2019-02-14 2536 瀏覽
Bad service 員工態度差,不專業。上菜慢,次序亂,等咗2個鐘未上主菜。3款主菜,有一款已售罄。詢問員工情況,答覆用語低格。原來有得upgrade套餐, 但從沒表明。而又原來upgrade 可以令食物更準時送達和smooth 。同後生男waiter 反映意見後,只敷衍答覆。到上甜品時,waiter 問: 需不需要咖啡或茶,我jetso 咗俾你! 呢句說話令我實在驚訝,如此無禮貌用語居然响呢間貌似高級嘅餐廳出現。
Bad service
2019-02-04 3009 瀏覽
很喜歡到iSquare高層的餐廳,因為全都有美麗的夜景!邊吃飯邊欣賞晚上的維港,心情格外喜悅。友人預先訂好了window seat餐廳還有鋼琴演奏,氣氛浪漫,琴音柔和舒適。這𥚃的生蠔品種都很特別,都是店家用心搜羅的。今次點了四款生蠔,有我們熟悉的Belon ,其餘三款都沒有聽過,新鮮感十足 !Belon 0000 金屬味濃厚,蠔肉爽口Speciale Daniel Sorlut No.1 甜度高,海水咸味也很足L'Emeraude No.1蠔肉肥美,海水咸味和蠔肉的鮮甜味都很balanceL'Etoile No.2 味道複雜,礦物味濃郁!吃完這幾款,有感生蠔味道實在變化多端,讓我更加愛上它們!蟹餅配煙燻鵪𪂹腿蟹餅香脆,內面是條條蟹肉,非常足料!煙燻鵪𪂹腿的肉質細嫩,煙燻味到位,為鵪𪂹腿味度提昇!斧頭扒份量十足,生熟度控制得剛剛好,粉嫩的顏色很誘人肉味濃郁,而且質感有咬口,相當不錯。豬架豬架的肉味更濃厚,豬味夠出,而且肉汁保留,很嫩很滑。甜品柚子Panna Cotta賣相相當特別,是用上蠔殼盛著甜品,讓蠔的主題貫穿整餐晚飯!
很喜歡到iSquare高層的餐廳,因為全都有美麗的夜景!
邊吃飯邊欣賞晚上的維港,心情格外喜悅。
友人預先訂好了window seat

餐廳還有鋼琴演奏,氣氛浪漫,琴音柔和舒適。

這𥚃的生蠔品種都很特別,都是店家用心搜羅的。

Belon 0000 金屬味濃厚,蠔肉爽口
L'Etoile No.2 味道複雜,礦物味濃郁!

吃完這幾款,有感生蠔味道實在變化多端,讓我更加愛上它們!

蟹餅配煙燻鵪𪂹腿
蟹餅香脆,內面是條條蟹肉,非常足料!
煙燻鵪𪂹腿的肉質細嫩,煙燻味到位,為鵪𪂹腿味度提昇!
斧頭扒
份量十足,生熟度控制得剛剛好,粉嫩的顏色很誘

肉味濃郁,而且質感有咬口,相當不錯。
豬架
豬架的肉味更濃厚,豬味夠出,而且肉汁保留,很嫩很滑。
甜品柚子Panna Cotta
賣相相當特別,是用上蠔殼盛著甜品,讓蠔的主題貫穿整餐晚飯!
2018-12-27 2380 瀏覽
臨近聖誕前兩星期,已到處尋找有海景的西餐廳,很多餐廳都要預先付訂金,才能有海景位置。而且很多很快都已被訂滿了,最後選擇了這家Ambrosia。期待海景位置已久,可惜一到餐廳就發生個小插曲,完全破壞了我們的心情,非常失望、心裡已對這家餐廳大扣分數。(之後再說是發生甚麼事) 幸好,這裡的食物非常美味,才挽回分數。食物:4.5/5聖誕節很多餐廳都推岀昂貴的套餐,不能單點,又貴又沒選擇,食物又因爲一早預備好,所以不好吃。這裡反而沒套餐,全部都要單點。當然單點價格比平日晚市套餐貴,不過聖誕一年一次,吃到想吃的就好了。「餐包」非常普通「燒海鮮拼盤」雖然昂貴,但全部海鮮都新鮮美味!大推薦!有青口(牛油洋蔥炒,很香,青口沒有苦味)、帶子(用鹽煎,表面香脆、內裡嫩滑)、龍蝦(非常多膏,膏的龍蝦味香濃)、蟹腿(非常鮮甜)、生蠔(個人覺得蠔還是生的比較好吃)、蝦(很大隻,肉質彈牙)和蛽。拼盤另配有牛油檸檬汁,有香濃的牛油味,與海鮮味道很配。「甜品拼盤」熱愛甜品的女士一定要點,因為可以一次可以嚐盡很多款。有心太軟(外皮略嫌不夠乾,但內裡朱古力流心不會太甜,非常好)、雲尼拿雪糕(本以為很普通,但吃下去雲尼拿味很

食物:4.5/5

「餐包」非常普通

餐包

燒海鮮拼盤

甜品拼盤」熱愛甜品的女士一定要點,因為可以一次可以嚐盡很多款。有心太軟(外皮略嫌不夠乾,但內裡朱古力流心不會太甜,非常好)、雲尼拿雪糕(本以為很普通,但吃下去雲尼拿味很突岀,有驚喜)、麵包布甸(蛋味濃,這個吃完很飽)、雪葩(莓味,酸甜開胃)、雜莓蛋糕及朱古力蛋糕。

甜品拼盤

「白酒」我偏好比較甜的,店員為我推薦了一種意大利的白酒,喝下去很順口,酒精濃度不算很高。

白酒

環境: 4.5/5
餐廳的環境很浪漫,落地玻璃,窗有一邊能看到尖沙咀維港的景色,另一邊是住宿區。餐廳中間放置了鋼琴,晚上八時有人演奏。

服務:3/5
一開始打電話訂窗口位置,女侍應回覆只有鋼琴前的位置,那邊亦能看到兩邊窗。後來上餐廳交訂金時,男經理說有窗邊位,是窗邊第三張,我們一直非常期待夜景晚餐。

可惜,當晚到餐廳時,又安排我們到鋼琴前的位,令我們非常失望。男經理說是按訂金的先後次序,我想可能溝通上岀現些誤會,不過因為不想再破壞心情就不追究了。幸好鋼琴前的位置能欣賞丁點海景及鋼琴演奏。

性價比:4/5
貴,但景色及食物質素非常好。
2018-12-25
燒海鮮拼盤
甜品拼盤
白酒
2018-12-24 1320 瀏覽
It’s good for oyster lovers.Oysters were fresh with many different choices.Yet if u come for other dishes like steak u might be disappointed.We ordered a bottle of Rośe which tasted nice.For main dish, we had a steak for two $1xxx ( forgot the name) . I would expect it to have a higher quality yet it tasted so average.We ordered a chocolate fondant and apple pie for dessert. They were so-so. Not too impressive.I would come again for the oysters but not for the other dishes.
It’s good for oyster lovers.
每年到了冬季,總會掛念這裡的美味生蠔,因為店家會引入其他餐廳極少供應或者只此一家的生蠔款式,令人時常有驚喜。是晚就跟幾個愛蠔的朋友,看看到底有什麼特別的新品種供應。 今晚選了四款蠔,除了Belon其餘三款都沒在港吃過,就連名字也未曾聽過,都是比較新的品種。 Belon 0000口感爽脆,金屬味強烈餘韻也非常澎湃。 Speciale Daniel Sorlut No.1來自於法國西南部的蠔場,蠔肉飽滿入口海水味濃,其後慢慢滲出甜味。L'Emeraude No.1法國綠翡翠蠔,蠔肉帶翡翠綠色,蠔身肥厚海水味適中,帶子位鮮甜。L'Etoile No.2這名字的意思是天上的星星,為了讓蠔能在安穩的環境長中,不蠔網而改用搖籃養殖。濃濃的礦物味混合淡淡的甜味,味道很複雜層次豐富,是最有驚喜的一款。 頭盤是蟹餅跟煙燻鵪𪂹腿。蟹餅外層香脆,內裡啖啖鮮拆蟹肉;煙燻鵪𪂹腿的煙燻味恰到好處香氣四溢,而鵪𪂹腿肉入口也質軟嫰。 一向欣賞這裡的湯品因出來都很夠熱,而今晚蠔湯除了夠熱也入口幼滑蠔肉鮮味,但如果蠔味可再濃一點便更好。 主菜選了豬架跟斧頭扒。印象中這加拿大豬架由開業至今都是招牌菜,今晚就再嚐一下。結果沒

Belon 0000口感爽脆,金屬味強烈餘韻也非常澎湃。

主菜選了豬架跟斧頭扒。印象中這加拿大豬架由開業至今都是招牌菜,今晚就再嚐一下。結果沒令人失望,豬架的水準仍然高,肉質軟腍又有肉汁,加上炭烤的香氣,就連第一次試的友人也大讚。

斧頭扒份量十足,五個人分享剛剛好。

斧頭扒的炭烤香味雖未如豬架般濃,但生熟度剛好,不但仍能保留肉汁,肉味亦更濃郁。另side dish有烤薯仔和雜菜,不過一整顆小薯仔有點飽肚,改為薯條或薯蓉可能更好。

最後甜品是柚子Panna Cotta,以真蠔殼去盛載賣相一流,但因應蠔殼的特性去凝固,質感會比坊間的Panna Cotta扎實點,不過口感仍然是幼滑的。

感覺上餐廳的侍應好像換了一批新的,服務不錯又時常留意客人的需要。另食物質素是一貫的水準,但最吸引的當然是生蠔,而是晚又多認識了幾款新蠔,令人期待下次再來的機會。

Ambrosia Oyster Bar & Grill
地址:尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場28樓2802號舖
Tel : 2368 6901 / 2368 6902
📍尖沙咀📍✨✨欣賞270度維港靚景🌃品嚐炭燒海鮮盛宴🦞🦀🦐炭燒海鮮盤真係夠哂豐富😍有阿拉斯加蟹腳、大蝦、蠔、帶子、青口、海蜆、海螺💕另加一隻波士頓龍蝦😋重點要讚下個蠔,真係半生熟咁,輕輕燒咗下,仲保留住好鮮嫩咁,好重海水味,唔會做到焗蠔咁,老哂😹蟹腳都超級多肉,我覺得比之前仲大盤咗🤣個蠔湯隻蠔都好新鮮,唔會霉,龍蝦湯都幾好👌🏻講翻個頭盤法國鴨肝黑松露燉蛋,雖然同想像中唔同,望落去似焦糖燉蛋,但焦糖下面係鴨肝黑松露燉蛋,原來係冷盤,味道好濃郁,幾鐘意😆配埋榛子牛油多士,有啲野莓係上面,應該加埋個燉蛋一齊食會幾夾,齋食有啲單調,最後仲有果茶,可以清下喉嚨☕️總體係幾特別❤️
📍尖沙咀📍✨✨欣賞270度維港靚景🌃品嚐炭燒海鮮盛宴🦞🦀🦐
個蠔湯隻蠔都好新鮮,唔會霉,龍蝦湯都幾好👌🏻
  • 炭燒海鮮盤
2018-12-10 1130 瀏覽
被沙華發現比她年長十年,連做朋友的資格也沒有。最後的晚餐,所有的聯絡都被 block 掉,電郵刪除掉,何解呢?依舊致電訂座,指定對正鋼琴的梳化位,可以邊聽我最愛的琴音,邊品嚐法式佳餚。如果選擇窗邊位就可以飽覽海景夜色,但就要坐高檯無梳化及距鋼琴較遠。每次到內總未預上滿座情況,連半滿也沒有,反而非常合我心意。燈光柔和浪漫,食客不多,不會人來人往,不會嘈喧巴閉,環境清潔寧靜,地方寬敞,檯椅密度低跟隔離檯有段距離,非常有私人空間,坐得舒適暢快開心。先來杯法國有氣礦泉水清清味蕾,作好準備食我們的法國大餐。再來杯餐前白酒開開胃醒醒神,讓嘴仔舌頭熱熱身。細閱每頁菜牌,精緻細膩的選材,獨特創意的菜色,看得我目定口呆,心如鹿撞﹗突然選擇困難症強勢襲來!樣樣都想試都想食,教我如何是好?已鎖定頭盤、湯品、主菜及甜品,任務開始﹗Bread basket,黑白芝麻薄脆加兩款麵包送上,室溫?常溫不熱,黑白芝麻薄脆淡淡鹽咸,助酒蠻不錯。嚥嚥韌韌微甜麥味包大愛,雖然不是熱烘烘,但塗上幼滑清香牛油嘆得格外滋味。還有一款貌似普通餐包,食落純天然麵包香甜味道,十分樸實舒服。White pearl No.1,邊爽肉嫩,蠔鮮

White pearl No.1,邊爽肉嫩,蠔鮮味出眾,天然蠔甜味不停回響,陣陣輕柔海水咸香作結。Gillardeau No.1,比起白珍珠幾乎大一部,蠔身厚而肥美,唧上少許鮮檸汁直跣到舌尖上。爽爽廷廷的肉質,咸味強烈緊隨淡淡金礦味,蠔味餘韻持續良久,陶醉不已。不是我至愛蠔皇 Belon 的季節,無緣相見真傷心。幸好兩款法國生蠔醇香無比,帶給我一點慰藉。

香煎北海道帶子卷,用木魚薄片環繞十分獨特,煙肉、巴馬火腿就經常食到,似乎有異曲同工之妙。木魚片除咸香外,還帶著點點海味芳香,味道跟帶子更相襯,沒有肉類的油膩感覺。厚身北海道帶子天然甜味絕頂,再煎得兩面焦香使到味道更濃郁。鬆軟帶子與上嚥韌木魚片再滾埋野菌忌廉汁,添上潤澤效果,清香爽朗,溫暖在心頭。

美國頂級牛肉他他伴魚子醬,記掛著上次的火箭菜鮮牛肉他他,所以食過翻尋味,再來再來!演譯手法完全不同,看得到由鵪鶉蛋黃添成公整長方磚,鋪上香炸牛筋片、青瓜片及魚子醬裝飾。立即配上法包送入嘴仔,生牛混上蛋黃汁,融合度非常高,極濃甘香嫩滑,汁液濕潤澎湃,牛肉滑溜到盡頭,淡淡清香牛肉鮮味散發魚子香,回味無窮。

波士頓龍蝦湯,濃厚黏稠的湯身,味道甜美不濁,加入龍蝦肉碎同煮使到湯汁更鮮。鮮蠔濃湯,蠔湯跟龍蝦湯都是我的頭號湯品。超蠔鮮蠔味道混雜忌廉香甜,比龍蝦湯更勝一籌,味味蠔肉蠔香,飲完都唔夠喉,極度渴望添多一點點。

波士頓龍蝦扁意粉,每次必點的招牌主菜,永無甩拖。設置美觀吸引,顏色火紅艷橙奪目,魅力非凡。香噴噴聞得出的美味,鮮茄香氣突出,繼而泛著羅勒芬芳,還有烤龍蝦霸道的氣味,不得了的魔力!扁意粉捲起車厘茄汁直入,意粉竟然帶著兇猛龍蝦汁的味道,徹底滲透意粉之中。嚥韌嫩滑意粉每口都溢出美妙樂章,還散發微弱炭燒茴香,很有深度的烹調。鮮味出眾龍蝦肉,彈彈結實,還有甘甜蝦膏,那有挑剔的空間。

美國頂級安格斯西冷牛柳,色彩繽紛可愛,盡是開心鮮艷顏色,使人蠢蠢欲動!靚牛我食 3 成,但恐怕美女受不了,來個 5 成吧!閃令令觸目登場,色澤鮮明,顏色亮麗,真心靚仔!鋸開中間檢視一下,嬌嫩淡紅色可遇不可求!四面煎封質地嚥韌香口,牛味濃縮非凡,中間清香多汁滑滑,配搭秘汁非常可口。跟忌廉焗薯、跟蘑菇蓉、跟辣根泡沬同吃,各具特色。

法式蘋果撻,烘乾蘋果乾脆卜卜,沾云尼拿雪糕味道剛剛好,微甜清爽。酥皮捲蘋果蓉十分有趣,反而不太食到蘋果味。黑朱古力心太軟,平傭無衝擊,普通普通。
1979 瀏覽
White pearl No.1
美國頂級牛肉他他伴魚子醬
鮮蠔濃湯
2018-12-02 1280 瀏覽
好耐無帶兩老出城食好野,上網睇到哩度weekend有brunch,提前幾日打電話去book,本身問有無靠窗座位,可惜話full晒同佢講,如果現場有,麻煩幫我調一調Brunch由12:00開始,11:58我們一行三人已到達,正當在門口預備入座時,我又再講,麻煩如果有窗口位,麻煩幫我調一調,哈哈,門口的女侍應好有禮貌咁一邊帶我入餐廳,一邊話,你睇下個位o唔ok,佢個態度,聲線真係令人覺得好舒服原來佢地一早已幫我調左,可能知道有些客人已甩底當然我地個位簡直超無敵啦,完全無遮擋,隔離仲有個大鋼琴本身專登唔同兩老講食咩,再見埋個無敵海景,簡直滿意到不得了講返食物,每人先會送三隻生蠔,再揀一款主菜,其餘沙律、小食、面包、湯,甜品自助,任取唔嬲唔食生蠔的我,兩老都話生蠔唔錯,雖則唔大隻,但有海水味,講真,送埋比你食,仲想點主菜方面,一個食羊架,一個食蝦,我就食雞,食物來到之後,我真係好後悔,300幾蚊個set,點解我會叫雞扒架不過三個主菜除左賣相好,其實都真係唔錯嘅😇總括自取食物方面,我真係好欣賞佢嘅沙律,撈得好好味,又夠凍,而平日唔好甜品嘅我,都食左好多件brownies 好好味當日係星期日,竟然
同佢講,如果現場有,麻煩幫我調一調

原來佢地一早已幫我調左,可能知道有些客人已甩底
當然我地個位簡直超無敵啦,完全無遮擋,隔離仲有個大鋼琴
本身專登唔同兩老講食咩,再見埋個無敵海景,簡直滿意到不得了

不過三個主菜除左賣相好,其實都真係唔錯嘅😇

好好味

當日係星期日,竟然人真係唔多,大部分都係香港人,唔嘈,服務好好,特別係有兩位男經理(應該係高級d嘅
)好有禮貌,今次兩老都好滿意,仲食到差唔多三點,戰鬥力非常強勁!(注意:brunch時間係12:00-15:00)
2018-11-25
  • 甜品
2018-11-29 1326 瀏覽
早就聽聞呢間餐廳夜晚成日都好full,但同事話平日lunch食過唔多人又可以嘆海景,一於試一試佢。餐廳就係iSQUARE入面,好易搵。 由於我地冇訂位,所以坐左係中間位置,但都可以眺望到港島景色。位置都好寬廠同舒服。是日Lunch Set:選擇唔算太多,頭盤3揀1,我揀左生牛肉薄切伴暖蘑菇沙律同炭燒美國西冷牛扒。冇錯,我係傳說中既牛魔王。另外3個人嗌左6隻生蠔。首先上左西餐必備既麵包籃~我成日諗次次都咁多麵包食唔晒,佢地又應該唔會再俾下檯客(衛生問題),其實係超級浪費..試過有一次去某西餐廳,我地兩個人但佢俾成一大籃麵包我地 (成5,6個),最後我廢事浪費打包左返屋企第日做早餐,但我幾乎冇見人會咁做..個侍應仲好驚訝我會拎走咁..我都係唔想晒野姐..返返黎現場,今次個麵包籃份量係合理既,我地都食得7788。之後上生蠔,D蠔好鮮甜,平時我唔好食蠔同埋要落好多檸檬汁同茄汁,但今次試完一隻加檸檬汁之後,第二隻都冇再加野,好正~前菜到~呢個生牛肉薄切伴暖蘑菇沙律真係冇得頂!!好大份,面頭全部係火箭菜同磨菇加芝士,下面暗藏左成7塊密密麻麻既生牛肉!!D生牛肉表面應該用火燒過,有淡淡既火燒味,而背
餐廳就係iSQUARE入面,好易搵。

位置都好寬廠同舒服。
是日Lunch Set:
。另外3個人嗌左6隻生蠔。

返返黎現場,今次個麵包籃份量係合理既,我地都食得7788。
麵包籃

前菜到~
生牛肉薄切伴暖蘑菇沙律
呢個生牛肉薄切伴暖蘑菇沙律真係冇得頂!!好大份,面頭全部係火箭菜同磨菇加芝士,下面暗藏左成7塊密密麻麻既生牛肉!!D生牛肉表面應該用火燒過,有淡淡既火燒味,而背面就係生既,做到5成熟效果,入口即溶!!!好好味呀~~~~~~
同埋佢係我食過既前菜入面份量最多既。
主角上場: 炭燒美國西冷牛扒
炭燒美國西冷牛扒
個賣相好靚~但可能因為我嗌左7成熟,搞到塊扒偏硬,亦都可能因為之前個前菜實在太正,令到我對主角太高期望,搞到食落覺得偏硬同冇咩肉味。不過個炭燒味係好濃既,可能嗌5成熟會好好多。
同事既雞肉羽衣甘藍扁意粉: 同事話味道偏淡。
雞肉羽衣甘藍扁意粉

另外仲有餐茶。總括來說,推薦黎食生蠔同埋佢個生牛肉薄切伴暖蘑菇沙律真心
~
中午黎真係比較少人同埋比較靜同舒服,可以輕輕鬆鬆咁食個他條Lunch。一個Lunch Set最平$200有找,有海景,有梳化位,又有格調,性價比真係好高~下次再去食過~~
2018-11-28
麵包籃
炭燒美國西冷牛扒
  • 生牛肉薄切伴暖蘑菇沙律,
2018-11-08 9211 瀏覽
今晚老闆請食飯,十個人來到 Isquare 28 樓~Ambrosia Oyster 單看食店名字,Ambrosia 嘅意思係 The Food of the gods ,就知有好野食之餘,相信老闆今晚是𧐢門夜宴吧!店員安排我們坐的長枱,對著一個開放式𧐢吧,遠遠看著㕑師開𧐢相當吸引另外有好幾張細枱是對著窗外景色,看著香港醉人的夜景相當美這裡非常適合情侶約會進餐一坐下來,食店一早已為我們準備好晚餐,先來生𧐢,大家已急不及待地開動店員介紹⋯⋯L'etoile, Gillardeau, La Lune, Normandie⋯⋯我只聽到大家不停地講海水味、Creamy 、Juicy 、Long aftertaste ⋯⋯ 總之個個都好似係專家吃完生𧐢,再吃熟𧐢⋯⋯芝士波菜焗、煙肉粒舖滿焗,兩者比較當然生𧐢比熟更為吸引暖暖的麵包籃也很吸引,可以清清口腔上的味道,重新出發Classic Caesar Salad在吃肉之前吃一點凱撤沙律,為接下來的海鮮作好準備。Boston Lobster Bisque $158一向喜歡先上碟,用壼後斟湯,因為這樣安排,感覺湯會比較熱豐富濃郁,蝦殻味濃Charcoa
今晚老闆請食飯,十個人來到 Isquare 28 樓~
Ambrosia Oyster

另外有好幾張細枱是對著窗外景色,看著香港醉人的夜景相當美

這裡非常適合情侶約會進餐

店員介紹⋯⋯

吃完生𧐢,再吃熟𧐢⋯⋯
芝士波菜焗、煙肉粒舖滿焗,
兩者比較當然生𧐢比熟更為吸引

暖暖的麵包籃也很吸引,可以清清口腔上的味道,重新出發

Classic Caesar Salad
在吃肉之前吃一點凱撤沙律,
為接下來的海鮮作好準備。

Boston Lobster Bisque $158
一向喜歡先上碟,用壼後斟湯,因為這樣安排,感覺湯會比較熱

豐富濃郁,蝦殻味濃

Charcoal-Grilled seafood platter With whole Boston Lobster

With whole Boston Lobster
阿拉斯加蟹腳、大蝦、𧐢、帶子、迷你青口、海蜆、還有波士頓龍蝦。
炭燒香味十足,新鮮甜美,帶點點牛油香味

Charcoal-grilled    Canadian  pork  rack

Charcoal-Grilled Canadian pork rack $288
嚟到吃紅肉的部分,老實說已飽得有點滿,所以只能吃一點點作試味,肉質嫰滑,帶點點肥肉,恰到好處。

Charcoal  -grilled  35  oz  Kobe  M4  Tomahawk

Charcoal-Grilled 35oz Kobe M4 Tomahawk
可是當這個斧頭扒端上檯面時,真是不能錯過,炭烤火喉剛剛好,肉質鮮美多汁,就是喜歡內裡血淋淋的感覺,超愛

食到尾段,已經飽得不得了⋯⋯
甜品到⋯⋯
珍珠⋯⋯𧐢

Yogurt 釀入真的蠔殼內,配上圓圓的白朱古力作珍珠,點點透明的啫喱舖上面,賣相相當吸引

個人很喜歡乳酪的味道,酸酸甜甜滑滑,味道相當之喜

唯獨是個人比較傳統,始終覺得𧐢殼無論怎樣清洗,重用都是有點不妥,這點只怪自己未免太保守。
但這個甜品有創意,值得欣賞。

最後真正尾聲⋯⋯
還有來一個甜品拼盤,賣相很精彩,原先蘋果批配雪糕是很夾的,可是大家都覺得蘋果批好像放了好一段時間,淋身冇咬口,其餘那三件蛋糕都是好像放了很久,太硬身,整碟甜品,最喜歡就是那四個雪糕球

老闆為我們安排這餐飯,真的飽得不得了,名副其實的真正大餐。
整體來說,這裡很適合談心的好地方。

2018-10-28 1445 瀏覽
呢間餐廳真係慶祝節日生日推介!大大個玻璃對住海景,當然你要提前打電話book啦!生蠔呢度都好一流!鮮甜肥美!仲會有職員介紹當做嘅生蠔!去到夜晚會有人彈琴氣氛好好。呢個價錢呢個環境呢個氣氛好值!真係有晏晝坐到夜晚睇埋日落🤣🤣🤣牛扒半成熟煎得好好唔會過熟!薯菜都好大條熱辣辣!!另外叫咗龍蝦risotto!!d汁超入味!!非常值得推介!!因為真係呢間餐廳唔止剩係得環境,食物方面完全符合要求。有朋友生日仲會幫你影相!
呢間餐廳真係慶祝節日生日推介!
大大個玻璃對住海景,
當然你要提前打電話book啦!
生蠔呢度都好一流!
鮮甜肥美!
仲會有職員介紹當做嘅生蠔!
去到夜晚會有人彈琴氣氛好好。
呢個價錢呢個環境呢個氣氛好值!
真係有晏晝坐到夜晚睇埋日落🤣🤣🤣
牛扒半成熟煎得好好唔會過熟!
薯菜都好大條熱辣辣!!
另外叫咗龍蝦risotto!!
d汁超入味!!
非常值得推介!!
因為真係呢間餐廳唔止剩係得環境,
食物方面完全符合要求。
有朋友生日仲會幫你影相!
2018-07-25
慶祝紀念
生日
  • 炭燒美國安格斯牛柳
2018-10-11 6917 瀏覽
今日係我既生日,男友帶左我來呢到慶生,呢到個境好靚呀,裏面燈光暗暗的,都幾浪漫,8點鐘還有鋼琴師演湊,都幾relax我地叫左個2人set, 一落完order就上脆片同餐包,脆片幾脆口,餐包就硬硬地Smoked Fish Platter - Sardines, Swordfish, Trout Fillet頭盤係煙燻沙甸魚,劍魚同鱒魚柳配紅椒芝士粒,d魚咸咸地都幾好食Cream of Pumpkin with Crabmeat南瓜蟹肉湯都幾多蟹肉,好cream好滑Charcoal Grilled Half Live Boston Lobster炭燒波士頓龍蝦好有鮮味又夠juice,好好味呀Charcoal Grilled 7oz U.S. Sirloin Steak碳燒7安士美國西冷牛扒,叫左7成熟,d牛扒好淋又唔乾身,好好味到甜品嗱,見到有我個名呀,thx男友預先叫餐廳寫我個名係上甜品呢個時間,鋼琴師突然演奏生日歌 謝謝安排餐茶叫左2杯檸水,味道都是檸水味,冇特別總結,環境好靚, 野食好正, 正評
今日係我既生日,男友帶左我來呢到慶生,呢到個境好靚呀

南瓜蟹肉湯都幾多蟹肉,好cream好滑

炭燒波士頓龍蝦好有鮮味又夠juice,好好味呀

甜品嗱,見到有我個名呀,thx男友預先叫餐廳寫我個名

係上甜品呢個時間,鋼琴師突然演奏生日歌
謝謝安排

餐茶叫左2杯檸水,味道都是檸水味,冇特別

總結,環境好靚, 野食好正,
正評
2018-09-16 2530 瀏覽
從來未試過一間價位係$401-800既餐廳,會有意想不到咁差既服務。睇翻OpenRice comments,原來已經有不少人投訴過服務態度差, 只怪我地知得太遲!7位set dinner埋單靜係計左1位,但係同時又可以正確地計左三位wine pairing. 請問職員係點樣可以1位set dinner配3位wine pairing呢?職員轉頭翻來想叫我地重新簽過張單,一位疑似經理哥哥係一邊飄過一邊講:”張單有問題,穩個位等一等。”過程望都無望過我地一眼,一句唔好意思都無。等左5分鐘,一位職員姐姐攞左張新單來,我地當然先問清楚點解頭先會搞錯曬。點知呢位姐姐竟然開口就話:”其實張單錯左,我地同客人都有50,50既責任去check清楚張單。”由頭到尾亦都係一句唔好意思都無。阿小姐,今時今日既服務態度,你想點啊!自己出錯張單,唔好意思都無句,瀨客人無check清楚?仲離譜既係,最後睇翻張新單,都仲係計錯數!

2018-09-15
2018-09-05 2216 瀏覽
又一年一度的生日飯,窗口位置,面對維多利亞港景色。餐廳內裝修華麗,燈光柔和,桌子寬敞,有現場鋼琴演奏,氣氛十分浪漫。餐廳提供多款來自不同國家的生蠔,例如法國、愛爾蘭、澳洲、西班牙等等。生蠔價錢略貴,最便宜都要58蚊一隻(未計加一),但口感不錯,都十分新鮮,每款生蠔味道不同,服務員在上盤時都會為你介紹生蠔的特質。頭盤雜菌帶子份量少,味道和份量都與價錢不成正比,有點失望;黑毛豬風乾火腿蜜瓜就超失望,火腿沒有火腿味,豬油味不夠,蜜瓜也不是很甜,而且蜜瓜份量是火腿的三分之二,下面就放生菜,難到想我們生菜夾火腿?主菜10安士肉眼就有相對份量,可能講到明係10安士😂,都算厚身,沒有偷工減料。而味道還可以,不好亦不差;白汁松露義大利闊麵的質量同一般西餐廳冇分別,價錢是普通西餐廳2-3倍,但其他餐廳仲好食過呢度。甜品叫左兩款,檸檬柚子慕斯用蠔殼做裝飾,放上一粒內有朱古力醬的白朱古力波,旁邊有一粒粒柚子肉,再灑上少許金箔。味道清新,酸酸甜甜。而桑子心太軟十分可口,入口即溶,甜而不膩。兩者搭配味道煥然一新,價錢不貴,不防一試。總共叫左8隻蠔,2個頭盤,2個主菜,兩個甜品,冇叫野飲冇開酒。都要2300。適合

總共叫左8隻蠔,2個頭盤,2個主菜,兩個甜品,冇叫野飲冇開酒。都要2300。適合情侶,因為可以一齊坐係張沙發度一邊食一邊欣賞夜景。
2018-09-01
慶祝紀念
生日
  • 甜品
  • Oysters
  • Oyster
2018-08-16 2604 瀏覽
老公鍾意鋼琴,所以今次佢嘅生日飯我揀咗一間有鋼琴伴奏嘅餐廳💓呢度唔單有醉人既維港夜景🌃仲有悠揚悅耳嘅鋼琴聲,簡直就視覺同埋聽覺嘅享受😍南瓜忌廉湯質感非常幼滑!西班牙紅蝦他他半香草雪葩味道非常之清新又特別,作為前菜夠晒fresh同開胃呀!炭燒安格斯牛扒(5成熟)外表燒至金黃,擁有美麗嘅格仔紋!內裏粉紅肉質鮮嫩,非常多汁juicy,五成熟無誤!呢個牛扒真係燒得非常之有水準!我同老公都讚口不絕!有早知叫兩塊嘅諗法😆紐約芝士蛋糕訂枱嘅時候已經預留左一客甜品當生日蛋糕!啲字又寫得幾靚喎😍唯一美中不足係上蛋糕嘅時候竟然突然冇咗鋼琴伴奏生日歌😭😭😭😭不過算啦!最緊要壽星仔開心就夠啦!上埋心型既Cappuccino,為呢餐生日飯畫上一個完美嘅句號😍

南瓜忌廉湯質感非常幼滑!

西班牙紅蝦他他半香草雪葩
味道非常之清新又特別,作為前菜夠晒fresh同開胃呀!

炭燒安格斯牛扒(5成熟)

紐約芝士蛋糕

不過算啦!最緊要壽星仔開心就夠啦!

• 炭燒美國安格斯牛柳