2021-08-17
好耐冇去過山頂,無意中知道有間日本扒房係果度開左就專程去試下。去到比佢地既環境吸引,面積好大而且有情調,客人唔多。食物方面,我地點左 4-Course Testing Menu。4 Courses 包括:前菜、法式清雞湯、主菜(4款選擇)同甜品。.....先講前菜,有兩款選擇包括:黑松露大啡菇•配和牛溫泉蛋及 日本帶子伴牛油果蓉•配魚子醬海膽及柚子果凍。兩款前菜賣相都好精緻,帶子新鮮,味道清新,配上牛油果蓉同魚子醬海膽,喚醒了味蕾;黑松露大啡菇切開會看到蛋漿湧出,好吸引!入面釀有和牛肉碎,上面舖了一層芝士,連蛋漿入口,口感多汁鬆軟。.....法式清雞湯,餐廳話呢個雞湯係用雞既精華熬出嚟,無添加任何糖、雞粉及味精!湯既顏色好清晰,中間有隻鵪鶉蛋同少少魚子醬,飲落味濃帶少少甜味,相信都有加少少肉落去煲。.....主菜方面,我地點左法國烤雞及慢煮牛小排。法國烤雞有好多香草係面,亦塗上了蜜糖去烤焗。香草味好濃好出,我個人都幾鐘意。而且,雞口感超嫩滑,雞皮好脆薄,好juicy!慢煮牛小排亦肥瘦均勻,表面亦塗上了蜜糖去烤焗,朋友都讚好味。.....最後甜品係豆腐雪糕加雜莓,面頭有一大舊棉花糖,賣相
.....
最後甜品係豆腐雪糕加雜莓,面頭有一大舊棉花糖,賣相吸晴。