2006-03-14 66 瀏覽
第一次寫食評,因為發覺呢道太多評論是與事實不符,唔寫唔得.我同男友慶祝生日,之前見到呢道嘅評語,咪嚟食囉,點知失望到不得了. 講到個女人的心,翠華餐湯好味過佢.d焗暑好漏.main course羽鴿唔夠滑有d嚡,dessert係暖心朱古力,之前响第二道食過係有d朱古力响裹面漏出嚟,但呢道連入面都好硬,就係一舊好硬嘅朱古力蛋糕.$320完全唔值.一切一切都唔緊要,因為全香港唔係得佢差,最奇怪係竟然有好多好評,唔怪得之前有人話係佢哋自己寫出嚟啦,不過只要細心d睇,又不難發現破綻,出一個劣評之後即刻有6.7個好評,個劣評無講邊日去食,但之後反駁嘅好評就話佢果日都有去幫襯云云...其實我去食之前就發現咗,不過即管試試,點知真係笨咗,如果貪呢道可以免費宣傳同唔洗比廣告費,希望佢哋用d時間嚟鑽研菜色好過啦.
2006-02-23 31 瀏覽
bf悉心及非常預早安排my birthday dinner, 坐底已見到阿Sue為我造既一張birthday card(字眼係代我bf而寫的), 我宜家都有keep住張咭留念.1. 南瓜蕃茄冷熱湯- 唔錯, 幾特別, 湯夠滑, 蕃茄也夠厚大.2. balsamic vinegar octopus salad - 八爪魚爽口唔勒.3. 頭盆: 鵝肝& 煙三文魚/雞(not sure), 唔錯4. 香醬青口- D sauce includes some mixed herbs, 薰香, 如果多D牛油or有層baked cheese over them will be better.5. 紅洒汁鴨腿- 很淋&入味, but i prefer the skin to be more crispy, 層次感會好D.6. 香草燴羊膝- 羊膝幾大, 肉也淋, 但羊味唔夠, D sauce is similar or even the same as my main course above, i think it's better to make the sources of the two mai

6. 香草燴羊膝- 羊膝幾大, 肉也淋, 但羊味唔夠, D sauce is similar or even the same as my main course above, i think it's better to make the sources of the two main courses more different.
7. 田螺燴天使麵- 忌廉汁唔太漏, 田螺多D就好啦!
8. 雪山火焰- It's happy that Sue to sing a birthday song to me during the presentation of the dessert, 洒味適中, 蛋白軟滑,
與內裹既芒果雪糕很匹配, 好過配蛋糕.
9. 花茶- ok lar.

唯一隔離枱有客人席間睇報紙有D破壞氣氛law.
(非會員)
(本來唔打算寫comment,但見d人咁過份,我覺得要寫個真相,抱不平!!)其實Sue好好呀. 熱情主動既招待.好快咁回覆email, 又主動聯絡我跟進.到食飯當日,又不停介紹食物比我地知.唯獨是,可能當晚比較多人,上菜的時間慢了一點,但可以接受呀,因為人家需要煮嘛,我地可以用呢d時間詳談一番.食物方面, 我最喜歡女人的心, 酥皮煙雞卷, 還有main course 既配菜--薯仔, 好入味.Sue, 多謝你當晚的招待, 還包容了我的朋友仔^.^

其實Sue好好呀. 熱情主動既招待.
好快咁回覆email, 又主動聯絡我跟進.

到食飯當日,又不停介紹食物比我地知.

Sue, 多謝你當晚的招待, 還包容了我的朋友仔^.^

2006-02-17 24 瀏覽
每年情人節都來食飯,從呢度一開業到昨天,都唔知來了幾次。多謝阿sue唔嫌我煩,成日要佢轉menu,又要迫佢記住我唔食咩!!昨天老公出了trip,都同d friend 來幫襯。其實昨晚第二輪大部份係熟客,點解咁多熟客,一定有佢原因。好似之前有人話,口味野,好個人,鐘意就鐘意,唔feel就唔。我鐘意來呢度食飯,係因為d食物質素,環境(可以好似係屋企一樣但唔洗自己煮),阿sue熱誠。我成日麻麻煩煩佢都冇say no,就可知佢係用心來客。昨晚食物保持水準,食得好飽!!樣樣都好食!!仲有心意小禮物!!1)金枝玉葉- 特備麵包及小吃2)戀戀的心( 特式龍蝦湯及南瓜湯)3)愛之禮盒( 鵝肝醬撻/ 大蝦酥皮盒配鴛鴦魚子醬/ 田園沙律)4)兩小無猜- 燒蠔併香醬青口5)璀璨歲月–大盆( 二人共用) 括: 雙色魚/ 燒羊西冷/ 烤鴨6)浪漫輕舟–特式飯/ 意粉或薯蓉7)共譜戀曲–朱古力軟心布甸配凍梳乎里8)甜甜蜜蜜–情人節特備蜂蜜茶我覺得係熟客就自然繼續來,新客的話佢地試過就知唔食。唔好理d人話係咪做媒,有好多人成日好無聊周圍寫野中傷人。阿sue, 繼續比我兩公婆煩,我地支持你同你honey呀!!

1)金枝玉葉- 特備麵包及小吃
2)戀戀的心( 特式龍蝦湯及南瓜湯)
4)兩小無猜- 燒蠔併香醬青口
6)浪漫輕舟–特式飯/ 意粉或薯蓉
7)共譜戀曲–朱古力軟心布甸配凍梳乎里
8)甜甜蜜蜜–情人節特備蜂蜜茶

(非會員)
2月7 日係我生日, 老公一早安排係呢間餐廳食飯, 我地係之前未食過私房菜的...一到餐廳, 感覺好浪漫, 好舒服,我覺得好適合情侶, 又好適合求婚(hahaha可惜我已婚), 而我地既2歲仔仔仲好似去左朋友屋企咁, 好free咁玩..(好彩呢晚唔係情人節, 否則其他客人真係好難有浪漫既一晚, hahaha)由開始既湯(仔仔勁鍾意飲), 到之後既食物都十分美味, 好有誠意.真係好好好好味道!!..(連飲既水都係健康水, 正!!)係度好多謝sue小姐咁熱情既招待,我地一家都過左好開心既一晚(即使我仔仔搞搞震左成晚, 嘻嘻!!)

2006-01-31 18 瀏覽
為了與男朋友慶祝第一個生日,我在1月16日在Bon Appetit訂了枱與他共進晚餐。在一個月前我己經不斷上網搜尋餐廳,我的目標當然要食物好、環境好、服務好啦,在openrice看見Bon Appetit獲得很多好評,再三考慮後,最終決定訂枱一試...我們果然沒有來錯,食物真的不錯,還很有特色,特別是甜品火燄雪山,差不多給我自己一人吃光呢!說到服務,簡直是無得彈,老闆娘呀Sue的服務令我覺得很感動,連我男朋友也覺得很開心感動...呀Sue十分健談,我們與妳談得很高興,但要在此要跟妳說聲對不起呢,因為與妳傾得太久,延誤了妳回家看兒子的時間呢!^@^* Sue:被妳在我男朋友前取笑我太緊張這餐晚飯,弄得我十分不好意思,我怕羞嘛!不過,我男朋友亦因為知道後而更覺開心感動,在此再次說聲謝謝妳!*

2006-01-05 33 瀏覽
剛剛回港,又四出搵東西吃,對於上年在Bon Appetit 過生日的情境,教我十分難忘!今年一月會再次光顧!其實早在2005-01-23 那天,我便寫了一篇食評,但沒有在這裡張貼。其實我覺得食物味道及服務質數皆是比較個人,你不喜歡吃卻不代表人家弄得不好,你不喜歡熱情服務可以找間服務差的,每個人都可以公平地給予意見,但束意的抹黑卻是較沒品的行為。我相信公道自在人心!2005-01-23 23號晚—今次真係多得朋友負責籌辦這個溫暖、舒服及難忘的生日派對。當晚出席的朋友共七人。今晚的節目是吃私房菜。一進門,那感覺真的好得不知怎樣說好,好有家的感覺,我真的想把鞋子除下。一去到便得到Sue的熱情招待,好舒服!讓我記下當晚的菜單,每一樣我都很喜歡,絕對是有相當水準的西餐。(*****為最高)1) 女人之心(南瓜番茄湯)**** <--我是為它而來的!熱燙燙的南瓜湯上放上半個番茄,番茄卻戴上冷冷的番茄凍湯。不知大家感覺到女人那忽冷忽熱的感覺沒有?(後記:因為喝過此南瓜湯,一向不愛吃南瓜的我卻為南瓜瘋狂)2) 章魚凱撒沙律*** <--章魚好新鮮,而且很多。沙律漿還可以,最特別是加了很

2005-01-23

2) 章魚凱撒沙律*** <--章魚好新鮮,而且很多。沙律漿還可以,最特別是加了很多煙肉乾,口感脆脆的。但我卻覺得生菜不知是否不太新鮮還是被沙律漿浸耐了,不夠爽!But this's a good dish!

3) 香草扇貝**** <--喜愛吃香草的我當然不會放過它。可以說帶子好大隻,好新鮮,跟香草的味道好配合。大家不知有沒有留意,香草混入了薑蔥,但卻恰到好處,互相搶不到大家的香味及作用。

4) 酥皮鵝肝醬卷** <--沒有很大特色,鵝肝少到我根本吃不出鵝肝究竟是什麼味道,但磨菇的味卻很出,我差點以為鵝肝是磨菇味。哈哈!如果叫酥皮磨菇卷會比較貼切!(後記: 現在好像沒了這個,改作大大件鵝肝????)

5) Cream肉桂焗薯仔**** <--當我好飽時仍然覺得好好味,說真,我最討厭吃薯仔,但這個焗薯仔真的令我著迷。很足料,眼見有成三條肉桂乾都知這個焗薯不簡單!(後記:本來是意粉,之後改了這個,但未見其他食家提及過焗薯。)

6) 紅酒焗香鴨*** <--唔!其實都OK好味o家, 賣相絕對高分,不過我個人覺得個鴨焗得太熟啦!令到個鴨肉比較乾身,好似食緊燒鴨。如果個鴨七成熟,有番小小水份咁就PERFECT啦!其實鴨是可以好似牛咁半生食o家!個紅酒汁都OK, 對我來說卻太甜!

7) 白之戀人** <-- 呢個甜品是我全晚最失望的!一個杯內,最底層是芋泥,中間蛋白,上面是Cream。說真,真的沒什麼芋頭味!甜品來說芋泥不夠甜,不過如果芋泥太甜又搶左蛋白及Cream的存在,但不加蛋白及Cream可能又會太齋,我想不到怎樣才可改善此甜品

8) 火艷雪山**** <--這是老闆娘Sue 送給我的雪糕蛋糕,當她在上面點上火艷時真的美極了,估不到裡面是雪糕,好好味!多謝Sue的生日蛋糕!

整體上好滿意,希望今年也可以吃到出色的食物!
不過都係那句,刀叉可以作出更好的改善!

2005-12-30 17 瀏覽
The food was OK la but the birthday girl is very lovely. She liked the cold soup but the portion was too small. I liked the goose liver. Should have brought my own birthday cake.
2005-12-11 13 瀏覽
之前男朋友生日上網見到呢到好似幾好於是就book啦之後因為又要改個menu又要拎gift上去比sueso打左好多次比sue但sue都依然好熱情咁serve我thx a lot~~~我覺得d food 真係唔錯aa並唔似d bad comment講得咁serious或者各人口味唔同啦我真係覺得好okie 喎!!!!!!!!!!!!!!n 亞sue仲同我地一齊唱生日歌又幫我拎份gift出黎果度atmosphere真係唔差過restaurant仲比人一種好warm ge feeling...thx sue a lot.......我男朋友今晚好開心.........Crystal
之前男朋友生日
上網見到呢到好似幾好
於是就book啦
之後因為又要改個menu
又要拎gift上去比sue
so打左好多次比sue
但sue都依然好熱情咁serve我
thx a lot~~~

我覺得d food 真係唔錯aa
並唔似d bad comment講得咁serious
或者各人口味唔同啦
我真係覺得好okie 喎!!!!!!!!!!!!!!

n 亞sue仲同我地一齊唱生日歌
又幫我拎份gift出黎
果度atmosphere真係唔差過restaurant
仲比人一種好warm ge feeling...

thx sue a lot.......
我男朋友今晚好開心.........

Crystal

2005-11-28 22 瀏覽
自從去年同事介紹這個餐廳後,一年之內也來了四次。每次和不同的朋友來,Menu上的大部份的菜都試過,每次gathering都好開心。老實講第一次來食物真的令我很suprise地好食,但多來幾次其實就差不多,沒有第一次那麼驚喜,但為什麼我們還來?因為我們找到一個好地方,食物有一定的質素,同時有一個private,開心的環境和朋友聚聚,大家可以暢所欲言,對我來說才是最重要﹗私房菜早兩年如雨後春筍,開得成行成市,但有幾多間做得住,大家都知。Bon Appetit到今時今日都能生存,一定有過人之處。我知道Sue因為openrice得到很多食客的認識,所以她很緊張這裡的評論。我相信事實勝於雄辯,這裡只是其中一個媒介認識你們,記得還有我們呀﹗一班每兩三個月就要o黎麻煩你一次o既人呀﹗希望這家充滿恩典祝福的餐廳能靠信心,堅持他們的侍奉和理想﹗

希望這家充滿恩典祝福的餐廳能靠信心,堅持他們的侍奉和理想﹗
2005-11-26 25 瀏覽
首先十分感謝一粒雪持平之詞, 能有一個多食評之會員食家站出來說句公道話,實在令人心感快慰。7 月份為何有一連多個好評,其中有部份是經常光顧我們的熟客為我們寫的。由於7月間一連幾日有幾個簡短又有中傷成份之苦臉食評出了, 支持我們的熟客( 平均隔二, 三個月會光顧一次那種)認為與事實不符,於是好似一粒雪珠咁站出來支持我們, 只是他們少寫食評, 沒有特地登記為openrice 會員而已。但他們是真金白銀在我們處消費, 如果只是因為欠一個會員名份而全部標籤為我媒, 對我或他們是公平嗎?食評描述得太詳細就認為是虛假又是什麼邏輯道理? 客人若是真的光顧,對食物,環境及服務當然能仔細說出感受。那些隨便拋下湯,沙律,甜品幾個字, 其他描述欠奉下就草草概括說不好吃,不值一試等,難道這些才是真食評?在此我要鄭重聲明, 本人從未發出虛假食評。是本人造馬還是有人惡意抹黑本店,看了以下分析后相信各位自有定斷。-有近一半之笑臉食評是由已登記之會員發出。而苦臉食評卻全由非會員發出。-13 個苦臉食評只有2 個我是追查到紀錄,其他大部份因描述太簡單或與事實不符而難辨真倪。如食家“hello “及“Ling “之食評–
如食家“hello “及“Ling “之食評–本店從未收取平均每人$1,000之收費, 當時最貴的餐單也不過$400。而我也從未遇過一個像Ling 之客人,再三要求我唔好成日入房或者入房前敲門。正如我早前在電視訪問中所說: 99% 到訪之客人均非常友善, 大家像朋友般有說有笑, 以上情形跟本從未發生。
而最新那位<中肯意見>說<昨晚>去了食,即11/21 日, 但返查當日客人選菜紀錄, 跟本沒有一是食雞+ 魚這個組合, 就算推前幾天也沒有這個選菜,加上描述又過份簡單, 只是幾隻字:意粉,甜品就算,詳細菜名都, 是否曾光顧實在存疑。
而大部份講唔好食食評又太簡單, 點樣唔好食法如太甜, 太淡太糊等均講唔出, 就算我想改進都無從入手。更奇怪係, 有很多食評重點唔係評論食物質數, 而係刻意提出本店好食評係假,目的似乎是擾亂視聽,以左右讀選擇。
但我好同意<中肯意見>講法,只要改善到食物,唔駛自己宣傳,都會大把人來, 本店情況正是如此: 到訪本店人數屢創新高, 其中近一半是返頭熟客及客人推介之朋友。部份客人更於同月到訪2 - 3 次。近95% 以上選擇$250.00 及$320.00 之正價餐, 沒有用coupon也沒要求discount , 足以証明他們認為價錢合理。
以昨晚11/23 為例, 全店滿坐兼做兩輪都仲有客人訂唔到而需要改期, 靠的還不是口碑? 昨晚有一半訂便是熟客返頭或推介, 沒有好質數,誰會再來?更令人感動是其中一對夫婦離開香18年, 老遠從芝加哥到一落機,放低行李便馬上來與丈夫慶祝生日,這對我們來說亦是很大的鼓舞。
所以一粒雪, 有像你及<蛇頭>等忠實客人之支持及鼓勵,我是不會灰心的。每晚見到客人笑離開,主動問我們取名片說要為我們推介,這一點一滴, 都成為支持我們之原動力。對於含中傷成份之食評, 本人已學習用平常心對待,做生意畢竟要面對同行競爭,只要不太過份便是。食評是真是假, 英明讀自是心中有數。本店一向宗旨是竭力保持並提昇我們之食物及服務質素,以令每位客人盡興而回,口碑及朋友推介不就是最好的宣傳嗎?
最后再次多謝一粒雪及一支持我們的顧客,你們的安慰鼓勵,確實給了我們很大動力,去面對一切困難及攻擊。願Bon Appetit 老閭–我們的天父親自報答並祝福你們這一小天使!
2005-11-23 27 瀏覽
先旨聲明,我只係一個食客,唔係呀SUE,亦唔係佢d媒.本人同一班朋友都去過Bon Appetit食飯. 知有呢間o野存在,都係因為OpenRice有呢間食肆o既宣傳icon. 所以自己食完之後,都有係到寫番食評. 好似大家講話佢忽然間同一時間有五六個人讚,相信都係因為佢o地來自同一班人.咁樣佢o地都有相同好o既評價,唔出奇. 除非呢d有例話同一個人每似唔可以多一個comment je!? 又冇理由呀,係咪?無論係私房菜,小本經營定係大集團,水準或者服務,間唔中都可能失手. 做得唔好俾人罵就無可厚非,經營者都會攞到教訓,改善同穩定質素. 但係因為咁而抹煞以往o既白兔仔紀錄,仲話其他人係夾埋,咁似乎就過火了. 我有真金白銀仲要俾膽去呢間o野試gar! 唔好咁講好boo.大家上o黎呢到,都係想分享下飲食經驗同搵好o野食je,有中傷成份o既,可免則免啦!呀Sue,你都唔好灰心.近幾個食評既然都唔好,希望你o地都要應變下,挽回聲譽. 雖然去你到食都預o左成三百蚊, 以服務+質素+份量,我唔覺你o地咁唔值je.
先旨聲明,我只係一個食客,唔係呀SUE,亦唔係佢d媒.
2005-11-22 47 瀏覽
我好同意小魚兒既意見,我覺得呢間餐廳好多食評都唔係真既。一來我覺得d人讚得太好太長,有d唔合情理..二來我覺得食評間既日期太密,好似成日有人keep住寫咁,我希望大家慎重考慮清楚先好去食。因為我就係"中左蕉"我昨晚去了食,不過我就唔覺得真係咁好食。女人的心(湯)...唔太特別,哄是普通的南瓜湯墨魚沙津.....味道可以燒雞......大硬唔好食煎魚.....唔夠滑,好"鞋"口意粉......唔夠味道甜品.....ok不過如果$320 / 位就一d都唔值......可能食物太普通又唔太好食吧!我一向都like來open rice搵食,但就未寫過,今次寫,只係唔想其他人同我一樣比人騙。我希望這間餐廳既老闆娘阿sue唔好再係咁樣,其實如果你真係好想多d人黎,都唔好亂食野騙人,因為當人食過知唔好,唔單止以後不來,仲會叫人唔好來。反之,點解你唔試下轉下d菜或,或者諗下點整好d野食來吸引人呢?其實如果你間餐廳真係可以改善到,我信到時唔駛你自己宣傳,都會大把人來,多謝你阿sue, 我信你一家會看到我既意見。

我昨晚去了食,不過我就唔覺得真係咁好食。
女人的心(湯)...唔太特別,哄是普通的南瓜湯
墨魚沙津.....味道可以
燒雞......大硬唔好食
煎魚.....唔夠滑,好"鞋"口
意粉......唔夠味道
甜品.....ok

2005-11-08 20 瀏覽
不如留意下下面既評語係咪假既?平時都唔見有咁多非會員寫評語。。。哈!尤其五月一輪劣評之後﹐同一日有7個非會員編寫好評??? 七月又再一次發生。。。好像有點難以至信。。。不過點都好﹐係咪店主寫既都好。。。本人亦光顧過﹐只係覺得一般姐。。
不如留意下下面既評語係咪假既?

平時都唔見有咁多非會員寫評語。。。哈!

2005-11-07 43 瀏覽
個湯好好味,麵飽如果有得refill就好啦! salad 好新鮮﹐唔錯! 鵝肝略嫌\'yarm\'得太多麵粉黎煎, 不過portion都好大,味道都幾好。青口都好好味!main course方面﹐男朋友揀既鴨好特別好好味﹐反而我個羊就比較普通. 食完已經好飽﹐食唔落個意粉。比起之前個d course, 個意粉係最差。。好似無味又無sauce 咁﹐不過當時已經好飽﹐都無乜食過。desert 係火焰雪山。係好靚﹐但係入面只係好普通既雪糕﹐不過店主都幾有心﹐兩個雪山既雪糕一個係chocolate﹐一個係strawberry。我覺得店主都幾有心幾有誠意。唯一好奇怪既係我地有一位無到﹐(店主話無得cancel都唔緊要) 點解上湯既時候唔係分返均而照突左一碗呢? 你話其他course 分唔都就話姐。。Overall我覺得$320 per person都ok既...