餐廳: 181 FORTNUM & MASON
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-05-01 1050 瀏覽
Fortnum & Mason 對於喜歡英國文化,或者話喜愛英式下午茶既人都值得一試,一究其深受英女王、英國王室喜愛既原因。Fortnum & Mason 有兩層,餐廳係二樓,要穿過地下商店上樓梯先去到。用餐當日每枱都有食客,所以冇影環境相,但可以係餐廳官網見到,佢裝潢係充滿古典英倫風,尼羅河綠(Eau de Nil)既牆襯托橙啡色既梳發,設計師巧妙咁利用顏色帶領食客穿越到19世紀既英國,就好似你係隔離檯會見到福爾摩斯咁。身為英國以外唯一分店,香港店既獨特之處係佢伴有維多利亞港景色,四時日夜景更替,氛圍感十足。食物方面,雖然係2人份量,但甜點一開始只係會上每樣1件,之後係可以再refill.對於相機食先既港女無疑食物顏色唔夠 eye catching.味道方面,最出色既係finger sandwiches, 有下面呢5種:1. 青瓜配仁香黃油忌廉芝士2. 鮮雞蛋配松鑫蛋黄醬3. Fortnum's 煙燻三文魚配橙香酸豆牛油醬4. Suffolk火腿配哈巴那羅辣椒醬5. 加冤雞沙律其實5種都好出色,一開頭值得每樣食一件試味,但如果要refill, 我推介2-5,因為青瓜相對較普通,而其他

食物方面,雖然係2人份量,但甜點一開始只係會
上每樣1件,之後係可以再refill.對於相機食先既
港女無疑食物顏色唔夠 eye catching.

1. 青瓜配仁香黃油忌廉芝士
2. 鮮雞蛋配松鑫蛋黄醬
3. Fortnum's 煙燻三文魚配橙香酸豆牛油醬
4. Suffolk火腿配哈巴那羅辣椒醬
5. 加冤雞沙律

其實5種都好出色,一開頭值得每樣食一件試味,但如果要refill, 我推介2-5,因為青瓜相對較普通,而其他4款味都係入口會眼前一亮,果日見到隔離枱兩個女士都係只refill finger sandwiches😋

Scone 方面中規中矩,咬落鬆軟,個人鍾意牛油味重d既scone. 佢配以兩款醬:
1. 凝脂忌廉
2. Fortnum & Mason草莓果醬與檸檬酪
果醬新鮮、酸甜酸甜,clotted cream 質地易揸有奶油香。

甜點方面,佢賣相冇酒店出品果d咁精雕細琢,感覺似平時甜品店買既咁,味道偏甜、不過不失,冇特別refill.

蛋糕🍰每round唔同,有兩款揀,我哋都揀左外形吸引既粉紅色,不過聽唔切叫咩名,味道大眾化。

一定要refill finger sandwiches,係主打

另一個主打係佢地既茶,紅茶、烏龍茶、白茶、綠茶,仲有Fortnum famous’ blends 調配茶,建議早d去到商店,試聞下唔同茶,又了解下每款功效同飲用時間,就可以揀到自己鍾意既tea配afternoon tea啦😆。

食完afternoon tea會有張即日商店discount card,都有好多精美產品。
Fortnum & Mason 做緊買1送1 優惠,去到21/4 ,星期六日除外見未食過,又幾抵,就試下佢之前聽落都幾人氣食後感: 好麻麻🫤自己好鐘意食甜點,周不時都會high tea 一下如果你們食過Rosewood tea ,呢間可以唔洗試😌被安排入座海邊位,呢個point 係唔錯先黎係茶品,英式茶,連中式茶都有,選擇都頗多,茶壺幾靚☺️☺️我揀左Margaret’s Hope,茶味好濃,倒入杯中都嗅到佢既香氣3層下午茶,用三隻簡單的碟將甜點鹹點送上老實講,少少失望,甜點最頂層佢竟然係每款1件,我叫的是2人set !😒不過佢碟上所有item 都可以refill 最底層: 有5款三文治,真係食三文治都食飽其中鮮雞蛋配松露蛋黃醬,Suffolk 火腿配哈巴那羅辣椒醬係最好味😋😋青瓜配仁香黃油忌廉芝士係最唔好食中層:原味及提子scones食落仲係暖暖的有3款醬: clotted cream,strawberry preserve & lemon curd Lemon 🍋 curd 係偏甜,但都幾清新既最頂層-甜品系列,有5種當中焦糖燉蛋撻係全個set 最好味,creamy 得黎,又做到入口即
見未食過,又幾抵,就試下佢
之前聽落都幾人氣
食後感: 好麻麻🫤

自己好鐘意食甜點,周不時都會high tea 一下
如果你們食過Rosewood tea ,呢間可以唔洗試😌

被安排入座海邊位,呢個point 係唔錯

3層下午茶,用三隻簡單的碟將甜點鹹點送上
不過佢碟上所有item 都可以refill

最底層: 有5款三文治,真係食三文治都食飽
青瓜配仁香黃油忌廉芝士係最唔好食

中層:原味及提子scones
食落仲係暖暖的
Lemon 🍋 curd 係偏甜,但都幾清新既

最頂層-甜品系列,有5種
當中焦糖燉蛋撻係全個set 最好味,creamy 得黎,又做到入口即溶的感覺
紅色個粒我同朋友share 都食得曬
粉紅色個條,原先諗住切落去會係脆,點知係稔,中間有好甜既醬
黑色,同青色個舊,真係甜到食唔落😢😢😩
飲左2-3杯茶我個口都仲係甜

本身有少少期待甜品
再一次令我O 曬咀
得2款蛋糕,玫瑰🌹開心果蛋糕,紅絲絨蛋糕
真係好睇唔好食🫣
仲話每人只可以選1款,冇得再添食,話行完一round 有多先再分比我
職員切蛋糕個陣,又眼都突埋
勁薄切蛋糕🤣🤣

先講開心果蛋糕,佢中間係有開心果粒,不過蛋糕較硬身&‘鞋’口,
食唔到鬆軟的感覺
紅絲絨蛋糕,佢中間舊cream 真係大到不得了
呢舊鬆軟d

我mark低左話友人生日🎂要celebration
佢上左件鮮果cheesecake
呢件cheesecake 絕對好食過碟上的甜野

真係唔好意思
寫到咁負評,因為食過其他tea,覺得出面更好吧
最頂層
下午茶
中層
  • 下午茶
2023-04-09 1980 瀏覽
Fortnum & Mason 呢間英式餐廳,相信大家都唔陌生,係英國擁有好高嘅知名度,主要出名食 afternoon tea 🫖 ,成個餐廳望住一覽無遺嘅維港海景 ,成個裝修環境都好英倫style 🇬🇧 Afternoon Tea ☕️ $588/位餐廳有幾款course 俾你選擇,分別係high tea set, afternoon tea set 同埋vegetarian tea set ,我哋就揀咗佢哋嘅afternoon tea set 🍵 ,tea set 嘅嘢全部都可以refill 🫶🏻🙊Welcome snack : Cream cheese with salmon 食落去都幾Creamy ,作為開胃菜夠晒清新主菜方面,我哋分別揀咗兩款維多利亞龍蝦松露奄列 🦞 龍蝦松露奄利個表面烘到好薄脆嘅感覺,食落去又香又滑好重蛋味,配埋啲龍蝦肉食落去成個感覺加晒分火腿班尼迪蛋水準之作,份量都幾足料🤡啲蛋汁滲晒落去個Benedict 到,正呀!鬆餅 🥞 鬆餅分別有原味、提子味同蔓越莓鬆餅,不嬲都知道F&M嘅scone 出晒名,食落去真係感覺到同出面嘅分別!咬落去個口感一啲都唔乾,而且

Afternoon Tea ☕️ $588/位

食落去都幾Creamy ,作為開胃菜夠晒清新

主菜方面,我哋分別揀咗兩款
維多利亞龍蝦松露奄列 🦞

火腿班尼迪蛋

鬆餅 🥞
鬆餅分別有原味、提子味同蔓越莓鬆餅,不嬲都知道F&M嘅scone 出晒名,食落去真係感覺到同出面嘅分別!咬落去個口感一啲都唔乾,而且好重牛油味🧈 ,有三種醬料可以俾你揸落去,分別係cream ,草莓果醬同埋檸檬酪🍋

甜品
上層嘅甜品🍮都係啲迷你撻朱古力蛋糕,另外其實仲有蛋糕車可以推去你面前俾你選擇,但🖤黑白配⚪️實在太飽嘅關係,所以冇食到😹😹😹
這間餐廳每1,2個月就會轉一次menu ,而這次menu是以蘆筍為主題😛 🍽頭盤: 鮮蘆筍梳乎厘伴紅菜頭及羊奶芝士🐏🧀  $308 淡淡的蘆筍香味,配上軟綿綿的梳乎厘🤤 感覺不會很膩,很特別👍第一次吃不是甜點,而是咸點的梳乎厘🙈 梳乎厘質感很滑,很輕盈但又不會充滿空氣感🥰而羊奶芝士濃厚的香味和紮實的口感將梳乎厘變得更不平凡😏推薦~~ 鮮蘆筍濃湯伴鵪鶉蛋煙燻鱈魚及法式酸忌廉🥣  $188 這個濃湯蘆筍味好濃郁,雖說是濃湯,但沒有平常餐廳那種有顆粒感的濃湯,它的質地挺滑👍不過小妹覺得可能蘆筍味太濃,所以有點青草感🤣而且不太吃得出其他食材的感覺 主菜🍽: 慢煮和牛牛小排🥩伴薯蓉及羽衣甘藍   $448 果然慢煮的話肉質會特別嫩滑😋 牛味濃🐮 但小妹覺得最特別一提是薯蓉!!🥔 只看表面以為是玉子豆腐或蛋🥚因為它的表面十分光感,沒有平常薯蓉的粒粒感,十分嫩滑軟綿🤤 香蒜辣椒龍蝦,布里克瑟姆蟹意粉🦞🦀🌶   $388 意粉很香很惹味,醬汁偏稠🙈 蟹肉🦀及龍蝦肉🦞 肉質彈牙,而且份量足夠,但整體意粉份量偏少 🥺 威靈頓蘑菇🍄配千層薯🥔,豆角及雪梨酒醬   $288威靈頓蘑菇的酥皮金黃,質地酥脆👍而千

🍽頭盤:

鮮蘆筍梳乎厘伴紅菜頭及羊奶芝士🐏🧀  $308

鮮蘆筍濃湯伴鵪鶉蛋煙燻鱈魚及法式酸忌廉🥣  $188

主菜🍽:

慢煮和牛牛小排🥩伴薯蓉及羽衣甘藍

慢煮和牛牛小排🥩伴薯蓉及羽衣甘藍   $448

香蒜辣椒龍蝦,布里克瑟姆蟹意粉🦞🦀🌶   $388

威靈頓蘑菇🍄配千層薯🥔,豆角及雪梨酒醬   $288
威靈頓蘑菇的酥皮金黃,質地酥脆👍而千層薯比普通焗薯更加有層次感,外層香脆,十分香口惹味😋雪梨酒醬的酒味頗突出,昇華了威靈頓蘑菇的味道🤩

傳統自選火焰薄餅

🍨甜品
傳統自選火焰薄餅(菠蘿🍍)   $188/2ppl

非常吸睛的甜品😍 是BBQ燒菠蘿的香味🍍,超香❣️薄餅偏甜,但配上菠蘿的微酸和開胃的乳酪雪芭,一點都不膩,反而十分開胃 🥰

Zealong Aromatic Oolong Tea 🍵   $108
茶很清香🍵,有淡淡的花果味🌸,十分解膩🥰

總結:餐廳環境好,員工服務也很好,可以邊欣賞維港景色邊享受美食,十分適合慶祝週年紀念❤
慢煮和牛牛小排🥩伴薯蓉及羽衣甘藍
傳統自選火焰薄餅
  • 慢煮和牛牛小排伴薯蓉及羽衣甘藍
早排留意到呢間位於尖沙咀海旁嘅下午茶買一送一,即刻同朋友book咗枱過嚟慶祝佢嘅生日🥳 今次食嘅係佢哋嘅afternoon tea ($588/pax)🫖呢度嘅鬆餅好大個,一上枱嘅時候係微暖嘅,內裏都夠濕潤,但係略嫌第一輪嘅鬆餅有少少Overcooked,第二輪refresh嘅鬆餅就啱啱好🤏🏻 配埋佢哋嘅clotted cream,草莓果醬同藍莓果醬都唔錯,自己更加鍾意藍莓果醬,味道更加豐富🫐五款手指三文治麵包都好鬆軟,當中最令我滿意嘅就係鮮雞蛋配松露蛋黃醬,佢個松露味都幾出,但係整體來講餡料都偏少,所以唔係好食到佢餡料嘅味🫢五款甜點就以慕絲蛋糕為主,但係味道都未算好濃郁,最好食嘅係吉士撻,夠香同夠滑,撻皮夠鬆化,另外比較好嘅係青蘋果慕絲蛋糕,紅桑子朱古力蛋糕就正正常常,但係伯爵茶慕絲蛋糕就冇乜味,櫻花馬德蓮更加係甜到懷疑人生🫠除咗三層架下午茶,佢哋仲會有個蛋糕trolley,每日嘅蛋糕款式都唔同,當日係玫瑰開心果蛋糕同埋紅絲絨卷蛋,自己覺得玫瑰開心果蛋糕幾特別,而且食到開心果仁💚 不過蛋糕體就比較粗糙🫢紅絲絨卷蛋都夠濕潤,buttermilk份量比較多,兩款甜度都適中💝因為今次朋友生

因為今次朋友生日,餐廳仲送咗cheesecake畀佢,呢件cheesecake真心超滑,芝士味都算濃郁,畫埋碟幾有心思🫶🏻
茶品叫咗Irish breakfast 同Royal blend,自己覺得後者更加出色,有一種甜甜嘅後調☕️

始終呢一間係來自英國嘅皇室御用品牌,所以佢哋用餐嘅細節都令人感受到嗰種英國皇室嘅優雅氣派🇬🇧侍應全部都好有禮貌,加埋成個雅致嘅環境同無敵維港景色,成個用餐體驗都唔錯👍🏻 雖然佢呢度所有單品都可以refill,不過如果要正價過嚟食呢個下午茶嘅話就有少少貴,抵唔抵食就見仁見智🤣
2023-04-04 1751 瀏覽
這次已經是我第三次來這裡用饍, 除了公司附近餐廳或者連鎖食市之外, 可以令我再品嘗三次的可說是寥寥可數, 應該只有三至四間。所以這裡的食物質素是非常有保証, 前兩次我都是品嘗午餐, 今次因為有個「二人同行一人免費」的下午茶優惠, 所以就非要來試試看。 除了價錢半價之外, 三文治跟各類小蛋糕都是可以任意添食!! (附加資料: 優惠截止4月21日, 要先預約並給予$500 deposit以防有人突然no show, 3日前是可以取消booking) 基本上兩次的體驗都是食物要來衝激我的味蕾, 或許是我比較好運, 第一次來是21年6月, 第二次是22年1月, 兩次的餐單食物已經有所不同, 我可以試到更多不同的味道!還記得第一次來是花了點時間找餐廳正確位置, 它並不是在K11 Musea裡面, 要穿過K11 Musea, 再沿著海旁走過來, 餐廳正正是面對著海旁的方向。這裡分開兩層, 下面是售賣店裡的茶包, 最有名的就是Royal blend, 另外都有果茶, 朱古力, 曲奇及一些茶具用品。由於這次的重點是下午茶, 所以店內銷售的商品我就沒有續一拍下來。 店內的裝修主要以水藍色為主, 會給人很

這裡分開兩層, 下面是售賣店裡的茶包, 最有名的就是Royal blend, 另外都有果茶, 朱古力, 曲奇及一些茶具用品。由於這次的重點是下午茶, 所以店內銷售的商品我就沒有續一拍下來。 店內的裝修主要以水藍色為主, 會給人很柔和的感覺。 如果從海旁那邊的門口進來還可以看到兩個很特別的飾物, 其中一個就是大大的茶壺正在倒茶到茶杯的金色飾物, 除了很吸睛, 亦帶出賣點, 皇室茶葉的味道正正是其中一個賣點! 另一個飾物就是三隻茶杯, 同樣是金色的。
從地下往上層去就是餐聽, 經過一條樓梯, 旁邊是一幅不同品種的樹的壁畫, 懸空掛著一盞水晶吊燈, 看上去貴麗堂皇, 跟其他裝飾配合得好好, 完全沒有違和感。
一上到去可以看到一個bar枱, receiption前面有一台琴, 相信某些時候會有人伴奏就更加有氣氛。 跟receiption告知姓名, 她就會帶你去你的位置, 如果有任何要特別狀況, 在坐下前她已經會跟你說得一清二楚, 服務態度絕對是一流。
前兩次我都是坐在出面面對海旁的位置, 今次則坐得相對入, 就我來說也是一個新的體驗。
無論是裝修, 餐具, menu都有著一個風格, 是刻意製造的, 滿是英式的感覺。

茶葉方面頭兩次我已經試過Royal blend, Earl Grey, 今次就試了Irish breakfast, 相對這個味是濃一點, 而三隻茶葉還是覺得Royal blend最好的。我跟朋友都認為還是淨喝茶好了, 加了奶就是另一回事。
Irish breakfast
其實它是分開afternoon tea跟high tea, 而今次這個優惠就只用於afternoon tea, 如果可以選擇的, 只看食物我會覺得high tea好像好一點, 而兩個tea本身價錢都是一樣的 - $588 (未加一)
跟一般市面的模式一樣, 都是三層架, 最底層是各款手指三文治, 中間則是鬆餅, 最高就是各類蛋糕。 純粹個人喜好, 每次品嘗high tea我都會以鬆餅為起點。 一來鬆餅是每一個tea set最基本的食物之一, 一試就能看得出餐廳的水準。 二來鬆餅剛拿出來還可以試到餘溫, 一個暖暖的鬆餅總會加分的。
Afternoon tea set
原味及堤子鬆餅 Scones
鬆餅的確還有餘溫, 外脆內鬆化, 味道剛好! 另配有忌廉, 草莓果醬和藍莓果醬。雖然menu是寫檸檬酪, 但它並不是這個味道, 而且還是深藍色的。始終我喜歡的還是忌廉的配搭, 草莓果醬都很好, 唯獨藍莓果醬太甜了。
(P.S. 鬆餅的size稍為大了一點)
原味及堤子鬆餅
手指三文治 Finger sandwiches
種類分別為 (以下是我由最不喜愛到最喜愛的次序):
- 青瓜配仁香黃油忌廉芝士 Cucumber with Nut Brown Butter Cream Cheese
在此, 要跟大家說蔬菜類我是最討厭吃青瓜的。 怎樣我一定要試一試這一款三文治的味道, 吃進之後我即刻大叫一聲"Oh my god!!!", 我幾乎吃不到原本我最討厭青瓜的草青味, 而且加入忌廉芝士, 我竟然可以吃了兩塊! 簡直是匪而所思, 我覺得這個實在是十分Amazing!!!

- 加冕雞沙律 Coronation chicken
題外話: 加冕雞麵包原名是Poulet Reine Elizabeth, 是於1953年為了英國伊利莎白二世加冕典所創作的。 味道是帶點咖喱味, 第一次吃我吃不到, 或許是醬不夠, 第二次才感受到咖喱味。由於青瓜始終是我討厭的菜, 所以還是最不受我歡迎, 但驚喜卻是上面的多一點!

- Suffolk火腿配哈巴那羅辣椒醬 Suffolk ham with Fortnums Habanero relish
進食之前我並沒有看到名字, 本以為是普通的火腿, 吃了後又是另一個surprise! 像是自助餐經常會吃到的ham的味道, 而這款火腿比平常吃的沒有那麼咸, 更易入口! 至於辣椒醬是不辣的, 我覺得它更像酸甜醬。

- Fortnum煙燻三文魚配橙香酸豆牛油醬 Fortnum's smoked salmon with orange caper butter
煙燻三文魚本身已經很喜歡, 再配有獨特的橙香味, 兩者沒有搶走其味道, 只是錦上添花, 增加層次感。

- 鮮雞蛋配松露蛋黃醬 Hens egg with Fortnum's truffle mayonnaise
也許大家會覺得這個只是普通的雞蛋配松露, 很多餐廳都有類似的菜式, 可以說每種配料的分量都是很適中, 完全能吃得到每種材料的味道, 每一啖都是很滿足的松露味, 很讚!
手指三文治
下午茶蛋糕 Afternoon tea cakes
可能下午茶蛋糕會因日子而變化, 所以menu並沒有仔細道出每一款蛋糕的名字, 唯有我自己替它改一改吧, 我沒有什麼天份, 改得差請見諒!
 同樣是以我心目中最不喜歡的次序介紹。

- 青蘋果蓉蛋糕
蛋糕是青蘋果的樣子, 外層只是吃到甜味, 我覺得太甜了。唯一讚的是中間真的放了蘋果蓉, 反而懷疑其實外層是沒有青蘋果的成份。

- 白蘭花泡芺
一吃下去, 泡芺裡的cream是濃濃的花味, 本人對花的味道只屬一般, 所以未必能給予太大愛。但我會覺得這個味道是很特別的! 況且我也吃不出到底這是什麼花的味道, 只能從那一片花瓣去估計, 我自己就認為是白蘭花。

- 粟子波波球
最高的一點星是朱古力, 中間波波入面是粟子加檸檬, 最底層是有個蛋糕曲奇底。雖然這個粟子味是偏淡的, 但因為入面大部份都是粟子, 還是把檸檬味蓋過了。外面粉紅色的我以為會是沙糖造的朱古力, 卻沒有什麼味道的。

- 百香果朱古力撻
上次吃過一件十分濃郁的朱古力蛋糕, 一看這個真的非常期待, 味道卻不是那回事。 外面雖然是朱古力, 都是很濃郁的, 而中間百香果的酸度是遠遠超越了朱古力的界限! 朋友一吃就受不到, 雖然味道不是我期待的, 這種酸的程度我是可以接受, 再者這個配搭倒是第一次試, 很新穎, 也很不錯!

- 蛋撻
從外型來香會以為是檸檬撻, 味道肯定不是。除了蛋之外應該還有其他成份, 因為蛋味不太濃, 比起上面四個, 這個味道是最分不清的, 然而是最好吃的。
各式小蛋糕
除了上面的下午茶蛋糕外, 每枱還可以格外要多兩件蛋糕。她提供了兩款, 我們則各選一試試看。 首先講一講質感, 本以為上面的蛋糕是偏硬的, 卻全都是軟心的。反而這兩件蛋糕, 尤其是cranberry的是非常硬! 味道是不錯的, 但另一款開心果相對出色。
Cranberry卷蛋
開心果蛋糕
除了鬆餅之外, 三文治跟小蛋糕都有refill, 可算是大滿足!! 首先整個afternoon tea也是一如以往, 咸點相對出色; 另外我會覺得lunch比afternoon tea更優勝! 既然有這個千載難逢的機會, 我自然會來試試看, 現在還有另一款high tea未試, 希望會等到它再有其他新promotion。
 唯一美中不足的是三次都是天公不造美的。
2023-04-03
Afternoon tea set
原味及堤子鬆餅
手指三文治
各式小蛋糕
開心果蛋糕
2023-03-27 2940 瀏覽
之前同男朋友去買茶葉,經過見到佢地嘅tea set餐牌~男朋友就深深咁記住左….過左一排咁啱去開k11,佢就主動話不如去食個港女tea😂聽到忍唔住笑表示,咁難得佢講出口 當然要配合下~~💸💸下午茶Tea Set $588/ppl任選一款威爾士芝士多士和烤番茄維多利亞龍蝦松露奄列🌟經典蘇格蘭鴨蛋🌟香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批焗羊奶芝士梳芙厘煙三文魚/火腿/佛羅倫斯班尼迪蛋🌟鬆餅原味和水果鬆餅配凝脂忌廉Fortnum & Mason草莓果醬與檸檬酪下午茶蛋糕(多款糕點選擇)🌟均配一壺Fortnumi's茶品//相信佢哋嘅茶都係信心保證,應該跟個人喜好揀邊款唔錯👍🏻👍🏻佢哋嘅咸食 我哋今次揀咗經典蘇格蘭鴨蛋同香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批((其實仲好想試焗羊奶芝士梳芙厘🥲🥲))~不過整體嚟講我哋今次揀咗兩款都幾好食,味道好好🥰🥰不過我最喜歡嘅係鬆餅!!配埋佢哋嘅果醬忌廉 真係冇得彈😛😛不過好容易唔小心落得太多 就會好肥😂😂不愧係OpenRice食評話係數一數二好食嘅下午茶☕️🫖完全認同~

💸💸

🌟鬆餅
原味和水果鬆餅配凝脂忌廉
Fortnum & Mason草莓果醬與檸檬酪

下午茶蛋糕
(多款糕點選擇)

🌟均配一壺Fortnumi's茶品

相信佢哋嘅茶都係信心保證,應該跟個人喜好揀邊款唔錯👍🏻👍🏻

香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批
經典蘇格蘭鴨蛋
原味和水果鬆餅配凝脂忌廉,Fortnum & Mason草莓果醬與檸檬酪
2023-03-25
香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批
經典蘇格蘭鴨蛋
  • 鬆餅
2023-03-12 2076 瀏覽
一直都中意飲Fortnum and Masion嘅茶。對上一次黎食飯已經係疫情初期,當時覺得普普通通只係食環境,但今次再食,覺得無論環境定食物都非常好☺️所以決定寫一篇食評分享下。基本上黎到都會食威靈頓牛扒,廚師推介medium rare,果然切開嘅顏色都好靚,口感都做到medium rare😋好易切一啲都唔un。蘇皮唔會好油膩而且唔會同件牛扒分太開,夾住一齊食好香口。上菜嘅時候,一如以往,店員會係你隔離烹煮個汁。雖然係打卡嘅moment,但不得不稱讚店員們都非常專業,好仔細咁遂樣介紹,令你有種尊貴嘅感覺😂跟牛扒嘅side dish有焗薯同豆角。焗薯好好食,好重奶油味、細細兜岩岩好☺️太多就會好漏。豆角都配得好合適,當食得太多肉同焗薯嘅時候,食啖豆角,中和左個份油膩☺️非常細心。全晚環境都好舒服,枱同枱之間有一定嘅距離唔會好嘈雜。加上窗外就係美麗嘅維景,真係望住都醉了😂訂位嘅時候,記住remark想要窗邊位吖😉

全晚環境都好舒服,枱同枱之間有一定嘅
  • 威靈頓牛柳
2023-03-07 1642 瀏覽
朋友知我鐘意食港女Tea 專程帶我嚟試試呢間餐廳既afternoon tea我好鍾意食呢間舖頭嘅朱古力餅不過喺香港買真係好貴所以都係間唔中嚟買下過下口癮每次嚟到呢間舖頭都好好奇,樓上究竟係咩嚟我個朋友話樓上係餐廳,有港女tea食但都幾難book我聽完之後就放棄了點知突然之間有一日佢話我知佢book到!咁當然要嚟試吓啦一坐低就order jor afternoon tea之後就欣賞個靚景無幾耐就上左個蕃茄凍湯酸酸的好開胃最底既係五款三文治由左至右分別係火腿三文治、三文魚三文治、牛油青瓜三文治、咖喱雞沙律三文治同埋黑松露蛋沙律三文治最好食嘅係黑松露蛋沙律三文治!之後就到咖喱雞三文治三文魚同埋火腿差唔多 正常味道 冇咩特別最難食係牛油青瓜三文治 refresh 千祈唔好叫佢中間係scone! 好好食 外脆內軟我個人prefer plain scone 最頂嘅係甜品無一款係好食的如果要選擇嘅話,就只能揀個泡芙但都係好難食另外會有蛋糕車推嚟問你要唔要呢個真係唔建議可能因為我食嘅時候係椰子蛋糕真係好一般Clotted cream &jamsAll my fav!Scone 好好食!拍得住manda
朋友知我鐘意食港女Tea
專程帶我嚟試試呢間餐廳既afternoon tea
我好鍾意食呢間舖頭嘅朱古力餅
不過喺香港買真係好貴
所以都係間唔中嚟買下過下口癮
每次嚟到呢間舖頭都好好奇,樓上究竟係咩嚟
我個朋友話樓上係餐廳,有港女tea食但都幾難book
我聽完之後就放棄了
點知突然之間有一日佢話我知佢book到!
咁當然要嚟試吓啦

一坐低就order jor afternoon tea
之後就欣賞個靚景
無幾耐就上左個蕃茄凍湯
蕃茄凍湯

酸酸的好開胃
Chinese  tea

最底既係五款三文治

最好食嘅係黑松露蛋沙律三文治!
之後就到咖喱雞三文治
三文魚同埋火腿差唔多 正常味道 冇咩特別
最難食係牛油青瓜三文治 refresh 千祈唔好叫佢

中間係scone! 好好食
外脆內軟
我個人prefer plain scone
最頂嘅係甜品無一款係好食的
如果要選擇嘅話,就只能揀個泡芙
但都係好難食

另外會有蛋糕車推嚟問你要唔要
呢個真係唔建議
可能因為我食嘅時候係椰子蛋糕
真係好一般

Jam

Clotted cream &jams
All my fav!

Scone 好好食!
拍得住mandarin!
正!

呢個係朋友另外叫比我的cheesecake
呢個蛋糕係今日最好食嘅甜品

呢間餐廳既tea 係任食
食完可以refresh 真係好開心!
2022-08-06
下午茶
蕃茄凍湯
Chinese  tea
Jam
2023-02-18 2085 瀏覽
男友話想食威靈頓牛柳,上網搵到呢間比較多人推介,所以去試吓。餐廳入口喺Fortnum & Mason零售店內,行到店舖中間就會見到一條樓梯,行上一層就到餐廳。侍應安排咗一個角落既位置比我地,雖然唔係窗邊,但同鄰桌都有點距離。我地叫咗威靈頓牛柳同埋雞肝鴨肝多士。肝多士其實似醬既質感,厚厚地塗喺多士上,配點甜甜地既醬,加埋一細舊酸酸地既配菜,香濃既肝醬,配咗一點酸甜味道,食落無咁膩。但如果佢比多幾塊多士就好啦,食咗2塊多士後,肝醬仲有剩。嚟到主菜既牛柳,有專人喺我地面前煮火焰醬汁(因為醬汁有落酒)。牛柳好嫩滑,另外仲跟埋芝士忌廉薯蓉同菜,薯蓉食到一片片既薯仔,好有口感。埋單雖然貴,但真係好好好好味!見到其他4枱客人,都係叫咗威靈頓牛柳,相信大家都係慕名而來。
我地叫咗威靈頓牛柳同埋雞肝鴨肝多士。

2023-02-13
2023-02-08 1768 瀏覽
太懶唔記得post 亦都唔記得影Menu而家連Menu都轉埋😂盡量形容我12月頭食的set~ The sea view, Tiffany blue design and food are all good and comfy for a chill lunchy;3◽️Set lunch [$428]-Appetizer-雞肝多士-(fyi appetizer前係好好吃的sourdough served with room temp butter ;3)無諗過雞肝paste多過多士-v-好香濃 鹹香度恰好 加埋少少nuts增加口感 多士好脆 仲有個酸酸甜甜嘅jam解膩 真心好滿足and a little bit more🤤-Main-燒豬腩肉伴薯蓉-個presentation會唔會太靚…美美的veggie 仲有條curled炸豬皮 豬腩肉大份而且肉質好似pulled pork咁稔 油脂分布平均 薯蓉唔會過多 啱啱好的carb-ness:3 love it!-After-石板街-🍪朱古力榛子酥餅 法國朱古力 雲呢拿雪糕🍨食材還好 都幾大杯 雪糕球biggy desu!Set Menu嘅dr
太懶唔記得post 亦都唔記得影Menu

◽️Set lunch [$428]
-Appetizer-雞肝多士-

-Main-燒豬腩肉伴薯蓉-

-After-石板街-
🍪朱古力榛子酥餅 法國朱古力 雲呢拿雪糕🍨
食材還好 都幾大杯 雪糕球biggy desu!

Set Menu嘅drink揀咗Musea Blend,很香的紅茶🧡Fortnum嘅茶不嬲都有保證~
𝐅&𝐌的𝐭𝐞𝐚 𝐬𝐞𝐭一直非常有名!地點位於維多利亞碼頭的𝐊𝟏𝟏 𝐌𝐔𝐒𝐄𝐀,無敵海景的窗口位相信一定很難訂得到,這次特意早上過來碰運氣,幸運地預訂即日𝟏:𝟑𝟎𝐩𝐦的下午茶位置🥹我們一行𝟐人𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫了𝟏份𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐬𝐞𝐭 以及𝟏份𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐓𝐞𝐚 𝐬𝐞𝐭!那就可以一齊𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡的部分科科😆不過個人覺得定價有點偏貴,不是很值得回頭,體驗過就好😂——— ✤ 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭|$𝟓𝟖𝟖 包括可以𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰的𝟓款𝐟𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐬𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡、𝟐款𝐬𝐜𝐨𝐧𝐞以及𝟐款𝐭𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬。 -✰ 𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐍𝐮𝐭 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 這款是青瓜配仁香黃油忌廉芝士,味道較為清淡不特出,味道非常普通😂只有透薄透光的青瓜片作為中層配料🥒店家看我們吃剩了提議我們可以𝐦𝐢𝐱半份煙三文魚一同進食,就可以𝐛𝐚𝐥𝐚𝐧𝐜𝐞味道,我表示見仁見智吧🤭 ✰ 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐇𝐞𝐧𝐬 𝐄𝐠𝐠 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐅𝐨𝐫𝐭𝐧𝐮𝐦’𝐬 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐌𝐚𝐲𝐨𝐧𝐧𝐚𝐢𝐬𝐞 這款是鮮雞蛋配松露蛋黃醬,𝐭𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞得味道不濃郁,碎蛋沙律𝐜𝐫𝐞

———
✤ 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭|$𝟓𝟖𝟖

✰ 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐇𝐞𝐧𝐬 𝐄𝐠𝐠 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐅𝐨𝐫𝐭𝐧𝐮𝐦’𝐬 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐌𝐚𝐲𝐨𝐧𝐧𝐚𝐢𝐬𝐞 這款是鮮雞蛋配松露蛋黃醬,𝐭𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞得味道不濃郁,碎蛋沙律𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲但同樣略為清淡🥚

✰ 𝐅𝐨𝐫𝐭𝐧𝐮𝐦’𝐬 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐂𝐚𝐩𝐞𝐫 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 這款是𝐅𝐨𝐫𝐭𝐧𝐮𝐦’𝐬煙燻三文魚配橙香酸豆牛油醬!我們也有𝐞𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞了這款(題外話是𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰是可以單獨𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫 𝟏款口味的)味道鹹香、三文魚肥美、酸豆醬也非常清新𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡🐟
✰ 𝐒𝐮𝐟𝐟𝐨𝐥𝐤 𝐇𝐚𝐦 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐅𝐨𝐫𝐭𝐧𝐮𝐦𝐬 𝐇𝐚𝐛𝐚𝐧𝐞𝐫𝐨 𝐫𝐞𝐥𝐢𝐬𝐡
這款是𝐒𝐮𝐟𝐟𝐨𝐥𝐤火腿配哈巴那羅辣椒醬!味道濃郁鹹香,也有𝐞𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞了多一份👍🏻
✰ 𝐂𝐨𝐫𝐨𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧
這款是加冕雞沙律!所謂加冕雞,做法簡易,其實是指去骨的雞肉,拌以特製咖哩沙律醬汁、堅果、乾果而成。𝐧𝐨𝐭 𝐦𝐲 𝐭𝐲𝐩𝐞🤣
✰ 𝐏𝐥𝐚𝐢𝐧, 𝐒𝐮𝐥𝐭𝐚𝐧𝐚 & 𝐂𝐫𝐚𝐧𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞𝐬
原味、提子及蔓越莓鬆餅配上𝐜𝐥𝐨𝐭𝐭𝐞𝐝 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦、草莓果醬以及𝐥𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐜𝐮𝐫𝐝。檸檬餡料酸甜開胃,鬆餅酥化不油膩👍🏻

✰ 𝐓𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐤𝐞
𝐓𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞𝐲上原來只有𝟐款蛋糕🍰有點失望了,原一心以為𝐜𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞𝐬會更多。𝟏款是𝐯𝐞𝐥𝐯𝐞𝐭 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐜𝐚𝐤𝐞蛋卷,味道正常,蛋糕𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐫𝐞稍硬;另𝟏款是𝐩𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐫𝐨𝐬𝐞 𝐜𝐚𝐤𝐞,怪異的玫瑰餡料🌹配上超級鞋口的蛋糕,巨難吃🤮 (三層架的頂層也有一堆亂七八糟具難吃的元素週期表顏色的小甜點🤮)

✤ 𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭|$𝟓𝟖𝟖
包括𝟏份𝐦𝐚𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞、𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰的𝟐款𝐬𝐜𝐨𝐧𝐞以及𝟐款𝐭𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬。

✰ 𝐇𝐞𝐫𝐛 𝐂𝐫𝐮𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐇𝐞𝐫𝐭𝐟𝐨𝐫𝐝𝐬𝐡𝐢𝐫𝐞 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐟𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐃𝐚𝐮𝐩𝐡𝐢𝐧𝐨𝐢𝐬𝐞 這款是香草烤𝐇𝐞𝐫𝐭𝐟𝐨𝐫𝐝𝐬𝐡𝐢𝐫𝐞牛柳配焗薯批,牛肉切開後可以見到肉質粉嫩無比,切下去的時候非常𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,薯批層次分明🥔
2023-01-24 2072 瀏覽
早前去過美國賭城見識過Gordon Ramsay既signature dish 威靈頓牛柳,另外坊間亦都間唔時有呢個菜式,真心係從來冇人整得好食,共通之處就係柴皮乾晒水完全唔好味。今日去咗呢度,其實係預咗同兩個BFF慶祝新年同埋其中一個既生日,無心插柳之下佢新年有個special dish Wellington Steak, 個牛柳中間係嫩既,juicy 同埋有牛肉味。另外一個即刻煮既sauce 亦都好夾,同地獄廚神既柴皮之作真係差好遠!從此對呢個牛柳菜式改觀。另一個係龍蝦意粉,味道普通有啲腥。最後三個女仔一人一個pot of tea, 茶味好正。望住維港食lunch飲茶,爽!最後再係樓下買埋sparkling tea, 滿載而歸😬

另一個係龍蝦意粉,味道普通有啲腥。

MERRY-GO-ROUND MUSICAL BISCUIT TIN第一眼望見經已愛上,滿載着童年回憶。非常夢幻的旋轉木馬,重點是這個曲奇罐是音樂盒啊!!很難不對他一見動心,少女風的包裝設計,相信已深深俘虜了很多妙齡少女😂打開罐盒,有著七款不同口味的牛油曲奇,大部份以果仁為主,但味道真的很一般,曲奇較為乾身和質地較堅實,並沒有想像中那樣出色!

2023-01-06 1468 瀏覽
💗Lunch at Fortnum & MasonBeef Wellington Super Nice 💕在你面前切開和煮汁 整得好美打卡一流 帶子又好食又美 汁配得好好甜點又美又好食😋女士最愛Fortnum & Mason被譽為英女王最喜歡的下午茶但係佢嘅午餐也做得很出色很有名好少威靈頓就做得咁靚咁好食 像是一道藝術品成日買佢嘅茶飲 買佢嘅朱古力食 買佢嘅曲奇餅食今次第一次去餐廳🍴有驚喜💗果然英女王的品味也是要相信的
💗Lunch at Fortnum & Mason
Beef Wellington Super Nice 💕