荷蘭寶貝班戟配糖煮雜莓 $68呢個pancake就係俾ig上既相吸引咗而叫 黎到發現影出黎真係唔錯🙈 pancake用熱pan上可以keep住啲熱力 影完相先食都仲夠熱😍 而個texture同我想像中有出入 呢個係偏薄身 蛋味好重 不過配料既份量都多 有黑莓、藍莓🫐、紅桑子、士多啤梨🍓同藍莓jam 整體個配搭都唔錯 口感幾豐富 不過不失🤣評分: 8.5/10🌟黑松露具夏媚白蟹肉手工千層麵 $98本身又係好大期望既千層麵實際上冇乜拉絲 有少少失望🥲 但勝在蟹肉份量好多 每一層中間都有 而且千層麵都算有咬口 唯一係比較淡味 加埋黑松露食先好啲 就咁食就有啲單調🥺 不過以呢個價錢黎講就冇咩好挑剔喇 係抵既同埋好飽肚😂評分: 8/10🌟Iced Latte $43呢杯朋友叫既 賣相冇乜特別 味道都好似冇乜特別 正正常常咁(因為唔記得咗問佢 好鬼蠢🥵)評分: 7/10🌟Iced Matcha Latte $23 w/set呢杯睇落一粒粒咁 以為一定好難飲喇 點知飲落又冇話好多茶粉 不過係個味道偏淡 同賣相都一般 係枝飲管上面既金色字最eye catching 其餘都冇乜特別😌評分: 6.5/10
荷蘭寶貝班戟配糖煮雜莓 $68

評分: 7/10🌟

Iced Matcha Latte $23 w/set
評分: 6.5/10🌟
———————————————————————
Bench Cafe (荃灣)
荃灣芙蓉街17號地舖
Matcha Latte & Iced Latte
  • 黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵
2021-07-31 170 瀏覽
這間走日系工業風的Bench Café,地方細細,有著簡約而型格的裝潢,門外及餐廳的褶疊大窗更是文青打卡位。如果等到窗口座位,感覺更chill。今日是晚上來,未能影到好的文青照,相信日光下會影得更好。餐廳是開放式廚房,但不會有太大的油煙味。夜晚餐廳食物選擇不是太多,只有數款意粉,全日早餐,甜品及飲品。點了一客日式拿玻里辣肉腸意粉($78),主要用上蕃茄及茄醬來炒意粉,他們用了扁意粉來炒,幾有咬口。味道酸酸甜甜,頗為開胃。配上三色椒,車里茄,辣肉腸,令味道更加豐富。最後灑上大量芝士粉及配上沙律菜令賣相更精美。黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵($98),貝夏媚白醬又是白汁,跟黑松露,蟹肉及洋蔥混合,夾著餐廳親自手搓的煙un千層麵之中,再配上大量芝士一齊焗,做到拉絲的效果。再放上大量蟹肉絲及黑松露醬在千層面上,邪惡又好味。法式檸檬批($48),酸澀的味道帶著淡淡的甜味,感覺醒神又清新,檸檬餡夠滑身,批底又夠脆,好味。飲品點了杯Chocolate ($40_及Babyccino($34)

2021-07-29
2021-07-31 22 瀏覽
荃灣向來多美食雲集,去開荃灣廣場行街,見附近bench cafe都幾chill,黎同朋友食下晚餐。Cafe雖然選擇唔係話好多,但勝在食物都幾有特色。拿坡里辣肉腸意粉 $78唔太辣但不失惹味感,份量麵剛剛好。黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵 $98芝士拉絲味道濃郁,麵質唔太淋,食到啖啖蟹肉同黑松露既香味。法式檸檬撻 $48幾鐘意佢既酸甜味道,清新又唔膩。雞蛋布甸配酒香糖漬櫻桃 $58好少可甜品賣相咁靚咁精緻,用酒杯感覺唔一樣,布甸軟滑富蛋香,糖漿唔會太甜。

Cafe雖然選擇唔係話好多,但勝在食物都幾有特色。

拿坡里辣肉腸意粉 $78
唔太辣但不失惹味感,份量麵剛剛好。

黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵 $98
芝士拉絲味道濃郁,麵質唔太淋,食到啖啖蟹肉同黑松露既香味。

法式檸檬撻 $48
幾鐘意佢既酸甜味道,清新又唔膩。

雞蛋布甸配酒香糖漬櫻桃 $58
2021-07-30 14 瀏覽
陽光對於咖啡店來說,可算是最佳的調味料。荃灣的 Bench Cafe 以木系色調配上開揚的多窗設計,無論是坐在店內的窗邊位置,或是戶外的那張長椅上,都可感受到暖和的陽光,為簡單的一杯咖啡增添不少分數。
燕麥奶咖啡
燕麥奶咖啡
2021-07-25 28 瀏覽
由荃灣廣場一路行往工業大廈,發現一間悠閒的餐廳。喝着Lemon & Ginger,有淡淡檸檬和薑味,嘆着等食物送上。<慢煮香草雞胸雜莓全日早餐>慢煮雞胸的肉質鮮嫩,而且細滑,肉汁多,還有點香草味,蛋很滑,菜無苦味,配上草莓、黑莓和藍莓,感覺清新健康。<黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵>一上枱黑松露的香味撲鼻而來,千層麵內的蟹肉一絲絲的,每層千層麵之間都夾着蟹肉,最重要的是芝士,每一啖都有拉絲,真的滋味。<荷蘭寶貝班戟配糖煮雜莓>平常的班戟是一塊圓形的餅,但這個是一個底部有着蛋香的蛋餅,表面卻充滿空氣感的梳乎厘,雜莓酸酸甜甜,配上蛋味香濃的班戟真的好吃。吃着喝着,享受了一片寧靜時光。
由荃灣廣場一路行往工業大廈,發現一間悠閒的餐廳。
<慢煮香草雞胸雜莓全日早餐>

<黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵>
一上枱黑松露的香味撲鼻而來,
千層麵內的蟹肉一絲絲的,每層千層麵之間都夾着蟹肉,
最重要的是芝士,每一啖都有拉絲,真的滋味。

<荷蘭寶貝班戟配糖煮雜莓>
平常的班戟是一塊圓形的餅,

吃着喝着,享受了一片寧靜時光。
2021-07-25 18 瀏覽
成日經過荃灣都見到有人係門口打卡,一直都想去食,呢日就同朋友黎呢度食晚餐。一坐低,店員會先比餐牌。再自行到櫃檯落單。店入面晚裝修都係以木為主,好悠閑、舒服既感覺。嗌左一杯抹茶同一杯朱古力,抹茶味好香濃,用左小山園抹茶。兩杯都不太甜,更加飲到個原味。黑松露白醬蟹肉千層麵黑松露味好香,配搭芝士同千層麵唔會漏,岩岩好辣肉腸意粉有小小辣,幾香口。唔錯!最期待既pancake,即叫即整。熱辣辣既pancake 配上cream ,果醬同水果Pancake 既熱令到其他食物麵熱熱地。好味!正呀!

一坐低,店員會先比餐牌。再自行到櫃檯落單。
店入面晚裝修都係以木為主,好悠閑、舒服既感覺。

黑松露白醬蟹肉千層麵
黑松露味好香,配搭芝士同千層麵
唔會漏,岩岩好

辣肉腸意粉
有小小辣,幾香口。唔錯!

最期待既pancake,即叫即整。
熱辣辣既pancake 配上cream ,果醬同水果
Pancake 既熱令到其他食物麵熱熱地。
好味!正呀!
2021-07-14
  • 黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層麵
  • Matcha Latte
2021-07-23 21 瀏覽
呢到位置係一條街嘅街角位,雖然呢到附近都有好多野食,但都好少搵到入黎一入到黎感覺好舒服,想同朋友係到傾下計都幾正,坐位唔算多,12點幾黎到好快就full左同朋友一齊食每人都叫左一個lunch set,一齊share食💠日式拿玻里辣肉腸意粉 🍝 $78冇咩特別,勝在煮得好香,同埋擺盤靚,味道正正常常💠波隆拿肉醬手工千層麵 🥫 $92茄汁味都好濃,千層麵同鐵板上碟,燒到熱辣辣,連啲芝士都結左焦,部分芝士脆卜卜,部分芝士半溶,完美!可惜係份量偏細,得3層左右,女仔都唔係好夠食💠黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵 🦀 $98黑松露味都幾重,蟹肉每一層都搽滿,加埋拉絲芝士好邪惡,每一啖都好滿足🤩同樣都係份量偏細💠日式雞蛋布甸配酒香糖漬櫻桃🍮🍒 $58見到隔離枱食緊就忍唔住叫左,賣相💯布甸震騰騰,好濃蛋香。但粒櫻桃扣左分..太濃烈嘅酒味,令到粒櫻桃冇晒原有嘅味,甚至苦跟餐伯爵茶

💠日式拿玻里辣肉腸意粉 🍝 $78

冇咩特別,勝在煮得好香,同埋擺盤靚,味道正正常常

💠波隆拿肉醬手工千層麵 🥫 $92

💠黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵 🦀 $98

💠日式雞蛋布甸配酒香糖漬櫻桃🍮🍒 $58

跟餐伯爵茶

2021-07-20 25 瀏覽
簡約cafe,店內有張枱,比想像中細,外面有長櫈可供外面用膳,不過烈日當空🌞,完全沒有遮蓋的地方,還是室內位置比較好😅💠慢煮香草雞胸配雜莓全日早餐$88𝗦𝗹𝗼𝘄 𝗖𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗯𝘀 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗕𝗿𝗲𝗮𝘀𝘁 & 𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗔𝗹𝗹 𝗗𝗮𝘆 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁雞胸肉好嚡, 但薯仔沙律好食😋 有蛋碎混合一起.麵包都好香軟,不錯👍🏻💠日式拿玻里辣肉腸意粉 $78𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿𝗼𝗻𝗶 𝗡𝗮𝗽𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮𝗻 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲有少少辣,味道正常.💠荷蘭寶貝班戟配糖煮雜莓 $68𝗗𝘂𝘁𝗰𝗵 𝗕𝗮𝗯𝘆 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 𝘄/ 𝗺𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗖𝗼𝗺𝗽𝗼𝘁𝗲好一般,pancake太薄,完全不蓬鬆🙁 只有一片蛋😵雜莓好多,還有好鮮紅的雜莓醬,賣相也挺血淋淋的感覺😵味道只有酸酸甜甜,好普通.🔹𝗗𝗮𝗿𝗷𝗲𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 $30🔹𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $46(C)

💠慢煮香草雞胸配雜莓全日早餐$88

💠日式拿玻里辣肉腸意粉 $78
𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿𝗼𝗻𝗶 𝗡𝗮𝗽𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮𝗻 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲
有少少辣,味道正常.

💠荷蘭寶貝班戟配糖煮雜莓 $68

🔹𝗗𝗮𝗿𝗷𝗲𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 $30
🔹𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $46(C)
這天我去了一家很寧靜的Cafe。Cafe環境很舒服,要是這天是晴朗的一天,我應該會選擇坐在窗旁,一邊品嚐美食,一邊享受陽光。這個下雨天,我點了煙三文魚牛油果全日早餐、法式檸檬批及抹茶拉鐵。全日早餐食物種類只有4款,不過它們都很出色。首先,是牛油果沙律。清潔新鮮的蔬菜加上黑醋是優秀的配搭。再配上一整個大的牛油果,我真的吃得非常滿足!接著是煙三文魚,我喜歡吃煙三文魚,兩片完整的魚片,算是吃得很盡慶。全日早餐還有雞蛋沙律。很足料的沙律,味道偏向清淡,是美味的沙律!最後,亦是我最喜歡的香草包。它實在鬆軟、外皮微脆、香氣四溢,是優質的麵包!甜品-檸檬批,批底是曲奇皮,香脆,但不會容易變得細碎。曲奇不失美味,而且吃起來很方便。忌廉酸味明顯,但可能因為甜酸配搭得宜,它整體的感覺是清新舒服的!飲品方面,餐牌寫著抹茶拿鐵是採用小山園抹茶,當然我是不會品茶的,但我覺得這個飲品綠茶味道很香濃,不苦澀,口感很細滑,質感統一。配搭的牛奶應該是脂肪含量比較高的,所以牛奶的味道比較明顯,不會被茶味覆蓋。這個抹茶拿鐵是值得品嚐的!總結,我覺得這是一家很寫意的咖啡店,而且食物味道亦很不錯。我到訪的那天天氣很差,灰灰的天
這天我去了一家很寧靜的Cafe。
總結,我覺得這是一家很寫意的咖啡店,而且食物味道亦很不錯。我到訪的那天天氣很差,灰灰的天多少影響到我的心情。這一頓豐富又滿足的晚餐可算是溫暖了我的雨天。
2021-07-19 33 瀏覽
有時候會喜歡自己一個人靜下來,最近到訪了一家小清新Cafe!✨☕️喜歡這裡木系簡約風的裝潢,坐在窗邊位置陽光緩緩灑進來,非常愜意。獨特的轉角位門口也很適合來打卡!.........⁡︎❇︎ 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $𝟖𝟖❇︎ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 (𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 +$𝟏𝟎)⁡Weekday來到有Lunch Set,決定試試招牌的意粉 ♡ 這裡的卡邦尼意粉是傳統做法,醬汁只用蛋和芝士製作,所以意粉特別重蛋香!略嫌芝士不夠濃,不過煙肉粒很香口。本身午餐會配熱茶,也可以補差價加配咖啡,當然要來一杯最愛的Dirty☕️不過實在太飽沒有試他們的雞蛋布丁(´・_・`)一定會再訪!😊

獨特的轉角位門口也很適合來打卡!
.........

︎❇︎ 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $𝟖𝟖
❇︎ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 (𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 +$𝟏𝟎)

2021-07-17 252 瀏覽
最近坐巴士經過祈德尊新邨時,發現了這家隱藏在芙蓉街的咖啡廳,外觀感覺舒適,所以當天便進店感受一下位置(8/10):荃灣廣場附近的橫街轉角位置,雖說有點隱蔽,但實際上不遠,而且附近就是巴士站環境(7/10):咖啡廳面積不大,裝修簡約,座位有不少,但景觀普通服務(7/10):店員有禮貌,幾乎是一個男店員負責下單、煮食甚至收拾,較為一腳踢食物(7/10):主推咖啡,亦有提供不少西餐的主食及小食傳統卡邦尼意粉 $82店員在闊身的意粉上放上生雞蛋黃、黑椒及岩鹽。本身意粉已沾上芝士,把蛋黃打在意粉上更加香滑,味道濃郁黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵 $98店員把幾層的手工麵放上奶油及牛奶混合的醬汁及芝士去焗,然後加上黑松露及蟹肉,以及沙律菜、車厘茄伴碟。整體有濃厚的口感並且非常香,蟹肉味道鮮甜傅統意式提拉米蘇 $68用上無菌生蛋及酒精去做的提拉米蘇,底部用了手指餅,口感較特別,味道適中。蛋糕面放入草莓、黑莓、香葉、杏仁及手指餅粒,算是頗有心思凍朱古力咖啡(Mocha) $42既然是咖啡廳,又怎能不試她們的咖啡呢?試過後覺得朱古力味香,而咖啡夠幼滑,不會太甜,味道不錯總括而言,這間咖啡廳各方面都合格有

食物(7/10):主推咖啡,亦有提供不少西餐的主食及小食

傳統卡邦尼意粉 $82

黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵
黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵 $98

傅統意式提拉米蘇 $68

凍朱古力咖啡(Mocha) $42

總括而言,這間咖啡廳各方面都合格有餘,食物味道亦算好,在此三五知己談天說地挺自在,難怪有人說這裡很chill呢

🌺Bench Cafe
🌺地址:荃灣芙蓉街17號地舖
2021-07-13
黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵
2021-07-16 15 瀏覽
今日行過荃灣轉角位一間咖啡店,門口裝修已經好值得打卡,打完卡當然要入去試下。我地叫左一個黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層麵,賣相相當吸引,有大量黑松露之餘,更有大量蟹肉,抵食!再嚟荷蘭寶貝班戟配糖煮雜莓,上檯時店員超細心叮囑我地唔好掂到個鐵盤,一望,擺盤超靚,熱辣辣班戟超香蛋味,而且脆邊令整個班㦸口感一流,加上雜莓,整體感覺不會太甜亦不會太酸。仲有必試雞蛋布甸配酒香糖漬櫻桃,除左打卡一流,雞蛋布甸超香,口感軟綿綿,正!最後黎一杯熱朱古力咖啡,完美!

更有大量蟹肉,抵食!

最後黎一杯熱朱古力咖啡,完美!
2021-07-15
2021-07-16 17 瀏覽
去cafe唔一定同朋友去~今次同媽媽去cafe打卡~我哋坐窗邊面向路面,食個晚餐望下街景都挺寫意。我哋點左兩款主食、兩款甜品,以cafe價錢黎講唔貴,擺盤用心又好食~|慢煮香草雞胸配雜莓及手工蛋沙律|平時大部份嘅雞胸會好硬好乾,慢煮雞胸特別腍滑,保持到肉汁,手工蛋好順滑好易入口,又有新鮮沙律、莓果,十分適合注重健康人士~|黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層面|黑松露唔會過份濃烈搶去蟹肉鮮味,蟹肉除左舖層面,面於面之間都有唔少蟹肉,焗得香,邊位少少脆好香口~|法式檸檬撻|好驚喜,食落一啲都唔膩,檸檬吉士醬酸酸甜甜好開胃~|荷蘭寶貝班戟配糖煮雜莓|新鮮熱騰騰焗好出黎,味道唔會太甜,質地唔會太厚粉~作為甜品兩個share食就最好啦~
去cafe唔一定同朋友去~
今次同媽媽去cafe打卡~
我哋坐窗邊面向路面,
食個晚餐望下街景都挺寫意。

我哋點左兩款主食、兩款甜品
以cafe價錢黎講唔貴,擺盤用心又好食~

|慢煮香草雞胸配雜莓及手工蛋沙律|
平時大部份嘅雞胸會好硬好乾,
慢煮雞胸特別腍滑,保持到肉汁,
手工蛋好順滑好易入口,又有新鮮沙律、莓果,
十分適合注重健康人士~

|黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層面|
黑松露唔會過份濃烈搶去蟹肉鮮味,
蟹肉除左舖層面,面於面之間都有唔少蟹肉,
焗得香,邊位少少脆好香口~

|法式檸檬撻|
好驚喜,食落一啲都唔膩,
檸檬吉士醬酸酸甜甜好開胃~

|荷蘭寶貝班戟配糖煮雜莓|
新鮮熱騰騰焗好出黎,
味道唔會太甜,質地唔會太厚粉~
作為甜品兩個share食就最好啦~

• 黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層麵
  • 法式檸檬批
2021-07-13 16 瀏覽
Bench cafe早放的下午來到荃灣食cafe, 這間Bench cafe 近荃灣廣場,不難找到。去到是單點的menu, 位子不算多,但都未好多位選擇。煙三文魚牛油果全日早餐好適合心大心細的我,碎蛋沙律,煙三文魚,牛油果是一整個的,位量十足,整只牛油果也是第一次見!配上烘熱的蕃茄面包,熱度令面包加分不少有用上心思,十分滿足!溫泉蛋本菇雞肉意粉也是推介,雞肉嫩滑有少少酒味,意大利粉硬度適中,吸收了醬汁的味道,十分驚喜!最後加入了溫泉蛋拌入食 是另一款滋味!黑松露白醬蟹肉手工千層醬見不少人都order, 都order 來試一下先。芝士鋪滿了千層面,超級香濃。黑松露醬令千層面味精提升不少,再拌入蟹肉,味道十分有層次,好正!想不到小店也有這好吃的食物!十分推介。店鋪住得好舒服,下次早點來再飲杯咖啡放空!
Bench cafe

去到是單點的menu, 位子不算多,但都未好多位選擇。

店鋪住得好舒服,下次早點來再飲杯咖啡放空!
2021-07-12 26 瀏覽
之前見到朋友介紹就諗住嚟試吓,不過有少少失望,食物嘅質素尚可,但可能份量會比較少,性價比唔高。當日朋友叫左雞胸,千層寬條麵,黑松露寬條麵,all day breakfast ,Dirty coffee ,雞蛋布甸。朋友話佢個雞胸煮得好食,我見個份量都可以,芝士肉醬千層寬條麵就比較細,男仔會唔夠飽,女仔都可以,但覺得冇好似上網嘅食評講到咁好食,個咖啡真係好普通好一般,最好食係個雞蛋布甸甜品🍮

All  day    Breakfast
松露蟹肉千層寬條麵