2016-10-17 593 瀏覽
近近地太子,bb收工簡左呢度同我假日前吃好西,晚餐價錢無舊茶牌時的大眾化,現在有點點覺貴,雖然環境企理,位不多所以不會找到好嘈吵的客人在,而且出品又翻咁上下,我就覺得前菜比主菜更出色呀:晚餐set有沙律,湯和香草包。沙律做得幾別緻,爽脆。湯加30要了好味點的龍蝦湯,味香濃,有點過咸,不過無湯料的。法包包雖細細,加賣香草蒜蓉,nice。前菜我們也識食點了鵝肝多士鵝肝即溶很好吃,精美又夠肥美,煎到剛好,正,自然想再黎。主菜今日我選了松子羅勒醬帶子長通粉184松子油幾獨特,帶子已煎封,連同什菌粒同松子仁炒香,意粉,份量不少,通粉即煮所以不糊口,好有彈性,有點驚喜。好怕食澱粉質既我,竟然可以一個人全部食曬。。。。。。。。。他要了澳洲和牛牛面肉266樣子ok,份量都不少,不過貴呀。佢覺口感刺牛舌,我覺較像牛。Oreo cheese cake加30賣相好可愛,其實旦糕幾滑幾足料既,不過晚餐已食到好飽,食賣覺得好膩了。他的士多啤梨雪糕,奶味ok,都香滑。香蕉沙冰走cream 正價48 跟餐加30Wa好夠凍呀,唔多奶味,所以不濟。面頭仲有真蕉嫁,成杯真材實料,蕉迷必試。凍呍呢拿牛奶咖啡 正價40 跟
晚餐set有沙律,湯和香草包。
前菜我們也識食點了鵝肝多士
鵝肝即溶很好吃,精美又夠肥美,煎到剛好,正,自然想再黎。
主菜今日我選了松子羅勒醬帶子長通粉184
他要了澳洲和牛牛面肉266
Oreo cheese cake加30
他的士多啤梨雪糕,奶味ok,都香滑。
香蕉沙冰走cream 正價48 跟餐加30
凍呍呢拿牛奶咖啡 正價40 跟餐加30
顏色分明,佢說好喜歡wo,味道太咖啡,我就麻麻。
2016-10-14 129 瀏覽
10月13日 我們5人到餐廳飯聚兼慶祝朋友生日,我們預約了7點半,準時到達,無需等候,侍應生也非常有禮貌向我們推薦餐廳app只需收藏就可以每人送一杯菠蘿橙汁之後我們就揀選set dinner先有頭盤 我們分別叫了 甜蝦刺身,魚干多士,鵝干多士,頭盤的確色香味俱全,超讚!跟著餐湯 我們5人都揀選了南瓜湯,無論味道,濃度都超級滿意,飲完個湯真在好滿足....終於到主菜上場,我們都期待著驚喜,破碎了!我們分別點了1)便便海膽意大利飯碟飯味道還可以,可是賣相似足便便,稔槳性極高一pat pat!2)無味香草醬通粉,呢個我們叫了3個,個通粉深綠色完全無味,只有好濃縮香草腥味,我們都食唔落,只吃了少許就叫服務員收碟!3)橡膠牛脷,真的最簡單直接形容,un ,肥,筋!完全係切唔到的,好在廚房一早已經幫我厚切,但厚切喎⋯⋯點食丫?!我再將佢切開一小份食...哈!原來係切唔到的,太un,唯有就咁𡁻啦!un 到係吞唔到的仲夾雜著肥膏同筋,睇來要用攪碎機先可以食到!令人非常失望!算了朋友生日 主菜做得唔好,可能廚師一時失手者!最期待就是我們個set 有甜品的,都好啦!我們揀選了芝士餅!點知正當我們有說有笑一

終於到主菜上場,我們都期待著驚喜,破碎了!我們分別點了
1)便便海膽意大利飯
碟飯味道還可以,可是賣相似足便便,稔槳性極高
一pat pat!
2)無味香草醬通粉,呢個我們叫了3個,個通粉深綠色

算了朋友生日 主菜做得唔好,可能廚師一時失手者!
正當我們有說有笑一刻,服務員放下五碟一口迷你芝士餅,dead air ,size 大到呢⋯⋯(曲),其實事實上,我們真的重來無食過set dinner 甜品可以一啖KO

建議餐廳有set dessert 不如唔好寫落餐牌好過喇!太小家又寒酸,果一刻我知諗到 一塊餅乾還要比他大!

最後我們都要多謝餐廳服務員好有禮貌的確係抵讚的!今時今日咁好嘅服務態度已經很少了!

是次埋單$959
2016-10-13
慶祝紀念
生日
  • 南瓜湯
2016-10-13 467 瀏覽
約左友人係附近食飯, 見到呢間西餐廳門口幾特別, 望下餐牌食物都幾岩食同價錢岩數, 咁就由呢條樓梯下落去一層開餐! 食店面積唔大, 一眼望晒有幾多張枱, 環境傢具比人一種簡約感覺!侍應送上餐牌, 介紹有呢個法式7道菜晚市套餐, 價錢由$138-$266 (加一服務費), 唔想用腦再諗, 一於點個套餐吧!頭盤可以四選一, 友人點了鮟鱇魚肝多士, 鮟鱇魚肝口感幼滑, 食落有陣魚油香味, 配多士食可食到一軟一硬口感!我就點了鵝肝多士, 一咬落去鵝油標晒出黎, 幸好有D沙律菜食減底油膩感, 但略嫌鵝肝表面煎得唔夠香口!食完頭盤就到湯及沙律, 今晚餐湯係南瓜湯, 質同味感都夠濃, 配以香草包粒, 我喜歡扔入湯浸一浸先一齊食, 另外個油醋田園沙律味道OK!見佢主菜有低溫慢煮之選, 即管試下, 呢款係澳洲自然穀飼豬胺伴薯菜 ($240), 豬胺係厚切,份量十足, 切開見到雪白豬胺, 食落有陣肉味, 咁厚切都唔會食到好嚡口, 當要慢煮時䦔要控制得好, 呢碟應該及格!我就喜歡食牛, 食牛我選擇澳洲和牛牛面肉, 聽個名都諗起應該係好腍滑, 一客有2件牛面肉, 切開仍然見到有嫩紅色, 食落口感絶對係腍滑,
鮟鱇魚肝多士
鵝肝多士
澳洲自然穀飼豬胺伴薯菜
我就喜歡食牛, 食牛我選擇澳洲和牛牛面肉, 聽個名都諗起應該係好腍滑, 一客有2件牛面肉, 切開仍然見到有嫩紅色, 食落口感絶對係腍滑, 同我期望既無出入, 慢煮加牛面肉, 無得輸呀!
澳洲和牛牛面肉
甜品另加$30可轉配自家製芝士餅, 我地分別點了朱古力慕絲及OREO芝士餅, 兩者口感幼滑, 味道唔太甜, 雖然份量唔細但都可以完全食晒, 呢$30絶對值得加!
自家製芝士餅
飲品另加錢可轉配特式咖啡, 我就點左LATTE, 味道絶對唔輸蝕得過出面連鎖咖啡店呀, 埋單六百幾蚊, 侍應招呼都幾周到, 回頭率都幾高!
澳洲自然穀飼豬胺伴薯菜
澳洲和牛牛面肉
自家製芝士餅
2016-10-13 112 瀏覽
最近都比較忙,好難先約朋友收工聚下,揀左間近近地又未食過既西餐Dinner set 包餐湯,前菜,主菜,甜品煙三文魚墨魚汁意粉$166墨魚汁好濃郁,意粉吸晒汁,亦唔會太咸,不過份量較少三文魚扒$206預先調味的三文魚扒,煎香的了味道更出,肉質幾嫩滑,少少咸但岩岩好加左煎了的配菜中和返龍蝦湯味道一般,算好濃郁,但飲落比較咸,不過都可接受的。田園沙律加左黑醋同油,清淡之夠又健康前菜有鵝肝多士同海膽豆腐鵝肝煎得幾香,豆腐加左芝麻醬,海膽都新鮮飲品方面一熱一凍朱古力,淡淡的奶味,唔算太甜~$30就配心太軟天氣關係雪糕好快就融,心太軟濕潤,非常流心,濃濃的朱古力味非常重,唔算太甜幾岩我。芝士蛋糕味道不錯,可惜份量真的太細,唔夠食呢~

Dinner set 包餐湯,前菜,主菜,甜品
煙三文魚墨魚汁意粉$166
墨魚汁好濃郁,意粉吸晒汁,亦唔會太咸,不過份量較少
三文魚扒$206

加左煎了的配菜中和返
龍蝦湯味道一般,算好濃郁,但飲落比較咸,不過都可接受的。

田園沙律加左黑醋同油,清淡之夠又健康
前菜有鵝肝多士同海膽豆腐

鵝肝煎得幾香,豆腐加左芝麻醬,海膽都新鮮
飲品方面一熱一凍朱古力,淡淡的奶味,唔算太甜~
$30就配心太軟

常重,唔算太甜幾岩我。

芝士蛋糕味道不錯,可惜份量真的太細,唔夠食呢~
2016-10-03
10 分鐘 (堂食)
2016-10-12 478 瀏覽
本來打算由太子行去旺角搵食, 係彌敦道行經AMOUR GREEN, 見到有條樓梯落地庫, 門面好貼切店名, 樓梯兩旁都好GREEN. 估計開張不久, 望下餐牌, 岩食喎!睇書有序, 原來食野都有序言睇架, "有愛, 請留言"真係成個名都咁GREEN, 幾有心思經典二人晚餐 $368凱撒沙律: 沙律菜新鮮爽口西蘭花忌廉湯: 好多西蘭花蓉, 好均勻, 啖啖啺都飲到西蘭花蓉, 夠杰夠黏黑松露鵝肝多士 X2: 鵝肝煎香, 入口即溶, 配合脆多士食, 油潤而不膩, 感覺融和, 鵝肝面仲加左黑松露醬, 味道更濃郁巴馬火腿蜜瓜X2: 火腿的油香及鹹味, 配上蜜瓜爽甜, 味濃而不膩煙三文魚露荀卷 X2: 煙燻魚油香配合露荀爽脆, 味道口感不俗烤澳洲牛柳扒: 七成熟, 剛剛好外熟內嫩, 牛肉香包住肉汁, 肉腍不鞋, 薯蓉好幼滑墨魚汁海蝦意大利粉: 墨魚汁香濃, 意粉掛汁有彈性, 蝦肉彈滑, 如果蝦大少少及多一兩隻, 賣相會好D食飽飽, 一人一個蛋糕/甜品, 仲歎埋杯咖啡(棒子牛奶咖啡 +$15, 朱古力牛奶咖啡 +15)埋單加一 都只係$438, 食物種類豐富, 味道不錯, 抵食!
睇書有序, 原來食野都有序言睇架, "有愛, 請留言"
真係成個名都咁GREEN, 幾有心思
經典二人晚餐 $368

• 黑松露鵝肝多士
  • 煙三文魚露荀卷
  • 巴馬火腿蜜瓜
2016-10-10 151 瀏覽
得悉Amour於旺角再開分店,是晚我亦抽空專程到訪。Amour這店給我的感覺便是平民西餐,性價比高,雖不頂級,但此較划算的價錢絕對有吸引力。從之前的二人晚餐演進至現在的一人前●七道菜晚餐,不過七道菜一詞有點取巧,一小塊餐包也當作一道菜。前菜選了魚肝醬配麵包,魚肝醬味濃香醇,與鵝肝醬蠻有異曲同工之妙,簡簡單單配麵包已不感平凡,無須花巧。這裡共算三道菜,沒錯,是三道菜: 雜菜蜆肉餐湯、黑醋沙律、餐包一小塊。餐湯清甜,還有不少蜆肉; 沙律只是普通沙律菜加黑醋,味道是可想像的,無甚麼特別。主菜揀選了慢煮羊架: 切出來共有四件,選擇了六成熟,生與熟之間的滲出少許血絲,肉味更為香濃,是理想的生熟度。肉質也算是幼嫩軟腍。芒果沙冰打至非常幼滑,毫無碎冰,芒果香甜味濃而不膩,味道十分討好。最後的甜品還有芝士餅/ Dryer's雪糕可選。
2016-10-03
1K
2016-10-07 421 瀏覽
星期六的晚上,又是苦惱去邊食的時候,行行下經過此店,睇menu食物蠻吸引,價格合理,於是試下了。 餐廳位於地庫。 面積比想像中大,西餐廳的設計,枱興枱之間有一定距離,有個人空間之感,坐得幾舒服,環境感覺寧靜,去到時冇乜人,之後越來越多人了。 經典二人晚餐,$368,有頭盤、餐湯、沙律、主菜、甜品、咖啡及茶,都好抵食呀。 凡惠顧套餐,可減$25享用以上任何一款咖啡。 頭盤: 黑松露鵝肝多士,奢侈的頭盤,肥厚的鵝肝,口感油潤甘香,幾好味呀。 巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜不夠甜,味道fresh。 煙三文魚露荀卷,煙熏味濃,口感爽脆,味道不俗。 忌廉磨菇湯,口感比較稠身,味道濃郁。 傳統凱撒沙律,沙律夠新鮮,好多醬汁呀。 黑松露意大利飯,口感黏稠,飯粒中心有點硬,感覺正宗,味精濃郁,幾好味呀。 烤澳洲牛柳扒。 好大件牛柳扒,要了六成熟,肉質鮮嫩,牛肉味濃,幾好味呀。 木糠布甸,味道正常水準。 玫瑰牛奶咖啡,有淡淡的玫瑰香氣,味道不俗。 每人平均$218食到牛柳、鵝肝及甜品,真係幾抵食,而且份量多,食物味道有水準,下次會再去呀。

餐廳位於地庫。

凡惠顧套餐,可減$25享用以上任何一款咖啡。

頭盤:

巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜不夠甜,味道fresh。

煙三文魚露荀卷,煙熏味濃,口感爽脆,味道不俗。

忌廉磨菇湯,口感比較稠身,味道濃郁。

傳統凱撒沙律,沙律夠新鮮,好多醬汁呀。

烤澳洲牛柳扒。

好大件牛柳扒,要了六成熟,肉質鮮嫩,牛肉味濃,幾好味呀。

木糠布甸,味道正常水準。

玫瑰牛奶咖啡,有淡淡的玫瑰香氣,味道不俗。

2016-09-29 154 瀏覽
最近與友人聚會,去了一間地庫餐廳,裝修以簡約為主,特別係樓梯旁以一大片樹葉作為裝飾,仿似進入鬧市中一片綠洲。 入面頗為寬敞 抬與抬之間有不少空間,感覺好舒服。 主菜選擇頗多, 有牛扒, 羊架, 雞胸等, 亦有意大利飯, 意粉等。 先來一 set 三件嘅頭盤,賣相精緻,最深刻係黑松露鵝肝多士,一咬下去,濃濃嘅鵝肝味立刻湧出,再配合香脆嘅多士, 立刻令人胃口大開。 再來是一人一個南瓜湯,南瓜味頗重 但如果可以再Creamy 少少就更好。 這客是二人份嘅凱撒沙律, 份量很多,可惜其中麵包粒並不太脆,影響了口感。 再來主菜羊架 五成熟 外面頗脆 咬下去香草帶出淡淡羊羶味 令人食指大動 3成熟澳洲牛柳 肉質柔軟 但牛肉味不足,有點可惜。 最後甜品係慕絲蛋糕,分別有藍莓味和草莓味選擇,味道不太甜,怕肥既朋友亦可嘗試。

入面頗為寬敞 抬與抬之間有不少空間,感覺好舒服。

3成熟澳洲牛柳 肉質柔軟 但牛肉味不足,有點可惜。

2016-09-29 844 瀏覽
今日有一位國內同事到港. 要做一日導遊. 她要求行旺角. 由12:00到6:30. 簡直筋疲力盡. 行經彌敦道近太子方向. 有一間佈滿住綠色植物裝飾的餐廳. 比佢吸引住. 就選擇咗喇...名叫Amour Green. 入到餐廳唔算大. 只有十幾張枱. 好彩仲有兩張枱. 不過坐低大概30分鐘. 而經full了. 見到有客人要等位, 但有d等唔到都要走咗...望望餐牌睇吓有咩食先....每個set dinner都有不同的價錢..價錢中位數. 有頭盤, 餐湯, 沙律, 主菜, 甜品. 咖啡或茶. 價錢由$138-266不等. 要加一服務的. 剌身甜蝦他他 - 甜蝦太細隻了. 如果大隻返少少就會好d. 不過都你鮮味的. 鵝肝多士 -厚厚的鵝肝配上脆脆多士. 鵝肝味道甘香. 蘑菇湯 & 什菜沙律- 好香的蘑菇味. 只是稀咗少少. 什菜係用新鮮沙律菜. 配上少少沙律醋. 少少酸中帶清甜. 見到餐牌有慢煮的食品選擇. 要試吓先. 我選擇了澳洲和牛牛面肉. 原先唸住慢煮一定冇衰啦. 而且仲係牛面肉. 應該肉質係好"淋"的. 當食物放到我面前. 賣相是非常吸引的. 大大件和牛牛面肉. 配上薯蓉及翠肉瓜.
鵝肝多士 -厚厚的鵝肝配上脆脆多士. 鵝肝味道甘香.
見到餐牌有慢煮的食品選擇. 要試吓先.
我選擇了澳洲和牛牛面肉. 原先唸住慢煮一定冇衰啦. 而且仲係牛面肉. 應該肉質係好"淋"的. 當食物放到我面前. 賣相是非常吸引的. 大大件和牛牛面肉. 配上薯蓉及翠肉瓜. 點知....當我要開始品嚐的時候. 就非常失望...因為完全係要用九牛二虎之力去切..而且肉質非常un...好彩有個職員見到我面有難色就問我有什麼事..我就跟他說切咗兩刀已經出晒汗...當他望望牛面肉. 他說應該是煮過時...願意幫我換另一款食物.
最後, 我再選擇了刁草二文魚扒. 這個沒有選擇錯誤. 好香魚油. 油份充足. 肉質厚厚的. 滑dodo. (價錢當然是收取刁草二文魚扒啦)
另一款選擇了澳洲自然穀飼豬胺胖薯菜. 這款都沒有選錯. 厚厚的豬胺. 肉質鬆軟. 容易嘴. 而且味道帶有好香甘香味.
甜品, 選擇了芝士餅及Dreyer's士多啤梨雪糕. 芝士餅size就細件咗少少. 雪糕份量足夠.
餐茶, 選了一杯凍檸茶及一杯檸什.
題外話/補充資料: 雖然今次食物有不好. 但我都會給予這間餐廳 "好味"公仔的. 因為職員的態度相當好. 會即時幫客人跟進. 這個讚是給職員的. 而且, 除了牛面肉之外, 其他食物都可以的.
$490.6 (晚餐)
2016-09-28 615 瀏覽
在彌敦道,不經意行行下,見到這間在地庫的餐廳我和友人便行了下去,Amour Green...洽如其名,周圍都有花及綠色的植物,給人很舒服的感覺。門口並不大,但一推門進去,內裏頗大。坐位舒服。我們看了餐牌,叫了個經典2人晚餐,2人晚餐很多嘢食,首先嚟個 頭盤,有三樣食物.頭盤: 黑松露鵝肝多士面頭有些黑松露,很香。鵝肝很金黃,很肥美,咬下去的油脂正好給法包吸收。巴馬火腿蜜瓜巴馬火腿带些鹹,所以配搭哈蜜瓜是最佳選擇。煙三文魚露荀卷很新鮮的露荀很,清爽.配合煙三文魚。好好味傳統凱撒沙律有芝士碎和麵包粒,麵包粒很大粒,若脆口一些更好味.生菜很新鮮,二人份量剛剛好.食咗咁多嘢,先到餐湯...今晚是南瓜餐湯,南瓜餐湯很香南瓜味,有點蓉,好飲.主菜有7款選擇因是2人餐,所以可以選2,我們選了牛和羊.烤澳洲牛柳扒 50%熟配翠玉瓜。薯容. 牛柳肉汁濃郁,半生熟,剛好.唔靭.薯蓉好滑,食埋薯蓉唔怕唔夠飽.友人選了香草煎封羊架60%熟,有3件,都好大件,so 味唔重,又唔靱,薯蓉夠香滑,,雖然無飯,吃完都好飽心太軟到了甜品時間,估唔到有個咁認真的跟餐甜品. 這個比一般甜品店更好味,而且set dinner
在彌敦道,不經意行行下,見到這間在地庫的餐廳
門口並不大,但一推門進去,內裏頗大。坐位舒服。
頭盤: 黑松露鵝肝多士
黑松露鵝肝多士

巴馬火腿蜜瓜

巴馬火腿带些鹹,所以配搭哈蜜瓜是最佳選擇。
巴馬火腿蜜瓜
煙三文魚露荀卷
很新鮮的露荀很,清爽.配合煙三文魚。好好味
煙三文魚露荀卷
傳統凱撒沙律
傳統凱撒沙律
食咗咁多嘢,先到餐湯...

今晚是南瓜餐湯,南瓜餐湯很香南瓜味,有點蓉,好飲.
南瓜餐湯
主菜有7款選擇

因是2人餐,所以可以選2,我們選了牛和羊.
心太軟
到了甜品時間,估唔到有個咁認真的跟餐甜品. 這個比一般甜品店更好味,而且set dinner 跟的甜品都如此有水準,梗直好驚喜。
一切下,朱古力的溶液已急不及待流出。相信餐廳是用上了至少60%的朱古力,略有些苦,但配合了雪糕很好味。
芒果蛋糕
這個比較起略為遜色一點,但蛋糕都很軟弱
芒果蛋糕
餐飲加了30元轉了飲Smoothie, 一嚟到,顏色好吸引,飲落好香士多啤梨味很香.
士多萆梨Smoothie
涷檸檬蜜,夠大杯,夠足夠蜜糖,好飲.由前菜到飲品,很飽.很滿足.
  • 香草煎封羊架
  • 烤澳洲牛柳扒
  • 心太軟
2016-09-25 258 瀏覽
之前去左同屋企人去食飯,環境唔錯架,都好新下。可惜嗰度無酒,有啲失望😟叫左安格斯牛排既二人經典set dinner, order 左7成熟,但係上到黎就差唔多成9成熟,叫左人換,就變左5成熟,似係俾人挽😑甜品就ok既,不過飲品嗰度小左選舉,得coffee同凍檸茶嗰啲,感覺好怪🤔到最後竟然收錯錢多成100蚊。真心唔扺食,以後唔會再黎。
之前去左同屋企人去食飯,環境唔錯架,都好新下。
到最後竟然收錯錢多成100蚊。
真心唔扺食,以後唔會再黎。
2016-09-25 188 瀏覽
上網睇到捱介,就去食。味道其實無特別,純粹係呢個平民嘅價錢可以食到呢個質素同份量,的確係經濟。牛肉厚身但相對地缺少牛味,羊架依然有少少酥。甜品略嫌過於creamy,咖啡不過不失,如果再熱啲會更加好飲。
2016-09-17
2016-09-22 1036 瀏覽
最近不用返工, 多咗時間拍拖,( 放閃光彈中) 睇戲食飯直落當然是例行活動啦! 買咗飛喺百老匯睇戲,睇戲之前 ,先食飯醫下個肚先~ 在門口見到個二人晚餐 ,看起來價格相宜,款式都吸引,而且選擇都算多, 今晚一於食呢間啦! 二人Set dinner 包括有 煙三文魚卷蘆筍、 鵝肝多士、 parma ham配哈蜜瓜 作為頭盤, 還有沙律和忌廉蘑菇湯, 另外還可以揀兩道主菜和飲品之外還有一款甜品送贈, 四百蚊左右,價錢都算公道而且食物都算多。 想不到頭盤是每人各自都有一份食物, 而且件件大大件,一點也不吝嗇! 鵝肝肥大肉厚,馥郁芳香油脂感十足, 配多士最夾~ 翠綠的蘆筍配煙三文魚口感一絕, 哈密瓜非常清甜單食都好食! 之後就有一個非常濃味的蘑菇湯, 相信是由超多磨菇打成蓉, 味道濃郁之餘帶粒粒磨菇口感,正! 主菜我選擇了大蝦墨魚汁意粉~ 不過“大蝦“方面,蝦的大小就令人有點失望,好像細隻咗啲!? 不過想深一層 ,材料費都放了不少在頭盤內吧? 也不好抱怨太多了~蝦肉倒是爽實清甜, 墨魚汁甜甜地,意粉煙煙靭靭都幾好食丫~ 另一款main course我們就選擇了牛柳扒~ 同樣份量偏少, 大約六

買咗飛喺百老匯睇戲,睇戲之前 ,先食飯醫下個肚先~

蝦肉倒是爽實清甜, 墨魚汁甜甜地,意粉煙煙靭靭都幾好食丫~

另一款main course我們就選擇了牛柳扒~ 同樣份量偏少, 大約六安左右吧~ 還好肉質嫩滑, 同肉味夠濃,甚有安格斯feel, 加上薯蓉打得唔錯,質感非常creamy,也不錯。

套餐甜品其實不知是什麼, 不過知道加錢可以轉到cheesecake, 就轉左綠茶慕斯蛋糕和士多啤梨慕絲蛋糕黎食~

食完今餐覺得, 如果兩個人5百元食到鵝肝、parma ham 、三文魚、露筍、牛扒 、蝦、仲食埋甜品加美美飲品,都算抵玩~
2016-09-16 258 瀏覽
今日唔係星期六日大家都要返工返學嘅一日。我就射波,來享受個豐富晚餐。個湯麻麻哋,稀得滯個羊架,好新鮮好滋味,配上個燒汁好夾法式鵝肝配上多士,好好夾好豐富食完呢餐又要減肥啦風乾嘅火腿,配上木瓜甜中大鹹今日唔係星期六日大家都要返工返學嘅一日。我就射波,來享受個豐富晚餐。

個湯麻麻哋,稀得滯
個羊架,好新鮮好滋味,配上個燒汁好夾
法式鵝肝配上多士,好好夾好豐富
食完呢餐又要減肥啦

風乾嘅火腿,配上木瓜甜中大鹹

2016-08-13
2016-09-14 219 瀏覽
最近發現,太子開了一間新餐廳,不是樓上Cafe,就座落大街之下。走進餐廳以簡約的裝修帶點酒吧的環境,讓食客可以自在地坐著享受美食。還提供一個空間作為私人房間之用,尤如有點樓上cafe的格調。坐下之後才明白是Amour Group的餐廳之一,對於Amour Group的餐廳都有食過,感覺都有一定質素。Amour Green也能保持水準,食物質素和味道也做的不錯,能和朋友可以舒適自在的吃一頓晚飯,也享受其中。***********************Amour Green就在於旺角彌敦道的大街之上,門外還有服務員站著,都很容易找到入口。餐廳環境很簡略的裝修,地方也坐的舒適。由服務員安排入座,才發現Amour Green是Amour Group的餐廳之一,其他2間都食過,感覺也不錯,相信Amour Green也不會太差。和朋友前來慶生,所以選了2人餐 HKD368,還額外有加一收費。2人餐包括了頭盤、沙律、餐湯、主菜、甜品和飲品,主菜還可以7選2。2人餐的頭盤,黑松露鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜和煙三文魚露筍卷,每人一份的頭盤,賣相也不錯。煙三文魚露筍卷,露筍很鮮嫩,配上煙三文魚的咸香味,更加

***********************

餐廳環境很簡略的裝修,地方也坐的舒適。

煙三文魚露筍卷,露筍很鮮嫩,配上煙三文魚的咸香味,更加吸引。
巴馬火腿蜜瓜,巴馬火腿油光不算多,夾著哈蜜瓜而吃,帶出少許咸香的火腿味道,也算不錯。
黑松露鵝肝多士,鵝肝上加了點黑松露,鵝肝入口溶化,再加上清香的黑松露更加好食,只可惜多士不夠脆口,否則更加好食。
2人餐可以選沙律或是日餐湯,吃了頭盤便選了是日餐湯,粟米南瓜湯。
粟米南瓜湯很清甜,還有打碎了的粟米粒在湯中,無論味道和口感也不錯。
傳統凱撒沙律,很簡單的以菜、沙律醬和芝士,加入脆口麵包粒的凱撒沙律。
雖然沒什麼食材,但凱撒沙律味道很濃郁偏酸,麵包粒香脆,再配上芝士的味道,新鮮的菜一起吃確實好食。
墨魚汁海蝦意粉,從7款主菜選了這款墨魚汁海蝦意粉,只有海蝦和意粉的這麼簡單配搭,不知味道如何。
意粉入口煙韌適中,墨魚汁也很美味,海蝦也很爽口,完全是簡單得來又美味的一個意粉。
芝士煙肉焗雞胸,這是餐廳的推介主菜之一,用上雞胸、煙肉和芝士的配搭,但送上枱時都已香氣十足。
雞胸扒一點都不乾,加入煙肉多了咸香味,滿滿芝士的香濃和忌廉汁伴吃,確實惹味得很。
Lemon Lime Bitters HKD48,只要惠顧套餐,只需要HKD30。

以檸檬和柚子為主的飲品,加入少許苦瓜汁,入口像檸檬梳打的味道,最後發現帶點苦瓜的甘味在其中,完全不苦,感覺很特別。
綠茶鮮奶 HKD40,只要惠顧套餐,只需要HKD25。

綠茶味很甘濃,入口都幾滑溜,如果不喜歡味道太甘的人可能未必喜歡。
藍梅芝士蛋糕,甜品是以不同芝士蛋糕所選擇,藍梅芝士蛋糕賣相很精美。
藍梅芝士很軟綿,藍梅味不算很重,整個蛋糕有點偏甜。
綠茶紅豆芝士蛋糕,完全以綠色為主的綠茶紅豆芝士蛋糕賣相也很吸引。
綠茶紅豆芝士蛋糕,紅豆不算多,綠茶味很香濃,芝士味不算重,蛋糕口感也軟綿,也略甜了點,但整體也算不錯。
現在做緊推廣,中午前來吃午飯一次,便可以獲印花一個,集齊10個便可以換取免費午餐一客,都幾抵。
  • 芝士煙肉焗雞胸
  • 墨魚汁海蝦意粉