2023-03-22 68 瀏覽
星期日去黃竹坑,真係好少餐廳開,行到黃竹坑球場附近先到一,兩間餐廳,冇得選擇中,見到呢間餐廳,唯有去試吓🤣 冇乜期待,但原來試過之後,都幾好食喎👍間餐廳都幾多人,1:00入到去,好彩啱啱有人走,所以唔使等位。日式溫泉蛋漢堡飯係日式咖喱甜甜地,流心蛋好味😋Cheese 炸薯條份量絕對夠大,薯條熱辣辣,夠曬 cheese ,小朋友至愛喜燒煱安格斯牛肉烏冬啲湯好好飲,牛肉份量都夠,好食,夠晒淋冇乜筋,污糟又煮得唔係太淋,唔會一pat pat原味疏乎厘pancake Order 完即做,所以要等20至30分鐘,不過上碟時熱辣辣,又幾好食,唔太甜👍

日式溫泉蛋漢堡飯

係日式咖喱甜甜地,流心蛋好味😋

Cheese 炸薯條

份量絕對夠大,薯條熱辣辣,夠曬 cheese ,小朋友至愛

喜燒煱安格斯牛肉烏冬

原味疏乎厘pancake

2023-03-19
1K
2023-03-17 68 瀏覽
呢間好CHILL既下午茶時間去食岩晒既餐廳,我同朋友叫左一碟鰻魚滑蛋飯,上面仲有黃色蘿蔔,蘿蔔酸甜,鰻魚好大條同好入味,仲叫左一份煙薰吞拿魚沙律芝麻醬配冷烏冬,吞拿魚煙薰左之後帶有一點特殊味道,淡淡既煙薰香味,加埋檸檬汁提升左魚既鮮味,將芝麻醬混入烏冬度真係好夾,烏冬好幼好彈牙,小編最欣賞既係甜品必食推介生果PANCAKE配意大利雪糕,雪糕好軟滑,PANCAKE有三塊咁多,即叫即整,加埋蜜糖同好滑既CREAM,PANCAKE入口香濃蛋味口感鬆軟。

𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒲𝑜𝓃𝑔 𝒞𝒽𝓊𝓀 𝐻𝒶𝓃𝑔之前有個住港島既朋友推介過我食呢間餐廳,見放假得閒就出城搵食! 🌟蟹肉小龍蝦鰹魚湯泡飯 ($148)呢個湯飯係用鏗魚湯做湯底,同用左紅米飯,另外加左啲飯素同滿滿既蟹肉係面,旁邊仲有粒粒小龍蝦肉,將個飯伴好之後,每一啖飯都會享受到蟹肉同小龍蝦,湯底亦鮮味十足,再加埋紅米飯既口感,係好食同健康既不二之選。🌟日式咖喱配吉列炸蝦溫泉蛋烏冬($138)每條烏冬都沾滿濃郁既咖喱汁,烏冬係粗粗圓圓既讚岐烏冬,十分煙韌,而咖喱係日式香甜果種,炸蝦大大隻新鮮炸起亦非常香脆,沾上咖喱再食都一樣香口惹味。🌟焦糖香蕉梳乎厘pancake ($128)每次見到大大個超軟熟既梳乎厘係面前震動都會勁開心。倒左糖醬之後,再點一啲忌廉黎試下,呢個梳乎厘果然無令我失望,近乎入口即溶空氣感十足,忌廉牛奶味好香好滑,值得一讚既係旁邊有蕉糖既香蕉片,十分香甜!所有野一次放曬入口到食,真係無得輸,呢個梳乎厘大推!📍 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐨黃竹坑香葉道2號𝘖𝘯𝘦 𝘐𝘴𝘭𝘢𝘯𝘥 𝘚𝘰𝘶𝘵𝘩地下𝘎06號舖

🌟蟹肉小龍蝦鰹魚湯泡飯 ($148)

🌟日式咖喱配吉列炸蝦溫泉蛋烏冬($138)

🌟焦糖香蕉梳乎厘pancake ($128)

📍 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐨
2023-03-11 80 瀏覽
好少去黃竹坑,發覺好難搵食。。。問當區返工人士午餐有咩選擇,佢介紹去南朗山道熟食市場或者One Island South先去熟食市場,撞啱中午12點地盤放飯,故早被職安真漢子們佔領,惟有敗走😑轉去One Island South, 嗰度有少量食肆,揀咗呢間,12:15pm 去到差不多full house,好彩有位點咗兩個餐:1. 日式咖喱流心芝士漢堡配溫泉蛋 $118可以配飯或烏冬,我揀咗烏冬,幾好味,烏冬彈牙,份量足夠,食完飽到上心口2. 蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁 $148呢個味道尚,份量較少,性價比較低,冇乜驚喜餐飲點咗熱咖啡(House Black with Milk),唔錯,幾香濃⋯另一杯凍檸茶走甜,正常味道總結而言,喺平日中午peak hour遇上依間餐廳(雖然要加一有啲貴),真係有種喺荒漠中能夠搵到綠洲嘅感覺,感恩🥰
好少去黃竹坑,發覺好難搵食。。。

點咗兩個餐:
1. 日式咖喱流心芝士漢堡配溫泉蛋 $118

2. 蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁 $148
呢個味道尚,份量較少,性價比較低,冇乜驚喜

2023-03-09
  • 日式咖喱流心芝士漢堡扒,溫泉蛋配烏冬
2023-03-03 56 瀏覽
朋友在黃竹坑的新居入伙, 特地來到這邊探望他, 而家有咗mtr真係好方便, 無論係來黃竹坑或者海洋公園都好快。女仔就當然鍾意食甜品, 朋友極力推薦 新居留下的餐廳, 可以食到好鬆軟的梳乎厘班戟。 其實 仲有伯爵茶布丁燒 、巴斯克芝士蛋糕、 朱古力心太軟呢啲都係好吸引。時令水果梳乎厘班戟輕飄飄軟綿綿的感覺, 就像天上的雲朵, 質感如棉花糖般, 充滿蛋香味道, 配上香甜幼滑的忌廉, 新鮮的士多啤梨和藍莓, 真是很完美的配搭, 最重要是淋上蜜糖, 增加甜美感覺。另外點了兩個意粉,三文魚菠菜意粉, 煙三文魚的份量不少, 香濃的忌廉汁掛在每一條麵條上, 配菜有菠菜和 磨菇類。蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁,有蟹肉+ 小龍蝦 +蕃茄 +甜椒, 意粉都幾 彈牙爽口, 有少許檸檬汁更加清新。

2023-02-22 68 瀏覽
黃竹坑真係幾小去,放假唔知去邊的時候就搭地鐵去行一轉啦🤤行到攰就搵左間睇落唔錯的cafe😊沖繩特色三文魚牛油果塔可飯 $128有熟三文魚碎,牛油果蓉,飯素,沙律醬,生菜🥬青瓜同蕃茄,全部撈埋一齊食幾清新,牛油果醬好creamy,而且擺等幾靚,可以打卡😋蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁 $148意粉都幾大份,而且上枱果陣仲係超級熱辣辣✨佢地的意粉偏幼,而且軟硬度控制得幾好,唔會太淋🤓鋪面有小龍蝦肉食到,龍蝦汁方面都好濃😆Bread and Bistro (黃竹坑)黃竹坑香葉道2號One Island South地下G06號舖

沖繩特色三文魚牛油果塔可飯 $128

蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁 $148

Bread and Bistro (黃竹坑)
2023-02-19 76 瀏覽
平時去黃竹坑都係第一時間諗起海洋公園,呢日去呢頭見客食飯,估唔到誤打誤撞又搵到呢間餐廳。餐廳環境幾舒適,感覺休閒。.🍳All Day Breakfast全日早餐好豐富,有面有juicy的漢堡扒、惹味的香腸、香滑的炒蛋、健康的焗豆、雜菇、蕃茄、鬆軟的法式牛油麵包、香脆的薯餅。.🍛日式咖哩 配 流心芝士漢堡溫泉蛋 $128入面有兩件juicy的漢堡扒,重要有流心芝士,真的超邪惡。伴碟還有流心蛋和香脆炸薯角,加上惹味的咖喱醬汁,撈埋一齊食很不錯。.🍫流心朱古力心太軟蛋糕 配一球雪糕 $78最後當然唔少得飯後甜品,心太軟蛋糕朱古力味好香濃,加上冰凍雪糕有冷熱交融的感覺。
🍳All Day Breakfast

🍛日式咖哩 配 流心芝士漢堡溫泉蛋 $128

🍫流心朱古力心太軟蛋糕 配一球雪糕 $78
午餐
2023-02-19 61 瀏覽
Bread and bistro 位於黃竹坑一間大 選擇多又坐得舒服 既餐廳All Day Breakfast 可以選漢堡扒或煙三文魚內有焗豆,香腸,雞蛋,雜菇,蕃茄,法式牛油麵包,薯餅薯餅內香脆 漢堡扒內有洋蔥 炒蛋滑滑的 蘑茹重牛油味 滿滿的一個大早餐 煙三文魚波菜意粉大碟 青醬creamy 意粉掛汁 內有蘑茹 煙三文魚切放成花 碟邊有兩條麵包條 每啖都大滿足乳酸香芒你都唔假 仲有清清芒果味 乳酸同芒果味道平均入口舒服流心朱古力心大軟蛋糕 配一球雪糕內裏做到流心 蛋糕唔會硬實 唔會太甜 雲呢拿雪糕剛剛好
Bread and bistro 位於黃竹坑
一間大 選擇多又坐得舒服 既餐廳

All Day Breakfast
可以選漢堡扒或煙三文魚
內有焗豆,香腸,雞蛋,雜菇,蕃茄,法式牛油麵包,薯餅

煙三文魚波菜意粉

乳酸香芒
你都唔假 仲有清清芒果味 乳酸同芒果味道平均入口舒服

流心朱古力心大軟蛋糕 配一球雪糕
內裏做到流心 蛋糕唔會硬實 唔會太甜 雲呢拿雪糕剛剛好
2023-02-18 3345 瀏覽
平時好少落南區,見係weekend就去遠啲,去呢到舒舒服服咁嘆個brunch,享受下weekend舒服既時間😌 呢到既樓底夠高,裝修簡潔闊落,行木系風格🪵,仲有幅大既食物卡通畫🖼️,望到都覺得幾開心同舒服,食物既presentation都靚,味道好食🤤,整體都高質,值得翻黎😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)時令水果疏乎厘班戟🥞 - $128 (好味指數:😍😍😍😍🤩)個梳乎厘班戟🥞口感綿密,蛋香🥚同奶香🥛帶幾濃郁,入口即溶帶啲空氣感,又有啲pancake既濕潤厚實,質地介乎梳乎厘同班戟🥞中間幾好~表面有啲cream,香滑細膩,質感輕盈,有幾濃郁既奶香🥛,唔會太甜又唔漏~ 而今次既時令水果有奇異果🥝、士多啤梨🍓同藍莓🫐,酸酸甜甜夠晒fresh,旁邊仲有啲糖漿,可以自己控制甜度,落埋就更加突出到個蛋香🥚幾正🤤吞拿魚沙律 🐟🥗 - $158 (好味指數:😍😍😍😍)個沙律🥗份量幾多,五彩繽紛咁幾吸引~ 吞拿魚🐟有用黑椒⚫️醃過,質地似有熟成過,所以魚味🐟更加濃郁,肉質嫩滑,幾香口,如果黑椒⚫️可以少翻啲就更加好~ 除左沙律菜🥗之外仲有都有少見既長豆角同羽衣甘藍🥬,味道清新爽口~ 配埋個酸酸甜甜又帶少少嗆鼻

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
時令水果疏乎厘班戟

吞拿魚沙律

吞拿魚沙律 🐟🥗 - $158 (好味指數:😍😍😍😍)
個沙律🥗份量幾多,五彩繽紛咁幾吸引~ 吞拿魚🐟有用黑椒⚫️醃過,質地似有熟成過,所以魚味🐟更加濃郁,肉質嫩滑,幾香口,如果黑椒⚫️可以少翻啲就更加好~ 除左沙律菜🥗之外仲有都有少見既長豆角同羽衣甘藍🥬,味道清新爽口~ 配埋個酸酸甜甜又帶少少嗆鼻既蜜糖芥末醬,有少少刺激感又惹味,同時去左啲草青味🌱同羽衣甘藍🥬既苦味,份量亦都較得啱啱好,唔會話食完成個碟下面都係汁,又唔會話唔夠撈啲菜🥗~ 意想不到既係竟然有啲熱辣辣既薯角🥔,金黃酥脆,裡面綿密,有少少carbs但又唔會令人覺得好邪惡😈
蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁

蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁 🦀️🦞🍝 - $148 (好味指數:😍😍😍😍)
個汁有淡淡既龍蝦🦞鮮味,食落幾惹味,杰度啱啱好,如果再濃啲就perfect啦~ 另外有拆左超多蟹肉🦀️同小龍蝦肉🦞,味道鮮甜,肉質幾爽口彈牙唔會韌,另外仲有啲菠菜🥬同番茄🍅,配搭幾均衡~ 旁邊仲有檸檬🍋,擠埋就更加有提醒既效果~ 而意粉🍝質地係煙煙韌韌,幾標準既al dente~ 有埋條脆脆地既意式餅乾條🍪,整體口感幾豐富

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
時令水果疏乎厘班戟
吞拿魚沙律
蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁
今日要去黃竹坑醫院探病,順便去Bread and Bistro食午餐,Bread and Bistro當然唔止得麵包,呢一間cafe仲有全日早餐,沙律,冷烏冬,冲繩特式塔可飯,咖哩,pizza,湯飯,拉麵,湯烏冬,意粉,飯,兒童餐,飲品,同甜品。重點係有我鍾意既梳乎厘班戟!!!星期日1點9到都要等幾張枱,好旺場!好彩最後都係等左20分鐘左右。今日每人叫左個主食再加一份梳乎厘班戟分享。日式原條鰻魚飯配炒蛋 $158 另加一果然係大大條鰻魚,肉質好彈牙,味道又夠鰻魚汁,正。鰻魚面頭灑滿黑白芝麻粒,仲有蔥花,都有兩片脆口黃色蘿蔔漬物。鰻魚下底就係一大片滑蛋蓋住白飯,再加上豐富醬汁,食落都夠味,蛋配飯食都唔錯。吞拿魚牛油果冷烏冬 $158 另加一吞拿魚牛油果冷烏冬面頭有4片外熟內生既吞拿魚,質感非常好,好嫩口,味道帶少少黑椒既辣。吞拿魚下底原來係幼身冷烏冬,食落煙煙韌韌中帶爽口青瓜絲同滑溜牛油果蓉,口感特別。伴碟有好多羽衣甘藍同生菜,仲有一粒車厘茄同檸檬塊。可選意式醋汁或者和風芝麻醬,我地揀左後者,餐廳體貼地另上,加沙律食實在係太好味同邪惡。時令水果梳乎厘班戟 $128 另加一上次試過呢度既梳

日式原條鰻魚飯配炒蛋 $158 另加一

吞拿魚牛油果冷烏冬 $158 另加一

時令水果梳乎厘班戟 $128 另加一
時令水果梳乎厘班戟

上次試過呢度既梳乎厘班戟,今日絕對係為左佢而黎。梳乎厘班戟製作時間35分鐘。一落單我地就叫服務員可以起,剛剛好食完主菜就有得食。
時令水果梳乎厘班戟

時令水果梳乎厘班戟同上次一樣,三件梳乎厘班戟非常大件,隱隱聞到蛋香,食落果然非常之有空氣感,水準不俗!伴有非常香滑忌廉,送班戟食真係一流。鮮果有士多啤梨,藍莓同奇異果。班戟上面灑上糖霜,其他醬料仲有士多啤梨果醬同一兜蜜糖。
時令水果梳乎厘班戟

加一球意式雪糕加$20,有雲呢拿同朱古力味,今次揀左朱古力味。濃味雪糕配蛋香班戟真係好味道。
意式雪糕

呢份時令水果梳乎厘班戟份量大,味道高質,而且唔洗排長龍,價錢都唔算貴,值得為左佢而黎。
下次又黎食梳乎厘班戟先!
2023-02-12
20 分鐘 (堂食)
2023-02-05 78 瀏覽
______________________________/ 自家制黑松露醬•牛油果蟹肉沙律/呢個真係俾佢個份量嚇咗一嚇 超大碗!而且仲要鋪到滿一滿 真係份量十足😂入面嘅沙律菜好新鮮 入口爽脆鋪滿牛油果蓉同蟹肉 側邊 仲有少少炸薯角真係豐富到不得了! 加埋自家制黑松露醬本身唔係特別肚餓先叫沙律 點知感覺仲大份過飯🤣/ 日式咖喱•流心芝士漢堡•溫泉蛋飯 / $128日式咖哩帶甜而且唔辣 冇乜特別但配飯一流除左流心芝士漢堡 仲有炸薯角•蘿蔔•薯仔•溫泉蛋 成碗個份量真係不得了 好豐富好滿足🤣🤟🏿______________________________/ 時令水果梳乎厘班戟/ $128本身口㾗想食啲甜品 所以叫嘅疏乎厘意外地高質 真係可以媲美Pancake專門店😂一份足足有3件 厚厚嘅pancake入口蛋香好濃 空氣感十足 入口真係好doddle 另外仲配埋忌廉•水果•蜜糖 大滿足!______________________________

/ 自家制黑松露醬•牛油果蟹肉沙律/

呢個真係俾佢個份量嚇咗一嚇 超大碗!
而且仲要鋪到滿一滿 真係份量十足😂

本身口㾗想食啲甜品 所以叫嘅疏乎厘
意外地高質 真係可以媲美Pancake專門店😂

一份足足有3件 厚厚嘅pancake
入口蛋香好濃 空氣感十足 入口真係好doddle
另外仲配埋忌廉•水果•蜜糖 大滿足!

2023-01-30 60 瀏覽
佢位於黃竹坑地鐵站附近既地鋪,平時經過會見到meun幾吸引,所以就試下佢,種類好多,有沙律、意粉、飯、烏冬、甜品、薄餅,甚至有個餅櫃,入面有鬆餅、冬甩等,可以飲杯咖啡~食件餅~👧🏻煙三文魚菠菜意粉 $138三文魚整到大大朵花放係面好靚,仲有條餅乾條係隔離,意粉份量超多,食極都有,每啖都有忌廉汁,而蘑菇份量都唔少。👧🏻吞拿魚沙律唔好睇少佢,有成6舊厚身吞拿魚,有煎過再加黑椒碎,唔會有魚腥味,而沙律加上柚子醬,無敵既配搭,成個沙律唔會太單調,仲有蕃薯條同幾款菜,口感好豐富!👧🏻梳乎厘班戟-原味 $108呢個班戟超級軟fufu,好泡泡既感覺,如果中意空氣感班戟既你一定會中意,佢唔會好實身,但係3件大大件,食落又唔會話真係食左空氣,所以好正!雖然2個人去食,但都好飽,本身仲想叫咖哩飯,唔叫沙律,但好彩無咁做,超滿足~
佢位於黃竹坑地鐵站附近既地鋪,
平時經過會見到meun幾吸引,
所以就試下佢,種類好多,
有沙律、意粉、飯、烏冬、甜品、薄餅,
甚至有個餅櫃,入面有鬆餅、冬甩等,
可以飲杯咖啡~食件餅~

👧🏻煙三文魚菠菜意粉 $138
三文魚整到大大朵花放係面好靚,
仲有條餅乾條係隔離,
意粉份量超多,食極都有,
每啖都有忌廉汁,而蘑菇份量都唔少。

👧🏻吞拿魚沙律
唔好睇少佢,有成6舊厚身吞拿魚,
有煎過再加黑椒碎,唔會有魚腥味,
而沙律加上柚子醬,無敵既配搭,
成個沙律唔會太單調,
仲有蕃薯條同幾款菜,
口感好豐富!

👧🏻梳乎厘班戟-原味 $108
呢個班戟超級軟fufu,好泡泡既感覺,
如果中意空氣感班戟既你一定會中意,
佢唔會好實身,但係3件大大件,
食落又唔會話真係食左空氣,
所以好正!

雖然2個人去食,但都好飽,
本身仲想叫咖哩飯,唔叫沙律,
但好彩無咁做,
超滿足~
2023-01-26 82 瀏覽
約左朋友下午去黃竹坑Party Room玩,未夠鐘見肚餓就係附近搵食,以為工業區得工廈茶餐廳,點知係地鐵站對面就見到間環境唔錯既Cafe,估唔到假日都咁多人,二話不說就行入去試下。自家製黑松露醬牛油果蟹肉沙律先叫左個沙律,沙律菜爽口清新,加上黑醋汁酸酸甜甜好開胃,蟹肉份量非常多,作胃開胃菜一流。All day breakfast 配煙三文魚好大碟好豐富,材料多不勝數,每一樣都好好食,除左煙三文魚亦都可以揀漢堡扒。時令水果梳乎厘班戟本身都食到飽飽地,但見到梳乎厘班戟又點忍到口,即叫即整,口感鬆軟,加上忌廉更香更滑,就算有三大件都好快食哂。

自家製黑松露醬牛油果蟹肉沙律

All day breakfast 配煙三文魚

2023-01-20 50 瀏覽
因為某原因要來黃竹坑,發現附近無咩餐廳選擇,所以去了openrice最熱門的這間bread and bistro 。鰹魚湯三文魚櫻花蝦泡飯:整個泡飯都感覺清淡健康,清淡中有蝦米乾調味。日式咖喱漢堡扒炸雞溫泉蛋烏冬:烏冬煙韌;略嫌咖哩太杰;咖哩味道普通,就像超市買到的咖哩磚煮溶的。

鰹魚湯三文魚櫻花蝦泡飯:
整個泡飯都感覺清淡健康,清淡中有蝦米乾調味。

日式咖喱漢堡扒炸雞溫泉蛋烏冬:
烏冬煙韌;
略嫌咖哩太杰;咖哩味道普通,就像超市買到的咖哩磚煮溶的。

2023-01-13 61 瀏覽
呢日過嚟黃竹坑開會,lunch同同事落咗附近搵食,見到呢間cafe入面坐滿人,我地又唔趕時間,一心諗住等呢間冇死啦,因為多人食通常都係正嘢嚟嘅😂✨西蘭花忌廉湯湯夠熱👍🏻西蘭花味香濃,唔會有菜青味,另有陣陣嘅忌廉香氣,的確唔錯。忌廉湯幼滑,另食到唔少西蘭花蓉。✨日式咖喱配吉列炸蝦溫泉蛋烏冬 $128一上枱,咖喱香氣四散,入面有紅蘿蔔、薯仔、薯角、炸蝦,温泉蛋喺面頭非常有動感。烏冬煙韌彈牙,咖哩汁夠多,每條烏冬都可沾上足夠嘅咖喱汁,咖喱香濃而不鹹,味道甜甜地好開胃。入面嘅紅蘿蔔薯仔夠哂軟腍又入味,炸蝦係精髓,炸得酥脆唔油膩。✨卡邦尼意粉 $128意粉非常彈牙,醬汁濃厚好creamy,芝士味香濃惹味,煙肉同雜菌份量都好多,足料製作。✨日式布丁燒 $38蛋味香濃,口感滑溜,蛋糕位置索滿焦糖漿,啱哂鍾意食甜嘅我😋

✨西蘭花忌廉湯

✨日式咖喱配吉列炸蝦溫泉蛋烏冬 $128

✨卡邦尼意粉 $128

✨日式布丁燒 $38
蛋味香濃,口感滑溜,蛋糕位置索滿焦糖漿,啱哂鍾意食甜嘅我😋