2016-03-14 916 瀏覽
愛上食韓國菜都係因為位於元朗既果間119Korea Station,食過之後回味無窮,雖然好想再次光顧,但由於地點因素,所以都冇特別再入元朗食,不過知道佢係深水埗開業真係好興奮!終於都得閒可以去再次回味喇~YEAH!!!曾經同樣既位置,轉眼間已經由名將變成119Korea Station,不過巧合既係,依然咁多人隊排等位,依家韓風持續,當然有唔少韓粉黎捧場。深水埗既韓國站環境比元朗簡約少少,環境似隧道FEEL,人流都幾滿,但座位之間都有空間,依股韓流果然未散!韓國菜少不了既鐵製碗筷,鐵桶有埋濕紙巾同零食,岩晒我地依晒易整污糟既人 有好多特色韓食,每款都有參考圖片比大家幻想,款式多到唔知食咩好呀~最後我地揀左幾款大熱既菜式,唔食過都唔好話黎過119韓國站既菜式XD燒牛肋骨生菜包,以鐵板上菜,即烤即食,非常吸引!另外會配埋泡菜同辣醬,因應到唔同客人既需要~ 原本牛肋骨係一整塊連住上,我地要剪開一小塊一小塊,方便用生菜包黎食,燒既時候香味撲鼻,牛肋骨既脂肪比例好均衡。 好似平時食燒肉咁,耐唔耐就反轉下佢,牛肉當然愈嫩愈好食,見冇血色就可以食得,熄火等佢唔好再烤另外,我地幾中意食辣醬,所以幫每
食過之後回味無窮,雖然好想再次光顧,
但由於地點因素,所以都冇特別再入元朗食,
不過知道佢係深水埗開業真係好興奮!
終於都得閒可以去再次回味喇~YEAH!!!
深水埗既韓國站環境比元朗簡約少少,環境似隧道FEEL,
人流都幾滿,但座位之間都有空間,依股韓流果然未散!
燒牛肋骨生菜包
燒牛肋骨生菜包,以鐵板上菜,即烤即食,非常吸引!
另外會配埋泡菜同辣醬,因應到唔同客人既需要~
燒牛肋骨生菜包
原本牛肋骨係一整塊連住上,我地要剪開一小塊一小塊,
燒牛肋骨生菜包
另外,我地幾中意食辣醬,所以幫每塊都點啲黎調味,成個過程好玩又好食!
燒牛肋骨生菜包
包番塊生菜,再加少少泡菜,完成!
牛肉味道非常出色,牛味極濃,而且烤既時間岩岩好,夠嫩口,
微微既辣醬同泡菜增加左個層次感,生菜唔單只減低左燒牛肋骨既油膩感,同時食到爽脆既口感!
我地邊食邊讚,係韓粉們既必食之選!
蛋包韓粉絲
蛋包韓粉絲,蛋包飯就食得多,蛋包粉絲就真係第一次食到XD
粉絲好粘好痴,食落好彈牙,蛋包外層有層肉醬,撈埋一齊更加香口美味~
仲有薯角、沙律菜做伴菜,好有西餐既感覺呢~
空軍芝士烤雞
空軍芝士烤雞,依個就係我認為唔食過都唔好話黎過119韓國站既菜式喇!haha
差唔多每枱都會嗌一盤,半隻既份量已經好多,岩岩上菜既時候芝士尚未溶化。
空軍芝士烤雞
烤煮一陣,溶化左之後就可以做出拉芝既效果喇~
不過建議大家開細火慢煮,否則芝士開始出油之後,又黎唔切包捲雞塊,
最後大部份都痴晒底,拉唔出又食唔到q_q真係晒左好多...所以真係要不停搞拌同開細火
空軍芝士烤雞
芝士包住既雞塊好吸引呀!芝香味濃,雞塊帶少少辣醬味,肉質少乾,
鹹芝士加烤雞好惹味,可惜太快痴底,浪費左好多芝士,年糕都烤到變硬呢

Popeye Cider
Popeye Cider,柚子味比較出色,甜度足夠,上面係一個大大既棉花糖,
認真唔錯,我幾中意,不過朋友就覺得太甜,見人見智吧~
Edison Dream
Edison Dream,蘋果蓉再加梳打水,不過兩種料都唔太易搞勻,
所以一係就飲到好甜,一係就飲到氣,感覺一般。
最後大家$429埋單,價錢還算ok,食物方面大家都幾中意,燒牛肋骨生菜包最為出色,韓粉們要黎一試!
Popeye Cider
2016-03-13 579 瀏覽
之前instagram 賣廣告已經好吸引到我,再加上今日去深水埗探婆婆,夜晚就同妹妹去試下!雖然已經book左位,但一去到門口仲係人頭湧湧,等左十幾分鐘先有得入一睇個餐牌先知原來同奶奶雞同一個集團,韓國野真係好受香港人歡迎!一坐低就已經有包snack送俾你,不過唔太好食...我叫左杯popeye cider, apple favour. 即係有舊綿花糖係上面,然後倒d cider 落去令到溶左,幾得意既,不過味道就會變到好甜。推介燒牛助骨菜包,好大碟,3-4個人share食最岩。燒住食好香口,同埋記得問佢拎較剪,我地等左好耐都無所以最後只係用叉死力撕開一塊塊肉夾黎食。有生菜既爽,泡菜既辣,牛肋肉既香濃,多重口感另外個真露煮海鮮一般,喊左d,但都算足料,好多海鮮同菜。唔算太貴,岩晒幾個fd一齊黎食。
一坐低就已經有包snack送俾你,不過唔太好食...
推介燒牛助骨菜包,好大碟,3-4個人share食最岩。
有生菜既爽,泡菜既辣,牛肋肉既香濃,多重口感
另外個真露煮海鮮一般,喊左d,但都算足料,好多海鮮同菜。
唔算太貴,岩晒幾個fd一齊黎食。
15 分鐘 (堂食)
2016-03-12 564 瀏覽
見到芝士雞球特價64蚊半份 就約朋友前來一試結果雞冇雞味 雞肉內仲有好多碎骨 食用時要好小心雞肉好明顯不新鮮 是雪藏那種 加上,根本吾似炸雞 食完有種中伏感覺另外叫多2個拌飯 分別是豬肉和雞肉拌飯很普通 沒特別 提供的醬汁似豆瓣醬 不是韓式辣醬 味淡 不惹味 可以不試 提外話 除男員工 女員工的服務很差 態度很不客氣
見到芝士雞球特價64蚊半份 就約朋友前來一試

結果雞冇雞味 雞肉內仲有好多碎骨 食用時要好小心

雞肉好明顯不新鮮 是雪藏那種

加上,根本吾似炸雞 食完有種中伏感覺

另外叫多2個拌飯 分別是豬肉和雞肉拌飯

提外話 除男員工 女員工的服務很差 態度很不客氣
2016-03-11 491 瀏覽
深水埗, 是一個我恐懼的地方, 因為曾在此被偷竊財物, 但人總是要克服恐懼, 在哪裡跌到, 便要在哪裡起身, 始終, 在這區很多寶物, 就如相機及手機配件, 這區最齊全了。這晚在鴨寮街尋寶後, 在附近覓食, 見到有個位置有人等位, 原來在元朗的119在深水埗開了分店, 新開張有優惠, 我們也去湊熱鬧。不太起眼的門口位置, 餐廳在樓上, 但有派員在地面安排等位叫位等服務。空軍芝士烤雞有半價, 原價$128減到$64, 好抵!!原來餐廳地方不大, 怪不得全場滿座要等位了。和一些韓店一樣, 也是用油桶座位設計, 袋子可放桶內, 吃得更輕鬆。每張桌子上有電磁爐, 原來用來吃韓食很有用呢。用吊落的烏絲燈膽做裝飾, 中間打了一個可愛的蝴蝶結。桌子上有齊碗筷等食具及水還附送一包小的點心麵味道比較清淡, 沒有童x 點心麵那麼濃味, 偶爾吃到像糖粒的東西, 點心麵和糖一起吃真特別。空軍芝士烤雞半份 (50% OFF, 收正價加一) $64盤子上有好多的芝士碎, 還有烤過的雞塊及蕃薯。Makgeolli Shake it $68底下是柚子醬, 上邊是韓式米酒和冰, 搖勻後柚子味濃郁, 味道和米酒好配, 大

空軍芝士烤雞有半價, 原價$128減到$64, 好抵!!
原來餐廳地方不大, 怪不得全場滿座要等位了。
每張桌子上有電磁爐, 原來用來吃韓食很有用呢。
用吊落的烏絲燈膽做裝飾, 中間打了一個可愛的蝴蝶結。
桌子上有齊碗筷等食具及水
還附送一包小的點心麵
空軍芝士烤雞半份 (50% OFF, 收正價加一) $64
盤子上有好多的芝士碎, 還有烤過的雞塊及蕃薯。
Makgeolli Shake it
Makgeolli Shake it $68
底下是柚子醬, 上邊是韓式米酒和冰, 搖勻後柚子味濃郁, 味道和米酒好配, 大大支好抵飲。
K-Sake Rita $48
也是選了柚子口味, 換上了配燒酒, 總覺得燒酒比較嗆喉, 米酒比較易入口, 不過這款燒酒也順口呢。
在試酒的同時, 留意到芝士開始溶了, 並聞到濃濃的芝士香, 因為怕芝士太熱會焦, 所以把爐關小一點。
炸雞可以沾上很多的芝士, 還有拉絲效果, 十分吸引。
烤過的雞件很香口, 內裡肉質嫩滑多汁, 加上咸香的芝士, 實在太惹味了。
本來這幾天我胃不太舒適, 沒什麼胃口, 但遇到這芝士烤雞, 令我重新燃起吃東西的慾望。
這烤蕃薯很甜香, 與別不同, 一試難忘, 追著吃!
雖然芝士有一點點痴底, 但完全沒有焦味, 不影響食味。
只是替洗碗的職員擔心, 這東西真難洗呢。
龍蝦辛辣薄餅
龍蝦辛辣薄餅$88
厚薄適中的pizza, 有著很豐富的芝士層, 咸香滋味, 蝦龍肉放在薄餅上同烤, 肉塊厚實啖啖肉, 爽口帶甜, 蝦味新鮮濃郁。
另外有大大個龍蝦頭放旁邊, 裡面有少許膏和肉, 旁邊的沙律菜沒有醬汁, 光吃有點dry, 有點浪費了它們呢。
很少在韓式的餐廳吃到pizza, 原來也有很水準呢, 最重要是pizza夠多, 加上有些泡菜, 微酸辣感令人會記得它是韓系的啊。
國民烤海鮮半份
國民烤海鮮半份$158
好大堆頭, 底下有好多的娃娃菜, 海鮮部分有有半隻龍蝦、兩隻帶子、兩隻蠔、兩塊魷魚。
以韓式麵豉醬調味, 我們選擇不辣的口味。
蠔好大隻肥美呢
熟了後有一點縮水, 但蠔味鮮濃, creamy爽口。
矜貴的龍蝦, 肉很有彈性又爽甜鮮美。
從側面看是小山丘
帶子肉質滑溜, 亦都有鮮甜味。
魷魚爽滑彈牙, 有該有的魷魚味道。
就是這樣子, 煮到菜開始縮水, 可以把海鮮放到盤底煮熟, 撈勻其他材料就可以吃了。
這一盤有好多的蔬菜, 娃娃菜、蘿蔔絲、大豆芽菜、蔥段, 再加上韓式粉絲, 這種粉絲比較煙靭彈牙, 能保持完整性, 不容易折斷。

在煮食的過程中, 蔬菜出水, 混入海鮮的甜味, 加上麵豉醬, 粉絲及蔬菜吸收了這些湯汁同吃, 夠飽肚又美味, 我很喜歡吃蔬菜, 所以特別欣賞這菜式。

2016-03-03
10 分鐘 (堂食)
Makgeolli Shake it
龍蝦辛辣薄餅
國民烤海鮮半份
2K
2016-03-10 605 瀏覽
晚飯時間,人龍不斷,人齊方可入座。119韓國站原來是屬於辛安東的,所以菜色設計上也甚有辛安東的影子。119韓國店主打是熱門的鏟食,我們都很貪心,想點的很多,結果點到滿桌子也是。跟辛安東不一樣,這裡每枱也有一個爐子,就是用來加熱各款食物。國民烤豚肉 半份($128)入面有泡菜、豆腐、豬腩肉、豬頸肉同車厘茄,肉質嫩滑,豆腐配上調味料和泡菜顯得份外惹味。 國民烤海鮮 全份($228)選了激辛口味,這個可以說是一個海鮮雜菜鍋,菜的種類甚多,有芽菜、紅蘿蔔、椰菜、韮菜等等,海鮮方而有蠔、魷魚、帶子、龍蝦等,海鮮雖是冰鮮材料,但食落也算嫩滑爽囗。而我最愛的,是那撮吸收了海鮮和醬料精華的粉絲,滑溜可口,惹味非常。金湯一隻雞 半份($128)半份份量也挺多,湯底鮮甜,雞香味濃,一口氣喝了四大碗。雞肉肉質不算嫩滑,但配上周邊的醬料味道顯得突出。Mango Smoothie light ($68)Strawberry Smoothie light ($68) 飲品選了沙冰類,果汁沙冰配上燈泡(梳打水)倒插在杯上,賣相別緻精美,味道香甜清新!

晚飯時間,人龍不斷,人齊方可入座。

Mango Smoothie light ($68)

2016-03-08
2016-03-09 835 瀏覽
16.2.2016深水埗被稱為一個舊區, 然而, 在最近, 韓風卻剎入這個老舊的區域.....這天就趁著舊同事兼好友生日, 與她到119Korea Station, 吃一頓簡單的韓食, 作為生日飯. 雖然我們有訂位, 但太多人等位, 我們也等了30分鐘, 才可入座.進到店內, 看到已全滿座了, 人多, 爐多, 煙也多, 不幸地, 我倆被安排坐近垃圾筒附近, 侍應生就在我的一櫈之隔的位置, 傾倒食物殘渣.柚子味Edison Dream($48)是用一個燈泡形狀的器皿盛載, 飲一啖, 哦, 原來只是柚子味梳打而已. 可是, 太甜了, 沒有什麼柚子味可言. 友人點的蘋果味Popeye Cider($48), 我也飲了一啖, 與七喜的味道十分相似, 有酒精成份? 完全唔覺. 對於這個119牛肉伴飯($88), 我是期望它擁有一般的韓式牛肉伴飯的模樣, 但當它送到來時, 卻頓感失望. 牛肉塊只有數片, 也沒有雞蛋, 醬汁的惹味度不足, 因此, 我只吃了少許就算了.空軍芝士烤雞半份($128), 只聽名字已感到邪惡, 當見到實物時, 就更加是邪惡. 烤雞和芝士同放在鐵板上, 待鐵板上的芝士熱溶了,
16.2.2016

空軍芝士烤雞半份($128), 只聽名字已感到邪惡, 當見到實物時, 就更加是邪惡. 烤雞和芝士同放在鐵板上, 待鐵板上的芝士熱溶了, 便可拉芝士包裹著雞塊同吃. 老實說, 芝士味不算香濃. 幸好, 芝士的確可令原本已夠惹味的雞塊, 增添可口. 隨便拿起一件雞塊, 發現每件雞塊的體型也不細小喔, 啖啖肉的, 看來餐廳也頗大方.
龍蝦辛辣薄餅($88)的批底又薄又脆, 且鋪滿香噴噴的芝士. 薄餅上的龍蝦肉, 肉質結實彈牙, 當中的辛辣醬汁也讓人辣得滋味. 頗欣賞以龍蝦頭作伴碟, 為這個薄餅的賣相增加了不少吸引力.
2016-02-16
30 分鐘 (堂食)
2016-03-04 520 瀏覽
環境頗闊大 但晚市人流多可能要等位 豆腐牛肉鍋 ($88*)熱辣辣的湯汁帶微辣 牛肉不少 豆腐卻只有兩片難道是豆腐來貨更貴?清清地又有些蔬菜 平衡了膩感濟洲焗元貝 ($68/4*)大大隻比想像中大 芝士沙拉醬份量多元貝未會太老 頗為易嚼 一口吃一隻滿暢快芝士南瓜年糕 ($58*)mini size原來是小南瓜承載 份量唔多 屬於小吃份量年糕塞滿小南瓜 份量比想像中多 幾飽肚略嫌芝士味太淡 忌廉味都未見突出 南瓜清甜不過味道淡薄 加上煙肉仍未夠鹹香 但尚算一個抵食 特別的小吃食芝士雞郁啲都百幾蚊 依家半價當然好吸引人啦✨鐵鎚芝士雞 (半份 原價$128*)✨ 每枱可以點一個半價菜式 人少少點左半份意想不到份量好多 鐵板上面除咗芝士 雞 番薯意外地仲有年糕 等芝士溶化就可以食 其實好快已經溶化 卷上雞肉後香濃唔太辣 不過雞皮太厚 而且雞塊 雞翼有骨 食落都幾狼狽 番薯爽脆而香甜 反而更吸引menu:

環境頗闊大 但晚市人流多可能要等位
豆腐牛肉鍋 ($88*)
熱辣辣的湯汁帶微辣 牛肉不少 豆腐卻只有兩片

難道是豆腐來貨更貴?
清清地又有些蔬菜 平衡了膩感

濟洲焗元貝 ($68/4*)
大大隻比想像中大 芝士沙拉醬份量多

元貝未會太老 頗為易嚼 一口吃一隻滿暢快

芝士南瓜年糕 ($58*)
mini size

意想不到份量好多 鐵板上面除咗芝士 雞 番薯

意外地仲有年糕

menu:
2016-03-04 427 瀏覽
一放工就同朋友去到深水埗呢間新開的韓國餐廳,不過就算事先已經book定位,去到都仲係要等一等,可能是因爲太出名了吧。今次就試一試得唔得先。入到去環境都算幾韓國,可以將隨身外套同袋擺入凳入面,就唔怕整汙。之後望一望,推薦的有人參雞湯,cheese排骨國民烤海鮮呢個盤都算幾足料,睇落好大個。如果得兩個人就叫一個再加另一樣好啦。味道來講不算突出,如果下次再來我會好有興趣試最出名的芝士排骨。因爲見到隔離人地食好似好好味。豬頸肉呢個算係意料之外,賣相已經不錯,食落更加係好味。推薦第一次來的人都可以試下,如果有叫飯更加可以撈飯.最後呢個飯賣相雖然普通,不過食落好ok。可能本身中意食肉鬆同蟹子,撈埋之後個飯可以用來送烤海鮮同住豬頸肉。下次來要試個雞湯先得。
國民烤海鮮
豬頸肉
2016-03-02
10 分鐘 (堂食)
2016-02-26 833 瀏覽
今日天氣好凍,好想試一間有特別又熱的晚餐,所以就去試一試這一間新派韓國菜。半分空軍芝士烤雞一個熱騰騰的鐵板鋪上芝士、洋蔥、年糕及蕃薯。上面再放上雞件(連骨)然後把鐵板放上一個電子爐上加熱等到芝士開始溶,再連蕃薯一起吃,入口濃郁芝士味再加上蕃薯的甜味,味道帶微辣,非常惹味,當再加熱多十分鐘左右,芝士開始香脆再連同雞件和年糕一起吃,滋味無窮,極邪惡! 柚子味米酒(makgeoli shake)一瓶米酒加入柚子醬同冰塊,自己去搖勻然後到出嚟。甜甜酸酸柚子味入口清甜配上濃濃米香,帶來一個新驚喜,令我們飲完一支再叫多咗一支! 真露煮海鮮非常有創意用大銀水煲放湯海鮮湯有菜、金菇、蘿蔔絲、帶子、青口及蝦。材料好豐富,湯亦很清甜,帶有海鮮味,但偏鹹。熱辣辣而且足夠二人份量。 陸軍拌飯有紫菜,新鮮蔥花及雞蛋同一碗白飯放在鐵板上,再放在電爐上加熱。初時覺得有點怪怪,因為好淸,怕沒有味道。但加熱後再撈,味道幾特別,帶點淡淡的香䓤味及蛋香,不錯的選擇。最重要當天寒地凍的日子𥚃,食完暖暖的感覺!

半分空軍芝士烤雞

柚子味米酒(makgeoli shake)

真露煮海鮮

陸軍拌飯

15 分鐘 (堂食)
  • Makgeoli  Shake
韓國餐廰一向人氣旺盛,今晚Book左係深水埗既119韓國站,時值七點二十分,雖說是晚飯黃金時間,但是晚連場大雨,看到門口既人龍,就知何謂人氣,隊分兩條,Book左位同walk in客都要等,好彩等左十多分鐘已可安排入座,餐廳要走一小段樓梯,但上到去可以觀賞到如此型格既裝修同擺設,也不枉行,連座位也設計獨特,打開蓋子,是個可以放下個人物件的空桶。 一行三個人先叫左半份國民烤海鮮,一上枱已被顏色鮮豔既龍蝦吸引,大量海鮮佈滿係椰菜上, 再配有餐廳特製既韓式蒜蓉辣醬,唔使兩分鍾,經爐火煮滾,嘩,峰煙四起,有暖洋洋既感覺! 龍蝦半隻,還有尢魚仔,帆立貝,生蠔,海鲜入口鮮味十足, 肉質厚實完全冇雪藏味,可見用料新鮮,食到最後既蔬菜粉絲,同甘筍絲索曬D鮮味同韓醬,令人回味無窮。跟住上既牛肉燉鍋,一樣溫度十足,牛肉夠淋滑,湯底帶有濃厚肉汁鮮味,同樣配有雜菜底,感覺完全唔油膩。 之後嚟既蘋果柚子特飲,跟頭頂上照明既燈泡相映成趣,清新既蘋果味配合梳打水, 唔會好甜,生津解渴。另一杯蘋果柚子啤酒,杯內有冰粒同果肉,杯面上那片如白雲狀既棉花糖,最是好看,捨不得把它搗下去,飲品唔只

之後嚟既蘋果柚子特飲,跟頭頂上照明既燈泡相映成趣,清新既蘋果味配合梳打水, 唔會好甜,生津解渴。另一杯蘋果柚子啤酒,杯內有冰粒同果肉,杯面上那片如白雲狀既棉花糖,最是好看,捨不得把它搗下去,飲品唔只好味,而且份量足夠二人飲用,棉花糖慢慢溶化,再下啤酒依然有甜味,值得一試。

最後來既招牌菜空軍芝士烤雞,一樣份量足夠,加熱後侍應前來整理,嘩,芝士動起來,食指大動,一眾芝士迷唔好錯過。

雞件雖然炸過,也保持嫰滑,食落口時雖然外皮變淋,但味道香濃, 連同半溶芝士食落口, 終於明白點解天氣寒冷時出面仲有咁多粉絲來朝聖!

仲有非常甜美既番薯粒、 配有洋蔥、 韓式年糕等配料, 成為一組非常清新既組合。呢餐真係吃得豐富又滿足,而且很超值。

2016-02-20 997 瀏覽
對於住係深水埗既街方黎講,西9龍附近有韓國餐廳係好方便我屋企行過黎都係10mins每檯都有包零食,order完食物等候期間可以食住哩個止口痕先!Popeye Cider HK$48我簡左蘋果味,另有柚子味可以簡飲品上面放左棉花糖,倒入梳打後綿花糖瞬間溶曬,杯內有D蘋果粒,甜甜地,個feel似飲緊7氣Smoothie Light HK$68賣相吸引,相中係士多啤梨味,比Popeye Cider再甜D杯內係冰沙,燈膽裡面既係梳打,價錢貴左小小,但份量大杯,飲唔曬!芝士南瓜年糕HK$58芝土味濃郁,年糕煮得岩岩好煙煙韌韌,好有咬口,食完仲可以刮側邊既南瓜肉食,都幾甜!焗濟州元貝HK$68正常size,唔算大又唔算細而面層既沙律醬加埋芝士好惹味!國民烤豚肉 HK$ 188可以簡半份或全份,相中是全份,材料有泡菜、豆腐、薯角、蕃茄、豬頸肉、五花腩肉肉類本身就熟左,只需整返熱撈混所有材料就食得而煮既過程蕃茄會溶左,好似變左蕃茄汁咁
對於住係深水埗既街方黎講,
西9龍附近有韓國餐廳係好方便
我屋企行過黎都係10mins
每檯都有包零食,
order完食物等候期間
可以食住哩個止口痕先!
Popeye Cider HK$48
我簡左蘋果味,另有柚子味可以簡
飲品上面放左棉花糖,倒入梳打後綿花糖瞬間溶曬,
杯內有D蘋果粒,甜甜地,個feel似飲緊7氣
Smoothie Light HK$68
賣相吸引,相中係士多啤梨味,
比Popeye Cider再甜D
杯內係冰沙,燈膽裡面既係梳打,
價錢貴左小小,但份量大杯,飲唔曬!
芝士南瓜年糕HK$58
芝土味濃郁,年糕煮得岩岩好
煙煙韌韌,好有咬口,
食完仲可以刮側邊既南瓜肉食,都幾甜!
焗濟州元貝HK$68
正常size,唔算大又唔算細
而面層既沙律醬加埋芝士好惹味!
國民烤豚肉 HK$ 188
可以簡半份或全份,相中是全份,
材料有泡菜、豆腐、薯角、蕃茄、豬頸肉、五花腩肉
肉類本身就熟左,只需整返熱撈混所有材料就食得
而煮既過程蕃茄會溶左,好似變左蕃茄汁咁
2016-02-15 1473 瀏覽
今日黎到深去埗見到119唔洗排隊 入去試試先~我地一行2人, 可能下午時間, 人唔多, 坐得都幾舒服! 首先點左牛肉伴飯佢比d韓式醬撈落去, 味道唔錯, 份量, 材料都好多, 有牛肉, 泡菜, 蘿蔔, 青菜, 粟米! 不錯既選擇~另外叫左野牛漢堡拼盤漢堡既包係用烘過既麵包即係多士黎做三層!上層餡料有泡菜 同牛扒!下層餡料用酸菜 同牛扒 加塊芝士 !咁既配搭都幾特別 酸酸辣辣 牛扒不會韌!但用多士做漢堡就好似怪怪地咁 有點乾!另外配沙津同薯角...fusion 西式野!不錯! -然後見到牆上面貼住半價既有半隻金湯雞優惠, 覺得好抵, 又再order! 用一大個煲上菜, 來到時雞還未熟透, 煮左一陣, 店員會來幫手cut開隻雞, 再煲多陣就食得了! 雞湯很鮮甜, 雞都好滑呀! 但個湯比較油左小小~ 哩個又名Edison Dream -apple味, 其實係即係蘋果梳打 !入面有啲果肉粒粒...我覺得太甜...總括119韓國食物不錯, 下次會再試!
今日黎到深去埗見到119唔洗排隊 入去試試先~
我地一行2人, 可能下午時間, 人唔多, 坐得都幾舒服!

首先點左牛肉伴飯
牛肉伴飯
佢比d韓式醬撈落去, 味道唔錯,
份量, 材料都好多,
有牛肉, 泡菜, 蘿蔔, 青菜, 粟米! 不錯既選擇~

另外叫左野牛漢堡拼盤
野牛漢堡拼盤
漢堡既包係用烘過既麵包即係多士黎做三層!
上層餡料有泡菜 同牛扒!
下層餡料用酸菜 同牛扒 加塊芝士 !
咁既配搭都幾特別 酸酸辣辣 牛扒不會韌!
再煲多陣就食得了!
雞湯很鮮甜, 雞都好滑呀! 但個湯比較油左小小~
Edison Dream
哩個又名Edison Dream -apple味,
其實係即係蘋果梳打 !
入面有啲果肉粒粒...
我覺得太甜...

總括119韓國食物不錯, 下次會再試!
2016-02-13
牛肉伴飯
野牛漢堡拼盤
2016-02-12 1360 瀏覽
呢間119其實比其他分店便宜,但食物質素當然都會因應價錢調節。裝修漂亮,不過因為剛開張,所以d staff又不很熟手。人流太多,搞到他們做到有點燥,落order又錯。不過隨著時間流逝,他們應該可以越做越好。。。。此蟹肉cheese pizza幾好味,好薄,貴了一點OPENRICE 個app成日有error,load到一半又load唔倒, 搞到成日我辛辛苦苦寫完的blog要重新再寫 😡😡😡😡😡成日有意想不到的問題發生,就算我幾小心預防都好都會有問題 此食評本來寫了很多,現在不想再重新寫過所以簡化了

[IMG:2
此金雞湯用的金煲很漂亮但味道怪
熱蘋果茶極甜,而且來的時候已經涼了。

此蟹肉cheese pizza幾好味,好薄,貴了一點

此食評本來寫了很多,現在不想再重新寫過所以簡化了
比較便宜的韓式牛肉燒 88HKD
30 分鐘 (堂食)
2016-02-10 1239 瀏覽
韓風真的超厲害, 韓式餐廳已經多到爆但熱潮還是絲毫未有減退的跡象, 這次就跟兩個好友去新開的 119 韓國站吃吃看餐廳以礦場作主題, 牆壁和吊燈都很有特色, 別出心裁空軍芝士烤雞是必點, 因為芝士超吸睛, 另外也點了真露海鮮湯、119 牛肉伴飯和 Makgeolli Shake, 三個女生來說其實很能吃Makgeolli Shake ($68) 加了柚子醬, 甜甜酸酸的柚子香加上微微酒香很易入口, 好喝得 encore 了一次119 牛肉伴飯 ($88) 屬正常水準, 多種蔬菜和牛肉加上惹味的麵豉醬伴飯很難出錯, 是飽肚之選空軍芝士烤雞 (大, $188) 以鐵鏟盛載, 不但沒有粗擴感, 還帶幾分可愛份量很驚人, 有超多雞件、蕃薯和芝士, 待芝士全都溶掉後就可以吃了~ 雞件微辣, 加上大量芝士就是超邪惡!!! 蕃薯軟稔香甜, 超好吃, 我都一直在找蕃薯來吃當然少不了拉絲照~~中間還有年糕, 軟糯煙韌, 很好吃真露海鮮湯 ($98) 以大水煲作器皿, 很創新海鮮湯裡有生菜、金菇、帆立貝、青口和蜆等, 很豐富, 湯頭清澈, 味道鮮美中帶微辣, 唯一是有點太鹹 (連我這等重口味人士也覺得太鹹
餐廳以礦場作主題, 牆壁和吊燈都很有特色, 別出心裁

當然少不了拉絲照~~
中間還有年糕, 軟糯煙韌, 很好吃
真露海鮮湯 ($98) 以大水煲作器皿, 很創新
海鮮湯裡有生菜、金菇、帆立貝、青口和蜆等, 很豐富, 湯頭清澈, 味道鮮美中帶微辣, 唯一是有點太鹹 (連我這等重口味人士也覺得太鹹)
食物不錯, 雖然未算太突出, 但份量大, 價錢亦比同類型餐廳便宜不少; 另外也很喜歡餐廳的輕鬆氣氛和裝潢, 很適合跟三五個朋友一起吃, 如果能改善人手不足的問題就沒有甚麼可以挑剔了
2016-02-02
  • Makgeolli Shake
  • 空軍芝士烤雞
  • 真露海鮮湯
1K
2016-02-07 1473 瀏覽
突然韓食癮起,不一定要燒肉不一定要放題,有時候吃小吃一樣滋味過癮!推介119 Korea Station,快靚正,服務都不錯,價錢合理,想食就食,約一大堆friends又或是兩口子來,一樣可以!芝士烤雞鐵板上,檯上有加熱電池爐,所以可以睇住芝士溶化,實在爽皮!這個可以點半份或全份,圖中是半份,份量真不少。內裡還有洋蔥和蕃薯粒和年糕,少許辣,好惹味!芝士溶化後可以不停卷住雞肉,亦可以用較剪剪一剪芝士。最好的是,吃到一半又可以再加熱,芝士又可以拉絲一次,好棒棒~野牛漢堡拼盤,好特別,這個必點!傍邊有一堆炸粉絲,另一邊是沙律菜,甜甜的,加些炸粉絲下去增加口感不錯的!主角野牛漢堡,麵包是烘底麥方包,牛肉是牛扒兩塊,上面有大量泡菜,添加辣度,滋味滿分!下面還有一塊芝士,如果可以半溶就好了。牛肉味一般,實在調味搭救,索價才$68,還有甚麼苛求的!吃這麼多肉,就吃一點沙律,這是花園沙律,其實和野牛漢堡的那一杯差不多,不過多了不少西柚和巴馬火腿,沙律汁是甜甜的,應該是蜜糖,所以幾特別的,怪不得叫花園沙律!來到119怎樣都要叫特飲,popeye cider好得意,上面有一球棉花糖,加了西打後會慢慢溶化,
來到119怎樣都要叫特飲,popeye cider好得意,上面有一球棉花糖,加了西打後會慢慢溶化,甜度適中,底部有柚子,味道和傍邊的燈膽其實是一樣的,價錢也一樣,所以叫那杯都沒差啦~還有不少特色小食,有機會必定會再來試試,絕對是一家會令食客回頭的食店。