2024-05-03 13 瀏覽
點菜前店員會用意粉原型既木盒,介紹唔同款式既手工意粉*Italian Cold Cut Selection $128有Parma Ham、Coppa ham、Mortadella,配橄欖,很適合做下酒小菜Coppa ham口感柔軟,最帶油脂香*Zucchini Croquettes with Garlic Mayonnaise $68一款意大利傳統小吃,以櫛瓜切成碎粒,再混合蒜蓉﹑芝士﹑薯蓉裡面綿滑口感帶一點點清甜😋 再加外層香脆口感,絕對停唔夠口  *Homemade Pappardelle Bolognese $168肉醬係以安格斯牛肉同豬肉製作而成的,肉味濃郁之餘,亦散發淡淡芝士香🤤*Homemade Tagliatelle Amatriciana $158麵條質感雖然無闊麵彈牙厚實,但醬汁以蕃茄、紅洋蔥和芝士煮成,味道更為香甜而且🍅番茄醬既酸甜,剛好中和風乾豬頰肉鹹香,令味道更有層次😋*Basque Cheesecake $108 🍰散發一陣焦糖香,軟心狀態令入口軟綿細密,芝士味亦都恰到好處
點菜前店員會用意粉原型既木盒,介紹唔同款式既手工意粉

Coppa ham口感柔軟,最帶油脂香

一款意大利傳統小吃,以櫛瓜切成碎粒,再混合蒜蓉﹑芝士﹑薯蓉
裡面綿滑口感帶一點點清甜😋 再加外層香脆口感,絕對停唔夠口

*Basque Cheesecake $108 🍰
散發一陣焦糖香,軟心狀態令入口軟綿細密,芝士味亦都恰到好處
2024-04-24
星期日專程去跑馬地,為了到依間隱世高質手工意大利粉餐廳。餐廳有供應8款意粉和6款前菜,食物選擇不算多,但每款都有用上不同款式的意粉,各具特色,店員會向我們逐一介紹。🍞 Focaccia加入大量橄欖油、香草等調味料而烤製成的意大利麵包,表層酥脆,有點像油條的口感,裏面充滿空氣感,富彈性又鬆軟,有香濃的橄欖油味,跟配忌廉芝士,味道更昇華。🧆 Zucchini Croquettes炸成金黃香脆的小球,賣相可愛,外面是酥脆麵包糠,咬落有爆漿效果,裏面是忌廉和節瓜粒,搭配蒜香美滋醬,醬汁酸酸甜甜,幾開胃。🍽️ Pappardelle Bolognese寬扁形意大利麵,表面光滑,有煙韌彈牙口感,掛醬力強,搭配濃厚的番茄醬, 而碎肉用上兩款肉 - 安格斯牛肉和豬肉,煮得入味,並加上帕馬臣芝士,口感豐富。🍽️ Scialatielli Italian Sausage粗身彎曲的意大利麵條,外型有點似烏冬,麵粉內加了薯仔搓成的麵條,口感紮實有韌度,非常有嚼勁,這種口感令人有點上癮。意粉加入意大利肉腸粒、黑胡椒和羊奶芝士 (Pecorino Cheese),結合了肉腸和芝士的鹹香,味道濃郁,意粉緊緊抓住了醬汁。

🍞 Focaccia

🧆 Zucchini Croquettes

🍽️ Pappardelle Bolognese

Handmade Pappardelle Bolognese $168肉醬義大利麵,食落唔heavy,又食得到手工意粉嘅質感~.一睇就知係手工意粉,個顏色係唔同,同埋個樣會係會比較隨形!食落有蛋香味同埋彈牙,好正!Linguine alle Vongole $188另外都叫咗另一款意粉,呢款比平時唔係手工意粉嘅厚有,都有煙煙韌韌嘅感覺,出色嘅點係佢個意粉索到本身蜆肉同陣海水味,十分唔錯!Mixed Mushrooms and PotatoSoup $78先飲個湯暖暖個胃,叫咗個蘑菇湯,有小小蘑菇湯,飲落都幾creamyFresh Green Salad $88個沙律都幾fresh,有唔同嘅菜款,落咗小小醋,食落酸酸地幾開胃
肉醬義大利麵,食落唔heavy,又食得到手工意粉嘅質感~

Linguine alle Vongole $188

Fresh Green Salad $88
這意大利餐廳是一間酒吧餐廳,店子不大,裝修格調深紅色為主調,很有外國小店的氣氛。❥𝖢𝗈𝗅𝖽 𝖢𝗎𝗍 𝖲𝖾𝗅𝖾𝖼𝗍𝗂𝗈𝗇 頭盤我們選擇了推介的火腿拼盤,包括有𝖯ama Ham ,𝖢𝗈𝗉𝗉𝖺 𝗁𝖺𝗆 ,Mortadella, 每款火腿都很入味。❥𝖧𝖺𝗇𝖽𝗆𝖺𝖽𝖾 𝖯𝖺𝗉𝗉𝖺𝗋𝖽𝖾𝗅𝗅𝖾 𝖡𝗈𝗅𝗈𝗀𝗇𝖾𝗌𝖾來到這餐廳必定點選手工麵,推介這手工肉醬闊麵,每一條闊麵煙靭可口,而且大大片,不像我們平日吃闊麵,令更多肉醬停留在面上,一口吃下,更豐富。❥𝖫𝗂𝗇𝗀𝗎𝗂𝗇𝖾 𝖺𝖾𝗅𝗅𝗈 𝖵𝗈𝗇𝗀𝗈𝗅𝗈另一蜆肉寛條麵,加入了日本清酒和蒜蓉等調味料,加入了鯷魚味道很強,令寬條麵更入味可口,也同樣地煙韌彈牙。蜆肉份量也多。❥𝖧𝗈𝗆𝖾𝗆𝖺𝖽𝖾 𝖦𝖾𝗅𝖺𝗍𝗈 (𝖼𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾)最後以朱古力甜品作為一頓午膳的終結。𝗀𝖾𝗅𝖺𝗍𝗈朱古力味香濃,有濃濃的可可味。整體來說,是一頓高質素享受午餐時光。

❥𝖫𝗂𝗇𝗀𝗎𝗂𝗇𝖾 𝖺𝖾𝗅𝗅𝗈 𝖵𝗈𝗇𝗀𝗈𝗅𝗈

❥𝖧𝗈𝗆𝖾𝗆𝖺𝖽𝖾 𝖦𝖾𝗅𝖺𝗍𝗈 (𝖼𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾)
整體來說,是一頓高質素享受午餐時光。

2024-04-27
  • 𝖧𝖺𝗇𝖽𝗆𝖺𝖽𝖾 𝖯𝖺𝗉𝗉𝖺𝗋𝖽𝖾𝗅𝗅𝖾 𝖡𝗈𝗅𝗈𝗀𝗇𝖾𝗌𝖾
2024-04-27 11 瀏覽
呢個weekend黎左跑馬地因為聽朋友講呢到開左間又隱世又正宗嘅手工pasta小酒館staff會先同我地介紹唔同嘅意粉Homemade pappardelle bolognese 寬條手工意粉好煙韌好彈牙 同平時嘅pappardelle有啲唔同 佢地嘅pappardelle係更加闊更強掛汁力配埋沾滿番茄醬嘅安格斯牛肉同埋豬肉碎 十分開胃Linguine alle vongoleLinguine 相對比較乾身 簡簡單單配埋蒜蓉清酒已經可以帶出蜆肉嘅鮮味Homemade scialatielli 薯仔做嘅dough 口感相對比較硬身 配埋鹹香味重嘅義式香腸 都真係幾特別

staff會先同我地介紹唔同嘅意粉

配埋沾滿番茄醬嘅安格斯牛肉同埋豬肉碎 十分開胃

Linguine alle vongole

Homemade scialatielli
2024-04-26 390 瀏覽
𝐴𝑒𝑑𝑒𝑠 ℎ𝑎𝑠 𝑏𝑒𝑒𝑛 𝑟𝑒𝑏𝑟𝑎𝑛𝑑𝑒𝑑 𝑖𝑛𝑡𝑜 𝑎 𝑤𝑖𝑛𝑒 & 𝑝𝑎𝑠𝑡𝑎 𝑏𝑎𝑟 𝑜𝑛𝑙𝑦 𝑣𝑒𝑟𝑦 𝑟𝑒𝑐𝑒𝑛𝑡𝑙𝑦, 𝑎𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑚𝑒𝑎𝑛𝑠 𝑦𝑜𝑢’𝑟𝑒 𝑖𝑛 𝑓𝑜𝑟 𝑎 𝑡𝑟𝑒𝑎𝑡!𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗖𝗮𝘃𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶 𝗠𝗲𝗹𝗮𝗻𝘇𝗮𝗻𝗮🍅ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ꜱᴀᴜᴄᴇ, ᴇɢɢᴘʟᴀɴᴛ, ꜰʀᴇꜱʜ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ, ʙᴜʀʀᴀᴛᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ $𝟭𝟰𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)𝘊𝘢𝘷𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘪 製作時加入了薯仔🥔煙韌度十足,紮實麵團口感比普通薯團(𝘎𝘯𝘰𝘤𝘤𝘩𝘪) 更實在,容易令人吃撐,但大廚巧妙地配上蕃茄、茄子及𝘉𝘶𝘳𝘳𝘢𝘵𝘢 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦,開胃又清新,不覺飽滯,所以兩者之間平衡得非常好𝘛𝘩𝘦𝘴𝘦 𝘱𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘊𝘢𝘷𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘪 𝘢𝘳𝘦 𝘦𝘨𝘨𝘭𝘦𝘴𝘴, 𝘴𝘮𝘢𝘭𝘭 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘴𝘩𝘦𝘭𝘭𝘴 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘢𝘳𝘦 𝘮𝘶𝘤𝘩 𝘴𝘵𝘶𝘳𝘥𝘪𝘦𝘳 𝘵𝘩𝘢𝘯 𝘨𝘯𝘰𝘤𝘤𝘩𝘪. 𝘌𝘢𝘤𝘩 𝘱𝘪𝘦𝘤𝘦 𝘩𝘢𝘴 𝘢 𝘩𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘤𝘢𝘱𝘵𝘶𝘳𝘦𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘰𝘴𝘵 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘪𝘯 𝘦𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘣𝘪𝘵𝘦.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗦𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮𝘁𝗶𝗲𝗹𝗹𝗶ɪ

𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗖𝗮𝘃𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶 𝗠𝗲𝗹𝗮𝗻𝘇𝗮𝗻𝗮🍅
$𝟭𝟰𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)

𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗦𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮𝘁𝗶𝗲𝗹𝗹𝗶
ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ꜱᴀᴜꜱᴀɢᴇ, ʙʟᴀᴄᴋ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ, ᴘᴇᴄᴏʀɪɴᴏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ
$𝟭𝟱𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
有著烏冬的外型,𝘚𝘤𝘪𝘢𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦𝘭𝘭𝘪 製作時同樣加入了薯仔🥔會比正常𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢更煙韌,榮登我最愛的𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢 之一,加入意大利香腸碎、黑椒及羊奶芝士去炒,非常濃味,重口味人士一定喜愛
𝘚𝘤𝘪𝘢𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦𝘭𝘭𝘪 𝘩𝘢𝘴 𝘢 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘴𝘩𝘢𝘱𝘦 𝘵𝘰 𝘶𝘥𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘪𝘴 𝘢 𝘥𝘦𝘧𝘪𝘯𝘪𝘵𝘦 𝘮𝘶𝘴𝘵-𝘵𝘳𝘺! 𝘐𝘵 𝘩𝘢𝘴 𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦, 𝘢𝘯𝘥 𝘪𝘵𝘴 𝘸𝘪𝘥𝘦 𝘴𝘩𝘢𝘱𝘦 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘪𝘵 𝘦𝘢𝘴𝘺 𝘵𝘰 𝘴𝘰𝘢𝘬 𝘶𝘱 𝘢𝘯𝘥 𝘩𝘰𝘭𝘥 𝘰𝘯 𝘵𝘰 𝘵𝘢𝘯𝘨𝘺 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘐𝘵’𝘴 𝘱𝘢𝘪𝘳𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘳𝘴𝘰𝘮𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘴𝘢𝘨𝘦𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦.

ᴄʟᴀᴍꜱ, ᴀɴᴄʜᴏᴠɪᴇꜱ, ɢᴀʀʟɪᴄ, ꜱᴀᴋᴇ
$𝟭𝟴𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
除了餐牌上的選擇,原來可以任意配搭喜愛的手工意粉及配料,這款就是我們自選的配搭!
蛤蜊非常新鮮大隻,已吐乾淨沙,簡單用鯷魚、清酒及蒜便清炒出一碟香氣十足的意粉!店員建議這款可配寬麵,可以更好吸收蛤蜊鮮味,但口感亦較一般𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢硬身,會較難消化
𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘭𝘦 𝘤𝘭𝘢𝘮 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘪𝘴 𝘣𝘳𝘪𝘮𝘮𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘶𝘮𝘢𝘮𝘪 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘵𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘣𝘶𝘥𝘴.

𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼💛 (𝗠𝗮𝗱𝗮𝗴𝗮𝘀𝗰𝗮𝗿 𝗩𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮)
$𝟰𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
強烈推薦這加入了蛋的雲尼拿雪糕,蛋香味濃如布甸🍮🤤

2024-04-24
  • 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗖𝗮𝘃𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶 𝗠𝗲𝗹𝗮𝗻𝘇𝗮𝗻𝗮
  • 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗦𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮𝘁𝗶𝗲𝗹𝗹𝗶
  • 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗙𝗲𝘁𝘁𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗲 𝗮𝗹𝗹𝗲 𝗩𝗼𝗻𝗴𝗼𝗹𝗲
  • 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 (𝗠𝗮𝗱𝗮𝗴𝗮𝘀𝗰𝗮𝗿 𝗩𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮)
跑馬地隱世高質手工意粉小餐館🍴位於跑馬地嘅一間意大利小餐館,葡萄酒酒吧的裝修設計典雅,菜式由旁邊的米芝連意大利餐廳主理,可以喺呢度品嚐到各款種類嘅意粉🍝質素有保證🍝Homemade Pappardelle Bolognese Angus Beef, Pork, Tomato, Parmesan Cheese($168)呢款意粉的肉醬係以安格斯牛肉同豬肉製作而成的,食落有咬口,肉味濃郁,而麵條質感爽口厚實,十分掛汁!🍝Homemade Cavatelli Melanzana Tomato Sauce, Eggpiant, Fresh Tomato, Burrata Cheese($148)呢款意粉除咗面粉之外仲加入咗薯仔製成,口感極佳,煙韌彈牙,配上茄子、茄汁、新鮮蕃茄同埋布拉塔芝士一齊製成,真係好濃郁好滿足!🍝Homemade Scialatielli Italian Sausage, Black Pepper, Pecorino Cheese($148)而Scialatieli外形粗身像烏冬,口感是三款之中最彈牙的,醬汁簡單的以芝士和黑椒做成~配上咸豬肉碎,一齊食令味道更顯鹹香,咁多
跑馬地隱世高質手工意粉小餐館🍴

🍝Homemade Cavatelli Melanzana

🍝Homemade Scialatielli
而Scialatieli外形粗身像烏冬,口感是三款之中最彈牙的,醬汁簡單的以芝士和黑椒做成~配上咸豬肉碎,一齊食令味道更顯鹹香,咁多款之中最鍾意呢一款😍😋

🍰Homemade Basque Cheesecake($108)
呢款巴斯克蛋糕係餐廳自家製作的,入口好軟滑,甜度適中,呢個價錢絕對係物超所值!

整體意粉質素唔錯👍而且價錢亦好合理,推薦大家可以黎試吓!

地址:Aedes Wine & Pasta Bar
跑馬地源遠街14號地舖。

2024-04-22 26 瀏覽
餐廳由米芝蓮廚師主理,主打各款手工意粉,作為手工意粉控梗係要黎試下🥰 今次試左3 款意粉,不論味道定係口感都各有特色!/Homemade Scialatielli $158/第一次食scialatielle pasta,意粉比較粗身,有d 似烏冬,非常有咬口,意粉掛上pecorino cheese 嘅醬汁,味道濃郁可口,加埋pepper 味道更加豐富!Italian sausage 都增加意粉嘅鹹香味👍🏻/Homemade Pappardelle Bolognese $168/Pappaedelle口感比較彈牙,配上自家製肉醬味道一流!醬汁加入左安格斯牛同埋豬肉,食意粉個陣都食到香口肉粒!/Homemade Cavatelli Melanzana $148/貝殼粉口感煙韌,配上番茄醬酸酸甜甜非常開胃,入面仲有車厘茄粒同埋茄子,味道清新,配搭埋burrata cheese 味道相對light d 好襯🥰/Homemade Basque Cheesecake $108/芝士蛋糕原個上😲表面帶有焦糖味,芝士蛋糕口感輕盈順滑,芝士味道濃郁,不過由唔會太油膩,作為飯後甜品唔錯🧀️

/Homemade Scialatielli $158/
Homemade  Scialatielli

Homande  Pappardelle  Bolognese

Homemade  Cavatelli  Melanzana

Homemade  Basque  Cheesecake

Homemade  Scialatielli
Homemade  Basque  Cheesecake
2024-04-20 24 瀏覽
跑馬地特別多隱世高質小店😆 今次去到一間新餐廳,主打自家製意粉👨🏻‍🍳 點菜前店員會拎出裝有意粉原型既木盒,介紹唔同款式既手工意粉,超有心思👍🏻❝ 𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉 𝑭𝒐𝒄𝒂𝒄𝒄𝒊𝒂 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑪𝒉𝒊𝒗𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒐𝒖𝒓 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 $𝟒𝟎 ❞簡單又好味既傳統意大利麵包,入口鬆軟,配有sour cream,作為前菜幾開胃.ᐟ ❝ 𝒁𝒖𝒄𝒄𝒉𝒊𝒏𝒊 𝑪𝒓𝒐𝒒𝒖𝒆𝒕𝒕𝒆𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑮𝒓𝒂𝒍𝒊𝒄 𝑴𝒂𝒚𝒐𝒏𝒏𝒂𝒊𝒔𝒆 $𝟔𝟖 ❞前菜叫左櫛瓜蒜蓉芝士球,櫛瓜切成碎粒,估唔到混合蒜蓉﹑芝士味道會咁夾😍 芝士球炸至金黃香脆,配上蛋黃醬,口感更加豐富😋❝ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑷𝒂𝒑𝒑𝒂𝒓𝒅𝒆𝒍𝒍𝒆 𝑩𝒐𝒍𝒐𝒈𝒏𝒆𝒔𝒆 $𝟏𝟔𝟖 ❞超好食肉醬寬麵,推薦必點🌟 自家製寬麵特別大塊,入口煙韌彈牙🤤 配料用上安格斯牛肉﹑豬肉同蕃茄,整個醬汁沾滿寬麵,香口又足料.ᐟ ❝ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑺𝒄𝒊𝒂𝒍𝒂𝒕𝒊𝒆𝒍𝒍𝒊 $𝟏𝟓𝟖 ❞呢款意粉真係好少見😱 意粉形狀較粗同短身,外型似烏冬咁,口感幾扎實😋 配料係意大利腸,切成碎粒後更加容易沾上意粉,充滿鹹香風味.ᐟ ❝ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑮𝒆𝒍𝒂𝒕𝒐 $𝟒𝟖 ❞Gelato

❝ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑮𝒆𝒍𝒂𝒕𝒐 $𝟒𝟖 ❞

Gelato有三款口味揀,我地試左朱古力味🍫入口超濃郁,好似食緊godiva咁,香滑又好味.ᐟ

係香港都幾容易食到意粉,小至茶記、cafe,大至高價西餐廳、酒店餐廳都會食得到意粉🍽️相信大部分人接觸最多都係cafe版本嘅意粉,包裝意粉配上罐頭意粉茄醬或者忌廉煮成,簡單到自己係屋企都整到嘅味道😳直至近幾年香港開始興起手工意粉先多咗店舖用自製意粉同醬汁,而小編試過幾間之後都發覺的確係好食一大截,不過始終未有一間餐廳留有好深印象😖年頭小編去咗轉意大利🇮🇹,成程食咗好多餐意大利粉,同係香港食過嘅意粉簡直係天壤之別,正宗嘅意粉大多都只係用簡單幾樣芝士、蕃茄、酒、或香草去調個醬汁,但每樣食材嘅原味都非常突出,完全唔會覺得寡😱而最近係跑馬地食嘅呢一間小酒館,佢地嘅手工意粉令到小編覺得有翻咗意大利嘅感覺🫨單睇menu見到全部主食都係意粉已經覺得咁專做意粉應該唔惹小,結果完全冇失望,要推介俾大家😎今次就試咗兩款意粉,Homemade Pappardelle Bolognese($168)同Homemade Tagliatelle Amatriciana($158),兩款手工意粉都係好al dente就不用多講,最欣賞嘅係醬汁嘅濃度同層次🥹肉醬寬帶麵混合咗豬肉同牛肉,深沉色澤嘅醬汁飽含咗成熟蕃茄嘅鮮味

今次就試咗兩款意粉,Homemade Pappardelle Bolognese($168)同Homemade Tagliatelle Amatriciana($158),兩款手工意粉都係好al dente就不用多講,最欣賞嘅係醬汁嘅濃度同層次🥹肉醬寬帶麵混合咗豬肉同牛肉,深沉色澤嘅醬汁飽含咗成熟蕃茄嘅鮮味、紅酒嘅醇香、以及香草味道,絕對唔簡單😣蕃茄豬面頰扁意粉仲更加合小編嘅口味,酸甜嘅鮮茄配奶香十足嘅Pecorino Cheese,平衡得非常好,係令人上癮嘅味道🤤

另外亦都試咗餐廳嘅精選意大利風乾火腿($128),三款經典嘅火腿Parma Ham, Coppa Ham 同Mortadella配上醃橄欖,如果有埋芝士或者蜜瓜做搭配就更好🫡而最後點埋個自家製嘅巴斯克蛋糕($108),中間心都焗得熟透,所以縱然焦糖味都幾香,但都好有飽膩感🙂‍↕️

臨離開前同餐廳負責人傾偈得知呢一間小酒館同隔離嘅西餐廳Locanda係用緊同一個廚房,而Locanda係獲得多次米芝蓮推介嘅星級餐廳,呢間小酒館就比咗個機會可以以平民價去品嚐大廚嘅手藝,非常推薦大家下個約會黎試一試💕
2024-04-19 153 瀏覽
前排去跑馬地搵朋友,朋友介紹咗我去一間意大利餐廳食,星期六lunch時間都好多人,有興趣食嘅朋友,就要早啲去或者去book位啦,餐廳主打手工意大利粉,我哋叫咗幾樣嘢一齊share:Italian Cold Cut Selection ,意式冷盤當中包括咗Parma Ham, Coppa ham, Mortadella,可以試唔同種類嘅Ham,如果有埋芝士仲好添Zucchini Croquettes with Garlic Mayonnaise,用意識青瓜來做嘅炸丸子,感覺好特別,好似薯蓉咁樣,再配上蒜蓉蛋黃醬,不知不覺食咗好多粒Homemade Pappardelle Bolognese Angus Beef, Pork, Tomato, Parmesan Cheese,自家製嘅闊條麵再配上安格斯嘅牛肉,豬肉,蕃茄醬同parmesan ham ,果然係餐廳主打嘅意大利粉 Homemade Scialatielli Italian Sausage, Black Pepper, Pecorino Cheese,好似粗身嘅意大利粉,再配上意式香腸,黑胡椒再加芝士🧀,有少少似白汁嘅感覺,小編都

Homemade Scialatielli Italian Sausage, Black Pepper, Pecorino Cheese,好似粗身嘅意大利粉,再配上意式香腸,黑胡椒再加芝士🧀,有少少似白汁嘅感覺,小編都好鍾意呢一款意粉,好有口感

Homemade Gelato (Madagascar Vanilla),餐廳自家製嘅雪糕,馬卡斯卡雲呢拿味好重,so yummy 😋
2024-04-17 16 瀏覽
今日喺跑馬地附近買紅酒,結果發現買紅酒對面呢間舖頭,以前呢間係酒吧嚟㗎,而家呢仲賣埋嘢食,所以入去試吓。我知道呢間舖頭同隔離賣個舖頭係同一個集團,隔離擺咗一隻Parma Ham,所以我開始嘅時候就點咗份cold cut。 啲Ham好好食,份量算多啦!我知道依家主打homemade意粉,所以我就揀咗一份homemade bolognese 試吓,非常好食,意粉口感有𡁻頭!個sauce 都好入味。地方座得舒服,服務態度亦好!
地方座得舒服,服務態度亦好!
2024-04-11
2024-04-16 45 瀏覽
Introducing another amazing homemade pasta bar in the recent handmade pasta vibes 𝘼𝙚𝙙𝙚𝙨 𝙒𝙞𝙣𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 𝘽𝙖𝙧. Tucked away up on a small slope in Happy Valley, this neighbourhood offers great pasta in authentic Italian vibes. Menu is simple with just 6 appetisers and 8 pastas to choose from. All good meals have to end with a dessert and you can choose either a homemade gelato, or for something more filling, then homemade basque cheesecake is your choice😉Absolutely loving my 3 course lunch🤤𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗺𝘂𝘀

𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗺𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗮𝗻𝗱 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝘀𝗼𝘂𝗽 ($78) Blended mushroom and potato in a creamy and thick soup with some olive oil and herbs to warm up belly.

𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗣𝗮𝗿𝗽𝗽𝗮𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲 𝗕𝗼𝗹𝗼𝗴𝗻𝗮𝗶𝘀𝗲 ($168) Mixed ground beef and pork in tomato sauce and Parmesan cheese. Parppadelle is also dente and thick enough to soak up the wonderful sauce. Done in the authentic Italian way!

𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 - 𝗙𝘂𝗹𝗹 𝗺𝗶𝗹𝗸 / 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 / 𝗠𝗮𝗱𝗮𝗴𝗮𝘀𝗰𝗮𝗿 𝗩𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 ($48) Gelato topped in crunchy corn crisps. Full milk and chocolate super creamy and tasty!

Will definitely recommend to go for a casual date or with a group of friends! What’s more it is 𝑳𝒐𝒄𝒂𝒏𝒅𝒐’s sister restaurant! Looking forward to coming again to try Aedes other pasta dishes which are all so high value for money 🤎
15 分鐘 (堂食)
2024-04-15 17 瀏覽
🔹️與朋友仔到跑馬地 “Aedes Wine & Pasta ” 意大利餐廳試吓特式意粉🍝 餐廳裝修富有格調🤗 店員細心介紹各款手工意粉特色👨‍💼價錢相宜💰🔸️Mushroom Soup🍵蘑菇湯加了薯仔混合調製, 味道香濃、質感綿滑, 加上香草和橄欖油Fresh 👍🔸️Zucchini Croquettes 🧆櫛瓜蓉芝士球炸至脆卜卜、色澤金黃, 味道清新不膩, 配蒜香蛋黃醬, 好夾😋😋(必試)🔸️Pappardelle Bolognese🍝手工肉醬寬條麵口配安格斯牛肉、豬肉,味道鮮香, 口感層次分明, 掛上滿滿蕃茄汁和意大利硬質芝士Parmesan Cheese, So Yummy 🍽🔸️Scialatielli Italian Sausage🍝手工Scialatielli外觀似烏冬, 是以薯仔麵團製成, 口感爽彈, 煙煙韌韌, 配意大利肉腸和黑胡椒, 十分入味, 加上Pecorino Cheese是100%羊奶傳統芝士, 超食越開胃😋🔸️Earl Grey Tea🫖以甘香佛手柑味, 十分清新🤗🔸️Regular coffee☕️味道香濃撲鼻, 美味提提神☺️

🔸️Mushroom Soup🍵

🔸️Zucchini Croquettes 🧆

🔸️Pappardelle Bolognese🍝

🔸️Earl Grey Tea🫖
以甘香佛手柑味, 十分清新🤗

🔸️Regular coffee☕️
味道香濃撲鼻, 美味提提神☺️

午餐
2024-04-12 12 瀏覽
平時真係唔會入嚟跑馬地,但呢度有唔少嘅西餐廳,有特色得嚟,又唔會太多人要同人逼✨今次試呢間餐廳嘅lunch💕Homemade pasta 係呢度嘅主打,價錢都幾合理🍝•Mixed Mushrooms and Potato Soup ($78)好濃稠嘅湯,蘑菇同埋薯仔都攪成蓉,口感順滑🍲•Homemade Scialatielli (Italian Sausage, Black Pepper, Pecorino Cheese) ($158)見到有Italian Sausage就揀咗呢個,腸仔本身充實咸香,成為咗呢個pasta嘅主味,所以淨係Black Pepper調味已經好夠!而pasta口感有啲似烏冬🍝•Homemade Cavatelli Melanzana (Tomato Sauce, Eggplant, Fresh Tomato, Burrata Cheese) ($148)Cavatelli傳統意粉口感更煙韌彈牙,仲掛咗好多Tomato Sauce,估唔到仲夾到茄子🍆•Italian Cold Cut Selection (Parma Ham, Coppa ham, Morta

好濃稠嘅湯,蘑菇同埋薯仔都攪成蓉,口感順滑🍲

•Italian Cold Cut Selection (Parma Ham, Coppa ham, Mortadella) ($128)
•🫖Peppermint Tea ($30)