2018-09-17 99 瀏覽
今日同友人聚會黎到尖沙咀食台式火鍋。本身以為臭臭鍋會好臭,但原來一d都唔臭仲好好食添😚。平時出街打bino閒閒地都二百幾三百蚊,但呢間食得好飽埋單都係百幾頭。有別於我地傳統打既bino,佢係每人一個鍋再自己揀配餸。性價比超高,一個鍋加埋配料同飯或者粉絲先$108🙊,而且鍋底仲好入味。係咁多個鍋底入邊,重點推介芝士牛奶鍋,聞落已經有好大陣芝士味,平時食開芝士火鍋覺得好漏,難得呢個鍋有芝士味又唔漏,仲會飲埋佢d湯😆。
2018-09-16 128 瀏覽
今朝一早就俾家姐拉左出去,事緣係最近我地跟細佬都要搬家,所以有好多裝修事宜要跟進,又要去旺角參考下啲建材樣版。兩家人攪到兩點幾先有時間食個lunch。雖然弟婦不停哎肚餓,但家姐堅持唔可以食得馬虎😅,話要搭車出尖沙咀搵好野食!我話食咩咁巴閉,原來佢嘅思鄉情走出來😏。我嘅家鄉係京都,而家姐就鍾情台灣🤭。所以佢就揀左嚟食8鍋臭臭鍋!呢度係一人一鍋形式,自己揀自己鍾意食嘅口味食料,都好自由喎👍。午市套餐,一個鍋,配一份主食,加飲品,埋單每人唔使一百,都幾抵吖!我第一次嚟,就緊係揀招牌臭臭鍋啦😝。個鍋好足料,啲肉食極都仲有,而且肉質實在,唔係碎濕濕嗰啲👍,湯底味道夠濃郁,又有得至愛嘅豬血米糕😍,唯一美中不足嘅係我點中辣佢都完全唔辣囉😝。家姐就點左麻辣鍋,話要望下梅止渴喎🤭,佢話同台灣嘅麻辣像真情度好高👍。弟婦就至勁喇,因為佢話要補補,於是點左個藥膳羊肉鍋,仲要熱辣辣食鍋物配熱嘅薑母茶,我聽到都成身發滾呀🤣🤣🤣!個藥膳鍋味道有啲似肉骨茶,香料味都幾重,再凍啲嚟食進補一下都唔錯架。細佬呢?佢都愛羊肉,所以點左酸辣羊肉鍋👍,酸辣湯底好醒胃喎。飲品我就揀左荔枝梳打,味道幾清新唔算太假,雖然就細杯左啲。我

飲品我就揀左荔枝梳打,味道幾清新唔算太假,雖然就細杯左啲。

我地另外仲加點左兩個小食,麻辣臭豆腐,味道濃郁夠辣,好台式,好令人懷念的味道。

花枝丸夠彈牙,不過我原本以為佢係炸嘅😅。

呢度除左野食好味之外,就係佢冇落場時間,所以週末可來食個late lunch, 唔使同人迫,又唔使趕住食👍😍。
2018-09-15
  • 麻辣臭豆腐
  • 米血糕
2018-09-16 84 瀏覽
即使山竹就快打到埋香港,都無阻我地呢班舊同事嘅聚會,計落計落都差唔多成年無見Lo。今次我地就去左韓國街覓食,但我地唔係食韓國野,食嘅係呢間「8鍋臭臭鍋」,來自台灣嘅。今日我地6點幾就去,所以未係好多人,火鍋一人一鍋,有9款俾你任簡,隨左鍋之外,仲有一個飯或者粉絲跟,全部鍋都劃一收你$112,如果你想食特別D嘅可以加$12將個飯或粉絲升級做魯肉飯。呢度嘅湯底都幾特別,因為見到個Menu有個皇冠仔,於是就叫左個推介嘅臺式麻辣鍋,要小辣嘅。等左一陣,店員就開始陸續幫我地上鍋同點火,等多一陣個鍋就開始滾啦,正式開始開動!麻辣湯底雖然叫左小辣,但個辣都係唔可以睇少,但佢嘅辣係野味同持續嘅,食得辣嘅人一定要簡呢個鍋!材料非常豐富,份量唔少,而每樣食材都幾好食。我叫左粉絲,粉絲本身就非常吸味,落落去個湯底一分鐘,佢就已經入哂,吸哂湯嘅精華,正呀。食辣食到出到一頭汁,於是叫左杯冬瓜茶黎解下辣,之前係台灣飲開冬瓜茶整日都會覺得太甜,呢間有得叫少糖,少糖比較岩我口味D,Like。呢間野係我妹介紹嘅,雖然唔算好近地鐵站,但呢間野係值得行過黎嘅!

2018-09-15
  • 臺式麻辣鍋
2018-09-15 187 瀏覽
星期五去尖沙咀食飯,唔知係咪就打風嘅關係,我見好多餐廳都坐唔滿。唯獨呢間真係要排長龍,已經都八點幾都仲有好多人喺門口等位。之前聽朋友話幾好食,於是去試吓啦。一開頭仲擔心臭臭鍋會有燈好似臭豆腐咁嘅味,但原來佢有好多唔同款嘅鍋選擇。我因為唔係好鍾意臭,就揀咗呢個芝士牛奶鍋。成個鍋都好香濃嘅芝士味,而且材料好充足!同朋友每人一個鍋,飽到不得了。由於放工太肚餓,我哋加咗一份鹽酥雞。都幾欣賞佢份鹽酥雞,揸得好香脆,而且又唔會好厚粉,絕對值得推介!除此之外呢間餐廳仲有好多台式飲品揀,全部都用外賣杯裝,咁就唔驚飲唔晒。最後走嘅時候仲可以一路拎住飲一路繼續行街。

珍珠奶茶
珍珠奶茶
2018-09-13 62 瀏覽
同朋友去開尖沙咀行街,係尖沙咀食野不嬲都無乜心水,最多都係去食FOOD COURT,但朋友話附近有間台式臭臭鍋,之前成日去台灣都未真係食過,於是今次決定試下新野。朋友話呢間野好出名好多人排,但可能因為平日關係,我地去到等左無耐就有位啦。店舖唔算太大,但係坐落去感覺唔會太逼,環境都算舒服。朋友叫左個小辣既「台式麻辣鍋」,呢度既辣都唔好講笑,就算平時我都會食辣,但呢度既辣真係好夠辣,試左朋友個個兩三啖都唔係太食到落去,不過係真係好惹味。入面好足料,加埋個公仔麵,感覺有D似韓國部隊鍋。因為我自己對臭豆腐無太大興趣,「8鍋」雖然主打臭臭鍋,但係除左臭臭鍋之外,其實仲有好多其他選擇,最後自己揀左個「芝士牛奶鍋」黎試。呢個芝士牛奶鍋真係一試難忘,牛奶味好濃郁,加埋塊芝士溶落個湯度,真係不得了!食到最後,我差唔多成個湯都飲埋,湯底最讚!成個鍋都好足料,有娃娃菜、白豚肉、貢丸、麻蟹柳、金針菇、蛋餃……跟套餐又有鳥冬同白飯,食到好飽好滿足。雖然話係一人一鍋,但係呢間野一個套餐已經食到好夠飽,所以就無再叫到D咩小食。兩個人埋單平均每人都係100蚊鬆D,係尖沙咀食到呢個質素既餐廳,算係物超所值。

2018-08-16
10 分鐘 (堂食)
  • 芝士牛奶鍋
2018-09-11 77 瀏覽
又到週日在尖沙咀食午餐時間,試試附近這間一人一爐火鍋,火鍋加 飯或粉絲, 再配飲品,$88/套, 選擇$30以上的特式飲品需加 $6.-,白飯轉滷肉飯加$12.-,如想品嚐其他食品,可以追加的。餐牌上還指引食客應按甚麼比例調製最佳醬料進食,還介紹茶葉是從高雄出產,有紅茶,綠茶,不添加香料,不會苦澀。金巴利後半條街韓式食品店比較多,居然假期這間台灣食店內也有不少食客。招牌臭臭鍋選了中辣,中辣其實不太辣,喜辣的朋友,可以叫大辣吧!湯底辣得來清,有臭豆腐與豬骨湯底味,不錯。除了豬紅所有餐牌上的食品都齊全。特別要說的是臺灣臭豆腐,與臺灣食到的味道一模一樣,再多幾舊都可以。米血糕與鵪鶉蛋在港式裏邊好少用作打邊爐,米血糕應也是從臺灣罷,煙煙韌韌的。望上去一鍋看似不多,原來把這個餐食完會很飽的,因為除咗窩裏邊有粉絲,額外有多一份粉絲或白飯,豚肉有8-10塊,你說飽嗎!?香蒜牛肉鍋蔥與蒜頭, 湯底清新有味,甜呀,因為有沙白(蜆) 的鮮味同在,與廣東火鍋差不多,還有豆腐,好像先冰了才取出食用,所以口感比普通豆腐不易煮爛,又能吸收到湯底的味道,甜不辣與貢丸也是從臺灣進口的, 難怪有地道風味。金桔檸檬梳打,
又到週日在尖沙咀食午餐時間,試試附近這間一人一爐火鍋火鍋加 飯或粉絲, 再配飲品,$88/套, 選擇$30以上的特式飲品需加 $6.-,白飯轉滷肉飯加$12.-,如想品嚐其他食品,可以追加的。

招牌臭臭鍋

香蒜牛肉鍋

金桔檸檬梳打,盆栽奶茶 (套餐飲品)
金桔味不濃,沒看到金桔在杯內,有2-3片青檸,加梳打水,正常。
盆栽奶茶是奶茶加上朱古力粉,沒溶解完的粉狀沉於杯底中,如泥沙,改名也彼考心思,少甜,可以再飲。

鹽酥雞肉$42.-
沒有骨的炸雞肉,雖然沒有肉汁,但夠腍。
加上椒鹽粉,酥酥脆脆的又一地道口味,台灣鹽酥雞是也。
題外話/補充資料: 店外啓示銅鑼灣即將開分店, 好像台灣店, 一間開完又另一間.
2018-09-09
用餐優惠
試食活動
2018-09-11 56 瀏覽
近來看到不少以臭臭鍋作主打的火鍋店,這次就來到位於「韓國街」的8鍋。餐廳內部寬敞,又播著懷舊的英文歌,環境舒適。就坐後先點了鹽酥雞作餐前小食,炸脆的紫蘇葉和雞塊放在鋼籃上。炸雞尚算酥脆,如果能瀝乾油份則會更佳。友人點了芝士牛奶鍋,芝士味濃郁而且份量足夠。而我則點了他們主打的臭臭鍋(小辣),辣勁不太明顯,不怕辣的朋友大可放心點中辣以上。所謂臭臭鍋主要是以臭豆腐作主要「臭」味來源,而鍋內亦有豬大腸和豬紅等食材。餐牌上有簡單介紹醬料的配搭,豆瓣醬加辣油配臭臭鍋很有街頭小食的風味,整體來説也值得一試。

友人點了芝士牛奶鍋,芝士味濃郁而且份量足夠。

• 芝士牛奶鍋
2018-09-10 107 瀏覽
未入到門口已經聞到陣陣美食既香味😱😱😱聞到就已經開始流口水🤤🤤🤤入到去叫左兩個鍋。黑麻油雞鍋同香蒜牛肉鍋,再叫左杯大大野飲,金桔檸檬梳打同檸檬冬瓜茶。野飲係獨立包裝,方便你飲唔哂仲可以拎走添。每一鍋都好足料,好滿足呀Menu到有佢地推薦既醬汁配搭,跟佢地整左個醬,果然係唔錯呀絕對係perfect match,仲細心到,每枱都放好一set醬料係到,任你refill 同mix and match👍🏻👍🏻👍🏻
未入到門口已經聞到陣陣美食既香味😱😱😱
聞到就已經開始流口水🤤🤤🤤
入到去叫左兩個鍋。黑麻油雞鍋同香蒜牛肉鍋,
再叫左杯大大野飲,金桔檸檬梳打同檸檬冬瓜茶。
野飲係獨立包裝,方便你飲唔哂仲可以拎走添。
每一鍋都好足料,好滿足呀

Menu到有佢地推薦既醬汁配搭,
跟佢地整左個醬,果然係唔錯呀

絕對係perfect match,
仲細心到,每枱都放好一set醬料係到,
任你refill 同mix and match👍🏻👍🏻👍🏻
黑麻油雞鍋
黑麻油雞鍋
  • 香蒜牛肉鍋
2018-09-09 44 瀏覽
之前成日聽人講臭臭鍋,聽就聽得多今日終於見識到啦!一人一鍋自私食😆其實每一鍋既配料份量都非常之多,可以配合唔同喜好👍🏻其實我都心大心細,因為都想試吓食芝士牛奶鍋, 但最後都係揀咗番茄白豚鍋😃嘩!超豐富囉❤️❤️湯底好濃, 所有配料都好重番茄味👍🏻朋友就叫咗個香蒜牛肉鍋,味道亦都係超讚👍🏻另外叫咗個滷肉飯,超好味!必食呀😆肥肉同瘦肉各半非常適中, 而且味道令我覺得好似係台灣感覺一樣!👍🏻👍🏻👍🏻一定要試!叫咗個蜜味台灣腸做小食,如果切得再厚身少少會更好😁再各自每人點左杯飲品,我就飲抹香奶綠,奶味好香濃, 朋友就叫咗杯水蜜桃沙冰, 我試咗一啖覺得好重水蜜桃味,正!呢杯都值得試👍🏻

嘩!超豐富囉❤️❤️湯底好濃, 所有配料都好重番茄味👍🏻

朋友就叫咗個香蒜牛肉鍋,味道亦都係超讚👍🏻

叫咗個蜜味台灣腸做小食,如果切得再厚身少少會更好😁

2018-09-06
  • 滷肉飯
2018-09-08 48 瀏覽
尖沙咀食咩好?諗唔到食咩我通常都會食打邊爐點解?因為咩都有~一之過滿足哂我幾個願望👈🏻貪心既女人麻辣火鍋其實唔辣,加左辣都唔太辣,適合想食好小小小辣既朋友,料會係哂鍋入面,食完就差唔多自己熄火timing 岩岩好料方面米榚好入味,其他屬一般臭臭鍋場內唔係好臭,本新以為好似臭豆腐咁其實感覺有d似一個人係屋企幾所有野放落去煮不過一齊十下十下,吹下水,都幾開心
尖沙咀食咩好?

諗唔到食咩我通常都會食打邊爐
點解?因為咩都有~一之過滿足哂我幾個願望
👈🏻貪心既女人

麻辣火鍋
timing 岩岩好
料方面米榚好入味,其他屬一般

臭臭鍋場內唔係好臭,本新以為好似臭豆腐咁

其實感覺有d似一個人係屋企幾所有野放落去煮
不過一齊十下十下,吹下水,都幾開心
2018-09-07 1545 瀏覽
今日找尖沙咀工作的友人食午餐,佢介紹去這間一人一鍋的火鍋店,話幾好坐,傾計一流店內環境舒適,由於我們十二點到達,剛剛開門,所以沒有太多食客,非常寧靜餐牌簡單清晰,有九款鍋選擇,再加飯/粉絲,包一杯飲品,88蚊一set,價錢都合埋枱上有豉油同調味料供食客按自己口味調配,餐牌上還印有完美比例的調配方法,幾細心我們order左香蒜牛肉鍋同蕃茄白䐁鍋配粉絲,賣相不錯蕃茄白豚鍋,湯底好濃好香蕃茄味,配料有娃娃菜,白䐁肉,豆干,鮮冬菇,蕃茄等等,䐁肉份量都算多,大大塊,味道好好唔會有騷味,推介友人個蒜香牛肉鍋都好足料,配料有牛肉,牛丸,豆腐,粟米,粉絲等等,好香蒜味,我坐對面都聞到牛肉愛好者必選我們選擇套餐跟粉絲,粉絲吸左湯底同配料嘅味道真係非常美味我們仲叫左份鹽酥雞,香脆可口,仲熱辣辣,雞肉嫩滑,不錯不錯飲品我揀左多多綠,估唔到綠茶溝益力多係咁好飲,又唔會太甜,好清新咼!友人揀左芒果鮮奶沙冰,佢話冰打得夠幼,口感幼滑,亦不會太甜,不錯的這間店食物同環境質素非常好,價錢又親民,服務員態度亦非常友善,值得去試試,聽友人講晚飯時間係人山人海的,我們選擇午飯時間去真係非常明智

我們order左香蒜牛肉鍋同蕃茄白䐁鍋配粉絲,賣相不錯

蕃茄白䐁鍋

牛肉愛好者必選

套餐配粉絲

我們選擇套餐跟粉絲,粉絲吸左湯底同配料嘅味道真係非常美味

鹽酥雞

我們仲叫左份鹽酥雞,香脆可口,仲熱辣辣,雞肉嫩滑,不錯不錯

多多綠/芒果鮮奶沙冰

蕃茄白䐁鍋
多多綠/芒果鮮奶沙冰
  • 多多綠/芒果沙冰
2018-09-04 56 瀏覽
開完會返到公司附近都差不多兩點多,餓到前胸貼後背,立即同同事去食個遲來的午餐,去了這間臭臭鍋店,一人一鍋。鍋物有九款,有辣有唔辣,全部都跟飯或粉,保證夠飽,還有小食及台式飲品可供選擇。所有鍋物都有娃娃菜、豆腐、枝竹及粉絲等等配料,我點的是藥膳羊肉鍋,湯底有些藥材香味,羊肉不會太騷,而且肉質都算嫩腍。朋友的黑麻油雞鍋,雞肉嫩滑,麻油味都很濃郁,不過較油膩。另外還叫了一個炸花枝丸,裏面有粒粒花枝肉,彈牙爽口。我飲的是珍珠綠茶,朋友的珍珠奶茶,飲品大杯,價錢不貴。

朋友的黑麻油雞鍋,雞肉嫩滑,麻油味都很濃郁,不過較油膩。

另外還叫了一個炸花枝丸,裏面有粒粒花枝肉,彈牙爽口。

我飲的是珍珠綠茶,朋友的珍珠奶茶,飲品大杯,價錢不貴。
2018-09-04 303 瀏覽
是日男朋友放學之後 就同我落去尖沙咀行街同食晚餐 其實我地一早已經有心水 諗住黎呢度食火鍋呢度係以一人一鍋既形式 一個鍋加個粉絲或飯就$112 價錢算係幾實惠男朋友揀咗招牌臭臭鍋 原來男朋友去過咁多次台灣都冇食過臭臭鍋 今次都係第一次試 望住佢食台式臭豆腐 仲用個湯撈飯 真係食得好滋味好彩呢度係一人一鍋 咁我就可以揀我最鍾意食嘅芝士牛奶鍋 芝士味唔會太濃烈 仲有陣陣牛奶香 同我喺台灣食既差唔多 配料有成十幾樣 好豐富跟餐既粉絲好幼滑張枱放2個鍋岩岩好炸花枝丸 ($38)花枝丸炸到金黃色 好脆好香口 加上酸甜醬真係好惹味有5大粒咁多盆栽奶茶 ($30)芒果鮮奶沙冰 ($35)加咗鮮奶嘅芒果沙冰又香又滑 好好飲 係岀乎意料咁夾

望住佢食台式臭豆腐 仲用個湯撈飯 真係食得好滋味

招牌臭臭鍋

芝士牛奶鍋

跟餐既粉絲好幼滑

張枱放2個鍋岩岩好

炸花枝丸 ($38)
花枝丸炸到金黃色 好脆好香口 加上酸甜醬真係好惹味

炸花枝丸

有5大粒咁多

盆栽奶茶 ($30)
盆栽奶茶

芒果鮮奶沙冰 ($35)
加咗鮮奶嘅芒果沙冰又香又滑 好好飲 係岀乎意料咁夾

芒果鮮奶沙冰

2018-09-03 5302 瀏覽
今日黎到韓國街但我地唔係黎食韓國野.反而揀左間台灣野!皆因貪佢呢度有得一人一個鍋,可以自己揀自己鐘意食既野!😀星期日都幾full,好彩唔洗等好耐就入得!一人鍋有9款俾我地揀,每款既配料都唔一樣。仲可以額外追加火鍋料添。每個鍋,都配飯/粉絲。除左火鍋之外,仲有小食,台式飲品。選擇都多!而我就叫左呢度招牌臭臭鍋🥘小辣。一黎度一陣陣又香又臭既臭豆腐味!愈臭就愈正!😂火鍋配料都好豐富,放到滿一滿!主要配料有:白豚肉,臭豆腐,貢丸,米血糕,大腸,嗚門卷等等。一直用細火滾住,熱辣辣!😁湯底非常惹味,辣度岩岩好。而且好入味,唔需要再沾醬汁也可!配上粉絲相當正,吸唒辣湯精華!食哂成個鍋都夠哂飽!枝竹,金菇,娃娃菜朋友就叫左:藥膳羊肉🥘濃郁既藥膳湯底,非常香濃足料。而且更加有少少的羊羶味,令到湯更調出味來!羊肉夠嫩,食落煙煙韌韌!配料與臭臭鍋不同,多了 海蜆,油豆腐,鱈魚丸,蓮藕,粟米,冬菇等等。藥膳湯底愈食愈熱,好滋陰🤤叫左杯凍既招牌奶茶🍹茶味夠香濃,不會太甜。味道又幾岩我!香芋奶茶:淡淡的香芋味為奶茶加多點甜味。大大杯。又幾好飲。
今日黎到韓國街但我地唔係黎食韓國野.
星期日都幾full,好彩唔洗等好耐就入得!

每個鍋,都配飯/粉絲。

除左火鍋之外,仲有小食,台式飲品。選擇都多!

而我就叫左呢度招牌臭臭鍋🥘小辣。
一黎度一陣陣又香又臭既臭豆腐味!愈臭就愈正!😂

火鍋配料都好豐富,放到滿一滿!
湯底非常惹味,辣度岩岩好。而且好入味,唔需要再沾醬汁也可!

配上粉絲相當正,吸唒辣湯精華!
食哂成個鍋都夠哂飽!
枝竹,金菇,娃娃菜

朋友就叫左:藥膳羊肉🥘
濃郁既藥膳湯底,非常香濃足料。
而且更加有少少的羊羶味,令到湯更調出味來!
羊肉夠嫩,食落煙煙韌韌!

藥膳湯底愈食愈熱,好滋陰🤤

叫左杯凍既招牌奶茶🍹
茶味夠香濃,不會太甜。味道又幾岩我!

香芋奶茶:
淡淡的香芋味為奶茶加多點甜味。
大大杯。又幾好飲。
2018-09-02 52 瀏覽
同友人一個叫左招牌臭臭鍋一個叫香蒜牛肉鍋估唔到臭豆腐match落去打邊鍋又ok好味😂覺得香蒜牛肉鍋個湯底可以濃多小小整體都幾好味同份量夠Worth for a try😉
同友人一個叫左招牌臭臭鍋一個叫香蒜牛肉鍋
估唔到臭豆腐match落去打邊鍋又ok好味😂