯米粉;加上日本來貨的大粒飽滿的靚紅豆,最後再加優質黃豆粉及抹茶粉,實在沒有不好吃的道理! 不過看看店方的menu,甜品類只設Egg Pudding及Coffee Jelly,竟然不設這濃濃日式風情的白玉,實在值得考慮加設呢!製作完甜品,我們又可以享每人一碗迷你拉麵,當日大部分食友都是選擇熊本豬骨湯拉麵,我沒點但分了CEO一小碗嘗試,湯底果然鮮濃吸引,加上一片半肥瘦的腩肉,吃得場內大部分食友都豎起拇指;不過也有不少食友指出一平安多間分店水準不一,部分質素是會稍遜的。 而我當日的選擇是豉油拉麵,湯底較薄,味道較為清淡少油,但也有一片邪惡的腩肉帶

而我當日的選擇是豉油拉麵,湯底較薄,味道較為清淡少油,但也有一片邪惡的腩肉帶來滿口油脂的滿足感!
而當日經比較才知,原來對於不同湯底,店成會用上不同款拉麵;熊本豬骨拉麵由於湯底較濃,拉麵是直身的;豉油拉麵或因口味相對較淡,就用上曲身拉麵,來做到增味效果。

最後也要嗚謝舉辦活動的Soda,原來這個reward program已悄悄進駐各大食肆,食得多獎得多,大家下次幫襯餐廳時,也可以望望有沒有這樣一部機,並免費取卡登記soda獎賞!
2013-06-29
  • 熊本豬骨湯拉麵
2013-07-09 19 瀏覽
Thanks to Soda rewards I was able to have fun making Japanese dumplings and trying the noodles at Noodle House Ippei-An.It was quite enjoyable and the noodles afterwards were delicious and rewarding .★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Dumpling making:When we arrived, part of the restaurant was set up for us to make the dumplings with all the ingredients and bowls on the table.I don't really like using my hands, but it was just mixing flour and water together which was ok.After it became a sticky dough, we

Dumpling making:
After it became a sticky dough, we broke bits off, rolled it into a ball, flattened it slightly and put it in the boiling water.
After boiling it for a while, they were taken out and put in iced water.
After a few minutes they were taken out and ready to serve.
Toppings were added and they were ready to eat.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Various desserts topped with different toppings:
green tea powder, red beans, yellow bean flour etc
Kumamoto Ramen:
It was my first time trying their ramen and it was quite nice because the pork broth was thick and gelatinous.
The noodles were the thin type which absorbs the soup.
試食活動、其他
2013-07-06 15 瀏覽
近日除了出席試菜的活動之外, 也開始有其他不同性質的活動有幸參與, 是日就來到由Soda Original Rewards舉辦, 在麵屋一平安舉行的日式甜品製作班, 實在是幾有趣的經驗, 先要在此謝謝有關方面的邀請.是日來到店子的時候大約是下午四時正, 雖然天氣炎熱, 但室內冷氣開放, 坐下來還是很涼快的, 最好就是製作適合在夏天享用的甜品, 我們這天的要做的甜品: 白玉 (しらたま). 首先由店方的市務部經理山本真衣小姐介紹白玉的做法, 接下來就是大家親自出動的時間.我們首先把糯米粉加水, 然後慢慢撈勻. 這過程要有點耐性, 我因為一向怕弄髒雙手, 影響拍照, 就要大湯匙去撈, 但似乎不是個好辦法, 唯有靠文迪幫我執手尾好了.當搓成一個大粉團之後, 就開始去把大粉團搓成小小的粉團, 到了這個階段, 我也沒辦法不出手了, 不過我委實不是進廚房的人, 搓出來的粉團大小不一, 有長有短, 相當搞笑.接下來就是把這些粉團放進水裡煮, 大約煮30秒, 跟著就放到隔壁過過冷河, 冰鎮一番.最後上檯前就可以隨大家的喜好, 加上紅豆, 黃豆粉, 或者綠茶粉, 出來的賣相也不失禮呢.白玉: 7分, 是

白玉: 7分, 是日吃到的白玉, 質感煙韌, 配上鮮甜的紅豆同吃, 提升了那份甜味, 實在是消暑佳品.
豬骨湯拉麵: 8分, 當然, 一場來到麵屋一平安, 店方又怎會讓我們空著肚子離去,就送上每人一碗迷你版本的豬骨湯拉麵. 雖然是豬骨湯底, 但味道不會太濃烈, 起碼不會太鹹, 但就帶幾香的豬骨味道, 是更適合我的口味, 不過就稍嫌還是油膩了點點. 叉燒是以瘦肉部份為主, 不過肉質也算是幾嫩滑的. 至於麵條方面, 麵質不錯, 也是幾彈牙的. 其實麵屋一平安在香港已有多年的歷史, 對這裡的拉麵, 也一向有不俗的感覺. 是日再吃, 水準依然.
醬油拉麵: 也試了小小亞茵的醬油拉麵, 這個湯底會是比較厚一點的, 不過相比之下, 我還是喜歡豬骨湯拉麵吧.
最後, 也要介紹一下SodaCard. Soda積分賞是通行全港的積分獎賞計劃, 大家只要進行簡單的登記, 就能夠於全港Soda特選的餐廳及零售商戶賺取積分. 當儲滿一定積分之後, 就能夠換取獨特的獎賞及禮遇. 值得注意的是他們提供的獎賞是跟店方特別釐定的, 不是折扣優惠或者免費餐飲, 反而會是店方舉辦的特別活動, 如我們這天的日式甜品製作班, 大家有興趣嗎?
2013-07-06 18 瀏覽
筆者早前因應 SodaCard 市場推廣的邀請,到其中一間參與的商戶  Red Mango 體驗了使用  SodaCard  的過程及品嚐店裡的冰凍乳酪;這天又再獲邀與一眾博客參與由另一 SodaCard  商戶「麵屋一平安」舉辦的日式甜品製作課程,實在非常開心,先在此說聲多謝。沒聽說過甚麼是 SodaCard 嗎?其實筆者早前已經介紹過,不過也不厭其煩,再簡略講解一吓。 Soda 其實是是香港首個向商戶提供會員系統的計劃,而客人只需註冊成為  Soda  會員,便可以於全港 Soda特選餐廳及零售商戶賺取積分、換取獨特獎賞及額外禮遇。據說「麵屋一平安」是首間於香港設店的正宗日本拉麵店,而且店舖內裡裝潢、擺設、格調等,均保持著日本和式風格。原來店員已經為我地準備好一切做甜品所需要的用具。大家又估唔估到今天製作甚麼甜品呢?先由 Soda 市場推廣代表介紹一吓 SodaCard 的運作及如何登記。如果儲滿 200 積分,即可獲賞年度邀請:免費兩人名額參與「麵屋一平安」日本酒・燒酒試飲會。甜品製作課程正式開始,先由「麵屋一平安」 Marketing Planning Manager  山本真

甜品製作課程正式開始,先由「麵屋一平安」 Marketing Planning Manager  山本真衣小姐介紹將會製作的甜品,原來是「白玉」湯圓 (しらたま) 。
「白玉」的做法其實非常簡單,就是把白玉粉,即精製過的糯米粉加水揉勻。
搓成稍扁的麻糬狀湯圓,然後放進滾水裡煮
煮至浮起來之後,大約等 30 秒左右便可撈起,再放進冰水裡冰鎮,淋一淋冷水浴
最後可加入紅豆或撒上黃豆粉、綠茶粉等同吃,嘩,如果可以搭配埋冰淇淋和水果,味道又香又甜,一定更加美味。
同場加影,當然唔少得豬骨湯拉麵一碗,原來是迷你版本,哈哈,啱曬要留肚迎接下一場的食友。
湯底醇厚不膩,而且以日式叉燒豉油炆煮過的叉燒,連邊位都煎過,吃起來十分香口惹味。其實「麵屋一平安」最近推出了許多新的 Soda 獎賞,例如 30 積分,即可獲贈迷你熊本豬骨湯拉麵一碗,想免費食拉麵,就快去 check in 看看優惠喇。
2013-06-29
下午茶
試食活動
lunch時間路經銅鑼灣,朋友之前力薦一平安,上週也試食過一次。每日有兩款set lunch,每週都會有新菜式,上次吃牛柳粒set已經被驚艷到,今次我吃凍雞肉便當set。凍雞肉應當是提前做好放入雪柜,入口清爽,很適合夏日食用。入味但是質感不夠嫩玉子真的好食到喊,我本身就喜歡蛋類食物,這款鮮嫩又味道豐富,一流~~右下角炸三文魚塊是真愛!熟食三文魚最怕腥及口感過硬,但是這個又多汁入味又外酥裏嫩,我覺得呢款set應該叫炸三文魚set wor...另外還包飲品,都只要$65,真的抵到爛啊~~會再來~~

另外還包飲品,都只要$65,真的抵到爛啊~~會再來~~
題外話/補充資料: 另外服務員態度都好好,customer experience 不錯
2013-06-20
本身唔喜歡豬骨湯拉麵, 因為嫌佢太滯同埋漿口喺日本隨隨便便都揾倒好味嘅醬油清湯拉麵, 偏偏香港拉麵熱潮就只係興起豬骨底, 周圍搵都未有碗滿意嘅今日總算皇天不負有心人, 終於比我揾倒你點解話皇天不負有心人?第一次, 一出電梯, 爆左, 即走第二次出電梯, 未去門口望, 有條友同我講話間舖落場叫我落basement嗰間食, 於是佢跟我入返電梯, 落去時又再係咁叫我去basement嗰間食 (我覺得佢好煩, 就照直同佢講我唔會去, 因為好難食, 佢即收皮)第三次去嘩終於有得食, 開心死跟住嗰日再去問起waiter先知佢哋係冇落場嘅... 唔明第二次去嗰條友有何居心!!!!個麵做得煙韌彈牙, 叉燒偏肥但有肉味, 可惜未有火灼, 有會更好.湯, 哼哼! 正到絕, 清得嚟夠味濃, 又鮮, 最抵死係香口!我由第一啖起已愛上, 不停諗下次幾時再食 (香港冇第二間拉麵比倒我呢種咁強烈嘅感覺)結果, 連續兩日都係食佢. 堅呀!!!(其他分店水準如何我唔知, 去左唔好食唔好瀨我, 呢啲好睇師傅, 我講嘅只係我去嗰間咋!)ps呢度加葱兩次都冇收我錢. 有品
本身唔喜歡豬骨湯拉麵, 因為嫌佢太滯同埋漿口

今日總算皇天不負有心人, 終於比我揾倒你
點解話皇天不負有心人?
第一次, 一出電梯, 爆左, 即走
第三次去嘩終於有得食, 開心死

結果, 連續兩日都係食佢. 堅呀!!!

ps呢度加葱兩次都冇收我錢. 有品
2013-04-12 257 瀏覽
星期日到太古工作, 不過早到了很多, 就先到銅鑼灣醫肚剛巧巴士經過見到一平安, 就下車走來了驚訝星期日下午的客人也不是很多, 只有三四成入座率, 於是一個人都能獨坐四人座位餐廳為傳統日式格局, 侍者的日文招呼亦此起彼落雖然餐牌提供假日午市套餐, 但看見另一傳單上的更為吸引, 原因是它把沾麵稱為日式撈麵就要了一個日式撈麵, 不過眼見等候時間比其他拉麵要長, 約十五分鐘這裡的沾麵沒有冷麵和熱都選擇, 只有基本的涼麵沾麵汁是魚介湯頭, 魚介味和蔥香旗鼓相當, 雖是沾麵汁, 但不是太咸, 可以將整條麵條放入後才吃魚介湯內有溏心蛋一隻, 撈起可見切條叉燒和筍溏心蛋做得不錯, 蛋黃的生熟度掌握得宜, 是剛熟的程度, 唯一缺點是沒有什麼蛋香另外由於其中一邊溏心蛋沉在湯裡, 撈起時不慎出現弄散蛋黃的情況叉燒條的數量不少, 而且保留一定的厚度而不是薄皮, 個人認為頗為討好, 因為容易食又容易咬如果太薄的叉燒片再切細, 就會完全沒有口感, 這個就剛剛好筍條略嫌筍味不濃, 不過質地爽口, 合格的來到麵條的部分, 這裡沒有大中小的選擇, 送來的就是這麼大的一份, 我想應該有沾麵店的大size份量麵條是涼涼的,
星期日到太古工作, 不過早到了很多, 就先到銅鑼灣醫肚
剛巧巴士經過見到一平安, 就下車走來了
餐廳為傳統日式格局, 侍者的日文招呼亦此起彼落

這裡的沾麵沒有冷麵和熱都選擇, 只有基本的涼麵
魚介湯內有溏心蛋一隻, 撈起可見切條叉燒和筍
如果太薄的叉燒片再切細, 就會完全沒有口感, 這個就剛剛好
筍條略嫌筍味不濃, 不過質地爽口, 合格的
麵條是涼涼的, 眼看底部的有點變了一餅的形狀, 要自行用筷子弄散才行
除了底部的麵條沾上少許水份之外, 其他麵條的麵質都不錯, 是本人較為喜歡的硬身麵
吃罷沒有雞湯可加, 自然不能將沾麵汁一飲而盡, 做得不夠正宗
overall質素是可以的, 只是不正宗的做法帶來不完整的感覺
題外話/補充資料: 餐廳正在與soda card合作, 推出優惠卡儲分計劃, 即場登記會有$50現金劵送贈 據promote姐姐所講, 該卡還可在subway, yoppi等食店使用, 不過未經親身引證
2013-04-07
2013-04-10 176 瀏覽
同朋友搵食時經過,朋友碰巧想吃拉麵。而麵屋一平安又有多間分店,於是便懷住期待的心情嘗試。今次點咗:前菜 @ $10/位熊本豬骨湯拉麵 @ $62辣味豬骨湯拉麵 @ $68茄汁軟殼蟹 @ $65結論:前菜:係一客蜆肉,數量幾多,味道還可以的,但由於係店舖強加的關係,覺得呢$20比得唔係咁抵。 熊本豬骨湯拉麵: 湯底豬骨味濃,蛋麵彈牙程度一般,叉燒算幾好, 唔會太靭太乾辣味豬骨湯拉麵:同熊本豬骨湯拉麵嘅分別只係多左"劈"辣醬響上面,同湯混和後辣味唔夠茄汁軟殼蟹做法特別,食落感覺似咕嚕肉,而且茄汁配合軟殼蟹,令蟹身變淋,失去軟殼蟹應有的脆口感覺,但味道配合是幾特別的。如改為上菜後自己加茄汁,相信會更好吃。服務:店內部分是日本員工,服務態度良好,員工能聽懂基本廣東話。環境:日式居酒屋風格,位置闊落,坐得舒服,亦不斷播放音樂,再加上日本籍員工,令整間店和風味十足
同朋友搵食時經過,朋友碰巧想吃拉麵。
而麵屋一平安又有多間分店,於是便懷住期待的心情嘗試。
今次點咗:
前菜 @ $10/位
熊本豬骨湯拉麵 @ $62
辣味豬骨湯拉麵 @ $68
茄汁軟殼蟹 @ $65

結論:

熊本豬骨湯拉麵:
湯底豬骨味濃,蛋麵彈牙程度一般,叉燒算幾好, 唔會太靭太乾

辣味豬骨湯拉麵:
同熊本豬骨湯拉麵嘅分別只係多左""辣醬響上面,同湯混和後辣味唔夠

茄汁軟殼蟹
如改為上菜後自己加茄汁,相信會更好吃。

題外話/補充資料: 加10%服務費 以銅鑼灣眾多拉麵店計,麵屋一平安算係平價系,但份量一般,味道一般。相信唔會再嚟食拉麵了。
2013-03-30
10 分鐘 (堂食)
$118.5 (晚餐)
2012-10-25 131 瀏覽
星期日下午到達, 沒有訂位, 但坐不滿, 很快安排入坐。位置濶寛, 坐得舒服, 但枱與枱距離不太多, 所以談話不能太大聲。有午餐Menu $58 麵跟小食及餐飲 (有部分要加錢)另有4款魚生飯餐 價錢大約$68起 叫了3個豬骨麵餐麵條一般,不太爽及彈牙 應該都是大批買番來。個湯幾濃豬骨味, 好味道! 但湯比較"結" , 麵條給又濃又"結" 的湯包住。食到一半覺得幾"溜 ", "溜 "到好飽食唔哂。小食叫左咖哩飯 - 甜甜的日式咖哩, 裹面的料都有好多, 幾好味!餃子 (+$5) 要加錢但竟然得3只....份量太少!!炸鷄 (+$10) 一般不太突出服務ok la, (落單的待應竟然是西人!!)在銅鑼灣有$58 的午餐, 而且食物質素都不錯, 絕對是好的食午餐的地方
星期日下午到達, 沒有訂位, 但坐不滿, 很快安排入坐。
有午餐Menu
$58 麵跟小食及餐飲 (有部分要加錢)
另有4款魚生飯餐 價錢大約$68起

叫了3個豬骨麵餐
麵條一般,不太爽及彈牙 應該都是大批買番來。
食到一半覺得幾"溜 ", "溜 "到好飽食唔哂。
豬骨麵 咖哩飯
小食叫左
咖哩飯 - 甜甜的日式咖哩, 裹面的料都有好多, 幾好味!
餃子 (+$5) 要加錢但竟然得3只....份量太少!!
炸鷄 (+$10) 一般不太突出
餃子 ( $5), 炸鷄 ( $10)
服務ok la, (落單的待應竟然是西人!!)
2012-10-21
豬骨麵 咖哩飯
餃子 ( $5), 炸鷄 ( $10)
  • 豬骨湯拉麵
2012-10-08 87 瀏覽
星期五等到放工,同一個台灣來的好友聚一聚,去到銅鑼灣食個晚飯,再帶埋佢去睇維園花燈。係銅鑼灣想揾個靜少少地方,我每次都會黎呢到。想兩人share就可以試多d野,要咗個長崎拉麵, 鐵板豆腐, 串燒3串(規定三串起: 叫咗燒冬菇,牛肉包asparagus, 梅子雞肉) 野食未到就唯有食住d前菜頂住先,係三文魚但應該再料理過,好惹味,越食越餓!碗拉麵大碗豆夠我地兩個女仔食有突,濃湯足料好惹味!鐵板豆腐比較普通,冇特別,反而有d唔夠熱。串燒牛肉包住asparagus個個好好味,好清爽,梅子雞肉梅子味對我黎講太酸,唔係太喜歡,加上雞肉燒得有d太熟,肉唔夠嫩。呢到好好服務,侍應好細心又好熱情,雖然我地常請局地幫我們合照但都好好笑容,一d都無唔耐煩。隔離檯係兩位日本男士,有位日本的服務員就不時用日文對應佢地的要求,相信呢到都係好多日本人常幫襯嘅食店之一。

碗拉麵大碗豆夠我地兩個女仔食有突,濃湯足料好惹味!
長崎拉麵
豐富一餐