2018-11-22
冬天又係打邊爐既日子 不過成日打港式邊爐,其實有啲厭所以專登搵左間台灣火鍋店 中午同男朋友一人一鍋餐廳就喺佐敦地鐵站行8分鐘其實算係佐敦同尖沙咀中間我哋一點坐低 只得三四台客不過一點半嘅時候已經差唔多坐滿我同男朋友分別叫咗酸辣羊肉鍋同埋麻辣火鍋,兩款都有得揀辣度係等待火鍋嘅期間,我跟足指引去配搭完美嘅醬料,但係其實火鍋湯底味道已經好濃郁,連我平時咁重口味嘅人都冇點過醬料。可能食蕃茄湯底會需要點,冇錯,下一次要試蕃茄湯底,哈主要講返我個麻辣湯底先,材料非常豐富,想知道有啲乜嘢?其實可以睇返餐牌佢已經講得好清楚。最開心係佢個味道真係好台灣, 一食甜不辣個下,所有喺台灣去旅行嘅回憶都沖返晒上嚟!好煙銀好好味。相對於吉野家嘅打邊爐, 呢間餐廳嘅火鍋味道濃郁好多, 重點係材料好豐富!啲娃娃菜食極都有,仲有嗰個蜂巢豆腐炸枝竹,吸收晒湯底嘅精華!對於飲品都幾有驚喜, 我叫咗珍珠苿香奶綠,其實我唔記得叫少甜,但味道啱啱好,係有質素嘅飲品。美中不足嘅係我叫咗粉絲,點知份量其實係唔夠我食,同埋係台灣嗰隻幼粉絲,如果同我一樣大食嘅下次記得叫飯~ 忍唔住加配花枝丸埋鹽酥雞
不過成日打港式邊爐,其實有啲厭
所以專登搵左間台灣火鍋店
中午同男朋友一人一鍋
餐廳就喺佐敦地鐵站行8分鐘
其實算係佐敦同尖沙咀中間
我哋一點坐低 只得三四台客
不過一點半嘅時候已經差唔多坐滿
我同男朋友分別叫咗酸辣羊肉鍋同埋麻辣火鍋,兩款都有得揀辣度
忍唔住加配花枝丸埋鹽酥雞