2023-12-11 55 瀏覽
今次到尖沙咀搵食,食純手工製作嘅意大利粉。Attic handmade pasta 位於尖沙咀核心地帶,環境舒適,裝修靚靚,適合朋友聚餐或慶祝特別日子,午市套餐(二人份) ,包括餐湯,前菜,主菜,甜品,飲品是$466, 以尖沙咀地段,食物質素,環境嚟睇,價錢相當合理😘😘😘😁😁🥳三文魚薄片,時蘿意大利軟芝士🐟🧀三文魚油脂豐腴,配上軟滑芝士令人食指大動,芝士起提香作用, 不會搶奪三文魚甘香😜😜😍😍🥰香煎廣島蠔配山葵蛋黃醬🦪廣島蠔剛剛熟, 蠔味瞬間在口腔爆發,醬汁味不算好濃, 可以為蠔肉提鮮, 另外,三文魚籽為口感加分不少😗😗😊😊😊🥰意式香蒜白酒大蜆手打扁意粉🧄🍝大蜆每一隻都飽滿鮮味有肉汁,香蒜份量足夠, 令大蜆十分惹味。手工扁意粉係Al dente, 小麥味較重又能好好地掛滿香蒜汁,係手工意粉嘅特徵😛😛😛😃😃香烤羊架,普羅旺斯燉菜,紅酒汁🐏羊架係高水準,必點之選,medium 嘅羊架肉質細嫩軟滑, 羊脂同羊肉香氣充溢口腔,睇嚟選材不俗,係高水平之作。普羅旺斯燉菜有茄子,甜椒,蕃茄等,同時有香草作點綴,同羊架放一齊都幾夾🥰🥰😘😘🥳🥳😚😚特濃朱古力蛋糕🍰味道香濃, 質感偏厚實, 唔錯嘅😜😜

三文魚薄片,時蘿意大利軟芝士🐟🧀

香煎廣島蠔配山葵蛋黃醬🦪

意式香蒜白酒大蜆手打扁意粉🧄🍝

香烤羊架,普羅旺斯燉菜,紅酒汁🐏

特濃朱古力蛋糕🍰
味道香濃, 質感偏厚實, 唔錯嘅😜😜😍😍

伯爵茶意式奶凍🍮
Panna Cotta濃香絲滑,有奶香同時有伯爵茶茶味, 表現出色😁😁😁😘

各方面表現都相當滿意, 食lunch set係幾化算嘅選擇, 呢間入咗我pocket list 啦。佢哋有個西班牙紅蝦餐都好吸引,另外有個follow 社交平台優惠,可以免費得到伯爵茶奶凍或紅白酒一杯😛😛😃😃😃😊

2023-12-11 41 瀏覽
同朋友去完尖沙咀看聖誕樹,就來呢間餐廳吃lunch!性價比高的餐廳,午餐大概$200,包括麪包,餐湯,甜品,咖啡!份量非常充足,環境好舒服,地方好寬躺,枱同枱之間距離唔會好迫,而且不會好嘈!餐湯:蕃茄忌廉湯,非常開胃前菜:三文魚薄片配意大利芝士、香煎廣島蠔配山葵蛋黃醬主菜:羊架配紅酒汁,一啲都不穌,我平時麻麻地食羊架都覺得好食香蒜白酒大蜆配意粉,蜆肉好新鮮又大隻,意粉軟硬程度適中甜品:伯爵茶奶凍,幾特別的味道,而且伯爵茶味好濃特濃朱古力蛋糕🍰見到有優惠,當日落單的時候,follow and tap 餐廳社交平台會送一客甜品或紅白酒一杯!夜晚訂座仲送兩隻生蠔😍

餐湯:蕃茄忌廉湯,非常開胃

前菜:三文魚薄片配意大利芝士、香煎廣島蠔配山葵蛋黃醬

香蒜白酒大蜆配意粉,蜆肉好新鮮又大隻,意粉軟硬程度適中

甜品:伯爵茶奶凍,幾特別的味道,而且伯爵茶味好濃
特濃朱古力蛋糕🍰

2023-12-10
  • 伯爵茶奶凍
1K
2023-12-09 29 瀏覽
朋友帶我來到尖沙咀這間餐廳,環境華麗,使我特別深刻印象,朋友說其自家製作手工意大利麵等食物水準高,加上我們在中午時到仲做緊Lunch 8折 ,性價比真高!是日餐湯南瓜忌廉湯呈金黃色,啖啖香甜濃滑更濃厚!手工卡邦尼意粉🍝細膩芝士醬使意粉每一條都鋪滿著濃濃香味,配上煙韌火腿肉,味道層次豐富!香烤羊架烤得剛剛好肉嫩多汁,愛好羊肉的一定愛上✨配以酸甜蔬果開胃!伯爵茶意式奶凍茶味很香而奶滑溜Attic Handmade Pasta 尖沙咀金馬倫道33號The Cameron 1樓101號舖

是日餐湯
南瓜忌廉湯呈金黃色,啖啖香甜濃滑更濃厚!

手工卡邦尼意粉🍝

香烤羊架
烤得剛剛好肉嫩多汁,愛好羊肉的一定愛上✨配以酸甜蔬果開胃!

伯爵茶意式奶凍
茶味很香而奶滑溜

Attic Handmade Pasta
尖沙咀金馬倫道33號The Cameron 1樓101號舖
2023-12-08 36 瀏覽
之前嚟過一次食dinner,今次weekend經過食個lunch。日頭喺呢度食又有另一番風味,夜晚浪漫,日頭就比較悠閒,而且weekend都有自選午市套餐。頭盤叫咗個希臘沙律同埋香煎廣島蠔,廣島蠔細細粒,但肥美同好重蠔味,配埋山葵蛋黃醬,有唔同層次嘅口感,同時提出鮮味,讚!南瓜湯飲得多,好難得試到番薯湯,甜甜地好Creamy。配埋佢整熱咗嘅自製麵包,淨係頭盤已經好滿足。Main course叫咗香蒜白酒大蜆手打扁意粉同燒八爪魚意式辣茄醬手打闊條意粉,後者好特別,唔係周圍都有,辣辣地好開胃,值得一試!甜品我就揀咗一隻最欣賞佢哋嘅伯爵茶奶凍,水準keep到,老公就鍾意佢哋嘅藍莓忌廉芝士蛋糕,話夠厚實,芝士味濃。Openrice 有9折現金券,Dinner 訂座每位送兩隻法國生蠔!

南瓜湯飲得多,好難得試到番薯湯,甜甜地好Creamy。

配埋佢整熱咗嘅自製麵包,淨係頭盤已經好滿足。

2023-12-02 27 瀏覽
和友人行開尖沙咀 金馬倫道見到有間手工意粉 就上前試下,一坐低 店員會問你有冇對某種食物過敏 覺得十分親切自選午市套餐組合先來有三種不同口感既餐包 !塗抹上牛油🧈增添不同風味Starter ✨希臘沙律$58 香煎廣島蠔配山葵蛋黃醬$78廣島蠔與山葵蛋黃醬非常夾山葵的味道亦很突出令這道前帶有一絲清新的感覺是日餐湯 甘筍忌廉湯口感綿密香甜Signature pasta燒八爪魚意式茄醬手打闊條意粉$168原條八爪魚腳🐙熟成度剛剛好,不會太硬茄醬完全掛在意粉上面,口感煙韌辣味出色Meatlovers Choice 向烤羊架 普羅旺斯燉菜 紅酒汁 $178友人叫左羊架五成熟 平日最怕有羶味今日試一口 原來羊都可以咁好味Dessert特濃朱古力蛋糕 $58鍾意食朱古力嘅我 完全被呢個朱古力味包圍伯爵茶意式奶凍 $78為本店signature甜品 奶凍嘅口感綿滑令人食完一啖咗一啖唔小心就食晒📍Attic Handmade PastaShop 101, 1/F, The Cameron, 33 Cameron Road TST

自選午市套餐組合

是日餐湯 甘筍忌廉湯
口感綿密香甜
Signature pasta
燒八爪魚意式茄醬手打闊條意粉$168
原條八爪魚腳🐙熟成度剛剛好,不會太硬
茄醬完全掛在意粉上面,口感煙韌
辣味出色

伯爵茶意式奶凍 $78
為本店signature甜品 奶凍嘅口感綿滑
令人食完一啖咗一啖唔小心就食晒

📍Attic Handmade Pasta
首先,我要講下佢哋嘅神石榴酸橘汁醃海鮮。佢嘅上層係一層酸甜嘅啫喱,咁下面就係唔同口味嘅海鮮。裡面有油甘魚、北海道帶子同八爪魚,真係口感好豐富!再嚟就係香煎法國鵝肝,同埋日式醬油漬溏心蛋黃多士,仲有醋漬青提子同青蘋果蓉。鵝肝煎得香脆,配上溏心蛋黃多士同埋醋漬果仁,真係好岩打卡呀。青蘋果蓉嘅清新味道,令整個菜式更加平衡同和諧。唔可以唔提就係佢地嘅手打意大利粉~威尼斯鴨肉醬手打意大利粉同卡邦尼手打意大利粉啦!兩款手打意粉都好入味,醬汁同意大利粉互相融合,味道非常濃郁。威尼斯鴨肉醬嘅豐富口感同卡邦尼嘅濃郁奶油味道,都係一定要試嘅!我覺得鴨肉醬好食 D~ 最後就係油封黑線鱈魚。鱈魚嘅魚味都好濃郁,而且魚皮炸得香脆,魚肉滑溜~仲有青蘋果絲同埋墨西哥青醬,增加咗個清新嘅風味,好搭配鱈魚嘅濃郁魚油香
裡面有油甘魚、北海道帶子同八爪魚,真係口感好豐富!

青蘋果蓉嘅清新味道,令整個菜式更加平衡同和諧。

唔可以唔提就係佢地嘅手打意大利粉~
威尼斯鴨肉醬手打意大利粉同卡邦尼手打意大利粉啦!
我覺得鴨肉醬好食 D~

香煎法國鵝肝 + 溏心蛋黃多士
餐湯
卡邦尼手打意粉
油封黑線鱈魚
2023-11-15
10 分鐘 (堂食)
神石榴酸橘汁醃海鮮
呢個星期工作比較忙,所以決定今日要食好西,就揀左尖沙咀的Attic Handmade Pasta。呢道當然主打手工意粉,同時聽講Appetizer質素都唔錯,另外仲有西班牙紅蝦餐。<香煎法國鵝肝‧日式醬油漬溏心蛋黃多士‧醋漬青提子‧青蘋果蓉>上枱後擺盤好似藝術品咁,只係睇菜式名就知食材豐富同有心思。法國鵝肝入口即溶,配上蘋果蓉可以解膩。日式醬油漬溏心蛋黃味道濃郁,配埋脆芝麻多士岩岩好。最後品嘗埋醋漬青提子,呢碟頭盤好似已經完成一個Course。<神石榴醋橘汁醃海鮮‧油甘魚‧北海道帶子‧西班牙八爪魚>首先要讚的係刺身好新鮮,唔會有任何腥味之餘,肉質尤其八爪魚非常彈牙。而石榴醋橘汁增加酸甜的味道,夠晒開胃,同時增加頭盤鮮艷的顏色。<南瓜湯>南瓜湯以為無乜野需要點評,但都幾喜出望外,口感比較Creamy,有好濃的南瓜同忌廉的味道,配上一口脆麵包一絕。<意式手工千層麵>終於輪到今日的主菜,就係手工意粉,首先試意式手工千層麵。手工意粉精粹在於Al Dente,同埋會根據客人唔同意見,甚至當天天氣而做成獨特的口味同質感,千層面夠薄,所

<神石榴醋橘汁醃海鮮‧油甘魚‧北海道帶子‧西班牙八爪魚>

<南瓜湯>

<意式手工千層麵>

終於輪到今日的主菜,就係手工意粉,首先試意式手工千層麵。手工意粉精粹在於Al Dente,同埋會根據客人唔同意見,甚至當天天氣而做成獨特的口味同質感,千層面夠薄,所以食落去個口感啱啱好。呢度的意式千層麵可以揀三款口味、分別係青醬、牛面肉肉醬同埋水牛芝士白醬。今次就揀左牛面肉肉醬,佢唔係免治牛肉,而係會有肉塊,而用左牛面肉所以肉質好諗。

<威尼斯鴨肉醬手打闊條意粉>

用鴨肉醬比較少有,食落去唔會有鴨酥味,但比牛肉醬多左份鴨油香,配上闊條意粉相當掛汁,加埋鴨肉同油香相當惹味。

2023-11-24 47 瀏覽
💙 我之前喺屋企煮過水果味既粉😝 全名係阿布素水果寬管粉~ 而家喺Attic都可以食到佢嘅set! ($388/per one)💙 呢個餐有前菜, 湯, 主菜同飲品。💙 上前菜之前首先有外脆內軟又熱辣辣既麵包食🥰💙 前菜有法國白蘆筍,溏心蛋,海膽沙巴翁。白蘆筍好少食,識落好清新好有驚喜😍💙 是日餐湯係南瓜忌廉湯🎃 飲落去feel到好濃郁👍🏼 💙 之後就到主角阿布素水果寬管粉!未食落口已經聞到水果味🤣 寬管粉入邊真係混合咗生果肉😳 所以食落真係好重生果味!我覺得都幾得意,可以一試🤣 感覺仲幾健康👍🏼💙 第一款係威尼斯鴨肉醬菠蘿味意大利寬管粉🍍少少鹹嘅鴨肉絲醬同帶有微酸甜既菠蘿味寬管粉味道配合得唔錯👍🏼💙 第二款係意式白酒大蜆香檸檬味意大利寬管粉。啲蜆既肉都真係幾大粒🤓 檸檬味寬管粉微酸同白酒蜆肉好襯😁💙 如果大家有興趣去試吓水果味嘅粉,就去try try啦😆

💙 呢個餐有前菜, 湯, 主菜同飲品。
💙 上前菜之前首先有外脆內軟又熱辣辣既麵包食🥰

💙 是日餐湯係南瓜忌廉湯🎃 飲落去feel到好濃郁👍🏼

💙 之後就到主角阿布素水果寬管粉!

💙 如果大家有興趣去試吓水果味嘅粉,就去try try啦😆
・ 餐包・ Dinner set ($388) ▸ 餐湯🎃是日餐湯是南瓜湯,南瓜湯味道鮮甜濃郁,口感柔滑,非常細膩😄 配上些少忌廉令到味道多一份層次。另外還配上麵包粒🍞吸收了南瓜湯的精華格外好吃。 ▸ 牛肝菌手工雲吞🥟牛肝菌手工雲吞在外觀上就吸引人的目光,因為它的表面覆有數片原片黑松露,散發出的濃郁香氣令人為之一振😛 雲吞的內餡中包著豐富的芝士和黑松露醬。芝士的香濃與黑松露獨有的香味相互融合,香而不膩。另外醬汁使用了青醬,配合芝士碎,為雲吞帶來了不同風味層次,使得整道菜更加不但顏色和味道都豐富多樣且令人驚喜💕 ▸ 卡邦尼手打意粉🍝卡邦尼意粉的味道濃郁,奶油和帕爾馬乾酪的香味與培根的咸香相互融合🧀,散髮出誘人的香氣。洋蔥🧅和大蒜的添加進一步增添了一抹微辣的風味,使得整道菜更加有層次感。意粉是以手工製作的,因此質感非常獨特。它的口感柔軟,但同時也有一定的嚼勁,使人愛不釋手😇 ▸ 餐飲☕️・ Dinner set ($488) ▸ 餐湯🎃 ▸ 法式牛肉他他🥩牛肉他他是由生牛肉,配上調味料醃製而成。起初我們都害怕生牛肉會有特別的血腥或牛羶味,然而吃進口是陣陣牛肉的鮮香味,就像平常吃牛扒中間稍為生

・ 餐包

・ Dinner set ($388)
 ▸ 餐湯🎃

▸ 牛肝菌手工雲吞🥟

▸ 卡邦尼手打意粉🍝

▸ 餐飲☕️

・ Dinner set ($488)
 ▸ 餐湯🎃

▸ 法式牛肉他他🥩
牛肉他他是由生牛肉,配上調味料醃製而成。起初我們都害怕生牛肉會有特別的血腥或牛羶味,然而吃進口是陣陣牛肉的鮮香味,就像平常吃牛扒中間稍為生一點的感覺。但是他口感十分柔軟嫩滑😳 每一口都能輕易咀嚼。另外還配上了魚子醬和鹹蛋黃碎,令口感和味道都提升到另一層次。作為前菜十分分開胃,令我們食慾倍增😎

▸ 慢煮黑松露雞胸🐓
是經過慢煮過程加工的菜品,使雞胸肉變得非常嫩滑多汁。黑松露的香氣與雞肉的鮮嫩完美結合,為這道菜帶來了一種獨特的風味💓 這道菜的味道非常濃郁,黑松露被包在雞胸裏面,黑松露香氣在舌尖上彌漫開來,令人垂涎欲滴🤤

▸ 餐飲🍵

2023-11-23 29 瀏覽
同事非常喜歡食意粉,今晚佢又話要去尖沙咀一間手工意粉店,叫咗我做陪客。AtticHandmade Pasta 裝修時尚,樓底比較高具空間感,座位寬敞,主打自家製作手工意大利麵及Fusion菜式。入座後侍應便送上餐前麵包。麵包外皮略厚口感酥脆,內心多孔濕潤柔軟。二人套餐有前菜、湯、意粉、主菜、甜品和飲品法式海鮮酥盒,用酥皮包住鮮嫩的海鮮,酥脆可口。是日餐湯係南瓜湯,口感綿密,味道香甜。法國鵝肝、溏心蛋黃多士,擺放精美,鵝肝細膩滑嫩,溏心蛋黃味濃郁又香,多士香脆,兩重口感令人食不停口。威尼斯鴨肉醬手打意粉,新鮮現造的意粉彈性中帶點煙韌,挺身有咬口,加上香濃惹味的鴨肉醬,非常美味!油封鴨髀肉意大利飯,鴨髀經油封後酥而不膩、入口即化,去骨切絲後燴入意大利飯,意大利飯口感creamy ,鴨肉香口,每啖都滋味無窮。伯爵茶奶凍,Q彈細滑的奶凍入口即化,茶味香濃不甜膩。凍檸茶,茶色呈透徹的琥珀色,具茶味和檸檬香。

二人套餐有前菜、湯、意粉、主菜、甜品和飲品

法式海鮮酥盒,用酥皮包住鮮嫩的海鮮,酥脆可口。

是日餐湯係南瓜湯,口感綿密,味道香甜。

伯爵茶奶凍,Q彈細滑的奶凍入口即化,茶味香濃不甜膩。

凍檸茶,茶色呈透徹的琥珀色,具茶味和檸檬香。
2023-11-21 29 瀏覽
由於差不多生日,所以特別要求要食一間高水準嘅西餐,朋友諗咗兩日就話決定左尖沙咀一間地方方便,又有美味手工意粉嘅高質餐廳。呢個地方好有情調,來拍拖一流!呢到有幾道菜我覺得必點嘅!法式海鮮千層酥盒奶油味香濃,有青口同大蝦等海鮮,裡面有薯蓉同蛋黃,外皮超酥脆,呢個超級好食!神石榴酸橘汁醃海鮮ceviche我不嬲都好鐘意食,呢間不論presentation定味道都好特別!個海鮮有油甘魚,帶子同八爪魚,好新鮮,配埋個酸酸地嘅jelly一齊食,口感同味道都好有層次感!是日餐湯呢日有南瓜濃湯,好creamy,正!意式手工千層麵因為手工整嘅原因,每一層麵嘅口感都有啲q,好好食,千層麵一層面再一層醬,個組合本身已經好無敵!西班牙毛豬梅頭淨係望到個粉粉地嘅顏色已經覺得好吸引!旁邊個醬汁調配得好好味,食完都已經覺得好飽,份量剛剛好!最後好彩有餐廳經理提醒我哋,原來Follows & tag就可以送甜品或紅白酒,如果來慶祝,一定要做啊!然後我都留意到佢哋有做西班牙紅蝦餐,下次再嚟一定要試吓!

法式海鮮千層酥盒

是日餐湯
呢日有南瓜濃湯,好creamy,正!

意式手工千層麵

西班牙毛豬梅頭

2023-11-20 885 瀏覽
如果提起高質手工意粉,又適合約會的西餐廳,個人會推介在尖沙咀的這間Attic Handmade Pasta✨️距離地鐵站只有3分鐘距離,裏面天花好高,深紅色格調之中不會暗,店員都有禮貌。・・─・・─・・─・・─・・─・・─・・─・晚市有Set Dinner,分別$488同$388餐包麵包都是暖暖的,配上牛油簡單滿足~是日餐湯 南瓜湯南瓜湯綿滑,帶香濃的牛油味呢~前菜♥ 神石榴酸橘汁醃海鮮,油甘魚,北海道帶子,西班牙八爪魚藝術品一樣的擺盤•͈˽ •͈有一塊酸酸甜甜果凍層,和鮮味的海鮮一起入口,精緻又好味呢。主菜♥ 慢煮意大利黑松露雞胸,雞皮脆片,牛肝菌沙巴翁(•̀ᴗ• ) ̑̑ 個人超推介這個黑松露雞胸!平日注重生酮飲食,手工意粉專門餐廳裏面的主材毫不遜色,有意外的驚喜!!雞胸非常柔軟,裏面竟然夾有一層厚厚的黑松露,裏面都是一塊又一塊的的原片黑松露!切開的時候已經充滿黑松露香味,個人覺得是黑松露控不能不試一品!♥ 威尼斯鴨肉醬手打意粉手打意粉作爲招牌,al dente粗身彈牙口感。擺盤優雅,鴨肉醬真材實料,醬汁好多呢調味十足夠濃味,是意粉控值得一試的選擇~(免費附送)伯爵茶意式奶凍奶凍淡淡的伯爵茶味

・・─・・─・・─・・─・・─・・─・・─・
晚市有Set Dinner,分別$488同$388

餐包
麵包都是暖暖的,配上牛油簡單滿足~

是日餐湯 南瓜湯
南瓜湯綿滑,帶香濃的牛油味呢~

前菜

神石榴酸橘汁醃海鮮

♥ 神石榴酸橘汁醃海鮮,油甘魚,北海道帶子,西班牙八爪魚

主菜
慢煮意大利黑松露雞胸

♥ 威尼斯鴨肉醬手打意粉
威尼斯鴨肉醬手打意粉

調味十足夠濃味,是意粉控值得一試的選擇~

(免費附送)伯爵茶意式奶凍
伯爵茶奶凍

奶凍淡淡的伯爵茶味,完美完結這一餐~

Dinner Set更包餐飲,有咖啡和茶呢'◡' 送了甜品覺得性價比好高!

୨୧⌒⌒⌒⌒⌒⌒⌒୨୧
Kurin著數tips ଘ(੭ˊᵕˋ)੭
- 當日落單時候,Follows & tag餐廳社交平台,送一個甜品或紅白酒一杯唷
- 晚餐訂座每位送兩隻法國生蠔,平日夜晚都8成滿座,記得事前訂座啦!
慢煮意大利黑松露雞胸
伯爵茶奶凍
  • 伯爵茶意式奶凍
餐廳:Attic Handmade Pasta (尖沙咀) 地址:尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓101號舖 尖沙咀呢間開咗接近2年、一直都好想去食嘅新派fusion意大利菜餐廳🍴——Attic Handmade Pasta @attic.tst ,最為人熟悉嘅莫過於佢哋每日新鮮手工製造嘅意大利麵🤲 行入典雅堂皇、不失氣派嘅餐廳,經過門口嘅Coffee and Bar枱,轉個彎去到長方形嘅dining area,高樓底同別緻嘅裝修,棗紅色牆身加上水晶燈嘅配搭✨,喺燈光中散發出一絲浪漫嘅氛圍💕。坐低冇耐點咗兩個晚市套餐,其中必食一定喺餐廳最近新出嘅signature西班牙紅蝦意粉套餐🍝。隔咗陣店員送上餐包,分別有蕃茄包、法包同燕麥包🥯,香脆熱辣辣喺啱啱烘烤出嚟嘅麵包香😋 原價$618嘅西班牙紅蝦套餐🦐,依家優惠價488就食到😍,先嚟前菜「西班牙紅蝦他他·茴香慕斯」同「火炙西班牙紅蝦,法國茴香酒忌廉汁」。前者底層喺一個茴香奶凍,中間有用咗法國茴香酒同牛油醃製嘅紅蝦他他刺身,面頭喺用紅蝦汁整成嘅爆珠,三重唔同口感同鮮蝦滋味,配搭新奇有創意👍;後者喺火炙原隻西班牙紅蝦🔥,燒到半生
餐廳:Attic Handmade Pasta (尖沙咀)

隔咗陣店員送上餐包,分別有蕃茄包、法包同燕麥包🥯,
香脆熱辣辣喺啱啱烘烤出嚟嘅麵包香😋

後者喺火炙原隻西班牙紅蝦🔥,燒到半生熟,更加突顯被譽為世界上最好食嘅紅寶石紅蝦嘅鮮香味濃😎,
配埋蝦頭汁同法式醬料混合而成嘅自家製醬汁令紅蝦鮮味更上一層樓

之後嘅自家製南瓜忌廉湯,當中7-8成都喺南瓜蓉🎃,
另外加咗忌廉、香草🌿、麵包糠,濃郁嘅南瓜香同陣陣忌廉香迎嚟奶滑稠綿口感,喺我飲過咁多南瓜忌廉湯當中比較出色嘅😌

跟住就到招牌西班牙紅蝦手打扁意粉,
大廚用咗紅蝦、龍蝦🦞、海鮮汁同各式香料烹調意粉嘅醬汁,鮮香味難以抵擋,喺一般蝦嘅10倍濃郁鮮味🤩,
加上Al dente有彈性得嚟又有韌度咬口嘅手工扁意粉,嚟到點都要試一次🤓

另一個$488嘅3-Course晚餐,前菜揀咗「香煎法國鵝肝·日式醬油潰溏心蛋黃多士·醋潰青提子·青蘋果蓉」,主菜就揀咗「西班牙黑毛豬梅頭·芥末香蒜醬·黑蒜榛子慕斯」。
香煎鵝肝配上加咗芥末籽嘅蘋果蓉,兩者一齊放入口中和咗油膩感,
另外兩塊香脆多士搽上意大利軟芝士🧀、法蔥同檸檬汁🍋,配埋日本醬油漬溏心蛋,咁樣嘅配搭真喺第一次見,開胃又好食,賣相仲好精緻😻;
西班牙伊比利亞黑毛豬梅頭🐷,肥瘦均勻,緊緻得嚟融和埋一齊,
每啖食落都有半肥瘦嘅肉同脂肪口感,豚脂香味非常出色🤤,
配上芥末籽醬或者黑蒜牛油慕斯同乾麵包碎一齊食,
突出橡果香味亦大大減少肥膩感覺

甜品有意式伯爵奶凍,同用半價$39加多咗個意式提拉米蘇。
充滿伯爵茶香味、一啲都唔膩嘅滑溜奶凍,訂位嗰陣提早註明慶祝節日仲會喺甜品碟上面寫埋字✍️,超級靚🥰;
Tiramisu以可可同Mascapone cheese嘅香味為主,
酒香唔會好出完全啱晒我嘅口味🤪
2023-11-15
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2023-11-17 45 瀏覽
餐廳裝修幾有外國feel,Dinner set算幾多款式,幾吸引,依家只要Follows & tag餐廳即送甜品或紅白酒同埋OpenRice有9折現金券!.🥣法式海鮮千層酥🥣:外觀足以吸引小編既目光,金黃色酥皮酥脆可口,鋪滿豐富既海鮮餡料,有大蝦、青口,蟹黃,蟹肉…大蝦有烤香味,加埋藏紅花點綴,食完好滿足!🥣香煎法國鵝肝🥣:配醋漬青提、日式醬油漬糖心蛋黃多士、青蘋果蓉,一塊厚實且質地細膩的鵝肝,煎至外皮微焦,內裡保持柔軟,濃郁肉香係口中四溢。配埋青蘋果蓉同酸甜青提形成左完美的對比,整體不過於油膩,亦不會單調。糖心蛋黃經醬油漬過,帶有淡淡醬香,多士酥脆。🥣南瓜忌廉湯🥣:有脆脆麵包粒,忌廉湯好香滑,mix到完全冇南瓜碎,南瓜味清甜。🥣意式手工千層麵🥣:鋪滿芝士,焗至外脆,選用牛面肉肉醬,肉粒軟念有軟筋,入口即溶,同普通肉醬冇得比呀!配意式青醬,水牛芝士香醬調味,手工千層麵有彈性,口感韌而不硬,有種獨特的嚼勁,更能吸收湯汁的精華。🥣法式洋蔥醬手打闊條麵🥣:兩片48小時慢煮牛小排,一邊煎一邊半生狀態,牛味超濃,油脂分布平均,入口即溶,洋蔥醬甜甜地,手打麵條有嚼勁,仲有軟念既牛肉粒。🍰伯爵茶奶凍

🥣法式海鮮千層酥🥣:

🥣香煎法國鵝肝🥣:

糖心蛋黃經醬油漬過,帶有淡淡醬香,多士酥脆。

🥣南瓜忌廉湯🥣:

🥣意式手工千層麵🥣:

🥣法式洋蔥醬手打闊條麵🥣:

🍰伯爵茶奶凍🍰:

拌碟好靚,奶凍夠滑,有清香伯爵味,奶味濃郁,配埋蜜糖更香甜。
2023-11-11 41 瀏覽
從來喜歡吃意粉的我嫁了個不愛吃的老公,所以在我們的羅家飯很少會見到意粉出現!想吃的時候我會一個人浪漫去享用,又或者像這夜跟好友一起去開餐食意粉。這夜跟好友同來位於尖沙咀的手工意粉店Attic Handmade Pasta,皆因餐廳推出了一個很吸引的意粉套餐我們四人也非常有興趣呢。甫坐下侍應便送上餐前麵包共有四款不同的口味,熱烘烘的麵包配上軟滑的海鹽牛油一起享用真的太美味了,好吃得我們還要點多一Round來嘆呢!太喜歡餐廳可免費加添麵包要加分。第一道菜送上的是法國白露荀、溏心蛋海膽沙巴翁,賣相非常精美看見嫩嫩的白蘆筍已經被深深地吸引著。蛋味香濃的溏心蛋好吃是常識吧!但我更愛那鮮嫩清新的法國白蘆筍,以充滿海水味的海膽沙巴翁醬汁增來添鮮美。吃過精緻的前菜之後來到品嚐甘筍忌廉湯!金黃色的忌廉湯入口超柔滑勁濃郁更散發出啖啖香甜的甘筍味道,明知喝罷會超飽肚但也忍不住全部爬光光。來到我喜歡的意大利粉環節!先品嚐意式白酒大蜆香檸檬味意大利寬管粉,這個寬管粉是用上我熟悉的阿布素出品,這充滿水果香氣有咬口的意粉我早已在家烹調過。這次由經驗豐富的師傅來炮製給我品嚐驚喜更大!煙靭有咬口的寬管粉帶上幽幽的檸檬香

這次由經驗豐富的師傅來炮製給我品嚐驚喜更大!煙靭有咬口的寬管粉帶上幽幽的檸檬香氣,配襯鮮味濃郁的白酒蜆肉香氣味道超吸引。
另一款威尼斯鴨肉醬菠蘿味意大利寬管粉就最適合喜歡重口味的朋友!濃郁鴨味配襯幽香的菠蘿寬管粉非常匹配,寬管粉同樣咬口十足會令人吃不停口喔。
最後意粉套餐還包有一杯飲品我選擇了最喜歡的走甜凍檸檬茶,可以消滯解膩最適合滿足的小胃子。

這個阿布素水果寬管粉套餐收費為$380/位(+10%),由即日起至11月30日供應。
2023-11-06