2017-09-10 156 瀏覽
616 牛肉火鍋專門店已在香港有四間分店,主打吃牛的冷門部位。一直也聽得心痒痒的我終於在今晩和朋友來了。餐廳的裝修走香港懷舊風格。在銅鑼灣地段來説,價錢稱得上便宜,還不收加一呢。雖然走懷舊風,但餐廳用的是 iPad 點菜,加隨意更改食物和價錢,夠環保。醬料 ($10/位) 是自助的。除了普遍的醬料外,它們更有柑桔、秘製牛肉汁、陳醋等調味料,很特别。最後我加了海量柑桔汁,酸酸的超開胃。又怕太辣但又想吃辣,最後我們選了鴛鴦麻牛湯底 ($68)。清湯味道夠清甜,還有粟米等配料在內。但我倆也較偏愛麻辣湯底,麻辣程度可接受,還有豆卜,芽菜等材料,超惹味。餐廳用的是山東牛肉,牛肉種類多不勝數,所以我也只是隨便點幾個試試。點菜後店員會放個漏斗在枱,確保在 20 分鐘內食物未送到該食物就會免費。我們還滿心期待食物會超時送到,但結果它們在五分鐘內已到。牛朴肉 ($48) 是牛脖頸上運動最頻繁,鍛鍊最徹底的一塊活肉。 據說並不是每頭牛都有幸擁有,這塊肉的最大特點是肥嫩而微有嚼頭,脂肪雪花多而均勻,味道甘香。吊龍伴 ($68) 是肉眼扒外圍的肉,但不如肉眼般韌。味道鮮甜,很新鮮。是日精選 ($68) 是腩頭

是日精選 ($68) 是腩頭,肉質細嫩,瘦多肥少,牛味濃郁。
豆卜 ($28) 浸在麻辣湯底吸收其精華,一咬湯汁便湧進口裡。
不吃澱粉質好像不夠飽,點稻庭烏冬 ($28) 就是信心的保證。烏冬爽滑彈牙,煙煙韌韌吃得十分滋味。
點蔬菜是常識吧?所以點了娃娃菜 ($28) 清清腸胃。
冰凍的響玲豆漿 ($9) 夠解渴,還很有益。

2017-09-09
2017-09-10 839 瀏覽
616出晒名食牛,不過間間分店都開係新界,一直冇機會試到,知道而家開左間係銅鑼灣,終於可以試一試呢間牛肉火鍋店!!由於草根爸爸極愛打邊爐,去試呢間真係一定要叫埋佢!!就係咁樣草根一家邊爐夜又開始lu~去到全場滿座,好彩去先一步,店員話大約等20-30分鐘,後一步d 要等成個鐘呀~所以建議大家想去真係要book定位啦!一去到店員就俾左部Ipad我地落單,好高科呢~一落單d食物好快就到,仲要完全冇漏單,真係超有效率!!呢點要讚Ipad內有詳細介紹每一款牛肉嘅特色,選擇多到令人驚訝!個一刻先知大部份牛嘅部位其實草根兩姐妹都未食過店員主動同我地介紹邊幾款牛肉最多人食,仲有推介店內主打由於好多時都零節日觀念,點餐時店員提醒因為七夕所以當日推出 $1鴛鴦麻牛湯底真係揀啱日子嚟呢~平日七夕真係完全唔關草根姐姐事,但係今日無心插柳下造就成家一齊慶祝呢~ 所以如果有人問七夕食得嘅嗎?嗯....又或者真係食得嘅醬料任食客自取,每位 $10,平日一般火鍋店有嘅呢到都有,特別在於有原個柑桔仔,酸酸甜甜,加左落鼓油到好開胃。講番正題,最終草根叫左 7款牛,包括: 金花趾、匙柄、牛駝峰、牛朴肉、牛抗爪、吊龍伴同封
由於草根爸爸極愛打邊爐,去試呢間真係一定要叫埋佢!!
就係咁樣草根一家邊爐夜又開始lu~

一去到店員就俾左部Ipad我地落單,好高科呢~

Ipad內有詳細介紹每一款牛肉嘅特色,選擇多到令人驚訝!
個一刻先知大部份牛嘅部位其實草根兩姐妹都未食過
店員主動同我地介紹邊幾款牛肉最多人食,仲有推介店內主打

真係揀啱日子嚟呢~

所以如果有人問七夕食得嘅嗎?
嗯....又或者真係食得嘅

講番正題,最終草根叫左 7款牛,包括: 金花趾、匙柄、牛駝峰、牛朴肉、牛抗爪、吊龍伴同封門柳。每碟牛肉份量唔算多,但全部質素都唔錯
草根爸爸特別有問店內選用邊到嘅牛肉,原來616係入山東牛
可以睇到呢到嘅牛色澤鮮紅,雖然脂肪唔多,但食落都唔會乾爭爭,肉味都幾濃郁。

當中草根最愛係
牛駝峰($48)。牛駱峰係牛頸脊附近,肉質軟滑,牛味濃。

封門柳($68)-聽講一隻牛得2條呢個部位,好珍貴呢~
金花趾($68)
匙柄  ($48)
吊龍伴 ($68)
牛朴肉 ($48)

牛抗爪 ($68)

草根要係到讚下個鴛鴦麻牛湯底,麻辣個邊好香好麻,草根爸爸一邊食一邊讚
如果要食清楚牛味就要淥清湯個邊,$1蚊真係超值!!

除左食牛當然唔少得叫埋其他打邊爐配菜啦!
話明食牛,
牛肉餃 ($48)就必點,牛肉餃肉餡多汁,不過皮較容易散,淥熟要快d食。另外仲叫左
娃娃菜 ($28)
靈芝菇 ($18)
金菇 ($18)
豆腐 ($28)
稻庭烏冬($28)。菇類同娃娃菜都係打邊爐必備!!豆腐好滑,不過以價錢嚟講有d貴。而呢到嘅稻庭烏冬真係一大亮點!! 食落不但只好幼細滑,而且口感仲好煙韌。加上烏冬吸哂牛湯底嘅精華,好正啊
嚟到真係必叫!!

野飲叫左2杯
豆漿($9)同一枝
Asahi ($32)
Asahi
豆漿

由於係七夕,當晚仲送左草莓奶凍,估唔到又幾滑幾香奶味bor。

食物唔錯,食得好刁鑽,而且店員服務都唔錯,成晚草根食得好滿意呢~
20 分鐘 (堂食)
Asahi
  • 牛駝峰
  • 封門柳
  • 金花趾
  • 牛朴肉
  • 吊龍伴
  • 匙柄
食火鍋就食得多, 但淨係食牛肉,仲要可以食盡🐮牛所有刁鑽位的火鍋店就認真少見! 身為牛魔王的小編一直有留意一間專食牛肉刁鑽位的火鍋店-「616牛肉火鍋專門店」, 但一直只有在新界:元朗、大埔和沙田三間分店,很是偏僻,🙊 但今次竟然係銅鑼灣開分店-「616十二味」啦~😍 九龍人、港島人終於有口福了!😏 牆上油畫以懷舊街市作主題, 配合返廚房以玻璃展視出師傅即點即切的牛肉檔,很切合主題呢!🌝 雖以懷舊為主題, 但店卻以先進平板電腦落單,圖文並茂, 牛肉太多款唔知點選擇?! 落單前還可以按入圖片看過詳細介紹才決定,非常方便~😉 自助醬料吧有超過10款醬料提供, 連比較少見的柑桔、秘製牛肉汁都有。😳 湯底有兩款可選擇:牛骨清湯 或 牛雜湯底, 因為想食清淡d,所以點算了牛骨清湯。 牛骨清湯望落真的如清水一般清, 但實際上牛的鮮味十足,膠原感重,但略嫌有點油膩。🙊 餐牌上所有基本牛肉刁鑽位都有; 封門柳、金花趾和牛心錠等超過17款的選擇, 坊間少見,讓我們大開眼界,👀👀 最重要是碟碟都只是$48起,相當便宜! 餐紙上另印有牛肉的分佈圖,說明所有肉類的應涮時間,十
火鍋就食得多,
但一直只有在新界:元朗、大埔和沙田三間分店,很是偏僻,🙊
但今次竟然係銅鑼灣開分店-「616十二味」啦~😍
九龍人、港島人終於有口福了!😏

牆上油畫以懷舊街市作主題,
雖以懷舊為主題,
但店卻以先進平板電腦落單,圖文並茂,
牛肉太多款唔知點選擇?!
落單前還可以按入圖片看過詳細介紹才決定,非常方便~😉
自助醬料吧有超過10款醬料提供,
連比較少見的柑桔、秘製牛肉汁都有。😳
自助醬料
自助醬料
湯底有兩款可選擇:牛骨清湯 或 牛雜湯底,
因為想食清淡d,所以點算了牛骨清湯。
牛骨清湯望落真的如清水一般清,
但實際上牛的鮮味十足,膠原感重,但略嫌有點油膩。🙊
餐牌上所有基本牛肉刁鑽位都有;
封門柳、金花趾和牛心錠等超過17款的選擇,
坊間少見,讓我們大開眼界,👀👀
最重要是碟碟都只是$48起,相當便宜!
餐紙上另印有牛肉的分佈圖,說明所有肉類的應涮時間,十分細心呢。
牛朴肉($48)
即牛頸脊,油花分佈密集,
涮熟後肉味香濃,肉質柔嫩,不錯吃!值得番點!😎
牛朴肉
封門柳($68)
平時坊間見到的封門柳都要特別昂貴,
因為是整隻牛🐮橫膈膜下面的一條柳,每隻牛只有一小條,十分罕有之物~😳
肉味也是眾多部份中最濃厚的,
入口軟腍,又有口感,
價錢又便宜,性價比高,
是一眾牛魔皇夢寐以求的!😎
封門柳
吊龍伴($68)
吊龍伴中有兩個小吊龍,即牛骨盆夾縫中的兩條肉,都是坊間比較少見的部份。
雖比封門柳的肉味差得遠,但勝在比較有咬口,算不錯吃!
吊龍伴
牛心錠($48)
是牛心臟頂部的三叉血管,一隻牛只得一條,😳
口感爽脆又滑嘟嘟,很新奇!
不過牛味不突出,如果喜歡口感爽脆的話可以一試~😏
牛心錠
齋食肉太寡,一定要食返時蔬中和下!😆
一客份量都算不少,
皇帝菜鮮香嫩脆,營養價值豐富~
油麥菜最適合去吸一吸湯底的精華,爽脆得黎又入味。
油麥菜($28)皇帝菜($28)
響鈴($28)一定是火鍋必備!
口感香脆,吃起來不會太油膩,不錯呀!😏
響鈴
既然開得新店,當然有新品-和本地啤酒廠麥子crossover推出616原漿啤酒($28),
原漿啤酒在歐洲盛行,
和普通啤酒最大區別是含有大量活性酵母,
而酵母在0-5°C下保存只能存活7天,超過時間就會變質,
所以普通啤酒會把酵母過濾掉,延長保質期。
原漿啤酒泡沫更多更厚實,口感很清爽,
打邊爐除左可以飲汽水gur gur佢,
當然就係飲啤酒啤啤佢啦!🍺
616原漿啤酒
整體來說,
「616十二味」牛肉質素相當不錯,價錢又平宜,性價比相當高!
而且還有早場和宵夜時段優惠,平上加平!😎
616原漿啤酒
616十二味 is a hot pot place that focuses on beef. You can basically throw any part of the beef (you name it, they'll probably have it) into their boiling pot of hot soup. Their name is also a play on the Cantonese phrase that people use during hot pot. To give it a quick boil.But what does a hot pot place serve during lunch? Most do close and only open at night. But with steep rent, most opt to stay open. Some offer hot pot and then some, like this place, offer lunch sets that are not related to h

But what does a hot pot place serve during lunch? Most do close and only open at night. But with steep rent, most opt to stay open. Some offer hot pot and then some, like this place, offer lunch sets that are not related to hotpot at all.

Located on a street where there are already a number of other hot pot places is this 616十二味.  It's designed in a retro style. There is even a drawing of a wet market. I guess to show they get fresh ingredients for you to boil away.

Boyfriend and I came here for lunch where we were presented with a lunch menu. Menu is in Chinese and partly English. Only the drinks has no English. But you can add $7 and get a drink (soft drink or soy milk). There is no 10% service charge and prices under $50. As their shop is all beef hotpot, their lunch menu consisted of all beef (except for one vegetarian option).

I ordered a soy milk and it was prepackaged in a plastic cup. It was ok. Not much soybean flavor.

They also gave us a bowl of daily Chinese soup. It was savory and it appeared to be beef with random vegetables. Not too bad.

Marinated Beef (Char Siu Style) Fried Rice ($48). I ordered this. Pretty decent. The rice wasn't oily at all. The little cubes of beef were made to resemble char siu and did have that same texture. They had marinated it in spices that included Szechuan peppercorns to give  it a slight numbing effect but it wasn't too much. Just enough to let you know it was there.

Slow  Cooked Beef Brisket /Short Ribs with Rice ($48). Boyfriend ordered this and it seemed majority of the peope who ate here also ordered this. It came in a pot with some rice on the side.

The pot included beef brisket.

A lot of short ribs. There seemed to be more short ribs to beef  brisket.

And there were some vegetables such as daikon.

The broth was rich with the various spices used. The beef brisket and short ribs were soft and tender.  No wonder this was the popular item. For $48, a pretty good deal.

Inexpensive lunch sets. The only downside is you must be a beef fan. If you don't eat beef, then this place is not for you. Bu if you love beef, some pretty good inexpensive options to choose from. May return and try the hot pot.
2017-09-01
2017-09-07 91 瀏覽
牛魔王召集 全牛宴 食盡🐂唔同部位姐老了打邊爐開始有要求 重質都重量🙈今次黎到#616牛肉火鍋專門店 之前有朋友食過元朗嗰間話好正 今日見到銅鑼灣都有分店就試下啦!呢間火鍋店真係專食牛 除左牛丸 係冇其他魚蛋芝士腸等等既火鍋料 真正全牛宴😍呢度有好多牛既部位聽都未聽過 罕有部位什至一隻牛得一兩塊 平時真係食唔到 好彩冇令我失望 湯底有 #牛骨清湯 同 #牛雜湯底 揀 因為食靚牛怕牛雜湯底搶哂啲味 所以揀個清清地既湯底 都有好多牛腩同牛骨喺入面 好喇 到主菜 排名分先後:#牛朴肉 又名 #雪花 最軟稔同雪花最均勻 枱面有圖教您每個部位要幾多秒 大約3-8秒不等 真正靚既牛係唔怕生架 (dor平時据牛扒都要3成熟🙈) 呢個部位最正#牛駝峰 脂肪比例較多所以好軟好滑 牛味好重 完全唔需要點醬黎食 清湯一過水就食得 超正#吊龍伴 呢個應該係肌肉位 比較爽口啲 不過最重肉味 基本上全餐冇用過佢啲醬料#熟板筋 好好味既牛筋丫 好重骨膠原 好味#招牌慢煮牛腩 本身熟既 係灼返熱佢 因為其他好驚喜 呢個顯得冇乜特別 但都幾好食呢個店開左冇耐 店員都好有禮貌介紹唔同牛既部位 用ipad點餐好方便 點菜後
牛魔王召集 全牛宴 食盡🐂唔同部位

#熟板筋 好好味既牛筋丫 好重骨膠原 好味

呢個店開左冇耐 店員都好有禮貌介紹唔同牛既部位 用ipad點餐好方便 點菜後店員仲會俾個沙漏您 如果過哂時間啲野都未黎仲免費tim 不過冇機會用到 因為上菜好快😂

各位牛魔王如果想食高質牛火鍋可以考慮試下
Btw 我見其他分店有個二人套餐有個牛盤有哂咁多個部位 樣樣都試下先好食再叫 可以考慮下銅鑼灣都引入二人套餐丫
2017-09-07 627 瀏覽
得知有牛肉專門店煮牛肉义燒,好奇地來試試。沿謝斐道行,依舊有很多「空置舖位」,新星酒樓亦結束。原來此店在鵝頸橋底辣蟹店附近,令我想起鵝的風水故事。利希慎當年從英國人買下鵝頭山,改名利園山(今名希慎廣場,利園山道一帶),大興土木。堅拿道原是黃泥涌入海的溪澗,地形窄長,故名鵝頸,仍保持郊野面貌,有小橋流水。風水說法是鵝咀,頭為貴,鵝耳次之,鵝頸及以下漸差。配合紅磡海底隧道工程,鵝頸建了天橋,橋底不見天日,陰氣聚集,又是三义位,橋頸更難以興旺。數十年只旺了辣蟹店。此店緊貼潮流,有鵝頸街市壁畫,標榜此店從牛肉檔直接入貨,食材靚。用風水角度,鵝喜生長在淺水旁,故鵝頸至灣仔一帶多街市。此店裝修有市井味道,簡簡單單的裝修,是街坊火鍋店格局(616應解涮一涮)。細看餐牌,是貴州菜風格為主,走辛辣路線(鄰店有貴州,四川菜,是同集團店)。點選了火麻牛炒飯。店員有問我怕辛辣與否。正如網評形容,义燒炒飯很大份量,約有4碗,雖不包飲品,仍是廉宜。晚市火鍋才是此店重心。鑊氣十足,顏色,外形似茶餐廳的生炒牛肉飯。不過,欠了生菜絲,亦似少了海報上的蛋絲。餐牌註明是用牛肋,故感覺上不似义燒,是有嚼勁那種。最重要是辛辣味
原來此店在鵝頸橋底辣蟹店附近,令我想起鵝的風水故事。
風水說法是鵝咀,頭為貴,鵝耳次之,鵝頸
及以下漸差。

用風水角度,鵝喜生長在淺水旁,故鵝頸至灣仔一帶多街市。

點選了火麻牛炒飯。店員有問我怕辛辣與否。

火麻牛炒飯

餐牌註明是用牛肋,故感覺上不似义燒,是有嚼勁那種。最重要是辛辣味為主,配以濃濃咸度。我能食辛辣,但難抵太咸,要馬上飲清水。
我認為以牛代豬是好橋,但宜配以义燒醬,玫瑰露。即使要保留辛辣元素,亦宜如泰國菜,搞五味平衡,可以辛辣中帶甜。

總括而言,炒功是好,不算肥膩,價錢實惠(沒有加一)。但這三隻牛,在鵝頸下生存不容易呢。

2017-09-05 128 瀏覽
七夕之夜✨都要黏實爸媽嘅姐妹👪,草根去咗616十二味到打邊爐🍴禁好彩餐廳又係七夕夜搞$1鴛鴦湯底👍🏻超級lucky🌞餐牌有好多牛肉選擇🐂令人眼花撩亂💫好彩店員好細心咁推介😘好詳細,好多牛肉部位草根都未食過,今次又長智識了😝服務態度好好✅✅✅草根大約叫咗8款牛肉🐂牛肉份量雖然唔係多,但勝在有質素😎普遍牛肉味較濃厚🙌🏻來自山東嘅牛肉好不錯喔!草根妺妹最愛牛駱峰($48)😍牛駱峰係牛嘅頸背肌肉,肉質軟熟👏,同時油脂分佈平均😘要重點推介下俾大家👍第2個最愛係封門柳($68)色澤最為紅褐🔴脂肪較少,所以肉質冇牛駱峰咁滑身,不過味道同咬口都相當唔錯!🤘🤘🤘第3個最愛係金花趾($68)肉質更彈牙😋其他配菜就點咗稻庭烏冬($28)🍝稻庭烏冬係新鮮制造,所以煙韌度十足❤❤❤麵質口感好軟滑😇烏冬吸收哂湯底嘅精華🙌豆腐($28)好嫩滑,有豆味🌿清清地,感覺好健康
七夕夜搞$1鴛鴦湯底👍🏻超級lucky🌞

豆腐

豆腐($28)
好嫩滑,有豆味🌿清清地,感覺好健康

2017-08-28
15 分鐘 (堂食)
豆腐
2017-09-04 94 瀏覽
位於銅鑼灣新時代中心地下的616十二味,主打港式火鍋,午市提供數款有牛肉的套餐,價錢約五十元,有不少打工仔也在此用膳。午市也提供火鍋,我們點了牛雜湯底,而且是用IPAD點餐,頗方便。當中有好多牛雜,包括金錢肚、牛的大腸小腸、牛肺等,肉質煮得夠軟身,不錯。我們點了吊龍伴,吊龍伴其實是牛裡脊肉,肉味夠濃,餐墊紙更寫上了每一種肉需要烚的時間。冰麻牛主要是金錢肚,味道麻辣很正。吊龍伴冰麻牛酸梅湯響鈴油麥菜牛雜湯底

酸梅湯
油麥菜
牛雜湯底
2017-08-31
牛扑肉 $48即牛頸脊,雪花般的紋路,肥瘦適中,食肉當然少不了脂肪,但也不能過了,而這個就沒問題了,肉味香甜濃郁,在滾湯涮兩涮,肉質柔嫩,帶微微嚼勁。吊龍伴 $68原來吊龍伴是吊龍下一小部分的肉,那到底為甚麼沒吊龍吃呢?哈哈。而因為吊龍伴带了些肥肉,所以更顯得香滑可口,細嚼而無渣。牛心 $48顧名思義,即牛的心臟,但口感卻很像肝類,軟棉而彈牙,一試無妨。封門柳 $68橫膈膜下一面的一條肌肉,肉味是眾多部份中最濃,入口軟腍。每隻牛也只有兩塊,物以罕為貴!聰明的你肯定要試試。匙柄 $48則牛肩膀上方的肉,相當於肉眼,肉中間有條薄身的肉筋,牛味沒朴肉那般濃,但較腍滑易咬又甜嫩。牛心錠 $48連著牛心的血管,正常來說是厚身點,不過這裡的給它稍微的薄切了下,所以下鍋的時間比平常要少個幾秒。而口感超級爽脆,坊間也是少見!雖然醬料台有很多選擇,不過最推薦的還是他們的秘製牛肉汁,甜甜的,挺清新的感覺,比平常的黑醬油好吃。場內滿滿的懷舊風裝潢跟壁畫,而且空間很大,坐著很舒服。
牛扑肉 $48
吊龍伴 $68
牛心 $48
封門柳 $68

匙柄 $48
牛心錠 $48
場內滿滿的懷舊風裝潢跟壁畫,而且空間很大,坐著很舒服。
2017-08-28
  • 封門柳,匙柄
2017-09-03 190 瀏覽
久仰大名616,當然是找朋友去嚐嚐!晚上六時半由時代廣場出發,不消十分鐘便到達,非常近。616 十二味招牌非常搶眼易認。與招牌風格一致,充滿香港本地懷舊色彩,另一番體驗。鋪面整齊清潔,樓底很高,至愛!一行二人頂著兩個吉肚子,但由於這兒的牛很有名,所以便一口氣點了很多愛吃的。一共七碟牛,包括牛朴肉、匙皮、牛坑爪、吊龍伴、封門柳、胸口膀(白色那碟)、是日精選的牛駝𡶶。每碟牛的紋路清晰細緻,新鮮紅潤、肥瘦適中。平均都有十多片,數量剛好。特別推介胸口膀,皆因大而又肥的牛才有這薄薄胸口的小脂肪。非常罕見@@ 吃落爽口,半點肥膩也沒有,頗有口感。餐紙印有牛肉所屬位置以及湯滾所需時間,時間掌握信心十足,跟足就一定嫩滑入口。每碟牛都非常好味!尤愛牛朴肉、牛坑爪、封門柳。除了主菜牛之外,還點了些牛肉餃子、牛丸、響鈴和娃娃菜伴口。牛肉餃子皮薄餡大而多汁;牛丸彈牙。配埋自選醬油,無得彈。全牛宴,上菜快速,吃了一小時半,色香味俱全,非常滿足。

616 十二味招牌非常搶眼易認。

胸口膀

牛肉餃子

牛丸

全牛宴,上菜快速,吃了一小時半,色香味俱全,非常滿足
2017-08-30
5 分鐘 (堂食)
胸口膀
牛肉餃子
牛丸
  • 封門柳
2017-08-29 836 瀏覽
之前一直想試吓久仰大名嘅616火鍋店但係分店都係哂新界今次終於踩到黎港島 絕對不容有失店內裝飾非常有本土特色 香港風情濃厚而且用餐環境涼快舒適 乾淨又企理以電子手帳下單 方便先進而且拑落去仲可以睇到唔同牛肉部位嘅相關資訊架特別介紹罕有系列!可以食到出邊好少食到嘅牛肉部位枱墊亦都別有用心提示你每個部位應該滾幾耐絕對要跟從先 至食到牛肉最佳嘅鮮味架醬料架亦都好衛生乾淨 令人食得放心金花趾係牛展嘅部位 口感比較爽口 紋路清晰而且由於一隻牛只有好少金花趾肉 每枱只可以點一碟 相當矜貴匙柄屬於肩胛部份 肉質柔軟肉味香而且可以見到明顯嘅肉筋 食落比較彈牙匙皮就係比較上級嘅牛肩肉 接近肋骨所以肉質會比較結實脂肪含量亦都比較食落多汁鮮嫩吊龍伴最為特別 食落去非常鮮甜而且油脂較多 令到肉質比較軟綿細膩值得一試!呢度嘅蔬菜盤賣相都非常有本土特色蔬菜新鮮 令人滿足嘅一場火鍋盛宴每碟牛肉價格只係$48-68!!
之前一直想試吓久仰大名嘅616火鍋
但係分店都係哂新界
今次終於踩到黎港島 絕對不容有失

店內裝飾非常有本土特色 香港風情濃厚
而且用餐環境涼快舒適 乾淨又企理

以電子手帳下單 方便先進
而且拑落去仲可以睇到唔同牛肉部位嘅相關資訊架
特別介紹罕有系列!
可以食到出邊好少食到嘅牛肉部位

而且油脂較多 令到肉質比較軟綿細膩
值得一試!

呢度嘅蔬菜盤賣相都非常有本土特色
蔬菜新鮮 令人滿足嘅一場火鍋盛宴
每碟牛肉價格只係$48-68!!
2017-08-27 288 瀏覽
616十二味 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝菲道391-407號新時代中心地下C號舖銅鑼灣廣場港鐵站出口,步行只需要5分鐘,門面好光亮,乾淨,不會有焗促既感覺,而且裝修有特色,入座後店員會用平板電腦慢慢介紹牛部位肉質,口感,油花,有別於一般的火鍋店,食物選擇不多,涼菜$18-$38,肉類有三個選擇:推介系列、特色系列、罕有系列價錢$48及$68,鮮蔬$6-$38,飲品$9-$68,醬料費每位$10,其中特製牛肉汁和甘橘確實較少見,這個配搭入口清新。我們點了牛雜湯底$68,牛雜份量少,湯底唔夠濃,其中牛腸味道有啲臭,較難入口,牛駝峰$48、封門柳$68、精選$68,依三款我都唔係太鍾意,質感麻麻哋,野菌拼盤$38、冰麻牛$38、手打牛滑$48、稻庭烏冬$28,味道正常,牛滑可以用超正來形容,牛味香濃很爽滑。暫時優惠係七點前埋單有八五折,但份量偏少,食唔飽。
616十二味 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝菲道391-407號新時代中心地下C號舖
我們點了牛雜湯底$68
,牛雜份量少,湯底唔夠濃,其中牛腸味道有啲臭
,較難入口,牛駝峰$48
、封門柳$68
、精選$68
、手打牛滑$48
、稻庭烏冬$28
,味道正常,牛滑可以用超正來形容,牛味香濃很爽滑

暫時優惠係七點前埋單有八五折,但份量偏少,食唔飽

聽friend講左好耐既616牛肉專家火鍋店! 一知道銅鑼灣開左分店就約左某日放工黎食啦~~~呢度有少少難搵... 雖然係謝斐道 但佢係要跨過左駱克道既婦協僱員再培訓中心後 再行返去謝斐道行多幾步先見到我都搵左一陣@~@616十二味, 係616牛肉火鍋店聯同十二味餐飲集團cross-over而開既分店, target鐘意食牛既朋友, sell既係刁鑽既牛肉部位 (有好多係連個名都未聽過....)一入到黎 見到成間店既環境裝修已經覺得自己踏入左開埠初期既香港~ 辦館, 大笪地, 極具本土風味既茶記卡位座, 70/80年代既掛畫...難怪店內都有幾多鬼佬幫襯下~ 佢地應該都覺得好有香港特色^___^打邊爐當然唔少得既係提供醬料既地方~ 除左一般既豉油香蔥香蒜之外, 佢仲有一d特別d既選擇, 就好似青檸汁, 柑桔同陳醋咁~ (食完晒之後先發現原來佢張墊檯紙上面有suggest咩肉配咩醬汁lolllll)而呢度就係佢suggest唔同部位要滾幾多秒食會有最佳口感~~而家愈黎愈多餐廳係比顧客自己用tablet落單~ 既方便又唔怕漏單~yeah~~~ 好快已經叫到一檯都係牛牛lu!! *v*湯底方
我都搵左一陣@~@
yeah~~~ 好快已經叫到一檯都係牛牛lu!! *v*
湯底方面有2種: 牛骨清湯($38)同牛雜湯底($68)
員工推介清湯湯底會更顯牛肉既肉味, 咁就一於揀清湯底啦!(又平d =PP)
吊龍伴
這是吊龍伴$68罕有系列!
其實即係牛腰脊肉既兩側..食落感覺有d似食牛柳,有咬口得黎又好有牛香好滑溜..我覺得值得試!!
封門柳
這是封門柳$68罕有系列!
呢個係我既至愛部位! 真心必試推介~~~
因為呢個部位擁有最香濃既牛香味 兼肉質鮮嫩
封門柳係牛要黎控制橫隔膜既肌肉 據說每隻牛只有兩塊!@.@
好珍貴呢~~
呢個係牛朴肉$48 係接近牛頸部既部位 相對起黎比較多脂肪
我知好多人都好鐘意脂肪既油脂感...因為鐘意佢夠甘香, 但係我個人黎講就唔係好鐘意咁多脂肪!
牛柳
呢個係牛柳$48 雖然係比較普通既款 但勝左岩胃口呀!
第一啖食落去時唔係好覺有牛味 但係之後就慢慢咁滲出黎啦!
呢款係我繼封門柳, 吊龍伴之後既至愛!
牛坑爪
牛坑爪$68 又返返黎罕有系列!
呢個其實係近肉眼肋骨既條狀肉,比較多筋,不過肉味都好出呢~ 但我個人唔鐘意多筋....
響鈴
最後係打邊爐必叫既脆脆響鈴$28~~
非常薄皮既響鈴 食完完全無膩既感覺..好食!
白飯
哈哈哈身為飯桶既我就算打邊爐都要食飯 \v/" 白飯$12
豆漿
雖然員工們大力熱情推介佢地自家釀製既616原漿啤酒$28/支
但係唔係好好酒精既我都係乖乖要返豆漿$9 : )
yeah!最後食到咩都無晒喇 滿足~~~
係開始打邊爐之前同打完邊爐之後飲個湯底已經唔同晒味喇~~
打完再飲個湯牛味真係超級濃郁 : >

今晚試到咁多成世女都未試過既牛部位真係見識不少lol
而且肉既質素真係唔錯, 愛牛既朋友真係會食上癮~
最緊要係佢價錢唔離地, 可以再黎~~~
(最後埋單2個人共$407)
2017-08-22
2017-08-24 255 瀏覽
邊爐真係廣東既精粹!少爺仔最鍾意就係清湯淥牛肉!奈何而家既火鍋店越黎越貴,有靚牛供應既更係少之又少。不過聽朋友介紹呢間本身只係大埔同元朗有既616又平又靚,開到黎銅鑼灣,所以就決意一試!平日夜晚,但店入面一d都唔少人!好彩有訂位,唔係都應該冇得食!一入去,嘩!係老香港既味道丫!好得意丫!仲有唔同既牛肉位置掛牌係牆上面,價錢用傳統中國數目字,好有feel!仲有人手畫上去既壁畫!真係好有心思!呢個醬料吧係自助既,當中必推當然係祕製牛肉汁啦!埋位啦!有iPad點菜!先黎個冰麻牛。果然係好麻!主要係牛舌同少量牛肚,分量比較小,真係當開胃頭盤就得,留肚食優質靚牛肉!牛骨清湯真係比較清,如果想入味另有牛雜湯底可選,係腩汁先試封門柳牛味濃郁,但好視乎你塊牛係點切,有d位冇乜油脂,但有幾塊又油花分配平均淥8秒好啦!唔係就太老!尾龍另一個肉味濃郁既位置。好冧好出味,幾好食!三花腱係我最鍾意既位置!!!有筋又有肉!好有咬口又夠肉味!加埋祕制牛肉汁同青檸汁真係好正牛骨髓第一次試,軟軟地,但可能我食唔慣,冇乜食,但對面個位食晒成盤佢話好rich喎腳肉粉紅色既腿肉幾乎冇脂肪如果控制得好係唔會鞋既!我呢塊就失敗左

一入去,嘩!係老香港既味道丫!

仲有人手畫上去既壁畫!真係好有心思!

呢個醬料吧係自助既,當中必推當然係祕製牛肉汁啦!

埋位啦!有iPad點菜!

先黎個冰麻牛。

牛骨湯底

牛骨清湯真係比較清,如果想入味另有牛雜湯底可選,係腩汁

先試封門柳
封門柳

淥8秒好啦!唔係就太老!

尾龍

另一個肉味濃郁既位置。好冧好出味,幾好食!

牛骨髓
牛骨髓

佢話好rich喎

腳肉
腿肉

粉紅色既腿肉幾乎冇脂肪
如果控制得好係唔會鞋既!我呢塊就失敗左... 不過味道係香既,沾豉油好味d!

雖然牛既份量唔算多,但食埋湯底入面既粟米同白蘿蔔都唔好話唔飽
飲埋啖湯
好想送飯

幾抵食!會再黎!
2017-08-24 125 瀏覽
上次同男朋友食過豬天梯後深深愛上,千辛萬苦搵到間新奇野佢食,重點係我地既flavour 全牛宴😍同傳統火鍋店一樣有自助醬料區,但其中牛肉汁真心推介,終於唔洗點豉油了😂😂,甜甜地幾好味👍🏼2個人叫左最貴既牛雜湯底,都係$68 only😂,大路野大腸/牛肚/牛肺,不過最吸引係大量蘿蔔可以索哂湯底😍,可惜蘿蔔上台時係全生無得食住🙄!每個部份名稱都十分難明,好彩ipad每part都有介紹,店主都好熱心介紹每一款部份同口感,好厲害所有都記得哂👍🏼我地將所有唔明既都叫左😂,好彩每碟唔貴$4x-6x,份量2個人食都可以接受。我地差不多所有都試過,最推介:-是日精選牛腩頭,牛味重,有咬口似食緊牛排,男朋友勁中意,不過實在太飽所以無再encore。-牛坑爪,老細話係肋骨同肋骨之間既肉肉好考刀功,推介🤤,同牛腩頭差唔多但肉比較軟啲-牛心椗,牛心既血管,入口爽脆好得意既口感😆。另一推介牛肉餃,不過入面有芫茜我都係食左1隻,其餘5隻交俾男朋友負責😂,每隻餃都好大隻,不過未知係咪因爲我地太夜凌晨去食所以有一隻皮雪死了少少,但超濃牛味補救得返😜,特別配左個酸酸甜甜既汁,但男朋友建議食原味唔點最好👍🏼另外點左手工啤

我地差不多所有都試過,最推介:

-牛心椗,牛心既血管,入口爽脆好得意既口感😆。

另外點左手工啤係crossover好出名既麥子,上面寫住白老鼠版😂😂。
男朋友表示啤酒淮花味重,中意陣味既人應該好中意飲...

最後勁勁勁飽但都要叫多個烏冬撈湯汁😂,食到人地收舖2點先肯走,埋單最後2個人食左700幾蚊,最緊要男朋友食得開心🤗。