2023-05-27 50 瀏覽
你到荃灣大壩街, 你會見到成條街都係飲飲食食. 新開咗魚湯手工 韭菜餃, 用上新鮮魚湯 配上手工即叫即製的 韮菜餃 韭菜餃粒粒大大粒 咬落彈牙 鮮美可口海鮮冬陰功 麵 海鮮有好多種類 總共有三隻新鮮大蝦 大大隻咬落好咬口。冬陰功湯底 甜酸 小小辣。 配上半條油炸鬼 美的和諧酥炸木瓜奶 外表係脆卜卜的 內裏是軟綿綿的木瓜奶 奶味濃郁 非常惹味 滑溜溜 涼浸浸的 豆腐 配 惹味的 皮蛋 皮蛋咬落好咬口 豆腐 滑捋捋大豆味濃炸魚卷 外表炸到脆卜卜 配上秘製醬 份外惹味。
你到荃灣大壩街, 你會見到成條街都係飲飲食食. 新開咗

冬陰功湯底 甜酸 小小辣。 配上半條油炸鬼 美的和諧

炸魚卷 外表炸到脆卜卜 配上秘製醬 份外惹味。
2023-05-22 128 瀏覽
今天放大假,和家人一起到荃灣逛逛吃吃!中午來到大壩街的「BnR」試試花膠雞米線!抵達時,剛好午飯時間,店舖人頭湧湧。大概一小時後用餐完畢,人群又消失了。配餸分別有雞件、雲耳、粟米芯和油炸鬼。雞肉質感非常嫩滑,份量也蠻多的。五指毛桃雞濃湯底果然如名一樣濃稠,味道充滿雞肉的香氣。麵底有幾項選擇,選了淮山麵,入口爽身。配餸大同小異,但多了2大片花膠,花膠厚身,入口帶點彈牙感。魚湯跟雞湯對比之下,味道相對較淡,但多了一份鮮香。米線也是頗為索湯,唯稍嫌煮得有點過碎。濃湯其實也是雞湯底,還加了幾顆杞子作點綴。菜心煮至好腍,還索了雞湯味道。菊花的甘、蜜糖的甜,入口解渴滋潤。
今天放大假,和家人一起到荃灣逛逛吃吃!

五指毛桃雞濃湯淮山麵

配餸分別有雞件、雲耳、粟米芯和油炸鬼。雞肉質感非常嫩滑
,份量也蠻多的。五指毛桃雞濃湯底果然如名一樣濃稠

配餸大同小異,但多了2大片花膠
,花膠厚身
濃湯浸時蔬

冷泡菊花蜜

菊花的甘、蜜糖的甜,入口解渴滋潤。
2023-05-22
午餐
濃湯浸時蔬
冷泡菊花蜜
🌟餐廳:BnR  📍地址:荃灣大壩街65號地舖💰價位:$51-100⏰營業時間:星期一至日11:30 - 22:00📱電話:54807843行過荃灣大壩街見到新開咗間米線舖,主打養生濃湯系列,見到有花膠雞即刻心心眼,養生岩哂我!———————————————————🔹 花膠雞濃湯米線招牌雞濃湯果然出色,湯底呈金黃色澤,香濃又鮮甜~雞件份量頗多,入口嫩滑,仲有膠質豐富既花膠、爽脆木耳同玉米芯。米線轉咗淮山麵,口感順滑柔軟,健康又有營!———————————————————🔹 魷筒魚湯米線大大隻魷筒爽口富彈性,魚湯同樣出色~鮮甜唔會腥,米線轉咗做湯飯,係飽肚之選~———————————————————🔹 炸墨魚卷炸至金黃香脆,食落彈牙有咬口,配埋特製醬汁就更惹味~———————————————————🔹 豆漿、烏龍茶加配飲品,豆漿可選無糖或正常,好貼心~———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5———————————————————
🌟餐廳:BnR
📍地址:荃灣大壩街65號地舖
💰價位:$51-100
⏰營業時間:星期一至日11:30 - 22:00
📱電話:54807843

🔹 花膠雞濃湯米線

🔹 魷筒魚湯米線

🔹 炸墨魚卷
炸至金黃香脆,食落彈牙有咬口,配埋特製醬汁就更惹味~

🔹 豆漿、烏龍茶
加配飲品,豆漿可選無糖或正常,好貼心~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-05-21
2023-05-22 73 瀏覽
除咗路德圍多嘢食之外,原來荃灣廣塲附近的大壩街,都好多食店。 天氣熱熱地, 有冇咩胃口 ,見到 有一間新開的舖頭“BnR" 就入去 食晚餐店內裝修不似一般食米線,而且地方闊落, 乾淨企理, 招呼一流 ,餐牌簡單, 用QR code落單十分方便胡椒豬肚樣魷筒 濃湯米另加 水餃🐽🦑落單後很快送到, 一陣上枱估唔到咁大碗 ,而且賣相一流,令人食指大開。暖心的胡椒肚湯透出胡椒香氣 ,豬肚唔🦑韌 ,咬落好有口感,魷筒 個個脹卜卜, 一咬之下, 原來入面 有魷魚滑, 口感清爽 彈牙, 米線 煙韌, 配菜有粟米芯 ,黑木耳朵, 芹菜同埋蔥 仲有迷你油炸鬼,加13蚊 有兩隻 韮菜餃。波波雞飯🐔 四粒 大大的 雞油飯 ,配上 滑溜 的 海 南雞髀, 加埋特製醬汁 ,送飯一流。 豆腐皮蛋將豆腐墊底, 皮蛋 鋪面, 加上特製 酸辣醬汁 ,十分醒胃冷泡茶大麥

胡椒豬肚樣魷筒 濃湯米另加 水餃🐽🦑

波波雞飯🐔

豆腐皮蛋

將豆腐墊底, 皮蛋 鋪面, 加上特製 酸辣醬汁 ,十分醒胃

冷泡茶大麥

2023-05-19
  • 波波雞飯
2023-05-20 108 瀏覽
近來,天氣變得飄忽不定,一時陽光普照;一時橫風橫雨,早幾天,我便在黃雨下相約了舊同事共聚午餐,我是否該說,我倆「貴人出門招風雨」呢?   今次,我倆到訪的是荃灣新開的餐廳《BnR 東南亞米線》,鄰近荃灣廣場,地點便利,卻又是一眾食肆熱烈競爭之地,要求存,當然要有其獨特之處!《BnR 》的裝潢以灰色搭配啡色作主調,色調溫暖高雅,雅致舒適。下雨天來到這裡,特別多了一份溫馨暖意。聽聞餐廳大部份食材均直接由馬來西亞入口,保證充滿馬來西亞的獨特風味,當然要試試!我點選了藥膳花膠雞濃湯配淮山麵,其實,除了米線,食客還可選擇河粉、泡飯或淮山麵。  或許肉骨茶是馬來西亞的地道菜,當中肉排混合了中藥熬制,味嘗這藥膳花膠雞濃湯時,因為當中的中藥原故,令我即時聯想起肉骨茶,味道帶點相近,不過,更添上了嫩雞的鮮味。最重要當然還有兩大片花膠,單是這兩片花膠已值回票價。友人不愛中藥,所以選了花膠雞魚湯河粉,想不到同樣的配料,搭配了不同的湯底,感覺大不同。魚湯色澤乳白,味道相當鮮味,與雞的鮮味搭配出一種和諧的味道,口感令人想起媽媽靚湯。冷泡菊花蜜,菊花清熱解毒、減肥排毒,添加花蜜更能清解喉嚨不適,既甜美又滋潤,最適

最重要當然還有兩大片花膠,單是這兩片花膠已值回票價。
冷泡菊花蜜,菊花清熱解毒、減肥排毒,添加花蜜更能清解喉嚨不適,既甜美又滋潤,最適合經常熬夜的我。
友人的凍咖啡,看似是濃濃的黑咖啡,味道不單是苦,還透出香甜的朱古力味,蠻不錯!
小時候,很喜歡炸鮮奶這經典懷舊甜點,而在這裡,我們發現了炸蜜瓜奶,好奇心駒使下,我們點選了一客。炸蜜瓜奶上桌時熱烘烘的,外層炸得香脆,內裡的蜜瓜奶十分香滑,充滿兒時的陽光味道。
2023-05-19 85 瀏覽
👀今日同friend一齊行街係荃灣,經過呢間望落好有文青氣色嘅餐廳,望下menu,發現距係食米線嘅,幾有特色,第一次見米線舖係咁嘅裝修🤣😄入面坐落舒服,好似去左cafe咁😄🤤炸雞翼,雞翼金黃鬆脆,大大隻,醃得好入味,好食😋👀冬陰功海鮮米線,距地湯底係精心挑選食材和香料,配以不同海鮮烹調出具特色且鮮味的清新湯底,唔太辣,再配搭埋油炸鬼,可以吸埋d湯底食,好好食🤤🐔泡椒雞翼尖,如果食過泡椒鳳爪嘅人對呢個味道好熟悉,辣辣地幾過癮🥤野飲方面有多個選擇,冷泡茶唔錯,同出面買個d差唔多📍 BnR (荃灣)荃灣大壩街65號地舖

😄入面坐落舒服,好似去左cafe咁😄

🤤炸雞翼,雞翼金黃鬆脆,大大隻,醃得好入味,好食😋

🥤野飲方面有多個選擇,冷泡茶唔錯,同出面買個d差唔多

📍 BnR (荃灣)
2023-05-19 72 瀏覽
🏠 BnR (荃灣)荃灣大壩街65號地舖BnR呢間餐廳係東南亞美食,外表睇落好似一間cafe咁,其實係食米線,好有特色😆入面光線柔和,位置寬敞,好relax,距大部分嘅材料係又馬來西亞🇲🇾直接入口🤤🍜 胡椒豬肚釀魷筒濃湯米線👅胡椒豬肚湯好濃郁,胡椒味濃,在配搭魷魚筒,魷魚筒入面有d好似蝦滑之類嘅野,好好食😋豬肚唔會太硬,容易咬🤩極度推薦,真係好jeng個湯🍚 波波雞飯🐔👅雞肉鮮嫩,再配搭一個特製嘅醬汁,再加埋雞油飯,一流🤤可以打卡之餘又好食炸墨魚卷👅入面qq彈彈嘅墨魚粒,外脆內嫩,配搭埋泰式辣醬😆正!
🏠 BnR (荃灣)

🍜 胡椒豬肚釀魷筒濃湯米線

🍚 波波雞飯🐔

炸墨魚卷
👅入面qq彈彈嘅墨魚粒,外脆內嫩,配搭埋泰式辣醬😆正!

2023-05-16 115 瀏覽
🌳花膠雞濃湯米線$88招牌雞湯湯底,雞味濃郁口感順滑🐔可以先飲啖湯再食米線🍜份量都幾多下,配料又多,有花膠、玉米芯、木耳,成個感覺都好健康🌳波波雞飯$65充滿創意嘅雞飯,將油飯整成圓形,咁樣都幾好睇,雞肉唔鞋口,點醬汁味道唔錯😀不夠唔知有無人同我一樣,第一眼望落去覺得好似芒果糯米飯🤣🌳豆腐皮蛋$42本身皮蛋同豆腐無咩味,撈咗豆瓣醬之後味道好濃烈🌳泡椒雞翼$42比想像中辣🥵雞翼尖超入味、幾彈牙,好彩跟餐有嘢飲解辣🤣🦥BnR (荃灣)荃灣大壩街65號地舖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.4/5🌼懶住去指數:4.4/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
🌳花膠雞濃湯米線$88

🌳波波雞飯$65

🌳豆腐皮蛋$42
本身皮蛋同豆腐無咩味,撈咗豆瓣醬之後味道好濃烈

🌳泡椒雞翼$42
比想像中辣🥵雞翼尖超入味、幾彈牙,好彩跟餐有嘢飲解辣🤣

🦥BnR (荃灣)
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.4/5
🌼懶住去指數:4.4/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2023-05-07 219 瀏覽
第一次寫食評就俾咗你,之前食過兩次都覺得幾好食,頭兩次都係食胡椒豬肚釀魷魚筒米線,兩次都係一碗有四隻,點知今次叫外賣返去見到得兩隻,一啲都唔抵食,個魷魚筒size同平時堂食一樣,唔好同我講大小既分別!湯底胡椒味OK,另外仲叫咗藥膳花膠雞濃湯米線,雞份量可以,但有點鞋,唔會再食。冇乜事都係唔好叫外賣!同堂食兩回事!第一次寫食評就俾咗你,之前食過兩次都覺得幾好食,頭兩次都係食胡椒豬肚釀魷魚筒米線,兩次都係一碗有四隻,點知今次叫外賣返去見到得兩隻,一啲都唔抵食,個魷魚筒size同平時堂食一樣,唔好同我講大小既分別!湯底胡椒味OK,另外仲叫咗藥膳花膠雞濃湯米線,雞份量可以,但有點鞋,唔會再食。冇乜事都係唔好叫外賣!同堂食兩回事!
冇乜事都係唔好叫外賣!同堂食兩回事!
外賣自取
2023-05-06 133 瀏覽
今日去荃灣做嘢,喺大壩街見到呢間,第一眼睇裝修以為係cafe,諗住入去嘆冷氣飲杯咖啡蛇下, 點知去到門口睇餐牌,原來係賣米線。準備調頭走去街尾,點知門口姐姐好有禮貌咁講解佢哋啲米線有咩特別,我見佢講到身水身汗,就問佢有冇咖啡飲,佢話有,咁我就入咗去。睇餐牌比波波雞飯個名吸引左,睇相啲飯真係搓到一個個波咁,再加埋海南雞,諗住橫掂要食lunch咁就試吓。出餐都幾快,我先試海南雞,掂喎,滑、有雞味、點埋啲醬油,真係唔錯。再試埋啲飯,有啲扣分嘅係我以為佢哋搓到一啖一個, 出嚟個份量原來都幾大粒😆 不過食落都唔錯嘅總括嚟講,呢間嘢我會再嚟試埋佢哋嘅米線,如果都係有驚喜,我會納入我荃灣食堂之一👏👏

波波雞飯
2023-05-06
5 分鐘 (堂食)
波波雞飯
見香港飲食網站介紹啦 就特登放假搵日黎食lunch.一入門口招呼都周到嘅,環境又幾好坐,即刻嗌反個米線食啦…嗌咗冬蔭海鮮同花膠雞米線加一杯凍啡。雞湯第一啖就咁飲都夠味,連埋米線食即刻唔夠咸,想拎辣椒油卻被告知得辣椒醬…乾炒牛河咩😂點會放辣椒醬咖…ok唔放照食啦,啲雞比得幾足料都夠滑口,但真係一啲咸味都無,可以要配薑蓉先食得落口,個湯愈食愈無味,同埋唔知點解要比芫茜,勁唔夾又唔靚…冬蔭嘅真係好難食好難食,若果講正宗一定唔夠格,零香茅南薑檸葉味…又唔辣,得個酸字,配幾舊蕃茄喺度裝飾…啲配料都好無誠意,鳳尾蝦得啲雪味凍啡都非常難飲,支裝豆漿最保險!到埋單發現200以下用電子支付要比3%手續費,真係好小家出面茶記譚仔都收得八達通…咁難食想叫政府埋單,消費卷又用唔到
見香港飲食網站介紹啦 就特登放假搵日黎食lunch.

凍啡都非常難飲,支裝豆漿最保險!
到埋單發現200以下用電子支付要比3%手續費,真係好小家

2023-04-26
2023-04-25 231 瀏覽
睇ig見到有foodie page推介就嚟咗食。好失望囉!嗌咗兩個麵,一個雞湯一個魚湯。首先講咗個雞湯先,一飲個雞湯有陣熟悉嘅味道,再試真啲根本就係雞粉味,個魷魚筒食落冇咩味,個花膠一般啦冇咩特別,唔值咁貴囉。個魚湯飲落唔知咩味嚟,但都飲得出唔係用魚嚟熬囉。而個雞正正常常,都幾難整得難食,花膠都係一般。到比錢嘅時候,佢唔夠$200就一定要比現金,如果嚟食要準備定啲現金。如果唔係收返差額😀真係覺得好6uo
睇ig見到有foodie page推介就嚟咗食。好失望囉!
嗌咗兩個麵,一個雞湯一個魚湯。
花膠釀魷魚筒濃湯米線
2023-04-21 208 瀏覽
出荃灣本來想食蘇媽蘇媽,行過見到新開張,最鍾意試新嘢,又鍾意食米線,就入去試吓啦😋一碗藥膳花膠准山麵,另外一碗濃雞湯米線。藥膳味都好出色,雞非常幼嫩,平視我唔食雞皮,但係比佢話又滑又令嘅樣子吸引,食落去真係好滑溜,好正喎!不過花膠就有啲腥,食唔到第二舊..另外一個非常出色嘅小食,係炸蜜瓜鮮奶呀😋佢係我嘅童年回憶,而且佢係即炸系列,外脆內軟,好滑好香,我會為你再黎幫襯😌希望喺旺塲之後仍然保持水準😊

一碗藥膳花膠准山麵,另外一碗濃雞湯米線。

另外一個非常出色嘅小食,係炸蜜瓜鮮奶呀😋

希望喺旺塲之後仍然保持水準😊

2023-04-21 234 瀏覽
本身都好鍾意食雞湯飯,見佢新開張所以去試一試。叫咗一個胡椒豬肚雞湯泡飯,同埋花膠雞魚湯泡飯。嚟到之後一嚐兩個湯,覺得雞湯俾魚湯香濃,魚湯有少少比下去。雞肉份量好多,而且非常嫩滑,好好食。泡飯喺湯入面,面頭仲有少量炸起既米,令到碗泡飯非常有口感,值得一讚。但係花膠煮得非常軟爛,入口一pat野咁,又冇乜味道,有少少食之無味棄之可惜嘅感覺。食到一半問題開始,因為現場冷氣非常大,可能係怕食客飲熱湯會出汗,導致食到一半之後湯開始冷卻,魚湯開始越嚟越唔好飲,感覺不是很好。如果攞荃灣附近令一間醉藥雞做比較,我會覺得呢一間BnR雞肉好食好多,湯就差唔多味道,泡飯有炸米有驚喜,但係醉藥雞用砂鍋上,能夠保持湯嘅熱度,而且上枱仲要超級熱,雞湯泡飯最重要就係一直都咁熱,先至好味!
本身都好鍾意食雞湯飯,見佢新開張所以去試一試。

2023-04-21
2023-04-12 70 瀏覽
叫左花膠魚湯米線 $88但個花膠係灰色 食左一啖已經無食魚湯只係有溫度 少少暖 亦無咩味叫魚湯 個湯仲多雞油過對面叫藥膳雞湯個碗雞淋到好怪 有唔熟米線份量亦係好少係荃灣咁多間出名米線既地區 又貴又差
叫左花膠魚湯米線 $88
但個花膠係灰色 食左一啖已經無食