2022-04-29 50 瀏覽
🥚松露野菌蛋包飯 $102: 店員會即場𠝹開半流心蛋,蛋汁好澎拜而且好嫩滑😋 松露片撒發淡淡香氣 配野菌好夾😍 份量幾多,女仔未必食得曬😌.🍗烤雞卡邦尼年糕 $92: 卡邦尼年糕好creamy,有好多菇😋 年糕係長型幼身,口感Q彈🥰 烤雞皮脆肉嫩😚 .🥗韓式豬手沙律: 韓式豬手好入味,比一般少肥膩,有豐富嘅骨膠原,配沙律平衡番😇 .🍗芝士有骨炸雞 $118: 炸雞即叫即炸 外脆內嫩,芝士粉鹹鹹甜甜 味道幾濃,芝士控必叫🧀 仲有蜜糖年糕同薯條🤩.🍫烤朱古力棉花糖 $78: 細個好鍾意食棉花糖,焗完係口中融化😝加埋溶咗嘅朱古力夠曬邪惡😎 仲有消化餅解膩 增添口感🤪.🍵濟州鮮奶綠茶 $42: 濟州綠茶香濃帶回甘,飲完好清新😚.🍫溶化朱古力 $42: 依杯朱古力夠濃,凍飲冇咁膩😊
🥚松露野菌蛋包飯 $102

🍗烤雞卡邦尼年糕 $92

🥗韓式豬手沙律

🍗芝士有骨炸雞 $118

🍫烤朱古力棉花糖 $78

🍵濟州鮮奶綠茶 $42
: 濟州綠茶香濃帶回甘,飲完好清新😚
🍫溶化朱古力 $42
: 依杯朱古力夠濃,凍飲冇咁膩😊
2022-04-27 67 瀏覽
Ban Chan&Cook(銅鑼灣)📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場9樓922-923號舖喺時代廣場瘋狂購物完一輪🔥搵咗間韓式Cafe坐低好好唞一唞裝修得精緻 食物都好啱食烤牛肉蛋包飯🍳喺香港冇咩地方有好味嘅蛋包飯呢度幾推薦 侍應拎過嚟俾我哋影埋相會幫我地切開 等我哋好好影相📸️啲蛋汁好滑 牛肉好入味 拼埋一齊食好好青口海鮮炒年糕🫕第一次食到波波狀嘅年糕而且海鮮都幾多 有青口 大蝦 帶子泡菜芝士紫菜包飯🍣係非一般嘅紫菜包飯上面放上大量嘅芝士 燒溶之後仲可以拉絲飯入面加入左泡菜 辣辣地幾好食🌶柑橘有骨炸雞🍗見到台台都有點韓式炸雞果然冇叫錯份量好大啲炸雞炸得啱啱好 咬開仲有肉汁鍾意甜嘅可以叫呢一款韓式雜莓牛角包窩夫🧇呢個窩夫幾特別 唔同出面街食嗰啲係用牛角包酥皮整成加埋糖漿同雜莓 IGable又好食😋濟州鮮奶綠茶🍵飲品都唔錯 有得揀熱同凍綠茶味好高級 飲得出用綠茶粉沖溶化朱古力🍫朱古力上面仲有大量嘅cream感覺十分之幸福
Ban Chan&Cook(銅鑼灣)

📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場9樓922-923號舖

綠茶味好高級 飲得出用綠茶粉沖

溶化朱古力🍫
朱古力上面仲有大量嘅cream
感覺十分之幸福

銅鑼灣shopping完之後,直接Times Square搵食😂😂松露野菌蛋包飯睇個名好似好高級咁所以就叫咗呢一個😂😂果然都冇令人失望,好多松露野菌😳,切開個蛋一刻,真係好治癒🥰 蛋醬亦都好足夠食曬成個飯👍🏻👍🏻烤雞卡邦尼年糕個醬好creamy,好濃郁芝士味😍鍾意芝士的朋友,絕對唔可以錯過💯,年糕都好Q彈海鮮煎蔥餅估唔到佢個海鮮煎餅餡料都幾多,好多魷魚粒同埋蜆肉甜辣無骨炸雞炸雞好明顯係即炸的,因為好脆同好熱🤣 個醬都唔會搞到炸雞淋曬,仲好多汁,處理得唔錯👍🏻👍🏻烤朱古力棉花糖 打卡甜品唔少得😂雖然烤棉花糖上面鋪滿朱古力醬同朱古力碎,但係下面亦都有消化餅碎同埋再加兩塊消化餅,一齊食都唔會太甜,是幸福感😍😍濟州鮮奶綠茶好濃郁奶味🥰 綠茶都唔會好苦澀士多啤梨紅桑子梳打好有夏天感覺🥰 唔會好酸,打卡之餘都好好飲반찬앤쿡 Banchan and Cook (時代廣場)地址: 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場9樓922-923號舖

松露野菌蛋包飯
睇個名好似好高級咁所以就叫咗呢一個😂😂

烤雞卡邦尼年糕

海鮮煎蔥餅
估唔到佢個海鮮煎餅餡料都幾多,好多魷魚粒同埋蜆肉

甜辣無骨炸雞
炸雞好明顯係即炸的,因為好脆同好熱🤣
個醬都唔會搞到炸雞淋曬,仲好多汁,處理得唔錯👍🏻👍🏻

烤朱古力棉花糖
打卡甜品唔少得😂

濟州鮮奶綠茶
好濃郁奶味🥰 綠茶都唔會好苦澀

士多啤梨紅桑子梳打
好有夏天感覺🥰 唔會好酸,打卡之餘都好好飲

반찬앤쿡 Banchan and Cook (時代廣場)

地址: 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場9樓922-923號舖
2022-04-25 36 瀏覽
松露野菌蛋包飯蛋包飯上菜時已經見到佢浪下浪下咁,一切開,蛋皮入面啲蛋漿好似熔岩咁流出嚟,蛋香十足,同野菌汁好夾。烤雞卡邦尼年糕韓式西式fusion 幾特別,年糕吸滿醬汁,烤雞皮煎得脆卜卜。韓式豬手沙律好多件厚切豬手,啖啖肉好正,配埋沙律菜一齊食,可以減少油膩感。芝士有骨炸雞火喉炸得啱啱好,雞肉保持嫩滑有肉汁,最鐘意食炸雞,有芝士粉同糖粉,甜甜地忍唔住食完一舊又一舊。烤朱古力棉花糖軟綿綿的棉花糖同朱古力醬係絕配,趁熱吃還會有拉絲的效果,下面有消化餅碎。濟州鮮奶綠茶綠茶好濃厚,十分好濃郁。溶化朱古力鋪滿朱古力碎,香濃幼滑值得一試。반찬앤쿡 Banchan and Cook 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場9樓922-923號舖
松露野菌蛋包飯

烤雞卡邦尼年糕

韓式豬手沙律

芝士有骨炸雞

烤朱古力棉花糖

濟州鮮奶綠茶
綠茶好濃厚,十分好濃郁。

溶化朱古力
鋪滿朱古力碎,香濃幼滑值得一試。

반찬앤쿡 Banchan and Cook
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場9樓922-923號舖

2022-04-25 49 瀏覽
話說放寬晚市堂食,當然要食餐好啦,搵到呢間位於銅鑼灣主打韓國菜嘅餐廳餐牌好多唔同種類選擇,一於樣樣叫啲食盡去▶️韓式豬手沙律 - 份量豐富嘅豬手,豬皮爽口彈牙,而豬肉鮮嫩,淋上開胃醬汁,做開胃前菜適合不過▶️松露野菌蛋包飯 - 豐滿嘅雞蛋包著飯,伴以一大堆松露同野菌,用刀從蛋包飯中間切開,雞蛋會由中間到左右滑下來,集視覺同味覺於一身!▶️烤雞卡邦尼年糕 - 醬汁夠creamy,芝士味道濃郁,年糕食落彈牙亦掛汁,非常好味▶️芝士有骨炸雞 - 用上韓式芝士粉同柑橘蜜調味,鹹中帶甜,非常惹味,而炸雞雖然有骨,但依然啖啖肉▶️烤朱古力棉花糖 - 用消化餅碎做餅底,再將棉花糖一併烤焗,最後淋上朱古力漿,味道稍稍偏甜,但作為餐後甜品是OK 的▶️濟州綠茶鮮奶/溶化朱古力 - 綠茶鮮奶飲落好清新,有助消滯。而溶化朱古力就係凍朱古力面上鋪上忌廉,好飲之餘亦好適合打卡總結:食物質素好好,性價比高,有機會都會再翻兜!

餐牌好多唔同種類選擇,一於樣樣叫啲食盡去

總結:食物質素好好,性價比高,有機會都會再翻兜!

• 韓式豬手沙律
  • 芝士有骨炸雞
Ban Chan&Cook餐廳位於Times Square9樓,裝修富空間感,座位開揚環境十分舒適💕.🌀烤牛肉蛋包飯 $118輕輕𠝹開脹卜卜嘅奄列,流心嘅炒滑蛋就變成蛋包飯喇🍳蛋包飯係炒飯底,除咗牛肉粒,有翠玉瓜、蘿蔔等配料,令炒飯更香口👍🏻烤牛肉份量頗多,煮得夠入味,甜甜地嘅醬汁配蛋包飯非常滋味😋.🌀青口海鮮炒年糕 $128炒年糕配料有青口、大蝦同帶子,年糕細細粒煙煙韌韌,醬汁帶點海鮮&蕃茄嘅鮮味,味道唔錯.🌀泡菜芝士紫菜包飯 $78韓國菜又點少得飯卷,鋪上金黃色嘅芝士,令飯卷賣相更討好,驚喜地方在於裡面嘅係泡菜飯,食落帶點辣,味道豐富.🌀柑橘炸雞(半份) $138半份的份量都頗多,炸雞外脆內嫩,外層淋上柑橘醬,味道甜絲絲咁,一咸一甜嘅配搭非常特別😋伴碟有薯條同年糕,配上柑橘醬份外滋味🥰.🌀韓式雜莓牛角包窩夫$92韓式人氣小食,牛角包🥐crossover窩夫🧇口感酥脆煙韌,有牛角包的酥香,亦有窩夫的香脆,配上綿密幼滑嘅忌廉,完美🙌🏽伴碟嘅藍莓、草莓同紅桑子份量都唔少,呢個甜品令人一試愛上🥰.🌀濟州綠茶鮮奶 $42🌀溶化朱古力 $42濟州綠茶充滿濃郁綠茶香🍵杯面灑有綠茶粉,味道亦不會有
Ban Chan&Cook

🌀烤牛肉蛋包飯 $118

輕輕𠝹開脹卜卜嘅奄列,流心嘅炒滑蛋就變成蛋包飯喇🍳

🌀青口海鮮炒年糕 $128

🌀泡菜芝士紫菜包飯 $78

🌀柑橘炸雞(半份) $138

伴碟有薯條同年糕,配上柑橘醬份外滋味🥰
🌀韓式雜莓牛角包窩夫$92

伴碟嘅藍莓、草莓同紅桑子份量都唔少,呢個甜品令人一試愛上🥰

🌀濟州綠茶鮮奶 $42
🌀溶化朱古力 $42

濟州綠茶充滿濃郁綠茶香🍵杯面灑有綠茶粉,味道亦不會有甘苦,感覺清新👍🏻
超香濃嘅熱朱古力🍫除咗朱古力粉,仲加咗朱古力醬,口感濃郁,甜度剛剛好,仲有一層薄薄嘅cream,口感更幼滑

2022-04-23 53 瀏覽
晚市恢復返,就去左銅鑼灣 Banchan & Cook食韓式餐,食好多元化,有炸雞、蛋包飯、炒年糕,仲有煎蔥餅同甜品😍 松露野菌蛋包飯🍛流心蛋包飯,加上清香黑松露,份外滋味 青口海鮮炒年糕🦪🍡大蝦加青口配年糕好新穎,而醬汁係好濃香嘅大蝦汁餚製,好好味又鮮味 海鮮煎蔥餅🫓好香脆嘅煎蔥餅,入面有好多蔥,亦有好香魷魚粒 甜辣無骨炸雞🐥炸雞無得輸,脆香外皮又肉質嫩滑,甜辣汁及瓜子好吸引,入面仲有點年糕 烤朱古力棉花糖 🍪飯後甜品,有烤焗後棉花糖,上面舖滿朱古力碎及配有餅乾 濟州鮮奶綠茶🍸綠茶鮮奶係濟州特色飲品,好香濃綠茶味又好滑士多啤梨紅桑子梳打🍹梳打配合士多啤梨及紅桑子好解渴,又甜美

松露野菌蛋包飯🍛
流心蛋包飯,加上清香黑松露,份外滋味

青口海鮮炒年糕🦪🍡

海鮮煎蔥餅🫓
好香脆嘅煎蔥餅,入面有好多蔥,亦有好香魷魚粒

甜辣無骨炸雞🐥

烤朱古力棉花糖 🍪
飯後甜品,有烤焗後棉花糖,上面舖滿朱古力碎及配有餅乾

濟州鮮奶綠茶🍸
綠茶鮮奶係濟州特色飲品,好香濃綠茶味又好滑

士多啤梨紅桑子梳打🍹
梳打配合士多啤梨及紅桑子好解渴,又甜美

2022-04-11 55 瀏覽
近排疫情緩和咗梗係要食好啲!烤牛肉蛋包飯店員會為客人即時切開蛋包飯!啱晒打卡!烤牛肉配上洋蔥甜甜地,而且份量好大!青口海鮮炒年糕除咗有四五隻青口之外仲有香煎大蝦同埋香煎帶子!醬汁有啲似龍蝦汁!年糕索晒啲醬汁煙煙銀銀share 嚟食就啱啱好!芝士泡菜紙包飯啲芝士係拉絲㗎!又係最啱打卡同埋最啱芝士控!泡菜配上芝士真係最夾!韓式炸雞半份(有骨)朋友話覺得有骨嗰啲炸雞好似正宗韓國風味,所以今次就叫咗有骨!餐廳會提供手套俾我哋所以食起嚟都好方便!配上好醒胃嘅香橙醬,香口得來又唔熱氣,最開心係啲雞件super juicy😛韓式雜莓牛角包窩夫牛角包窩夫外脆內軟,餐廳加咗玉桂粉,配合埋淡忌廉食好正!濟州綠茶鮮奶成杯野唔係好甜,奶味比較重溶化朱古力好邪惡!朱古力好creamy !!
近排疫情緩和咗梗係要食好啲!

烤牛肉蛋包飯

店員會為客人即時切開蛋包飯!
啱晒打卡!烤牛肉配上洋蔥甜甜地,而且份量好大!

青口海鮮炒年糕

芝士泡菜紙包飯

啲芝士係拉絲㗎!
又係最啱打卡同埋最啱芝士控!泡菜配上芝士真係最夾!

韓式炸雞半份(有骨)

韓式雜莓牛角包窩夫

牛角包窩夫外脆內軟,餐廳加咗玉桂粉,配合埋淡忌廉食好正!

濟州綠茶鮮奶

成杯野唔係好甜,奶味比較重

溶化朱古力

好邪惡!朱古力好creamy !!
  • 溶化朱古力
  • 烤牛肉蛋包飯
  • 韓式雜莓牛角包窩夫
情侶約會既好去處,環境舒服好清幽,店員亦好有禮貌同細心Meun都勁有心思,迎合返虎年,有隻老虎仔係右上角,封面就好有春日風,勁小清新,圖文同實物一模一樣,樣樣野食實物都係勁靚(店員一出野食就即刻望,再驚嘆呢個都好靚呀,早知要呢個啦),勁好打卡烤牛肉蛋包飯 $118店員會比你影左相,你ok再叫店員幫手切開,非常飽滿既蛋包經過把刀既解剖,濃郁既蛋漿由中間到左右咁慢慢滑落,我既口水都就快由嘴角滑落,蛋香味濃,食落好幼滑很嫩,質地整得岩岩好,夠企身又唔會過杰或稀,牛肉醬汁甜甜地,同牛肉好夾蜂蜜無骨炸雞 $128/半份真心!係食過咁多間蜂蜜炸雞既number 1, 完全係蜂蜜炸雞既天花板,雞皮炸得勁香脆,咬落仲散登淡淡既蜜糖清香,唔係死甜死甜咁,肉質勁柔嫩又有肉汁,連配菜薯條同年糕都好出色,薯條就算沾滿醬汁放耐左都仲都好脆身,年糕夠煙韌入味,食哂成碟都唔會覺得滯,反而期待下次再食青口海鮮炒年糕 $128有帶子,青口,仲有好大隻海蝦,都好新鮮醬汁夠鮮味,年糕形狀好特別,好似個縮細版既小啞鈴,好可愛入味,夠煙韌有咬口韓式豬手沙律 $112沙律菜好新鮮,配上醋同沙律醬開胃一流,豬手肥瘦相間,每一塊都充
情侶約會既好去處,環境舒服好清幽,店員亦好有禮貌同細心

烤牛肉蛋包飯 $118
店員會比你影左相,你ok再叫店員幫手切開,

蜂蜜無骨炸雞 $128/半份
真心!係食過咁多間蜂蜜炸雞既number 1,

青口海鮮炒年糕 $128
有帶子,青口,仲有好大隻海蝦,都好新鮮

韓式豬手沙律 $112
沙律菜好新鮮,配上醋同沙律醬開胃一流,
豬手肥瘦相間,每一塊都充滿濃濃既骨膠原,係女人既恩物,肉質Q彈軟嫩,夠入味

韓式雜莓牛角包窩夫 $92
食到尾聲就可以叫職員上埋,熱辣辣上枱,未食其物已聞其香,楓糖味好香,咬落表皮好似牛角包既酥皮口感,食得出有一層一層咁,好有層次,個心仲有啲類似麻糬既質感,外脆內軟,明明食到好飽,但遇到好味既甜品就即刻出現左另一個胃,草莓加藍莓配埋咁有層次既窩夫真係錦上添花,好好食

濟州鮮奶綠茶 $42
綠茶茶香夠濃,表層有厚厚既鮮奶,攪勻後再飲成個茶底都變得好醇,好好飲

士多啤梨紅桑子梳打 $42
酸酸甜甜夠解膩,個底仲會飲到紅桑子既核粒,真材實料既感覺

🍳泡菜燉五花肉蛋包飯💰$105🐔蜜糖炸雞配薯條年糕(無骨半份)💰$118🍖韓式豬手沙律💰$112🍝韓式卡邦尼意粉💰$88🍑蜜桃乳酪🍹無花果梳打💰 $42⚡️二訪🍳 Banchan and Cook ,主打韓式料理嘅佢地今次係飲品方面換咗menu,係當造嘅蜜桃🍑!所以即刻叫咗杯清新又少許少女心嘅蜜桃乳酪飲品,解膩之餘又解渴~🤣⚡️嗌咗四樣野食最深印象係🐔蜜糖炸雞,每一塊都好juicy同脆口,配上蜜糖醬食落好夾🥰而🍖韓式豬手沙律每一塊都好厚身,🍝韓式卡邦尼意粉就不過不失⚡️ 最後🍳泡菜燉五花肉蛋包飯頗為有驚喜,因為佢有4-5片大泡菜🥬包裹住燉五花肉,酸甜合宜所以食落好開胃,蛋包飯份量又多,其實一份2個細食女仔share可能都啱啱好👭
🍳泡菜燉五花肉蛋包飯
💰$105
🐔蜜糖炸雞配薯條年糕(無骨半份)
💰$118
🍹無花果梳打
💰 $42
韓式豬手沙律

蜜桃乳酪

蜜糖炸雞配薯條年糕(無骨半份)
韓式卡邦尼意粉

無花果梳打
10 分鐘 (堂食)
蜜桃乳酪
蜜糖炸雞配薯條年糕(無骨半份)
2022-03-13 92 瀏覽
約了朋友逛街,其實也沒有什麼特別的東西想買,只是隨便逛逛,商場人流少⋯⋯大家都心情麻麻。坐下吃些東西。我們都冇飯癮😁來這間韓西fusion餐廳,打開餐牌,見到蛋包飯,也沒有心動;最吸睛的是——炸雞😋😋😋唉,又想起去韓國旅行時,我們隔天便要吃一次炸雞+啤酒,還要凌晨去吃才覺得有風味⋯⋯~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍗蜜糖炸雞(無骨)半隻 $128 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️可以選有🦴或無🦴;也可點雙併的。我們喜歡啖啖肉,所以選無🦴。至於味道,其實甜辣都很美味,不過我們這次都不想吃辣,所以只點一種味道。喜歡炸雞伴有年糕,而且是圓柱形的,特別煙韌,超正!雞炸得甘香,雞肉不乾,而且juicy,伴蜜糖汁,好好好味!年糕煙韌,配汁同吃,真的很味美!🥘芝士泡菜紫菜包飯 $98⭐️⭐️⭐️朋友很想試,就點來一試。賣相漂亮,味道沒有很驚豔(我一早料到😁😁),價錢偏貴。我只吃了兩件,其餘的由朋友包辦。🍹無花果梳打 $42⭐️⭐️微甜,味道一般。總結:炸雞超好味!甜辣比蜜糖好吃(之前吃過甜辣,回味無窮!),但不想吃辣,蜜糖味也是個好選擇。
大家都心情麻麻。

坐下吃些東西。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🍗蜜糖炸雞(無骨)半隻 $128
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

蜜糖炸雞(無骨)

年糕煙韌,配汁同吃,真的很味美!

🥘芝士泡菜紫菜包飯 $98
⭐️⭐️⭐️
芝士泡菜紫菜包飯

芝士泡菜紫菜包飯

🍹無花果梳打 $42
⭐️⭐️
微甜,味道一般。

2022-03-09 93 瀏覽
疫情下沒有晚市,午餐也不能虧待了自己。一直看到Banchan and Cook的蛋包飯非常誘人,這次一試果然沒讓人失望!愛吃肉的我毫不猶豫的點了牛肋骨蛋包飯。主角當然那個蛋包果真跟圖片一樣,不用入口便知它又滑又嫩,完美的外型真叫人不捨得下手。挖上一大口,再沾上甜甜的醬汁,金黃的蛋液配上熱飯,真是太幸福了!平常不會把飯吃光的我,也忍不住一口接一口全部吃完。而且牛肋肉給得非常大方,燉得骨肉分離,又軟又入味,旁邊還有幾塊我最愛的筋膜位置,軟Q帶點肥油,再配一口飯,真的太美味了了!缺點是旁邊白蘿蔔跟紅蘿蔔基本上是裝飾用,完全沒味道,還後悔咬了他一口。不知道什麼時候開始,每次吃韓國菜也要點上一份炸雞。一份炸雞可以要兩種不同口味,我們就選了初雪芝士和醬油蒜頭炸雞。一般我都會選帶骨的,炸香的骨頭可好吃了! 不過這次同行的朋友卻不懂骨頭的美好,只覺得麻煩,那也就點無骨的吧!新鮮炸起來的雞兩種口味都不錯。初雪其實是糖霜,加上芝士所以是甜甜咸咸的,外脆內嫩。而沾滿醬油的也很不錯,口味也是偏甜的。除了炸雞,裡面還有炸薯條和炸年糕,想必是為了堆起來好看些吧。我淺嘗了一根年糕,不過不失,薯條就不太好吃了,是冷掉
疫情下沒有晚市,午餐也不能虧待了自己。

愛吃肉的我毫不猶豫的點了牛肋骨蛋包飯。
平常不會把飯吃光的我,也忍不住一口接一口全部吃完。

不知道什麼時候開始,每次吃韓國菜也要點上一份炸雞

新鮮炸起來的雞兩種口味都不錯。
除了炸雞,裡面還有炸薯條和炸年糕,想必是為了堆起來好看些吧。我淺嘗了一根年糕,不過不失,薯條就不太好吃了,是冷掉的,也不脆,不要浪費熱量還是留給別人解決吧~

比起炸雞,我還是更喜歡蛋包飯。
這次來是跟朋友分享著吃,下次來我一定要自己獨享一份!
  • 牛肋骨蛋包飯
2022-03-07 2380 瀏覽
同朋友逛完赤柱聖誕市集後,就來了銅鑼灣食個early dinner。平時食蛋包飯多在日式食店,今次朋友就帶我來到一家韓食店食蛋包飯!店內裝潢比較貼近cafe風格,餐牌設計可愛,充滿粉系少女風既然是韓食店,除了蛋包飯外,也點了一份泡菜豬肉煎餅及蜜糖炸雞 (無骨半份)。泡菜豬肉煎餅,一碟3件,每件的size都算大件。煎餅煎得夠香口,辣度足,泡菜味不會太酸,幾惹味~~~飄雪聖誕蟹肉蛋包飯,一見名字就知道是聖誕限定款式。賣相OK,可以見到淡黃嫩滑的炒蛋,被濃厚的忌廉醬所包圍,伴以蟹肉及蟹籽,多增添一點顏色。內裡不是白飯,而是炒飯,配料充足之餘,味道恰好。蟹肉並沒有特別鮮味,而且忌廉醬的味道太濃,令人有點膩滯,幸好是與朋友share來吃!另一位朋友點的是明太子慢煮雞肉蛋包飯,炒蛋面層澆上滿滿的明太子醬,慢煮雞肉的份量適中,還伴有沙律菜。朋友說,慢煮雞肉的肉質不會太過粗糙。嚐了一點明太子醬蛋包飯,帶微微的辣,惹味之餘又不會太膩。蜜糖炸雞 (無骨半份),外層稍為乾硬,內裡肉質OK,蜜糖醬汁香甜。伴碟有韓式年糕及薯條,配蜜糖芥末醬及明太子醬,薯條質感同樣偏硬身。年糕煙韌,沾上了蜜糖,帶點微甜。飲品方面

泡菜豬肉煎餅
飄雪聖誕蟹肉蛋包飯
明太子慢煮雞肉蛋包飯
蜜糖炸雞 (無骨半份)
聖誕泡泡浴
飲品方面,我同樣選了一杯聖誕限定的「聖誕泡泡浴」,是一杯肉桂鮮奶伯爵茶🍵,面層的泡泡綿密,肉桂味香,鮮奶與伯爵茶的比例協調,幾好飲~~
熱紅豆鮮奶

凍焦糖脆脆鮮奶咖啡

兩位朋友分別叫了熱紅豆鮮奶及凍焦糖脆脆鮮奶咖啡,飲品的賣相都不錯丫~~

蛋包飯的炒蛋及炒飯部份其實做得不錯,只是今次所選的款式,感覺比較膩啊!還是可以再來試試其他款式的~~
2021-12-19
泡菜豬肉煎餅
聖誕泡泡浴
見到佢個金髮中年女徒侍應同個客鬧交,鬧走個客後,keep住鬧個客超過五分鐘,仲用埋粗口,好冇禮貌,我哋坐近門口,就被迫聽佢大聲鬧,想靜靜地食餐飯都唔得。其他侍應態度都唔得。疫情下,間餐廳得二三枱客,啲侍應都要出力趕客,個老闆真係多得佢哋唔少。
之前有朋友試過e間餐廳,今日咁岩去開銅鑼灣行街就帶呀媽去試下~餐廳夠哂闊落,好欣賞佢有兩人專屬卡位,裝飾好文青,隨便影都岩哂打卡❤️燉牛肋骨蛋包飯 $122絕對係招牌菜,碟上樣樣野都令人非常滿意,兩大舊牛肋骨、蘆筍、紅蘿蔔、白蘿蔔全部都好夠淋入味,蛋包飯煮得岩岩好,蛋夠哂嫩滑,裏面係炒飯,有肉粒、蘿蔔粒,味道唔會太濃同本身牛肋骨個醬汁好夾😆燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜 $162黑毛豬燒得好靚,厚切而肉質軟熟,8大塊好岩share ,大醬唔會好辣但都令豬肉夠哂惹味,同埋菜/飯食配搭得好好無骨醬油蒜頭炸雞 $108 (半份)店員推薦醬油蒜頭係受歡迎嘅口味之一,的確味道幾濃郁好岩送飯😂不過醬汁就影響左炸雞嘅脆度,未算淋但仲有少少脆嘅感覺。半份炸雞大概有6舊左右,仲有幾粒年糕,底部係薯條,都幾脆架~滿足哂三個願望😆總結:初時我呀媽話肚餓,另外仲加左碗白飯,但我地完全錯估左個份量🤣🤣所有野都好大份,兩個女仔其實叫兩樣主食已經好夠,我地叫左三樣⋯其實單食蛋包飯我都飽左😂真心覺得佢好抵食,大家如果來記得要考慮自己嘅食量~評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

燉牛肋骨蛋包飯 $122

燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜 $162

無骨醬油蒜頭炸雞 $108 (半份)

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️