2022-05-10 46 瀏覽
今日去咗呢一間非常之高質嘅餐廳,好有風格!而且呢度嘅lunch賣相非常之吸引,我自己今次叫咗一個雞扒鰹魚湯飯!呢一個湯飯真係非常吸引,就咁睇個賣相就已經流晒口水!雞扒笑得好好食,而且入面仲有好多唔同種類嘅蔬菜,非常之甜!而且呢一度嘅魚湯配合埋呢度嘅飯一齊食真係好正!
今日去咗呢一間非常之高質嘅餐廳,好有風格!
雞扒笑得好好食,而且入面仲有好多唔同種類嘅蔬菜,非常之甜!
而且呢一度嘅魚湯配合埋呢度嘅飯一齊食真係好正!
2022-05-10 58 瀏覽
難得三日連假當然要行遠少少, 今日大食妹就同朋友去咗黃竹坑嘅Bread and Bistro食個休閒嘅午餐Bread and Bistro餐廳樓底好高, 空間感十足, 令人感覺好舒適<日式洋蔥牛肉飯>Bread and Bistro嘅日式洋蔥牛肉飯超好食醬汁濃郁牛肉入味, 米飯圓潤而且粒粒分明, 配搭溫泉蛋同雜菌, 簡直無懈可擊<蟹肉小龍蝦 鰹魚湯泡飯>蟹肉小龍蝦 鰹魚湯泡飯味道清新蟹肉同小龍蝦分量超多, 配搭清甜嘅鰹魚湯同米飯, 好有夏日氣息<日式布丁燒>最後一定唔可以錯過佢又抵又好食嘅甜品日式布丁燒布丁嘅部份超順滑, 而且帶有陣陣奶香, 蛋糕部份鬆軟而且濕潤
<日式洋蔥牛肉飯>
Bread and Bistro嘅日式洋蔥牛肉飯超好食
<蟹肉小龍蝦 鰹魚湯泡飯>
蟹肉小龍蝦 鰹魚湯泡飯味道清新
<日式布丁燒>
最後一定唔可以錯過佢又抵又好食嘅甜品
  • 日式洋蔥牛肉飯
  • 日式布丁燒
《蟹肉小龍蝦 鰹魚湯泡飯》上面鋪滿左小龍蝦同蟹肉,旁邊放左西蘭花椰菜花同紅蘿蔔,入口第一啖覺得非常清甜,鮮甜嘅鰹魚湯配上紅米同龍蝦肉,口感非常清爽,雖然份量都唔算細,但係一個人食晒覺得飽而不膩,鮮甜龍蝦肉同鰹魚湯留喺嘴巴入面好幸福.《日式洋蔥牛肉飯》朋友一見到個日式牛肉飯就露出滿足嘅笑容,牛肉飯份量比其他地方大,而且日式牛肉牛肉同洋蔥舖滿成個碗,鍾意食牛肉飯嘅朋友一定唔可以錯過!啖啖牛肉搭配非常濃郁嘅牛肉汁,中間加左隻充滿蛋香嘅溫泉蛋,真係幾大碗都可以食晒啊!.布丁燒有日式原味同earl grey味兩種,兩款布丁同蛋糕比例同樣1比1《日式布丁燒》下層蛋糕吸滿焦糖汁,入口軟腍,有口感得黎啖啖焦糖香但又唔會蓋過布丁的蛋香。而布丁入口又軟又滑,輕輕搖動就會有彈下彈下感覺。《伯爵茶布丁燒》Earl Grey味入口時茶香相當突出,搭配甜度剛好嘅布丁,簡直就係perfect!再配上一杯咖啡,成餐飯就無懈可擊了!

《蟹肉小龍蝦 鰹魚湯泡飯》

《日式洋蔥牛肉飯》
布丁燒有日式原味同earl grey味兩種,
兩款布丁同蛋糕比例同樣1比1

《日式布丁燒》

《伯爵茶布丁燒》
2022-05-09 29 瀏覽
Bread and Bistro 🏗🏭🚈𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙖𝙧𝙧𝙞𝙫𝙖𝙡 𝙤𝙛 𝙒𝙤𝙣𝙜 𝘾𝙝𝙪𝙠 𝙃𝙖𝙣𝙜 𝙈𝙏𝙍 𝙨𝙩𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣, 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙞𝙣𝙙𝙪𝙨𝙩𝙧𝙞𝙖𝙡 𝙙𝙞𝙨𝙩𝙧𝙞𝙘𝙩 𝙝𝙖𝙨 𝙗𝙚𝙘𝙤𝙢𝙚 𝙗𝙪𝙯𝙯𝙞𝙚𝙧 𝙩𝙝𝙖𝙣 𝙚𝙫𝙚𝙧. 𝙅𝙪𝙨𝙩 𝙖 𝙛𝙚𝙬 𝙢𝙞𝙣𝙪𝙩𝙚𝙨 𝙬𝙖𝙡𝙠 𝙛𝙧𝙤𝙢 𝙩𝙝𝙚 𝙧𝙖𝙞𝙡𝙬𝙖𝙮 𝙨𝙩𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣, 𝙩𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙞𝙨 𝙖 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙬𝙚𝙨𝙩𝙚𝙧𝙣 𝙛𝙪𝙨𝙞𝙤𝙣 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙨 𝙪𝙥 𝙙𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙘𝙤𝙡𝙙 𝙪𝙙𝙤𝙣, 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙, 𝙘𝙪𝙧𝙧𝙮, 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙩𝙧𝙚𝙖𝙩𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙚𝙫𝙚𝙧𝙖𝙜𝙚𝙨. 𝙃𝙤𝙬𝙚𝙫𝙚𝙧, 𝙞𝙛 𝙮𝙤𝙪 𝙖𝙧𝙚 𝙡𝙤𝙤𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙛𝙤𝙧 𝙖 𝙡𝙤𝙬-𝙘𝙖𝙡𝙤𝙧𝙞𝙚 𝙢𝙚𝙖𝙡, 𝙮𝙤𝙪 𝙢𝙖𝙮 𝙩𝙧𝙮 𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙊𝙠𝙞𝙣𝙖𝙬𝙖 𝙏𝙤𝙘𝙖 𝙨𝙚𝙩 𝙢𝙚𝙖𝙡𝙨 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙡𝙡 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙗𝙧𝙤𝙬𝙣 𝙧𝙞𝙘𝙚.🍞🥗🍚🥞1️⃣Chicken Karaage & avocado cold udon HK$ 128炸雞牛油果冷烏冬🍜🐣🥑The so
Bread and Bistro

The soft, chewy and cold udon is certainly a summer delicacy. It became even flavourful when I tossed the noodles lightly with the Japanese sesame dressing sauce. It tasted a bit savoury at first bite, but then followed by a hint of sweetness afterwards, which was quite appetising. The fired chickens, on the other hand, weren’t crispy but juicy enough.

2️⃣Salmon & avocado Taco Rice HK$ 128
三文魚牛油果塔可飯🍚🤎
Another healthy dish that was served with seasoned salmon and nutty brown rice. In terms of the flavour, although there wasn’t much difference between brown and white rice, brown rice tended to be chewy and earthy. Heavily topped with lettuce, avocado, salmon and cucumber, it is a great option for those who want to lose weight.🥗🥹❤️

3️⃣Cheesy French fries HK$48
芝士蛋糕炸薯條🧀🍟
Heavily loaded with melted cheese and ham, it sounds drool-worthy right?🤤
2022-05-07 996 瀏覽
長周末既星期六去左黃竹坑既咖啡店Bread and Bistro食野。假日餐牌有多款選擇,有全日早餐,沙律,冷烏冬,冲繩特式塔可飯,咖哩,pizza,湯飯,拉麵,湯烏冬,意粉,飯,飲品,同甜品。今日每人叫左個主食再加一個小甜品分享。蟹肉小龍蝦鰹魚湯泡飯 $148泡飯原來係白飯加少少紅米,上面配有唔少去殼蟹肉同小龍蝦,伴有清焯西蘭花同梛菜花一大一細各一,仲有少量洋蔥同南瓜,最後灑上飯素同蔥花。個湯好清,帶清淡嘅日式鰹魚湯味道。呢碗湯飯好健康,蟹肉同小龍蝦味道夠鮮,少少飯素調味更能提味。日式洋蔥牛肉飯 $108日式洋蔥牛肉飯大大碗。飯面鋪滿牛肉片,居然唔係肥牛,正呀,冇咁肥。上面灑上黑白芝麻粒,中間伴有一隻温泉蛋,撈飯一流。其他配料仲有好入味嘅冬菇,菇仔,可以增加口感嘅粟米粒,再灑上蔥花。碗飯夠汁,送飯一流,夠撈哂成碗飯。伯爵茶布丁燒 $38伯爵茶布丁燒用個玻璃兜仔裝往,上層布丁超級滑溜,味道帶微微伯爵茶,下底原來係一層蛋糕,非常濕潤,感覺似Tiramisu。周六兩點後餐廳都好旺場。

今日每人叫左個主食再加一個小甜品分享。

蟹肉小龍蝦鰹魚湯泡飯 $148

日式洋蔥牛肉飯 $108

伯爵茶布丁燒 $38

伯爵茶布丁燒

伯爵茶布丁燒
周六兩點後餐廳都好旺場。
2022-05-07
2022-05-06 616 瀏覽
由田灣行去黃竹坑是我和先生常用的路線,一小時的平坦路好易行。途經香港仔海濱長廊,飽覽避風塘美景,再沿香葉徑直達黃竹坑。香葉徑一旁是黃竹坑明渠,不時會見到小白鷺覓食,頭頂則是南港島綫鐵路高架橋,列車在橋上呼嘯而過,形成強烈的對比。到達黃竹坑後可以食個午餐,肚餓的話就在B&B醫肚。這餐廳行洋食(日式西餐)風,食物精緻得來又份量十足。午餐跟餐湯,今天是煙肉薯仔湯。表面看餐湯平平無奇,得意是聞到和嚐到煙肉的鹹香味,卻看不到也沒吃到任何煙肉。原來廚師先把煙肉烘烤再打成蓉,所以湯的口感很順滑,好味道。雞扒鰹魚湯飯($128)色彩繽紛悅目,鰹魚湯清甜,白飯加入少量紅米增加口感,蔬菜種類豐富:西蘭花、白椰菜花、紅、白蘿蔔和本菇,其中清甜的白蘿蔔配清甜的鰹魚湯,非常好食。相比之下,雞扒反而變得普通。日式安格斯牛肉洋蔥飯($108)安格斯牛肉肥膏少但不柴,份量相當多;洋蔥則已融化見不到,反而有很多鮮冬菇和本菇,中間加隻水波蛋。這碗牛丼或許比連鎖店貴了兩倍,但味道和食材卻是高了不止十倍。最後來一個甜品兩人分享。日式布丁燒($32)一口吃下去可以同時嚐到蛋糕、雞蛋布丁和焦糖三種味道跟三種口感,超級好吃。我平日

午餐跟餐湯,今天是煙肉薯仔湯
餐湯
雞扒鰹魚湯飯($128)
雞扒鰹魚湯飯
日式安格斯牛肉洋蔥飯($108)
日式安格斯牛肉洋蔥飯
最後來一個甜品兩人分享。
日式布丁燒($32)
一口吃下去可以同時嚐到蛋糕、雞蛋布丁和焦糖三種味道跟三種口感,超級好吃。我平日都有自製甜品,不過步驟繁複的布丁燒還是出街食吧。
日式布丁燒
餐後休息夠,有力氣的可以再由黃竹坑直去深水灣甚至赤柱。我們呢?太陽這麼猛烈,食飽飽還是回家好了。
2022-05-06
雞扒鰹魚湯飯
日式安格斯牛肉洋蔥飯
2022-02-27 104 瀏覽
📍黃竹坑不嬲都冇咩好食 不過呢頭附近西餐廳比較多Bread and Bistro 都算係一個好選擇 以日式西餐為主食物款式幾多元化 有全日早餐 沙律 意粉 甚至係日式咖哩🌀 卡邦尼意粉 雖然價錢稍貴 但個sauce 係做得幾出色! 白汁調製得好Creamy 好有奶香 而且食落有少許香草味令整體味道不會太單調配料份量亦毫不吝嗇 啖啖都食到蘑菇片而煙火腿就切得厚身條狀 鹹香十足🙋🏻‍♀️ 不過食到一半就開始覺得滯😂 食唔曬tim🌀 日式炸雞牛油果冷烏冬配搭相當清新 有好多蔬菜配料底部有新鮮沙律菜 再加入青瓜絲 車厘茄烏冬屬於幼身烏冬 相對冇咁煙韌最特別係烏冬加入咗牛油果醬同麻醬 不過出奇地好夾 而且唔會肥膩又飽肚餐廳仲有唔少自家製Pastry 行過都可以試下!
📍
黃竹坑不嬲都冇咩好食 不過呢頭附近西餐廳比較多
食物款式幾多元化 有全日早餐 沙律 意粉 甚至係日式咖哩

🌀 卡邦尼意粉
雖然價錢稍貴 但個sauce 係做得幾出色!
白汁調製得好Creamy 好有奶香 而且食落有少許香草味
令整體味道不會太單調
配料份量亦毫不吝嗇 啖啖都食到蘑菇片

🌀 日式炸雞牛油果冷烏冬
配搭相當清新 有好多蔬菜配料
底部有新鮮沙律菜 再加入青瓜絲 車厘茄
烏冬屬於幼身烏冬 相對冇咁煙韌

餐廳仲有唔少自家製Pastry 行過都可以試下!
  • 炸雞牛油果冷烏冬
2022-02-08 906 瀏覽
Bread and Bistro📍黃竹坑香葉道2號One Island South地下G06號舖佢哋係一間混合日式同西式食品既餐廳❤️有意粉、漢堡、沙律等等好多唔同種類嘅食物👍🏻另外都有少量日式食品例如烏冬同埋好流行嘅日式疏乎厘🤤🤤🤤🤤👍🏻👍🏻👍🏻同埋都鄰近地鐵站位置容易搵 環境都幾舒適💪🏻💪🏻😆💁🏻‍♀️炸雞牛油果冷烏冬 $118威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)我好肯定呢個烏冬一定會係夏日勁爆之選!同埋相當解暑😆😆😆牛油果同埋炸雞組合好新穎以前真係未見過🤣🤣🤣牛油果醬食落口感好順滑🤤🤤冰鎮嘅烏冬口感更加陣牙!💪🏻💪🏻💁🏻‍♀️沖繩特色三文魚牛油果塔可飯 $118威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)三文魚同牛油果係一個黃金組合😎😎😎👍🏻首先佢哋用咗糙米飯 入口好清新 都冇白飯咁多碳水化合物💪🏻💪🏻感覺健康好多🙊我不嬲好怕食沙律醬🙊🙊🙊反而呢個組合撈埋一齊又幾好🤣🤣👍🏻味道好配合 加埋濃郁嘅牛油果醬 加多少少檸檬汁 令到三文魚味道更加突出❤️🤤🤤🤤💁🏻‍♀️原味梳乎厘班戟 $98威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分/
Bread and Bistro

佢哋係一間混合日式同西式食品既餐廳❤️
有意粉、漢堡、沙律等等
好多唔同種類嘅食物👍🏻

同埋都鄰近地鐵站
位置容易搵 環境都幾舒適💪🏻💪🏻😆

💁🏻‍♀️炸雞牛油果冷烏冬 $118
威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅
(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)

我好肯定呢個烏冬一定會係夏日勁爆之選!
同埋相當解暑😆😆😆

我哋都按耐不住要order一份😆😆

佢比出邊嘅更充滿蛋香味
口感比不會太鬆太軟
但如果再空氣感一啲就會更加好❤️❤️👍🏻

#hkfoodie #hongkong #黃竹坑 #黃竹坑美食 #breadandbistro #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債
2022-01-08
午餐
2022-02-08 75 瀏覽
認真好少入黃竹坑,前排去朋友屋企佢就握介話呢間西餐廳味道唔錯,所以決定試吓~餐廳集手工麵包店同 Café 於一身,環境都幾舒服,見佢地既甜品都好吸引,下次有機會試吓先熱情果芒果冰茶 $55朱古力咖啡沙冰 $56兩杯飲品都唔錯,熱情果芒果幾清新不會太甜,沙冰入口順滑自家製黑松露野菌意粉 $128係店員既推介下叫咗呢款意粉,野菌份量好多,食落去好濕潤,黑松露味好香沖繩特色雞絲牛油果Taco Rice配明太子醬$118唔知大家有冇食過Taco Rice呢? 呢個係源自沖繩嘅料理,用咗糙米食既時候就更加健康! 入面既配料有牛油果蓉、青瓜粒、蕃茄粒同沙律菜,連明太子醬一齊食好惹味

熱情果芒果冰茶 $55
朱古力咖啡沙冰 $56
兩杯飲品都唔錯,熱情果芒果幾清新不會太甜,沙冰入口順滑

自家製黑松露野菌意粉 $128

沖繩特色雞絲牛油果Taco Rice配明太子醬$118
2022-02-07 74 瀏覽
平日冇得外出吃晚餐,星期六當然要把握機會,食個豐富早餐~Classic Pancake with Hamburger steak & eggs集齊曬我最愛的食物,包括:熱香餅、厚厚的漢堡扒、邪惡薯餅等,一般正宗的all day breakfast未必會有,所以我覺得呢個mix&match簡直似tailor-made for me!!!份量屬輕盈版,都夠食,仲有茄汁豆、炒蛋、沙律🥗蟹肉小籠蝦意粉🍝配龍蝦汁人氣推介之一!不多餐廳有小籠蝦食,所以估唔到呢到會食到,好驚喜,而且小籠蝦都有好多粒、好爽口!每條意粉除了沾滿濃濃的龍蝦汁,仲夾住爽口的小籠蝦肉,很滋味。👍🏻
平日冇得外出吃晚餐,星期六當然要把握機會,食個豐富早餐~

蟹肉小籠蝦意粉🍝配龍蝦汁
2022-01-27 68 瀏覽
微微雨下嘆一個輕鬆早餐,跟至愛靜靜欣賞雨景,喫一口咖啡,仍然好心情❤️忌廉濃湯通心粉有誠意,唔會過咸,亦都無濃到杰撻撻🥰多士香脆👍🏻Mocha香濃幼滑👍🏻

2021-12-20
$50 (早餐)
2022-01-26 69 瀏覽
🍽 Bread and Bistro 以前黄竹坑嘅感覺就係工廠大廈,無咩野食,只有熟食中心。咁耐無去,原來已經唔同左好多lu~多咗唔少商業大廈下,餐廳都多咗選擇,今次就試下呢間Cafe啦~ 🟤 蕃薯藜麥沙律($108)🥗👉 有多款唔同嘅沙律菜,菜新鮮爽口,配搭埋日式芝麻醬,特別開胃🥬👉 澱粉方面有薯仔同蕃薯去配搭,外層燒得脆口,內裡亦保持到鬆軟,更難得係蕃薯甜度十足🥔🍠👉 夾埋藜麥黎食,健康得黎又夠飽肚又好味 🟤 原味班戟配漢堡扒 ($128)👉 食物display擺設幾靚 👉 滑蛋炒得幾香滑,牛油味十足 🍳👉 漢堡扒值得推薦!食落係手打漢堡黎,厚身,口感好豐富,肉味濃郁🧆👉 鬆餅厚度足夠,夠鬆軟,配搭甜甜蜜糖,不敗既組合🥞👉 仲有菜,番茄,茄汁豆配搭,提升健康程度,balance返成個菜式,唔會過份油膩 🟤 日式布丁燒 - 伯爵茶味($28)🍮👉 上層布丁Creamy滑滑的👉 下層蛋糕鬆軟👉 有濃濃嘅伯爵茶味道,甜道適中 餐廳環境闊落舒適,食物質素唔錯,值得再黎一試睇落好吸引嘅梳乎厘班戟 (🤫不過需時35分鐘嫁)
🍽 Bread and Bistro

🟤 蕃薯藜麥沙律($108)🥗
👉 夾埋藜麥黎食,健康得黎又夠飽肚又好味

🟤 原味班戟配漢堡扒 ($128)
👉 食物display擺設幾靚
👉 滑蛋炒得幾香滑,牛油味十足 🍳
👉 鬆餅厚度足夠,夠鬆軟,配搭甜甜蜜糖,不敗既組合🥞

🟤 日式布丁燒 - 伯爵茶味($28)🍮
👉 上層布丁Creamy滑滑的
👉 下層蛋糕鬆軟
👉 有濃濃嘅伯爵茶味道,甜道適中

2022-01-22
5 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 原味班戟配漢堡扒
3K
2022-01-23 56 瀏覽
黃竹坑地鐵站開通後非常方便,周圍食肆也陸續增加,今早行完深水灣一帶,順路走入黃竹坑搵食。雖然是一間西式餐廳,食物種類繁多,西式,日式….選擇多。今日來一個日本美食之旅⋯⋯日式咖喱,吉列豬扒,炒蛋咖喱汁不是辣的,完完全全日式那款,帶少許甜味,伴飯一流。炒蛋非常嫩滑,蛋汁流。豬扒肉質軟熟,啖啖肉香,有口感。日式布丁燒原味和伯爵茶味兩款。質感滑溜,入口即化,有微微的茶香,甜度適中。無得去旅行,食咗當去咗啦,嘻哈。
雖然是一間西式餐廳,食物種類繁多,西式,日式….選擇多。
今日來一個日本美食之旅⋯⋯

日式咖喱,吉列豬扒,炒蛋
咖喱汁不是辣的,完完全全日式那款,帶少許甜味,伴飯一流。
炒蛋非常嫩滑,蛋汁流。
豬扒肉質軟熟,啖啖肉香,有口感。

日式布丁燒
原味和伯爵茶味兩款。
質感滑溜,入口即化,有微微的茶香,甜度適中。

無得去旅行,食咗當去咗啦,嘻哈。
2022-01-23
身為南區人,我都好鍾意得閒系附近散步,今日無無聊聊咁行咗去黃竹坑地鐵站附近,順便食個 lunch , One island south 內大部份都係連鎖餐廳,終於有一間令到我 心心眼😍@bread_and_bistro  就算隔住個玻璃都見到佢個餅櫃放滿 琳琅滿目嘅pastries , 二話不說 do 咗個安心出行就入去坐低。令我更興奮嘅係依度有梳乎厘班㦸,價錢仲比外邊平少許。Classic Soufflé Pancake $98上枱時見到佢騰騰震,心知對版,隨即傳來陣陣蛋香,伴隨非常輕身忌廉,相機食先,軟綿嘅班戟巳經下榻。急不及待要試一下,班戟入口非常輕盈,軟綿綿,充滿空氣感,蛋香呼之欲出,甜度不高,可以加少許黑糖和拌上忌廉,令味道和層次也更突出,非常好吃,迅間已經將三大件班戟送入肚仔。如果可以有多些味道選擇會更好。欲罷不能,空氣感嘅班戟未能滿足到我時,  加多個Blueberry Muffin $24沒有加熱嘅情況之下,Muffin 上加上金寶脆脆,質感鬆軟,內裡更藏了藍梅醬,令美味度更升,略嫌細個左啲Matcha Latte $39拉花ok , 可惜味道不似預期,都算係我飲過抹茶

@bread_and_bistro

令我更興奮嘅係依度有梳乎厘班㦸,價錢仲比外邊平少許。

Classic Soufflé Pancake $98

相機食先,軟綿嘅班戟巳經下榻。

如果可以有多些味道選擇會更好。

欲罷不能,空氣感嘅班戟未能滿足到我時,  加多個

Blueberry Muffin $24

Matcha Latte $39

拉花ok , 可惜味道不似預期,
都算係我飲過抹茶latte 中最難飲嘅一杯,
一浸草青味,唔知用咗乜嘢抹茶粉搞到佢變成咁,杯底都有粉未溶晒,失敗。

Plus 10%
2022-01-15
  • Pancake
2022-01-19 444 瀏覽
朋友以前在黃竹坑返工,佢話呢度始終係工業區,感覺假日應該會好休閒,所以就約左我星期日黎呢度食個下午茶。結果我太晏起身,變左兩點黎食我的早餐。估唔到呢區比較靜,但呢間餐廳都差唔多坐滿人,我地點了以下食物:牛油果和風芝麻醬冷烏冬炸雞($128):呢個真係好好味!烏冬夠滑之餘,配埋牛油果和風芝麻醬味道真係好夾,仲有好多青瓜絲真係好清新。炸雞個炸粉夠薄,而且雞肉Juicy原味班戟配漢堡扒 楓糖漿炒蛋($128):蛋可以揀煎蛋或者炒蛋,炒蛋好滑,仲有薯餅同茄汁焗豆,樣樣都好好味。班戟好香,蛋味好豐富,朋友食唔停口布丁燒原味($28):布丁好滑,底下原來係蛋糕,都好鬆軟,醬汁好夠甜香橙青檸梳打($55):雖然係香橙青檸,不過又唔會好酸,味道啱啱好招牌水果茶($55):好多配料,有蘋果,橙同檸檬,仲可以食添,水果茶亦都好清新見到有幾枱都係一個人黎,亦有客人係到睇書,呢間餐廳感覺真係好舒服,好適合一個人又或者三五知己黎聚會。都真係第一次黎黃竹坑食飯,一直以為呢度只係工業區,今日令我改觀了,走嗰陣仲見到陳奕迅架車泊左係餐廳門口。

牛油果和風芝麻醬冷烏冬炸雞($128):

原味班戟配漢堡扒 楓糖漿炒蛋($128):

布丁燒原味($28):

布丁好滑,底下原來係蛋糕,都好鬆軟,醬汁好夠甜

香橙青檸梳打($55):

雖然係香橙青檸,不過又唔會好酸,味道啱啱好

招牌水果茶($55):

好多配料,有蘋果,橙同檸檬,仲可以食添,水果茶亦都好清新

2022-01-16