2021-12-07 137 瀏覽
今日同屋企人黎銅鑼灣食聖誕大餐😋叫左個聖誕套餐食🎅🏻呢間餐廳超打卡able食物質素又好 真係好啱慶祝節日呀🥰套餐嘅頭盤係招牌嘅mystery abalone鮑魚煮好之後經過冷藏所以食起上黎好爽身同煙un 🥰配左個甜甜地嘅醬另外仲有個紅酒汁 食落甜甜地鹹鹹地咁 個味道好balance😋呢個starter會配一杯sparking white wine🥂呢杯白酒唔會好strong、比較偏甜,好適合女仔飲😚Welcoming drink 同時仲上左一杯佢地自創嘅mocktail😌入面有接骨木花、ginger ale同ginger beer🌸未飲已經聞到好香啦😍飲落仲好甜添餐湯係一個黑松露菌湯上碟嘅時候係分開湯同料上架🥰好靚呀 打卡啱晒😋主菜我地就叫左個羊扒係澳洲羊扒黎嘅🐐冇乜騷味,會比較易入口同甜身😋配返個濃縮紅酒汁~呢個真心必食呀🥰我地仲另外單點左一個意式傳統燴牛肉闊條麵($238)店員推介呢一個main 話係一個好傳統嘅意大利料理😳所以我地就叫左黎試下~佢超足料架 啲肉醬係肉多過醬,咬到好多肉架🤩最後就係令人最期待嘅甜品啦🍰跟餐送左個cheesecake 份量都幾大 夠兩個人分👍🏻chee

今日同屋企人黎銅鑼灣食聖誕大餐😋叫左個聖誕套餐食🎅🏻

未飲已經聞到好香啦😍飲落仲好甜添
餐湯係一個黑松露菌湯
上碟嘅時候係分開湯同料上架🥰好靚呀 打卡啱晒😋

主菜我地就叫左個羊扒

我地仲另外單點左一個意式傳統燴牛肉闊條麵($238)

最後就係令人最期待嘅甜品啦🍰
跟餐送左個cheesecake 份量都幾大 夠兩個人分👍🏻cheesecake加左啲柚子皮 好香同多左一番風味😋

成餐飯我最鍾意食嘅係個頭盤、羊扒同埋甜品😝同埋呢間餐廳咁靚 真係食得又睇得呀😋
2021-12-06
2021-12-06 764 瀏覽
位於銅鑼灣百樂中心既一間西餐廳,叫做Bacchus,係酒神既意思, 名副其實以多變既酒精飲品為主打,餐廳典雅舒適,岩晒食西餐鐘意飲番杯🍸既朋友。而今晚我地叫左11月既晚餐set食😆$368*牛油果🥑蟹肉🦀沙律*晚餐既前菜3選1,我地揀左呢個,係一份好精緻既沙律😍,份量唔多但賣相唔錯,啖啖蟹肉,再配上入口細滑既牛油果同沙律醬😋*甘筍🥕意大利瓜湯*意大利瓜既味道有啲似南瓜,但無南瓜咁甜,呢個湯入口濃郁,仲好creamy👍🏻*慢煮黑毛豬鞍🐷配冧酒蜜糖醬🍯*為左配合餐廳酒神既主題,廚師好有心咁將唔同酒放係主菜烹調。今晚我地就選左慢煮冧酒豬鞍,慢煮令到豬肉喺煮既過程中唔會流失太多水份,從而有入口嫩滑既效果🤤,醬汁方面,冧酒既甜味配合微辣既香料,令到整個菜既味道提升左一個層次😍*White Garden🥂$38*接骨木花既飲品喺香洗港比較少見,淡淡花香味,好夠氣好清新😆*Cheese cake🎂*以紅桑子做點綴,cheese cake食落唔會太甜~
*牛油果🥑蟹肉🦀沙律*

*甘筍🥕意大利瓜湯*

*慢煮黑毛豬鞍🐷配冧酒蜜糖醬🍯*
*White Garden🥂$38*
接骨木花既飲品喺香洗港比較少見,淡淡花香味,好夠氣好清新😆

*Cheese cake🎂*
以紅桑子做點綴,cheese cake食落唔會太甜~
點樣食推介✨⭐️環境浪漫有情調嘅西餐廳⭐️⭐️銅鑼灣西餐⭐️Bacchus 地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓🍖Christmas Special Dinner Set $488 (7.5/10)佢地嘅christmas set包左一個前菜、湯、主菜同埋甜品,定價就係根據你嗌咩main而定,封面相就係我嗌嘅main~依家係openrice訂位仲有9折,情侶黎食嘅話認真有情調🤣,特別佢盞枱燈d折射真係好靚好有feel🙉🍖Starter - Bacchus Mystery Abalone (7.8/10)舊鮑魚比我想像中大舊🤣🤣,又幾好wor(做人就係咁膚淺🤣),佢個sauce係你點都估唔到會係西餐廳出現嘅味道😂😂,我一咬食到蠔油味真係呆左😗,難怪叫神秘的鮑魚😗,真係估唔到佢咁西餐嘅擺盤食落係中餐嘅味道🤣🤣,但係好食嘅!鮑魚本身煮得幾腍下所以好易咬,加埋我本人好鍾意食蠔油,所以覺得整體都唔錯🤣🍖Soup - Truffle Mushroom Soup (7.8/10)一上碟就聞到好濃烈嘅石油氣味(冇貶意,姐話佢足料🤣🤣),平時飲開純粹嘅蘑菇湯,今次試加埋黑松露嘅味道真係不得了,都係一樣咁好飲咁杰咁
點樣食推介✨

⭐️環境浪漫有情調嘅西餐廳⭐️
⭐️銅鑼灣西餐⭐️

地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓

一上碟就聞到好濃烈嘅石油氣味(冇貶意,姐話佢足料🤣🤣),平時飲開純粹嘅蘑菇湯,今次試加埋黑松露嘅味道真係不得了,都係一樣咁好飲咁杰咁菇味濃,但個味道上就再昇華多一層,真心好飲!

🍖Main - Honey Roasted Yellow Chicken (7.8/10)
依個黃油雞d肉質好嫩,廚師煮嘅熟度真心啱啱好,外皮煎到頗脆再加埋d甜甜地嘅醬汁又勁惹味,絕對唔係好似出面d港式西餐咁hea9你😂,依度d食物quality真心好好多

🍖Dessert - Christmas Surprise +$78 (7.8/10)
依碟一聞就覺得勁似mulled wine🤣🤣,聞到熱嘅紅酒真心覺得勁有聖誕氣氛🎄,個甜品底就真係鋪滿左用紅酒輕輕煮過嘅啤梨粒,再加埋d crunch一齊食真心口感好豐富

🍖Sautéed Forest Mushroom with black Truffle Risotto $268 (8/10)
黑松露risotto大家就食得多,加左木耳嘅我就真係第一次食🤣🤣🤣,但又幾夾,其實佢都係菇菌類🙉,同d蘑菇一齊食都冇咩違和感,個risotto嘅調味好好食,d飯都煮得啱啱好,好有咬口,蘑菇又足料,基本上每一啖都食到d菇,真心唔錯👍🏻

🍖The white garden $68 (7.5/10)
你見到好似champagne嘅野飲其實係接木花+檸檬+紅茶整嘅mocktail黎,味道好特別但偏甜,拎黎影相打卡都靚

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

Feel到店主由設計餐單到設計個廁所都好用心(係啊,你冇聽錯,我讚緊佢地個隱藏式廁所😂😂),係度嘅用餐體驗都唔錯,希望繼續keep到個水準!
黎咗呢間bacchus食fine dining,餐廳裝修好典雅,播住音樂,非常適合情侶拍拖。我同朋友叫咗個Christmas Special Set ($688),另外加咗個pasta同兩杯drink share。前菜 Bacchus Mystery Abalone 揀咗呢款鮑魚做前菜,係用清酒煮嘅鮑魚冷盤,鮑魚好大隻,有少少酒香味道帶甜,重點係鮑魚好大隻😂。湯 Truffle Mushroom Soup蘑菇湯嘅蘑菇味香濃,帶少少松露香,而且都幾creamy,面頭加咗烘過嘅多士粒,增添咗香脆嘅口感。主菜 Grilled Lamp ChopMain我哋揀咗澳洲羊架,一上枱好香炭燒味,羊肉面頭帶d焦香,鎖到肉汁喺入面,肉質稔嫩。甜品 Christmas Surprise (+$78)呢款甜品係用浸咗一晚紅酒嘅梨配搭肉桂等香料煮成,再襯埋雲呢拿雪糕。梨肉嘅有爽脆亦有軟腍嘅雙重口感,香酒味得黎又唔會有好醉嘅感覺。Beef Ragout Fettuccine ($238)呢個燴牛肉闊條麵做得唔錯,闊條麵用咗蛋麵,夠彈牙,同香濃嘅蕃茄牛肉醬好夾。Burning Passion ($78)放喺面頭嘅

前菜 Bacchus Mystery Abalone

湯 Truffle Mushroom Soup

主菜 Grilled Lamp Chop

甜品 Christmas Surprise (+$78)

Beef Ragout Fettuccine ($238)

Burning Passion ($78)
放喺面頭嘅焦糖燒熱情果非常吸睛,用咗熱情果汁、橙汁同梳打mix埋,酸酸甜甜好開胃。

The White Garden ($68)
呢杯用咗接骨木花汁、ginger ale同梳打,接骨木花好清香。

銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓

🤪銅鑼灣百樂中心出名多野食, 今次黎到9樓呢間新開無耐既西餐廳,💕一入去見裝修好有情調,🍾仲有一大個Bar櫃,🍷陳列出數唔盡既酒款, 好有排場!🍽佢地除左有晚市套餐, 亦有單點食物同厚厚既飲品餐牌比你慢慢揀🤙🏻🐓烤蜜糖法國黃油雞晚市套餐 ($298) 🐓🗓試左呢個11月份晚市套餐, 有包前菜, 湯, 主菜同甜品. 🥑前菜叫左牛油果蟹肉沙律, 蟹肉鮮甜美味, 牛油果軟滑入口即溶, 正!🍄而蘑菇湯舀起好濃郁, 菇味嚮口中香氣四溢, 唔錯唔錯!🍗到主菜就係黃油雞啦, 兩隻雞腿表面烤到金黃色, 外皮酥脆, 食落雞味好出又淋身! 🧀最後既甜品紐約芝士蛋糕亦無令人失望, 🤤酸酸甜甜既紅桑子連同芝士蛋糕一齊食, 真係唔會覺得漏😎🍝香煎虎蝦配香辣番茄意大利麵 ($198)🍝🔪 廚師已經貼心幫大家界開蝦背, 所以只要用刀叉就可以品嚐. 🦐巨型虎蝦咬落好彈牙,🌶而意大利麵既辣度對我黎講都幾高, 但就十分惹味同開胃😛🍸Red-volution ($108)🍸🥃混合氈酒, 金巴利等烈酒同姜汁汽水而成既雞尾酒顏色橙橙紅紅, 🤩望落夠曬醒神, 佢酒味濃烈, 適合小呷👄🍹Banana Song ($88)🍹⛱呢杯係

🐓烤蜜糖法國黃油雞晚市套餐 ($298) 🐓

🍝香煎虎蝦配香辣番茄意大利麵 ($198)🍝

🍸Red-volution ($108)🍸

🍹Banana Song ($88)🍹
⛱呢杯係走亞熱帶風情既無酒精調飲,🍌主要材料有香蕉同菠蘿, l🍍飲落好清新, 仲有三塊香蕉乾比你咬下添😬
😋總體(味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10

🤪Bartlock Centre has lots of food choice and today lets try a newly open Italian restaurant located at 9/F. 💕The environment is romantic and 🍾there is a huge Bar area displaying 🍷numerous alcoholic beverages! Except from dinner set, 🍽they also serve a-la-carte and they have a thick drink menu for you to choose from🤙🏻

🐓Honey Roasted French Chicken Supreme Set Dinner ($298)🐓
🗓The November dinner set include an appetizer, soup, main and dessert. 🥑I choose Avocado & Crab Meat Salad as the appetizer, the crab meat is fresh and delicious while the avocado is creamy. 🍄For the Mushroom Soup, its rich and smell amazing! 🍗The main is the French chicken supreme, the chicken legs are roasted to golden yellow in color and the crust are crispy, they’re tender and taste good! 🧀And the dessert is New York Cheesecake,🤤the sweet and sour taste of raspberry is well match with the cake😎

😛Tiger Prawn w/ Spicy Tomato Pasta ($198)🍝
🔪You could taste the tiger prawn with fork and knife as the chef has already made a nice cut at its back. 🦐The prawn taste springy, the spaghetti is al dente and appetizing 🌶though its quite spicy for me😛

🍸Red-volution ($108)🍸
🥃This cocktail is a mix of Gin, Campari, Angostura Orange Bitters, etc and topped with ginger ale. 🤩Its red and orange in color and looks stunning!👄

🍹Banana Song ($88)🍹
⛱This is a subtropical style mocktail and its main ingredients are🍌banana and pineapple,🍍it taste refreshing and there are dried banana slices on top as well!😬

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2021-12-05 21 瀏覽
Bacchus牛油果蟹肉忌廉意大利麵香煎雙色魚扒配天使忌廉汁自家製作提拉米蘇Vanilla creme ballet價錢💲: $288/ $198/ $108/ $88好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 3.5/5-銅鑼灣百樂中心多嘢食就個個都知,呢排仲開咗間高級西餐,梗係要去試下。一上到去就見到啲侍應着晒吊帶褲白恤衫,成間餐廳幾有情調。最特別係枱面嗰盞燈,幫助增添左唔少氣氛❤️-✅牛油果蟹肉忌廉意大利麵。呢個有別於一般嘅忌廉意粉,落咗大量牛油果蓉,食起上嚟更加creamy🥑味道上都冇一般嘅忌廉意粉咁漏,因為牛油果蓉味道唔大。成個意粉主要靠上面的魚子去吊起個鹹鮮味😬 蟹肉好足料,有啲仲見到係原粒,一睇就知係高級蟹肉,又有蟹味🦀 呢個意粉唔錯😆-🆗-✅香煎雙色魚扒配天使忌廉汁。曹魚好好食,魚皮香脆,有油脂感。肉質都實在嫩滑,呢舊正🥰 但呢一舊的呑拿魚就有出入了… 我原本expect佢係輕輕煎個面,入面仲係生個隻,點知佢入面都煎到熟晒,令到舊魚好硬好鞋🥶🥵感覺係食緊吞拿魚罐頭嗰啲肉… 配菜的本菇同埋蘆筍點下個忌廉汁都一樣好食。-🆗-✅
香煎雙色魚扒配天使忌廉汁
Vanilla creme ballet
價錢💲: $288/ $198/ $108/ $88
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 3.5/5

🆗-✅自家製作提拉米蘇。為咗配合佢哋高級嘅路線,呢個提拉米蘇都係非一般嘅擺碟方法😨佢的概念係打瀉個杯,將提拉米蘇有嘅元素倒出來🤭 底下的mascarpone cheese打得非常軟滑,配埋隔離的雲尼拿雪糕味道好夾。食落有淡淡的咖啡味道😋 可惜!d手指餅好似冇咩浸軟過,搞到佢地仲係脆同硬,呢個唔中意☹️

✅Vanilla creme ballet. 好香雲呢拿味的奶,入面加咗一個好似統一嘅焦糖布甸😂 飲落會有啲口感

lunch set抵好多,晚市散叫都真係有啲貴,值唔值就睇人啦,不過都睇得出佢哋用料係靚小小既😌

好耐無同老公fine din 下,今次揀左間樓上餐廳,開左唔係好耐,啲野食又靚靚地,裝修幾優雅又唔多枱,可以談下心.叫左個set有前菜,餐湯,主食,同甜品。OpenRice boom 枱仲有85折,最平折完都係$279一個餐,價錢算幾抵食__________________________🔹Deli if Autumn dinner set $358👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌🍲餐湯。甘筍粟米湯飲落竟然好似中式老黃瓜湯比較稀身但多渣,天然得黎無太多花巧既調味.🥗前菜。蟹肉牛油果三文魚子絕對係全餐飯最推介既野,平時前菜都只可以揀沙律菜,但呢度竟然有得揀蟹肉他他雖然唔係超級大嚿,不過真係啖啖拆好嘅蟹肉,配埋牛油果蓉同咸香既三文魚籽,複雜多層次.🍖雙色煎魚扒配荷蘭醬魚扒選用左三文魚同盲曹,十分厚身魚皮唔算煎得好脆,調味亦較輕手食到魚本身既味道配菜顏色好鮮艷,食到非常少見既紫色椰菜花.🍰柚子芝士蛋糕食落有少少似韓國柚子茶噚味食埋甜點,係完滿既一餐.🔹香煎北海道帶子配蒜香欖油意粉 $288👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌上枱好香
__________________________
👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🍲餐湯。甘筍粟米湯

飲落竟然好似中式老黃瓜湯
比較稀身但多渣,天然得黎無太多花巧既調味
🥗前菜。蟹肉牛油果三文魚子

絕對係全餐飯最推介既野,
平時前菜都只可以揀沙律菜,
但呢度竟然有得揀蟹肉他他

雖然唔係超級大嚿,不過真係啖啖拆好嘅蟹肉,
配埋牛油果蓉同咸香既三文魚籽,
複雜多層次
🍖雙色煎魚扒配荷蘭醬

魚扒選用左三文魚同盲曹,十分厚身

魚皮唔算煎得好脆,調味亦較輕手
食到魚本身既味道
配菜顏色好鮮艷,食到非常少見既紫色椰菜花
🍰柚子芝士蛋糕

食落有少少似韓國柚子茶噚味
食埋甜點,係完滿既一餐
🔹香煎北海道帶子配蒜香欖油意粉 $288

👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
上枱好香好香炒蒜味

帶子亦夠大粒

不過意粉食落無想像中咁重蒜油味,
如果可以重口味啲相信會更好食
🔹the white garden $38 (跟餐)

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ❌
呢個真係推薦要飲!係接骨木花sparkling drinks.
未飲已經聞到好香好香嘅接骨花味,聞到心情已經好好,飲落好香甜,好岩女仔飲!而且無酒精,唔怕會醉
銅鑼灣百樂中心成棟大廈雖然係一條細細嘅街仔係Timesquare 後面 近禮頓中心個一頭成棟野都幾乎係餐廳 超級多選擇比我地揀🤩👧🏻一直都好鍾情於greek myths呢間餐廳嘅名係古希臘神話中嘅酒神就吸引左我地黎啦 一入到去就覺得餐廳幾有格調 裝修有宮殿嘅feel 都算幾華麗🥳值得一提 餐廳整體服務不錯 整個用餐體驗都好好 😚我地當日被安排坐係比較偏既位置 待應唔容易見到既位置 但佢哋都不周不時果黎望下呢個位置既客人有冇需要幫忙 😊同埋呢度環境幾有情調 好適合黎呢度慶祝特別日子😍提提大家 如果大家對呢間餐廳有興趣可以用Openrice book 左位先 因為有85折優惠架🥰👧🏻 #feiching_foodie西餐👦🏻 🌟 碳燒西班牙蜜糖冧酒豬鞍 $288廚師擺盤有心思 豬肉幾厚身 豬肉香味濃郁而且亦有油脂😚但係就最好快啲食 因為凍左就有少少韌 🌟 慢煮法國黃油雞$188雞皮煮到好焦脆 雞肉也很嫩 即使唔洗沾醬汁亦都會覺得件雞好入味😋而且配搭埋薯蓉蘆筍幾樣配菜 令整到菜式好完滿總括黎講 呢間餐廳嘅食物質素係唔錯但就略微份量有啲少 如果配菜多少少咁就會更加好😜📌Bacchus 銅鑼灣耀
銅鑼灣百樂中心成棟大廈雖然係一條細細嘅街仔

等候時間🕰 0 mins
📍#銅鑼灣
1K
2021-12-04 30 瀏覽
“Deli of Autumn : Honey Roasted French Chicken Supreme”($298)“Tiger Prawn w/ Spicy Tomato Pasta”($198)“The White Garden”(+$38)“Lip and Kiss”($78)銅鑼灣百樂中心一向都多餐廳最近就新開咗間西餐廳,環境夠哂chill又坐得舒服放咗工嚟放鬆吓吹吓水就最岩😚除咗單點,餐廳仲有推出set menu包咗1份前菜,餐湯,主食,甜品仲可以用優惠價加配當中3款飲品🥰我地叫咗1個set+1個單點意粉😋前菜揀咗Tuna Tartare吞拿魚食落幾鮮,配上鵪鶉蛋入口更順滑😙餐湯係蘑菇湯,蘑味好夠濃郁🍄主菜點選咗蜜糖燒法國黃油雞🐔雞肉外面微焦,入面肉質嫩滑juicy☺食落甜甜地仲帶點香草味☺唔錯☺單點嘅係香煎虎蝦配香辣蕃茄意大利麵🦐🍝一份有2大隻虎蝦😍肉質十分爽彈😚味道夠哂香辣好惹味🤤意粉用上扁意粉,食落有點咬口岩岩好☺跟餐甜品係New York Cheesecake🍰口感綿密,芝士味濃郁配上酸酸地嘅士多啤梨醬同紅桑子完全唔會膩🍓飲品方面要咗The White Gard
“The White Garden”(+$38)
“Lip and Kiss”($78)

銅鑼灣百樂中心一向都多餐廳
最近就新開咗間西餐廳,環境夠哂chill又坐得舒服
放咗工嚟放鬆吓吹吓水就最岩😚

除咗單點,餐廳仲有推出set menu
包咗1份前菜,餐湯,主食,甜品
仲可以用優惠價加配當中3款飲品🥰

我地叫咗1個set+1個單點意粉😋
前菜揀咗Tuna Tartare
吞拿魚食落幾鮮,配上鵪鶉蛋入口更順滑😙
餐湯係蘑菇湯,蘑味好夠濃郁🍄

主菜點選咗蜜糖燒法國黃油雞🐔
雞肉外面微焦,入面肉質嫩滑juicy☺
食落甜甜地仲帶點香草味☺唔錯☺

單點嘅係香煎虎蝦配香辣蕃茄意大利麵🦐🍝
一份有2大隻虎蝦😍肉質十分爽彈😚
味道夠哂香辣好惹味🤤
意粉用上扁意粉,食落有點咬口岩岩好☺

跟餐甜品係New York Cheesecake🍰
口感綿密,芝士味濃郁
配上酸酸地嘅士多啤梨醬同紅桑子完全唔會膩🍓

飲品方面要咗The White Garden同Lip and Kiss
The White Garden用上接骨木花,檸檬,紅茶
聞落已經好大陣花香,入口成個感覺好舒服☺
跟餐加配只需要$38好抵🥰
另一杯係Lip and Kiss💋
用上Gingerale,士多啤梨🍓
飲落酸酸甜甜好清爽😚個杯造型仲夠哂特別😝
2021-12-04 54 瀏覽
初中歷史科其中一課的主題古希臘文明,當中介紹了不同的神明,其中一位是酒神巴克斯(Bacchus)🥃根據古典記載:Bacchus 教人種植葡萄樹、釀製葡萄酒🍇,藉以向人施以歡樂和慈愛的正面態度。當時的希臘人為了紀念他,會定期舉辦「酒神節」,透過喝酒及戲劇表演🎬,希望得到酒神的庇佑😇今次來到的餐廳,其名字也是Bacchus,相信是餐廳和酒神一樣,希望藉著各式各樣的食物和飲品,加上其優雅的環境,為客人帶來歡愉的用餐體驗😌🏞環境餐廳每張枱上都有一個萬花筒式的燈座,金黃色的燈光柔和地散發出來;加上經調較的燈光,令環境變得稍暗,感覺清幽🙂另外,餐廳的華麗和優雅特質亦可由其裝修體現出來:橫樑及牆上的Pattern呈金黃色,很有歐洲宮廷式的風格;部份座位是梳化座位🛋️,感覺相當有氣派🍝食物餐廳提供多國菜為主,不少常見的主菜諸如燒春雞、豬肋肉、pasta等都有供應;飲品都很有特色,為客人帶來奇妙的食物旅程😙今次Order了兩個set dinner,另加了兩杯signature drinks 🍸套餐包含前菜、湯飲、主菜和甜品😋1. Avocado and crab meat salad🥑🦀🥗🔸蟹肉豐富,配以

🏞環境

🍝食物

🔸蟹肉豐富,配以三文魚籽及牛油果蓉作鋪墊,加上用少量胡椒調味及以少量花瓣襯托,味道清新,賣相不錯👍🏼
Avocado and crab meat salad

2. Tuna Tartare🐟
🔸吞拿魚切粒,魚肉吃下去感覺新鮮;魚肉四周舖上鵪鶉蛋、炸麵包粒,再以火箭菜及醋作配搭,是不錯的開胃菜
Tuna Tartare

3. Deli soup (Special for you) 🥫
🔸法式洋蔥湯🧅:洋蔥份量多切得非常幼細,加上蘿勒香葉🌿,湯味更香濃。貌似普通,但令人驚喜
Deli soup (Special for you)

4. Honey Roasted French Chicken Supreme 🍯🍗($298)
🔸在雞身塗上蜜糖,再以慢煮方式烹調的黃油雞:雞皮仍可品嘗到少量蜜糖甜味;雞肉嫩滑,不會overcooked;配菜有蘆筍、菇菌、胡蘿蔔和青瓜波波,消油解膩😆

5. Pan-Seared Iberico Pork Rack🍖 ($368)
🔸豬鞍架的肉味十足,然而肉質有稍為粗糙、有點乾,建議燒汁份量可再添加,口感會更好🤤
Pan-Seared Iberico Pork Rack

6. New York Cheesecake 🍰
🔸Cheesecake 的外表平平無奇,但吃下去,芝士香滑柔軟,配以紅莓點綴,使蛋糕酸酸甜甜,而且份量剛剛好👍🏼
New York Cheesecake

7. Burning Passion 🍸($78)
🔸熱情果汁混合橙汁及梳打,感覺提神😈餐牌上形容這飲品是象徵著愛與恨的強烈結合❤️💔

8. Lip and Kiss🍹 ($78)
🔸注入士多啤梨汁和薑汁汽水,配以櫻桃🍒、紅莓等,燃起愛和接吻的慾望💋😅
Burning Passion 、Lip and Kiss

💁🏻‍♀️服務
餐廳的服務態度佳🤵🏼‍♂️:甫進入餐廳,職員便熱心地向我們介紹今晚的套餐和A la carte菜式;又會先詢問客人的意願,才向客人遞上暖水,使我感到賓至如歸的感覺❤️;上菜時會向客人介紹食物的名稱,非常considerate 😌

👀總結
不論是食物質素、服務態度和環境,餐廳在很大程度上為客人提供一個歡愉的經驗,令人滿意☺️~~

Bacchus 作為酒神,其透過酒類的傳承,為他人帶來歡樂、正面的思想,但願我們都像酒神一樣,用自身的能力,為他人帶來快樂😄

———————————————————————

餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤🐤
衛生:🐤🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤🐤
回頭率:🐤🐤🐤🐤
店舖可達度:🐤🐤🐤🐤
2021-11-30
15 分鐘 (堂食)
Avocado and crab meat salad
Tuna Tartare
Deli soup (Special for you)
Pan-Seared Iberico Pork Rack
New York Cheesecake
Burning Passion 、Lip and Kiss
周不時都會嚟百樂中心呢度搵食,最近新開左一間好有情調嘅西餐廳,室內裝置係歐式宮廷風設計,環境優雅舒適,夜晚燈光柔和好有氣氛,適合節日慶祝或者朋友聚會。職員主動介紹各種菜式,仲好主動收碟同埋加水,服務滿分💯叫咗一份dinner set包含咗前菜+餐湯+主菜+甜品 $298前菜-Avocado & Crab Meat Salad牛油果配合蟹肉製作成一個沙律🥗蟹肉係真材實料唔係蟹柳,牛油果夠熟,再加埋三文魚子,口味更加有層次,仲有食用花襯托,賣相美觀,不過略嫌份量少咗啲😛餐湯-洋蔥湯入面好多洋蔥絲,口味甜甜地都幾香。主菜-Honey Roasted French Chicken Supreme 法國黃油雞肉質鮮嫩,食落唔會柴,外皮烤得香脆仲帶有蜜糖味道,配菜仲有蘆筍同埋菇,味道不錯👍🏼甜品-New York Cheesecake呢個芝士蛋糕比較唔甜,有脆脆嘅餅底,仲有士多啤梨醬同埋紅莓酸甜配合,係一個唔錯嘅飯後甜品🍮香煎北海道帶子配蒜香欖油意大利麵$268(單點菜式)蒜香欖油味道好突出,再配合少少辣椒🌶️闊條麵軟硬適中有口感,北海道帶子都好大隻,總共有三粒。整體來講辣勁十足好惹味!肯瓊香料粉薯

職員主動介紹各種菜式,仲好主動收碟同埋加水,服務滿分💯

前菜-Avocado & Crab Meat Salad

餐湯-洋蔥湯
入面好多洋蔥絲,口味甜甜地都幾香。

甜品-New York Cheesecake

香煎北海道帶子配蒜香欖油意大利麵$268(單點菜式)

肯瓊香料粉薯條🍟$58
想食啲炸野就加咗個薯條,啱啱炸起勁香脆,仲有茄汁同埋沙律醬兩款醬汁,薯條上邊灑上左香料,食到停唔到口!

The White Garden(跟餐+ $38)
賣相同味道都相當特別,原來係接骨木花茶,入口清甜帶有少少花香,口感有少少似香檳🍾️

2021-12-02 53 瀏覽
今次又有新發現,原來銅鑼灣嘅百樂中心,有啲似旺角嘅726,上次喺呢棟大廈去咗一間西餐好高汁今次同一棟第二間,又係好得睇個意粉名好似好普通,放入口先再講。牛油果醬滿滿咁鋪喺意粉上面,首先撈啲意粉食吓,好juicy之後唧啲檸檬汁再撈勻成碟,配埋魚籽食,係唔同嘅味道,但都超好味法國除咗出名蝸牛,原來仲出名黃油雞。呢間嘅黃油雞煮得非常嫩滑,滑到跣刀,唔使點切已經叉到啲雞肉擺入口,好香滑呀!配埋多元蔬菜同醬汁食,bravo奶凍好香伯爵茶味,而且非常綿滑,配雲呢拿雪糕同cream一次過食,味道更有層次佢地嘅Tiramisu既傳統又獨特,手指餅係乾身地放喺cream上,反而蛋糕只有少量,但就好食到忌廉香呢度嘅酒類都好多選擇,大胃飲嘅cocktail甜味會出啲,果香同香草味渾然天成,回味不已胃民嗰杯就係三小辣,朱古力奶混合譚仔風味,係好特別嘅fusion

今次同一棟第二間,又係好得

招牌慢煮法國黃油雞

招牌慢煮法國黃油雞
伯爵茶意式奶凍
LMAO
Sansula
  • Honey Roasted French Chicken Supreme
Highly recommend this restaurant if you are looking for a quiet place with quality food. This restaurant is spacious and their lighting decoration did elevate the atmosphere.Tiger prawn with spicy tomato pasta is one of the best I ever had, make sure don’t miss it out. I am impressed by their homemade spaghetti sauce, blend with a perfect mixture of spicy tomato, species and a hint of seafood. The glorious tiger prawn is seasoned and cooked well.Their chef choice sous vide French chicken supreme

Their chef choice sous vide French chicken supreme is one of the kind. The slightly crispy chicken skin is well matched with the pepper brown sauce. Slow cooking method results in perfectly tender & juicy chicken.

As a non-alcoholic, their drinks menu are tempting. These are two glasses of white garden, refreshing drinks made by a well mixture of elderflower juice with lemon and other greeneries.

Also, I need to mention their excellent services which makes me feel like home!
2021-11-30 19 瀏覽
琴晚生日飯一家book左位,哦原來openrice訂位meun order有85折,有人攪事不力miss左,好彩餐廳好好,都比番優惠我地餐廳環境好優雅,好好坐的大梳化。唯一隻大鹿擺設我吾多識欣賞叫左個set,個starter tuna tartare 感到一流有點西柚感帶出鮮味,慢煮豬鞍好嫩好juicy, 甜品就選左cheese cake. 單叫左虎蝦香辣意粉,味道一般,咸味多小小,再加點蒜味就更好。USDS prima tenderloin 牛油煮,牛油味過重。慢煮豬鞍,真係推介好juicy味道配菜伴碟好有心思。mango colada 好似楊枝金露,好味,啱晒美女飲
琴晚生日飯一家book左位,哦

餐廳環境好優雅,好好坐的大梳化。唯一隻大鹿擺設我吾多識欣賞

慢煮豬鞍,真係推介

好juicy味道

配菜伴碟好有心思。

mango colada 好似楊枝金露,好味,啱晒美女飲

2021-11-29
慶祝紀念
生日
2021-11-29 547 瀏覽
百樂中心一向都是美食集中地,今次來見到有新餐廳 Bacchus,貪新鮮決定走入去試試午餐。一入去就見到歐陸式的典雅裝修,裝潢有點像歐洲的宮殿但又不會太俗氣。餐廳的座位設計夠寬敞,用餐環境舒適,毫無壓逼感,適合來拍拖或閨蜜聚會。假日的午市也有提供lunch set 選擇,包沙律/餐湯、主食和飲品。用上精緻的餐碟,沙律和餐湯也很吸引。漁夫之選的用料相當豐富,魚肉肉質嫩滑,調味剛剛好。除了大大件的魚塊,底下還有大蝦、青口和蜆,配上暖暖的忌廉湯,滋味又飽肚。虎蝦鮮味爽口,酸酸的鮮茄醬配意粉非常開胃,帶有微微的辣味,就算是怕辣的朋友也可以一試。很有驚喜的tiramisu,沒有想過這款意式經典甜品的賣相也可以像藝術品般精緻。Tiramisu 的擺盤特別,造型是模仿一杯倒瀉了的咖啡,看得出廚師的心思。lady finger餅乾條剛剛好浸濕了一半,吃得到espresso和rum酒的香醇,口感又不會過軟過濕。Mascarpone cheese 打得鬆軟香滑,吃起來不會過甜,再灑上朱古力脆粉,令口感更豐富。再配上伴碟的雲呢拿雪糕,真的非常滿足。最後見到bar 枱陳列了不同種類的酒,下次趁晚上來試試cock

沙律前菜

餐湯

咖啡

用上精緻的餐碟,沙律和餐湯也很吸引。

漁夫之選

香辣鮮茄特盛虎蝦意大利粉

自家製Tiramisu

最後見到bar 枱陳列了不同種類的酒,下次趁晚上來試試cocktal 應該會很chill。
2021-11-28
沙律前菜