2018-07-30 66 瀏覽
好幾次經過金巴利道,見到呢間餐廳都大排長龍,當時冇留意過佢究竟係食乜嘢?今日刻意留意吓佢個招牌,原來係食臭臭鍋,咦:究竟係乜嘢嚟,我從來都未食過,了解左之後原來係從台灣傳入的一人一鍋火鍋,因為有八款味道,所以叫做發8鍋臭臭鍋,反正今日放假,一於試吓,拎完飛之後,大約等左20分鐘,就安排左我哋入座!內在環境給我的感覺是很有台灣味道,看見其他客人,一人一鍋,好像吃得很滋味!呢個四色調味盅,可按自己喜好調味,亦有單張指示教你黃金比例。餐枱上圖文並茂,數一數,一共是九款火鍋喎,原來最近加多左一款我揀咗招牌臭臭鍋,材料十分豐富,未食就已經覺得好吸引,湯底濃郁滋味,食材配搭好有特色!鍋子滿滿的,配料很多下、臭的源頭來自臭豆腐、食落仲有肥牛肉、豬大腸、花烚、貢丸.....最特別係有幾粒久違了的鵪𪂹蛋同埋台灣嘅豬血糕,真係包羅萬有,共冶一爐朋友選擇蒜香牛肉鍋,佢話牛肉特別好味,湯底味道清甜,蒜香四溢,多種配菜蕃茄、粟米、枝竹、冰豆腐、根本就係火煱懶人包,仲要加埋粉絲包尾,真係食得好過癮,又滿足!另外我哋叫咗個鹽酥雞小食,香脆惹味,肉嫰味美,唔錯唔錯!食火鍋加少少辣,體溫指數急升,叫杯凍飲降下溫確係至高

另外我哋叫咗個鹽酥雞小食,香脆惹味,肉嫰味美,唔錯唔錯!

火鍋加少少辣,體溫指數急升,叫杯凍飲降下溫確係至高境界。甘橘檸檬梳打,酸酸甜甜,消暑解渴,獨立包裝,企企理理,飲唔晒拎埋走都得。

另外呢杯芒果鮮奶沙冰,就真係啱晒我胃口,沙冰感覺涼浸浸,習齊鮮奶香、芒果甜,微微酸嘅乳酪,冰涼可口。

我證實臭臭鍋唔係臭架,8鍋登陸香港以後,尖沙咀又多一間飯堂了
2018-07-24
15 分鐘 (堂食)
  • 招牌臭臭鍋
  • 香蒜牛肉鍋
2018-07-29 981 瀏覽
這間位放尖沙咀金巴利道的「8鍋臭臭鍋」真的臭得有道理,令我一試便愛上和港式的臭豆腐比,真的各有特色,而且臭臭鍋內材料非常豐富,滿有台灣的特色。招牌臭臭鍋 $112招牌臭臭鍋,湯底濃郁帶有臭豆腐的臭味,臭得十分吸引,加上豐富的材料 (娃娃菜、白豚肉、臭豆腐、台灣貢丸、米血糕、大腸、豬紅、沙白、鵪鶉蛋、蕃茄、炸菜絲、韮菜、金針菇、鳴門卷、炸枝竹、粉絲) 真的連湯都飲晒。台式麻辣鍋 $112台式麻辣鍋材料豐富,麻麻辣辣的刺激着每一粒味蕾,精神為之一振 (娃娃菜、牛肉片、麻辣餃、甜不辣、福州魚蛋、豬紅、沙白、米血糕、大腸、魷魚圈、凍豆腐、金針菇、炸枝竹、泡麵、鳴門卷、青豆角)台灣腸(蒜味) $36切片的台灣腸加上切片的蒜片一齊食,濃濃的蒜香味道加上蒜片的香脆,把微甜的台灣腸味道提升到令一層次,實在過癮。金桔檸檬梳打 $30金桔檸檬梳打金桔味香濃加上檸檬酸酸甜甜非常醒胃。荔枝梳打 $30荔枝梳打荔枝的特有味道,香香甜甜越飲越想飲。

招牌臭臭鍋 $112

台式麻辣鍋

台式麻辣鍋 $112

台灣腸(蒜味)

台灣腸(蒜味) $36

金桔檸檬梳打,荔枝梳打

金桔檸檬梳打 $30
金桔檸檬梳打金桔味香濃加上檸檬酸酸甜甜非常醒胃。
荔枝梳打 $30
荔枝梳打荔枝的特有味道,香香甜甜越飲越想飲。
台式麻辣鍋
台灣腸(蒜味)
金桔檸檬梳打,荔枝梳打
其實一直未食過臭臭鍋聽就聽過唔少次,今日睇完戲見有少少餓,就諗起之前依間野要排哂長龍黎到已經晚上十點,果然,係唔使排隊架 由於已食晚餐既關係,諗住叫一個鍋加餸兩個人share 食唔知點解會覺得如果係空肚黎我一個人食一份會唔飽未食過蛋餃,原來即係用蛋做皮包住d 豬肉,睇下,有舊肉未煮就走左出黎,蛋餃味道還可以食完食餐後,覺得都幾伏,唔明做咩平時要排隊,好彩我唔係排隊入黎姐,同行者有同感吉野家比佢更好(同時聽到隔離枱: A:下次再試其他鍋B:仲黎,試第間啦A:都係) 係伏呀唯一要讚既係,有位女侍應見我地跌筷子都有反應,會即刻幫我地換一對
其實一直未食過臭臭鍋

黎到已經晚上十點,果然,係唔使排隊架
由於已食晚餐既關係,諗住叫一個鍋加餸兩個人share 食

辣羊肉鍋

唔知點解會覺得
如果係空肚黎我一個人食一份會唔飽

蛋餃

未食過蛋餃

食完食餐後,覺得都幾伏
,唔明做咩平時要排隊
,好彩我唔係排隊入黎姐,同行者有同感吉野家比佢更好

(同時聽到隔離枱:
A:下次再試其他鍋
B:仲黎,試第間啦
A:都係) 係伏呀

2018-07-06
1K
2018-07-29 39 瀏覽
還記得上年去紅館跟2位五月天歌迷一齊去食“8鍋臭臭鍋”,已經闊別一年多沒有嚟8鍋食台式臭臭鍋了。今日又約返上年一齊睇五月天嘅朋友,大家懷緬一下睇show 前嘅時光。因好怕等位所以提早10分鐘出去食lunch, 我同朋友依舊一樣各自食自己喜愛嘅味道😊😊。我叫了臺式麻辣鍋(中辣) ,而朋友就食番上次的芝士牛奶鍋☺🍜。味道方面, 依然沒有特別改變一樣都咁香同好足料。好似我個臺式麻辣鍋,血紅色的鋪頭滿一層辣油,又香又麻😋😋。材料多到根本食唔晒有肥牛,臭豆腐,豬大腸,米血糕,娃娃菜 魷魚,貢丸,鴨血,蜆,粉絲,等等…你睇仲有公仔麵添,你話唔飽就出奇。😁😁😁😁每鍋價錢$88跟白飯或粉絲,加$6蚊有台式飲品。我要柑桔檸檬梳打,朋友就要了茉香奶綠,你睇都大大杯架,又幾抵喎。😉😉😉

每鍋價錢$88跟白飯或粉絲,加$6蚊有台式飲品。

2018-07-29 51 瀏覽
星期五放工做完運動後就去左朋友話想試好耐既台式臭臭鍋!記得呢間餐廳之前經過有好多人排隊!!朋友食過台灣個間,而我今次第一見黎的🤤🤤原來我同朋友都唔食臭豆腐🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️不過唔緊要!呢道除左臭臭鍋之外,仲有十幾款火鍋可以揀!我地揀左台式麻辣鍋,酸辣羊肉鍋!套餐跟粉絲,同埋另外要左份鹽酥雞做小食!餐飲我要咗芒果紅茶少甜,朋友要咗水蜜桃沙冰!我食嘅係酸辣羊肉鍋,鍋入面有娃娃菜,羊肉片,米血糕,凍豆腐,粉絲,金針菇,魚豆腐,福州魚蛋等等!羊肉都有羊羶味的!不過我就好鍾意,配埋酸辣湯好夾!🤭另外粉絲同凍豆腐吸晒湯嘅精華食落勁入味👍🏻👍🏻朋友叫嘅台式麻辣鍋都唔錯,入邊都有娃娃菜,豆腐,牛肉片,豬紅,麻辣餃等等,相當豐富🤣不過個人覺得唔算太辣!辣的應該仲正!鹽酥雞炸得啱啱好又唔會太乾,食落外脆內軟,好有台灣風味!另外,餐飲芒果紅茶我要左少甜小冰,少甜之後我覺得甜度啱啱好!朋友就話水蜜桃沙冰比較淡!鍋物選擇亦唔少,自己可以自由揀自己想食既口味👍🏻餐廳環境幾闊落,同隔離枱都唔算近,所以邊食邊同朋友傾計都唔怕嘈到隔離枱!另外可能因為樓底幾高,餐廳唔會一大陣火鍋味👍🏻

鹽酥雞炸得啱啱好又唔會太乾,食落外脆內軟,好有台灣風味!

鍋物選擇亦唔少,自己可以自由揀自己想食既口味👍🏻

另外可能因為樓底幾高,餐廳唔會一大陣火鍋味👍🏻
2018-07-25 5888 瀏覽
台式一人一步最好就係自己可以揀晒自己想食嘅嘢今次係第二次呢度食lu,上一次就食dinnee,今次lunchset既價錢係$88,喺上面咁多個鍋揀一個,再配埋飯或者粉絲同野飲而台式嘢飲嘅選擇都幾多,好似珍珠奶茶奶茶呢啲就一定有,其他紅茶冬瓜茶梳打都係唔錯嘅選擇。亦有醬料可以比你自己溝入湯底,想食辣d酸d都得於是我同A先生就一人叫一個鍋啦我叫嘅係芝士牛奶鍋,裏面有娃娃菜,白豚肉,貢丸,沙白,香菇,蟹柳,金針菇,炸枝竹,嗚門卷,雞蛋,烏冬,芝士,蛋餃同魚豆腐仲要係心型嘅添牛奶鍋比較香滑,蔬菜,配上牛奶更加香甜,豚肉鮮甜得來豬肉味好出。而且,蛋餃係一個幾特別嘅配料,薄薄嘅蛋皮包住肉餡,幾好味仲可以撈埋粉絲落去食A先生叫既就係香蒜牛肉鍋,佢個鍋會相對地惹味d配料包括娃娃菜,牛肉片,蟹子丸,甜不辣,牛丸,凍豆腐,粟米,金針菇,炸枝竹,粉絲,沙白,嗚門卷,魚豆腐同蕃茄。香蒜令到啲配料更加香,加多少少辣醬就更加惹味小食方面叫咗台式腸(蜜糖)$36,真係做到喺台灣夜市食到嘅感覺,不過份量就唔係好多嘢飲方便分別叫咗金桔檸檬梳打同多多綠自己就好鍾意多多綠,估唔到益力多溝綠茶都咁好飲
台式一人一步最好就係自己可以揀晒自己想食嘅嘢

亦有醬料可以比你自己溝入湯底,想食辣d酸d都得

於是我同A先生就一人叫一個鍋啦

仲要係心型嘅添

仲可以撈埋粉絲落去食

A先生叫既就係香蒜牛肉鍋,佢個鍋會相對地惹味d

嘢飲方便分別叫咗金桔檸檬梳打同多多綠
自己就好鍾意多多綠,估唔到益力多溝綠茶都咁好飲
2018-07-25 66 瀏覽
終於有幸試得到大排長龍人氣台式火鍋店!開業以來此店一直人龍不絕,聽到口碑甚佳,把它加進到wish list 良久,害得我待了好一陣子至現在才敢來。很喜歡這一人一鍋又已配好各種味道配料的方式,其中幾款又有不同辣度,嗜辣與否的食客都能照顧到,實在太便於食客選擇了。若果是女生食量少,更可以二人分享一鍋再另點小食。招牌臭臭鍋的配料最合我口味,媽媽愛養生選了藥膳羊肉鍋。調好喜愛的醬料,鍋一來便開動了!臭臭鍋中我最愛豚肉、臭豆腐、大腸、豬紅和鵪鶉蛋😋,此配搭簡直是為我度身訂造。即使是不辣湯底仍夠惹味,亦不過咸。藥膳羊肉鍋也甚有驚喜,羊肉味濃微騷,湯底有點像肉骨茶的藥材濃湯味,能運行氣血,媽媽很喜愛吃不停口。羊肉的份量很多,能一邊吃各種豐富配料又能佐以粉絲同吃,感覺很滿足。媽媽尤其喜歡豆製品:滷豆腐和鱈魚豆腐👍🏻吃台式食物沒有比配上台式飲料更配合的事了,分別點了百香果綠菜金桔檸檬紅茶,份量很大不怕不夠。鹽酥雞香脆可口,充滿台式風味!

鹽酥雞香脆可口,充滿台式風味!
2018-07-05
  • 招牌臭臭鍋
  • 藥膳羊肉鍋
2018-07-24 109 瀏覽
星期五放工做完運動後就去左朋友話想食好耐既台式臭臭鍋!記得呢間餐廳之前經過有好多人排隊!!朋友食過台灣個間,而我今次係第一見黎的🤤🤤原來我同朋友都唔食臭豆腐🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️不過唔緊要!呢道除左臭臭鍋之外,仲有十幾款火鍋可以揀!我地揀左台式麻辣鍋,酸辣羊肉鍋!套餐跟粉絲,同埋另外要左份鹽酥雞做小食!餐飲我要咗芒果紅茶少甜,朋友要咗水蜜桃沙冰!我食嘅係酸辣羊肉鍋,鍋入面有娃娃菜,羊肉片,米血糕,凍豆腐,粉絲,金針菇,魚豆腐,福州魚蛋等等!羊肉都有羊羶味的!不過我就好鍾意,配埋酸辣湯好夾!🤭另外粉絲同凍豆腐吸晒湯嘅精華食落勁入味👍🏻👍🏻朋友叫嘅台式麻辣鍋都唔錯,入邊都有娃娃菜,豆腐,牛肉片,豬紅,麻辣餃等等,相當豐富🤣不過個人覺得唔算太辣!辣的應該仲正!鹽酥雞炸得啱啱好又唔會太乾,食落外脆內軟,好有台灣風味!另外,餐飲芒果紅茶我要左少甜小冰,少甜之後我覺得甜度啱啱好!朋友就話水蜜桃沙冰比較淡!鍋物選擇亦唔少,自己可以自由揀自己想食既口味👍🏻餐廳環境幾闊落,同隔離枱都唔算近,所以邊食邊同朋友傾計都唔怕嘈到隔離枱!另外可能因為樓底幾高,餐廳唔會一大陣火鍋味👍🏻

鹽酥雞炸得啱啱好又唔會太乾,食落外脆內軟,好有台灣風味!

鍋物選擇亦唔少,自己可以自由揀自己想食既口味👍🏻

另外可能因為樓底幾高,餐廳唔會一大陣火鍋味👍🏻
2018-07-24 167 瀏覽
一直都想試下位於尖沙咀的八鍋(臭臭鍋),今日終於可以試啦。一去到嚇了一跳,門口人山人海,其門如市。我們等到花兒也謝了,終於等到可以入座。原本「8鍋」是有八款鍋可以選擇,但係有一個台式蔥爆窩是新品上市,所以變「9款鍋」。我們等兩個鍋的時候,聞着周圍充滿好香的氣味,令大家垂涎欲滴。店內裝修簡單。每張枱都有四款醬,大家自己可以根據餐牌後指示或者自行調較,因為吃火鍋的醬料是好重要的,好似畫龍點睛一樣。台灣鹽酥雞是我最喜歡吃的小食,這裏的鹽酥雞炸得很香脆,內裏的雞肉很嫩滑很惹味,細細塊,容易入口。柑桔檸檬梳打,巨峰提子梳打, 兩杯味道都很好, 冰涼解渴一邊吃火鍋一邊飲凍飲,絕佳配搭,正!我吃的是台式蔥爆鍋,材料有多款,湯底味道很惹味,材料沾滿了湯底的精華,送飯一流。炸支竹 ,炸芋頭都好入味, 特別是沾了湯, 更加好吃。肥牛沾上調教的醬汁,惹味,正!這款鍋很啱我,有肉、丸、有菜等,感覺較為健康,唔怕食完之後有罪惡感,嘻嘻!另一款芝士牛奶鍋, 我朋友讚口不絕,見到湯底慢慢冒出白煙,湯裏面的芝士慢慢溶化,雞蛋慢慢變成流心雞蛋,然後的材料沾滿了芝士牛奶嘅香濃味道,可以想像呢一刻係多麼美妙。還有湯底又好香

鹽酥雞

炸支竹 ,炸芋頭都好入味, 特別是沾了湯, 更加好吃。

肥牛沾上調教的醬汁,惹味,正!

芝士牛奶鍋

另一款芝士牛奶鍋, 我朋友讚口不絕,見到湯底慢慢冒出白煙,湯裏面的芝士慢慢溶化,雞蛋慢慢變成流心雞蛋,然後的材料沾滿了芝士牛奶嘅香濃味道,可以想像呢一刻係多麼美妙。還有湯底又好香濃和惹味,令你不知不覺一邊吃一邊飲湯。

豚肉片唔肥,而且脂肪少,好林好入味,讚!
我們走嘅時候店門外仍然好多人等位,相信因為呢度價錢合理,一人一鍋,款色又多,所以不錯過。
2018-07-21
15 分鐘 (堂食)
鹽酥雞
2018-07-23 61 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。8鍋臭臭鍋.臭得有理。✰•*˚ ✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 最近,本小姐終於吃到了聞名已久的「臭臭鍋」 那位熱愛台灣的朋友 帶我去尖沙咀韓國街做「台客」食臭豆腐 一人一鍋 happy share,「臭臭鍋」愈食愈香 先來一碟小食:麻辣鴨血 極滋味,夠辣香而不是勁辣 所以入口容易停口難 食完就想再來一碟 所謂「臭臭鍋」是一種加入了臭豆腐的台式火鍋 辣臭兼容並蓄,風味好貼地,口感好惹味 「招牌臭臭鍋」用料很豐富 包括:台式臭豆腐、大白菜、豬肉片、貢丸、 米血糕、沙白蜆、鵪鶉蛋、番茄、金菇、鳴門卷等等 重點在於湯底,配上粉絲非常正斗 另一款值得一試的是「藥膳羊肉鍋」 上台已見足料,包括豆卜、大白菜、羊肉片、貢丸、香菇、 炸枝竹、粉絲、粟米及鳴門卷等等 羊肉夠厚,藥材香氣極濃,配上白飯非常好吃 特飲:盆栽奶茶 加入oreo的台式奶茶,變身成「盆栽奶茶」 味道很好,帶強勁朱古力味 如果是以特色玻璃盆栽杯子上台,就更

雜感女生 好味日記
˚*。8鍋臭臭鍋.臭得有理。*˚
✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

最近,本小姐終於吃到了聞名已久的「臭臭鍋」
那位熱愛台灣的朋友
帶我去尖沙咀韓國街做「台客」食臭豆腐
一人一鍋 happy share,「臭臭鍋」愈食愈香

先來一碟小食:麻辣鴨血
極滋味,夠辣香而不是勁辣
所以入口容易停口難
食完就想再來一碟

所謂「臭臭鍋」是一種加入了臭豆腐的台式火鍋
辣臭兼容並蓄,風味好貼地,口感好惹味

「招牌臭臭鍋」用料很豐富
包括:台式臭豆腐、大白菜、豬肉片、貢丸、
米血糕、沙白蜆、鵪鶉蛋、番茄、金菇、鳴門卷等等

重點在於湯底,配上粉絲非常正斗

另一款值得一試的是「藥膳羊肉鍋」
上台已見足料,包括豆卜、大白菜、羊肉片、貢丸、香菇、
炸枝竹、粉絲、粟米及鳴門卷等等

羊肉夠厚,藥材香氣極濃,配上白飯非常好吃

特飲:盆栽奶茶
加入oreo的台式奶茶,變身成「盆栽奶茶」
味道很好,帶強勁朱古力味
如果是以特色玻璃盆栽杯子上台,就更吸引了
but 這種膠杯裝,又可以隨行隨飲,也是挺方便的

2018-07-22 124 瀏覽
臺灣臭臭鍋店開到成行成市, 次次去臺灣最少食番兩 ~ 三個先夠皮, 近年香港都開多左供應臭臭鍋食店, 今日搵來臭味相投的老朋友一齊來8鍋臭臭鍋臭一番。逃避人潮, 今日食14:00, 食店客人還不斷進進出出。9種鍋底任君選擇, 價錢都係$88一鍋, 仲送埋白飯/粉絲或飲品, 加$5可配$28以下飲品, 亦可加$12加配鹵肉飯, 頗抵食。自己醬自己混, 餐牌有教如何混一個完美比列的臭臭鍋醬。檸檬冬瓜茶 (+$5加配)食臭臭鍋飲冬瓜茶降降火最好不過, 冬瓜茶清潤又唔甜, 仲好夠凍。招牌臭臭鍋~小辣附送飯或米粉 ($88)我愛食臭豆腐, 當然叫招牌臭臭鍋。臭臭鍋材料十分豐富, 內有臭豆腐、娃娃菜、白肉、台貢丸、米血糕、大腸、豬紅、沙白、鵪鶉蛋、蕃茄、榨菜絲、金菇、鳴門卷及枝竹等, 鍋底仲有大量粉絲粉絲, 再加埋附送的粉絲, 吃罷真飽到反艇。小辣湯底對我而言辣度已十分足夠, 湯底材料都被拈染得香辣惹味。*臭豆腐 ~ 不經煎炸的台式臭豆腐比香港的臭豆腐冇咁臭, 比較嫩滑。*滷水豬大腸 ~ 肥美又腍滑, 帶滷水香味, 好味*沙白 ~ 滚得太耐, 有點韌, 貢獻在於给湯底鹹鮮味道*豬紅 ~ 嫩滑非常*

逃避人潮, 今日食14:00, 食店客人還不斷進進出出。

自己醬自己混, 餐牌有教如何混一個完美比列的臭臭鍋醬。

檸檬冬瓜茶 (+$5加配)
檸檬冬瓜茶 (+$5加配)

招牌臭臭鍋~小辣附送飯或米粉 ($88)
我愛食臭豆腐, 當然叫招牌臭臭鍋。
招牌臭臭鍋~小辣附送飯或米粉 ($88)

*滷水豬大腸 ~ 肥美又腍滑, 帶滷水香味, 好味
*沙白 ~ 滚得太耐, 有點韌, 貢獻在於给湯底鹹鮮味道
*豬紅 ~ 嫩滑非常
*娃娃菜 ~ 辣辣地又淋甜
*粉絲 ~ 一個鍋總共應該有三小碗的份量, 吸收曬麻辣湯底的沙白鹹鮮及肉香, 雖然浸咗好耐湯, 仲好爽口, 一啲都唔腍黏。

黑芝麻油鷄鍋~附送飯或米粉 ($88)
朋友身子虛弱, 叫了這個黑芝麻油雞喎補補身, 先飲半碗麻油雞湯, 雞湯麻油好香, 薑味特出, 補身驅風兼備。
黑芝麻油鷄鍋~附送飯或米粉 ($88)

麻油雞鍋真係放咗好多老薑落去熬湯, 呢啲就係老薑片了, 滚到腍曬, 食落一啲都唔辛辣, 腍腍地又冇乜渣, 我同朋友連薑片都清埋先走人。

每人$100左右, 好味又飽肚, 仲有埋凍飲, 最難得係好味得後食完唔口渴麻, 喺尖沙咀區真係冇得頂了。
2018-07-21 185 瀏覽
呢間臭臭鍋已經係第三次嚟啦~今日返返下工突然間諗起臭臭鍋既臭豆腐,即刻whatsapp老公約佢放工過嚟尖沙咀一齊去食,去到門口已經有熟悉嘅臭臭味~坐低基本上唔使睇menu已經諗好食咩為咗要止痕淨係食臭臭鍋嘅臭豆腐又點夠?!我仲點左個麻辣臭豆腐, 不過麻辣味略為遮咗臭豆腐嘅香味,不過經醬油炆煮過又另有一番味道~我哋叫咗一人一杯嘢飲,老公飲柑桔檸檬梳打。我就飲盆栽奶茶,就咁飲覺得係飲緊朱古力,用返飲管由底部飲上嚟就會飲到阿OREO嘅餅乾碎,好濃好好味!跟住我哋嘅鍋都到啦! 老公點咗黑麻油雞鍋, 佢嘅湯底辣難度揀,不過試咗一口湯好香濃。雞肉、娃娃菜、炸支竹、金針菇、枸杞、淮山 、米血糕、鳴門卷、粟米、玉子、豆腐、貢丸。而我嘅招牌臭臭鍋點左少辣,始終覺得少少辣惹味d!!入面除咗有臭豆腐外,仲有娃娃菜、白豚肉、鵪鶉蛋、大腸、貢丸、米血糕、豬紅、沙白、蕃茄、金針菇、炸支竹。每一個鍋配料都是滿滿的,樣樣d 已經好飽。跟鍋可配白飯/粉絲, 加$12可轉滷肉飯,上一次試過,滷肉跟醬汁真係好滋味~不過食完整碗飯太飽了,所以今次只係配粉絲~加上我既臭臭鍋有少少辣,粉絲就更入味, 簡直係perfect mat
呢間臭臭鍋已經係第三次嚟啦~

坐低基本上唔使睇menu已經諗好食咩

為咗要止痕淨係食臭臭鍋嘅臭豆腐又點夠?!

麻辣臭豆腐

每一個鍋配料都是滿滿的,樣樣d 已經好飽。
不過食完整碗飯太飽了,所以今次只係配粉絲~
加上我既臭臭鍋有少少辣,粉絲就更入味, 簡直係perfect match !!!

走既時間出面都好多人等位,好彩我地早黎咋。不過呢度有提供綠茶比等位既客人,好貼心~

2018-07-17 4517 瀏覽
Plan左夜晚一收工去做運動,所以決定lunch要食飽d上路🤨 想打邊爐又唔想真係太heavy,最後就揀左臭臭鍋🤭8鍋位於金巴利道,地點唔算太方便,地鐵行去要十分鐘左右。勝在内左環境夠寬鬆,都坐得幾舒服。有9款鍋比大家揀,總有一款岩你心水。小食種類唔多,都係d比較大眾化既選擇 。枱面有四款醬比大家沾食物。🥘🇹🇼 臺式葱爆鍋 $88 湯底好香薑葱味,有一絲絲好切得好幼既薑,好野味料方面雖然唔算特別但勝在夠多,一鍋可以滿足曬好多願望🧚🏻‍♀️有牛肉片、貢丸、娃娃菜、芋頭、魚蛋腐、蕃茄、雞脾菇..... Lunch黎講好豐富☺️牛肉片配呢個薑葱湯味道好夾,建議大家要盡快夾起牛肉,不然會老會韌噢🧀🥛🥘芝士牛奶鍋 $88 湯底既芝士牛奶味好香濃,令人一飲再飲相對地亦會偏膩易飽肚Lunch set可跟白飯或粉絲,粉絲沾左牛奶湯好好味🤤🤤🤤意想不到既係好多餸配呢個湯味道都出其地夾!娃娃菜啦、蟹柳啦、金茹啦,全部索汁既餸都變得好好味✌🏻值得一讚係個肫肉片,唔太肥得黎仲好林👍🏻每款lunch set 鍋都可以揀飯或粉絲,份量唔會太多。🥤茉香奶綠(左) & 盆栽奶茶(右) 茉香味濃又唔太甜,同係專賣台式飲品店
8鍋位於金巴利道,地點唔算太方便,地鐵行去要十分鐘左右。

勝在内左環境夠寬鬆,都坐得幾舒服。

有9款鍋比大家揀,總有一款岩你心水。

小食種類唔多,都係d比較大眾化既選擇 。

枱面有四款醬比大家沾食物。

🥘🇹🇼 臺式葱爆鍋 $88
湯底好香薑葱味,有一絲絲好切得好幼既薑,好野味
臺式葱爆鍋

🧀🥛🥘芝士牛奶鍋 $88
湯底既芝士牛奶味好香濃,令人一飲再飲
相對地亦會偏膩易飽肚
值得一讚係個肫肉片,唔太肥得黎仲好林👍🏻
芝士牛奶鍋

每款lunch set 鍋都可以揀飯或粉絲,份量唔會太多。

🥤茉香奶綠(左) & 盆栽奶茶(右)
茉香味濃又唔太甜,同係專賣台式飲品店質素有得比拼!
盆栽奶茶d似熱朱古力奶茶茶味唔算濃都唔太甜👍🏻

麻辣臭豆腐 $48
酸酸地臭臭地好入味既臭豆腐☺️
真的有台灣風味喔!
麻辣臭豆腐

臺式葱爆鍋清d好香d,芝士牛奶鍋濃d膩d,兩個人share呢兩款鍋岩岩好唔會太dry或太heavy! 餸既款式多樣化份量亦算多,男仕可以揀跟飯會再飽肚d🉐

2018-07-16
臺式葱爆鍋
麻辣臭豆腐
早陣子胃部有點不適,吃暖胃一點的食品才可以讓胃部沒那麼難受。所以,即使大熱天也去了食 #臭臭鍋 🥘。有去過台灣的就一定聽過臭臭鍋,而我今次到訪這間「8鍋臭臭鍋」,聞說是原裝正版的台灣8鍋🎱香港分店,香港分店位於尖沙咀,地點方便。我們點了藥膳羊肉鍋及招牌臭臭鍋。每一款鍋有十多種食材,每款食品都有一口份量,不算超多,但經已可以滿足口腹之慾。醬料有黃金比例,記得看桌上的餐紙。#藥膳羊肉鍋 🐏,當中鍋物有羊肉片、魚豆腐、貢丸、椎山、素鮑魚、蓮藕、娃娃菜等等,食品質素中規中矩,它家的羊肉片少得可憐,都是碎碎的,確實有點小失望😔。幸好藥膳湯底很不錯,好好喝,而且喝每一口都有陣陣藥材香,湯底為整個臭臭鍋加回不少分數。當然,加飯變泡飯後,更是惹味。招牌臭臭鍋,當中的鍋物有台式 #臭豆腐 、豬肉片、台灣貢丸、 #米血糕 、大腸、豬紅等等。臭味一絕,真的很臭很臭!湯底又臭又酸,我自己沒有很喜歡,真的,喝了一兩口就沒法再喝下來。人人口味不一,臭豆腐和米血糕也做不到台灣風味。米血糕更一夾就散,嗯😑。個人推薦藥膳羊肉鍋,湯頭一流!但希望8鍋進食材可以選擇好一點,這才對得起$112 一鍋臭臭鍋!💰💰💰

題外話/補充資料: 根據2013年7月修訂的《商品說明條例》,本人聲明沒有享用任何的款待或試食。
  • 藥膳羊肉鍋
2018-07-13 138 瀏覽
見完工仲未到11點係尖沙咀遊來遊去真係唔知做咩好又唔想甘快番公司做奴隸梗係坐到夠鐘先番去番工啦…哈遊遊下突然諗起依間8鍋臭臭鍋我諗計埋依次毒自來食應該係第4次我之前食過藥膳羊肉銅、芝士牛奶鍋、酸辣羊肉鍋但最深得我心都係依到招牌~招牌臭臭鍋利申:我係一個唔食臭豆腐既人但係佢既臭豆腐絕對唔臭,反而係香!而佢既臭豆腐係好似蜂窩豆腐甘樣有一個個LONE係面所以就會好吸味同埋係我試過甘多款湯入面而佢既湯既濃度同埋味道都係最適中!臭臭鍋既湯底係有少少藥膳湯底既味道再加臭豆腐既香味係入味飲落口係甘香,飲到落喉嚨就散出臭豆腐既香氣!同埋依間真係好抵食~一鍋來講其實夠2個女仔食同埋可以帶大家回到台灣既感覺當中好多用料都係台灣既小食,小編特別推介就係「米血糕」另一點比大家既建議,就係可以「配飯﹞因為本身鍋底入面有粉絲同埋食到後面果湯煮耐左會再濃味少少撈飯食簡直一流!
見完工仲未到11點係尖沙咀遊來遊去真係唔知做咩好
又唔想甘快番公司做奴隸
梗係坐到夠鐘先番去番工啦…哈

遊遊下突然諗起依間8鍋臭臭鍋
我諗計埋依次毒自來食應該係第4次

我之前食過藥膳羊肉銅、芝士牛奶鍋、酸辣羊肉鍋
但最深得我心都係依到招牌~招牌臭臭鍋
利申:我係一個唔食臭豆腐既人
招牌臭臭鍋

但係佢既臭豆腐絕對唔臭,反而係香!
而佢既臭豆腐係好似蜂窩豆腐甘樣有一個個LONE係面
所以就會好吸味

同埋係我試過甘多款湯入面
而佢既湯既濃度同埋味道都係最適中!
臭臭鍋既湯底係有少少藥膳湯底既味道再加臭豆腐既香味係入味
飲落口係甘香,飲到落喉嚨就散出臭豆腐既香氣!

同埋依間真係好抵食~
一鍋來講其實夠2個女仔食
同埋可以帶大家回到台灣既感覺
當中好多用料都係台灣既小食,小編特別推介就係「米血糕」

另一點比大家既建議,就係可以「配飯﹞
因為本身鍋底入面有粉絲
同埋食到後面果湯煮耐左會再濃味少少
撈飯食簡直一流!
2018-06-07