2019-06-01 111 瀏覽
話時話,我未去過台灣 101 架喎⋯⋯我係指果棟摩天大樓呀,當然,如果呢間餐廳係台灣有分店,我都未去過。講返呢間餐廳,開正係千色匯II 地下。超旺場,唔知係唔係最近新開既呢?太耐無落荃灣啦,以前係「味1k 拉麵」個位。但地方好似細咗。望入去好似「大 carol」格式既快餐,但枱面有電磁爐喎,睇下啲食客,有啲就一鍋鍋,有啲就一碗碗。再望望個餐牌,係有滷肉飯既,台式餐廳又點會冇滷肉飯呀⋯⋯叫個火鍋試試先,佢個鍋平底既,開頭睇佢冇乜水,啲餸係面鋪滿晒,但煲到咁上下,彈湯喎⋯⋯啲餸係豐富既,而且唔貴,我最欣賞係佢個手工拉麵,索咗啲湯,少少辣又帶少少甜。佢個肉燥飯都唔簡單,大大碗都只是係$47。飯多,餸又多,仲鋪咗好多紫菜絲,正。不過揸車既就有利有弊啦,皆因要等位,都去咗十幾分鐘,$200 先有 free 1 hr。兩個人食飽都唔過 $200。但好在星期五晚都有車位既。
話時話,我未去過台灣 101 架喎⋯⋯

麻辣豚肉小火鍋

佢個肉燥飯都唔簡單,大大碗都只是係$47。
飯多,餸又多,仲鋪咗好多紫菜絲,正。

2019-05-31
20 分鐘 (堂食)
麻辣豚肉小火鍋
2019-05-31 142 瀏覽
Happy Friday 又想食好啲,可惜糧尾又唔想吃得太貴,路過荃灣看見這間新開的台式食店,從玻璃櫥窗看進去,原來有小火鍋,再看看餐牌,價錢實惠,就試試新店吧地點就在千色店對面,非常便利,未夠七時已全店滿坐我們取票後等了十分鐘左右便可入座,原來有網上取票系統,挺方便呢門面的餐牌圖文並茂,連價錢也清楚例明,小火鍋也只是七十多元,很超值跟餐加$13,可以點這杯台灣特飲,香芋雪香!香芋味濃濃的,好喝!選了麻辣䐁肉小火鍋,值得一提,上菜速度非常快,點過餐後數分鐘,已經上菜!可以開始烚烚吓了!目測火鍋很足料!全鍋滿滿的!有豚肉,包心菜,豆卜,紫洋蔥,金菇,魚腐,黑木耳,粟米和蕃茄片跟火鍋的台灣手工拉麵,用很大的碗盛著!湯底鮮甜,湯一滾起,麻辣香味撲鼻,我選了小辣!如果嗜辣者可挑戰大辣!魚腐鮮甜彈牙!豚肉,久煮亦不會鞋,吸了湯的精華,豚肉既香且甜!非常好吃!黑木耳口感爽囗滑順!而且能降血脂和膽固醇極推介此台灣手工拉麵,口質順滑彈牙!寛度剛好,與麻辣湯底融和度非常高,果然沒選錯麵底!最後吃擺其他食物的湯底甜度爆燈!結果全鍋吃得一乾二淨,滴湯不留

地點就在千色店對面,非常便利,未夠七時已全店滿坐

火鍋的台灣手工拉麵,用很大的碗盛著!

魚腐鮮甜彈牙!

豚肉,久煮亦不會鞋,吸了湯的精華,豚肉既香且甜!非常好吃!

黑木耳口感爽囗滑順!而且能降血脂和膽固醇

2019-05-25 149 瀏覽
9:30pm後想搵間企理乾淨又唔趕客走而有d特色嘅餐廳並不多! 行出地鐵站想近近地搵間快食,就比我搵到呢間101! 最正係9:30pm後佢地有宵夜供應,(佢地下午茶同宵夜同一餐牌),由於都夜及又唔想食得太飽(但唔食嘢又唔得),所以我地點了粉麵為主! 亞仔點了清雞湯鮮蝦雲吞米線,我點了三杯雞麻醬麻辣涼拌麵。 碗米線個湯底好正,有啲藥材味又有紅棗杞子! 至於我嗰碗麻辣涼拌麵,好重麻醬味 ,d雞都好入味,我略嫌麻辣不夠麻辣 ,可能我一向都食得好辣連埋熱飲,兩人埋單先$75,抵👍👍
連埋熱飲,兩人埋單先$75,抵👍👍
2019-05-25
2019-05-22 185 瀏覽
今晚2個人叫咗兩個火窩,食到一半 ,隔離枱入了三個小童兩個大人, 而我 側邊有一張櫈, 因為身上有好多嘢剛好用來 放手袋背包, 想安好咁食一餐睌餐,侍應已經幫佢哋兩張枱拍埋一齊佢哋都話唔夠坐 ,還要攞我放袋嗰張凳坐, 等佢一家安安樂樂食飯 ,而令到我要好狼狽咁夾住背囊同埋手袋食一餐晚飯 !而佢哋張枱已經係全店最大張 ,有一個小童喺我身邊 踎喺度 畫畫仲放咗幾個書包, 咁可唔可以叫個小童唔好霸住個位 畫畫,書包放好啲就夠坐,根本唔需要 攞我張凳, 如果真係唔夠坐攞走張凳係好小事冇所謂, 事實就係夠坐都要攞我張凳 令到我食得好辛苦咁食一餐! 呢啲係咩服務?以後我都唔會再幫襯! 喺度奉勸各位 想食一餐安樂飯, 又唔會將個位調嚟調去 遷就其他客 就唔好幫襯呢間! 呢啲咁衰嘅食評,都係我第一次寫!冇下次!
2019-05-22
15 分鐘 (堂食)