2022-09-25 147 瀏覽
望見漢堡扒其貌不揚,但食落汁濃肉香。咖哩不辣卻有濃郁香味,很開胃配上鬆軟薯仔,整體而言很對辦。意粉做得好好味,加上矜貴龍蝦,灑上香檸汁,更能提升食慾。正!!猪骨湯有肉味够可口,拉麵有韌度有咬口但很脆口,叉燒不柴口,水準之作。值得再試多兩口。

日式咖哩飯配漢堡扒及温泉蛋

蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁

猪骨濃湯配厚切叉燒拉麵

日式咖哩飯配漢堡扒及温泉蛋
蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁
猪骨濃湯配厚切叉燒拉麵
2022-09-21 1305 瀏覽
今日嚟到黃竹坑,搵到呢間好高質嘅cafe,首先佢嘅menu已經好吸引,除咗有西餐之外,仲有日式美食添😍 例如有咖喱、蛋包飯、意粉、湯飯,仲有pizza添 🍕 真係包羅萬有,樣樣都好想試吓😋 最後揀咗呢幾款試吓,好好食,果然冇令我失望!🔸 日式咖哩芝士滑蛋配日式炸雞 🍛 點解會揀呢個就係因為未落單就已經聞到好香嘅咖喱味🤣 俾佢啲咖喱味吸引到😆😆 不過如果鍾意食蛋包飯嘅一定會鍾意呢個,因為佢層蛋好厚,再加上蛋上面有一層芝士 🧀 雖然好邪惡不過好好食😛 除咗日式炸雞之外,仲可以揀吉列炸蝦或者吉列豬扒都得😊🔸 照燒雞扒野菜鰹魚湯泡飯 🍲 完全估唔到呢度會有泡飯食,仲要係鰹魚湯做湯底🍚 佢個照燒雞扒整得幾好,好夾個湯飯👍飲品我就揀咗呢兩款啦🍹🔸 金莎雪糕沙冰 - 呢個係超級推介!!突然間好懷念食金莎朱古力🍫 同埋因為佢落咗雪糕,所以個質感會比較smooth啲,值得一試!🔸 熱情果梳打 - 呢個就比較適合而家夏天嘅天氣飲啦,熱情果好鮮甜,再加上梳打簡直係無敵🍹

最後揀咗呢幾款試吓,好好食,果然冇令我失望!
日式咖哩芝士滑蛋配日式炸雞

照燒雞扒野菜鰹魚湯泡飯
金莎雪糕沙冰
  • 熱情果梳打
2022-08-20 142 瀏覽
呢間黃竹坑既日式餐廳 選擇都幾多咖👍🏻 工作關係今日黎黃竹坑,總感覺呢到附近餐廳既選擇唔夠,誤打誤撞行到呢間高質既cafe。環境好大,木系簡約風設計,坐落好舒適!可能都係午餐繁忙時間,店員唔算太好服務🥲沖繩特色三文魚牛油果塔可飯 😋😋😋😋呢個飯口感清新 醬汁既配搭好開胃 牛油果原來可以配上三文魚和紅米飯,加上日式芥茉醬,好舒合夏天食咖!而且呢個飯份量好大 可以同朋友叫幾款分享😙聽講伯爵茶布丁燒好出色,不過今次就冇緣食啦,一定會再訪的🥰👍🏻

呢間黃竹坑既日式餐廳 選擇都幾多咖👍🏻
沖繩特色三文魚牛油果塔可飯 😋😋😋😋
2022-08-01 176 瀏覽
和太太在黃竹坑處理一些事, 比起以前的工業區只有工業食堂, 這裏開了不少商廈之後, 餐廳不再只提供碟頭飯, 就像這家Bread and Bistro, 在商廈地下提供的是和式西餐之菜式, 比起一般同類的輕食風格略有不同, 這裏的Main選擇更多, 而且造法也有新奇有趣之處.就以我吃的湯飯為例, 在這炎炎夏日它是正餐消暑的良方, 以鰹魚高湯為基本, 用上紅米飯除了更健康外, 其較為粗糙的飯質也不易糙化, 吃起來口感更好. 鰹魚高湯加上冬瓜蓉, 配以蟹肉和小龍蝦, 味道自然舒服, 不用任何調味料也可以. 太太點的咖喱烏冬配以漢堡扒, 前者咖喱味比傳統日式咖喱少甜而多辣, 烏冬口感順滑, 略嫌附上的炸薯塊和咖喱烏冬有點格格不入. 漢堡扒中間有流心芝士, 味道和口感同樣更多元化, 但聽起來相對也更膩, 因為流心芝士和醬汁質感同樣濃稠.甜品有曾經大熱, 現已稍為沉寂下來的疏乎厘班戟, 空氣感和實感平衡做得不錯, 只是蛋香不夠, 三件的份量價格也比幸福班㦸來得有點貴. 伯爵茶布甸燒的伯爵茶布甸茶香偏淡, 以焦糖甜味為主, 有點失焦, 但口感順滑中吃得到層次上的變化, 算是合格之作.Bread an

Bread and Bistro is a Japanese Western restaurant with variety of mains and deserts. The soup rice with crab and shrimp is nice to eat during summer as it has the winter melon inside the soup. Taste light which can improve my appetite during such hot day. The curry udon with burger patty is a bit spicy. The burger patty has melted cheese inside that is heartful but also make us too full. Soufflé pancake and the earl grey pudding cake are not the best but it is quite good to have it in such industrial area.

藍天白雲嘅日子又到🌊💕 好想出去玩 但又好熱 所以都係決定去食野算🤣🤣 有日發現左南區原來都有梳乎厘食!!!所以即刻gogogo!經典梳乎厘班㦸 超超超大份量!!有三大件梳乎厘~ 每件都好厚身 就算放耐左都唔算縮好多🤣 食落比較重蛋味 不過唔算好香好香🙊 口感偏實感 唔會超空氣感 配埋表面忌廉一齊食 就豐富左口感😜Gelato 🍨 雲利拿炎炎夏日必須!食雪糕!不過呢個gelato 就還好啦🙊 溶得好快 睇黎我要食某地方30幾度都唔溶嘅雪糕🤣Latte 咖啡拉到花但係mix唔夠混😂 頭半杯都係飲緊奶 去到最底就太濃 勝就勝在佢唔算貴仲有塊餅送Overall 食物質素還好~ 但對於南區人黎講 發現南區原來都有呢啲野食好開心🥹☁️環境:☁️☁️☁️抵食指數:🐷🐷🐷

經典梳乎厘班㦸

Gelato 🍨 雲利拿

Latte

環境:☁️☁️☁️
抵食指數:🐷🐷🐷
2022-07-10 165 瀏覽
📍 Bread and Bistro黃竹坑香葉道2號One Island South地下G06號舖 🦔⸒⸒日式咖哩漢堡扒、炸雞溫泉蛋烏冬 $118咖喱烏冬係佢哋嘅熱門菜式之一🥰 漢堡扒咬落去有肉汁 炸雞外脆內軟 又有肉汁 一共有5、6舊 整穿嗰溫泉蛋再撈烏冬口感更滑🤤 咖哩入面有薯仔同埋紅蘿蔔 咖喱味都重~三文魚櫻花蝦鰹魚湯飯 $138呢個湯飯上面有好多櫻花蝦乾同埋三文魚肉🤤湯底鮮甜 仲有菇同埋西蘭花做配料😆飯佢哋選用左紅米飯 食落去好健康!
📍 Bread and Bistro

日式咖哩漢堡扒、炸雞溫泉蛋烏冬 $118
咖喱烏冬係佢哋嘅熱門菜式之一🥰
漢堡扒咬落去有肉汁 炸雞外脆內軟 又有肉汁 一共有5、6舊

三文魚櫻花蝦鰹魚湯飯 $138
呢個湯飯上面有好多櫻花蝦乾同埋三文魚肉🤤
湯底鮮甜 仲有菇同埋西蘭花做配料😆
飯佢哋選用左紅米飯 食落去好健康!
2022-06-29 144 瀏覽
近排又要清大假,專登約埋個朋友去香港街行吓,見珍寶海鮮舫又冇咗,特登去香港仔嗰邊行吓,懷緬一下,估唔到冇去一排環境都唔同晒,黃竹坑地鐵站附近多咗好多間餐廳,之前有個朋友介紹飲咖啡都幾正嘅Cafe,最重點係坐得舒服👍🏻👍🏻💯我哋兩個人叫咗一個飯同意粉🥳🥳⭐️牛油果塔可飯Taco Rice+肉醬肉鬆:估唔到牛油果配飯同肉鬆有幾夾,超滑嘅牛油果仲有甜甜地嘅肉鬆真係好好味😋⭐️Bolognese 三文魚菠菜意粉:菠菜汁都好濃郁,仲有意粉唔會太過腍,最緊要梗係個三文魚正啦⭐️輕乳酪芝士蛋糕~Japanese Light Cheesecake:呢個真係世一,超級大件仲要有勁多士多啤梨喺面,我就最鍾意食日式芝士蛋糕,所以好吸引
我哋兩個人叫咗一個飯同意粉🥳🥳

2022-06-27 121 瀏覽
ʙʀᴇᴀᴅ ᴀɴᴅ ʙɪsᴛʀᴏ 🥙🥗自從南港島綫開通後 我都很少踏足黃竹坑這個地方◵ 但其實依個地方既工業大廈係有不少隱藏的美食餐廳🍴⧋ 三文魚櫻花蝦 · 鰹魚湯泡飯 $138美美的櫻花蝦🦐🌸加上三文魚,口感上帶來不同層次,鰹魚湯好鮮甜,沒有雞精味,食完不會口渴🪺⧋ 日式咖喱配芝士漢堡扒烏冬 $128好鐘意食咖哩烏冬,好creamy,漢堡扒摻和着咖喱汁,味道剛好🍛⧋ 芝士炸薯條 $48新鮮炸起既薯條同熱辣辣既芝士蓋在表面,緊記要趁熱食,唔係就會好快黏到一舊舊了🥢
ʙʀᴇᴀᴅ ᴀɴᴅ ʙɪsᴛʀᴏ 🥙🥗

自從南港島綫開通後 我都很少踏足黃竹坑這個地方◵

但其實依個地方既工業大廈係有不少隱藏的美食餐廳🍴

⧋ 三文魚櫻花蝦 · 鰹魚湯泡飯 $138

⧋ 日式咖喱配芝士漢堡扒烏冬 $128

⧋ 芝士炸薯條 $48
2022-06-26 115 瀏覽
黃竹坑隱藏Cafe優質甜品店夏天就是到處尋找美食的季節,今次三傻來到南區的黃竹坑尋寶,試到一間甜品好食的Cafe,跟大家分享😆日式咖喱烏冬配炸蝦很濃郁的日式日式咖喱,配上吉列炸蝦和讚歧烏冬,不失為一道惹味的主菜😁沖繩特色拖羅蓉牛油果培可飯牛油果原來可以配上拖羅蓉和紅米飯,加上日式芥茉醬,在夏天品嚐就不會炎熱啦😉伯爵茶布丁燒😍該Cafe最出色的一定是甜品,試完主菜後到甜品,伯爵茶口味的布丁燒簡直是完美,非常推薦的甜點。Bread and Bistro黃竹坑One Island South Shop G06#黃竹坑 #breadandbistro #南區 #香港 #三傻 #傻鴨 #熊本熊 #kumamon #hongkong #cafe #日式咖喱 #Japanesefood #布丁燒 #伯爵茶 #earlgrey #炸蝦 #烏冬 #分享 #美食 #summer #夏天 #natsu
黃竹坑隱藏Cafe優質甜品

日式咖喱烏冬配炸蝦

沖繩特色拖羅蓉牛油果培可飯

伯爵茶布丁燒😍

Bread and Bistro
黃竹坑One Island South Shop G06

2022-06-26
5 分鐘 (堂食)
2022-06-24 164 瀏覽
自從港鐵開通多條線後無可否認係方便好多,更容易explore多啲平時少到嘅地方去食好西。嚟到黃竹坑見到呢間餐廳個mood幾chill地方闊落,又試下先蟹肉小龍蝦 鏗魚湯泡飯 Ochazuke Crab Meat Crayfish Rice Soup> 近排天氣轉好但幾翳熱真係無乜胃口,食湯泡飯易下嚥啲。呢個湯飯擺盤和顏色望落醒神、好有夏日feel,鏗魚湯底味道清清淡淡,小龍蝦份量適中,主要味道來源喺晒上面果球蟹肉度,伴碟有大量蔬菜、清新健康壽喜燒烏冬 配 安格斯牛肉 Angus Beef Sukiyaki Udon > 先飲兩啖湯味道清澈帶甜,安格斯牛肉較有纖維咬口,烏冬煙韌彈牙伯爵茶布丁燒Earl Grey Pudding Cake >伯爵茶味係食得出,布丁質地算係滑,整體食味良好

壽喜燒烏冬 配 安格斯牛肉
Angus Beef Sukiyaki Udon

Earl Grey Pudding Cake

>伯爵茶味係食得出,布丁質地算係滑,整體食味良好

蟹肉小龍蝦鏗魚湯泡飯
壽喜燒烏冬配安格斯牛肉
蟹肉小龍蝦鏗魚湯泡飯
壽喜燒烏冬配安格斯牛肉
2022-06-20 111 瀏覽
因為工作關係,都幾會流連喺港島南。但翻咗咁耐工,都好少喺黃竹坑度食飯,感覺上黃竹坑餐廳嘅選擇唔多😂 不過上星期 tea time經過依度,覺得感覺幾fresh而且我同朋友都超肚餓所以決定試下~ tea time人流不多,可以靜靜地食下嘢傾下心事💌吞拿魚沙律($148) even係我咁大食既女仔,自己一個食依到都已經一定飽到濟咗🤣 好多veges+幾小塊碳水化合物(薯角)+靚proteins(吞拿魚)= A good meal for girls,由其而家呢啲非常時期,夏天就到,highly recommended to all the girls out there🥰上面都講咗,我地真係好肚餓😫 所以依餐就絕對唔係用嚟減肥㗎啦~ 日式皇冠鰻魚飯配炒蛋($148) 有幾足料相信睇相已經知道了🥹 反而我覺得最出色既係佢既炒蛋真係抄得好嫩滑👏🏻Again,唔係黎減肥的,所以…Carbs again🤣🤣 日式咖喱配留心芝士漢堡溫泉蛋($128) 烏冬係用靚既日本烏冬,咬落好彈牙~ 一咬落去漢堡啲芝士就bit出黎😝蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁($148)超鐘意唔洗自己剝蝦殼都可以食到小龍蝦🥳 成個意粉

蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁($148)
超鐘意唔洗自己剝蝦殼都可以食到小龍蝦🥳 成個意粉味道酸酸甜甜比較開胃,而且醬汁份量較多👏🏻

2022-06-08 109 瀏覽
除咗去海洋公園, 好少有機會去黃竹坑, 咁啱有朋友喺附近醫院生bb, 去探訪之後就順便周圍行下搵下食, 以前嘅工業區減慢慢發展成餐廳。見到呢一間cafe 餐廳《Bread & Bistro 》 入座率都好高,野食又好似唔錯, 就入去食個lunch。餐廳都有唔同款式嘅食物,沙律, 熱食,all day breakfast , 甜品等應有盡有。呢一個《日式咖哩配吉列豬扒炒蛋烏冬》 裏面塊吉列豬扒絕對令人有驚喜, 用咗厚切嘅豬扒, 咬落去juicy 多汁, 一啲都唔會鞋口, 而且外層嘅吉烈亦都唔會太厚。 滑蛋夠滑又有蛋香, 咖哩汁帶有日式咖哩嘅微甜, 大人細路都鍾意。另外嘅《all day breakfast》原味pancake配牛油果三文魚, pancake都幾鬆軟, 鹹香嘅煙三文魚, 配上開胃嘅牛油果醬, 健康又好味。 另外又有滑蛋同埋樹薯角, 夠曬大大份。另外嘅巴洛克芝士蛋糕, 上層嘅芝士香口, 選擇咗芋頭蓉版本, 甜度剛剛好,讚。整體而言質素不錯, 環境對住球場都算開揚, 難怪得到居住 在附近的朋友青睞啦。

2022-06-07 75 瀏覽
係黃竹坑站行出黎,多左好幾間cafe,見到有間cafe既樓底都幾高、又幾好採光,就同fd走左入去試下😍黑松露牛油果蟹肉沙律🥗:個沙律好豐富,沙律菜幾新鮮爽甜,同埋有滿滿既蟹肉,加左甜甜酸酸既黑醋汁,好開胃!汁邊再加多幾條既邪惡既薯角😈好滿足!三文魚菠菜意粉🍝:中間用左煙三文魚砌左玫瑰花😍個意粉🍝用左青醬好香,仲加左好多菇,食落好有口感!布丁燒🍮:布甸加上芋泥既甜品,布甸食落幾creamy,又唔會太甜!

2022-06-02 63 瀏覽
黃竹坑新高廈就梗係帶來味蕾新既體驗有新餐廳進駐當然人人都開心~Bread and Bistro 走西日路線,落地大玻璃配高樓底,加上有風格的裝修,即使簡單食個包飲啖咖啡都已經滿足。而且除左bread 之外,餐廳其實仲供應好多日式料理,輕食,同甜品連兒童餐都有一家大細去完海洋公園過黎醫肚都開心啊~-咖哩吉列炸蝦溫泉蛋烏冬主食我地揀左咖哩吉列炸蝦溫泉蛋烏冬日式咖哩味道唔會太辣,而且仲帶有點點甜味,濃稠度剛好,配上煙韌的烏冬相當掛汁。吉列炸蝦即叫即炸熱辣辣,底下仲有幾舊炸薯仔,配咖哩汁好食呢!-蕃薯藜麥沙律輕食揀左蕃薯藜麥沙律,顏色配搭靚靚又吸引而且有蕃薯有藜麥又唔會怕唔飽。加埋黃蕃茄仔的清香酸甜初夏簡單食就最好。-芋泥 布甸自家製芋泥做得綿滑,加上滑溜又蛋香味滿的布丁同時可食到芋頭的香和陣陣奶香配杯Americano 簡直係‘餵’藉自己的好享受。-招牌原味梳孚厘souffle 入口柔軟得黎又有空氣感簡單以日式香滑的cream襯托,正好帶出梳孚厘的蛋香濃濃唔洗出去排隊排名店食啦,呢到師傅做的梳孚厘都好好食啊~

黃竹坑新高廈就梗係帶來味蕾新既體驗
有新餐廳進駐當然人人都開心~
Bread and Bistro 走西日路線,
落地大玻璃配高樓底,加上有風格的裝修,
即使簡單食個包飲啖咖啡都已經滿足。

而且除左bread 之外,
餐廳其實仲供應好多日式料理,輕食,同甜品
連兒童餐都有
一家大細去完海洋公園過黎醫肚都開心啊~
咖哩吉列炸蝦溫泉蛋烏冬

主食我地揀左咖哩吉列炸蝦溫泉蛋烏冬

蕃薯藜麥沙律

輕食揀左蕃薯藜麥沙律,顏色配搭靚靚又吸引
而且有蕃薯有藜麥又唔會怕唔飽。

加埋黃蕃茄仔的清香酸甜
初夏簡單食就最好。
芋泥 布甸

自家製芋泥做得綿滑,加上滑溜又蛋香味滿的布丁
同時可食到芋頭的香和陣陣奶香

配杯Americano 簡直係‘餵’藉自己的好享受。

招牌原味梳孚厘

souffle 入口柔軟得黎又有空氣感
簡單以日式香滑的cream襯托,

正好帶出梳孚厘的蛋香濃濃
唔洗出去排隊排名店食啦,
呢到師傅做的梳孚厘都好好食啊~
2022-06-01 98 瀏覽
Weekend去南朗山行山,去之前就explore下黃竹坑醫個肚先,one island south喺黃竹坑地鐵站附近算比較新的商廈,經過見到哩間裝修雅致新穎的cafe,都幾多人,就決定試試!叫了一客極上蟹肉海鮮鏗魚湯飯($148),份量頗多,海鮮湯味濃,健康之選。焦糖香蕉梳乎厘班㦸($128),賣相吸引,啱哂打卡,有三大件,充滿空氣感,香蕉用焦糖燒過,甜甜的,同pancake 配合得好好!餐廳還有各款麵包糕點,可以下次試試!

餐廳還有各款麵包糕點,可以下次試試!