2017.12.04 😊【牛之部位逐處數】食在銅鑼灣說到打邊爐 牛肉是不可絕少的重要食材小妹不才 能說得出關於牛肉的部位三兩款只有牛舌、牛坑楠、牛百葉😂然而這間主打吃牛的火鍋店 當然不止如此單是與牛牛相關的肉類就已經有二三十款真是與牛牛來個約會派對餐廳走懷舊風格 舊式茶餐廳、打小人插畫都能代表著這區的風土人情餐廳用上平板電腦點菜讓食客可以一邊看著圖片 一邊根據介紹選食材火鍋店的肉類大致可以分3類毫無頭緒的我們亦根據平板介紹點了數款👭除了有介紹牛之部位外 亦有指引指出幾多秒才是最佳享受推介類-牛朴肉$48 牛駝峰 $48 匙柄 $48牛朴肉: 牛脖頸是運動最多肉🐄雪花顏色均衡 惟需要咬久一點肉味才略略滲- 8秒牛駝峰: 後頸背的肉帶有筋 較有咬口-8秒匙柄: 牛前腿肩胛的部分❤花紋呈樹葉狀 是當日的各款中牛味最濃的肉 -6秒罕有類-封門柳 $68封門柳: 用以控制橫隔膜的肌肉🐮每隻牛只有2塊 牛味濃郁特式類-黑百葉 $48 牛肉餃 $48黑百葉: 牛的胃部簡單淥一淥 就已經爽口牛肉餃就非常特別 市面上亦比較少見詢問店員後得知是加入酒作調味🍾難怪有陣特別的薄荷味另外亦有蔬菜類及甜品選擇61
2017.12.04 😊
【牛之部位逐處數】食在銅鑼灣

說到打邊爐 牛肉是不可絕少的重要食材
小妹不才 能說得出關於牛肉的部位三兩款
只有牛舌、牛坑楠、牛百葉😂
然而這間主打吃牛的火鍋店 當然不止如此
單是與牛牛相關的肉類就已經有二三十款
真是與牛牛來個約會派對

餐廳走懷舊風格 舊式茶餐廳、打小人插畫
都能代表著這區的風土人情

銅鑼灣新時代中心地下C號舖
Mon-Sun: 1200-0200

2017-12-04
2017-12-06 157 瀏覽
616是家專門吃不同牛肉部位的火鍋店。裝潢很地道很香港,像是舊式茶餐廳;當然,食物的質素和味道才是我最著眼的地方。作為牛肉專家,這裡用來點菜的ipad簡介了不同牛的部位,餐紙上亦印有每個部位應該要涮多少時間和要配合什麼醬汁來吃。用ipad點餐確實是不錯的,不會漏單,而且食物很快便到來。鴛鴦麻牛湯底 $58,雖然麻辣那邊充滿麻香,還有芽菜、豆卜等吸味的配料,但我還是較喜歡牛骨清湯,那邊有甜粟米、白蘿蔔、牛骨等🌽匙柄$48,處於牛頸下位置,脂肪較少,肉味濃厚,但吃下去的口感像煲完湯的牛肉😂 牛朴肉$48,油花均勻,比較肥美👍🏻屬於罕有牛系列的封門柳$68是牛的橫隔膜肌肉,質感比較爽口。自家製的手工牛肉餃$48,牛肉餡鮮味富肉汁😋 稻庭烏冬$28一份有兩個烏冬,嫩滑彈牙。皇帝菜$28可愛得盆栽,但跟西生菜$28同樣新鮮爽口。雜菌拼盤$38有四款菇菌,吸了不少湯底的鮮甜美味。

皇帝菜$28可愛得盆栽,但跟西生菜$28同樣新鮮爽口。

雜菌拼盤$38有四款菇菌,吸了不少湯底的鮮甜美味。
2017-11-27
2017-12-05 348 瀏覽
呢間係銅鑼灣地鐵站附近嘅專業牛肉火鍋店一睇個環境就見到佢掛咗好多不同種類同部位嘅牛肉給客人選擇感覺非常專業接下來點餐服務員會為你介紹不同牛部位的特性口感與味道加埋呢個電子點餐感覺非常PRO最後驚個服務員一輪的介紹我哋揀咗三種唔同部位嘅牛肉分別有 - 牛坑爪你都唔錯只普通肥牛 , 不過牛味比較重是日精選這個是因應當天不同的精選牛肉所定我當日選擇的是有精選口感比較爽口 , 彈牙我比較喜歡這個呢個真係非常值得推介 - 滑尾龍將生蛋和牛肉一齊攪拌之後放落熱辣辣嘅火鍋裏面令到牛肉表層有一層薄薄的蛋花令口感更加香滑然後就係牛雜鍋我亦都非常推介價錢唔太貴裏邊好足料湯底亦都非常濃郁牛雜可以當多左一個餸金菇放落牛雜火鍋非常入味!!
呢間係銅鑼灣地鐵站附近嘅專業牛肉火鍋
一睇個環境就見到佢掛咗好多不同種類同部位嘅牛肉給客人選擇
感覺非常專業

接下來點餐服務員會為你介紹不同牛部位的特性口感與味道
加埋呢個電子點餐感覺非常PRO

最後驚個服務員一輪的介紹我哋揀咗三種唔同部位嘅牛肉
分別有 - 牛坑爪
你都唔錯只普通肥牛 , 不過牛味比較重
是日精選牛肉
是日精選
這個是因應當天不同的精選牛肉所定
我當日選擇的是有精選口感比較爽口 , 彈牙
我比較喜歡這個

湯底亦都非常濃郁
牛雜可以當多左一個餸
烏冬

金菇

金菇放落牛雜火鍋非常入味!!
鮮豆漿
2017-11-23
5 分鐘 (堂食)
是日精選牛肉
牛雜鍋
2017-12-02 428 瀏覽
今晚特別來食牛肉火鍋,全因爲呢間「616」有不同的牛部位提供,要幾刁鑽有幾刁鑽;要幾罕有就幾罕有,總之包你未試過,有無限驚喜。餐廳環境同樣有特色,懷舊風格的裝潢,好有香港色彩,同時保留港人金句的文化。用平板電腦睇menu,下單,好方便又快捷,有相有介紹令客人了解邊款部位係自己喜歡,非常細心。其中的罕有系列真的不可錯過,款款都想食,下次要同班朋友來,就可以食哂咁多款。另外,好似我地兩人來食都可以食都幾款,因為一碟份量不太多,相對價錢都調低,所以可以食多幾款。還有下單前可以睇到總共點的食物及價錢,就不怕點過多食物或者易點預算。醬料是自助的,有基本的醬油、蒜類及辣椒等香料及調味料。另一邊就較有特色,有秘製牛肉汁、柑桔等,用來配牛肉食,餐紙上有介紹食法,想知詳情,睇落去就知!牛雜湯底 $68,好快湯底就來,我地點的有埋牛雜,湯底因爲有牛雜,味道更香。而且值得一讚是湯底有濃郁牛味,卻清而不油。牛雜也有齊各部位,都好平均。我喜歡小腸同大腸,魯得入味又粉粉嫩嫩。友人喜歡牛肚及牛柏葉,貪其爽而彈的口感。Asahi $32,啤酒類的價錢很合理,最正係連杯都雪凍了,令啤酒溫度得以保持更冰涼。匙柄 $48,
醬料是自助的,有基本的醬油、蒜類及辣椒等香料及調味料。
牛雜湯底
而且值得一讚是湯底有濃郁牛味,卻清而不油。
Asahi
匙柄
匙柄 $48,是牛前腿下肩胛的部位,入口柔軟,較常穿插肉筋,有拉伸感。
用雙飛切法,牛肉薄而大塊,淥幾秒就食得,餐紙也有建議煮熟時間。
牛肉的確嫩而無渣,帶點筋位又易咬,油脂分佈平均所以又香又柔軟。
牛駝峰
牛駝峰 $48,牛朴肉後端的頸背間的肉,對應水牛像駱駝峰的位置,間中帶幼筋,油香肉味比例平均,屬適合大眾口味適合大眾之選。
食法其中一款就是牛駝峰+秘製牛肉汁+甘桔汁
牛駝峰幾秒淥熟後,沾點牛肉汁,再加點甘桔汁。甜中帶酸,令牛肉更香甜鮮味,而且食完不膩。
封門柳
封門柳 $68,睇介紹講解,原來呢位部位用來控制橫隔膜的肌肉,一隻牛只有兩塊,果然是罕有限量系列。
牛肉味道好濃重,既香又甜,而且肉質充滿彈性,有咬感。個人特別喜歡封門柳。
牛肉餃
牛肉餃 $48,餡料用牛頸脊、牛筋碎及芫荽製成的自家製餃子。
用牛骨湯底煮熟,餃子皮薄滑溜且餡滿,肉嫩又多汁,而且配特製餃子汁,便帶出鮮甜味。
羽衣甘藍
羽衣甘藍 $28,呢個價錢頗吸引,配料大致都是$28左右,而受歡迎的烏冬也非常多的份量,絕對抵食夾大份。
響鈴
響鈴 $28,可惜不是炸脆,已經腍身了,有點小失望的我,只好用來吸牛雜湯底來食,幸好湯底味道濃郁,令響鈴發揮吸湯汁效果。
2017-11-27
20 分鐘 (堂食)
牛雜湯底
Asahi
羽衣甘藍
2017-12-02 231 瀏覽
最近嚟咗試616十二味,位於銅鑼灣謝菲道391-407號,由於佢係內街,食過既可能唔多,餐廳主打牛肉既不同部位,所以喜歡吃牛既人必試!兩個人去食,評價如下~👅食物:❤❤❤❤有餐前生果送,密瓜,主打第一頁:牛朴肉👍👍👍👍幾好,好有牛肉味,又唔貴。牛肉餃👍👍食得出有用酒醃過,本人唔喜歡酒味,所以一般。熟板筋👍👍👍👍好淋,汆完好似食浸咗好耐既牛筋,夠軟。慢煮牛腩👍👍👍其實都幾好食,不過我自己放得太耐搞到有啲韌。第二頁:每樣都好滿意,特別係牛丸,好彈牙又大粒,好值得叫👍👍👍👍👍冰麻牛,個人嚟講好鍾意,有啲牛肚加埋牛肉👍👍👍👍👍皇帝菜都好新鮮👍👍👍👍金菇,正常又夠大碟👍👍👍👍豆腐👍👍👍份量:❤❤❤❤算幾大份,食完好飽。環境:❤❤❤環境比較嘈,音樂偏大聲,有少少酒吧飲杯野既感覺不過光啲。抽煙系統做得幾好,食完頭髮都無乜油煙味,仲要係全院滿座。抵食:❤❤❤❤我叫咗好少款式既牛,所以覺得幾抵食,兩個人437埋單,超飽,但如果你哋喜歡試多幾款唔同牛肉應該會貴啲。服務:❤❤❤❤幾好,過嚟落餐單果個人幾好禮貌,見到愈夜愈多人等位,而且忙咗好多,侍應們都有笑容。FBhttps://facebook.com/6
食物:❤❤❤❤
有餐前生果送,密瓜,主打第一頁:
牛朴肉👍👍👍👍
幾好,好有牛肉味,又唔貴。
牛肉餃👍👍
食得出有用酒醃過,本人唔喜歡酒味,所以一般。
熟板筋👍👍👍👍
好淋,汆完好似食浸咗好耐既牛筋,夠軟。
慢煮牛腩👍👍👍
其實都幾好食,不過我自己放得太耐搞到有啲韌。
第二頁:
每樣都好滿意,特別係牛丸,好彈牙又大粒,好值得叫👍👍👍👍👍
冰麻牛,個人嚟講好鍾意,有啲牛肚加埋牛肉👍👍👍👍👍
皇帝菜都好新鮮👍👍👍👍
金菇,正常又夠大碟👍👍👍👍
豆腐👍👍👍
份量:❤❤❤❤
算幾大份,食完好飽。
環境:❤❤❤
環境比較嘈,音樂偏大聲,有少少酒吧飲杯野既感覺不過光啲。
抽煙系統做得幾好,食完頭髮都無乜油煙味,仲要係全院滿座。
抵食:❤❤❤❤
服務:❤❤❤❤
FB

#616十二味 #銅鑼灣 #灣仔 #foodie #foodies #hkfoodies #hkfoodie #hkfoodieyiki @616hotpothk
免費生果
牛丸
皇帝菜
豆腐
飲品湯底
幾十年前,香港已經有很多人喜歡食牛肉火鍋,但有名的店子來來去去都是那幾間。時至今日,幾乎每個食肆集中點都不難找到,而且除了本地的,還有日式、韓式等等,可謂五花八門,選擇可多著呢!今次去的是一間位於銅鑼灣食肆林立的街道上,店舖位置不難找到,但地方不大,坐位不多,格局有些像舊式的茶餐廳或是澳門的細食物館。本來想選牛雜湯底,但不是個個人都食,所以最後都是選了牛骨清湯($38)。牛骨附著少許肉,已被煲得很腍。還有白蘿蔔和粟米,令湯底較為甜一些。醬料有多種選擇,可以自己來混醬。醬料費每位$10,較特別的有陳醋和自家秘製的牛肉汁,在這裡食不同部位的牛肉,當然要配這個自家製的醬料啦。餐牌上牛的位置可細分為很多不同的部位,有些真的是活了幾十年也未曾聽過。餐牌有標示每個部位的牛肉建議的烚煮時間,可以自己加減以配合個人口味。隨了自己點選各種牛肉外,店內也有推介,如有需要,店員也會為我們介紹,落單可以用pad,追加也可以,而且很快就可以送上了。我們依照店內推介,點了牛駝峰,封門柳,及尾龍。由於到得早,很好彩可以點到限量發售,最後一碟的牛坑爪,此外還加上一碟匙柄及另外加了一碟皇帝菜。店內推介的牛駝峰是牛背的位

牛骨清湯

店內推介的牛駝峰是牛背的位置,脂肪較多。

牛駝峰

封門柳是牛的橫隔膜肌肉,肉質較瘦,是不錯的選擇。

封門柳

尾龍是牛大腿近臀部的位置,厚肉得來卻也偏瘦。

尾龍

牛坑爪即是牛肋條肉,既然難得,也一定要試。

牛坑爪

匙柄是牛頸下肩胛小排的位置,肉瘦得來牛味最濃,雖然是我們自己點選,反而是我們覺得最佳的選擇。

匙柄

吃完各種牛肉,再吃那個以杯裝上枱的皇帝菜,就滿意地回家。
2017-10-19
匙柄
  • 匙柄,封門柳,牛坑爪
2017-11-26 191 瀏覽
另一半剛剛由沖繩返嚟,同佢洗塵梗係首選食辣嘢,本身訂左同一條街同一集團嘅十二味貴陽牛肉粉,點知經過呢間舖,佢想食打邊爐,於是猶豫左兩秒就入左去喇。星期日6點冇訂位都仲僅僅有位,限時90分鐘。店員安排我地去一間有張大圓檯嘅房,之後有人搭檯都唔會迫。開始點菜,呢度係用iPad 落單,食物都會喺5分鐘後送上,非常有效率👍🏻呢間店主打牛肉,提供不同嘅牛肉,有一系列更列為罕有系列!聽都未聽過嘅名。餐紙上印有不同部位嘅名稱,而且有教你淥幾耐添。講下佢嘅食物,首先湯底⋯以為係十二味系列,麻辣湯應該唔錯,點知係唔辣唔麻嘅。係後尾條菜吸晒啲湯先覺辣。至於牛肉,我地點左下面幾種匙柄,佢屬於瘦啲嘅肉,肉味幾香,肉質並不算好特別。牛駝峰!位於牛背隻,睇個樣都知係較上面嗰種肥少少,肉質腍而不會太油牛朴肉,唔知係咪似豬頸肉嘅位,睇到白色嘅都係肥膏,熟左之後好騷呀像我另一半怕油嘅就都係唔好叫呢種喇牛舌,切得夠薄,快熟,淥起又爽口牛心掟,本身係冇乜味嘅,食佢嘅口感姐,爽爽脆脆咁。毛肚,唔知係切嘅方法定之前處理過,呢度啲毛肚淥完好爽口,唔會似成塊嗰種咁硬總括嚟講呢間嘅牛真係唔錯,多數都係$48一碟,仲有烏冬生菜啤酒豆漿

匙柄

匙柄,佢屬於瘦啲嘅肉,肉味幾香,肉質並不算好特別。

像我另一半怕油嘅就都係唔好叫呢種喇
牛舌

牛舌,切得夠薄,快熟,淥起又爽口

牛心掟

牛心掟,本身係冇乜味嘅,食佢嘅口感姐,爽爽脆脆咁。
毛肚

總括嚟講呢間嘅牛真係唔錯,多數都係$48一碟,仲有烏冬生菜啤酒豆漿冇post,兩人食左$460,算幾抵食呀👍🏻
麻辣豬骨鴛鴦鍋
2017-11-26
5 分鐘 (堂食)
  • 牛駝峰
  • 牛朴肉
  • 黑毛肚
2017-11-26 134 瀏覽
最近真係凍到入骨,日日打邊爐先暖到我呢個寒底人。但日日都打邊爐,你唔悶我都悶啦。好彩屬於高級牛魔王既男朋友發現到間新野,專食牛既刁鑽部位,咁當然要去試一試佢啦位於小巷馬路隔離,門面光猛易搵,閒日八點幾都座無虛席。我地等左十分鐘左右就有位了。鋪路行懷舊路線,好似去左以前大牌檔咁但係叫菜就用ipad落單,非常高科技。而且頭輪落單,店員仲會送上一個漏斗,只要沙漏一停都未上齊頭輪食品,食物就當係送俾你。當然,專業既店員點可能送唔到丫滑尾龍算係pat pat附近既肉,淥完都真係超滑唔硬吊龍伴呢一款係較爽口,牛味都較重牛朴肉我最鍾意食呢隻,牛味好香好濃,脂肪分佈平均,餐廳有教淥八秒,但我怕生淥左十幾廿秒先食,先仲係好滑好冧身手打牛滑墨魚滑蝦滑我就食得多,牛滑真係第一次。食落似食burger個陣味,超juicy呢間邊爐既其他配料唔多,應該係餐廳想客人多試幾款牛而做既決定,而且每碟牛都係幾十蚊,食多幾碟都唔肉赤啦

鋪路行懷舊路線,好似去左以前大牌檔咁

滑尾龍
算係pat pat附近既肉,淥完都真係超滑唔硬

吊龍伴
呢一款係較爽口,牛味都較重

手打牛滑

註: 今日打得有啲長,快速版可以睇圖有簡單文字介紹.今日dum低左老婆, 約左同事去食全牛宴, 呢間616火鍋出名食各種刁鑽嘅牛部份我呢位同事都好鍾意食牛, 佢話食過封門柳, 我就真係未聽過...今晚揀肉都係靠晒佢.一入到去, 間鋪個樣係少少懷舊茶記feel, 都幾光猛坐位除左幾張卡枱, 都係一d 長方形枱, 唔似一般邊爐多數用圓枱.我地7點就到左, 人未多, 可以坐到卡位, 正!一坐低就見到部ipad, 原來呢度係電子自助下單.打開第一版就係揀湯底佢薄切牛肉類分左兩版: 616推介系列 , 同616罕有系列。其實...唔好講罕有系列, 推介嗰版我都無一種聽過...😑.非切片肉類嘅, 有牛滑, 牛肉餃, 慢煮牛腩, 牛骨髓, 牛丸, 牛心錠... 太多不能盡錄😳.蔬菜嗰版都有十幾種, 最特別見到有羽衣甘藍。.最得意係佢有版涼品, 分別係冰麻牛, 同金菊玉冰凍可惜冰麻牛今晚無貨無得嗌😭.間鋪枱面張墊枱紙有介紹各種刁鑽牛係牛邊個位, 烚幾多秒, 重有推介食法.好, 就最後決定叫以下呢d.湯底:紅油麻子湯底.推介牛:牛朴肉 牛駝峰.罕有牛:吊龍伴 雙層肉.非切片肉類:放棄😂無叫到,因為唔夠特
註: 今日打得有啲長,快速版可以睇圖有簡單文字介紹
今晚揀肉都係靠晒佢
一入到去, 間鋪個樣係少少懷舊茶記feel, 都幾光猛

我地7點就到左, 人未多, 可以坐到卡位, 正!
一坐低就見到部ipad, 原來呢度係電子自助下單

打開第一版就係揀湯底
蔬菜嗰版都有十幾種, 最特別見到有羽衣甘藍。
最得意係佢有版涼品, 分別係冰麻牛, 同金菊玉冰凍
可惜冰麻牛今晚無貨無得嗌😭

好, 就最後決定叫以下呢d
湯底:
紅油麻子湯底
推介牛:
牛朴肉 牛駝峰
罕有牛:
吊龍伴 雙層肉
非切片肉類:
放棄😂無叫到,因為唔夠特別
蔬菜:
油麥菜
飲品:
豆漿X2
一落完單佢第一樣野黎嘅係湯底, 第二樣黎嘅居然係一個漏斗⏳
原來個漏斗係用黎計佢20分鐘內可唔可以送晒第一輪點嘅食物黎
出唔切嘅會免費送畀食客, 不過佢地上菜都幾快,所以免費這些機會不是我的。

第三樣送上嘅一樣唔係肉... 而係送嘅哈密瓜,可以做餐前果😂
等緊肉黎嘅時候就可以自己去混醬料
佢醬料都有分普通野同特別野
普通嘅蔥蒜辣椒香草啦, 特別嘅有陳醋, 柑桔, 沙茶醬, 同秘制牛肉汁㊙
再去洗個手, d肉就黎晒啦, 可以食啦!!!
🔹 紅油麻子湯底 $58
顏色好鮮艷, 夠晒紅, 入面重送左一堆豆卜, 要留返最後同菜一齊食
可能烚牛只需要幾秒, 掛唔到太多汁,唔太食到辣, 決定連湯食,都幾麻辣feel🌶

🔹 牛朴肉 $48
[牛脖頸上鍛練最頻繁的活肉, 傳說唔係隻隻牛有]
呢個係見openrice 多人推介先叫
脂肪比例明顯較多, 有少少筋位, 但今次係好食嗰種, 好爽脆!
個感覺幾似香港人鍾意食嘅肥牛嘅爽脆版,但牛味唔算最重
🔹 牛駝峰$48
[牛朴肉後端的頸背間肉, 大約就係水牛駝峰嘅位置]
見墊枱紙推介, 同個部位幾特別, 就叫黎試下
肉身好淋, 但牛肉味唔算重, 筋位要啲時間先咬得斷
🔹 吊龍伴 $68

[腰脊肉的兩個側邊, 帶點肥肉的牛脊肉條]
哇, 呢個不得了, 牛味好出, 脂肪比例均勻, 入口重有少少溶化感...omg
呢個真係食到停唔到口😍😍😍
🔹 雙層肉 $68
[牛腹夾層肉]
呢個係同事介紹, 佢話食過
見到差唔多有半舊係白色, 我重以為會好肥
點知食落去一d 都唔肥膩, 脂肪中間會慢慢有d 牛味透出黎, 好香
而且口感居然係偏爽的
食完呢4種肉之後, 我地得出一個答案: 罕有肉牛味重d
於是我地再追加揀左兩種罕有肉: 脖仁, 牛腩心
結果...牛腩心無貨😯, 我地就懶得再揀了
🔹 脖仁 $68
[牛頸的核心部分]
呢個簡單黎講就係吊龍伴加多d 脂肪嘅感覺
好淋身, 牛味有得黎, 偏向甜身👍🏻
🔹 調味料 $10
調味料

講完晒d 牛, 不得不說佢個秘制牛肉汁真係好好食🤤
好似燒汁咁甜甜地, 將牛嘅味道完美升華
同事直頭話想買一支返去(如果可以的話)
鍾意加芫茜,蒜, 蔥都無問題, 但豉油真係可以唔使裝啦🙅🏻‍♂牛已經好夠味
🔹 油麥菜 $28
油麥菜

佢用一個小型米缸黎裝, 個樣幾得意
食完晒d 肉, 終於可以食菜同d 豆卜
我好後悔睇少左個湯底
媽...好辣呀🌶🌶🌶... 條菜完美將所有精華吸晒...我投降啦...
好在佢送左一碟哈密瓜, 我地食住咁叫埋個甜品
🔹 金菊玉冰凍 $18
金菊玉冰凍

同同事一人叫左一個
好甜, 勁解辣, 味道有少少似有菊花味嘅大菜糕
但口感則似雪蛤膏, 幾好食😋
🔹 豆漿 $9
最後講講杯豆漿, 價格相宜之外, 味道亦唔錯
有豆味, 又唔會太甜, 幾好
最後埋單都係$460, 就可以食咁多刁鑽野, 真係相當唔錯
2017-11-21
調味料
金菊玉冰凍
  • 吊龍伴
  • 秘制牛肉汁
2017-11-24 95 瀏覽
第一次食專食牛嘅火鍋,好多好特別嘅部位都有得食😮🐂首先湯底揀左麻辣同牛骨清湯!個人比較鍾意牛骨湯,比較清甜,湯底入面仲有超甜嘅粟米添🌽牛肉方面就試左2款😆(麻辣湯底好似啲米線湯底..😥)#牛駝峰 牛嘅背脊位,比較厚身,幾嫩同幾重牛味架!#牛腩心 比起牛駝峰再嫩滑啲,簿身少少,不過就無咁濃味🤗不過牛柏葉就麻麻地,有點韌🙈順帶一提~佢每一碟野食都唔係好大碟,所以可以試多幾款唔同嘅野😗😙
第一次食專食牛嘅火鍋,好多好特別嘅部位都有得食😮🐂
#牛駝峰 牛嘅背脊位,比較厚身,幾嫩同幾重牛味架!
#牛腩心 比起牛駝峰再嫩滑啲,簿身少少,不過就無咁濃味🤗
2017-11-24 121 瀏覽
今次去左依間淨食牛嘅火鍋店🐮店內裝修都係以港式風味為主!好親切,落單係用iPad形式點餐,至於出邊就有自助bar比你混醬😜 而佢個餐墊都印左比你睇唔同部分嘅肉要滾幾耐係最好食 好細心haha我哋揀咗鴛鴦麻牛湯底湯底,左邊係紅油麻子湯底🌶🌶🌶,而右邊係牛骨清湯,啱啱唔同口味人士🤣佢個牛骨清湯d軟骨好值得一讚 成個湯都好清零味精架!! 至於個紅油湯底個辣度都幾勁 個底有好多辣椒籽同胡椒粒😈首先講下個牛柳$48,佢切得好薄片,一d都唔韌而且好嫩口,一上碟d肉嘅顏色鮮豔到個牛舌$48,食落好爽口、唔韌,不過唯一扣分嘅係佢個牛舌太薄片,我個人中意厚身d會口感豐富d😌不過都有keep到水準嘅!之後講下d冷門肉先,依個係牛駝蜂$48,佢建議時間係滾8秒,不過我見8秒都仲有d紅,如果怕嘅可以10秒先食😂佢個口感係介乎於爽與淋身之間,都幾特別🤔而且都係薄皮唔會好漏另外依個係牛朴肉$48,依個係個人認為最嫩口嘅一款肉!!佢都係滾8秒架 係唔洗用力咬已經可以呑落肚個隻 真係真係要嗌😎😎之後仲加左個牛肉餃!佢個牛係自己搞同醃,口感比較彈牙而且好鮮牛味。佢另外有個專點餃嘅汁比你,個汁好清新微甜,好夾又唔會搶左餃

之後仲加左個牛肉餃!佢個牛係自己搞同醃,口感比較彈牙而且好鮮牛味。佢另外有個專點餃嘅汁比你,個汁好清新微甜,好夾又唔會搶左餃嘅牛味,幾特別大家可以試下😊

我地叫左個雜菇同響鈴,不過質素就不過不失啦始終係主打牛麻😂😂😂另外都有烏冬、菜、雞蛋,連飯都有🤣🤣🤣不過我食到一半已經好飽所以大部分都係有人包底所以無叫到🤦‍♀🤦‍♀

總括佢都算性價比高!價錢又平適合一大班人去架,不過可能男仔會覺得d肉份量小🙈 不過要留意閒日都幾full 我見有人Walk in都無得食😢所以一定一定要book🙈
2K
2017-11-23 5630 瀏覽
聽日放左工又再次去616都打邊爐,今次係我第2️⃣次食,味道同上次一樣咁好味😍 最❤️可以任加青檸汁🍋係醬料度👅青檸汁配喺唔同嘅配料上面酸甜開胃,能夠突出食物香味,而且有助消除膩感。自在調味區上還有一般大同小異的調味醬料,最特別的有牛肉呢! 店員服務很好,先給我們送上餐前果🍈 🌶駌鴦麻牛🐄湯底($58) 上次來的時候並沒有麻辣湯底,今次增加了這個新湯底,嗜辣的我當然要試呢! 麻辣湯底夠香,略嫌不夠辣,可要求店員幫忙加辣。餐廳絕不吝嗇,將大大碗的麻辣醬送到桌上,讓客人自己添加適合自己的辣度! 🐄吊龍伴($68) 🐮金花趾($68) 也是罕有限量系列,是牛後腿對應三花腱的部位,屬最彈牙的部位,筋和紋比較多且明顯,口感酥脆,由於入量較少,只能作限量供應。 🌑黑百葉($48) 牛胃部第三個間隔瓣胃,設成條狀,輕輕一涮, 清爽脆口。 配上芝麻涼拌醬一起吃,滋味倍增! 🌿油麥菜($28) 有助降膽固醇,化痰止咳。蔬菜青翠嫩綠,非常好吃! 🌱皇帝菜($28) 新鮮香脆的蔬菜,放在牛骨湯底中吸收鮮甜味道。 🍜

店員服務很好,先給我們送上餐前果🍈

🌶駌鴦麻牛🐄湯底($58)

🐄吊龍伴($68)

🐮金花趾($68)

🌑黑百葉($48)

牛胃部第三個間隔瓣胃,設成條狀,輕輕一涮, 清爽脆口。

配上芝麻涼拌醬一起吃,滋味倍增!

🌿油麥菜($28)

有助降膽固醇,化痰止咳。蔬菜青翠嫩綠,非常好吃!

🌱皇帝菜($28)

新鮮香脆的蔬菜,放在牛骨湯底中吸收鮮甜味道。

🍜稻庭烏冬($28)

一份有兩個,嫩滑煙韌,非常好吃!

🌼金菊玉冰凍($18)

菊花味嘅啫喱夠晒冰凍,食落唔會好甜,帶有陣陣的菊花香味,冰涼透心!吃完火鍋來一個就最好不過了😍

🍷可口可樂zero ($9)

火鍋點少得冰凍嘅汽水呢! ?

2017-11-21
2017-11-21 129 瀏覽
天氣呢幾日終於開始轉涼啦,最啱就係打邊爐取下暖😙識我既人都知我其實一年四季都好鍾意打邊爐,仲要勁鍾意食牛,難得有一間專門係以牛既唔同部分為主題既火鍋店,當然要試下佢啲牛係咪真係與別不同😜👁‍🗨 牛雜湯底(7.5/10)💲 68呢個湯底比較少係出面會見到,估唔到又真係幾足料,有牛膀,入口粉糯嫩滑,仲有牛肺,食落厚度適中,牛肚亦都好腍,唔會話韌,係略嫌啲牛腸肥膏比較多,而蘿蔔方面就好入味😍👁‍🗨牛舌(7/10)💲48呢度既牛舌就切得比較薄,淥完之後大縮水,口感即刻無左,所以如果切厚一點有返個嚼勁會更好🙈👁‍🗨 牛朴肉(7/10)💲 48牛朴肉其實即係牛頸脊,屬於罕有系列,望落我地呢碟既雪花紋無餐牌上面既咁均勻,筋位同埋脂肪位比肉還要多😧食落去既時候似係平時既肥牛,啲肉位感覺腍身,而筋位就相對地有嚼勁啲🤔👁‍🗨 吊龍伴(7/10)💲 68至於吊龍伴係兩側既腰脊肉,帶些少肥膏,可以話似係平時既牛肉,感覺上爽口,亦都吾膩🙃👁‍🗨 牛肉餃(6.5/10)💲 48呢個手工餃既牛肉餡似係用免治牛肉自家製既,但正正係因為免治牛肉既關係,食落個餡會比較鬆散,顆粒亦都比較多,所以口感一般😳而味道就較似牛肉球

👁‍🗨 牛雜湯底(7.5/10)💲 68

👁‍🗨牛舌(7/10)💲48

👁‍🗨 牛朴肉(7/10)💲 48

👁‍🗨 吊龍伴(7/10)💲 68

👁‍🗨 牛肉餃(6.5/10)💲 48

呢個手工餃既牛肉餡似係用免治牛肉自家製既,但正正係因為免治牛肉既關係,食落個餡會比較鬆散,顆粒亦都比較多,所以口感一般😳而味道就較似牛肉球,配埋個酸酸地既餃子汁,會比較開胃🤗

👁‍🗨 娃娃菜(7/10)💲 28

因為個湯底好味,而呢個娃娃菜又成功地吸左湯既精華,所以食落都帶點微微既牛味,又唔會話好鹹🥗

👁‍🗨 嚮鈴(7/10)💲28

最後打邊爐必備之一既嚮鈴,比起平時食開既細條,但係細條有細條咁食,不過不失🤗

🔛 整體評分(7/10)
2017-11-18 131 瀏覽
616牛肉火鍋專門店估唔到佢價錢係咁抵食!!!下單後,店員送上沙漏,話野食會20分鐘內到,如果唔係,未到既野食一律免費!!!!湯底簡左牛骨清湯,都幾好飲個湯底~~~不過牛骨湯底真係比較清淡,附有少量牛骨,另外有粟米、蘿蔔.......店內是用iPad來下單的,,落單配料方面基本上就係牛、蔬菜.....牛肉嘅種類非常多,多到真係好多都唔知咩部位,好彩店員係落單前會清楚講解一下,推薦左好幾款牛比我地簡~~醬料每位 $10,全部自取另外也很推介以下呢款牛肉製品,跟外面食到的不太一樣,好特別,特別好食!616真係岩晒中意食牛既人啦
2017-10-24 5369 瀏覽
吃火鍋時爸爸一向最喜歡吃肉,但近年他開始嫌肥牛太肥膩,吃不到多少,開始追求更高質的牛肉。發現有一家火鍋店專吃牛肉之餘,還供應二三十種不同部位的牛肉,立馬要帶他去試試。原來616不知不覺在香港已有數家不同分店,是次剛好經過銅鑼灣,這家叫616十二味,有點像舊式的香港茶餐廳,但當然有空調,也更乾淨企理。地方不大,卻也坐得舒適,就算不是卡位也有大大張有柄椅坐。餐廳用iPad當餐牌和點菜,非常先進,也加快了上菜速度。基本上不用五分鐘所有點的東西都會端到上來,甚至我們加單時牛肉是一按鍵立刻端上來,非常方便快捷。醬料費每位$10,隨便在外面自助調配。除了一般的生蒜、炸蒜、蔥花、芫荽、豉油、辣椒外,還有陳醋和這裡秘製的牛肉汁,比豉油為甜和稀,有點像味醂,蘸牛肉吃很惹味。不太好內臟,所以只點了最簡樸的牛骨清湯,也最能嚐出不同牛肉的原味。牛骨黏著一些肉碎,已被煲得質感入口即化。還有白蘿蔔和超甜粟米,都令牛骨湯底更清新,並減少燥熱感。不來真的不知道牛肉的不同部分有這麼多刁鑽名稱,大部分都沒聽過,實是孤陋寡聞、才疏學淺。餐廳很貼心標示了每種牛肉的部位分佈,且有建議的烚熟時間。個人經驗是多過這時間會過老,建議

牛骨清湯

不來真的不知道牛肉的不同部分有這麼多刁鑽名稱,大部分都沒聽過,實是孤陋寡聞、才疏學淺。餐廳很貼心標示了每種牛肉的部位分佈,且有建議的烚熟時間。個人經驗是多過這時間會過老,建議時間則是熟透,想吃生一點的話則可以少一兩秒,按照個人喜好而定。

牛肉部位多得實在花多眼亂,根本無從入手,幸好店員很貼心的為我們介紹,我這猶疑不決的天秤總算點了以下這些:
左: 尾龍 ($48); 右: 封門柳 ($68)
左邊名字叫尾龍不熟悉,看看英文叫rump就知道了,就是平常西餐吃牛扒最常見的一種。尾龍是髖骨以上臀部位置,最厚肉但也偏瘦,因為走動多。右邊的是封門柳,較為有名,是牛的橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,切開薄片份量不多,很是罕有。原理一樣,橫隔膜是深呼吸的主要肌肉,不間斷的運用使其肉的纖維很㚼密,只有筋腱而沒有肥膏。

左: 牛駝峰 ($48); 右: 牛坑爪 ($68)
左邊是牛駝峰,顧名思義是牛背部凸起的位置,上面帶一層脂肪用來隔開水份流失。而店員極力推介右邊的牛坑爪,另一較為人熟悉的名字是牛肋條,是肋骨之間的肌肉,因要保護內裡的肺部,所以比較強韌。牛坑爪屬極罕有類別,也很幸運今天有貨,當然要試試。

匙柄
因吃全牛宴,想堅持一貫吃牛肉到底,所以最後差一點點不夠喉,還是決定要點牛肉。匙柄是頸下肩胛小排位置,切得較大塊,瘦得來相對油花較平均。

第一至第四款牛肉按店員介紹的由淡至濃味吃,第五款則是吃到半路加單的,無法按此先後次序。
尾龍
尾龍是五款中最瘦的,淥起上來較為軟身,味道也較輕口。因完全沒有肥膏,不要淥多於建議的八秒,我們五六秒左右已經覺得夠了。

封門柳
封門柳是我是晚第二喜歡的肉款,它比尾龍多了點筋腱的堅挺,但肉與筋的分部平均,所以很有口感,且牛肉味偏重。

牛駝峰
牛駝峰相比起來更肥,所以帶點油甘香,牛肉味也相對上較濃郁,加上厚切一點也就更為挺身。

牛坑爪
建議牛坑爪淥八秒,可我跟爸爸認為六秒也足夠。因為牛坑爪較多筋腱,淥久了很容易會變硬。那些筋腱非常有嚼勁,但不會難吞嚥,邊咀嚼邊滲出濃濃的牛肉味道,頗為特別。

匙柄
不過我倆一致認為全晚最高分的是後加的匙柄,切成大長片很適合火鍋,因surface area較大所以建議淥六秒就夠了。牛肉整體偏瘦而帶少許肥,口感爽滑不鞋口,肉味也很濃郁,絕對不亞於牛坑爪。

食肉獸的我們也沒有點其他佐料,除了牛肉外就只有點了皇帝菜,就是上面好幾張相片中煲後的「盆栽」,貫徹這裡走的舊香港風。
用個罈子裝著,莖與葉已分開,洗得乾淨,吃下去清脆,也沒甚麼好挑剔了。

淥完所有肉和菜,湯頭仍然清徹,不會有脂肪或是牛肉筒裡的髒物浮面。喝下去有淡淡的牛肉味,為這頓刁鑽的牛肉盛宴畫上完滿的句號。
  • 封門柳
  • 匙柄