2023-11-16 30 瀏覽
平日放工去銅鑼灣Sogo thankful week醫肚時間黎左呢間尖沙咀都有分店既黑門水產比起尖沙咀分店,銅鑼灣呢間闊落d 坐得舒服d一樣既裝修風格 海膽蟹味噌甲羅燒 $128蟹膏味香濃鮮甜 配埋梳打餅 除左加左海膽基本有齊 蟹膏、蟹籽、蟹肉同鵪鶉蛋店員會即場係遠處燒客人唔洗對住熱lala既火爐都食到好味既甲羅燒 滿足!必食! 黑門令大漁魚子醬脆脆包 $108脆脆多士上邊放左吞拿魚蓉、海膽、三文魚籽、魚籽醬、蟹肉非常足料 黑門令海鮮茶碗蒸  $98豪華版 有彈牙鮑魚、鮮味海膽、三文魚籽、魚籽醬 etc. 黑門帆立貝伴魚籽醬  $108正方形紫菜上放左大大粒灸燒帆立貝中間夾左片紫蘇葉 好夾上面鋪左三種新鮮海膽、三文魚籽、魚籽醬香草腩肉車厘茄卷 $48一串三粒 正常發揮 明太子大魚炒飯辣辣明太子 超惹味同行人士表示係本日之最 餐廳仲推介左其他2款食物比我地鱈魚白子 $168 雖然我唔太識欣賞 但聽講女食客都會叫?同行人士話入口還好 新嘗試北海道燒秋刀魚 $238有台型既燒魚但多骨要小心
平日放工去銅鑼灣Sogo thankful week
醫肚時間黎左呢間尖沙咀都有分店既黑門水產
比起尖沙咀分店,銅鑼灣呢間闊落d 坐得舒服d
一樣既裝修風格

海膽蟹味噌甲羅燒 $128
蟹膏味香濃鮮甜 配埋梳打餅
除左加左海膽
基本有齊 蟹膏、蟹籽、蟹肉同鵪鶉蛋
店員會即場係遠處燒
客人唔洗對住熱lala既火爐
都食到好味既甲羅燒 滿足!必食!

黑門令大漁魚子醬脆脆包 $108
脆脆多士上邊放左吞拿魚蓉、海膽、三文魚籽、魚籽醬、蟹肉
非常足料

黑門令海鮮茶碗蒸  $98
豪華版 有彈牙鮑魚、鮮味海膽、三文魚籽、魚籽醬 etc.

黑門帆立貝伴魚籽醬  $108
正方形紫菜上放左大大粒灸燒帆立貝
中間夾左片紫蘇葉 好夾
上面鋪左三種新鮮海膽、三文魚籽、魚籽醬

香草腩肉車厘茄卷 $48
一串三粒 正常發揮

辣辣明太子 超惹味
同行人士表示係本日之最

餐廳仲推介左其他2款食物比我地
鱈魚白子 $168
雖然我唔太識欣賞 但聽講女食客都會叫?
同行人士話入口還好 新嘗試

北海道燒秋刀魚 $238
有台型既燒魚
但多骨要小心
2023-11-15 1250 瀏覽
最近大家都去左日本旅行~返黎既時候如果掛住日本當地美食,都不妨發掘多d 香港既日本菜止下癮😋今次黎到人氣高企既黑門水產すいさん,晚市座無虛席~有種置身係日本水產市場既感覺😚北海道秋刀魚刺身 ($238)秋天當造,肉質最肥美既時候,唔可以錯過😚入口感受到魚油脂豐富,肉質彈牙🐟鱈魚白子 ($168)另一道合時令既食材,聽聞非常補身😏口感好柔滑,外層經微微燒香過,配酸甜可口柚子醋來提鮮海膽蟹味噌甲羅燒($128)必點既燒物,除左海膽,仲有明太子同蟹膏款可選。海膽鮮味好濃,味道同甲羅燒蟹既甘甜味好match, 入口好creamy😚壽喜牛肉鍋($288)食完暖笠笠,壽喜湯底加入唔同既蔬菜菇類,帶出清甜味,主角牛肉幾綿滑🐮黑門鰻魚玉子燒($98)有甜絲絲既蛋香味,口感輕柔,鰻魚肉多汁赤鬼海老天反卷 ($188)貌相好吸引,大量爽口蟹籽係外層,飯卷裡仲有香口既炸蝦,啖啖滋味😌係香港都可以食到日本既味道~係開心既~

北海道秋刀魚刺身 ($238)

北海道秋刀魚刺身

鱈魚白子 ($168)

鱈魚白子

海膽蟹味噌甲羅燒($128)

海膽蟹味噌甲羅燒

壽喜牛肉鍋($288)

壽喜牛肉鍋

黑門鰻魚玉子燒($98)
有甜絲絲既蛋香味,口感輕柔,鰻魚肉多汁

黑門鰻魚玉子燒

赤鬼海老天反卷 ($188)

赤鬼海老天反卷

係香港都可以食到日本既味道~係開心既~
2023-11-11
北海道秋刀魚刺身
黑門鰻魚玉子燒
2023-11-14 25 瀏覽
呢間日本餐廳真係冇得輸,提供日式黑門市場的地道小食和海鮮,基本上所有食材都係日本直送,而且裝修極具日式風格,真係有種感覺去咗日本咁。😆😆首先,海膽蟹味噌甲羅燒,海膽新鮮,味噌濃郁,職員好貼心,之前有問我哋想唔想影張相打卡先,而且仲係現場隔離親手燒,非常專業。🫨🫨另外,牛油燒帆立貝,咬落彈牙,牛油味香濃,同樣具有日本地道特色。黑門令龍蝦湯煮海鮮都推薦,材料豐富,蝦肉彈牙,龍蝦湯味濃。我印象最深刻嘅係辣酒煮活鮑魚,鮑魚口感彈牙,入曬辣酒嘅味。💕💕串燒都不錯,自家製免治雞肉串肉質卜卜脆,燒雞尾嫩到不得了,燒雞皮熱辣辣又脆口,燒冬菇都幾好食,最值得讚賞嘅係鹽燒香蔥牛舌心,入口幾乎即溶。最後,黑門鰻魚玉子燒蛋又滑又嫩,鰻魚燒汁入味,壽喜牛肉鍋湯底香濃,牛肉嫩滑。🤩🤩

2023-11-14 27 瀏覽
見到個個都去旅行,我都食下日本野止下癮先,主要係呢到環境真係好唔錯! 好似置身日本咁。叫左個刺身6盛,刺身件件都係厚切,睇落都新鮮。朋友自稱係三文魚達人,都話呢到既三文魚好食! 油脂分佈平均! 帶子彈牙! 海膽係甜的,唔會苦,連我平時唔太食海膽都覺得好好食。黑門令蟹味噌甲羅燒好重蟹味,配埋炸蒜碎同埋搽係梳打餅到食好夾!!黑門三文魚加洲卷加洲卷入面有蟹柳,玉子,牛油果,上面再搭上一件厚厚的三文魚,每一啖都好滿足。仲有D三文魚籽做點綴壽喜牛肉鍋好足料,鍋入面有粉絲,豆腐,娃娃菜。牛肉都好高質,擺落去幾秒就食得,仲好滑。大阪燒呢個同樣足料,鐘意佢煎到個豚肉表面好香,每一啖都係真材實料架。

黑門令蟹味噌甲羅燒
好重蟹味,配埋炸蒜碎同埋搽係梳打餅到食好夾!!

黑門三文魚加洲卷

大阪燒
日本居酒屋開到周圍都係,要稍為特色的確要花唔少心思,而「黑門水產」用最傳統地道例如以日系裝潢,帶出更突出既日式浜燒既風味,反而覺得有種置身於當地一樣,呢種體驗就係最地道最正式。👇🏻📌廚 師 推 介 -▪️ 鱈 魚 白 子 - $168▪️ 北 海 道 蜜 柑 鯛 薄 切 刺 身 - $238▫️ 黎呢到一定要試佢地招牌,第一道「鱈魚白子」亦姐係鱈魚精巢,極高營養價值,日本當地極受歡迎,咬落入口極化,口感極度creamy,配搭酸酸甜甜既醬汁,入口清新;第二道「北海道蜜柑鯛薄切刺身」食落完全無魚腥味,而且帶住淡淡既定蜜柑香氣,配搭店家自家製酸汁,我好鍾意。▪️ 海 膽 蟹 味 噌 甲 羅 燒 - $128▪️ 黑 門 大 阪 燒 - $98 ▫️ 呢個「海膽蟹味噌甲羅燒」又係不得不嗌,面頭滿滿蟹膏,連同蟹肉、蟹籽、海膽、鵪鶉蛋、青蔥,店家會將所有野攪勻再一次過燒,一上枱成個鮮味突出,配上梳打餅一齊食,完全帶出鹹鮮味,好滿足;另外「黑門大阪燒」面頭蓋滿木魚絲,配搭沙律醬,鹹鹹甜甜,用黎送酒真係一流。📌食 事 -▪️ 明 太 子 大 魚 炒 飯 - $188▪️ 豚 肉 湯 牛 肉 稻 庭 烏 冬 - $10
日本居酒屋開到周圍都係,要稍為特色的確要花唔少心思,

而「黑門水產」用最傳統地道例如以日系裝潢,

帶出更突出既日式浜燒既風味,反而覺得有種置身於當地一樣,

呢種體驗就係最地道最正式。👇🏻

📌廚 師 推 介 -
▪️ 鱈 魚 白 子 - $168

▪️ 北 海 道 蜜 柑 鯛 薄 切 刺 身 - $238

鱈魚白子

配搭酸酸甜甜既醬汁,入口清新;第二道「北海道蜜柑鯛薄切刺身
食落完全無魚腥味,而且帶住淡淡既定蜜柑香氣,
北海道蜜柑鯛薄切刺身

配搭店家自家製酸汁,我好鍾意。

▪️ 海 膽 蟹 味 噌 甲 羅 燒 - $128

▪️ 黑 門 大 阪 燒 - $98
黑門大阪燒

▫️ 呢個「海膽蟹味噌甲羅燒」又係不得不嗌,面頭滿滿蟹膏
連同蟹肉蟹籽海膽鵪鶉蛋青蔥,店家會將所有野攪勻再一次過燒,

海膽蟹味噌甲羅燒

另外「黑門大阪燒面頭蓋滿木魚絲,配搭沙律醬
鹹鹹甜甜,用黎送酒真係一流。
📌食 事 -

▪️ 明 太 子 大 魚 炒 飯 - $188

▪️ 豚 肉 湯 牛 肉 稻 庭 烏 冬 - $108
豚肉湯牛肉稻庭烏冬

▫️ 再黎就係主食,分別嗌左個「明太子大魚炒飯」,炒飯
本身加左d大魚粒明太子,面頭加左d飛魚籽,成個撈勻一齊食,整體鮮味大增;
明太子大魚炒飯

而「豚肉湯牛肉稻庭烏冬」新鮮滾熱辣,湯底濃香,
牛肉食落相當嫩滑,而且烏冬好有咬口,絕對係暖胃飽肚之選。

📌生 啤 -
▪️ Suntory The Premium Malt's - $78
▫️ 適逢佢地做緊生啤買二送一,即刻同friend嗌返2杯
三德利黑啤」過下口癮啦,口感絕對係清爽,不愧為生啤!
三德利黑啤
2023-11-13
15 分鐘 (堂食)
三德利黑啤
2023-11-11 9 瀏覽
🐟北海道秋刀魚廚師好有心思,先係魚皮畫上戒口,所以燒得好靚。肉質好實正,唔會一夾即散。配上酸酸地嘅醬汁,非常開胃!🐟鱈魚白子白子其實係精囊,只要你唔去諗佢係啲乜嘢,就唔會覺得嘔心架喇~佢食落去琳琳地,有啲嘢漿住個口咁,口感都幾特別!🐟北海道蜜柑鯛薄切剌身呢道菜才好考廚師刀工,因為話明薄切,又要唔斷😂鯛魚鮮甜,醬汁酸酸甜甜,又係好開胃~🦀海膽蟹味噌甲羅燒呢個必定要叫,啲蟹膏勁濃郁,鋪滿晒成塊餅乾,每啖都好滋味❤️🌊海膽天婦羅第一次見到有海膽天婦羅食,平時都係食開炸蝦、南瓜、冬菇等等😹口感幾有趣,比我想像中實淨!🍣壽司盛合佢嘅甜蝦簡直係世界第一,食落有浸酒味,好正!其他嘅用料都好新鮮~全部嘅壽司飯都加咗醬油,所以我覺得唔使另外再點豉油~

🐟北海道秋刀魚

🐟鱈魚白子

🐟北海道蜜柑鯛薄切剌身

🦀海膽蟹味噌甲羅燒

🌊海膽天婦羅

🍣壽司盛合
2023-11-10 25 瀏覽
黑門水產 銅鑼灣黑門水產非常適合同朋友一齊嚟,款式好多,可以符合唔同人嘅要求同喜好🫶😻仲要我哋叫嘅嘢食都好啱口味🫰🏻北海道秋刀魚刺身 (+38炸秋刀魚骨)之前會比較多啲普通啲三文魚刺身,但係嚟到黑門水產就諗住試吓啲新嘅,就諗住試吓啲新嘢,秋刀魚刺身擺設美觀,食落魚肉厚實,旁邊仲有薑蔥粒加醬汁可以點😋😋😋除咗刺身可以食之外,秋刀魚嘅骨仲可以加少少錢拎去炸,變成一個天婦羅🤩除咗炸之外,仲可以加$58拎啲骨熬湯!!鱈魚白子鱈魚白子份量好多,味道濃郁,配埋柚子醋,令佢更清新🤤仲要入口即溶!!推介!赤鬼蟹味噌甲羅燒 🦀🦀🦀🦀甲羅燒包含咗蟹籽、蟹膏、飛魚子、明太子……中間仲有隻鵪鶉蛋🥚💛💛店員俾你影咗啲靚相之後,就會即刻拎去燒,幫你弄好全部嘅材料就可以食😆呢個有啲辣,食落少少刺激🌶️😜👍鍾意食小辣嘅唔可以錯過🌟🌟黑門令龍蝦湯煮海鮮🦞🦐🦑🦪第一次飲到咁鮮甜嘅龍蝦湯🤩🤩🤩🤩🤩龍蝦湯份量唔算好多,但係非常足料,有蝦、蠔、魷魚、仲有芋絲!極度推薦鍾意飲龍蝦湯嘅人✨✨✨黑門令彩虹丼丼飯有好多唔同嘅材料,有吞拿魚、蟹膏、吞拿魚碎、蟹柳、海膽🤤🤤全部都好正🤤刺身都好新鮮🫶花魚一夜干魚肉非常厚實😽🫶咸度適中,加埋檸
黑門水產 銅鑼灣

北海道秋刀魚刺身 (+38炸秋刀魚骨)
除咗炸之外,仲可以加$58拎啲骨熬湯!!

赤鬼蟹味噌甲羅燒 🦀🦀🦀🦀

黑門令龍蝦湯煮海鮮🦞🦐🦑🦪
極度推薦鍾意飲龍蝦湯嘅人✨✨✨

黑門令彩虹丼

花魚一夜干
魚肉非常厚實😽🫶咸度適中,加埋檸檬汁色,有另一個感覺😸

鐵火卷
鐵火卷有六件,飯係用咗赤醋😽比起白飯多一種味道嘅層次

#ftf_銅鑼灣🇯🇵媲美大阪 黑門水產🎏去過大阪黑門水產就知,香港兩間分店我都食過,刺身同食物質素都真係媲美日本!而且和風嘅裝修真係暖洋,超舒適!同尖沙咀分店一樣,每一種食物都用心製作,師傅果然真係冇偷懶,哈哈!梭子魚刺身 $468⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今日率先跑出嘅頭馬,鮮味十足,表皮用火槍辣一辣,配上特調醬汁更香口!海膽蟹味噌甲羅燒 $128⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️海膽、太子、蟹膏蟹肉加埋香蔥同鵪鶉蛋,呢個配搭,你話點會唔惹味?!大阪木津海鮮丼 $268⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️淨係魚生刺身都有六款,你睇佢幅圖就知有幾多海鮮,但略嫌刺身有啲薄。飯底係有味飯,淨係飯都香到掛住食,所以冇影到, sorry !哈哈!煙燻三文魚活火山 $128⭐️⭐️⭐️⭐️呢個有驚喜!三文魚好難唔好食,但其實都好難做得出色,呢一個入面有青瓜壽司,煙燻香氣加埋炸香蔥,所有配搭連埋一齊,口感味道多層次得來又出奇地夾!黑門大阪燒 $98⭐️⭐️⭐️⭐️粉漿調得啱啱好,蛋味香濃,配上大量木魚絲連埋下底嘅豚肉,出色!不過燒汁有啲重味,小小鹹咗啲。🍴 黑門水產すいさん (Fashion Walk) (銅鑼灣)📍銅鑼灣加寧街5-7號Fashion Walk地下C及D號舖回頭
#ftf_銅鑼灣

回頭率🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
2023-11-03 36 瀏覽
早幾個月食完尖沙咀分店~一直都心思思想再食😋然後就黎左✌🏻建議未食過既可以去銅鑼灣探店先~座位比較多同闊落添架唔洗多介紹啦😆食黑門水產一定要叫甲羅燒今次揀既係海膽蟹味噌甲羅燒 $128店員都好好 會比你影張未燒之前既靚相打個卡先燒完就會變左一啡啡地色既醬雖然佢無好靚既賣相 但真係好好味🥹有蟹同海膽既鮮味 加埋蟹籽豐富左口感連埋梳打餅一齊食仲正 可以食到一打餅😙鱈魚白子 $138點估到香港都食到咁新鮮既白子本身好驚會好腥 點知完全無 不得不讚餐廳處理得好好👍🏻另外加左柚子醋提鮮 好香魚味 食落就好似軟淋淋既魚肉~梭子魚刺身 $388開心可以食到咁少見既魚😋除左刺身仲可以揀磯燒 不過同男朋友都想試真啲個魚味 就揀左最原始既刺身食法💞好驚喜既係佢唔係單純一舊生勾勾既刺身廚師有另外燒一燒個魚皮 口感同味道更豐富👍🏻食落好鮮甜 唔洗點豉油就咁食就十分ok黑門鰻魚玉子燒 $98舊舊都好厚 超足料既玉子!!每一啖都食到鰻魚😋好味如果驚唔夠飽都可以叫set食 都好高質架🙌🏻日式安格斯午肉鍋定食 $208鮭魚親子丼 $168食埋定食真係飽到棒住個肚走😆連跟餐定食個茶碗蒸都好足料 啖啖海鮮💞人均消費大概$

唔洗多介紹啦😆食黑門水產一定要叫甲羅燒

好驚喜既係佢唔係單純一舊生勾勾既刺身
廚師有另外燒一燒個魚皮 口感同味道更豐富👍🏻
食落好鮮甜 唔洗點豉油就咁食就十分ok

黑門鰻魚玉子燒 $98
舊舊都好厚 超足料既玉子!!
每一啖都食到鰻魚😋好味

如果驚唔夠飽都可以叫set食 都好高質架🙌🏻
日式安格斯午肉鍋定食 $208

鮭魚親子丼 $168

食埋定食真係飽到棒住個肚走😆
連跟餐定食個茶碗蒸都好足料 啖啖海鮮💞

人均消費大概$600 食到定食同好新鮮既日式海鮮 性價比真係好高🥹

2023-11-03 989 瀏覽
最近去左銅鑼灣既黑門水產食宵夜,環境佈置到好日系,加上餐廳主打海鮮浜燒,感覺就好似去左日本一樣🇯🇵 重點係地方夠大,坐低飲酒傾計都好舒服!黑門令蟹味噌甲羅燒 $98今次揀無海膽,有蟹膏蟹肉蟹籽鵪鶉蛋,味道就冇咁濃,但係店員撈埋燒之後加梳打餅食都啱啱好,鍾意濃味嘅朋友就可以加埋蒜一齊食!反而我就比較喜歡本身加咗嘅蔥,令鮮味更突出海膽燒帆立貝 $128平時燒帆立貝多數淨係加牛油,今次揀咗海膽都幾夾,食落有啲酒味,原來店員燒嘅時候落咗清酒,唔怪得味道咁特別!北海道飛魚 $338白身魚味道本身少油份較為清爽,口感柔軟,加啲酸汁更開胃同埋突顯鮮味。食完既時候,店員仲話可以加錢將魚骨煲湯/ 整串燒,但係我地都飽左就無加到了。極上壽司盛盒 $498見到係No.1推介,就試下依款有12件既手握壽司。等候時間需時,如果趕時間既人記得早啲叫定😅 壽司飯加左赤醋,加埋有調味既食材完美融合,食得出既心思 ! 就好似當中既帆立貝,原來師傅加左芝麻係面,令層次更豐富。如果壽司既紫菜可以脆身啲就更加好!

黑門令蟹味噌甲羅燒 $98

海膽燒帆立貝 $128

北海道飛魚 $338

極上壽司盛盒 $498

• 黑門令蟹味噌甲羅燒
2023-10-28 1104 瀏覽
星期五晚約朋友去銅鑼灣諗住食好啲嘅日本嘢點知嚟到中伏兩個人埋單$1200完全係食緊垃圾個壽司set四百幾蚊,啲壽司魚生唔新鮮,冇光澤,暗嘅,完全冇味道個炒飯三百幾蚊有海膽蟹籽諗住都鮮甜,點知食落完全冇味飯嘅質感好差,口感好差完全係食唔落,本來都諗住揀食晒佢,但係真係頂唔順食咗兩啖都放棄個飯已經唔想影其他都有影咗,然後員工嘅服務質素又好差又唔夠人,坐低個杯係吉嘅無茶,嗌佢去斟三個字都斟唔到俾你,每樣嘢要等起碼半個鐘先到到嗌咗四五樣嘢,要成兩個鐘先到齊又唔係真係咁多人成個場坐到大概一半,但係啲員工就勁慢出嘢食又好慢,吹又唔係唔吹又唔係咁樣兩個人埋單千$2真係搵鬼去,下次都唔會再去警世唔好再去
星期五晚約朋友去銅鑼灣諗住食好啲嘅日本嘢

點知嚟到中伏兩個人埋單$1200完全係食緊垃圾

咁樣兩個人埋單千$2真係搵鬼去,下次都唔會再去警世唔好再去
2023-10-27
2023-10-27 38 瀏覽
環境好有昭和時代既感覺,壽司鮮美如果你正在尋找一家能讓你品味到日本真正美味的餐廳,銅鑼灣黑門水產絕對是您的最佳選擇。無論是從裝飾佈置還是用餐環境都能感受到日式之美。餐廳的燈光柔和,給人一種溫馨的感覺。而每一桌都被精心設計,以日本風格的桌巾和餐具來增添整體的雅致。與此同時,牆上懸掛的傳統風格的日本繪畫同清酒也展現出豐富的藝術氣息。當您坐下來準備享受壽司,餐廳的服務員會立刻周到地為您遞上熱茶,並介紹左招牌菜。這家餐廳以新鮮、高品質的食材為主打,他們的壽司都係店內最受歡迎的菜品之一。壽司飯好有驚喜,每一口都讓人陶醉。整體食物質素都好高嘗試到未食過既菜單好有驚喜👍🏻👍🏻
環境好有昭和時代既感覺,壽司鮮美

壽司飯好有驚喜,每一口都讓人陶醉。

整體食物質素都好高
嘗試到未食過既菜單
好有驚喜👍🏻👍🏻
因為老婆太過掛住日本嘅嘢食,今次帶埋佢去銅鑼灣搵吓日本嘅味道。見人哋介紹銅鑼灣fashion walk黑門水產主打日本「浜燒」地道特色小食、時令食材及海鮮,就一於試吓佢。-秋刀魚刺身🐟咁大個仔第一次食秋刀魚刺身,秋天係秋刀魚季。魚肉比其他刺身更加爽口彈牙,除咗日本豉油陪Wasabi之外,亦都可以配薑蓉及蔥花,口味更多變化。食到最尾,店員會提議可以將魚骨炸或煮湯(收費項目),大家可以自行決定。-海膽蟹味噌甲羅燒 🦀(✨黑門水產得意之作)呢個真係好味到炸開😍!師傅將所有野撈埋一齊燒之後,就好似搽牛油咁搽上去塊餅度食,最簡單真接又好味!-黑松露白汁燒帆立貝✨淨係黑松露加埋帆立貝已經冇得輸!加埋小小配料,口水流到停唔到!同甲羅燒一樣,用來做開胃小食一流!-蒲燒鰻魚飯差唔多成塊手板咁大嘅鰻魚飯,鐘意食嘅朋友一定心心眼😍鰻魚入味多汁,蛋絲鋪底紫菜鋪面,足料又好味😋-壽喜燒牛肉鍋🐂🫕好鐘意佢哋牛肉唔會太多肥膏,大大件肉但又唔會嚡十十,食完牛肉個湯底都冇乜油,再加埋粒日本雞蛋做醬,有正在加埋落個湯度煮😍讚👍🏻!記得一定要飲埋個湯底😁-吞拿魚鉄火卷唔係用普通壽司白飯,用有味飯😆好食。Toro都好新鮮無筋

-秋刀魚刺身🐟

-海膽蟹味噌甲羅燒 🦀(✨黑門水產得意之作)

-黑松露白汁燒帆立貝✨

-蒲燒鰻魚飯

-壽喜燒牛肉鍋🐂🫕

-吞拿魚鉄火卷
唔係用普通壽司白飯,用有味飯😆好食。Toro都好新鮮無筋👍🏻

-蘆筍豬肉串燒
蘆筍爽脆微甜,豬肉燒到香香脆脆👍🏻正呀!😆
時令秋刀魚刺身
蒲燒鰻魚飯
吞拿魚鐵火卷
蘆筍豬肉串燒
黑松露白汁燒帆立貝
黎到銅鑼灣 都唔駛愁搵唔到野食😋今次黎到Fashion Walk食街 揀咗呢間門面好吸引我既日本野🍤講到黑門呢個名 大家都應該即時諗起大阪個個🫢香港呢個黑門都唔失禮 食物既選擇亦都夠晒豐富未去到日本 就一於試吓呢個小黑門喇🤣 ➷🪐 梭子魚刺身踏入秋天 又到咗食梭子魚既季節🐟梭子魚既油份比較少 油脂大部分都係魚皮度 口感一樣豐富😌炙燒過既魚皮會令到油脂香更加突出👍🏼亦係其中一個賣點§🪐 極上壽司盛合呢個壽司盛所包括既款式較多同埋大路 偏向大眾化啲😋有成12款唔同既壽司 魚生厚身壽司飯size岩岩好食得到魚生既新鮮 要魚味重 要爽口既 都一樣帶到俾你😆§🪐 鱈魚白子對於第一次食鱈魚白子 都幾有新鮮感🫢口感入口即溶輕輕火炙之後 配上柚子汁食 可以減輕當中既膩唔覺唔覺 其實食起上黎都幾佔空間🤣§🪐 赤鬼海老天反卷壽司飯包住好大隻厚肉既海老🦐外層沾滿飛魚籽同場仲有三文魚籽做配搭 增加咗整個反卷既口感醬汁可以建議用另一種 味道似千島醬既醬汁未係最夾🤔️§🪐 黑門令蟹味噌甲羅燒一整個蟹殼內裡都佈滿蟹膏😍岩岩燒起會聞到濃厚香味味噌既加入令到味道豐富起黎 咸香味十足👍🏼將燒好混合後既蟹膏𢳂到滿滿放上梳打餅
黎到銅鑼灣 都唔駛愁搵唔到野食😋

地方闊落 都幾岩一大班人黎食野 氣氛會幾好
同埋佢內裡既佈置亦都夠晒地道 真係飛咗一轉咁款呀🤣

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
2023-10-14
5 分鐘 (堂食)
黑門令蟹味噌甲羅
2023-10-19 49 瀏覽
有朋友從外地回港,因時間的關係,我們未能一起同遊日本,唯有從銅鑼灣找一間日本餐廳,來一趟偽日本之旅。我是第一次到訪這間餐廳,不過之前已經已經從朋友口中聽聞過這間餐廳,說他的食材新鮮,像去了日本一樣。今日我行朋友來了一趟Long brunch,坐咗幾耐,傾咗勁耐計都冇人趕我哋走,正!我哋見main menu & lunch menu 好豐富,有好多嘢食,平心而論,除了set lunch外,都真係有少少貴(但之後我哋去附近一個商場逛街時,發現原來差唔多價錢,以魚生飯為例,食材組合不及這間的好及多選擇)不過,我哋一餐當兩餐食(出乎意外地飽到夜晚😓),所以揀咗啲平時好少係幾多日本餐廳食嘅嘢。其中,我們最欣賞的是:鹽燒香蔥牛舌心酒釀山螢烏賊 (超好味!)炸蓮藕片大阪木津海鮮丼超足料的海膽蟹味噌甲羅燒(必食!)鰻魚壽司 (朋友話澳洲食唔到咁滑,只能返嚟食)其他我哋覺得一般嘅有:鱈魚白子 (最初見到佢係時令限定,又未食過,所以叫你試吓。不過,我哋有啲後悔。)帆立貝伴魚子醬 (我哋覺得性價比唔高)三文魚加州反卷 (雖然比較普通,但個飯好好味)

鹽燒香蔥牛舌心
酒釀山螢烏賊 (超好味!)
炸蓮藕片
大阪木津海鮮丼
超足料的海膽蟹味噌甲羅燒(必食!)
鰻魚壽司 (朋友話澳洲食唔到咁滑,只能返嚟食)

其他我哋覺得一般嘅有:
帆立貝伴魚子醬 (我哋覺得性價比唔高)
三文魚加州反卷 (雖然比較普通,但個飯好好味)

• 海膽蟹味噌甲羅燒
  • 酒釀生螢烏賊