餐廳: Bamboo Thai (朗豪坊)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
在家煮飯仔太耐啦,見疫情稍微緩和一點,出去餐廳吃一下🍽。心思思二人都想食泰國菜,於是行完商場決定試吓 Bamboo Thai。叫了個小的「火山排骨」,但份量一點也不少,足夠3-4個人吃呢!職員好細心提供埋即棄手套,唔怕整污糟雙手,吃的時候把湯汁、莞茜撒在排骨上面,酸酸辣辣很滋味!!我食到青檸的香味。排骨雖然大塊,但肉質軟腍,冇牙都吃到😂 。另外「生牛肉湯河」也不錯,湯頭清甜,不會好油膩,且牛肉厚度、脂肪均勻,加入辣椒🌶️、香茅、青檸汁,配返個泰式青檸檬茶,出乎意料有泰國食嗰種味道。「羅望子炒金邊粉」,有蕃茄、邊豆、辣椒、粟米芯,多款蔬菜拌金邊粉配上羅望子醬汁, 既濃郁又惹味。喝一口椰子凍咖啡☕️,味蕾即時帶來冰爽可口的感受啊。

• 火山排骨
2020-10-01 1539 瀏覽
肺炎疫情直捲全球,旅遊業完全停擺,令多國經濟嚴重受創,即使香港人熱愛的泰國 日本台灣等地亦無一倖免。近日傳來曼谷一知名夜市結業的消息,讓我深感惋惜,所以是夜約了一位旅友一同前往朗豪坊緬懷一下昔日泰國的味道。Bamboo Thai 位於商場8樓戲院隔離,位置方便。餐廳為保障食客,每張檯均有設透明膠布分隔,讓食客可以安心進食。一入座就深深的被這個招牌火山排骨所吸引紅豆珍多冰(⭐⭐⭐⭐💢)首先上桌的是紅豆珍多冰。紅豆香甜可口,配上椰汁解辣一流。略嫌珍多冰裡綠色蒟蒻不夠彈牙。大蝦米紙捲(⭐⭐⭐⭐💢)大蝦米紙捲一份共四件,每件都有大蝦一隻,蔬菜新鮮,點上魚露十分開胃。火山排骨(⭐⭐⭐⭐⭐)我們點了一份小的火山排骨,但上桌一刻排骨山還是讓我們十分震撼。排骨用上豬脊椎骨,看似骨頭很多但內裡卻藏著鮮嫩多汁而份量不少的肉,而醬汁加入青辣椒 蔥和九層塔,又酸又辣讓人欲罷不能。餐廳十分貼心隨餐附上手套,讓我們可以放肆地大塊朵頤。泰式番茄海鮮湯檬(⭐⭐⭐⭐💢)來到食物金字塔中的澱粉質,我們選了泰式番茄海鮮湯檬。海鮮用料十足,除了有大蝦和魷魚,餐廳還加了份量十足的蟹肉,讓整道菜生色不少。若希望讓番茄湯加上一點辣

一入座就深深的被這個招牌火山排骨所吸引

紅豆珍多冰(⭐⭐⭐⭐💢)
紅豆珍多冰

大蝦米紙捲(⭐⭐⭐⭐💢)
大蝦米紙卷

火山排骨(⭐⭐⭐⭐⭐)
火山排骨

泰式番茄海鮮湯檬(⭐⭐⭐⭐💢)
來到食物金字塔中的澱粉質,我們選了泰式番茄海鮮湯檬。海鮮用料十足,除了有大蝦和魷魚,餐廳還加了份量十足的蟹肉,讓整道菜生色不少。若希望讓番茄湯加上一點辣度,亦可加入一點桌上的是拉查醬或辣椒粉。
泰式番茄海鮮湯檬

楊枝甘露(⭐⭐⭐⭐⭐)
楊枝甘露經過餐廳改良,沒有使用淡奶而是用椰子雪葩,淡淡的椰子香氣為整個甜品畫龍點睛,亦為我們的晚餐畫上一個完美的句號。
楊枝甘露

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bamboo Thai 旺角亞皆老街8號朗豪坊8樓02-03號舖
推介菜式: 火山排骨、楊枝甘露

👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
👍🏻出色泰菜
2020-09-23
紅豆珍多冰
泰式番茄海鮮湯檬
2020-09-18 145 瀏覽
睇完戲之後貪就腳就入左隔離既餐廳食泰菜~~~午市時段有不少座上客客,差不多full house咁濟!有提供約八款lunch set,不過朋友話想試下呢度既火山排骨,所以我地就要左一份lunch set“紅咖喱豬頸肉”HKd$88+10%同“火山排骨(小)”HKd$98+10%,另外跟餐加配一份“香茅雞翼”HKd$25+10%,單點左一客“炸蝦餅”HKd$72+10%一齊食~~~先黎兩款香口小食:)兩者都炸至金黃香炸熱辣辣!!前者肉嫩,後者彈牙 ✔✔✔之後套餐既紅咖喱豬頸肉都好快黎到~~~我地要求左要小辣,所以食落既有咖喱香但不嗆喉:)除左有5-6塊豬頸肉之外,仲有唔少配菜,送飯一流!!!跟住既火山排骨就絕對係吸睛之選~~~雖然係點左(小)份量,但其實一d都唔少,有6-7舊大大件既豬脊骨!!!味道酸辣酸辣,醒胃又開胃~飲品方面,不論係朋友跟餐加配既泰茶定係我既smoothie都好唔錯好解渴✔✔✔
睇完戲之後貪就腳就入左隔離既餐廳食泰菜~~~

午市時段有不少座上客客,差不多full house咁濟!

先黎兩款香口小食:)

兩者都炸至金黃香炸熱辣辣!!

前者肉嫩,後者彈牙 ✔✔✔

之後套餐既紅咖喱豬頸肉都好快黎到~~~

我地要求左要小辣,所以食落既有咖喱香但不嗆喉:)

除左有5-6塊豬頸肉之外,仲有唔少配菜,送飯一流!!!

跟住既火山排骨就絕對係吸睛之選~~~

味道酸辣酸辣,醒胃又開胃~

2020-09-15 238 瀏覽
今日同朋友想食泰國菜,呢間有特色菜式,就係「火山排骨」,好大座好有氣勢。清新柚子蝦沙律 $68柚子清甜微酸多汁,好清新好開胃,有3隻大蝦,十分爽口彈牙,配埋新鮮沙律菜好爽脆,個醬汁調得剛好,酸酸甜甜帶點辣。黃金蝦餅 $72一客四件,即炸夠熱辣辣,份量十足。炸得香脆,蝦肉爽彈唔會實哂,反而幾鬆有口感,最正係蝦味濃郁。火山排骨 $98好有氣勢好大座,排骨有好多件,睇落好多大骨,但中間都好多肉,係肉食者至愛。豬肋骨幾嫩,肉質鬆佬,食到豬肉原味,之後沾湯汁,酸中帶甜,越食越辣,令味道提升。香茅豬肉撈檬 $72香茅味突出,豬肉跟洋蔥炒香,十分惹味香辣,撈檬加左香口乾蔥及花生碎,仲有爽口青瓜絲同醃菜絲,味道豐富有層次。荔枝青檸梳打 $38荔枝味濃郁,青檸味清新,梳打好清爽,氣泡好爽好解渴。
清新柚子蝦沙律

清新柚子蝦沙律 $68

黃金蝦餅 $72

火山排骨 $98

香茅豬肉撈檬

香茅豬肉撈檬 $72

荔枝青檸梳打

荔枝青檸梳打 $38
荔枝味濃郁,青檸味清新,梳打好清爽,氣泡好爽好解渴。
2020-09-13
午餐
清新柚子蝦沙律
香茅豬肉撈檬
荔枝青檸梳打
原本想和朋友看電影,可是所有場次爆滿,最後看不了,所以我們轉戰吃東西。我們看了戲院旁邊的Bamboo Thai餐牌,覺得它的菜式挺有特色,好不吸引,我們決定嚐嚐Bamboo Thai。我們點了小份的火山排骨,但它一點也不小,名符其實排骨山。火山排骨撒滿翠綠的泰式香菜和青辣椒,散發迷人香氣,湯頭深厚的酸勁,讓人開胃起來。排骨與香料十分合拍,豬肉煮至軟腍,幾乎在口中化開,且肉汁豐腴,相當驚喜。虎蝦泰臘腸春卷深受朋友青睞,她說這春卷頗特別,尤其是泰臘腸,跟中式的不一樣,不油不膩亦不柴,味帶甜香。虎蝦和泰臘腸被金黃香脆的春卷皮包裹著,富彈性的虎蝦海味都滲出來,吃完春卷後口腔仍有餘香。紅咖哩牛肋片湯河取自正宗泰式口味,這是紅咖哩湯美味的關鍵,湯底香味濃郁,光是香味已令我們口水直流。牛肋片比一般牛肉更有嚼勁,肥瘦相間滿厚實,河粉吸飽紅咖哩湯汁,惹味滑溜,我們一口接一口吃過不停。椰林飄香是朋友的最愛,她說椰奶的濃醇與菠蘿的新鮮香甜融合得非常棒,椰林飄香冰涼清爽,在盛夏喝上一杯,多麼的透心涼呢。至於我則奉行自己口味自己挑,故沙冰的基調和口味都是我自己選。我選了椰奶混合熱情果,熱情果椰奶沙冰甜度剛好,入

至於我則奉行自己口味自己挑,故沙冰的基調和口味都是我自己選。我選了椰奶混合熱情果,熱情果椰奶沙冰甜度剛好,入口醇香,等食物物送上桌時邊喝邊聊天,十分消暑。

2020-09-14 87 瀏覽
難得最近疫情減少,終於等到戲院開番睇戲前先食野,相信今年內都好難再出國只好去食泰國野止止癮食物種類算多,小食,前菜,撈粉,湯麵等等先來份火山排骨雖然叫左細份,但份量都夠2-3個人食排骨肉好嫰,好好咬口醬汁帶酸辣,食起黎唔會油膩冬蔭功好足料而且很濃味,微辣非常開胃大蝦炒金邊粉每次都會叫金邊粉,炒得乾身,香氣十足大蝦爽口彈牙,絕對值得一試九層塔青檸梳打係好清新感覺,而且好解渴環境味道也不錯,難怪每次經開都有不少人
難得最近疫情減少,終於等到戲院開番
睇戲前先食野,相信今年內都好難再出國
只好去食泰國野止止癮

食物種類算多,小食,前菜,撈粉,湯麵等等

先來份火山排骨
雖然叫左細份,但份量都夠2-3個人食
排骨肉好嫰,好好咬口
醬汁帶酸辣,食起黎唔會油膩

冬蔭功
好足料而且很濃味,微辣
非常開胃

大蝦炒金邊粉
每次都會叫金邊粉,炒得乾身,香氣十足
大蝦爽口彈牙,絕對值得一試

九層塔青檸梳打
係好清新感覺,而且好解渴

環境味道也不錯,難怪每次經開都有不少人

2020-09-14 66 瀏覽
旺角朗豪坊內都有不少食肆,呢間新開咗幾個月,主打泰越菜餐廳環豐都好寬闊又舒適,夠乾淨維生大熱天時先叫咗杯椰林飄香沙冰消消暑,椰香味好重,夠哂冰涼解口渴主角一定必叫呢到嘅火山排骨,份量都幾大,排骨咬落去啖啖肉又嫩滑,仲有彈牙嘅筋位而個汁鹹香味好出,仲有酸酸甜甜嘅味道好開胃,慢慢會有陣輕微辣度滲出,還有大量最愛嘅芫荽香蔥泰式蛋咖喱炒皇帝虎蝦,個汁充滿咖喱香但又唔係辣偏向香甜而大蝦好爽口彈牙,啲汁入面仲有蛋香味,又有好多蔬菜配料,用嚟點包或撈飯食一流啊

旺角朗豪坊內都有不少食肆,呢間新開咗幾個月,主打泰越菜
餐廳環豐都好寬闊又舒適,夠乾淨維生

泰式蛋咖喱炒皇帝虎蝦,個汁充滿咖喱香但又唔係辣偏向香甜

2020-09-08
劇院重開,即刻去睇返套電影先。見到開正UA隔離既泰國菜餐牌系我去泰國火車夜市想食又食吾到既火山排骨,即刻沖入去食。【火山排骨】$98(小)每人一個主食再加呢個,飽到傻。成個老火湯d豬骨甘,開頭以為會熬到有d老,點知肉質燜到好腍,好易撕開又啖啖肉,酸酸辣辣既汁好開胃,夏天食好岩。【紅咖哩牛肋片湯河】$88未系其他地方見過呢款湯河,睇到個名感覺一定系好重口味好岩我。大碗到可以兩個女仔食都勁飽,湯頭真系好濃郁,帶淡淡既椰奶味,忍吾住飲哂,可惜系完全吾覺辣。【泰式大蝦炒金邊粉】$108大蝦冇乜味道,不過粉先系重點,色香味具全,條條分明入味,有辣粉青檸伴碟,辣吾辣任君選擇。【椰林飄香】$42甘熱既天氣飲返杯邊心涼既shake,椰汁冰沙中仲加入左菠蘿。

【火山排骨】$98(小)

【紅咖哩牛肋片湯河】$88

【泰式大蝦炒金邊粉】$108

【椰林飄香】$42
2020-09-13 99 瀏覽
呢度始終都係方便就腳,同埋有一啲特色嘅食物,裝修更加舒服,三四知己一齊食或者一大班人都可以。始終東南亞菜從來都係我比較鍾意!每次我最鍾意就係一定會嗌馬拉盞炒通菜!佢嘅馬拉盞係有好大粒蝦乾㗎而且唔辣好香口!另外亦都係最喜愛嘅一定會係米紙卷,今次就揀咗大蝦米紙卷。米紙卷做得好清新,亦都有薄荷葉、羅勒葉、酸木瓜,令到你好開胃!今日試咗牛油雞翼好香脆!不過如果牛油味更加重就會好啲!我一個人可以食晒三樣嘢🤣原本想試吓佢嘅洛神花黑糖薑茶,但係因為太飽,所以放棄咗!

始終東南亞菜從來都係我比較鍾意!

今日試咗牛油雞翼好香脆!不過如果牛油味更加重就會好啲!

馬拉盞炒通菜

馬拉盞炒通菜
2020-09-08 65 瀏覽
今晚在旺角吃飯,和T先生許久沒外出吃飯了,今晚是我們幾個月來的第一次。餐廳位於朗豪坊,面積不算很大,但座位之間有一段距離,令客人十分放心。翻開餐牌,有泰式小吃、泰式炒飯和甜品等。⭐️火山排骨$98前所未見的排骨堆積如山,底下是泰式酸湯,泡浸著排骨,入口不會乾。這盤排骨小份也適合多人享用,醬汁酸酸辣辣的,我最喜歡貼近骨頭附近的肉,帶有角質的肉,又嫩又香,很開胃。⭐️冬陰功$68湯頭濃稠,入口也有椰香,味道偏辣一些,還有兩隻蝦,味道爽脆。⭐️泰式臘腸蟹肉炒飯$118炒飯上面有小撮蟹肉,還有露荀、臘腸等配料,入口味道比較淡,可以加上辣椒醬料,注意要先嚐嚐味道,要不然會太辣。⭐️菠蘿汁$28⭐️蘋果汁$28

翻開餐牌,有泰式小吃、泰式炒飯和甜品等。

⭐️火山排骨$98

⭐️冬陰功$68

⭐️泰式臘腸蟹肉炒飯$118

⭐️菠蘿汁$28

⭐️蘋果汁$28

2020-09-08 1403 瀏覽
星期五晚上約了朋友到位於旺角朗豪坊8樓的Bamboo Thai吃晚餐, 預先在openrice訂位非常方便。 我們大約七點鐘到達, 一坐低 看見餐牌的火山排骨已經很吸引, 兩個點了一份細的火山排骨$98, 還有炸蝦餅$72、海鮮湯麵$98、 夢想芭堤雅$48、 熱帶風情$42。火山排骨~ 上年在泰國火車夜市食過的火山排骨, 因為今年疫情關係沒有得去旅行, 所以唯有在香港吃。火山排骨用的是豬肋排,排骨帶咸香味兒, 肉質軟腍, 浸在肉湯裏, 原汁原味,味道比起火車夜市還好吃呢!炸蝦餅~ 一碟有四件, 炸得鬆化, 配上泰式醬,甜甜酸酸的特別惹味。海鮮湯麵~ 湯底紅紅的帶微辣, 海鮮不算多, 味道還可以。夢想芭堤雅~ 紫色的特飲賣相漂亮, 入口味道不太甜, 清新帶點酒香。熱帶風情~ 用芒果和菠蘿做出來的沙冰, 有芒果的甜味和菠蘿的果香, 夏天之選。第一次到Bamboo Thai, 整體感覺幾好, 餐廳乾淨整潔, 食物質素唔錯, 最喜歡火山排骨, 暫時去不到泰國就在香港食住先。

火山排骨$98,炸蝦餅$72、海鮮湯麵$98、 夢想芭堤雅$48、 熱帶風情$42

炸蝦餅

海鮮湯麵~ 湯底紅紅的帶微辣, 海鮮不算多, 味道還可以。
海鮮湯麵

夢想芭堤雅

2020-09-04
炸蝦餅
夢想芭堤雅
熱帶風情
  • 火山排骨$98,炸蝦餅$72、海鮮湯麵$98、夢想芭堤雅$48、熱帶風情$42
2020-09-06 905 瀏覽
見疫情稍為減退即刻要去旺角行街shopping,一出街人山人海,咁耐冇去戲院梗係睇返場戲先啦!Bamboo Thai 就喺戲院出入口,經過望到佢個Menu,就被巨型火山排骨贏了眼球!也算是新派泰菜館,環境裝修企理乾淨,最緊要空間感足夠一於坐低試吓。火山排骨 $98 我哋兩個人食一份細嘅就夠啦!味道酸辣很清新,香草味濃郁,充滿泰國風情,賣相形狀似火山,排骨 炆得非常入味,肉質軟腍,骨肉分離容易食,很好的推介!熱帶風情排骨食落都有啲辣,天氣又咁熱一於叫番杯夏威夷feel飲品先,mango hug 名副其實嘅擁抱芒果,芒果味道甜而且濃郁,淡淡香芒口感。香茅牛肉撈檬這裏的香茅牛肉值得一讚!醬汁很美味,牛肉入口柔軟,牛味濃郁,撈檬汁酸甜度適中,跟配菜和香蒜、辣椒粉撈在一起,吃得份外滋味。香茅雞肉炒飯澱粉質女孩一定要食飯,香茅香味突出,雞肉嫩滑有口感,炒飯粒粒飽滿,分量足夠二人食飽飽。楊枝甘露食到最後當然想試吓個精美甜品啦!冰凍的椰子雪葩,配上芒果、西米味道當然很搭配,最緊要芒果夠甜。白朱古力泡泡好似fusion的感覺,蜂巢脆糖增加口感。

火山排骨 $98

香茅牛肉撈檬

香茅雞肉炒飯

• 火山排骨
2020-09-04 201 瀏覽
不能出國就來泰國餐廳解鄉愁餐廳推薦泰國大熱的火山排骨即使是小份份量依然很誇張連骨頭的筋肉口感扎實軟嫩酸辣醬汁充滿香料味濃而不膩把泰國當地的味道百份百移植牛油雞翼散發濃厚牛油香氣外皮極之鬆脆雞肉油份恰到好處青胡椒紅蔥牛柳粒味道清新香料帶來風味中和牛柳粒的油膩感肉質柔嫩伴以三色椒和紅蔥適合下飯黃金蝦餅爽口彈牙沾上醬汁很開胃泰式奶茶是經典的橙紅色加入大量冰粒茶味濃郁炎炎夏日最好就來一個椰子還是天然的味道最解暑
不能出國就來泰國餐廳解鄉愁
2020-09-02
青胡椒紅蔥牛柳粒
泰式奶茶
2020-08-27 125 瀏覽
疫情期間都唔使定位了,直接過去都有空位,不過中午有lunch set,好抵哈哈哈以下餐食全部都系lunch一人分量,可供參考今日主角# 火山排骨(輕量)$118,一共五塊排骨,長線椒放太少,味道太淡了,有d似蒸排骨有小小失望...#泰式咖喱虎蝦$158,黃咖喱味道好正,非常適合撈飯哈哈,不過虎蝦肉質有d老,可能d蝦唔新鮮或者煮太老了#冬蔭公(一人份)$58,用料十足,味道正,酸酸辣辣帶d香味,推薦#黃金蝦餅$68,鐘意炸嘢嘅朋友一定唔可以錯過,蝦肉扎實,外皮酥脆!推薦#冬蔭雞翼$30,好彩唔貴,第一次見到冬蔭味道嘅雞翼,仲以為系驚喜,原來除咗皮脆之外,同普通雞翼無分別,唔推薦踩雷喇

以下餐食全部都系lunch一人分量,可供參考
有小小失望...
火山排骨一人份

泰式咖喱虎蝦

冬蔭公一人份

冬蔭雞翼
2020-07-27
泰式咖喱虎蝦
冬蔭公一人份
2020-08-26 766 瀏覽
朗豪坊一詞,路人皆知。商場位置優越,位於㕵角站的C出口,人流絡繹不絕。雖然如此,商場的裝潢並沒有採用一貫大型商場的光亮潔白的單調設計,反而帶有Rock復古味,走別樹一格的路線,十分iconic。(Bamboo Thai)位於8樓戲院旁邊,門外放有小盆栽,帶有泰國田園韻味。黃金蝦餅$72,蝦餅肉質似蝦膠,頗為彈牙卻腍滑,吃得出並沒有加入生粉栗粉等因而影響口感,油量亦控制得宜,配合自家製醬汁,相當惹味。火山排骨$188/大(約三至四人份量)鎮店之寶,湯底由幾種味道集合而成,青椒粒:辣;蔥粒:香;湯頭:鹹鮮。食的時候不能太斯文,醬汁很容易噴灑,頗為狼狽。而且需要注意衛生,記得帶上手套。泰式大蝦炒金邊粉$108,基本配置齊備,花生碎丶乾辣椒碎丶芽菜丶青檸。金邊粉非常乾爽冇水份,金邊粉帶有濃厚醬油炭香。越式生牛肉湯河$88,通常採用鮮牛骨熬製的湯底顏色會較醇黑,有大量似沙粒的牛骨碎沉底,用湯匙輕輕攪動一番,即可見其狀,力證用料上乘落重本。此店採用港人喜愛之一的美國牛小排,肉紋結實,半熟狀態上碟,不會給予(黐實)感覺,反而更有咬口,有牛味。原個椰青,選擇年青椰子更可大口大口地刮開椰肉食,相當腍滑,

火山排骨$188/大(約三至四人份量)

原個椰青,選擇年青椰子更可大口大口地刮開椰肉食,相當腍滑,椰香可口。