2018-06-12
同男朋友慶祝拍拖週年,想簡單食餐有情調既飯,又唔想太隆重同貴。咁岩佢同事介紹左間慢煮西餐廳,西餐得黎又係觀塘工廠區,好近我地之餘又唔貴。😎😎😎不過記得打電話去訂枱,因為慢煮係需要起碼兩個鐘時間預備一份main course。🕑🕛🕡🕢🕙🕘🕣🕣📞📞📞📞之後佢地會聯絡你落定單同入deposit.我地係星期一晚去,上到去人唔多,成晚有4~6張枱。大家都係傾計品嘗為主,唔會話好多人好糟。環境昏暗,有啲浪漫柔和既歌,仲會有蠟燭。唔算大,但勝在人少,乾淨企理同有心打理。我同男朋友叫左一個monthly promotion set and 5 course meal share.其實唔係好記得d 名😂雖然係兩個唔同set, 但佢會幫你分哂前菜or小食咁拎上黎,如果係share 既,會主動拎隻碟出黎比大家ahare, 唔會話一個有得食,另一個冇,好細心。前菜:唔知咩咩芝士😂好細舊,但芝士味香濃香煎鴨肝加慢煮菠蘿本身好鍾意食菠蘿,所以叫左呢個。鴨肝好香,對我黎講好evil, 因為有少少油。但放心,佢真係油而不👅既。至於菠蘿,正正常常,冇咩特別。 佢既沙津菜係現黑醋,我至愛。另外仲有個挪威三文魚沙津味道唔錯
📞📞📞📞
之後佢地會聯絡你落定單同入deposit.
前菜:唔知咩咩芝士😂好細舊,但芝士味香濃
香煎鴨肝加慢煮菠蘿
另外仲有個挪威三文魚沙津
味道唔錯,有塊小芝士伴碟加個面包脆脆,可惜戈日我病左,喉嚨痛食唔到,主要比左男朋友食。
餐湯
1. 蟹忌廉湯:好濃既蟹味,相對杰身啲
2. 洋蔥湯
起初怕佢會好大洋蔥味會刺激喉嚨(因為實在係病得不合時😭😭😭😭,好痛)但試落口又非常有驚喜,係清甜又唔攻😳食埋啲洋蔥都得呀,洋蔥又好林好入味。到最後我係飲哂(本身我係叫忌廉湯😂之後同男朋友調轉)同埋佢用杯裝湯,我差啲以為係咖啡😂都幾得意👍🏻
湯仲配有橄欖面包加面包條配黑醋橄欖油
黑醋我最愛,加埋個包熱辣辣☺️☺️☺️☺️男朋友因為偏食既關係唔食橄欖包,我就幫佢食埋lu😌😌😌😌
之後.....我就後悔😭因為食完之後就開始飽,好陰 險既男朋友🤨 佢自己就留肚食maincourse
不過,仲有小食。自家制既龍蝦海鮮雲吞。我地兩個人share。皮有啲硬同凍,但龍蝦肉係多既,味道都好出,配埋d 肉醬👍🏻
之後就係main-course la⚠️⚠️⚠️
Promotion set 我係揀左黑豚豬...黑醋.....我唔記得咩名啦🙈作為慢煮佢係唔錯,肥d 既位好香。不單慢煮舊肉令佢平均熟而不老,仲出砷炭燒過。黑醋好味,配菜都好好味,個薯蓉如果唔係我病同埋食多左個餐包😤?我會食埋佢。
不過美中不足慢煮豬今次有d 位係真係有小小乾,所以都冇食哂。但佢有啲位係紅紅地都ok.
5 course 戈個我地叫左慢煮紐西蘭牛柳
呢個牛係有驚喜😳食落口牛味好重,食完有啲想笑,唔知點解🤭🤭🤭
侍應姨姨會拎d 醬比你揀,不防試哂佢再試原味。雖然我覺得原味就已經好出色😂佢有個奶油薯仔都好creamy, 一人一塊岩岩好😋😋
最後,我地叫左個梳乎厘。其實比較想食青榆or 慢煮萍果...但因為我同男朋友都病,唯有叫個冇咁evil 既甜品啦。
男朋友原來有同佢地講係週年記念❤️咁佢地就窩心地寫左d 字。
不過我都係建議大家食其他甜品,因為佢真係一個普通既梳乎里😂😂
最後,我想講呢間餐廳除左食物同環境,淨係食佢啲態度都抵呀。
話說侍應姨姨見到我地冇食哂個豬就問係咪唔岩食,我就話係飽同埋咁岩今日唔舒服。點知佢轉個頭就拎左杯暖水比我(我冇order 架)🤭🤭🤭
9 點幾我地已經係最後一枱,佢唔會趕客之餘仲會叫我地留耐啲。仲會送我地落樓下。
因為大家記得好似唔知過左8:30定9 點,佢樓下個大閘會鎖左。要搭落停車場先行得返出去。
不過唔使擔心,個侍應姨姨一定會教你😎
最最後,呢間舖係值得回頭。我地食左唔夠$600蚊,環境食物態度,全部都加分。
呀!記得預約有8折
多謝男朋友帶我黎食飯呀❤️❤️❤️