2023-09-16 60 瀏覽
太耐冇出城,發現銅鑼灣Fashion Walk 附近原來多左好多野食~ 今日就行過見到黑門水產,裝修好大同埋好別緻,好似飛左去日本咁,諗都唔諗就決定入去食😆 🔸️北海道秋刀魚見到有秋刀魚刺身,即刻點! 因為唔係周圍都食到秋刀魚刺身,呢種魚易變壞又難保存,所以未食過一定要試下!秋刀魚刺身肉質細滑,味道鮮甜,淡淡散發出秋刀魚嘅甘味~ 而且師傅擺盤擺到好靚😆 🔸️活赤貝刺身新鮮嘅赤貝真係好鮮甜,無得輸! 🔸️海膽蟹味噌甲羅燒 識我嘅人都知我超愛食甲羅燒😋配料有海膽,蟹籽,鵪鶉蛋,蔥粒,蟹肉及蟹膏,鮮香美味,仲要配搭梳打餅呢種食法,真係食到哇哇聲! 🔸️蟹味噌燒帆立貝 出面食多數都係就咁用醬油加牛油燒,食到食到悶~ 見到有蟹味噌燒,不如就試下呢款口味~濃郁嘅蟹味蹭味將鮮甜嘅帆立貝昇華到另一種層次,估唔到可以咁夾! 🔸️磯燒烏賊原條烏賊大大隻,睇住佢慢慢變熟,好有治癒感!烏賊超爽口,而且店員燒到剛剛好,留有鮮味! 🔸️極上壽司盛合有12款壽司,我想講赤醋嘅日本珍珠米真係好好食! 同埋D刺身好新鮮,色香味俱全! 🔸️鐵火卷 🔸️自家制牛蒡漬 🔸️清酒煮白蛤白蛤鮮甜夠肥美多汁,清酒味道剛好,唔會白蛤嘅鮮味! 🔸️串燒

🔸️北海道秋刀魚
見到有秋刀魚刺身,即刻點!
秋刀魚刺身肉質細滑,味道鮮甜,淡淡散發出秋刀魚嘅甘味~
而且師傅擺盤擺到好靚😆

北海道秋刀魚

🔸️活赤貝刺身
新鮮嘅赤貝真係好鮮甜,無得輸!

活赤貝刺身 新

🔸️海膽蟹味噌甲羅燒
識我嘅人都知我超愛食甲羅燒😋
配料有海膽,蟹籽,鵪鶉蛋,蔥粒,蟹肉及蟹膏,
鮮香美味,仲要配搭梳打餅呢種食法,真係食到哇哇聲!

🔸️蟹味噌燒帆立貝
出面食多數都係就咁用醬油加牛油燒,食到食到悶~
見到有蟹味噌燒,不如就試下呢款口味~

蟹味噌燒帆立貝

🔸️磯燒烏賊
原條烏賊大大隻,睇住佢慢慢變熟,好有治癒感!
烏賊超爽口,而且店員燒到剛剛好,留有鮮味!

🔸️極上壽司盛合
有12款壽司,我想講赤醋嘅日本珍珠米真係好好食!
同埋D刺身好新鮮,色香味俱全!

極上壽司盛合

🔸️鐵火卷

鐵火卷

🔸️自家制牛蒡漬

自家制牛蒡漬

🔸️清酒煮白蛤
白蛤鮮甜夠肥美多汁,清酒味道剛好,唔會白蛤嘅鮮味!

🔸️串燒
雞皮串,雞心串,雞腎串,雞肝串
店員話做緊promotion,凡叫串燒滿$150,送一杯Orion生啤🍺,如此類推~

呢間真係好好食,又坐得舒服!

北海道秋刀魚
活赤貝刺身 新
蟹味噌燒帆立貝
極上壽司盛合
鐵火卷
自家制牛蒡漬
2023-09-16 60 瀏覽
一行三人去食lunch 見呢間新開裝修好靚就試吓!我叫咗個刺身lunch set($228)啲刺身唔單止唔新鮮,重砌到紙咁博!食到最尾嗰幾片直頭係霉爛嘅!同個樓面講佢仲要狡辯話因為師傅要幫條魚挑筋先至會切到爛咗,佢真係唔係霉㗎 !仲要串咀話其他客叫幾千蚊都係食呢啲!大佬係真係當香港人第一次食日本嘢咩,你啲食物係咩水準,未入口都睇到唔新鮮啦!真係唔會再幫襯,仲衰過超級市場買嗰啲刺身!垃圾!最難得佢連杯茶都可以冇味㗎!
2023-09-15
2023-09-15 44 瀏覽
環境5分:日本餐廳面積好大,仲有埋室外座,好有地道feel,畀五分。衛生5分:地方乾淨企理,抽氣好,衛生都係滿分。服務5分:服務員爽手唔囉唆,燒野手勢好,自助落單,方便快脆,一樣滿分。味道5分:1)     黑松露白汁燒帆立貝响你面前燒,非常香松露味,松露豐富,帶子又厚又鮮甜,加白汁同松露個組合好夾。2)     海膽蟹味噌甲羅燒都係响你面前燒,非常講究,只能攪兩野,不能多攪因為會出水,想玩都唔得。燒到滾熱辣搽落餅乾上非常重蟹味,又鮮又濃好好食。3)     北海道飛魚刺身原條上,刀功好,新鮮爽甜,酸汁開胃惹味。食完刺身加$38炸埋條魚骨,脆卜卜好香口。4)     燒牛舌心一串三件好juicy,牛味香。5)     燒雞尾好爽脆。6)     燒雞皮好似炸出黎咁卜卜脆同乾身。7)     炸蓮藕片切到超薄,甜甜咸咸,好似薯片咁香脆。8)      豚肉湯牛肉稻庭烏冬份量足,有五塊軟腍嘅牛肉,烏冬煙煙韌韌,有埋小唐菜同昆布。抵食5分:兩個人一千鬆啲,又有日本傳統貝燒,又有串燒刺身,又有專人服侍,抵哂。
環境5分:

日本餐廳面積好大,仲有埋室外座,好有地道feel,畀五分。
衛生5分:
地方乾淨企理,抽氣好,衛生都係滿分。
服務5分:
味道5分:
北海道飛魚魚骨
4)     燒牛舌心一串三件好juicy,牛味香。
5)     燒雞尾好爽脆。
6)     燒雞皮好似炸出黎咁卜卜脆同乾身。
燒牛舌心,燒雞尾,燒雞皮
7)     炸蓮藕片切到超薄,甜甜咸咸,好似薯片咁香脆。
炸蓮藕片
燒牛舌心,燒雞尾,燒雞皮
炸蓮藕片
豚肉湯牛肉稻庭烏冬
2023-09-13 17 瀏覽
今日我去咗位於銅鑼灣嘅黑門水產,主要食佢哋嘅燒海鮮。首先,我嚟到呢度唔可以錯過嘅係北海道飛魚全條刺身。佢係用新鮮嘅北海道飛魚切成條狀,新鮮度極高。刺都帶有鮮味。接著,我試咗黑門水產嘅極上大漁貝燒,入面有新鮮嘅蠔、蝦同帆立貝。佢哋係用高溫火燒烤,內裡仍然保持著鮮嫩多汁。每一口都帶有豐富嘅海鮮風味,特別係蠔嘅鮮甜味。繼續試嚐下一款磯燒鮑魚。鮑魚經過精心燒烤,肉質鮮嫩,帶有淡淡嘅炭燒香氣。每一口咬落去都好有嚼勁,鮮味十足。然後蟹油蒜磯燒岩手蠔:岩手蠔係用燒烤爐燒烤,灑上濃郁嘅蟹油同香脆嘅蒜末。岩手蠔本身鮮甜多汁,再加上蟹油同蒜味嘅提升,味道真係絕佳。接下來磯燒大虎海老,大虎海老好爽口,肉質鮮甜。最後,我試嚐咗海苔洒盜燒帆立貝同黑門令蟹味噌甲羅燒。帆立貝有海苔及菇,口感豐富。而黑門令蟹味噌甲羅燒則以蟹味噌作為調味料,令帆立貝更加豐富嘅風味。兩者結合起來,味道更加出眾。難忘。如果你鐘意燒海鮮,一定要去黑門水產試下啦!

今日我去咗位於銅鑼灣嘅黑門水產,主要食佢哋嘅燒海鮮。

岩手蠔本身鮮甜多汁,再加上蟹油同蒜味嘅提升,味道真係絕佳。

接下來磯燒大虎海老,大虎海老好爽口,肉質鮮甜。
最後,我試嚐咗海苔洒盜燒帆立貝同黑門令蟹味噌甲羅燒。

難忘。如果你鐘意燒海鮮,一定要去黑門水產試下啦!
2023-09-12 19 瀏覽
黑門市場位於銅鑼灣鬧市,方便就腳,黑門定期喺日本同埋外國空運新鮮水產同食材,等大家都可以隨時食到時令水產。午餐更設有定食套餐,可以趁午餐時放鬆一下感受日本風味不錯選擇!北海道飛魚飛魚刺身喺北海道空運直送,擺盤精緻,令人有驚喜嘅感覺,飛魚刺身甘香清爽,好有口感。另外,刺身魚頭仲可加配製作魚湯,湯頭味道清甜,加上其他豐富嘅海鮮配料,味道多種層次。海膽蟹咮噌甲羅燒甲羅燒主要係品嘗蟹嘅鮮味,蟹蓋上放了咗海膽、蟹膏、蟹肉同埋蛋,燒嘅時候將佢哋撈勻,鍾意食蟹嘅人千祈唔好錯過。海苔酒盜燒帆立貝帆立具大隻厚肉,味道新鮮,肉質彈牙,而且帶點燒酒味,加上海苔一齊食,味道多種層次。午市還設有定食套餐我們一行二人點算了刺身定食及壽司定食。定食食材新鮮,厚切刺身肥美鮮甜,午餐不錯之選🤗

北海道飛魚

海膽蟹咮噌甲羅燒

海苔酒盜燒帆立貝

午市還設有定食套餐
我們一行二人點算了刺身定食及壽司定食。
定食食材新鮮,厚切刺身肥美鮮甜,午餐不錯之選🤗

2023-08-14
午餐
  • 北海道飛魚刺身
  • 海膽蟹味噌甲羅燒
  • 海苔酒盜燒帆立貝
2023-09-10 16 瀏覽
日本空運嘅刺身喺黑門水產仲可以食到!喺銅鑼灣fashion walk呢邊嘅食街最有特色嘅一間舖非黑門水產莫屬,勁有日本feel而且氣氛好好☺️北海道秋刀魚 $238來自日本空運直送嘅秋刀正正係最肥美嘅時候,搭配酸汁同蔥已經能帶出秋刀嘅鮮味👍🏻海膽蟹味噌甲羅燒 $128,極上大漁貝燒 $138呢度另一樣主打嘅就係磯燒水產,以上2款店員都喺枱邊幫你燒,蟹甲羅燒加上海膽打卡一流,蟹膏香濃,而大漁貝燒除咗有帶子,仲有蝦、蠔以及海膽,簡單用少少牛油鼓油調味已經足夠🤤壽司盛合 $398一共有10款壽司,包括呑拿魚、帶子、甜蝦、三文魚籽等壽司,舍利係用上赤醋而且帶黏性,空氣感唔錯,2-3個人share黎食都唔錯🤭蔥吞拿魚腩卷 $128,黑門鮪魚酒盗芝士 $98最後就係送酒一流嘅小食同小卷,其中蔥吞拿魚腩蓉分量多,畫龍點睛嘅位係蔥用咗炸蔥絲,特別香🥹

北海道秋刀魚 $238

海膽蟹味噌甲羅燒 $128,極上大漁貝燒 $138

壽司盛合 $398

蔥吞拿魚腩卷 $128,黑門鮪魚酒盗芝士 $98

2023-09-09 19 瀏覽
同朋友慶生,上OP睇呢間有朋友最嘅甲羅燒,而且好多好評,立刻卜來試試。餐廳裝修好靚好有氣氛~先上刺身六盛,有帆立貝,吞拿魚,油甘魚,真鯛同海膽。三款魚類都係厚切,師傅好細心中間再切開少少,三款刺身都新鮮好食。特別想讚一讚帆立貝同海膽,帆立貝完全冇雪藏味,好鮮甜;海膽甘甘甜甜食得出用料靚,無腥味,2款都高質好食。之後主角出場,黑門令蟹味噌甲羅燒,有蟹膏蟹肉,飛魚子及鵪鶉蛋。在店員協助下終於燒好,燒緊嘅時候已經好香好吸引。蟹膏配餅乾嘅味道 咸香,口感豐富,味道真係一絕,果然是主角,好推薦👍🏻👍🏻極上大漁貝燒,有蠔,蝦,帆立貝同魚籽。今次見到店員邊燒邊落少少醬汁,燒完之後熱辣辣,個人最喜歡隻蠔,剛剛好唔會太熟,我哋連d湯汁都飲得乾乾淨淨。明太子大魚炒飯,味道香口微辣,食落粒粒分明,明太子脆卜卜令個飯好有口感。蔥吞拿魚腩卷,紫菜脆口,魚腩蓉肥美,壽司飯使用赤醋,味道同用普通壽司醋不一樣,用心製作。黑門紅豆雪糕(綠茶),終於嚟到甜品,雪糕賣相靚,綠茶味夠濃,配香甜紅豆,成為完美的句號。想讚一讚呢度店員親切有禮,主動加茶收碟,亦主動介紹菜式。朋友話下次要再試埋其他甲羅燒,我當然不能同意更多!

先上刺身六盛,有帆立貝,吞拿魚,油甘魚,真鯛同海膽。

想讚一讚呢度店員親切有禮,主動加茶收碟,亦主動介紹菜式。

朋友話下次要再試埋其他甲羅燒,我當然不能同意更多!
  • 黑門令蟹味噌甲羅燒
  • 極上大漁貝燒
2023-09-07 20 瀏覽
今個星期返工心情麻麻,係時候要約朋友食個靚靚晚餐開心下,好鍾意日式餐廳,所以我們決定搵間居酒屋食餐飽,今次被我們選中是黑門水產🤣。出面街熱辣辣,入門首件事當然係叫嘢飲,叫左個赤子草莓和巨峰乳酸,又靚又好飲🤭。正餐開始啦,先來個黑門蟹味噌甲羅燒,仲有專人幫我哋燒,蟹籽蟹糕燒起來超香,聞到陣味就令我們食慾大增,都燒緊殼,咁就同時燒埋蟹油蒜燒帶子和蟹味噌帶子,帶子燒得剛好收水,加埋蟹油或蟹膏香味,鮮味出眾而且層次分明,不會互相搶過對方鮮味🤣。食完貝殼,當然食些肉,於是叫左個鐵板燒牛舌,開頭以為薄切,結果有驚喜,條舌有口感有趙頭,我們驚唔夠飽,叫個海老反卷,嘩一上枱,我以為來錯食物,海老面鋪滿三文魚籽蟹籽沙律醬,我開頭還以為真是一碟沙律。友人就話不如試埋個漢堡啦,一上枱時,又有驚喜,雖然不是成條鰻魚上,但那一大塊鰻魚扒,卻非常滿足。最後一碟,當然要來個首尾呼應,叫個鐵板海鮮大雜燴(鐵板燒海鮮雜菌),鮑魚、蝦、魷魚加埋菇菇炒,所有海鮮汁被雜菌吸收晒,故此雜菌才是整碟菜的精髓。不錯不錯,食左這餐晚飯,成個人生猛開心番🤭🤭
2023-09-06 14 瀏覽
好耐冇食過日本野,見今日得閒同朋友去銅鑼灣搵到哩間係食街既日本料理,門口裝飾都好日本風,好似去左日本街頭打卡一樣。😋三文魚腩刺身 $118賣相切得好靚,而且好厚肉,清新鮮甜美味。不得不提,店員告訴我店內的日式豉油係廚師親自調製的,味道真的好鮮,與其他店真的不一樣。😋甘蝦刺身 $148 (6件)這個甘蝦與一般的不同,因為這個是經過浸泡酒的甘蝦。但食落好鮮甜,但又唔會給酒味蓋過。很特別。😋三文魚壽司 $48 (2件)雖然不是魚腩但都一樣鮮甜,飯糰底都不是純白色的,米飯應該沾了醬油,很特別。😋黑門帆立貝伴魚籽醬 $108/件好大粒帆立貝,上面有海膽魚籽醬魚籽,十分吸引。下面放了一塊紫菜,中間一塊芝麻葉,包起來一齊食,味道好獨特,特別新鮮,這個配搭很不錯。😋海膽蟹味噌甲羅燒 $128這個有一隻生的鵪鶉蛋 , 海膽, 魚籽, 蔥粒及蟹肉。這個需要店員來燒烤。熟了之後就混成一個醬,沾在餅干上,很鮮甜的蟹肉及海膽味。未曾嘗試這個食法,配上餅干很好味。😋 海苔酒燒帆立貝 $98這個有一粒很大的帆立貝 , 菇片 , 海苔混上酒。這個也需要店員來燒烤。帆立貝會切粒混上這個特別醬汁,少少海苔及酒味,特別特別

😋三文魚腩刺身 $118

😋甘蝦刺身 $148 (6件)

😋三文魚壽司 $48 (2件)

😋黑門帆立貝伴魚籽醬 $108/件

😋海膽蟹味噌甲羅燒 $128

😋 海苔酒燒帆立貝 $98
這個有一粒很大的帆立貝 , 菇片 , 海苔混上酒。這個也需要店員來燒烤。帆立貝會切粒混上這個特別醬汁,少少海苔及酒味,特別特別。帆立貝很新鮮爽甜。

😋西京燒銀鱈魚 $198
銀鱈魚燒得剛好,不會過熟。魚質很嫩滑,很不錯。

😋蒲燒鰻魚 $158
鰻魚有四片,甜甜的鰻魚醬汁,鰻魚肉質也很新鮮。
店內環境很好,好像置身日本一様。食物質素很新鮮,菜色也很特別。很欣賞廚師設計的每道菜都不是普通,很有特色。也是大膽的嘗試。會再來試其他特別菜式。

⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

黑門水產すいさん (Fashion Walk) (銅鑼灣)
銅鑼灣加寧街5-7號Fashion Walk地下C及D號舖

飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #日式料理 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #銅鑼灣美食 #黑門水產すいさん #刺身 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner #lunch #brunch #bar #japanesefood #Causewaybayfood #sushimi
黑門水產位於銅鑼灣,係一間以新鮮日本料理為主打嘅餐廳。今次試咗佢哋嘅深海池魚同三文魚腩刺身、甲羅燒、香脆雞軟骨同埋燒雞皮。以下係我嘅食評:首先,深海池魚同三文魚腩刺身非常新鮮,魚肉鮮嫩,入口即溶~深海池魚嘅肉質鮮美,帶有微妙嘅海水味,而三文魚腩刺身嘅脂肪分佈均勻,口感滑膩。配上少許醬汁更能提升鮮味。整體而言,呢兩款刺身真係令人回味無窮。跟住到甲羅燒,味道十分獨特。甲羅燒嘅燒烤技巧獨到,蟹膏好甘香,每一口都能夠品嚐到蟹肉嘅鮮味同炭燒嘅香氣,絕對係一款令人驚艷嘅菜式。另外,香脆雞軟骨同燒雞皮都係我嘅心水之選。香脆雞軟骨外脆內嫩,外皮雖然好脆,但係裏面都唔會太乾,仍然有效鎖住肉汁。燒雞皮則係酥脆多汁,配上啲微微的炭燒香氣,絕對係燒物fans嘅必點食物。總括而言,黑門水產係一間值得推薦嘅餐廳。佢哋嘅食材新鮮,烹調技巧獨到,每一款菜式都能夠帶給你驚喜。如果你係海鮮愛好者,一定唔可以錯過。去到一定要試試佢哋嘅深海池魚同三文魚腩刺身,相信你會有一個愉快嘅用餐體驗!

2023-09-03 17 瀏覽
餐廳喺銅鑼灣Fashion Walk裝修好有日本風格既居酒屋🇯🇵主打食海鮮磯燒,刺身⭐️甘蝦刺身花酒漬味⭐️甘蝦刺身颜色鮮艷😍剝開殼頭時蝦身連膏食落新鮮,味道甘甜👅加埋花酒漬味,口感更加醇滑,風味十足⭐️北海道本釣池魚⭐️原條池魚擺盤非常吸引,用嚟打卡一流😆刺身好新鮮,入口會滲出淡淡既油脂香一部份刺身係醃漬,俺得唔算濃郁,保留住魚肉本身既鮮味👍🏻⭐️一魚兩食:魚湯⭐️魚頭仲可以加$60煮成魚湯餐廳會先將條魚煎香再加入豆腐,洋蔥,冬菇,等等嘅材料煮成魚湯個湯好入味,又鮮甜⭐️海膽蟹味噌甲羅燒⭐️甲羅燒絕對係呢間餐廳嘅賣點之一😍職員會幫手燒同攪拌甲羅燒甲羅燒加入咗蟹膏,蟹籽,海膽,鵪鶉蛋令到味道更加香濃😋⭐️蟹味噌燒帆立貝&海苔酒盜燒帆立貝⭐️職員會幫我哋處理同燒👍🏻燒緊嘅時候已經聞到好香蟹膏味🤤帆立貝好鮮甜⭐️鐵板燒山賊醬蟹蒜地雞⭐️鐵板燒上熱辣辣,雞肉唔會食食吓凍咗雞肉肉質嫩滑好香蒜蓉味,好惹味👍🏻🍈黑門曲奇雪糕果內哈蜜瓜🍈呢個甜品有半個哈密瓜,絕對足夠2-4人share作為呢一餐嘅甜品好滿足☺️
餐廳喺銅鑼灣Fashion Walk
裝修好有日本風格既居酒屋🇯🇵
主打食海鮮磯燒,刺身

⭐️甘蝦刺身花酒漬味⭐️
甘蝦刺身颜色鮮艷😍
剝開殼頭時蝦身連膏
食落新鮮,味道甘甜👅
加埋花酒漬味,口感更加醇滑,風味十足

⭐️北海道本釣池魚⭐️
原條池魚擺盤非常吸引,用嚟打卡一流😆
刺身好新鮮,入口會滲出淡淡既油脂香
一部份刺身係醃漬,俺得唔算濃郁,保留住魚肉本身既鮮味👍🏻

⭐️一魚兩食:魚湯⭐️
魚頭仲可以加$60煮成魚湯
餐廳會先將條魚煎香
再加入豆腐,洋蔥,冬菇,等等嘅材料煮成魚湯
個湯好入味,又鮮甜

⭐️海膽蟹味噌甲羅燒⭐️
甲羅燒絕對係呢間餐廳嘅賣點之一😍
職員會幫手燒同攪拌甲羅燒
甲羅燒加入咗蟹膏,蟹籽,海膽,鵪鶉蛋
令到味道更加香濃😋

⭐️蟹味噌燒帆立貝&海苔酒盜燒帆立貝⭐️
職員會幫我哋處理同燒👍🏻
燒緊嘅時候已經聞到好香蟹膏味🤤
帆立貝好鮮甜

⭐️鐵板燒山賊醬蟹蒜地雞⭐️
鐵板燒上熱辣辣,雞肉唔會食食吓凍咗
雞肉肉質嫩滑
好香蒜蓉味,好惹味👍🏻

🍈黑門曲奇雪糕果內哈蜜瓜🍈
呢個甜品有半個哈密瓜,絕對足夠2-4人share
作為呢一餐嘅甜品好滿足☺️

2023-09-03 8 瀏覽
經常聽朋友介紹黑門水產呢間日式居酒屋,今日終於有機會同朋友試下,今次試左銅鑼灣分店,由於5:30已經到左,所以walk in都仲有位,食到甘上下晚飯時間已經坐無虛席了。餐廳環境佈置用心,令人感覺好似置身日本一樣。我地一黎就試左黑門鮪魚酒盜芝士做頭盤,芝士好香,配埋鮪魚,味道好夾。黑門令大漁魚子醬脆脆包:好豐富嘅翠翠包,非常足料,有魚子醬、海膽、太子、吞拿魚,一啖咬落去我最非常滿足!赤鬼蟹味噌甲羅燒:難得黎到梗係要食最出名既甲羅燒,有店員會幫手燒埋,非常新鮮但又唔會腥,值得一試!蟹油蒜燒帆立貝:帆立貝好大粒,啖啖肉,好爽口!花魚一夜干:一樣好大條,燒既火喉剛好,魚肉滑溜有汁!
餐廳環境佈置用心,令人感覺好似置身日本一樣。

蟹油蒜燒帆立貝:帆立貝好大粒,啖啖肉,好爽口!

花魚一夜干:一樣好大條,燒既火喉剛好,魚肉滑溜有汁!
2023-09-01 12 瀏覽
黑門角切海鮮沙律,清爽開胃,有油甘魚、三文魚及蝦刺身,沙律醬汁酸甜,加上蓮藕脆片,口感層次豐富海膽蟹味噌甲羅燒即燒即食既甲羅燒,蟹蓋上放咗蟹膏、蟹肉、蟹籽、生鵪鶉蛋以及海膽,燒時將食材攪勻,拌以蟹膏甘香幼滑,加上海膽香氣濃郁。北海道蜜柑鯛薄切刺身,刺身切片薄而寬,淡紅色,鯛魚鮮甜清新鮪魚赤身拖羅蓉千本太卷吞拿魚,爽口既酸薑,配搭鮮美既吞拿魚,淡淡既醬油及紫菜香氣鐵板燒海鮮雜菌有鮑魚、海老、魷魚同雜菌炒得焦香惹味,鮑魚肉質細嫩入味,十分鮮甜;魷魚口感彈牙,海老鮮美十足~廣島吉列炸蠔,超大隻廣島蠔,炸得金黃酥脆。蠔肉保留鮮甜蠔汁、蠔肉鮮嫩可口!巨峰乳酸生啤葡萄的清香,飲起來酸酸甜甜,唔會有啤酒既苦澀

海膽蟹味噌甲羅燒

北海道蜜柑鯛薄切刺身刺身切片薄而寬,淡紅色,鯛魚鮮甜清新

鮪魚赤身拖羅蓉千本太卷
吞拿魚,爽口既酸薑,配搭鮮美既吞拿魚,淡淡既醬油及紫菜香氣

鐵板燒海鮮雜菌

巨峰乳酸生啤
葡萄的清香,飲起來酸酸甜甜,唔會有啤酒既苦澀

大家唔使特登搭飛機去大阪黑門市場🇯🇵喇,響香港銅鑼灣都食到黑門市場質素嘅高質日本料理!🍣🍣🐟北海道秋刀魚刺身🐟秋刀魚做成刺身,魚脂特別豐厚,質感濃郁,魚肉呈粉紅色,再配以店家準備既薑茸、Wasabi、蔥粒,就即刻可以感受到清爽帶油香嘅滋味,一試難忘。食完秋刀魚啲肉,中間條骨仲可以加$38,店家幫你炸,炸完好香脆,完全係食晒成條魚,一啲都冇浪費☺️對於日本食材有啲認識嘅你,應該都會知道秋刀魚本身係一種極容易腐爛,如果要造成刺身, 師傅嘅手藝必須係好高超先應付得到,黑門師傅,就正正去到呢個水準。🔪🐄蜜糖芥末火焰安格斯牛肉沙律🐄肉質細嫩又結實嘅安格斯牛肉上放上數粒鮮甜蟹籽,再配以用蜜糖芥末醬同埋新鮮沙律菜🥬,食到牛肉既細嫩又唔會膩,新穎配搭👍🏻🦀海膽蟹味噌甲羅燒🦀今日呢一餐,我簡直係衝着呢個而黎!果然冇令我失望!淨係睇賣相,已經好養眼,再睇住店員,細心幫你將蟹蓋放上燒爐,再將入面嘅蟹籽🦀、蟹肉🦀、蟹膏🦀、海膽、鵪鶉蛋撈埋,慢慢燒,之後好快你就會嗅到蟹膏既鮮味,配以日本入口既海苔威化餅,蟹膏既鮮味配上海苔餅嘅鹹香味,一試難忘。😋🦐極上大漁貝燒🦐特大日本元貝上再配上新鮮海老🦐、日本鮮蠔🦪、鮮甜海膽

🦀海膽蟹味噌甲羅燒🦀
今日呢一餐,我簡直係衝着呢個而黎!果然冇令我失望!

🦐極上大漁貝燒🦐
特大日本元貝上再配上新鮮海老🦐、日本鮮蠔🦪、鮮甜海膽,放上炭爐之後,店員加入佢哋自家調製嘅海鮮汁,不得不讚係店員掌握時間方面,海鮮燒後仍然鮮甜多汁元貝仍然彈牙唔會韌👍🏻

🐟黑門三文魚加州反卷🐟
滿滿蟹籽包住壽司卷,上面放左肥美三文魚,再配以適量Mayonnaise,味道層次豐富。

🍲壽喜牛肉鍋🍲
壽喜鍋湯汁非常濃郁,鍋內加左滑豆腐、鮮冬菇🍄、娃娃菜等新鮮蔬菜令到湯汁更為鮮甜,而店家採用既牛肉味超級濃郁嘅日本肥牛,再加上日本生雞蛋,令人回味無窮😋

🍱蒲燒鰻魚飯🍱
鰻魚口肉肥美,燒到好香口,魚油味濃郁,醬汁份量啱啱好,飯係用咗日本米,粒粒飽滿煙韌,上面再配日本蛋絲,令成個飯口感極為豐富!
  • 海膽蟹味噌甲羅燒
  • 黑門三文魚加州反卷
我哋今次黎到黑門水產,呢間餐廳嘅裝修值得一讚。未入到餐廳,已經感受到濃厚嘅日本氛圍,從門口裝修到內部嘅飾物,都展現住日式餐廳和居酒屋風格,令我地感覺彷彿置身於日本,為呢餐增添左唔少樂趣。首先,我地點左店員介紹嘅新鮮北海道本釣池魚,刺身擺盤真係好似一件藝術品,非常精緻。刺身片肉質鮮嫩,味道鮮甜,師傅另外將部分魚生切粒做成醬油漬,配搭炸牛蒡絲,再放上紫菜包住食增添口感同味道。食完後店員推薦我地加$60,將魚骨同魚頭用黎製作豆腐魚頭湯,每人一碗嘅湯品帶著奶白嘅顏色,濃郁嘅魚味,絕對值回票價。海膽蟹味噌甲羅燒配梳打餅,香濃蟹膏嘅鮮甜味同海膽味道融合一齊,配上蟹籽,店員係我哋眼前用火爐燒烤。煮熟嘅蟹膏配搭梳打餅,營造出一種特別嘅口感同味道嘅平衡。黑門令鰻魚漢堡,底面兩層鮮嫩肉質汁的鰻魚,內層有玉子,調味左嘅壽司飯同紫蘇葉,最後用紫菜包住食,好滿足呀!鐵板燒海鮮雜菌,鐵板jarjar聲,上面係燒汁炒嘅鮑魚、海老、魷魚同雜菌,結合左海鮮嘅鮮味同雜菌嘅香味,係味覺同聽覺嘅享受。我地仲突登叫咗個白飯一齊食,令味道更加突出。三文魚牛油炒雜菌亦係另一個我哋配搭白飯一齊食嘅料理。牛油炒雜菌比較常見,但今次加上

三文魚牛油炒雜菌亦係另一個我哋配搭白飯一齊食嘅料理。牛油炒雜菌比較常見,但今次加上三文魚粒,別有一番風味。

最後我哋叫咗炭燒明太子雞翼,炭燒的香氣同明太子的鮮辣相互融合,而且肉汁豐富,為呢餐畫上完美嘅句號。

黑門水產日式嘅裝修、熱情嘅店員同出色嘅食物,解左我地對日本嘅思鄉病,相信我地好快會再光臨一次。