2021-11-21 760 瀏覽
Anniversary 總要有啲儀式感,早兩年一定搭飛機去慶祝,今年冇得飛,唯有去食餐好嘅🤤37 Steakhouse係東京人氣高級扒房,係山頂廣場佔地7000尺,環境非常大,好有情調,窗口位仲可以睇到維港景色,絕對適合慶祝🥂我哋叫咗兩個套餐 第一個套餐係:Tasting Menu六道菜套餐 : 精緻餐前小點+前菜+湯+意大利飯+主菜+甜品🍴AMUSE BOUCHE 精緻餐前小點Parma Ham Breadstick, Foie Gras Mousse with Fig. Beef Tartar wich Crispy Cone巴馬火腿脆條• 無花果鴨肝慕斯。牛肉他他脆筒🔺巴馬火腿好鮮味,鴨肝好creamy好香,牛肉他他煙煙韌韌,係個黑色脆筒淋左少少🍴Whole Japanese Scallop, Avocado Puree,Uni Caviar with Yuzu Ponzu Jelly日本帶子伴牛油果茸. 魚子醬海膽. 柚子果凍🔺兩塊帶子好鮮味, 中間估佢唔到原來有海膽夾喺中間,海膽好鮮甜,面頭舖左魚子醬,伴碟嗰啲柚子果凍好清新🍴Lobster Bisque with Crab

我哋叫咗兩個套餐

第一個套餐係:Tasting Menu

🍴AMUSE BOUCHE 精緻餐前小點
巴馬火腿脆條• 無花果鴨肝慕斯。牛肉他他脆筒

日本帶子伴牛油果茸. 魚子醬海膽. 柚子果凍

🍴Lobster Bisque with Crab Meat
蟹肉龍蝦湯
🔺加咗$48 轉龍蝦湯,龍蝦湯好濃,可能我平時食得比較清,就覺得重口味左dd

🍴RISOTTO 意大利飯
Barley Risotto with Fresh Uni and Miso Sauce
海膽味噌薏米飯
🔺呢個海膽飯有驚喜, 全碟海膽汁拌飯, 完全感受到海膽係海裡面的鮮味,啱晒我呢啲海膽控

🍴Slow Cook U.S. Prime Short Rib in Bone
慢煮美國頂級牛小排
🔺加咗$68 要牛小排, 因為係用慢煮烹調,肉質好淋好juicy, 燒得好香好脆

🍴DESSERT 甜品
🔺棉花糖.雜莓. 雪糕
非常可愛的甜品😍一球雪糕仲有水果伴碟,出面有一大舊棉花糖整成一個球,仲加咗一支蠟燭俾我哋影相打卡📸

第二個套餐係:
5-COURSE TASTING DINNER MENU

🍷Welcome Drink
迎賓特飲
🔹杯飲品有好香既桃味,加埋薄荷葉好清新

🍴APPETIZER 前菜
焗和牛大啡菇伴溫泉
🔹烏籠+帶子殼賣相太靚了! 🤩
大啡菇切開會爆蛋漿,入面有和牛肉碎,入口重牛味帶芝士香。

🥄SOUP湯
Maitake Mushroom Consommé
舞茸清湯
🔹用七種藥材製成嘅,好重藥材味,應該幾滋補😅
🔹餐包都好鬆軟,我平時唔會食餐包,我都試晒咁多個

🍴RISOTTO 意大利飯
鮑魚薏米飯 •魚子醬
🔹鮑思好大隻,仲有埋魚子醬,賣相一流,薏米飯好有咬口

🍴Belgium Prime
Dry-aged Striploin (150g)
比利時乾式熟成西冷
🔹西冷大個一塊手掌, waiter 幫我order 左medium rare, 個扒就鞋左少少

🍴DESSERT 甜品
🔹棉花糖.雜莓. 雪糕
同另外一個套餐既甜品一樣

原價 Original Price $1,088
即場做FOODIE 會員尊享價$888

總結呢餐飯食得好開心,侍應嘅服務態度一流,每上一道菜都會向你介紹。

另外環境好舒服💜食物質素又好高♥️

OCT 2021男友生日來吃吃喝喝慶生~也蠻久沒來山頂看個夜景順便順便~哈哈 那天的黃昏好美 (•ө•)♡  37 Steakhouse & Bar Hong Kong 在一樓喔~門面蠻美的~ 佔地7000呎,座位數很多也很寬闊,做起來很舒服~窗邊位置也看得到夜景喔! 【 MENU 】當時的菜單~菜單會變化,詳情須上官網看喔!  ALC MENU : Lunch MENU:  DINER MENU: (以上圖片來源:官網)我們都點4品套餐~然後加一個Carbonara的義大利麵 我們得到了窗邊的位置~可以看得到夜景喔!(不過那也是前30分鐘的事,後面因為室內空調太冷所以窗戶都霧了@@,真心建議冷氣不要太冷....,不環保又浪費了美麗的景觀....,大家記得去的話要帶穿去北極的外套喔.....-.-哈哈開玩笑的...總之一定要帶外套!差點冷死....) 餐前麵包們都很好吃!!尤其是兩個圓麵包!左邊是鹹的,右邊是甜甜的 (‘u’)又香又鬆軟~喜歡 ♡ 【日本帶子伴牛油果茸•魚子醬海膽•柚子果凍】帶子很鮮很好吃!上有魚子醬,底部有海膽配上柚子醬油很像置身在海洋裡~~很好吃! 【焗黑松露大啡菇
OCT 2021

男友生日來吃吃喝喝慶生~

也蠻久沒來山頂看個夜景

順便順便~哈哈

那天的黃昏好美 (•ө•)♡

門面蠻美的~

佔地7000呎,座位數很多

也很寬闊,做起來很舒服~

窗邊位置也看得到夜景喔!

【 MENU 】

當時的菜單~

菜單會變化,詳情須上官網看喔!

ALC MENU :
 Lunch MENU:
 DINER MENU:
(以上圖片來源:官網)

我們都點4品套餐~

然後加一個Carbonara的義大利麵

我們得到了窗邊的位置~

可以看得到夜景喔!

總之一定要帶外套!差點冷死....)

餐前麵包們都很好吃!!

尤其是兩個圓麵包!

左邊是鹹的,右邊是甜甜的 (‘u’)

又香又鬆軟~喜歡 ♡

【日本帶子伴牛油果茸•魚子醬海膽•柚子果凍】

帶子很鮮很好吃!

上有魚子醬,底部有海膽

配上柚子醬油

很像置身在海洋裡~~

很好吃!

【焗黑松露大啡菇•和牛•溫泉蛋】

擺盤很特別,拍起來很美~

爆漿的溫泉蛋~

和牛味道好濃郁

加上松露獨特的香味很美味的一道料理~

【法式清雞湯】

真的很清的清湯~

感覺到一股健康的氣味哈哈

總體來說是好喝的!

但如果想要濃郁一點的味道可能要點下面那款了

【蟹肉龍蝦湯】

很濃郁的濃湯

味道甜甜的好喝!

【卡邦尼高級小麥扁意粉 】

很像雲朵甜品哈哈

用棉花糖當罩子

打開後還有驚喜

蠻特別的~

棉花糖也好吃~很有回到童年的感覺!

精選甜品
裡面裝著冰淇淋還有一兩種水果~

算還不錯嘍。

用完餐後就去觀景台拍拍照啦

山頂的夜景一樣很美!!

(´∀`)♡

結束
2021-10-23 836 瀏覽
🔸一入餐廳門口就係一幅好靚嘅打卡牆🔸很精緻的餐廳,用餐環境很舒適。當晚覺得有點冷,有向餐廳可借披肩🔸今晚享用嘅係二人套餐,當中前菜和主菜都可以自行選擇。🔸今晚亦都加錢upgrade左做龍蝦湯🔸頭盤的賣相相當可愛,放在鳥籠間的大菇,配上黑松露雞蛋,好吃啊🔸牛扒選了tenderloin, medium 程度剛好🔸甜品竟然有棉花糖✨超可愛的🔸有個小露台,可以看出去到香港夜景的(餐廳內玻璃也看到)🔸可能疫情關係,餐廳人不多呢,就算冇預訂都有機會可以有位
🔸一入餐廳門口就係一幅好靚嘅打卡牆

🔸今晚享用嘅係二人套餐,當中前菜和主菜都可以自行選擇。

🔸今晚亦都加錢upgrade左做龍蝦湯

🔸牛扒選了tenderloin, medium 程度剛好
🔸甜品竟然有棉花糖✨超可愛的
🔸有個小露台,可以看出去到香港夜景的(餐廳內玻璃也看到)
🔸可能疫情關係,餐廳人不多呢,就算冇預訂都有機會可以有位
💎總評分:8.0/10-某次行完山路過此餐廳,佔地7千,座位好闊落,見到佢個set menu咁豐富就嚟試下啦!來自日本六本木嘅扒房🇯🇵,menu上亦有其他產地嘅牛,wine menu option都唔少🍷。1️⃣ 5-course Summer Special Set $680呢個set 係 through OpenRice book 位先有,5個couse連welcome drinks🍹,仲要係regular size,相當豐富。雖然係summer special,但係OpenRice經常推出新offer🤑,餐廳原有嘅set menu都大同小異。🍄 Baked Portobello with Wagyu and Onsen Egg係為starter嘅呢粒菇實在華麗,諗到用鳥籠嚟做presentation成功令粒菇提升左value🌟! 大啡菇本身已經好juicy,裏面包住流心蛋🥚,一切開D蛋漿就湧出嚟,連埋和牛肉碎同上面輕輕燒過嘅芝士,色香味俱全💯。🍲 Maitake Mushroom Consommé湯由茶壺倒入小茶杯🫖,presentation幾得意,湯好香好濃郁,食到少少舞茸。小編好
💎總評分:8.0/10

🍲 Maitake Mushroom Consommé
湯由茶壺倒入小茶杯🫖,presentation幾得意,湯好香好濃郁,食到少少舞茸。小編好奇個茶壺到底可以倒幾個杯出嚟😗,如果可以大杯D就好啦~
Maitake Mushroom Consommé

🍚 Barley Risotto with Abalone & Caviar
原隻鮑魚上賣相矜貴💫,鮑魚新鮮彈牙唔會韌。Risotto用左薏米飯去煮幾特別,夠咬口得嚟好食😋。可能始終係嚟自日本嘅steakhouse,一食落去好重miso味,濃濃日式感覺🏯。

🥩 Belgium Prime Dry Striploin (150g)
Main可以3揀1,話晒係steakhouse,雞牛豬中小編當然揀牛🐮。150g嘅份量雖然比較薄身,但連埋set入面其他dish絕對夠食,steak望落煎得粉嫩,可惜唔夠肉味,無入口溶化嘅效果😔。如果單叫嘅話個portion係300g,來自比利時嘅牛 $478,雖然價錢都係平,但係小編會寧願俾貴少少食好D🤭。
Belgium Prime Dry Striploin

🍨 Selected Dessert
波波係棉花糖🍬,入面原來有雪糕同D crumbs & berries🍓,味道中規中矩,作為ending都算唔錯。
Selected Dessert

2️⃣ Pappardelle with Wagyu Bolognese $238
小編同寶貝唔想叫兩個set,所以另加左個pasta 🍝,menu上面signature dish之一。以餐廳格局嚟講,佢個portion真係好大,並非 fine dine精緻細碟份量。味道wise一般,偏酸🍅,食唔出佢係和牛,同普通 bolognese差唔多。

3️⃣ Truffle French Fries $78 ; Sautéed Broccolini $98
本來以為佢個pasta會好細,所以叫多兩個sides,結果係食唔晒嘅😆...薯條炸得香脆,灑上pamasen更加香🍟,broccolini就係健康之選🥦。

總結如下:以價錢,份量,地點嚟𧗾量,算抵食,但對唔揸車嘅朋友嚟講就可能遠左少少🤔,食物質素同服務都ok👌🏻,除左個steak令人少許失望外,其他都好滿意。
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 山頂廣場泊車優惠正到笑,基本上你食一餐就免費泊到車,食得安心。
2021-09-03
2021-09-29 760 瀏覽
行完山與朋友舒舒服服吃午餐,在山頂上欣賞美景,三道菜set lunch非常抵食,沙律新鮮,三文魚大大片,粟米湯香濃,羊扒嫩滑,份量非常大,吃得很滿足,留待下次試甜品。
2021-09-23 463 瀏覽
記得當天老公帶咗我黎山頂廣場慶祝除夕,呢間餐廳氣氛唔錯兩個人飲埋酒埋單差唔多$3000,老公成日話慶祝要食好啲☺️法包整得唔錯,外皮夠脆口內裏鬆軟☺️沾上橄欖油食好香意大利水牛芝士配蕃茄沙律蕃茄清新沒有特別嘅調味,配上水牛芝士,口感唔錯帶子刺身配青豆醬有帶子嘅鮮味,加上有少少醋嘅啫喱,味道更鮮😋海鮮濃湯似蕃茄湯帶點鮮味紅蝦意大利飯鍾意食意大利飯有咬口,好濃嘅龍蝦汁,紅蝦味道鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻澳洲M9+和牛肉眼•鵝肝配新鮮黑松露細細件味道啱啱好唔會好油膩😊迷你火焰山即場有人會點火,燒溶棉花糖就會見到個雪糕蛋糕🍰有冧酒嘅味道,配上雪糕唔會太甜嗌左杯幾特別嘅Cocktail,加上碟豆花做陪襯☺️食完甜品飲杯咖啡👍🏻👍🏻👍🏻
記得當天老公帶咗我黎山頂廣場慶祝除夕,呢間餐廳氣氛唔錯
法包整得唔錯,外皮夠脆口內裏鬆軟☺️
沾上橄欖油食好香

意大利水牛芝士配蕃茄沙律
蕃茄清新沒有特別嘅調味,配上水牛芝士,口感唔錯

帶子刺身配青豆醬
有帶子嘅鮮味,加上有少少醋嘅啫喱,味道更鮮😋
海鮮濃湯
似蕃茄湯帶點鮮味
紅蝦意大利飯
澳洲M9+和牛肉眼•鵝肝配新鮮黑松露
細細件味道啱啱好唔會好油膩😊
迷你火焰山
即場有人會點火,燒溶棉花糖就會見到個雪糕蛋糕🍰
有冧酒嘅味道,配上雪糕唔會太甜

嗌左杯幾特別嘅Cocktail,加上碟豆花做陪襯☺️
食完甜品飲杯咖啡👍🏻👍🏻👍🏻
2021-08-29 662 瀏覽
之前去山頂一路都想食呢間餐廳,但去咗兩次都仲未開🤣 今個月開咗終於可以去試ᕙ(`▿´)ᕗ 4-course tasting menu ($680/pp)首先每人揀一款頭盤,我地試哂2款~✨日本帶子伴牛油果蓉,魚子醬海膽,柚子果凍✨焗黑松露大啡菇,和牛,溫泉蛋日本帶子超鮮甜而且好大粒,加上上面有少少魚子醬,令到味道更加多層次,連埋少少果凍一齊食,微微嘅酸味更加可以帶出鮮甜。黑松露大啡菇裏面有和牛漢堡,加上上面有溫泉蛋,一切開就有流心效果😍 大啡菇加埋和牛口感好正!然後第二道菜就係湯~✨法式清雞湯,碟上面會有一粒鵪鶉蛋同埋好多嘅黑魚子,加上少少昆布,店員幫我哋倒啲湯入去個碗度,聞到濃濃嘅雞湯味~我哋揀咗唔同款嘅主菜,兩款賣相都唔錯🥰✨焗法國春雞✨日山A5和牛西冷 (+$158)焗法國春雞都整得好嫩滑好香,另外呢個A5和牛西冷係入口即溶,油脂比例非常高!成個口都圍繞着好香嘅牛油味☺️是日甜品係雪糕上面蓋上一層棉花糖💭 賣相好特別!個個見到棉花糖都好興奮😆 然後下邊嘅雪糕係莓味,可以解解膩感☺️ 另外呢度嘅員工都好友善,環境都可以望到維港,絕對係慶祝聚餐之選✨

首先每人揀一款頭盤,我地試哂2款~
✨日本帶子伴牛油果蓉,魚子醬海膽,柚子果凍
✨焗黑松露大啡菇,和牛,溫泉蛋

然後第二道菜就係湯~

我哋揀咗唔同款嘅主菜,兩款賣相都唔錯🥰
✨焗法國春雞
✨日山A5和牛西冷 (+$158)

藍天白雲嘅日子最好就係外出走走~上星期嘅閒日一收工就上左山頂呼吸新鮮空氣🌬就順便去試呢間日本過江龍扒房🇯🇵前菜的麵包拼盤好吃耶!特別是牛角包 很香很鬆軟!日本帶子伴牛油果茸•魚子醬海膽•柚子果凍 帶子很肥美!入口也很鮮甜~配上柚子豉油✨好吃!焗黑松露大啡菇•和牛•溫泉蛋很多人也推薦大啡菇~賣相很讚喔 是鳥籠設計☺️☺️啡菇裏面除左蛋漿仲有和牛碎入口芝士味濃郁 而且很𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢!!法式雞清湯鵪鶉蛋同魚子會先行下碗 湯會由侍應再倒下去~這個湯有點像特濃雞精的感覺 湯身很滑很清澈 但味道略為偏咸🙈下次會想試一下龍蝦湯呢~日山𝙰𝟻和牛西冷 (套餐+$𝟷𝟻𝟾)和牛西冷入口牛香和油香十足!脂肪分佈很讚 肉質也好鮮嫩喔~不過醃得稍為重味了一點 其實調味輕一點會足夠突出牛味和質素了✨慢煮美國頂級牛小排(套餐+$𝟼𝟾)樣子很像叉燒的牛小排🤣對比起和牛西冷 這個調味更輕手一點!吃下去牛肉也很鮮嫩 醬香也調得剛好!主菜來說 個人更喜歡這個~棉花糖芋頭雪糕賣相很𝚒𝚐𝚊𝚋𝚕𝚎📸一個大大的棉花糖罩著裏面的雪糕和雜莓伴碟~建議盡快食用喔☺️不然棉花糖會很快會變硬🤭環境比較classy 也蠻有氣氛的!
藍天白雲嘅日子最好就係外出走走~
上星期嘅閒日一收工就上左山頂呼吸新鮮空氣🌬
就順便去試呢間日本過江龍扒房🇯🇵

前菜的麵包拼盤好吃耶!
特別是牛角包 很香很鬆軟!

日本帶子伴牛油果茸•魚子醬海膽•柚子果凍
帶子很肥美!入口也很鮮甜~
配上柚子豉油✨
好吃!

焗黑松露大啡菇•和牛•溫泉蛋
很多人也推薦大啡菇~
賣相很讚喔 是鳥籠設計☺️☺️
啡菇裏面除左蛋漿仲有和牛碎
入口芝士味濃郁 而且很𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢!!

法式雞清湯
鵪鶉蛋同魚子會先行下碗 湯會由侍應再倒下去~
下次會想試一下龍蝦湯呢~
法式雞清湯

日山𝙰𝟻和牛西冷 (套餐+$𝟷𝟻𝟾)
和牛西冷入口牛香和油香十足!
脂肪分佈很讚 肉質也好鮮嫩喔~
日山𝙰𝟻和牛西冷

慢煮美國頂級牛小排(套餐+$𝟼𝟾)
樣子很像叉燒的牛小排🤣
對比起和牛西冷 這個調味更輕手一點!
吃下去牛肉也很鮮嫩 醬香也調得剛好!
主菜來說 個人更喜歡這個~

賣相很𝚒𝚐𝚊𝚋𝚕𝚎📸
一個大大的棉花糖罩著裏面的雪糕和雜莓伴碟~
建議盡快食用喔☺️
不然棉花糖會很快會變硬🤭
棉花糖芋頭雪糕

環境比較classy 也蠻有氣氛的!

2021-08-28 446 瀏覽
This 4-course dinner menu at $680 features a appetizer, soup, main and dessert. Two of us sampled both appetizers including a nice raw scallop, uni and caviar dish and a juicy baked portobello mushroom with an oozy egg yolk.The chicken consommé with quail egg was not quite the crystal clear chicken soup I expected, it was very dark and heavy with an earthy aged mushroom kinda taste that wasn’t very appealing to me.The main event is a medium rare Hiyama A5 wagyu striploin which was quite soft wit
baked  portobello
chicken  consomme

A5  wagyu  striploin

The main event is a medium rare Hiyama A5 wagyu striploin which was quite soft with rich fat content, better enjoyed with black pepper sauce on the side.
Another main dish is a roasted spring chicken, wasn’t dry but could definitely use some more seasoning and more charred roasty flavor.
And finally the dessert is a ice cream with mixed berries hidden underneath a cotton candy cloud. Overall the portion is rather small, big eaters might need to order some extra dishes.
2021-08-24
baked  portobello
2021-08-26 363 瀏覽
❀ 37 Steakhouse & Bar HK #山頂 ❀❗️山頂觀望維港景色扒房❗️——————————————————近期幾流行嘅扒房🔥位於山頂,部份座位可以觀望維港景色,餐廳裝修簡約時尚,的確係幾浪漫又有氣氛。叫得steakhouse,當然唔少得鋸扒,包括A5和牛。晚餐有四道菜tasting menu $680/六道菜$880。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 四道菜tasting menu $680♥ Appetiser ✦ 日本帶子伴牛油果茸用靚靚嘅貝殼裝住,打開後會見到帶子、魚子醬同埋海膽。甩上酸酸地嘅柚子果凍調味,幾清新。.✦ 焗黑松露大啡菇用個鳥籠裝住非常精美🥰一切開入面嘅蛋漿湧現出嚟,有驚喜!表面加上芝士去焗,幾多汁,唔錯。.♥ Soup✦ 法式清雞湯中間隻鵪鶉蛋,表面有少少魚子醬。侍應會喺你面前倒入雞湯。不過唔係太啱我口味,有少少酸酸地中藥嘅味道,偏向清淡🙈。.♥ Main✦ 日山A5和牛西冷 +$158賣相唔算太討好,不過切落腍身,入口油香爆發,略帶牛香🐮。可以再配上佢嘅醬汁,令牛扒更加惹味。.✦ 烤法國春雞正常燒春雞🐔唔算特別滑溜,亦未至於過鞋。加上少少香草,味道有啲淡。好彩有配
❗️山頂觀望維港景色扒房❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 四道菜tasting menu $680
♥ Appetiser
✦ 日本帶子伴牛油果茸
用靚靚嘅貝殼裝住,打開後會見到帶子、魚子醬同埋海膽。
甩上酸酸地嘅柚子果凍調味,幾清新。
✦ 焗黑松露大啡菇
用個鳥籠裝住非常精美🥰
一切開入面嘅蛋漿湧現出嚟,有驚喜!
表面加上芝士去焗,幾多汁,唔錯。
♥ Soup
✦ 法式清雞湯
中間隻鵪鶉蛋,表面有少少魚子醬。
侍應會喺你面前倒入雞湯。
不過唔係太啱我口味,有少少酸酸地中藥嘅味道,偏向清淡🙈。
♥ Main
✦ 日山A5和牛西冷 +$158
賣相唔算太討好,不過切落腍身,入口油香爆發,略帶牛香🐮。
可以再配上佢嘅醬汁,令牛扒更加惹味。
✦ 烤法國春雞
正常燒春雞🐔唔算特別滑溜,亦未至於過鞋。
加上少少香草,味道有啲淡。
好彩有配上一個鹹鹹酸酸地嘅醬汁,令到味道濃郁啲。
♥ Dessert
一大堆棉花糖咁捧嚟,有少少嚇親🤣
以為會有醬汁俾我淋上,點知原來要自己用叉刮開,可能想製造一種尋寶嘅感覺?
內裏裝着莓味嘅雪糕,少許雜莓,餅乾碎,味道其實OK嘅,唔會太假太甜。
——————————————————
✨整體味道: 3/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3/5
✨再訪興趣: 2.5/5
💞整體來講
能夠望到維港景色,的確係間幾浪漫嘅餐廳。不過始終位於山頂,食物定價較貴,質素就一般🙈。
法式清雞湯
日本帶子伴牛油果茸
焗黑松露大啡菇
烤法國春雞
Dessert
焗黑松露大啡菇
Dessert
2021-08-25 353 瀏覽
這間來自日本六本木的扒房,主打頂級牛扒料理,提供各種產地的牛扒及不同的牛肉部位,如日山A5黑毛和牛肩胛肉、澳洲M5和牛肉眼、比利時頂級牛扒入饌的乾式熟成西冷等等,非常適合一眾牛魔王。餐廳亦同時提供多款海鮮菜餚及小食甜品,如烤原條爐魚、帶子刺身、澳洲羊架、手切和牛他他、和牛肉醬闊條麵、慕絲蛋糕等等。不僅有格調還能欣賞香港全夜景🌃食物質素高和服務也超好👍整個餐廳氛圍很舒服,完全有六星酒店級的服務👍🍅前菜:【焗黑松露大啡菇.和牛.溫泉蛋造型以鳥籠呈現,好特別!切開大啡菇裡面竟然有和牛,黃牛嘅肉汁好豐富,還有溫泉蛋鎖住牛肉嘅表面,感覺好清新特別👌🥣湯【招牌舞茸清湯】舞茸味道濃郁香醇特別的好喝😋養生的我最喜歡🍝【鮑魚義大利飯】沒想到飯是用薏米加馬蹄,口感特別清脆爽口,鮑魚煮嘅時間啱啱好,啲肉好嫩口✌️主菜🍽【烤美國豬肋骨】慢煮出來的肉特別嫩,上面還有白蘑菇加上番茄汁做中和,酸酸甜甜的,令我特別開口🤤【幹熟成比利時藍牛西冷】150gA5和牛入口即化,配合沙律,表面又很香脆,肉汁又係鎖住咗,放落口即刻溶化,真心推介🎈⭐✨🌟最後的甜品精選甜品🎈棉花糖.豆腐雪糕 棉花糖裡一打開竟然是味道濃郁嘅豆腐雪糕🍦,

不僅有格調還能欣賞香港全夜景🌃食物質素高和服務也超好👍

整個餐廳氛圍很舒服,完全有六星酒店級的服務👍

🍅前菜:

【烤美國豬肋骨】

【幹熟成比利時藍牛西冷】150g

⭐✨🌟最後的甜品
精選甜品🎈棉花糖.豆腐雪糕
棉花糖裡一打開竟然是味道濃郁嘅豆腐雪糕🍦,平時我已經好鍾意食豆腐雪糕,享用完晚餐在吃個美味又清爽的甜品真的太滿足了🥰🥰

以上所有菜品原價$1088,現在尊享優惠價只需要$688
真的超值!快啲去打電話預約啦☎️
2021-08-25 341 瀏覽
想慶祝紀念日或者生日拍拖好去處。一定要選擇一間有格調靚景食物質素又要高嘅餐廳。山頂去得多,今日嚟咗呢一間山頂第一間開嘅扒房🍖🍖🍖🐂🐂🐂同老公拍拖🥰來自日本六本木的扒房,主打頂級牛扒料理,提供各種產地的牛扒,及不同的牛肉部位。且亦提供海鮮菜餚。呢度環境清靜舒服,外面可以望到美麗夜景,好浪漫。真係好適合情侶或者夫妻過嚟拍拖,傾下心事😉我哋嘅晚餐有4道菜同6道菜揀,我地今日試左6道菜。⭐前菜:【日本帶子拌牛油果茸.魚子醬海膽.柚子果凍】切開帶子入邊包住海膽,配合有仔果凍特別好食。【焗黑松露大啡菇.和牛.溫泉蛋】造型以鳥籠呈現,好特別!切開大啡菇入邊有和牛好驚喜!⭐湯【法式雞清湯】中間鵪鶉蛋上面有啲魚子醬,飲嘅時候先加入熱辣辣嘅湯!暖胃👍🏻 ⭐主菜【慢煮美國頂級牛小排】慢煮出嚟嘅肉特別嫩口但又帶點彈牙,好鐘意個醬汁酸酸甜甜。【日山A5和牛西冷】A5和牛入口即化,油脂好香,超級美味💋💋 ⭐甜品精選甜品♡【棉花糖.豆腐雪糕】少女打卡必影,白雪雪嘅棉花糖內有乾坤,係味道濃郁嘅豆腐雪糕🍦,食完扒食個甜品好滿足🥰🥰
同老公拍拖🥰
我哋嘅晚餐有4道菜同6道菜揀,我地今日試左6道菜。
⭐前菜:
【日本帶子拌牛油果茸.魚子醬海膽.柚子果凍】
切開帶子入邊包住海膽,配合有仔果凍特別好食。
【焗黑松露大啡菇.和牛.溫泉蛋】
造型以鳥籠呈現,好特別!切開大啡菇入邊有和牛好驚喜!

⭐湯
【法式雞清湯】

⭐主菜
【慢煮美國頂級牛小排】
慢煮出嚟嘅肉特別嫩口但又帶點彈牙,好鐘意個醬汁酸酸甜甜。
【日山A5和牛西冷】

日本帶子拌牛油果茸.魚子醬海膽.柚子果凍
A5和牛西冷
棉花糖.豆腐雪糕
2021-08-23 259 瀏覽
位於山頂廣場環境舒適寬敞,無論係紀念日定一家大小節日慶祝都同樣適合,廳餐仲歡迎你帶埋毛孩🐶🐱添呀!佢哋而家由星期一至日開足七日,經openrice訂座仲可以用優惠嘅價錢享用Summer Special Set🤩!依個5道菜嘅Summer Special Set都相當豐富,前菜有焗和牛大啡菇伴溫泉蛋,大啡菇加上和牛肉汁非常juicy,舞茸清湯好似品茶一樣以小茶杯盛載,舞茸香氣濃郁!鮑魚risotto以薏米代替意大利飯,口感煙韌而且仲冇咁膩。主菜有三個選擇, 燒豬肋骨比想像中腍嫩,可惜另一款主菜比利時乾式熟成西冷售罄,改以美國西冷代替,牛扒煎得粉嫩但肉味不算香濃。最後仲有綿花糖紫薯雪糕做甜品,以半球體綿花糖蓋住雪糕賣相都幾得意。
焗和牛大啡菇伴溫泉蛋

舞茸清湯

鮑魚薏米飯

美國西冷
燒豬肋骨

綿花糖紫薯雪糕
又登山頂夜遊啦 ⛰ 晚飯就走左去食steakhouse,氣氛又幾romantic坐得亦幾舒服,個view望住成個山頂廣場========================< 4 Courses tasting menu >Appetizer + Soup + Main + Dessert $680【 Appetizer • 前菜 】▫️Whole Japanese Scallop, Avocado Puree, Uni Caviar with Yuzu Ponzu Jelly | 日本帶子伴牛油果 茸 • 魚子醬海膽 • 柚子果凍 原粒帶子幾有心思咁放上可掀蓋嘅貝殼上,面頭仲加左的魚子醬同海膽,不過就略嫌海膽比較腥▪️Baked Portobello with Wagyu ,Onsen Egg & Black Truffle | 焗黑松露大啡菇 • 和牛 • 溫泉蛋 大啡菇仲更加特別咁放喺鳥籠入間,一切開菇就有蛋汁流出嚟添,整體都幾juicy【 Soup • 湯 】▫️Chicken Consommé | 法式清湯 依個雞湯感覺上唔太合我口味,藥材味偏重唔係太飲到雞本身嘅香氣🤭

< 4 Courses tasting menu >

【 Appetizer • 前菜 】

【 Soup • 湯 】
▫️Chicken Consommé | 法式清湯

【 Main • 主菜 】
▫️Roasted French Spring Chicken | 法國春雞
以各種香草香料調味嘅春雞,肉質唔會太乾柴,雞肉就咁食就會比較淡味,點醬汁食會更加好

▪️HIYAMA A5 Wagyu Striploin | 日山A5和牛西冷 +$158
A5和牛西冷油脂感幾豐盈,係一次就切到到底嘅淋身程度,入口會食到唔少肉汁但肉味未到想像中咁濃,個人傾向鍾意點佢哋甜甜地嘅燒汁~

【 Dessert • 甜品
▫️Daily Dessert
成舊雲朵嘅甜品係咩呢,其實係用咗棉花糖包住內裏嘅雪糕同水果

✏️食物質素: 3.0/5
✏️回頭率️: 3.0/5
✏️CP值: 3.1/5
✏️服務質素‍: 3.3/5
✏️環境裝修: 3.5/5
========================
📍 37 Steakhouse & Bar HK (山頂)
山頂山頂道118號山頂廣場1樓102-103號舖
========================
#hungrypiggiess_western #hungrypiggiess_西式
#hungrypiggiess_peak #hungrypiggiess_山頂

#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood
成年幾兩年冇去過旅行,依家上個山頂都當去緊旅行㗎啦😢今次食好啲!去咗 @37steakhousehk 鋸扒食𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵,放下假~山頂店7000尺,空間感十足,店內裝潢豪華有情調,而且坐得好舒服闊落~好適合嚟慶祝,或者撐枱腳都得!🤪♕ 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐭 $𝟏𝟎𝟖𝟖 • 𝐎𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐄𝐱𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞 $𝟔𝟖𝟖今次試咗佢地嘅𝗦𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗦𝗲𝘁,用𝗢𝗽𝗲𝗻𝗿𝗶𝗰𝗲仲有尊享價,$688就可以享用佢哋嘅五道菜午餐(❍ᴥ❍ʋ)𝐖𝐞𝐥𝐜𝐨𝐦𝐞 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤感覺上係一杯高級版嘅橙汁,酸酸甜甜好開胃!♕ 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫ღ 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐨𝐛𝐞𝐥𝐥𝐨 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐚𝐧𝐝 𝐎𝐧𝐬𝐞𝐧 𝐄𝐠𝐠超級𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆嘅大啡菇😍再加上流心溫泉蛋同埋和牛流出黎嘅油,份外𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆~溫泉蛋大啡菇就食得多,加埋和牛另一番風味~牛味同芝士嘅鹹香好夾!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬♕ 𝐒𝐨𝐮𝐩ღ 𝐌𝐚𝐢𝐭𝐚𝐤𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐨𝐦𝐦𝐞好少何喺西餐廳飲到有少少中式感覺嘅湯,好香好清,感覺上係所有精華都喺呢一小

𝐖𝐞𝐥𝐜𝐨𝐦𝐞 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤
感覺上係一杯高級版嘅橙汁,酸酸甜甜好開胃!

♕ 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫

♕ 𝐒𝐨𝐮𝐩
𝐌𝐚𝐢𝐭𝐚𝐤𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐨𝐦𝐦𝐞

ღ 𝐌𝐚𝐢𝐭𝐚𝐤𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐨𝐦𝐦𝐞
好少何喺西餐廳飲到有少少中式感覺嘅湯,好香好清,感覺上係所有精華都喺呢一小碗湯到,好好飲👍🏻
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬

♕ 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨

ღ 𝐁𝐚𝐫𝐥𝐞𝐲 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐀𝐛𝐚𝐥𝐨𝐧𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫
係好特別嘅𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼,用咗薏米飯,有少少咬口又脆脆地咁🤣幾得意~醬汁調味唔錯,鮑魚都幾大隻!
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬

♕ 𝐌𝐚𝐢𝐧
𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐞𝐫𝐢𝐛𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐁𝐐 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞

ღ 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐞𝐫𝐢𝐛𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐁𝐐 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞
慢煮燒豬肋骨感覺比較普通,有啲位置肉質有少少乾,不過好彩有醬汁搭救!燒烤醬酸酸甜甜,仲有啲蘑菇增添口感!配菜薯蓉都非常之出色,好𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆!!
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬

ღ 𝐁𝐞𝐥𝐠𝐢𝐮𝐦 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐃𝐫𝐲-𝐚𝐠𝐞𝐝 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐩𝐥𝐨𝐢𝐧
終於講到主角 - 比利時乾式熟成西冷!!
影相嘅時候已經聞到好香,好香𝗻𝘂𝘁𝘁𝘆味,牛味真係好香好濃~~西冷口感雖然未去到入口即溶,但都算係嫩滑,唔太肥膩👍🏻
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬

♕ 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐞𝐝 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭

ღ 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐞𝐝 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
甜品睇落好𝗳𝗮𝗻𝗰𝘆,神秘感十足!
棉花糖配豆腐雪糕,幾清新~
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟰/𝟭𝟬

𝟯𝟳 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲 @37steakhousehk
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_thepeak
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_korean #BELLYwongs_meats
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $𝟳𝟲𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ 🙂