2018-09-02 73 瀏覽
二個女仔食,一個中等食量一個細食量食肆環境唔錯,入到去香香既嗅豆腐味坐位舒服,服務質素好好,員工有禮,跟單清楚食物出品特色 係一人一個鍋,唔洗同人快子撈快子,一共有9個味同菜料選擇,今次揀左個蒜蓉牛鍋,有晒魚蛋,菜,豆腐之類好多好多菜料,已經準備好一鍋,大鍋份量而且味道好食,仲有飯或粉絲揀,廚師簡介 嗅豆腐好多醬落,任加,跟住佢教既份量去撈醬,真係好食野飲方面叫左個冬瓜水,大大杯,我最愛,整體份量全部大大的,食左一個鐘都食唔完好食
二個女仔食,
一個中等食量
一個細食量
食肆環境唔錯,入到去香香既嗅豆腐味
坐位舒服,服務質素好好,員工有禮,
跟單清楚

食物出品特色 係一人一個鍋,

廚師簡介 嗅豆腐

好多醬落,任加,跟住佢教既份量去撈醬,真係好食
好食

2018-09-02 39 瀏覽
本身今日熱辣辣中午我就唔想食火鍋既但女朋友話想食, 咁我都冇計唯有奉陪啦地點方面呢, 間鋪就係天文台道個邊堆韓國餐廳附近但呢間野就係台式既我都好奇點解叫臭臭鍋咁得意, 原來係佢地個招牌鍋物係有加臭豆腐製成既我就唔識欣賞喇, 但我女朋友就叫佐一個嚟試, 我都食佐幾啖既…不過就…我唔好喇講番我個個啦, 我就叫佐個麻辣鍋, 同一杯珍珠奶茶珍珠奶茶呢就…甜得濟, 可能我平時飲開少甜今次唔記得叫少甜啦…至於個鍋呢又幾辣, 食開辣既我就冇問題既, 但我女朋友就食唔到lu個辣係幾正但可惜, 辣而不麻, 稱不上係好既麻辣成個鍋都好有台式既味道, 例如會有台灣先有既甜不辣啦、米血糕、豬血糕等等, 幾特別但你話係咪好食呢, 我覺得OK既但唔驚喜, 唔特別話好好食但有d掛住台灣打邊爐的話, 呢到係比到你個種感覺既
本身今日熱辣辣中午我就唔想食火鍋
但女朋友話想食, 咁我都冇計唯有奉陪啦
地點方面呢, 間鋪就係天文台道個邊堆韓國餐廳附近
但呢間野就係台式既

講番我個個啦, 我就叫佐個麻辣鍋, 同一杯珍珠奶茶
至於個鍋呢
又幾辣, 食開辣既我就冇問題既, 但我女朋友就食唔到lu
個辣係幾正但可惜, 辣而不麻, 稱不上係好既麻辣

但你話係咪好食呢, 我覺得OK既
但唔驚喜, 唔特別話好好食
但有d掛住台灣打邊爐的話, 呢到係比到你個種感覺既
2018-07-22
2018-08-31 59 瀏覽
第一次嚟呢度食飯,地點喺尖沙咀同佐敦中間,原來係食台式嘅一人一鍋。餐廳地方好大,唔會枱貼枱,空間感都幾充足。餐廳嘅兩旁都係卡位,坐得舒服。每人一個鍋,啱晒我哋鍾意打邊爐,就好似韓國有部隊鍋一樣,但係台式嘅味道選擇就明顯比韓式多好多!每一個鍋下面點上火,保持食物嘅溫度,如果冬天你食一定更加正,雖然係夏天,不過餐廳嘅冷氣都好充足,所以都唔會食到大汗疊細汗!每一個鍋個份量真係好大,所有嘅食材都差唔多鋪滿整個表面。每一張枱上面都放咗調味料,方便大家。讚!呢度嘅套餐好得意,一至九號嘅選擇,分別有招牌臭臭鍋、台式麻辣鍋、芝士牛奶鍋。香蒜牛肉鍋、藥膳羊肉鍋、酸辣羊肉鍋、番茄豚肉鍋、黑麻油雞鍋。每一個套餐除咗一個鍋,仲可以揀一碗白飯或者粉絲、仲有一杯飲品,$88都幾抵喎。 朋友揀咗韓式蔥爆鍋,就好似一個小型打邊爐,有牛肉、娃娃菜、貢丸米血高、炸芋頭、豆腐、行鮑魚菇、蕃茄、蘆筍、粉絲、炸枝竹,金針菇、名門卷同埋沙白。淨係個材料已經覺得好豐富,個湯底比較清,如果唔鍾意味道濃厚的話,呢個真係幾適合!我就鍾意食濃味,所以揀咗台式麻辣鍋,個配料同朋友嘅都好唔同,麻辣係幾香幾好食,有娃娃菜、牛肉、甜不辣、魚蛋、豬

每一張枱上面都放咗調味料,方便大家。讚!

我就鍾意食濃味,所以揀咗台式麻辣鍋,個配料同朋友嘅都好唔同,麻辣係幾香幾好食,有娃娃菜、牛肉、甜不辣、魚蛋、豬紅、大腸、魷魚、冬菇、炸枝竹、公仔麵、青豆角。
好鍾意呢個湯底,越食越惹味,再配碗白飯,真係個湯底都可以令人食晒成碗飯。
你是我唔鍾意食公仔麵,但係配埋呢個湯底,我反而覺得公仔麵唔夠,好想追加。。哈哈!因為個湯底實在太好食。
餐牌上面亦都有推介左一個醬汁嘅配搭,我哋跟足佢指示用三茶匙沙茶醬+2茶匙豉油+1茶匙燒蒜蓉,配合埋鍋入邊嘅肉類,真係好好食。

最特別係個杯嘢飲,叫做盆栽奶茶,其實係奶茶
2018-08-30 91 瀏覽
台灣8鍋臭臭鍋相信大家都聽過,估唔到香港都有得食,對於喜歡吃臭豆腐的我來說,這是天大的好消息!臭味相投的老公,陪我吃,她選擇了台灣麻辣火鍋,更加挑戰中辣,食到滿頭大汗!室內佈置係以簡約工業風做設計,適合年輕一輩,而且我見到有幾位台灣觀光客來到這間店舖吃,相信味道一定不錯!我叫了臭豆腐作為小食,配以台式豆瓣醬,味道一流,遠處就聞到台式臭豆腐嘅香氣,配上辣椒片,辣得很過癮!我叫的臭臭鍋有許多配料,包括豬血糕、鴨血、甜不辣,這些只有在台灣才能吃到的配料,竟然在香港的火鍋店中找到,秒速感受到回到台灣的開心!而老公叫的台式麻辣火鍋,以中辣的程度,打敗了平常吃得辣的老公,吃到滿頭大汗,但他說很過癮!台式飲品當然很重要,我叫的是百香果紅茶、老公叫的是芒果鮮奶沙冰,解渴又好飲!

2018-08-29 40 瀏覽
今次係第二次食啦 第一次食咗酸辣羊肉鍋&招牌臭臭鍋 今次就食咗臺式麻辣鍋&藥膳羊肉鍋 感覺上台式麻辣鍋比較油 酸辣味比較好食 飲品比較貴 跟餐冇平 照原價計 分量算平均 一個鍋跟飯或粉絲😋 下次一定會再幫襯
今次係第二次食啦

• 招牌臭臭鍋
  • 酸辣羊肉鍋
2018-08-28 60 瀏覽
雖然而家仲係夏天,但總係三不五時會想食火鍋,今次去食呢間係主打台灣式火鍋,一人一鍋。menu好簡單,有九款唔同款式嘅鍋可以選擇,我就揀左台式麻辣鍋,仲有唔同辣度可以選擇tim。台式火鍋同韓國部隊鍋有少少類似,火鍋入邊都係已經擺咗好多唔同嘅配料,非常豐富。我點左小辣,辣度非常夠好惹味!餐廳本身有推介嘅醬料配搭比例,不過我覺得完全唔需要再點醬料已經好夠味。lunch time時段$88就已經食到,真係好抵食!🤤
lunch time時段$88就已經食到,真係好抵食!🤤
2018-08-27 34 瀏覽
之前經過呢間餐廳既時候見到好多人排隊,已經被吸引到好想黎食,今日突然諗起就決定黎試下。Menu好簡單,有9個鍋可以選擇,每個鍋裡面的配菜都列出來。食台灣鍋當然要選擇有台灣味的啦,所以我選擇了招牌臭臭鍋,而朋友就點左台式麻辣鍋,還可以選擇辣度。雖然個鍋望落去唔係好大,但係一邊食既時候就會發現其實好多料,最特別當然就係台灣的臭豆腐啦~完全係台灣的口味,果種香+臭同香港的臭豆腐真係完全唔同,好食好多!🤤
2018-08-27 78 瀏覽
這次來吃臭臭鍋, 全因為與友人對臭臭鍋一直甚感好奇, 怎麼鍋會臭的呢?臭味又是哪來的呢? 到此一訪之後, 才發現原來是因為鍋內加了台灣臭豆腐的緣故, 沒想到臭豆腐又可成火鍋的料, 而且味道也很不錯啊!餐牌上有9款鍋物選擇, 再配搭粉絲或飯 ($112)我們第一個點的, 當然是招牌臭臭鍋了臭臭鍋湯底惹味, 配料也十分豐富, 有娃娃菜、白豚肉、臭豆腐、台灣貢丸、米血糕、大腸、豬紅、沙白、鵪鶉蛋、蕃茄、榨菜絲、韭菜、金針菇、鳴門卷、炸枝竹和粉絲。至於,身為主角的臭豆腐,味道夠而易入口特別提一下米血糕, 我們都是第一次吃, 味道蠻特別, 軟糯有咬口第二個點的, 就是芝士牛奶鍋。裡面有娃娃菜、白豚肉、魚豆腐、台灣貢丸、沙白、香菇、蟹柳、金針菇、炸枝竹、嗚門卷、雞蛋、烏冬、芝士和蛋餃。本身還怕芝士味會不夠濃,不過當鍋一被端到桌上, 那香氣撲鼻, 就知道芝士下得足, 光聞著已令人垂涎三尺 ! 吃起來,湯底,的奶味適中, 加上融入了芝士片, 相當順滑而美味魚豆腐是心型的啊我和朋友都選擇了配粉絲食吃, 因為粉絲能吸取湯的精華, 自然好吃不過其實桌上有提供不同醬料, 不過小妹認為本身的鍋底已非常夠味, 不

餐牌上有9款鍋物選擇, 再配搭粉絲或飯 ($112)

我們第一個點的, 當然是招牌臭臭鍋了

至於,身為主角的臭豆腐,味道夠而易入口

魚豆腐是心型的啊

其實桌上有提供不同醬料, 不過小妹認為本身的鍋底已非常夠味, 不另加醬料, 也夠美味啊

蜜味台灣腸 ($36)
當然跟台灣在地的香腸有點差距, 可已經算不錯吃了

百香果紅茶加珍珠 ($31)
珍珠夠「咬口」, 百香果紅茶清新解膩
2018-08-20
2018-08-27 187 瀏覽
去台灣其實點會小得打邊爐。相信去過台灣既人都會幫帽無老鍋🤤🤤🤤🤤。係香港都會好想食番呀。今次平平地去左臭臭鍋。佢地主打所有食材台灣入口。對台灣有思鄉病既人可以黎食呀。一入到去勁香既湯底味已經令你非常肚餓。最中意既一個邊爐。食得衛生,自己中意點夾就點夾。中意重口味既我就梗係拎臭臭鍋。朋友就拎左蒜香牛肉。你以為只有湯底唔同味,連入面既送都好唔同。好有心思呀。打邊爐又點小得飲野。冬瓜茶真係好襯打邊爐。好解熱。奶茶飽就飽左小小但一樣出色。個臭豆腐好重口味,係台灣既臭豆腐呀。我覺得自己好似係饒河咁呀。個蒜香牛似好重牛油蒜味。非常香口。 好重口味。好正呀🤤
係香港都會好想食番呀。

一入到去勁香既湯底味已經令你非常肚餓。

最中意既一個邊爐。食得衛生,自己中意點夾就點夾。
中意重口味既我就梗係拎臭臭鍋。朋友就拎左蒜香牛肉。
你以為只有湯底唔同味,連入面既送都好唔同。好有心思呀。
檸檬冬瓜茶
盆栽奶茶

打邊爐又點小得飲野。冬瓜茶真係好襯打邊爐。好解熱。
奶茶飽就飽左小小但一樣出色。

香蒜牛肉鍋

個蒜香牛似好重牛油蒜味。非常香口。

好重口味。好正呀🤤
2018-08-07
檸檬冬瓜茶
香蒜牛肉鍋
  • 蒜香牛肉鍋
2018-08-26 37 瀏覽
好肚餓,八點幾先收工嚟到,門口有個電腦攞籌機,方便唔使爭。地方都幾大,好多座位,枱枱都一人一鍋,但無焗束,無大煙。一坐底就叫咗嘢飲順下條氣先,蘋果紅茶唔會太甜,茶同蘋果味平衡,冰涼入心。見到隔離枱啲煱都幾大個,所以只係點咗一個小食,麻辣鴨血。好好食,勁入味,又有口感,爽爽彈牙,少少辣唔會食唔到。鍋未到仲試埋四款汁醬,蒜蓉同有個類似XO醬係我最鐘意我嘅招牌臭臭鍋,湯底清而帶小小酸,醒胃,料多到好似尋寶。當中貢丸,蜆仲有臭豆腐我都好鐘意。朋友的蕃茄鍋,酸甜濃郁,都好好食。跟鍋可選粉絲或飯,中國人點都要食口飯先覺得完滿。
好肚餓,八點幾先收工嚟到,門口有個電腦攞籌機,方便唔使爭。

鍋未到仲試埋四款汁醬,蒜蓉同有個類似XO醬係我最鐘意

朋友的蕃茄鍋,酸甜濃郁,都好好食。

跟鍋可選粉絲或飯,中國人點都要食口飯先覺得完滿。

2018-08-25 37 瀏覽
收工係諾士佛臺happy hour完, 台灣控就梗係食番個臭臭鍋$112本來有飯或者粉絲,+$12可以轉做滷肉飯,單叫滷肉飯都可以$26蚊份,有咩分別就唔清楚我簡左粉絲,無加錢轉做滷肉飯 香蒜牛肉鍋$112(材料有:娃娃菜,牛肉片,蟹籽丸,甜不辣,牛丸,凍豆腐,粟米,金針菇,炸枝竹,沙白,鳴門卷,翡翠魚豆腐,蕃茄,粉絲)蒜味唔會過重,牛肉爽口但無咩牛味,粉絲份量都幾少半碗都無,但食完個鍋都飽啦巨峰提子冰沙$33等左好耐,個鍋食左一半先黎到,超級甜;依到飲品麻麻

巨峰提子冰沙$33
等左好耐,個鍋食左一半先黎到,超級甜;依到飲品麻麻
2018-08-24 93 瀏覽
香港興起潮食台灣臭臭鍋,一人一鍋加上大量不同配料$112可以簡飯or粉絲 ; 叫一鍋滿足到我每樣都想食少少既心理;黑麻油雞鍋$112米酒,老薑,雞肉,娃娃菜,炸枝竹,金針菇,枸杞,洋菇,淮山,鱈魚丸,米血糕,沙白,台灣米線,粟米,玉子豆腐,牛丸,鳴門卷感覺好補又養生,有好多藥材係入面,超香麻油味配上滑溜溜既雞肉;裡面既鍋本來配上台灣米線,依種米線係好出名「阿宗麵線」類似個種;鹽酥雞$42會令人想念台灣既味道,炸到外面脆卜卜,咬落去肉汁都流出來了; 盆栽奶茶$30奶茶上面加左朱古力餅粒咁,飲奶茶之餘仲可以添加了口感

黑麻油雞鍋$112

鹽酥雞$42

鹽酥雞

盆栽奶茶$30
奶茶上面加左朱古力餅粒咁,飲奶茶之餘仲可以添加了口感

鹽酥雞
2018-08-24 30 瀏覽
其實已經第二次呢個食㗎啦。第一次黎食嘅時候係食佢地既招牌臭臭鍋🙈🙈佢個名真係冇改錯😭😭而且冇呃你真係真係好臭!好記得佢個鍋入面有幾舊臭豆腐!個感覺好差😂😂(鐘意食既人就真係好鐘意!)我依家諗返起都係記憶猶新😂😂😂嗰陣臭味仲係我個腦海入面徘徊緊🤪🤪🤪🤪🤪咁今次就選擇咗食...2號嘅台式麻辣鍋(中辣)😋😋😋而同行朋友就食4號既香蒜牛肉鍋🤪🤪🤪登登...送到黎既時候聞到好香既麻辣味...我點既係中辣但食落一d都唔麻唔辣(平時食譚仔小辣)😭😭😭同行朋友食都唔覺得辣(平時食譚仔3小)不過除左唔辣佢個味都幾好既!👍🏻👍🏻👍🏻而佢仲有3款調味料比你自己溝(蒜蓉、豆瓣醬、辣椒油)佢個蒜蓉好香好香好正!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻個鍋食得耐左會有小小咸,除左唔麻唔辣其他都ok!好想試下佢辣係咩味,會唔會好食好多呢?朋友果個睇落清淡好多!但佢話都好味,蒜味都好重! 鍾意食蒜既朋友就唔好錯過啦🤪🤪🤪當日大概7點左右到,唔使等位就入得!但7:30後就開始多人係門口等位喇!
其實已經第二次呢個食㗎啦。
第一次黎食嘅時候係食佢地既招牌臭臭鍋🙈🙈
佢個名真係冇改錯😭😭而且冇呃你真係真係好臭!
我依家諗返起都係記憶猶新😂😂😂
嗰陣臭味仲係我個腦海入面徘徊緊🤪🤪🤪🤪🤪
咁今次就選擇咗食...2號嘅台式麻辣鍋(中辣)😋😋😋
而同行朋友就食4號既香蒜牛肉鍋🤪🤪🤪
同行朋友食都唔覺得辣(平時食譚仔3小)
不過除左唔辣佢個味都幾好既!👍🏻👍🏻👍🏻
而佢仲有3款調味料比你自己溝(蒜蓉、豆瓣醬、辣椒油)
佢個蒜蓉好香好香好正!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
個鍋食得耐左會有小小咸,除左唔麻唔辣其他都ok!
好想試下佢辣係咩味,會唔會好食好多呢?

• 臺式麻辣鍋
2018-08-23 43 瀏覽
放工後同朋友去左韓國街呢間台式一人一鍋,本身都驚餐廳會好焗好大味,點知去到環境都算寬敞,唔會好大油煙,好適合同一班朋友去食。點餐叫左香蒜牛肉鍋,台式麻辣鍋,小食就叫左鹽酥雞。個牛肉鍋都幾香,蒜味幾香濃,啱晒我呢啲重口味嘅人。😋麻辣鍋亦都夠晒辣,食材好入味,岩晒食辣既朋友。每個鍋可以選擇跟飯或粉絲,個人覺得跟飯會適合啲。鹽酥雞味道好入味,夠晒台式,再配埋台式野飲就更夾,我地分別叫左巨峰提子梳打同招牌奶茶,2杯都好好飲,奶茶唔會太甜,值得推介。

點餐叫左香蒜牛肉鍋,台式麻辣鍋,小食就叫左鹽酥雞。

個牛肉鍋都幾香,蒜味幾香濃,啱晒我呢啲重口味嘅人。😋

2018-08-23 36 瀏覽
今日同男朋友去尖沙咀行街咁啱見到有間臭臭鍋個名咁搞笑 所以我哋就好有興趣去食咗入到去座位都幾闊落大概七點到 其實都已經全場滿座睇嚟十分受歡迎我哋叫咗兩個台式麻辣鍋我就叫左大辣一食落去真係好夠辣啱晒鍾意食辣嘅我入面仲有我最鍾意食嘅米血糕煙煙銀銀勁好食而我覺得配粉絲就係最好因為粉絲索哂啲辣味除咗兩個火鍋之外我哋仲叫咗一個小食就係麻辣鴨血 一陣都有成八件但因為真係太好食嘅關係所以食到一半先記得影相而且我仲叫咗個芋香珍珠奶茶都幾好飲
今日同男朋友去尖沙咀行街
咁啱見到有間臭臭鍋