2012-10-01 72 瀏覽
吃過好幾次的日式拉麵店,在港設有六間分店。亦曾到過不同分店食過,始終較喜歡銅鑼灣店!主要原因是此店位置較方便,而店內更有部分為日本員工、服務態度良好,顯得更有日本格局,且此店出品之食品水準較其他分店為高。由於早前亦曾光顧銅鑼灣店,獲得一張優惠券,只要晚市惠顧滿$100,即送迷你拉麵一碗,原價約$45-48,也算相當抵食。預先Book了平日的晚上,準時7pm來到,店內只有約2成顧客,有點意外!是日2人order:前菜 每人$10鐵板炒麵 $65串燒雞軟骨 $18串燒煙芝士豬肉卷 $25汁燒魷魚筒(青森產) $68細豉油拉麵 (免費)Total $216 (連加一)前菜一坐下便奉上的前菜,用上蘿蔔絲、青瓜絲、芽菜等淹製已成,味道清甜開胃、沒過咸,但份量偏少,基本上每人只有兩啖,$10 有點兒貴。鐵板炒麵一道於一般拉麵店未必有供應的一道菜。用上炒麵、椰菜、豬肉,加入燒汁同炒,並以鐵板呈上,面頭再灑上紫菜粉,賣相美觀!order了走紫薑,但廚房忘記了。於剛上枱時,鐵板仍相當之熱,可聽見拉麵遇上鐵板時吱吱作聲!燒汁的份量不多,略嫌令炒麵不夠著色入味,但幸好配料及炒麵份量也不少,堆了一個小山丘於鐵
富日本風情的門口

Menu
是日2人order:
前菜 每人$10
鐵板炒麵 $65
串燒雞軟骨 $18
串燒煙芝士豬肉卷 $25
汁燒魷魚筒(青森產) $68
細豉油拉麵 (免費)
Total $216 (連加一)
淹制之前菜
前菜

鐵板炒麵

!order了走紫薑,但廚房忘記了
。於剛上枱時,鐵板仍相當之熱,可聽見拉麵遇上鐵板時吱吱作聲
!燒汁的份量不多,略嫌令炒麵不夠著色入味,但幸好配料及炒麵份量也不少,堆了一個小山丘於鐵板上!豬肉片並非薄薄一片,而是頗為厚切,肥瘦均等,富咬感之餘,因沾上燒汁而份外惹味!而椰菜爽脆清新,為這客炒麵減低油膩感!
燒汁炒麵依然美味,但回憶總是美好嘛~~~ 像是從前的炒得香口一些、有鐵板鍋氣一些、汁多一些呢…
串燒雞軟骨及串燒煙芝士豬肉卷
串燒表面燒得金黃,亦沒有加上其他的調味料,可吃得到食材的原味
,讚!
串燒雞軟骨
一串約五粒的雞軟骨,燒得外層香脆可口,軟骨帶有少量雞肉,本身相當不俗。但奈何軟骨一點也不軟,要花不少的牙力才能將雞"軟"骨咬碎,令人失望
串燒煙芝士煙肉卷內的芝士曾流質的
魷魚筒圈
串燒煙芝士豬肉卷

一客三件,賣相更為吸引,豬肉包住軟芝士,芝士經加熱後呈半融狀,煙煙韌韌!而包著芝士的豬肉,肥瘦參半,經烤熟後帶點煙肉的煙熏味,而豬肉的厚度適中,整體味道匹配
,令人回味!推介
汁燒魷魚筒
汁燒魷魚筒(青森產)
一整隻的大魷魚,原隻呈上,有近20cm長,魷魚預先切成條狀並整齊砌回原狀,盡見心思
。配上份量頗多的燒汁,惹味十足!魷魚入口尚算爽脆,質感軟腍不會偏韌。但魷魚中間的部分有點肉臟位清潔得不夠乾淨
,還好只有一點點,影響不大。
迷你拉麵,真的很迷你
麵條
細豉油拉麵
贈券可選豉油/豬骨。由於其他菜式都選了豬肉,就選豉油拉麵以平衡一下味覺。拉麵約相等於平日的三分一至一半份量,配有叉燒、筍、紫菜、海帶、風鳴卷。當中以紫菜及叉燒夠突出!紫菜爽脆新鮮;而叉燒肉質紮實不易鬆散,味道亦不俗。麵條用上曲身粗麵,掛湯力不俗,如果配豬骨湯的話,麵條應更吸引。而湯底雖呈豉油的啡紅色,卻帶著豬骨湯的味道,豬骨湯和豉油亦配合得宜,轉個頭便將拉麵吃清!

環境:地方有點淺窄,枱與枱之間只能側身通過,幸好座位尚算寬闊。

服務:服務一般,可見個別日藉店員滿場飛,但部分則工作較為散漫。添茶亦算頻繁。
題外話/補充資料: 此店不時會奉送 coupon 讓食客可以於短時間再惠顧時享有優惠
2012-09-24
麵條
  • 煙芝士豬肉卷
  • 豉油拉麵
2012-07-14 13 瀏覽
第一次黎呢度食,原來呢度係我同事嘅放工飯堂黎到等咗廿分鐘先入座,環境唔錯叫咗豬骨湯拉麵,幾入味,我幾鍾意拉麵嘅咬感,幾彈牙,又唔會好咸燒餅好香,上面嘅木魚又夠多,口感好好日式煎蛋係我嘅最愛,甜甜哋,加埋蘿蔔蓉好好食吉列豬扒飯都唔錯,豬扒唔會好油
第一次黎呢度食,原來呢度係我同事嘅放工飯堂
黎到等咗廿分鐘先入座,環境唔錯
燒餅好香,上面嘅木魚又夠多,口感好好
日式煎蛋係我嘅最愛,甜甜哋,加埋蘿蔔蓉好好食
吉列豬扒飯都唔錯,豬扒唔會好油
2012-07-12
20 分鐘 (堂食)
2012-06-22 9 瀏覽
在人龍店紛紛於飲食界搶灘的風氣下,我也差點遺忘了這一間曾經是人氣店的拉麵屋。作為一個理智的食客,我並不吹捧要排幾個小時才可以吃到的食店,因為吃得到也不代表什麼了不起。我相信,只要是好吃的東西,那管它排隊不排隊,也可以在市場分一杯羹。這間拉麵屋在銅鑼灣開了分店,趁著午飯時間,跟朋友前來吃一頓。午市有套餐,包括迷你拉麵,配迷你丼飯或沙律(有些免費有些是額外收費),還有飲品(額外收費)。價錢合理,選擇也不算少。自己點了芝麻醬豆腐蕃茄沙律和 yakult strawberry soda 配上一碗迷你特製一平安拉麵;朋友則點了迷你炒飯和 yakult mango soda 配迷你長崎拉麵。我和朋友都覺得,豬骨湯底很濃,但不是只有咸味那種,而是有膠質的那種豬骨湯底味道。拉麵配料的角煮比叉燒好吃,夠入味;沙律呢,夠新鮮,用芝麻醬汁,就是最經典的日式沙律嘛。這裡仍有不少日本人光顧,它的日本風味可想而知,總比那些只設十個位的店子來得平易近人吧!

芝麻醬豆腐蕃茄沙律
迷你平安拉麵
2012-06-21
芝麻醬豆腐蕃茄沙律
迷你平安拉麵
2012-05-18 7 瀏覽
同朋友P落左堂黎食野-,-見好似未食過呢間所以就上黎食 ( 因為下面888拉面排好長隊 )黎到等左一陣位, 就坐底叫野食。Set Lunch冇野岩食, 所以就散叫一個魚生飯 (本人最愛 )一黎到, 睇落唔錯,魚生睇落幾好, 有幾種, 有三文魚, 魚子, 墨魚, 生蝦 等等......但食落就發覺有小小唔對路-,- 個飯係熱既食食下, 我驚上面d魚生會比d飯整熟, 所以就拿拿林食曬d魚生先魚生都算係幾新鮮, 不過係太薄, 厚d可以好d個問題其實唔大, 但, 下次可唔可以唔好用微微熱既飯, 改用凍既飯呀-,-
同朋友P落左堂黎食野-,-

黎到等左一陣位, 就坐底叫野食。

魚生飯, 麻麻
一黎到, 睇落唔錯,

但食落就發覺有小小唔對路-,- 個飯係熱既

魚生都算係幾新鮮, 不過係太薄, 厚d可以好d

10 分鐘 (堂食)
2012-04-09 13 瀏覽
與同事一齊來開派對,十分熱鬧。環境:傳統日式料理店格局,配以柔和的燈光,十分舒適。食物:我們點了套餐,包括有前菜、沙律、吞拿魚生碎、牛舌、燒菜、串燒、牛扒、明太子煎蛋、炸雞、餃子和大阪燒,食物質素一般,但最有驚喜竟然是最後一道菜...豬骨湯拉麵,湯底算濃,麵質幼滑,能掛湯,好味!服務:雖然我們有很多人,但服務員都能為我們不斷添飲,抵讚!
與同事一齊來開派對,十分熱鬧。

環境:傳統日式料理店格局,配以柔和的燈光,十分舒適。

服務:雖然我們有很多人,但服務員都能為我們不斷添飲,抵讚!

2012-03-31
  • 豬骨湯拉麵
2011-10-27 9 瀏覽
一平安一向係我同朋友常光顧既"飯堂", staff禮貌好, 食物水準高, 唔味精唔油膩最愛特製什錦豬骨湯拉麵, 豚角煮真係好好味, 夠入味夠淋, 感覺唔油膩另外每次都會點okonomiyaki燒餅, 一向都冇問題的, 但上星期突然失準, 粉團未熟, 仲食到生既味, 仲未成形, 一pat pat咁, 燒餅上唔夠燒餅汁, 加埋未熟既粉, 味道好怪...問staff可唔可以拎多一碗燒餅汁比我, 10分鐘後先拎到比我, 燒餅都凍哂, 更難食...對一平安有點失望
燒餅上唔夠燒餅汁, 加埋未熟既粉, 味道好怪...
對一平安有點失望
2011-09-16 9 瀏覽
繼上回試過高水準麵店一風堂後, 已後繼無力, 此終對日式拉麵興趣不大中國人要以飯食為主糧呵 是日朋友麵癮發作, 總要找點麵食慰藉一下在沒有訂位的星期天, 也難找到舒服的位置安頓被安排這個位置正是我上一次光顧時坐過的 前菜 @20 : 只有幾片苦瓜豚肉煮, 收位位廿元, 過份! 特制什錦豬骨湯拉麵 $72 : 朋友的湯麵先到, 我每樣也試了一點點 先呷口接近奶白色的湯頭, 雖不算濃郁, 但恰如其份, 好處是渴後也不致太過口渴, 而且不油膩也是很重要的。麵質是最弱的一環, 沒有韌勁的之餘, 更腍得有點過份, 其餘的配料有半熟蛋, 豚角煮, 日式义燒, 生椰菜, 牙菜, 紫菜, 香蔥等(會唔會太大墟頭呢?!)其中以豚角煮最為吸引, 件件肥瘦適中而豉油的色水融入其中, 味道更是甘香軟滑, 厚身而富肉汁, 吃肥也吃得甘心的。日式炒飯配麵豉湯 $52 : 由於不想吃麵, 炒飯絕對是我的心水, 炒飯以珍珠米炒所以黏立也無可避免, 配料是預期的炒飯謄, 有蛋絲,火腿,香蔥,香菇等, 材料絕對不吸引, 但對於無飯不歡的我也欣然接受。 豚肉炒野菜 $50 : 有點像住家炒菜, 椰菜爽口但略縑硬
中國人要以飯食為主糧呵

是日朋友麵癮發作, 總要找點麵食慰藉一下

在沒有訂位的星期天, 也難找到舒服的位置安頓
被安排這個位置正是我上一次光顧時坐過的
其中以豚角煮最為吸引, 件件肥瘦適中而豉油的色水融入其中,
味道更是甘香軟滑, 厚身而富肉汁, 吃肥也吃得甘心的。
日式炒飯配麵豉湯 $52 :
豚肉炒野菜 $50 : 有點像住家炒菜, 椰菜爽口但略縑硬身, 豚肉無呢味道, 整碟菜也是寡寡的。

埋單$213, 略貴
整體中規中矩, 沒有番兜的理由

2011-09-25
0 分鐘 (堂食)
2011-08-08 6 瀏覽
等位等左勁耐,lift口勁熱又冇冷氣又冇風扇,一班人塞哂係度等位真係好辛苦!雖然話就話如果等左15分鐘會有飲品一杯送,等左30分鐘就會有沙律一碗送,但要等到咁辛苦就真係唔抵囉坐底左就叫左一碗鐵板炒麵,朋友就叫左湯麵,碗炒麵既味道就真係冇咩特別,而我朋友試左一啖之後都話勁似出面市面獨立包裝買番黎自己煮既果啲炒麵,同埋呢碗野真係超級超級咸!朋友既湯面又係好咸。冇下次囉!
但要等到咁辛苦就真係唔抵囉

坐底左就叫左一碗鐵板炒麵,朋友就叫左湯麵,
同埋呢碗野真係超級超級咸!
朋友既湯面又係好咸。
等位等左超過30分鐘送既沙律,冇咩特別
埋單先發現原來呢碟前菜要收番$10
冇下次囉!
2011-08-05
45 分鐘 (堂食)
2011-07-26 21 瀏覽
去到邊度食飯RESERVE 定位穩陣D.... CWB 麵屋一平安愈食就愈多人, 有點嘈..... 我們一行4個女仔食量都唔少架….. 明太子飯團 $ 22-------- 味道OK, 冇出錯亦冇特別一平安 salad $ 60 -------- 佢有個小小酸的sauce 配以薯仔salad, 蟹柳, 車厘茄, 青瓜生菜….. 幾味, 幾fresh Drinks Promotion $ 48 for 2 -------- 忘了叫了咩味, 好似有杯strawberry +益力多MIX, 有 Peach XX, ok la, 飲唔哂特製日式撈拉面 $68 -------- 個面彈度適中, 出事的係個湯極鹹!!!! 但湯入面有不少料, 有荀, 肉等, 但真係好鹹好鹹日式煎旦 $40 -------- 我去日本餐廳一定唔會叫旦旦…… 但次次佢地都要叫, 冇計….. 佢地叫之前已經”sour” 下我, 話叫啦, 好食架…但我都係覺得好一般囉汁燒銀雪魚 $78-------- I LiKe 好好好好好好好好味, 但細舊左D 佢個汁燒起甜甜地 幾好, 我夾夾下趺左個魚皮落枱, o徙哂鹽胡椒燒蒽花牛
去到邊度食飯RESERVE 定位穩陣D....

CWB 麵屋一平安愈食就愈多人, 有點嘈.....

我們一行4個女仔食量都唔少架…..

…但我都係覺得好一般囉

汁燒銀雪魚 $78--------

鹽胡椒燒蒽花牛舌 $42 --------
I LiKe雖然個樣冇MENU 咁靚, 但味道好”野”味, 鹹度又夠

申燒盛合 $ 66-------- 有煙肉露荀<-------OK, 有雞肉<------麻麻, 有雞贀串 <-------唔得, 肉丸<------ OK

抺茶同焦糖布丁 $ 30 each --------I
LiKe 好滑漏, 唔係太甜

D服務生好忙好趕, 但都有禮貌同成日同客人加水, OK

整體來說都滿意這餐飯, 祝我的好友生日快樂
抺茶同焦糖布丁
申燒盛合,有煙肉露荀/有雞肉串/有雞贀串/肉丸
汁燒銀雪魚
汁燒銀雪魚
鹽胡椒燒蒽花牛舌
一平安 salad
2011-07-23 11 瀏覽
九點幾係銅記做完facial..心掛掛tst 的一平安.. 知道呢邊有分店.. 過黎試試銅記的一平安比較唔起眼..始終呢幢商廈唔多食肆上到去見到門口好多椅子. 方便等候ge客人九點幾估唔到仲要等位..門口仲要有兩個人等緊接待的話好快有位.. 果然五分鐘內就有得入座要加分的是呢度d 位比較寬敞.. 讚!我地點完麵就有人送上一啖仔意粉..唔知係我記錯定點.. 印象中tst 無前菜ga wor..點都好.. 有得食頂下肚都好..得一啖仔ge 意粉.. 味道清淡.. 仲要係凍ge..我的長崎拉麵.. 湯底依然好濃 =) 豬骨嘛好開心分店都無失色野菜配上一兩粒蜆仔同魷魚..多少少蜆就好喇...一d 都唔腥.. 野菜亦爽口! yummy!朋友的什錦豬軟骨拉麵腩肉真的很肥美.. 朋友不停夾肥膏... 囧朋友都話好味... 但係好大碗呢.. 超滿足茶水添得好勤.. 讚! (或者太晚.. 無乜客人吧)今晚餐飯ge 價錢同中環那間"肥"拉麵差唔多.. 但好食好多..還是最愛一平安
九點幾係銅記做完facial..
心掛掛tst 的一平安.. 知道呢邊有分店.. 過黎試試

銅記的一平安比較唔起眼..
始終呢幢商廈唔多食肆
上到去見到門口好多椅子. 方便等候ge客人

九點幾估唔到仲要等位..門口仲要有兩個人等緊
接待的話好快有位.. 果然五分鐘內就有得入座
要加分的是呢度d 位比較寬敞.. 讚!

我地點完麵就有人送上一啖仔意粉..
唔知係我記錯定點.. 印象中tst 無前菜ga wor..
點都好.. 有得食頂下肚都好..
得一啖仔ge 意粉.. 味道清淡.. 仲要係凍ge..

我的長崎拉麵.. 湯底依然好濃 =) 豬骨嘛
好開心分店都無失色
野菜配上一兩粒蜆仔同魷魚..
多少少蜆就好喇...
一d 都唔腥.. 野菜亦爽口! yummy!

朋友的什錦豬軟骨拉麵
腩肉真的很肥美.. 朋友不停夾肥膏... 囧
朋友都話好味... 但係好大碗呢.. 超滿足

茶水添得好勤.. 讚! (或者太晚.. 無乜客人吧)
還是最愛一平安
2011-07-21
5 分鐘 (堂食)
  • 什錦豬軟骨拉麵
  • 長崎拉麵
2011-07-15 11 瀏覽
黎開CWB,上OPENRICE睇下邊間好食,又想食日本野,就黎左呢間野.我叫左個LUNCH SET B---豬骨湯拉面,加左個吞拿魚飯.而朋友叫左個SET A---面豉湯面,加左個吉列豬扒飯.好似會送前菜沙律同埋凍飲唔洗加錢.首先講我個拉面,湯底唔似放味精,真係FEEL到用豬骨淆出來的,好香,而且拉面彈牙,豬肉亦見新鮮.另外,個吞拿魚飯我覺得好好食,佢能夠用酸菜同埋醬汁帶出吞拿魚的鮮味,好好食而朋友的吉列豬扒飯我食左一兩啖,覺得個蛋好滑,都不錯這店環境不錯,在鬧市中大廈內給予人一個快樂的中午.

而朋友叫左個SET A---面豉湯面,加左個吉列豬扒飯.

好似會送前菜沙律同埋凍飲唔洗加錢.

而且拉面彈牙,豬肉亦見新鮮.
另外,個吞拿魚飯我覺得好好食,
佢能夠用酸菜同埋醬汁帶出吞拿魚的鮮味,好好食

而朋友的吉列豬扒飯我食左一兩啖,覺得個蛋好滑,都不錯

這店環境不錯,在鬧市中大廈內給予人一個快樂的中午.
豬骨湯拉面
吞拿魚飯
吉列豬扒飯
  • 豬骨湯拉麵
2011-05-20 46 瀏覽
This is my second time joining Sake Dinner, first one at Kaika, more serious one and this time, organized by Ippei-An, reasonable price trying 9 types of sake.1. Daina Junmai Ginjou Origarami, from Tochigi -rather bitter for me2. Sawa-no-Hana Junmai Daiginjou Nakadori, from Nagano -with strong fragrance, good nosing 3. Shichida Junmai Un-Filteredee Nama Genshu, from Saga - similar to Chinese wine at lower alcohol percentage4. Shishi-no-Sato Junmai Ginjou Nakadori, from Ishikawa-very fruity, most
Appetizer

4. Shishi-no-Sato Junmai Ginjou Nakadori, from Ishikawa-very fruity, most ladies would like it
5. Azuma-no-Fumoto Tokubetsu Junmai, from Yamagata-highly recommended by the restaurant, gentle, suitable for matching wide range of food
but lack of strong character
6. Koshi-no-Kagetora, from Niigata-not bad, easy to drink
7. Hana-abi Junmai Ginjou Un-filtered Nama, from Saitama-quite strong, similar to Chinese wine
8. 花阳浴, from Saitama - not very special, not bad
9. Specially arranged by the restaurant, not on the list but picture as shown below. Actually not bad, after-taste is good.

As it's sake tasting dinner, they have a set to serve with. However, seems it's not really pairing.

8 courses including appetizer, sashimi, sushi, noodle and dessert. Portion is small but enough for filling up my stomach.Quality is just so so, especially the grill fish, can be much better. Noodle should be the key selling point here. Shall come over again to try their noodle.

#4 sake
last sake-specially arranged
2011-05-19
#4 sake
2011-04-10 19 瀏覽
We came here full of expectation when the Japanese waitress picked up the phone to take our reservation, and also the decor was very cozy and reminded us of the little izakaya we go to in Japan. We weren't super hungry, but was craving for a bowl of ramen to remind us of Japan, so we ordered a spicy ramen and a Higomonzu ramen, which had a full feature on the menu next to Nagasaki ramen. And we threw in an okonomiyaki for good measure.The Higomonzu ramen had pork knuckle and cha shiu and some pr

The Higomonzu ramen had pork knuckle and cha shiu and some pretty raw cabbage leaves, in a milky broth that looked enticing but sadly lacked the meaty flavour that a tonkotsu should have. The noodles were a bit overcooked and were limp and straightened out. The spicy ramen was even more upsetting. The vegetables came in a sauce that was gooey and thick, but sadly lacked any spiciness except for the few slivers of red peppers. The noodles were a bit better, but only as good as a packet of ramen can get (I could do the same at home, probably better). Didn't take photos, but the photos would be misleading you anyway.

The okonomiyaki was too doughy, but at least it had some taste to it compared with the ramen.
I might just give it another try because the other yakitori items and small dishes looked like they would fare better, and also there's a jazz night on the last Saturday of each month. No cover charge. At least if the food's still not good, there's free live music.
2011-04-10
2011-04-08 17 瀏覽
保羅同孖G妹出了CWB食飯,第一次去這間細細居酒屋,聽說主埋人和部份職員都係日本人,亦見有日本人食客,好似幾好咁。最後點了五樣東西、兩個串燒及兩杯飲品。食品都十分有日本風味。角煮御飯($32)-份量不多,只是一個碗仔多d,但豚肉很淋很入味,隻蛋唔駛講,正。鐵板豆腐($45)-有四舊,豆腐很滑,煎得剛好,薄薄外層,沒有燶,面頭加上木魚絲,好好味。廣島炸蠔($65)-有四隻,size大,外層香脆,咬落鮮甜美味,正。鐵板炒麵($58)-鐵板盛覑,放低後一陣,仍見到陣陣熱辣辣的煙, 睇見已覺得好味道,雖然配菜只有少許椰菜和豚肉,但只要好食,簡單的配料就已經足夠。食落口感唔乾身,有少許濕,麵條幼細,調味上亦十分九州風,好日本feel,難以形容。薯仔沙律($42)-完全日式feel薯仔沙律。雞翼串($16)-唯一唔好食,太多味粉,過咸。露筍煙肉串($18)-一口咬哂,簡單又好味。總括食物質素唔錯,有日本風味環境都ok,有bar檯位,服務都ok。

薯仔沙律($42)-完全日式feel薯仔沙律。

雞翼串($16)-唯一唔好食,太多味粉,過咸。

露筍煙肉串($18)-一口咬哂,簡單又好味。

總括
薯仔沙律
雞翼串露筍煙肉串
  • :角煮御飯
  • :鐵板炒麵
三月二十五日﹙金﹚星期五的晚上,總是想出街吃餐晚飯作為一週工作的完結。是晚經歷完一週的工作,想找個地方靜靜的吃個晚飯輕鬆一下。作為鐘情日本料理的我,放工的選擇總離不開拉麵屋,居酒屋,壽司店,爐端燒…等日本餐廳。平日在銅鑼灣吃拉麵首選一定是主打北海道味噌拉麵的八八八,來到了位於地下八八八和這裏的分叉位,今天想試點新的,最後來了主打九洲風格的豬骨拉麵的一平安。餐廳的環境以啡色作主調,牆是仿磚牆的設計,很有地洞的地風格。被安排坐於bar枱處,面前放著一排齊整的日本酒樽,雖然晚上六時至八時日本酒及啤酒均有優惠,但今天沒太多心情嘆返杯,還是下次吧。這裏餐牌上除了拉麵,選擇比樓下八八八來得多元化,除了做拉麵屋外,這裏同時還是一間居酒屋。由於一心來就是吃碗拉麵,所以其他的項目根本無須多理會。事實上我不太喜歡這形式,個人覺得一間餐廳專注做一件事總比甚麼都有的形式來得好。最後選了豬骨湯底的角煮拉麵。拉麵比我想像中快送到來,急不及待先試吃一口看著那碗拉麵第一個感覺是沒有生氣,感覺不到一點暖意。曾經看過一點資料,一碗最佳的拉麵上桌時湯溫應該要維持在八十至八十六度左右,已感覺到這碗麵的溫度明顯過低。一碗拉麵的
三月二十五日﹙金﹚

一碗拉麵的靈魂在於湯底,說實在豚骨湯底的拉麵我比較小吃,這裏的不過不失,豚骨味略嫌不夠。可能是吃慣北方的濃厚風味,總覺習慣吃拉麵味道要濃一些會更好,但是九洲風味的拉麵本身就是淡味一些,也不能這樣比較,

拉麵店每間也有自己一套所用的麵,這裏的較幼身,其實沒有哪款好一點,只是個人口味問題,個人就較喜歡八八八粗一點那款,吃起來口感豐富一點。而且這裏的麵吃起來不知為何總有點鹼水味,這樣是唯一覺得做得不足的地方。

自從吃過旬菜富的角煮後,從此就愛上了這個日本料理常菜。這裏的角煮當然不能和旬菜富的相比,雖然浸了在湯後,外表不甚吸引,但吃起來都確是做得不錯,豚腩肉肥美,煮得夠入味,和清淡的拉麵好像中和了一樣,比起每次吃拉麵也是叉燒等大路材料,今次算是一點新配搭。

總括來說,環境格局是蠻不錯的餐廳,但其實感覺到的這兒實際是一間居酒屋多於麵屋。四週的客人真的來吃拉麵的其實不是那麼多,反而多是放工過來飲兩杯食幾件串燒咁,吃一下沙律,小品料理等等。下次可以再試試其他料理,可能會更好,至於吃拉麵,還是這裏地下我的食堂好些吧。
無聲無色的十元
角煮拉麵