2023-06-04 897 瀏覽
南區休閒Cafe✨平時真係好少過黎南區,仲要係黃竹坑,估唔到呢到都有間咁高質既Cafe😆聽講佢地以前冇做晚市架,都係近期先做返,8pm就last order架啦,趕得切俾你食返個dinner😌《Tuna & Avocado $138》呢個係沖繩特色拖羅蓉牛油果塔可飯配日式芥末醬,拖羅蓉既份量都幾多,一啲都唔孤寒,亦都加左好多椰菜絲,食落感覺好清新,日式芥末醬既份量調較得啱啱好,唔會話加得太多蓋左拖羅蓉既鮮味,所以食完都唔會覺得漏,好好食😆《Cheese Beef Petty & Onsen Egg $128》呢個係日式咖喱配流心芝士漢堡同温泉蛋,有得揀飯或烏冬,我地揀左烏冬,個咖喱好濃郁,份量亦都好大碗,絕對足夠食晒成碗😏温泉蛋整得好好,勁流心,撈埋個烏冬食最正😌流心芝士漢堡外皮煎得脆脆地,賣相好靚,一切開啲芝士流晒岀黎,勁邪惡😂仲有好多薯仔啊蘿蔔咁,索晒啲咖喱汁好好食👍🏻《原味梳乎厘班戟 $108》梳乎厘班戟有幾隻味,我地揀左原味,大大份,足足有三大舊,幾有蛋香味,仲俾左一大pat cream,不過質感好輕盈,所以食晒冇難度😆嫌唔夠甜仲有得加蜜糖,我地幾乎加晒都唔會過甜,好好食🤣Ov
南區休閒Cafe✨

《Tuna & Avocado $138》
Tuna & Avocado

《原味梳乎厘班戟 $108》
原味梳乎厘

Overall幾推薦呢間餐廳,服務好好,feel到佢地好用心經營,絕對係南區高質小店,支持💪🏻
曲奇雪糕沙冰

• 日式咖喱配流心芝士漢堡
  • 温泉蛋
  • 原味梳乎厘班戟
2023-06-01 53 瀏覽
一直都想試吓,但平時lunch時間經過都好多人,今之係2點左右去到,過咗lunch時間,唔洗等。食物整體唔錯,南瓜湯都好creamy,意粉不過不失,不過我最欣賞都係個梳乎厘pancake,好鬆軟好好食。
2023-05-30 57 瀏覽
星期日中午同屋企人黎到黃竹坑食飯,見呢間餐廳都幾多人食,於是就試吓啦。每張枱嘅位置都有一定嘅空間,坐得幾舒服。食物款式方面,有沙律、冷烏冬、沖繩taco飯、咖喱飯、pizza、意粉等等,提供多款選擇。沖繩特色小龍蝦牛油果塔可飯配明太子醬($138)飯採用咗糙米,仲係熱熱地,口感煙韌,小龍蝦細細粒已經拆好肉,幾爽口,撈埋一大pat 牛油果醬、菜絲,飯素同明太子醬,鹹香得黎,口感豐富,食落都幾清新。日式原條鰻魚飯配炒蛋($158)鰻魚大大條,肉質軟嫩,炒蛋滑身,而且香牛油味,飯軟硬適中,撈埋蒲燒汁一齊食,味道唔錯。焦糖香蕉疏乎厘pancake ($128)製作時間需時大約35分鐘,建議預返時間叫定,賣相好吸引,pancake 大大塊,又厚又鬆軟,充滿空氣感,有蛋香,配埋焦糖香蕉同糖漿,味道好夾,唔會好甜,推介~

每張枱嘅位置都有一定嘅空間,坐得幾舒服。

沖繩特色小龍蝦牛油果塔可飯配明太子醬($138)

日式原條鰻魚飯配炒蛋($158)

焦糖香蕉疏乎厘pancake ($128)
📍Bread and Bistro (黃竹坑)💥蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁 ~$148賣相好吸引 🫰🏼蟹肉份量好多 醬汁肉稠度恰到好處✅唔會太膩口 😍至怕餐廳既意粉sauce 太厚身太膩加入鮮茄令口味更清新🍴💥吞拿魚沙律 $148一如以往 沙律達人又被餐單上既沙律吸引😍好有心思嘅沙律除咗一般沙律菜🥗仲有法邊豆🫛羽衣甘藍 同蕃茄🍅配上芥末汁非常開胃對味吞拿魚份量毫不吝嗇厚身調味剛好🧂值得一提嘅係伴碟有幾件薯角炸得非常之脆口而唔油!(呢個有被驚豔到)🫣岩晒我呢d 想健康又為食既人🤪兩款main dish 都配是日蕃茄餐湯🥰酸酸甜甜,十分開胃💓

📍Bread and Bistro (黃竹坑)

💥蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁 ~$148

配上芥末汁非常開胃對味
吞拿魚份量毫不吝嗇
厚身調味剛好🧂
值得一提嘅係伴碟有幾件薯角
炸得非常之脆口而唔油!
(呢個有被驚豔到)🫣
岩晒我呢d 想健康又為食既人🤪

兩款main dish 都配是日蕃茄餐湯🥰
酸酸甜甜,十分開胃💓
2023-05-14 61 瀏覽
呢間餐廳其實次次經過都好想試,不過之前每次都趕頭趕命,同呢個vibe唔親,所以一直都冇試。見今日冇特別plan,外面又落雨,就決定來呢到,畢竟係地鐵站附近!餐廳範圍好大,裝修好modern,我地今次叫左兩個主食同一個甜品。三樣都好好味!蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁 $148 個意粉軟硬度剛剛好,龍蝦汁好濃郁,但又唔會太heavy,最緊要就係佢個掛麵效果一流,所以每一條麵都食到有龍蝦汁。日式原條鰻魚飯配炒蛋 $158都唔錯,有好大一條嘅鰻魚,加上甜甜嘅鰻魚汁,另外配多兩片酸瓜喺面。不過最令我驚喜嘅就係個焦糖香蕉梳乎厘班戟 $128,完全冇諗過以呢個價錢會有三大嚿,除咗好香蛋味之外,仲係超級多空氣感,另外焦糖香蕉都做得好好!大滿足!

2023-05-08 72 瀏覽
黃竹坑大家可能只諗到海洋公園,但其實鄰近地鐵站嘅商業大廈樓下開咗好多新Cafe店/餐廳,大部份樓底高而且開陽,感覺休閒舒適.今日試咗間日式fusion餐廳有甜品,沙律,亦有意粉,泡飯等.午市時段包餐湯或甜品,雖然人流頗多但店員都快手快腳收拾,非常有效率雜菌蘑菇湯(跟餐)熱辣辣暖笠笠,做到正常濃郁蘑菇西湯味道日式原條鰻魚飯配炒蛋$148原條鰻魚毫不吝嗇,鰻魚表面微微煎香配上濃郁醬汁及滑蛋,非常好送飯蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁$148意粉軟硬適中,聞起來有濃厚芝士味.蕃茄醬汁清新再配以檸檬汁.加上好多已拆肉嘅小龍蝦肉及蟹肉.簡單食物但卻有心的擺盆Bread and Bistro黃竹坑香葉道2號One Island South地下G06號舖

雜菌蘑菇湯(跟餐)
熱辣辣暖笠笠,做到正常濃郁蘑菇西湯味道

日式原條鰻魚飯配炒蛋$148

蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁$148

Bread and Bistro

2023-04-30 122 瀏覽
All Day控出動!今日我繼續去唔同區搜羅好食嘅All Day Breakfast!All Day Breakfast基本all day材料都有齊,炒蛋、薯餅、蕃茄、德國腸、茄汁豆、煙肉、炒蘑菇,漢堡扒或煙三文魚,揀咗煙三文魚,口感順滑,煙燻同少少咸香頗有風味;薯餅酥脆,有些少鹽味,好得👍🏻 蟹肉小龍蝦鰹魚湯泡飯🦀夏天就係想食湯飯,清新爽甜。小龍蝦肉質實淨,湯底好香鏗魚味。 Macchiato / 花草茶瑪琪雅朵咖啡味濃烈,奶泡綿密細膩。花草茶好有草本味,薄荷味尤其突出,係健康嘅味道😂

All Day Breakfast

下午茶
All  Day  Breakfast
Macchiato
2023-04-29 83 瀏覽
好少過嚟黃竹坑呢邊,主要都係去海洋公園先會經過呢頭~諗住入園前食D野先就搵到呢間算就腳同冇乜人,坐位都寬鬆舒服$148 蟹肉小龍蝦 鰹魚湯泡飯見都幾多人推介食呢個蟹肉龍蝦泡飯份量睇落係幾大碗嘅,蟹肉同蝦肉嘅份量都唔錯,食落有D似日式茶漬飯,不過感覺味道算淡,雖然茶漬飯清清地都可以接受但D西蘭花果D都冇咩味😂朋友食果個龍蝦意粉都係唔算濃味另外叫咗杯Dirty,都OK嘅不過不失咁啦主要都係貪間野近又方便姐
好少過嚟黃竹坑呢邊,主要都係去海洋公園先會經過呢頭~
諗住入園前食D野先就搵到呢間
算就腳同冇乜人,坐位都寬鬆舒服

$148 蟹肉小龍蝦 鰹魚湯泡飯
見都幾多人推介食呢個蟹肉龍蝦泡飯
份量睇落係幾大碗嘅,蟹肉同蝦肉嘅份量都唔錯,
但D西蘭花果D都冇咩味😂
蟹肉小龍蝦 鰹魚湯泡飯

朋友食果個龍蝦意粉都係唔算濃味
另外叫咗杯Dirty,都OK嘅不過不失咁啦
主要都係貪間野近又方便姐
📍南區 黃竹坑自從黃竹坑有地鐵站之後,黎嘅機會都多左。今次經過喺地鐵站只有兩分鐘步行距離嘅餐廳試下。☕️ 食物餐牌好多唔同選擇,由於我哋黎嘅時間係下午茶,大家都唔係太肚餓,所以只係叫左兩個輕食。雖然係輕食,但份量十分之足夠,當Main dish食都可以呀1. 吞拿魚沙律 - $158吞拿魚非常新鮮,亦有些配料調味,口感豐富。薯條剛剛炸起,外脆內軟,好好味。沙律菜有生菜、羽衣甘藍、蕃茄、豆等等,全部菜都好新鮮,配上檸檬汁同芥末醬,健康得黎又好味。2. 原味班戟配三文魚及牛油果 - $138Pancake 🥞 軟硬度適中,配嘅糖漿唔會太甜。煙三文魚亦新鮮好味。另外有黑松露Scrambled egg,沙律茶,同埋薯餅。最有驚喜嘅係薯餅,又係剛剛炸起,好好味😋3. 熱情果梳打 - $38熱情果梳打唔會太甜,有少少酸,夠哂fresh 另外Menu亦有好多其他選擇,仲有其他唔同種類嘅Pastry, Cupcake, Sandwich等選擇,上班一族趕時間都可以買個三文治。我下次都想試埋呢度嘅咖啡呀 ☕️🏘️ 環境餐廳環境寛敞,行現代工業風,坐得舒服,好適合同三五知己傾下計。附近返工嘅午餐都可以過嚟輕鬆食
📍南區 黃竹坑

☕️ 食物

1. 吞拿魚沙律 - $158

2. 原味班戟配三文魚及牛油果 - $138

3. 熱情果梳打 - $38

熱情果梳打唔會太甜,有少少酸,夠哂fresh

🏘️ 環境

餐廳環境寛敞,行現代工業風,坐得舒服,好適合同三五知己傾下計。附近返工嘅午餐都可以過嚟輕鬆食個lunch。

👨‍👨‍👧‍👧 服務

呢度嘅員工服務態度好好,好細心,主動,值得一讚👍🏻
2023-04-23 86 瀏覽
享受下Weekend 行到攰就去咗呢間cafe坐低餐廳環境舒服樓底好高全落地玻璃採光度高Chicken Karaage & Avocado $128炸雞配牛油果冷鳥冬 ⋯再配和風芝麻醬好開胃而且雞肉Juicy Pot Katsu & Scrambled Egg $138 很濃郁咖哩味⋯佢層蛋好厚厚切吉列豬扒剛炸起⋯脆卜卜仲可以揀吉列炸蝦or 日式炸雞杯☕️Matcha Latte 拉花好靚⋯覺得抹茶味唔夠整體唔錯餐牌選擇多⋯Keep 都有食客進入📍黃竹坑🔛Bread & Bistro
享受下Weekend

餐牌選擇多⋯
Keep 都有食客進入

📍黃竹坑
🔛Bread & Bistro
去海洋公園玩之前諗住搵吓附近有咩食上網見到黃竹坑站有呢一間好出名疏乎厘嘅餐廳諗都冇諗就即刻衝左過去嗰邊食🤣≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣#HK_gfoodie黃竹坑食好西#Hk_gfoodiein南區≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣我哋今次叫咗兩個主食~Ochazuke Crab Meat Crayfish Rice Soup $148蟹肉小龍蝦鰹魚湯泡飯份量好多!!蟹肉同埋小龍蝦好似唔使錢咁樣落咗好多😆😆啖啖都係充滿小龍蝦鰹魚湯清清地 唔會食完好口渴落左蔬菜粒同埋西蘭花&椰菜花🥦Okinawa Taco Rice Salmon & Avocado $128沖繩特式三文魚牛油果塔可飯Low Calories | All Serve with Brown Rice我第一眼就比呢個飯吸引咗用咗糙米飯 三文魚同牛油果醬份量好多撈埋一齊嘅蔬菜好新鮮 有幾層口感而且落左味素係上面 撈埋一齊食勁香!健康得黎又食得飽飽🥰Mixed Fruit SOUFFLE PANCAKE $128時令水果梳乎厘班戟有士多啤梨 藍莓 奇異果梳乎厘班戟
去海洋公園玩之前諗住搵吓附近有咩食
上網見到黃竹坑站有呢一間好出名疏乎厘嘅餐廳
諗都冇諗就即刻衝左過去嗰邊食🤣
#HK_gfoodie黃竹坑食好西
#Hk_gfoodiein南區
我哋今次叫咗兩個主食~

份量好多!!

沖繩特式三文魚牛油果塔可飯

我第一眼就比呢個飯吸引咗
用咗糙米飯 三文魚同牛油果醬份量好多
撈埋一齊嘅蔬菜好新鮮 有幾層口感

而且落左味素係上面 撈埋一齊食勁香!
健康得黎又食得飽飽🥰

配生果同蜜糖真係絕配🥰

GELATO SMOOTHIE - Tofu $56
豆腐雪糕沙冰
男朋友好沉迷於豆腐雪糕
佢一見到有咁特別嘅沙冰就話要試!
豆腐香味好重好濃 唔會太甜🥰😗仲幾大杯添!

Matcha Latte 抹茶拿鐵 $39
抹茶味好濃好香🥰
拉花都好靚😗
(好好奇問可唔可以轉oat milk 不過諗諗吓好似好奇怪🤣🤣🤣🤣)
總括嚟講比想像中更加好食~
有好多唔同種類嘅嘢食可以揀😗
都幾坐得好舒服 同埋餐廳好大
後尾發現去海洋公園嘅話
比較建議大家搭地鐵一個站過去就最快!
Bread and Bistro (黃竹坑)
香港南區推薦🔥位於黃竹坑地鐵站附近🚇🍛 日本咖喱配流心芝士漢堡,溫泉蛋 ℭ𝔥𝔢𝔢𝔰𝔢 𝔟𝔢𝔢𝔣 𝔭𝔢𝔱𝔱𝔶 𝔬𝔫𝔰𝔢𝔫 𝔢𝔤𝔤 $128🍲 蟹肉小龍蝦 鰹魚湯湯飯 𝔒𝔠𝔥𝔞𝔷𝔲𝔨𝔢 𝔠𝔞𝔯𝔟 𝔪𝔢𝔞𝔣 𝔠𝔯𝔞𝔶𝔣𝔦𝔰𝔥 𝔯𝔦𝔠𝔢 𝔰𝔬𝔲𝔭 $148🥞梳乎厘班戟-焦糖香蕉𝔖𝔬𝔲𝔣𝔣𝔩𝔢 𝔭𝔞𝔫𝔠𝔞𝔨𝔢 ℭ𝔞𝔯𝔞𝔪𝔢𝔩𝔦𝔰𝔢 𝔟𝔞𝔫𝔞𝔫𝔞 $128佢唔屬於空氣感好重嗰種 我自己反而中意呢啲有口感啲既班戟🤣介乎喺空氣感與厚實之間 但追求入口即化如空氣既人 就可能覺得一般👀蛋香味方面都足夠 配埋焦糖香蕉 味道更勝一籌😈
香港南區推薦🔥

位於黃竹坑地鐵站附近🚇

🍛 日本咖喱配流心芝士漢堡,溫泉蛋

🍲 蟹肉小龍蝦 鰹魚湯湯飯

🥞梳乎厘班戟-焦糖香蕉
焦糖香蕉班戟
焦糖香蕉班戟
  • 焦糖香蕉梳乎厘班戟
2023-03-28 101 瀏覽
假日嘅黃竹坑其實都幾好feel 唔見哂上班族 過黎搵間cafe坐下chill下都唔錯😍 朋友介紹呢間Bread & Bistro食物高質 特別佢個Taco Rice☺️最近佢地開埋晚市 8pm last order喺附近收工都可以過黎食😍▫️沖繩特色拖羅蓉牛油果塔可飯 ($138)原來Taco rice係沖繩名物 用上暖暖珍珠米混合紅糙米飯表面鋪埋好多拖羅蓉 真係每啖都食到😍牛油果蓉同飯素喺飯上面 口感好豐富 ▫️蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁 ($148)龍蝦汁味道幾濃郁 意粉煮到掛汁仲有粒粒小龍蝦肉 配上一條麵包條食完意粉仲可以點住汁咁食🥖
假日嘅黃竹坑其實都幾好feel
食物高質 特別佢個Taco Rice☺️
最近佢地開埋晚市 8pm last order
喺附近收工都可以過黎食😍

▫️沖繩特色拖羅蓉牛油果塔可飯 ($138)
原來Taco rice係沖繩名物
用上暖暖珍珠米混合紅糙米飯
表面鋪埋好多拖羅蓉 真係每啖都食到😍
牛油果蓉同飯素喺飯上面 口感好豐富

▫️蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁 ($148)
龍蝦汁味道幾濃郁 意粉煮到掛汁
仲有粒粒小龍蝦肉 配上一條麵包條
食完意粉仲可以點住汁咁食🥖
最近發現原來黃竹坑one island south 都有好多小店,性價比都幾好,係避開假日人潮,舒舒服服食個brunch嘅好地方!【滿瀉龍蝦仔taco rice】見好多枱都有點taco rice,感覺好健康,就點來食下~🦞沖繩特色小龍蝦牛油果塔可飯 配 明太子醬$138- 上面鋪左滿滿嘅龍蝦仔,幾彈口,撈上香口明太子醬格外滋味,仲有生菜、紫菜、牛油果醬,健康得來又好味【有心思日式料理】🐷壽喜燒烏冬配黑毛豬 $128- 湯底甜甜地,配上好多蔬菜如蘿白等,每樣都甜甜地,幾特別。烏冬都好夠彈口,黑毛豬豬肉肥瘦均勻,口感唔錯。🥞梳乎厘班戟配水果$128- 可以話係必點!梳乎厘班戟好彈口鬆軟,甜度適中,食落去好夠滑同滿口蛋香😋正!其實有地鐵後,去呢區食野真係好方便,有機會再來!

【滿瀉龍蝦仔taco rice】
見好多枱都有點taco rice,感覺好健康,就點來食下~

🦞沖繩特色小龍蝦牛油果塔可飯 配 明太子醬$138

【有心思日式料理】

🐷壽喜燒烏冬配黑毛豬 $128
梳乎厘班戟配水果

🥞梳乎厘班戟配水果$128

其實有地鐵後,去呢區食野真係好方便,有機會再來!

梳乎厘班戟配水果
2023-03-22 77 瀏覽
平時好少去黃竹坑,因為好似無特別地方行街睇嘢,原來都有靚cafe,呢間位置超方便,黃竹坑地鐵站A2出口一出,直行就係喇,平日食飯時間都好多人等位,想食嘅就要早少少度。.▪️沖繩特色小龍蝦牛油果塔可飯 配明太子醬.一上碟飯已經色彩繽紛,賣相好好,小龍蝦份糧多配埋紅糙米、珍珠米、番茄、青瓜、生菜、牛油果醬等等,好清新健康,材料豐富之餘,食落好有層次感明太子醬好開胃,食慾即刻up up up ⬆️.** 重點係份量好多,如果女仔可以同朋友開心share,試多d其他款.▪️磨菇湯 味道濃郁,質感幼滑.▪️Dirty賣相就冇乜驚喜,但我自己鍾意有層次感嘅食物/飲品,所以👍🏻👍🏻

▪️沖繩特色小龍蝦牛油果塔可飯 配明太子醬
明太子醬好開胃,食慾即刻up up up ⬆️

▪️磨菇湯
味道濃郁,質感幼滑