2021-07-11 10 瀏覽
今日同朋友係荃灣行完街,在附近尋找好東西吃,經過Bench Cafe, 就即管試試!一入到內,職員已很快速為我們安排座位及送上餐牌!當我們選擇完食物,便需要在櫃檯下單!波隆拿肉醬手工千層麵:在數塊像手巾般大小的麵皮的之中,加入肉醬,再鋪上芝士烤焗,滋味的蕃茄肉醬融入芝士中,口感味道很豐富。煙三文魚配原粒牛油果及手工蛋沙律:牛油果切成一少片,切得很靚,入口即融,而手工蛋沙律很好吃,牛油果跟雞蛋的味道也非常夾!荷蘭寶貝班戟配糖煮雜莓: 在鬆軟熱㷫㷫的班戟上淋上微酸的雜莓醬,再配上不同類別的雜莓,味道帶有酸甜清新的感覺,呢個班戟超有驚喜!

2021-07-05
2021-07-11 12 瀏覽
和朋友經過荃灣廣場附近,看見一間店外擺放了長櫈膠箱用來作餐枱餐椅,很富特色,於是便入內試試。餐廳不大,兩位年輕店員非常殷勤,集服務員、收銀、廚師於一身💪我們點了兩個主菜和兩個甜品,製作認真,賣相吸引,味道尚佳。慢煮香草雞胸配雜莓及手工蛋沙律$88雞肉健康可口,配有紅莓、藍莓、桑子、蔬菜等,沙律蛋亦不油膩,還有脆卜卜的法式麵包。黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵$98芝士外皮包裹著慢煮的蟹肉絲,上面鋪上黑松露,入口綿軟甘香。法式檸檬撻$48外皮酥脆,蛋醬香滑又有檸檬味,非常清新怡人。荷蘭寶貝班㦸配糖煮雜莓$68班㦸和雜莓是非常好的配搭,既有奶油香,又有果香。餐廳驟眼看來比較簡約,但食物的質素和味道,絕不輸給大餐廳,可見經營者付出的努力👍

我們點了兩個主菜和兩個甜品,製作認真,賣相吸引,味道尚佳。

慢煮香草雞胸配雜莓及手工蛋沙律$88

黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵$98
芝士外皮包裹著慢煮的蟹肉絲,上面鋪上黑松露,入口綿軟甘香。

法式檸檬撻$48
外皮酥脆,蛋醬香滑又有檸檬味,非常清新怡人。

荷蘭寶貝班㦸配糖煮雜莓$68
班㦸和雜莓是非常好的配搭,既有奶油香,又有果香。

2021-07-05 37 瀏覽
Bench cafe2點半去到,啱啱好坐到最後一檯,但就係窗邊,要曬住太陽,個日陽光仲要好猛,好處係影相影出黎好睇d🤪座位唔係好多,大概都係得5-6檯。出面嘅bench都見有人係到影相,食物d擺盤都好靚,係好啱打卡嘅一間店。慢煮香草雞胸配雜莓及手工蛋沙律 ($88) 4/5推薦!個麵包外面係脆脆地,入面係好似豬柳蛋漢堡個包咁,食落好香🥰,好好食!蛋應該溝左蛋黃醬,食落係凍嘅,幾好食,冇蛋腥味。雞胸肉俾得幾多,食落唔會乾,但係都係有d柴,但我覺得都正常嘅,雞胸肉點都係有d柴 ,依間已經係幾好食。d菜配嘅係醋醬,食落幾開胃,又健康d。d莓就比較酸。我本身係唔會食沙拉嘅人,但覺得幾好食,真係有驚喜😆。夏天冇咩胃口食依個就啱曬!丹麥寶貝班戟配糖煮雜莓 ($68) 3.75/5一上到黎係熱辣辣,個鍋都係熱嘅,要小心唔好辣親手!幾大份,大過手掌,唔同平時厚嘅pancake,依款pancake係比較薄嘅一大片,食落係戚風蛋糕味,上面淋左酸酸地紅莓醬,感覺似濕左嘅蛋糕,最外圍嘅會比較脆。主要嘅甜味係黎自白色嘅cream,配嘅水果全部都好酸,所以食完都唔會覺得太漏。推薦俾好似我咁鍾意食酸嘢嘅人😂黑松露貝
Bench cafe

慢煮香草雞胸配雜莓及手工蛋沙律 ($88) 4/5

丹麥寶貝班戟配糖煮雜莓 ($68) 3.75/5
丹麥寶貝班戟配糖煮雜莓

黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層面($108) 3/5
黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層面

今次係第一次食千層面,上到黎見到係用兩個碟裝住,入面嘅碟係熱嘅,都係要小心唔好掂到佢😂!個面真係幾細份,同埋要食一陣面皮先食到餡,芝士俾得幾多,可以拉好長絲,啱曬影相🤩。最上面嘅黑松露味道幾濃,我本身係唔鍾意食海鮮嘅,但依個食唔到咩蟹味,唔講真係唔知食緊蟹,如果唔配黑松露ga wa,感覺最主要食到嘅都係芝士同面皮嘅味,整體感覺比較普通。

整體份量比較細,兩個女仔食三樣嘢覺得啱啱好。

好味程度 3.75/5
2021-05-28
丹麥寶貝班戟配糖煮雜莓
  • 慢煮雞胸配雜莓及手工蛋沙律
2021-07-05 32 瀏覽
自從有活化咗嘅南豐紗廠荃灣呢個地方係好受文青追捧我呢個偽文青今日去咗荃灣做嘢咁就順便去試試呢間木系小清新嘅Cafe門外邊有木凳, 坐低扮吓嘢影相打卡係一流Cafe 入邊嘅裝修同周圍嘅車行真係有一個好大嘅對比入到嚟十分忥悠閑 =)黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層麵千層麵係自家手工造, 超有 heartBechamel Sauce, 香港人多數叫佢做白汁/ 忌廉汁個汁好creamy同重奶香,  配搭埋蟹肉嘅鮮味同黑松露濃郁嘅香味係超match表面仲有少少無白嘅芝士, yummy~~ICED Mocha!淡淡嘅咖啡香唔太甜! 咁嘅天氣飲真係降溫解暑!
自從有活化咗嘅南豐紗廠
荃灣呢個地方係好受文青追捧

我呢個偽文青今日去咗荃灣做嘢
咁就順便去試試呢間木系小清新嘅Cafe

門外邊有木凳, 坐低扮吓嘢影相打卡係一流
Cafe 入邊嘅裝修同周圍嘅車行真係有一個好大嘅對比
入到嚟十分忥悠閑 =)

黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層麵

千層麵係自家手工造, 超有 heart
個汁好creamy同重奶香,
配搭埋蟹肉嘅鮮味同黑松露濃郁嘅香味係超match
表面仲有少少無白嘅芝士, yummy~~

ICED Mocha!
淡淡嘅咖啡香唔太甜! 咁嘅天氣飲真係降溫解暑!
2021-07-03
下午茶
2021-06-14 492 瀏覽
聽朋友講荃灣有間新開的人氣Cafe,唔單止咖啡好飲啲嘢都好食,今日過嚟特登試吓先!其實附近都係一啲車行, Cafe喺轉角位,好有feel,門口見到有三兩個人喺度飲咖啡☕️!十分悠閑慢煮香草雞胸配雜莓雞胸因為經過慢煮所以一啲都唔鞋,唔知係咪我本身都鍾意食雞胸呢, Max埋啲雜莓真係好鬼正!配角牛角包都好有質素,加埋手工蛋沙律,香軟順滑!黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層麵當侍應生送上呢碟千層麵嘅時候一路傳來陣陣香味,黑松露散發香味加上微微焦香嘅芝士,淡淡蟹肉十分滋味丹麥寶貝班cake配糖煮雜莓一上枱見到佢個造型已經食慾大增,無論顏色、香味極度吸引,完全係相機食先,呃like好幫手!班cake充滿牛油和蛋香味,配上酸酸甜甜嘅雜莓,美味到不得了,作為飯後甜品一啲都唔覺得膩,兩個人搶着食,好快就清晒,超級大滿足!因為天氣太熱,最後來一杯Ice Mocha, 一啲都唔甜,充滿咖啡香味,下次要來飲熱咖啡

慢煮香草雞胸配雜莓

丹麥寶貝班cake配糖煮雜莓

2021-05-17
  • 黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層麵
2021-06-06 332 瀏覽
朋友快將生日,因疫情關係,上年已經沒有飯聚慶祝,今年要好好慶祝一番。為了方便壽星仔放工,今晚專登走入荃灣,揀了他一直很想試的咖啡室。咖啡室剛巧在轉角彎位,一身灰泥牆身,簡約得來帶點酷。門口設有兩張長木櫈,不知是否讓客人把啡談心呢? 也是抖抖氣的好地方。拉門而入,設有一個開放式的廚房。坐位不多,有面向街景的單人枱,另有五張二人枱。看看menu,設計簡約清晰,分別有全日早餐、意大利粉、意大利飯、手工甜品和飲品,選擇不算多。******************************一切由壽星仔發辦,先來一道黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層麵 Hand Crafted Lasagna Truffle Béchamel Sauce and Crab Meat ($108),熱烘烘上枱,散發着陣陣松露香,令人垂涎。自家手工千層麵賣相跟一般的千層麵不同,焗至金黃,有點似奄列,旁邊拌着新鮮清爽的雜沙律菜和鮮紅多汁的車厘茄,賣相相當吸引。千層麵頂頭放了不少蟹肉和黑松露,絕不欺場。把其切開,拉出絲絲的芝士,很誘人。每層滑嘟嘟的千層麵都夾着混入黑松露的蟹肉,再配上香濃的醬汁,啖啖肉,當然滋味。特別喜歡千層
黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層麵
千層麵頂頭放了不少蟹肉和黑松露,絕不欺場。把其切開,拉出絲絲的芝士,很誘人。每層滑嘟嘟的千層麵都夾着混入黑松露的蟹肉,再配上香濃的醬汁,啖啖肉,當然滋味。特別喜歡千層麵周邊焗至金黃的芝士片,脆口鹹香,正!
慢煮香草雞胸配雜莓及手工蛋沙律
另一道是慢煮香草雞胸配雜莓及手工蛋沙律 Slow Cooked Herb Chicken Breast with Assorted Berries and Hand Crafted Egg Salad ($88),配搭挺豐富。慢煮香草雞胸切開絲絲肉,肉質嫩白;用蕃茄乾麵包伴上香滑的蛋沙律同吃,最佳的配搭。
慢煮香草雞胸配雜莓及手工蛋沙律
最喜歡是雜莓,唔止有草莓和藍莓,仲有覆盆子和黑桑子,四款都好新鮮,酸酸甜甜,再吃埋淋上醋汁的雜沙律菜,酸咪咪味道令人胃口大開,這份全日早餐既健康又豐富美味。
法式檸檬批
生日又怎能沒有甜品呢?壽星仔在三款手工甜品中選了一客法式檸檬批 Tarte au Citron ($48),而我就一早準備定一塊生日牌,大家覺得靚呢?檸檬批賣相簡約優美,批身鬆脆兼滿有牛油香,配上酸甜十足的檸檬饀,清新開胃,係夏日的好選擇。
熱抹茶拿鐵
壽星仔也是抹茶控,同樣點了杯註明採用小山園抹茶的熱抹茶拿鐵Hot Matcha Latte ($50),果然不同。多瓣心形拉花圖案清晰挺身,很美! 入口溫度剛好,順滑豐厚,茶和奶味道平均,嚐到啖啖甘香的抹茶味,加上指定少糖,味道剛好,好喝!
估唔到一個疫情,令大家都聚少離多,沒有相見、沒有飯聚、沒有活動、沒有慶祝,現在能夠安心一點外出慶祝,就要好好珍惜每個慶祝日,因為一切都不是必然,好好把握每個機會,希望疫情真的可完全消失,人與人少了距離。
2021-06-03
慶祝紀念
生日
熱抹茶拿鐵
2021-06-03 131 瀏覽
荃灣新開文青餐廳,餐廳以木材為裝修,很簡單又自然。有些客人還可以坐外面,很有外國街頭味道加上2位型男主廚,真的很吸引,哈哈!地點都很隱蔽,附近靜中帶旺,食物真的很驚喜!我們分別選了:本菇雞肉意粉配溫泉蛋溫泉蛋非常完美,蛋白未完全熟配上生蛋黃,彈彈下向我們招手蛋黃和蛋白攪拌到意粉同吃滑溜溜口感和蛋香味非常濃郁剛好炒過扁意粉黑椒味也很出眾,粒粒雞肉彈牙,BBQ味道煙三文魚配原粒牛油果及手工蛋沙律原個牛油果熟成度剛好,外綠內黃顏色很吸引軟軟的很完美少量沙律菜配意大利黑醋手工蛋沙律,調味料不多,只有黑椒和鹽很健康煙三文魚應該現成製品沒有特別麵包外脆內軟配蛋沙律吃不錯份量不少一人完全飽肚甜品選了雞蛋布甸配鮮無花果但可惜沒有無花果,改了士多啤梨雞蛋布甸超香,口感軟綿綿滑溜焦糖味很香,甜甜滑滑很難忘!回心一看雞蛋方面食材都很出色,非常滿足!
荃灣新開文青餐廳,餐廳以木材為裝修,很簡單又自然。
有些客人還可以坐外面,很有外國街頭味道
加上2位型男主廚,真的很吸引,哈哈!

地點都很隱蔽,附近靜中帶旺,食物真的很驚喜!

我們分別選了:

本菇雞肉意粉配溫泉蛋

溫泉蛋非常完美,蛋白未完全熟配上生蛋黃,彈彈下向我們招手

蛋黃和蛋白攪拌到意粉同吃
滑溜溜口感和蛋香味非常濃郁
剛好炒過扁意粉黑椒味也很出眾,粒粒雞肉彈牙,BBQ味道

煙三文魚配原粒牛油果及手工蛋沙律

原個牛油果熟成度剛好,外綠內黃顏色很吸引
軟軟的很完美

少量沙律菜配意大利黑醋
手工蛋沙律,調味料不多,只有黑椒和鹽很健康
煙三文魚應該現成製品沒有特別
麵包外脆內軟配蛋沙律吃不錯
份量不少一人完全飽肚

甜品選了

雞蛋布甸配鮮無花果
但可惜沒有無花果,改了士多啤梨
雞蛋布甸超香,口感軟綿綿滑溜
焦糖味很香,甜甜滑滑很難忘!

回心一看雞蛋方面食材都很出色,非常滿足!
凍朱古力
2021-06-02
凍朱古力
收藏好耐 終於黎到呢間人氣小店 店員好nice 食物質素都好好以簡約木材做主題 舖頭比較細間一啲 但坐門口位一樣好有feel₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎ 好多座位都可以移動架✦ 丹麥寶貝班戟配糖煮雜莓ᴅᴜᴛᴄʜ ʙᴀʙʏ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ ᴡɪᴛʜ ᴍɪxᴇᴅ ʙᴇʀʀɪᴇs ᴄᴏᴍᴘᴏᴛᴇ ・῾ ᵎ 🥨 ✿🧂𖥉 🍒·˚好有驚喜! Pancake夠熱邊位仲脆身 雜莓份量夠 又唔會過酸 賣相仲要幾靚仔下(。˃ ᵕ ˂ )b✦ ᴅɪʀᴛʏ 🪟 𓐄 🥛🥛◌賣相漸層幾好 閨蜜話味道好有層次喔 絕對係杯好飲既dirty✦ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ꙳.🐄 🍵 യ🥛•₊˚ 非常濃郁既抹茶奶啊 可以選擇落唔落糖 個人覺得落番會好啲 如果唔係可能會略顯太重味 視乎個人口味喇

✦ ᴅɪʀᴛʏ 🪟 𓐄 🥛🥛◌

✦ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ꙳.🐄 🍵 യ🥛•₊˚
2021-06-01 31 瀏覽
荃灣有好多打卡咖啡店☕️今日就去左呢間轉角清新小店!Menu食品嘅選擇好精要岩哂有選擇困難症嘅我「拿坡里辣肉腸意粉」呢度嘅意粉係用左扁意粉,意粉嘅軟硬度好適中味道唔會太濃味,仲有啲胡椒香添!所以可以食到清新鮮蕃茄醬嘅味道與辣肉腸成為強烈對比!辣肉腸較濃味,所以連埋意粉一齊食就perfect辣肉腸嘅份量一啲都唔少「小山園抹茶鮮奶」好欣賞呢度嘅抹茶鮮奶無額外加糖抹茶都夠香,不過飲落有啲薄身!所以回甘味唔夠濃厚!
荃灣有好多打卡咖啡店☕️

今日就去左呢間轉角清新小店!
Menu食品嘅選擇好精要

岩哂有選擇困難症嘅我

「拿坡里辣肉腸意粉」
呢度嘅意粉係用左扁意粉,
意粉嘅軟硬度好適中

味道唔會太濃味,仲有啲胡椒香添!
所以可以食到清新鮮蕃茄醬嘅味道

與辣肉腸成為強烈對比!
辣肉腸較濃味,所以連埋意粉一齊食就perfect

辣肉腸嘅份量一啲都唔少

「小山園抹茶鮮奶」
好欣賞呢度嘅抹茶鮮奶無額外加糖

抹茶都夠香,不過飲落有啲薄身!
所以回甘味唔夠濃厚!
2021-06-01
2021-06-01 35 瀏覽
平日放工後特意相約朋友到了荃灣一間新興的咖啡店吃晚飯。Cafe裝修走工業風路線,有特色之餘感覺簡潔明亮,店面不大卻富空間感。凍朱古力非常香醇幼滑,上面的可可粉和奶泡更添特色。抹茶牛奶特別註明採用小山園抺茶,拉花別緻,散發出陣陣抺茶清香。煙三文魚配原粒牛油果及手工蛋沙律賣相吸引,牛油香熟度剛剛好,軟腍得入口即化,配搭三文魚剛剛好。蛋沙律調味得宜,蛋香味極濃,口感超鬆軟,讓人胃口大開。麵包也頗有心思,外脆內軟煙韌非常,帶淡淡蕃茄香之餘,還有一些蕃茄乾增添口感。黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵上桌時熱辣辣,香氣四溢。千層麵麵皮軟熟,每層都均勻塗上美味汁醬,口感豐盈。黑松露和蟹肉份量多,值回票價,蟹肉帶鮮味,烘過的芝士脆脆的很香口。丹麥寶貝班戟配糖煮雜莓即叫即造,務求餅皮保持新鮮香脆。果醬吃到一粒粒煮過的藍莓,質感細膩,誠意十足,配上新鮮莓果和雪糕甜而不膩。
平日放工後特意相約朋友到了荃灣一間新興的咖啡店吃晚飯。

凍朱古力非常香醇幼滑,上面的可可粉和奶泡更添特色。

蛋沙律調味得宜,蛋香味極濃,口感超鬆軟,讓人胃口大開。

黑松露貝夏媚白醬蟹肉手工千層麵上桌時熱辣辣,香氣四溢。

千層麵麵皮軟熟,每層都均勻塗上美味汁醬,口感豐盈。

丹麥寶貝班戟配糖煮雜莓即叫即造,務求餅皮保持新鮮香脆。
2021-05-31
2021-05-31 27 瀏覽
轉角看到這長板凳,就知有一種想停下來歇息的感覺。就如所願,推門而入。大汗淋漓,但這裡與店外的風景形成強烈的對比。緩緩地揭揭餐牌,沒有過多的選擇,對我這些選擇困難症患者份外友好。點了一份pasta,先找點充實感。溫泉蛋在本菇雞肉意粉上,加上一點綠,日式親子丼的創意。叉子刺穿蛋黃,蛋液慢慢流出,滋潤着小草和麵條。一捲,沾着金黃,滿口幸福。來到甜點,一定不能錯過法式檸檬撻。晶瑩鮮黃的吉士,酸甜清新,加上薄荷葉,香草味加鮮,又是一口快意。坐下一角,望向繁忙的街道,喝一口cappuccino,心中一片閒舒。

大汗淋漓,但這裡與店外的風景形成強烈的對比。

溫泉蛋在本菇雞肉意粉上,加上一點綠,日式親子丼的創意。

2021-05-29 49 瀏覽
⿻⿻ 𝘉𝘦𝘯𝘤𝘩𓏲𓏱𓏭𓏭今次介紹嘅係荃灣西嘅Bench cafe 成日見到啲人食佢地嘅egg pudding好吸引咁 今次終於去試下 (◍︎ ´꒳` ◍︎)b鋪仔細細 位置唔係好多 不過靠窗嘅位置好開揚 如果唔驚曬同熱嘅話可以坐outdoor 涼爽嘅時候睇住街景飲杯咖啡應該好悠閒𓋲佢地有all day breakfast、意粉同甜品 三款甜品都好吸引 最後試咗egg pudding 布甸有蛋香 質地軟滑 糖漿唔會太多太甜kum咗蛋味 配上淡淡無花果嘅鮮甜唔錯 Flat white都幾好飲~𓏲𓏱𓏭𓏭雞蛋布甸配鮮無花果 $58Flat white $40Lemon & Ginger Tea $32
⿻⿻
𝘉𝘦𝘯𝘤𝘩
𓏲𓏱𓏭𓏭

𓏲𓏱𓏭𓏭
雞蛋布甸配鮮無花果 $58
Flat white $40
Lemon & Ginger Tea $32
2021-05-28 45 瀏覽
與友人相約荃灣搵個地方CHILL 下,就諗起Bench cafe ,位於芙蓉街及海霸街角,環境好舒服企理夠曬簡潔。又面向大涌道車水馬龍。份外顯得寧靜。黑松露白醬蟹肉手工千層麵烤得金黃色,仲有邊烤燶芝士。食落麵質Q彈香脆,外內夾住白醬、蟹肉及芝士,有多重口感,令人食上癮。拿坡里辣肉腸意粉惹味既薄切辣肉腸,配以番茄,洋蔥去炒既意粉,味道一流無法抗拒。兩杯甜度適中,抹茶味確實突出。 又有濃郁朱古力醬,一邊聽音樂一邊飲,CHILL正。

黑松露白醬蟹肉手工千層麵

拿坡里辣肉腸意粉
Chocolate
Matcha  Latte
2021-05-26 360 瀏覽
今天和太太到荃灣廣場買東西,順道試試在附近的這家Bench Cafe。餐牌主要以西式的菜品為主,包括All Day Breakfast、Pasta、Risotto及甜品都有,當然亦有不同的咖啡及其他飲品。All Day Breakfast(慢煮香草雞胸)先來一份全日早餐,食物份量恰到好處,香氣十足的蕃茄麵包,烘烤過方上枱,香軟同時有嚼口,酸甜適度,十分開胃。雞胸以長時間低溫慢煮,令香草的香氣融入雞肉之中,入口夠嫩滑多汁,佐以不同的雜莓,以及偏日式的蛋沙律,每一口都有口味口感的變化。黑松露貝夏媚白醬蟹肉自家手工千層麵千層麵自家手工製作,加入極大量的蟹肉,配以香港少用的Bechamel Sauce,口感軟滑濃郁,奶香及蟹肉鮮香並重,千層麵滑溜而不過腍,同時有濃郁的黑松露香氣。Dirty其實底層是冰凍的鮮奶,上層撞入一shot Espresso,除了咖啡本身的質素,溫度的控制亦相當重要,一呷品嚐到咖啡豆的烘焙香氣以及苦甘口感,配以冰凍鮮奶的滑膩柔美,清爽舒服。Matcha Latte重本用上小山園抹茶,有別咖啡店店的出品,真材實料製作,能品嚐到抹茶甘香及鮮奶味,十分不錯。法式檸檬批最後以一客
法式檸檬批
最後以一客檸檬批作結,批底酥脆,富牛油香,而質感細滑的檸檬餡,酸甜鬆脆並存,上面的一片糖漬檸檬皮更是畫龍點睛。
2021-05-26
2021-05-24 41 瀏覽
放假想喺荃灣嘆杯啡☕️,但又怕人多要等位🥴,好彩喺荃灣廣場附近既轉角位,搵到呢間走木系風格既𝐂𝐚𝐟𝐞 ʕ•̀ω•́ʔ✧———————————————————慢煮香草雞胸配開心果醬燴飯 $𝟗𝟖雞胸份量多🏋🏻‍♀️,肉質嫩滑𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,唔會鞋颯颯😻;開心果醬燴飯灑清新𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,開心果仁碎加埋軟糯既𝐫𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨幾有口感🌰,呢個配搭比我想像中更好食,推薦♡-𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $𝟖𝟖以蛋香做主角既𝐜𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚比較偏向正宗做法🍝,要讚下佢地既煙肉粒同洋蔥🧅都炒得好香,特別係煙肉粒,爽彈有口感,油香十足✨,好惹味!不過就略嫌芝士味道唔太突出🤪-𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟒𝟎豆香較𝐧𝐮𝐭𝐭𝐲☕️,入口順滑,奶香都幾重。-𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟓𝟎幾欣賞佢冇加糖,可以真正飲到小山園抹茶🌿同奶既味道🍵。
放假想喺荃灣嘆杯啡☕️,
但又怕人多要等位🥴,
好彩喺荃灣廣場附近既轉角位,
搵到呢間走木系風格既𝐂𝐚𝐟𝐞 ʕ•̀ω•́ʔ✧

———————————————————
慢煮香草雞胸配開心果醬燴飯 $𝟗𝟖

𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $𝟖𝟖

𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟒𝟎
豆香較𝐧𝐮𝐭𝐭𝐲☕️,
入口順滑,奶香都幾重。
𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟓𝟎
幾欣賞佢冇加糖,
可以真正飲到小山園抹茶🌿同奶既味道🍵。