我係一個好鍾意去居酒屋嘅人,鍾意去飲下酒,試下各位師傅嘅拿手菜,以前只會間唔中去食,因為香港嘅居酒屋都少貴,不過近排見到朋去咗Akoya🏮賣相同評價相當唔錯,放工就去試佢真身⚡️🐚燒帆立貝 平時一隻帆立貝,自己食一口已經可以食晒今次呢一隻燒完,都仲可以咁大舊,而且裙邊燒到好爽脆,醬汁非常重牛油味,加埋帆立貝本身嘅海水咸味,一啲都唔膩,上菜時貝殼下著哂火,熄火後貝肉嫩滑🐣明太子煎蛋卷好多地方都有得食呢個蛋卷,睇落呢份比起食過嘅份量都大,蛋卷外表呈金黃色,食落軟綿綿,充滿蛋香不過度調味,靠食材本身味道發揮明太子微咸中有一點點辣度,好食😋🧜🏻‍♀️特上刺身盛拼盤7點盛質素好嘅居酒屋刺身質素都有保證,所以就點咗呢款比較矜貴嘅氹下自己~包括中拖羅、深海池魚、赤貝、鯛魚鰹魚、平目同埋間八中拖羅簡直不得了!滿口油香,肉質潤滑,間八係日本最高級壽司食材之一,每一片嘅刺身都無筋,師傅刀工一流🥇平目即係左口魚,魚味較淡,適合擺喺開🍡炭火燒拼盛6串雞肉棒係我嘅最愛,呢串雞肉較瘦,食落唔油膩,感覺健康啲,蘸上蛋汁好食😋另外叫咗雞心同埋雞肉串,雞心無腥味,質地彈牙,雞肉超驚喜,絲絲雞肉非常細緻充滿肉汁🦪海膽汁燒蠔個
我係一個好鍾意去居酒屋嘅人,
鍾意去飲下酒,試下各位師傅嘅拿手菜,
以前只會間唔中去食,因為香港嘅居酒屋都少貴,
不過近排見到朋去咗Akoya🏮
賣相同評價相當唔錯,放工就去試佢真身⚡️

🐚燒帆立貝
平時一隻帆立貝,自己食一口已經可以食晒
今次呢一隻燒完,都仲可以咁大舊,
而且裙邊燒到好爽脆,醬汁非常重牛油味,
加埋帆立貝本身嘅海水咸味,一啲都唔膩,
上菜時貝殼下著哂火,熄火後貝肉嫩滑

🐣明太子煎蛋卷
好多地方都有得食呢個蛋卷,
睇落呢份比起食過嘅份量都大,
蛋卷外表呈金黃色,食落軟綿綿,充滿蛋香
不過度調味,靠食材本身味道發揮
明太子微咸中有一點點辣度,好食😋

🧜🏻‍♀️特上刺身盛拼盤7點盛
質素好嘅居酒屋刺身質素都有保證,
所以就點咗呢款比較矜貴嘅氹下自己~
包括中拖羅、深海池魚、赤貝、鯛魚
鰹魚、平目同埋間八
中拖羅簡直不得了!滿口油香,肉質潤滑,
間八係日本最高級壽司食材之一,
每一片嘅刺身都無筋,師傅刀工一流🥇
平目即係左口魚,魚味較淡,適合擺喺開

🍡炭火燒拼盛6串
雞肉棒係我嘅最愛,呢串雞肉較瘦,
食落唔油膩,感覺健康啲,蘸上蛋汁好食😋
另外叫咗雞心同埋雞肉串,雞心無腥味,
質地彈牙,雞肉超驚喜,絲絲雞肉非常細緻
充滿肉汁

🦪海膽汁燒蠔
個人認為絕對係必點菜式,蠔肉燒到剛剛好,
無縮到變蠔豉之餘,內裏非常軟滑,
絕對係外脆內軟,海膽汁味道搶口討好,
送酒一流!

🍝雞湯卡邦尼拌烏冬
呢款係日本洋食屋做法,醬汁豐富,
好香煙肉味,配上黑椒令味道不平凡,
烏冬彈牙,同醬汁出奇地配

🍮雞蛋布甸
焦糖味道同顏色都非常完美,微甜不膩,
布甸食落滑嘟嘟叫人愛不釋手,
愛食甜品嘅我一試愛上💕

今次叫嘅食物都非常一流,價錢亦相宜
其實餐廳有提供二人前晚餐,
食嘅品種好多,
有我點左嘅燒蠔、刺身、串燒拼盤
重有我無點嘅沙律、枝豆、鱈魚干、
燒飯團、湯烏冬、雪芭,同埋飲品
咁多樣都只係$838~
下次食抵啲嘅就會叫呢個餐啦💕
特上刺身盛拼盤7點盛
炭火燒拼盛6串
燒帆立貝
特上刺身盛拼盤7點盛
炭火燒拼盛6串
燒帆立貝
2021-11-08 199 瀏覽
朋友推薦呢間🇯🇵日式居酒屋就特登訂座去尖沙咀食😆餐廳燈光柔和好有去左日本居酒屋既感覺食物質素都非常高質刺身、串燒、生蠔款款都咁出色咁岩梅酒做緊半價優惠幾抵飲不過我地唔係好飲得酒就無叫到記得預約座位唔洗等👍🏼-每日精選-🔸令和之怪物生蠔 $88未食過咁大隻令和之怪物生蠔😝平時都只係食細Size個款令和生蠔。大size多肉到不得了,滑既程度簡直係滑左入喉嚨。而且仲配有淡淡既海水鮮味😍眾多🦪生蠔中,呢款真係最好味!-燒物-🔸海膽汁燒蠔 $118以鐵板熱住上檯,海膽汁滿瀉。無論無鐵板或蠔上都充滿海膽汁。好味鮮甜,並無比海膽汁蓋過鮮味。初時以為海膽汁伯會好鹹,但食落鹹度適中。-串燒-🔸炭火燒拼盤 $180拼盤由廚師發板,有唔食嘅類型最好order前先提出。拼盤有6串,包括免治雞肉串、豚肉、鵪鶉蛋、青椒、薄豚肉包大蔥及雞中翼。雞中翼燒得好香脆,皮薄肉嫩。最鍾意免治雞肉串,配有蛋汁沾上,香氣撲鼻。-燒物-🔸燒帆立貝 $138呢款係必點推介。以鐵板燒住火上檯,帆立貝面放有牛油,牛油慢慢融化滲入帆立貝中。本身帆立貝好大粒,上檯前已好貼心分好左粒狀,方便客人食用。帆立貝入口非常鮮甜,牛油味融入當中,有濃濃
朋友推薦呢間🇯🇵日式居酒屋
就特登訂座去尖沙咀食😆
餐廳燈光柔和
好有去左日本居酒屋既感覺
食物質素都非常高質
刺身、串燒、生蠔款款都咁出色
咁岩梅酒做緊半價優惠幾抵飲

-串燒-
🔸炭火燒拼盤 $180

-燒物-
🔸燒帆立貝 $138
呢款係必點推介。以鐵板燒住火上檯,帆立貝面放有牛油,牛油慢慢融化滲入帆立貝中。本身帆立貝好大粒,上檯前已好貼心分好左粒狀,方便客人食用。帆立貝入口非常鮮甜,牛油味融入當中,有濃濃既牛油香味。

-刺身-
🔸特上刺身 $680
一盤有7款,包抬大拖羅、平目、鏗魚、赤貝、間八 、鯛魚、深海池魚。款款刺身都無筋,好嫩滑!師傅刀功極好😍大拖羅油脂分佈平均,入口即溶。鏗魚下皮有灸燒過,外皮香脆,肉質嫩滑!間八係日本食店屬於頂級食材,好好味👍🏼赤貝口感極佳,爽口彈牙。

🔸明太子煎蛋卷 $78
蛋味濃郁,非常滑溜。內餡有滿瀉嘅明太子。明太子帶有少許辣味,鹹度適中。上檯時係完整未切開,可自行分個份量,岩晒同朋友一齊食👍🏼

-甜品-
🔸自家製雞蛋布丁 $38
蛋味濃郁,非常滑溜,配有淡淡嘅焦糖醬,甜度適中,唔會過甜,作為成餐飯最好既結尾。

🔸豆奶布丁 $38
呢款布丁比較少見,帶有淡淡嘅豆奶味,非常滿溜。布丁面仲配有兩粒蜜黑豆,甜甜地。配埋淡淡既豆奶布丁一齊食,好好味。高質居酒屋
2021-11-06
  • 海膽汁燒蠔
  • 燒帆立貝
2021-11-06 67 瀏覽
尖沙咀有唔少日本餐廳,今日朋友就介紹左我去一間新開係寶勒巷嘅日式居酒屋- akoya 。呢間居酒屋私隱度好高,寧靜又肆正。Menu 入面嘅食物款式幾多又唔算太貴,性價比高。明太子煎蛋卷($78)蛋卷唔會煎得太熟太乾身。入口鬆軟得嚟又有口感,切開入面有好多明太子,咸甜配合,刺激味覺。炭火燒拼盤6串($180)想咩都試下嘅我,串燒拼盤滿足哂我口味,拼盤每串都係雞嘅部份,有鵪鶉蛋、免治雞肉、雞頸、青椒仔、雞翼、雞心。好香口,唔似出面嘅燒烤咁多調味粉。明太子牛油燒飯糰($72)睇落平平無奇嘅飯糰煎過後好香脆,外皮食落有陣陣飯焦香,入面嘅飯就軟糯有口感,入面嘅明太子一啲都唔少,魚香味好重但又唔會腥。海膽汁燒蠔($118)最吸引嘅莫過於呢個鐵板燒蠔,一上台果陣已經熱氣騰騰,香噴噴嘅海膽味令人流哂口水,一入口好軟熟,飽滿嘅配上海膽汁好夾,食完有啲漏。

呢間居酒屋私隱度好高,寧靜又肆正。

Menu 入面嘅食物款式幾多又唔算太貴,性價比高。

明太子煎蛋卷($78)

炭火燒拼盤6串($180)

明太子牛油燒飯糰($72)

海膽汁燒蠔($118)
2021-11-06 59 瀏覽
今日放假朋友帶咗我去食好嘢😌佢話呢間居酒屋之前食過覺得好食,所以就帶我嚟食😂我哋7點半左右到已經坐滿八成。裡面成個感覺氣氛好好👍🏻好🈶️日本嘅風格,加上埋啲音樂真係有一刻錯覺自己喺日本🇯🇵😂我哋叫咗特上刺身、特製雜錦沙律🥗海膽汁燒蠔🦪燒帆立貝、炭火燒拼盤6串、雞汁卡邦尼拌烏冬🍝雞蛋布甸🍮同埋豆奶布甸>>>>>先講刺身賣相已經相當吸引🤤中拖羅、平目、鰹魚、赤貝、池魚、間八、鯛魚。第一次試咁多唔同嘅刺身,其實我好少食刺身😂因為我驚好腥,但今次我對刺身切切實實咁改觀左,一啲都唔腥,好新鮮,好鮮甜特製雜錦沙律,佢哋係用日本柚子醋調味,清新得黎食落好開胃,仲有溏心蛋🥚超鍾意個流心度,蛋汁唔會太杰身,啱晒我海膽汁燒蠔,呢個我覺得好好食😋估唔到海膽汁同蠔係咁夾,而且熟嘅程度啱啱好,廚師掌握時間值得👏🏻👏🏻燒帆立貝,冇諗過帆立貝可以咁大粒,切完之後重🉑️以分到好多粒,牛油🧈同蔥個香味入哂味😋炭燒串燒拼盤,呢個好抵食,6串都係$180,而且食落唔會油膩,而且仲充滿肉汁雞汁卡邦尼拌烏冬,呢個份量超大份🤭我哋兩個真係食唔晒架,呢個味道好特別,同平時嘅有少少唔同,有好香嘅黑

>>>>>

雞汁卡邦尼拌烏冬,呢個份量超大份🤭我哋兩個真係食唔晒架,呢個味道好特別,同平時嘅有少少唔同,有好香嘅黑椒味

最後兩個甜品,雞蛋布甸,好耐冇食過,覺得好好食🤣但其實我見到有幾枱都🈶️叫,我估應該係必點之一🤭唔怪得知咁好食,豆奶布甸呢個感覺比較健康,有豆香,唔會太甜。

整體真係每一樣都good good 👍🏻果然冇介紹錯,我哋兩個食到捧住個肚走🤣本身仲諗住試吓啲酒,點知呢個朋友唔飲🥲我下次決定再同其他朋友嚟食,要試埋佢哋啲酒🤘🏻
2021-11-06 58 瀏覽
特制雜錦沙律面頭有一塊好似炸腐皮既野,食落原來係炸鱈魚乾。整體菜好新鮮,溏心蛋好靚仔。明太子煎蛋捲呢個蛋捲好大份,仲好有內涵。入面既明太子有少少咸辣,令食開原味蛋捲既我好有新鮮感。喜之次一夜干食落彈牙,有鮮味又不太咸,有機會可以試吓唔同嘅一夜干海膽汁燒蠔串燒combo 牛腹粒、雞腎、免治雞肉、雞肉四串入面雞肉係我最中意,雞串燒好難燒,呢串做到面乾內juicy簡單調味亦帶出雞味👍🏻雞湯卡邦尼拌烏冬全晚既主角,卡邦尼控既我只食過卡邦尼意粉/通粉,烏冬係第一次。個汁有芝士味之餘亦嘗到雞湯味。而最欣賞既地方係煙肉係採用真煙肉,仲要係切條上,有香味又有咬口👍🏻👍🏻下次可再叫😊😊
特制雜錦沙律
明太子煎蛋捲
喜之次一夜干
食落彈牙,有鮮味又不太咸,有機會可以試吓唔同嘅一夜干
串燒combo
牛腹粒、雞腎、免治雞肉、雞肉
2021-11-06 62 瀏覽
Akoya~酒場~入到去一支又一支嘅日本酒靜靜地棟哂係個櫃度~以為自己去左日本呀~♥️柚子沙律🥗新鮮又開胃明太子玉子燒🧈熱辣辣又勁好食串燒omakase🍢燒得好有心~少少黑焦都無Highball🍺忍唔住番杯~夠夠夠凍!正呀!明太子飯團燒🍙勁好食嘅飯焦!唔會太硬~記得要趁熱食~芝士海膽炸蠔🧀🦪全晚最好最驚喜嘅!食落去芝士同海膽超夾!個醬勁好食!♥️♥️燒和牛牛舌🍢食落去輕微溶係口入面嘅感覺~諗起都流口水🤤芋燒酌🥃係熱水配芋燒酌~勁好飲!晴耕雨讀🥃係冰水配佢~晴耕雨讀好有意境~都好好飲呀~下次要再帶朋友去呀~🤤🤤
Akoya~酒場~

柚子沙律🥗新鮮又開胃
明太子玉子燒🧈熱辣辣又勁好食
串燒omakase🍢燒得好有心~少少黑焦都無
Highball🍺忍唔住番杯~夠夠夠凍!正呀!
明太子飯團燒🍙勁好食嘅飯焦!唔會太硬~記得要趁熱食~
燒和牛牛舌🍢食落去輕微溶係口入面嘅感覺~諗起都流口水🤤
芋燒酌🥃係熱水配芋燒酌~勁好飲!
晴耕雨讀🥃係冰水配佢~晴耕雨讀好有意境~都好好飲呀~

下次要再帶朋友去呀~🤤🤤
2021-11-06 46 瀏覽
今次黎到呢個Akoya酒場,環境好日式,好有日式居酒屋既感覺,座位夠曬闊,岩曬一班朋友一齊慢慢食住傾計,真係好舒服企理。聽到酒場呢個名都知佢呢有各式各樣既酒賣,主要都係日本酒,清酒之類,但佐酒小食都一樣咁高質。沙律就正正常常,菜好新鮮,無乜汁,岩曬d注重健康既朋友。明太子蛋卷就好有特色,因為蛋卷夠曬厚身,而明太子又夠多,食落有多重口感,味道好正。海膽汁燒蠔,海膽汁好濃厚,賣相十分之吸引,生蠔都夠曬大隻,配埋黎食,味道好夾,果然夠出色。炭火串燒拼盤方面,有本人最愛既燒雞心,夠曬大粒,食落好彈口,真係佐酒小食入面既最正之選。另外,燒雞中翼同燒全翼都好正,燒到有少少焦,岩岩好火喉,食落好有炭香。最後個一夜干,好特別,夠曬咸香,燒得夠乾身,好惹味香口。

沙律就正正常常,菜好新鮮,無乜汁,岩曬d注重健康既朋友。

最後個一夜干,好特別,夠曬咸香,燒得夠乾身,好惹味香口。
2021-11-06 421 瀏覽
呢間樓上居酒屋無論係裝修、擺設、環境、燈光都好有日本嘅feel,座位之間有好多空間,當日我就坐bar枱位,雖然枱面相對細d,但我個人係幾中意bar枱位嘅~我一打開份menu我就比menu上嘅圖畫吸引,非常可愛,令人未食已經覺得好有食慾,個明太子蛋卷我就係比張畫吸引而叫嘅。海膽汁燒蠔:蠔肉飽滿,海膽汁意外解鮮甜蠔應該有微微炸過,d邊位脆口,加上表面焦香,非常惹味串燒拼盤:拼盤有豚骨露荀卷、鵪鶉蛋、雞心、五花肉、免治雞肉串同雞翼。呢度嘅串燒唔係落好多味粉,所以唔會食到好咸好口渴,而係真係食到食材本身嘅味道。六款當中,雞心就真係比較少見,食落唔會腥,軟軟哋咁就幾特別,不過我最中意都係免治雞肉串,撈埋雞汁食真係又滑又香沙律:相對比較普通,不過都好食嘅,蔬菜新鮮清甜,入面有一條條脆口嘅,我唔知係咩但幾好味。我仲有叫咗明太子蛋卷同燒喜之次,呢兩樣都係要襯熱食嘅,然後我就一上枱就好心急食咗無影相蛋卷就同menu張畫一模一樣嘅,明太子份量勁多,食落微微咸香微微辣,蛋又夠滑又夠蛋香,呢個蛋卷係我係香港食過最好食嘅蛋卷之一燒喜之次佐酒就一流,魚肉鮮甜,不過當日條魚比較薄身唔算好多肉,可能有少少燒過咗,有d

燒喜之次佐酒就一流,魚肉鮮甜,不過當日條魚比較薄身唔算好多肉,可能有少少燒過咗,有d乾,不過味道還可以。

雞湯卡邦尼拌烏冬:又係比menu個圖吸引而叫叫嘅!意粉食得多,轉烏冬真係幾特別,而且呢個嘅烏冬係靚烏冬,咬落煙韌,都幾掛汁,至於味道就真係卡邦尼嘅味啦!
總括嚟講呢間餐廳都算唔錯,同朋友黎飲杯野吹下水都幾好,d小食幾有驚喜,而懷念日日嘅,黎呢到feel下都有一番風味架~
2021-11-06 50 瀏覽
今日同同事食飯佢話要飲番杯 於是就同佢去咗尖沙咀嘅呢間akoya居酒屋度食晚餐啦餐廳好有日本小店嘅風味 用咗好多木枱櫈去裝飾 猶如飛咗一轉去日本呀明太子煎蛋捲 雞蛋嫩滑蛋味香濃 明太子像極多 鮮甜十足特製雜錦沙律 除咗非常新鮮嘅沙律菜之外 上面仲有糖心蛋同脆魚片 口感豐富海膽汁燒蠔 醬汁濃郁 濃濃嘅海膽味 燒蠔隻隻飽滿非常肥美豚軟骨蔥鹽汁燒 有兩種唔同嘅口感 有軟有硬調味適中 口味較清淡 好有媽媽嘅味道炭火燒拼盤六串 包括燒雞翼 雞軟骨串 青椒 豚肉蕃茄 鵪鶉蛋明太子牛油燒飯糰 飯糰超級巨型兩個人食都夠飽 外皮燒得香脆入面煙煙韌韌 仲有海量嘅明太子醬味道唔錯

明太子煎蛋捲 雞蛋嫩滑蛋味香濃 明太子像極多 鮮甜十足

海膽汁燒蠔 醬汁濃郁 濃濃嘅海膽味 燒蠔隻隻飽滿非常肥美

2021-11-04 43 瀏覽
想同老公慶祝生日,朋友介紹吓嚟咗呢間居酒屋,地點方便。入到去環境都好舒服,裝修好日式,就連餐牌都係日文,感覺真係好似去咗日本咁。首先我哋叫咗個雜錦沙律,個汁好為個沙律加分,啲蔬菜真心好新鮮,粟米仔勁爽甜!跟住試咗個蔥鹽汁燒豬軟骨,豬肉同軟骨都好易咬,唔會好肥膩,加埋洋蔥就更加fresh。明太子蛋卷,不過不失,呢個價錢抵食。炭火串燒拼盤,自己最欣賞燒雞翼同埋雞肉,啲肉好嫩滑,又燒得夠香口。咁重點黎啦!呢個海膽汁燒蠔係我同老公強推,真係超級好食,海膽味好濃,蠔又夠肥美,好想再encore !最後驚唔飽,叫咗個明太子牛油飯團,好香好實。然後食咗咁多嘢都$700有找,滿足!
想同老公慶祝生日,朋友介紹吓嚟咗呢間居酒屋,地點方便。
明太子蛋卷,不過不失,呢個價錢抵食。
最後驚唔飽,叫咗個明太子牛油飯團,好香好實。
然後食咗咁多嘢都$700有找,滿足!
2021-11-03 350 瀏覽
尖沙咀新開嘅居酒屋 傳統木系裝修🏮食物款式多 串燒刺身小食飯烏冬應有盡有😛-🥗特製雜錦沙律 $88名符其實雜錦沙律 真係有好多款配料😗蔬菜包括紅椒黃椒 荷蘭豆 粟米同生菜🥬再有香脆鱈魚干同溏心蛋 配上柚子黑醋非常開胃😝-🍢炭火燒拼盤 $180共有六款串燒 包括免治雞肉串 雞軟骨 雞中翼豚肉露筍卷 鵪鶉蛋同青椒仔🫑有雞有豬有野菜 一次過滿足晒所有願望😼我最鍾意個雞軟骨 香脆有咬口😝-🐷黑豚軟骨蔥鹽汁燒 $68豚軟骨以大量香葱 紅洋蔥同鹽醬燒製🧅唔太花巧嘅調味更突出其自身鮮味☺️-🦪海膽汁燒蠔 $188以鐵板上 一上枱就聽到滋滋聲 香氣撲鼻🤤一咬啲蠔汁咇出嚟 頗重蠔鮮味👍🏻同埋海膽汁份量都好慷慨😛-🍙明太子炭火牛油燒飯團 $72外層燒成飯焦 牛油融入明太子真係好邪惡😈明太子味道好濃郁 好好味😻-🍳明太子煎蛋卷 $78滑溜溜嘅蛋包住海量明太子 睇相就知幾足料!唔需要任何沙律醬因為齋明太子已經夠晒味!!
尖沙咀新開嘅居酒屋 傳統木系裝修🏮

🍙明太子炭火牛油燒飯團 $72
外層燒成飯焦 牛油融入明太子真係好邪惡😈
明太子味道好濃郁 好好味😻

🍳明太子煎蛋卷 $78
滑溜溜嘅蛋包住海量明太子 睇相就知幾足料!
唔需要任何沙律醬因為齋明太子已經夠晒味!!

2021-11-03 58 瀏覽
🐟特上刺身盛拼盤7點盛 $680 七款刺身包括:間八(2米以上嘅鰤魚)、大拖羅、鯛魚、深海池魚、和牛、牡丹蝦、赤貝。每款各有兩片擺盤有心思,用咗蘿蔔苗同埋食用細細的紫花,當然仲有紫蘇葉啦!大拖羅魚香超正,油脂勁重!香口。食完大拖羅可以食少少蘿蔔苗清一清味覺,先再試下一款🥰另外三款魚各有特色,爽口同淋身都有,每款魚都配左唔同嘅調味(例如柚子胡椒,辣蘿蔔碎) 更加帶出到刺身嘅鮮味。牡丹蝦口感黏稠彈牙,赤貝爽口鮮甜。🍢炭火燒拼盛6串 $180燒得香噴噴,有免治雞肉棒、雞翼、秋葵、豚大蔥、雞肉同埋鵪鶉蛋。燒得啱啱好,唔會太過乾身,調味亦都恰到好處,惹味得來唔會太過重味。🐚肉厚活3年帆立貝 $138視覺效果一流,送上枱仲係燒緊,帆立貝肉非常之厚身,入口仲係爽口彈牙。🥚明太子煎蛋卷 $78明太子鹹香得來但有少少辣,配嫩滑嘅玉子,開胃👍🏻🦪海膽汁燒蠔 $118用鐵板上,上枱熱辣辣。炸到脆口嘅蠔配咸香惹味嘅海膽醬汁。🍝雞湯卡邦尼拌烏冬 $88將雞蛋打勻之後,醬汁變得非常之Creamy,每一條烏冬都掛滿咗卡邦尼汁👍🏻🍮雞蛋布甸 $38埋尾當然要食返個甜品,布丁滑溜得來唔會太甜。總結,餐廳嘅食物質素同服務
🐟特上刺身盛拼盤7點盛 $680
每款各有兩片

🍢炭火燒拼盛6串 $180

🐚肉厚活3年帆立貝 $138

🥚明太子煎蛋卷 $78
明太子鹹香得來但有少少辣,配嫩滑嘅玉子,開胃👍🏻

🦪海膽汁燒蠔 $118
用鐵板上,上枱熱辣辣。炸到脆口嘅蠔配咸香惹味嘅海膽醬汁。

🍝雞湯卡邦尼拌烏冬 $88

🍮雞蛋布甸 $38
埋尾當然要食返個甜品,布丁滑溜得來唔會太甜。

總結,餐廳嘅食物質素同服務都相當好,絕對係值得Encore
2021-11-02 57 瀏覽
新開幕的日式居酒屋,名為akoya 。樓上店私隱度高,亦坐得舒服(當日坐bar檯位)。首先叫左一份明太子煎蛋卷($78),蛋卷好鬆軟、亦夠厚身,切開入面有滿滿的明太子,賣相好食味又好豐富。必點菜之一。海膽汁燒蠔($118)非常適合送酒的小食。特製雜錦沙律($88),蔬菜新鮮又健康。豚軟骨蔥鹽汁燒($68)豬軟骨的另類食法,亦夠香口。明太子牛油燒飯糰($72)飯糰燒過後好香脆,入面的飯就軟糯有口感,明太子牛油味濃而香,呢個係必點之二。炭火燒拼盤6串($180)必點菜之三,每串都有水準,鵪鶉蛋、免治雞肉、雞頸、雞心、青椒仔、雞中翼,每款都好食,實在不容錯過。
新開幕的日式居酒屋,名為akoya 。

樓上店私隱度高,亦坐得舒服(當日坐bar檯位)。

海膽汁燒蠔($118)非常適合送酒的小食。

特製雜錦沙律($88),蔬菜新鮮又健康。

豚軟骨蔥鹽汁燒($68)

豬軟骨的另類食法,亦夠香口。

明太子牛油燒飯糰($72)

炭火燒拼盤6串($180)

必點菜之三,每串都有水準,鵪鶉蛋、免治雞肉、
雞頸、雞心、青椒仔、雞中翼,每款都好食,實在不容錯過。

• 炭火燒拼盤
  • 明太子牛油燒飯糰
2021-11-01 32 瀏覽
這間位於尖沙咀新開的居酒屋,木系裝修,柔和燈光,優雅情調,充滿日本風情,整體食物質素不錯,價錢合理,值得次訪。🌸明太子煎蛋卷 $78蛋卷煎得恰到好處,非常嫩滑,雞蛋包住滿滿的明太子,蛋香中帶點咸香辛辣,層次豐富。🌸特製雜錦沙律 $88食材種類很多元化,有沙律菜、粟米芯、糖心蛋、紅椒、黃椒、荷蘭豆、車厘茄,還加了幾片香脆的燒鱈魚乾,清新爽脆再增添香脆口感。🌸海膽汁燒蠔 $118熱騰騰的鐵板燒蠔,香濃撲鼻的海膽香味,足以令人垂涎三尺。兩者濃郁的海鮮鮮味在口腔縈繞不散,值得推介。🌸炭火燒拼盤六串 $180一次過吃到六款不同串燒,岩晒有選擇困難症的小編。鵪鶉蛋串燒、雞胸軟骨、豚肉車厘茄、自家製免治雞肉串、燒辣椒、燒雞翼,樣樣出色,佐酒一流。🌸豚軟骨蔥鹽汁燒 $68蔥鹽汁燒豚軟骨,惹味至極。軟骨部份稍保留少少硬度,慢慢咀嚼軟骨帶來另一番風味。🌸明太子牛油燒飯團 $72飯團表面用牛油燒成飯焦,配上明太子及木魚絲一齊食,令簡單的飯團增色不少。

🌸明太子煎蛋卷 $78

🌸特製雜錦沙律 $88

🌸海膽汁燒蠔 $118

🌸炭火燒拼盤六串 $180

🌸豚軟骨蔥鹽汁燒 $68

🌸明太子牛油燒飯團 $72
2021-10-30 63 瀏覽
朋友推介呢間居酒屋,果然冇介紹錯👍🏻👍🏻👍🏻特製雜錦沙律 $88裏面有烤鱈魚乾,脆卜卜配埋生菜食口感唔錯😊明太子煎蛋卷 $78擺上枱都係熱辣辣出晒煙,新鮮即製好好食濃郁蛋香配埋帶有鹹鮮味嘅明太子,正😋豬軟骨蔥鹽汁燒 $68海膽汁燒蠔 $118呢個一定要叫,醬料好濃郁,帶有麵豉醬嘅味道好味好重,食得出係日本蠔👍🏻👍🏻👍🏻炭火串燒拼盤 $180明太子牛油燒飯團 $72烤得好有水準,外層脆卜卜好似食飯焦咁😋
朋友推介呢間居酒屋,果然冇介紹錯👍🏻👍🏻👍🏻

特製雜錦沙律 $88
裏面有烤鱈魚乾,脆卜卜
配埋生菜食口感唔錯😊

明太子煎蛋卷 $78
擺上枱都係熱辣辣出晒煙,新鮮即製好好食
濃郁蛋香配埋帶有鹹鮮味嘅明太子,正😋

豬軟骨蔥鹽汁燒 $68

海膽汁燒蠔 $118
呢個一定要叫,醬料好濃郁,帶有麵豉醬嘅味道
好味好重,食得出係日本蠔👍🏻👍🏻👍🏻

炭火串燒拼盤 $180

明太子牛油燒飯團 $72
烤得好有水準,外層脆卜卜好似食飯焦咁😋
  • 海膽汁燒蠔