2018-06-12 195 瀏覽
同男朋友慶祝拍拖週年,想簡單食餐有情調既飯,又唔想太隆重同貴。咁岩佢同事介紹左間慢煮西餐廳,西餐得黎又係觀塘工廠區,好近我地之餘又唔貴。😎😎😎不過記得打電話去訂枱,因為慢煮係需要起碼兩個鐘時間預備一份main course。🕑🕛🕡🕢🕙🕘🕣🕣📞📞📞📞之後佢地會聯絡你落定單同入deposit.我地係星期一晚去,上到去人唔多,成晚有4~6張枱。大家都係傾計品嘗為主,唔會話好多人好糟。環境昏暗,有啲浪漫柔和既歌,仲會有蠟燭。唔算大,但勝在人少,乾淨企理同有心打理。我同男朋友叫左一個monthly promotion set and 5 course meal share.其實唔係好記得d 名😂雖然係兩個唔同set, 但佢會幫你分哂前菜or小食咁拎上黎,如果係share 既,會主動拎隻碟出黎比大家ahare, 唔會話一個有得食,另一個冇,好細心。前菜:唔知咩咩芝士😂好細舊,但芝士味香濃香煎鴨肝加慢煮菠蘿本身好鍾意食菠蘿,所以叫左呢個。鴨肝好香,對我黎講好evil, 因為有少少油。但放心,佢真係油而不👅既。至於菠蘿,正正常常,冇咩特別。 佢既沙津菜係現黑醋,我至愛。另外仲有個挪威三文魚沙津味道唔錯

📞📞📞📞

之後佢地會聯絡你落定單同入deposit.

前菜:唔知咩咩芝士😂好細舊,但芝士味香濃

香煎鴨肝加慢煮菠蘿

另外仲有個挪威三文魚沙津

味道唔錯,有塊小芝士伴碟加個面包脆脆,可惜戈日我病左,喉嚨痛食唔到,主要比左男朋友食。

餐湯
1. 蟹忌廉湯:好濃既蟹味,相對杰身啲

2. 洋蔥湯
起初怕佢會好大洋蔥味會刺激喉嚨(因為實在係病得不合時😭😭😭😭,好痛)但試落口又非常有驚喜,係清甜又唔攻😳食埋啲洋蔥都得呀,洋蔥又好林好入味。到最後我係飲哂(本身我係叫忌廉湯😂之後同男朋友調轉)同埋佢用杯裝湯,我差啲以為係咖啡😂都幾得意👍🏻

湯仲配有橄欖面包加面包條配黑醋橄欖油
黑醋我最愛,加埋個包熱辣辣☺️☺️☺️☺️男朋友因為偏食既關係唔食橄欖包,我就幫佢食埋lu😌😌😌😌

之後.....我就後悔😭因為食完之後就開始飽,好陰 險既男朋友🤨 佢自己就留肚食maincourse

不過,仲有小食。自家制既龍蝦海鮮雲吞。我地兩個人share。皮有啲硬同凍,但龍蝦肉係多既,味道都好出,配埋d 肉醬👍🏻

之後就係main-course la⚠️⚠️⚠️

Promotion set 我係揀左黑豚豬...黑醋.....我唔記得咩名啦🙈作為慢煮佢係唔錯,肥d 既位好香。不單慢煮舊肉令佢平均熟而不老,仲出砷炭燒過。黑醋好味,配菜都好好味,個薯蓉如果唔係我病同埋食多左個餐包😤?我會食埋佢。

不過美中不足慢煮豬今次有d 位係真係有小小乾,所以都冇食哂。但佢有啲位係紅紅地都ok.

5 course 戈個我地叫左慢煮紐西蘭牛柳

呢個牛係有驚喜😳食落口牛味好重,食完有啲想笑,唔知點解🤭🤭🤭

侍應姨姨會拎d 醬比你揀,不防試哂佢再試原味。雖然我覺得原味就已經好出色😂佢有個奶油薯仔都好creamy, 一人一塊岩岩好😋😋

最後,我地叫左個梳乎厘。其實比較想食青榆or 慢煮萍果...但因為我同男朋友都病,唯有叫個冇咁evil 既甜品啦。

男朋友原來有同佢地講係週年記念❤️咁佢地就窩心地寫左d 字。

不過我都係建議大家食其他甜品,因為佢真係一個普通既梳乎里😂😂

最後,我想講呢間餐廳除左食物同環境,淨係食佢啲態度都抵呀。

話說侍應姨姨見到我地冇食哂個豬就問係咪唔岩食,我就話係飽同埋咁岩今日唔舒服。點知佢轉個頭就拎左杯暖水比我(我冇order 架)🤭🤭🤭

9 點幾我地已經係最後一枱,佢唔會趕客之餘仲會叫我地留耐啲。仲會送我地落樓下。

因為大家記得好似唔知過左8:30定9 點,佢樓下個大閘會鎖左。要搭落停車場先行得返出去。

不過唔使擔心,個侍應姨姨一定會教你😎

最最後,呢間舖係值得回頭。我地食左唔夠$600蚊,環境食物態度,全部都加分。

呀!記得預約有8折

多謝男朋友帶我黎食飯呀❤️❤️❤️
紀念日
  • 香煎鴨肝配慢煮菠蘿
2018-04-26 515 瀏覽
就是中午飯去試,到達食店門口,一位穿著制服,身型嬌小,戴眼鏡及束馬尾的女侍應接待。重點是這個女侍應接待一刻已沒笑容及黑面,到我們一行4人坐下看餐牌點餐時,她站在旁邊帶著那張(黑面)瞪著我們,感覺全不受歡迎,她的另類服務態度真的趕客,(我們4人也全不滿意那位侍應的態度)我後來在坐著的位置上跟我幾個同事表達會投訴這個事件,那位態度惡劣的侍應聽到我們的說話後,態度180度轉變,帶著笑容問我們點餐。以一般食客心態,試新店遇到這種情況已是大打折扣!至於食物偏淡,沒有太大特色,餐廳裝修一般,整體而言不會再光顧!
2018-04-03 578 瀏覽
香港人生活節奏急速,間中享受一下慢活生活/放慢腳步也許是一種奢侈!這天工作繁重又煩躁,要吃個豐富午餐使心情舒暢一點、壓力減輕一點。午餐選擇多,價格中上。Set Lunch 有齊餐湯、沙律、主菜、餐飲凱薩沙律,沙律菜鮮甜、爽口,溫度適中,不會太凍,沙律汁份量剛好。蕃茄湯,味濃,讚!蒜蓉法飽暖暖的,脆口,好吃!主菜:香草鯛魚枊配粉紅胡椒忌廉汁,賣相不錯,配菜的串燒形式上碟廷特別,薯蓉很滑身很 creamy兩塊魚枊非常入味,完全感覺到忌廉汁在魚塊內外游走!唯一要挑剔的就是魚塊底下的配菜,冬菇四季豆,味道太鹹!餐廳服務不錯,侍應有提示出示喜歡餐廳FB專頁可享九折優惠!另外,侍應會時刻留意著客人的進食速度上菜,讓客人吃完一樣接一樣,不會快餐店式上菜,還會替客人加水,讚!

凱薩沙律

蕃茄湯,味濃,讚!蒜蓉法飽暖暖的,脆口,好吃!
蕃茄湯

香煎鯛魚枊配粉紅胡椒忌廉汁

2018-03-21
凱薩沙律
蕃茄湯
香煎鯛魚枊配粉紅胡椒忌廉汁
2018-02-21 2459 瀏覽
龍版幾年前我帶大人黎呢度食生日飯,今次我生日佢同我黎返呢度食事前已經透過whatsapp揀好main course,店家亦要求落訂先,其實呢種做法對雙方都好,人地又唔洗浪費食材,客人又可以確保有留位我同大人分別揀左蟹湯同番茄清湯,不過其實我係為左兩粒雲吞個湯清得黎淡淡番茄味,幾開胃餐前小食賣相精美,口大嘅朋友可以一啖食哂,唔多唔少剛剛好香草麵包要俾個讚,暖暖地又唔會太多,bread stick我本身就麻麻地呢個appetizer都唔弱,好睇又好食,龍蝦唔係一大舊,少食多滋味.而且食完一道先會再上菜,俾夠時間慢慢消化用墨汁製成嘅意粉唔會食到一口中毒咁款,當然亦都唔會好似出面其他餐廳咁煮到"林"哂,帶子都ok大隻份量少少地,所有意少都沾到汁,而且自家製意粉都已經贏左唔記得左兩款main course係乜野....不過都係牛,要對餐廳講句唔好意思,我覺得伴碟菜好食過d牛(掩面)可能因為我鐘意食菜多過肉,所以每次都係俾伴碟嘅野吸引左兩個甜品放埋同一碟,蘋果捲好正~
蟹忌廉湯
番茄清湯配雲吞
我同大人分別揀左蟹湯同番茄清湯,不過其實我係為左兩粒雲吞
個湯清得黎淡淡番茄味,幾開胃
餐前小食賣相精美,口大嘅朋友可以一啖食哂,唔多唔少剛剛好
龍蝦配檸檬橄欖油汁&慢煮青瓜
自家製墨魚汁麵配煎帶子羅勒番茄汁
自家製意粉配parma ham牛肝菌番茄忌廉汁
份量少少地,所有意少都沾到汁,而且自家製意粉都已經贏左
可能因為我鐘意食菜多過肉,所以每次都係俾伴碟嘅野吸引左
梳乎厘&慢煮蘋果捲
兩個甜品放埋同一碟,蘋果捲好正~
2017-12-02
生日
2017-11-08 1992 瀏覽
九月尾食既爸爸生日飯,太多野想寫食評,隔左個長旅行拖到而家先寫🤦🏻‍♀️ 工廠大廈餐廳臥虎藏龍,無意中發現以慢煮菜為主打既COW Dining。是次已經係第二次黎,上一次造訪時無論食物定服務都非常滿意,介紹左比一個朋友,佢又黎左幾次😋 於是爸爸生日又食過番尋味!打去book位後會有人whatsapp menu比你。因慢煮菜色需時準備,要先揀好想食既main course,其他頭盤甜品等則可以去到先決定。餐廳亦可以喺甜品碟上加生日快樂等字句,當然我有request啦!最好就係免開瓶費/切餅費,一班朋友黎慶足岩晒。另外要入數比人頭$100訂金。餐廳裝修簡單,以深色為主調,枱與枱之間唔會太迫,適合傾計。落完單後先上免費starter。starter賣相精緻,問過waitress,係切片意大利黃瓜、青瓜、茄子,捲住bite-size水牛芝士,淋上少量餐廳自製Pesto醬,底有意大利醋,酸酸地,好清新開胃。我同媽媽都嗌左3-course set($238),爸爸則嗌5-course($358 - $528不等,視乎你揀咩main course,有八折優惠);兩者都可以喺兩款頭盤、兩款湯、幾款mai

餐前小食

我同媽媽都嗌左3-course set($238),爸爸則嗌5-course($358 - $528不等,視乎你揀咩main course,有八折優惠);兩者都可以喺兩款頭盤、兩款湯、幾款main course中各選一,5-course 會多左自家製意粉同甜品,而且部份選擇會吸引啲,例如頭盤可選煎鴨肝。

頭盤上次試左青口麻麻地,今次揀左煙挪威三文魚配自家製醬汁海撒沙律 - 煙三文魚有油香,配capers同刁草依個經典組合冇得輸;每片生菜都coat左啲沙律醬,新鮮爽口又開胃,仲bonus比一大片parmesan cheese🧀 試左一小啖爸爸既 香煎鴨肝配慢煮菠蘿,入口冇鵝肝咁漏咁肥膩,配好juicy既菠蘿好好食😍
煙挪威三文魚配自家製醬汁海撒沙律
香煎鴨肝配慢煮菠蘿

野菌忌廉湯 - 菇味足夠,湯好smooth,不過我比較喜歡食到好細粒既菇茸嗰種口感。爸爸既係酥皮海鮮忌廉湯,冇偷食,賣相就唔錯呢。
野菌忌廉湯

自家製意粉配parma ham、牛肝菌番茄忌廉汁 - 配料有好多牛肝菌、parma ham、parmesan cheese,忌廉汁好正!但稍嫌唔夠菇味,如果淨係叫佢做番茄忌廉汁既話會更符合我既expectation。我對意粉好有要求,呢度既就稍欠蛋香同口感,不過餐廳唔係專注於意粉就唔多作挑剔啦。
自家製意粉配parma ham、牛肝菌番茄忌廉汁

我一日三餐都可以食魚,Main course當然係 慢煮挪威三文魚柳 配香草白酒忌廉汁 - 慢煮既關係全塊魚肉都好嫩,中間仲係淡粉紅色😍 同煎三文魚係兩種完全唔同既口感,一啲都唔會乾!好少可以喺其他餐廳依到依度菜,必試no.1😛
慢煮挪威三文魚柳 配香草白酒忌廉汁

慢煮西班牙杜洛克黑豚豬架配黑醋汁 - 全晚個人心水第二位!大大塊豬架,雖然好厚,但完全唔會鞋,直情係嫩口呀。豚味濃,好似廢話咁不過真係唔係成日食到,通常只會食到冇豬味既豬扒🤦🏻‍♀️ 配黑醋汁既特別又可以平衡番肉類既飽滯感。
慢煮西班牙杜洛克黑豚豬架配黑醋汁

慢煮美國極佳級牛柳配黑松露菌汁 (5-course set $598,有八折) - 慢煮後入面似medium rare,juicy,好易咬。大家一致認為依度菜唔係整得唔好食,而係我地都prefer煎牛扒𠴱種外面微焦、小脆、肉質有咬口既口感,同帶蒜頭、香草既油香。慢煮則保留更多肉汁,牛味較突出,視乎個人喜好嚕。
慢煮美國極佳級牛柳配黑松露菌汁

三款主菜擺盤一啲都唔馬虎。右邊肉類上斜斜放上一串燒蔬菜,如車厘茄、翠肉瓜;左邊有焗切片薯仔、焗芝士肉碎茄子、水煮娃娃菜、秋葵、pumpkin purée,每樣都好好食。食得出大廚既一絲不苟,連配菜都一絲不苟,加分👏🏻
慢煮美國極佳級牛柳配黑松露菌汁

食完主菜已經好飽,媽媽同我冇加錢要甜品,只一齊share 爸爸5-course set既青檸撻。印像中青檸味同甜度平衡剛好,撻皮亦合格。上次試左慢煮蘋果捲都好推介,係差一球雪糕😆

成晚service都好好,侍應friendly又有禮貌。喺尖沙咀中環嗰啲旺區以相同價錢一定食唔番依度既環境同食物質素。回頭指數10/10😛😛
2017-09-27
生日
煙挪威三文魚配自家製醬汁海撒沙律
自家製意粉配parma ham、牛肝菌番茄忌廉汁
慢煮挪威三文魚柳 配香草白酒忌廉汁
慢煮西班牙杜洛克黑豚豬架配黑醋汁
2017-05-23 2737 瀏覽
呢間餐廳新開,靠牛頭角附近易拉架先知,見佢話有慢煮又有home made pasta,吸引左嚟試吓,否則真係唔會知,好隱蔽。見menu都好多款,由$88至$198都有。呢度set lunch原來沙律同湯都有。湯係海鮮忌廉湯,creamy配熱辣辣蒜蓉飽,nice沙律有驚喜,有大隻蟶子,上面有甜椒粒檻欖油,伴以沙律菜黑醋汁。慢煮紅酒牛肋肉,$168,真係好琳,有4條。伴菜有翠玉瓜燒得好香,薯蓉,甘筍,秋葵,娃娃菜。加$10有home made pasta, 都幾大份,可簡蕃茄汁,香草或蒜蓉炒意粉。選了蒜蓉,香口d, home made果然唔同口感,好煙韌,有口感。飲埋餐茶,完滿既午餐,間中係要豪一吓。

見menu都好多款,由$88至$198都有。

紅酒慢煮牛肋肉

home made pasta

飲埋餐茶,完滿既午餐,間中係要豪一吓。
紅酒慢煮牛肋肉
home made pasta
2017-05-20 1758 瀏覽
瀏覽openrice 多年,從未有推動力寫食評。在觀塘試過多不勝數的西餐晚餐,大多使我失望,沒有再次光顧的吸引力。以不用三百元的晚飯套餐來說,食物看出心機,服務也是意想不到的細心和專業。所以今晚第一次寫食評,來表示我對廚師和侍者的欣賞。侍應見我們帶著小童,告訴我們menu 上沒寫出來的兒童餐。兒童餐有果汁、餐前小點、餐湯、手造意粉和甜品,全是成人份量,百多元實在超值。我和丈夫點了兩個套餐,選了slow cooked 三文魚和西班牙豬鞍,肉質和配菜都不錯。兒子也很喜歡,下次會再來,也會來試試午餐。很想上載照片,但不知為何 attach 不到。
2017-05-20
  • Parma Ham 手造意粉 配牛肝菌番茄忌廉汁
  • 慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒和檸檬乳酪汁
  • 餐前小食
2017-05-19 6548 瀏覽
4月真係好忙,一來office要搬,雖然由樓上搬落樓下,但係都有好多嘢要執,因為搬細咗一半,所以執死,二來屋企想裝修,要不停搵裝修公司報價,真係又係做死,另外無諗過同事搬完office就last day (到時又少咗個好同事同我去食好西),但係散水飯都有兩餐食,勁哩~~今日係第一餐,同事成日都話想試吓隔離大廈間C.O.W.,咁走前唯有滿足佢一次喇~~其實裝修真係唔錯,好有情調前菜 - 三文魚他他,我覺得好好味,不過有好多洋蔥,如果無洋蔥就好喇~南瓜湯 - 好creamy,我最鍾意一啲係鮮蔬果打成嘅西式餐湯蒜蓉包 - 其實我唔食蒜蓉,但係蒜蓉包我係非常愛食,只要整走啲蒜蓉就食得喇~~同埋呢個多士一啲都唔會太硬,焗得剛好自家製義大利粉配巴馬火腿、牛肝菌蕃茄忌廉汁 - 呢個真係好味到一個點,個意粉因為係自家製關係,所以好彈牙,最緊要個粉煮嘅時間真係要好配合,個汁好得意,有蕃茄又布忌廉汁,但係一啲都唔會覺得怪,重好夾,而且份量都好多香煎澳洲皇帝海蝦配自家製墨魚汁麵和香草蕃茄龍蝦汁 - 個墨魚麵係用墨汁加麵粉去做,所以食嘅時候,唔會令到客人啲牙沾咗墨魚汁,亦都因為咁,所以個墨魚麵係非常好味,個汁
其實裝修真係唔錯,好有情調
香煎澳洲皇帝海蝦配自家製墨魚汁麵和香草蕃茄龍蝦汁 - 個墨魚麵係用墨汁加麵粉去做,所以食嘅時候,唔會令到客人啲牙沾咗墨魚汁,亦都因為咁,所以個墨魚麵係非常好味,個汁可以再濃多少少就好
2017-05-17 1186 瀏覽
由於觀塘巧明街經常見到一塊黑色易拉架, 易拉架上面寫著慢煮2個大字及電話號碼而已.老實說圖案不算吸引但令人想像到此店是專門做慢煮西餐。適逢母親節來臨,於是我們一行三人今次試下(SLOWCOOK) 慢煮西餐. 先來餐前小食芝士卷,入口即溶,開胃,接著義大利雜凍肉配海凱撒沙律,是正常食開的味道, 沒有雜凍肉,是巴馬咸火腿及火腿干,另外,愛意蘭聖子配蕃茄沙沙慢煮青瓜,我們食2隻聖子都有沙,慢煮過的青瓜跟平時的無什麼大分別.蕃茄清湯配雲吞,水一般的外型但一 飲落咀, 很濃的蕃茄味,十分特別,嘆為觀止.野菌忌廉湯, 十分重野菌味,每一啖都很濃很濃野菌味.輪到該店自加制巴馬咸火腿忌廉白汁意粉 ,意粉較平時食開略粗,而且彈牙,厚實,仔仔食到唔停口,係無得輸既菜式.主角:慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁,慢煮的確能鎖住肉汁,很嫩,咁厚身牛柳慢煮才會好味另一味慢煮西班牙杜洛克黑豚架配黑醋燒汁,黑豚架即使慢煮了中門間部份也是比較鞋, 只有肥膏地方才食到肉汁.整體來說,值得再試.當晚曾享用以下菜式:餐前小食:芝士卷義大利雜凍肉配海凱撒沙律愛意蘭聖子配蕃茄沙沙慢煮青瓜蕃茄清湯配雲吞 野菌忌廉湯包加餅干條, (面包似蛋糕
COOK) 慢煮西餐.

野菌忌廉湯, 十分重野菌味,每一啖都很濃很濃野菌味.

整體來說,值得再試.

當晚曾享用以下菜式:

餐前小食:芝士卷

義大利雜凍肉配海凱撒沙律

愛意蘭聖子配蕃茄沙沙慢煮青瓜

蕃茄清湯配雲吞

野菌忌廉湯

包加餅干條, (面包似蛋糕咁,帶有少少薑味但唔辣,幾特別)

自加制巴馬咸火腿忌廉白汁意粉

慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁

慢煮西班牙杜洛克黑豚架配黑醋燒汁

甜品-朱古力韃及梳乎里蛋糕
題外話/補充資料: 位置方便. 一流的服務水平,由訂位到用膳完畢,侍應很體貼的招待.
2017-05-13
15 分鐘 (堂食)
母親節
  • 慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁
  • 加制巴馬咸火腿忌廉白汁意粉
2017-04-19 2768 瀏覽
是日芑芑生日,放生日假一天。慶生晚飯揀選了工廠大廈樓上鋪餐廳,是個以慢煮為主打的餐廳。 因吃了個超級豐富的下午茶high tea,所以晚上唯有放棄選5-course 晚餐,而選3-course 晚餐。他們的意大利粉及意大利包是自家每日新鮮製做, 不含防腐劑和色素,感覺很健康。麵包外脆內軟,非常好吃。採用慢煮烹調的好處是,以低溫而長時間煮理,能慢慢分解肉身纖維 ,而令肉質更新鮮嫩滑和保留更多肉汁。是次選了三文魚和牛仔柳,味道與肉質也很恰到好處。由於慢慢煮需要時間,若到達時才點餐,等候時間會頗久,所以訂位需要付款deposit去guarantee。每位$100,他們會為客人提早慢煮點選的菜式,很fair很合理吧!Chef (即老闆)很nice,餐後還向我們介紹慢煮菠籮。同樣道理,慢煮能慢慢分解菠籮的纖維 ,令菠籮口感更滑更甜更juicy。另外,很欣賞他們的自家製野菌忌廉湯,野菌湯入口質感細滑creamy,熱騰騰的,很好喝!室內設計以簡單暖色系為主,牆上掛有多幅中國畫家岳敏君的大笑畫 。「笑~一切是人生的境界,不往心里去,轉變成虛無是」 ... 某外國著名大學有硏究指出,嬰幼兒每天笑400

室內設計以簡單暖色系為主,牆上掛有多幅中國畫家岳敏君的大笑畫 。「笑~一切是人生的境界,不往心里去,轉變成虛無是」 ... 某外國著名大學有硏究指出,嬰幼兒每天笑400 次,入學後銳減至低於100次左右, 成人就大概 只有14次左右。唉~~我們是時候,笑一笑了!
  • 香煎鴨肝配慢煮菠蘿
  • 慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒和檸檬乳酪汁
  • 野菌忌廉湯
2017-03-17 1043 瀏覽
今日要趕返公司開會但又想同朋友傾多陣,所以唔去得太遠。第一次來這裡食,感覺佢地服務態度很親切,落單上菜都小心謹慎。前菜的三文魚沙拉,新鮮味美,再多一點菜就完美了。豆湯很濃郁,少有的味道。我叫了白酒蒜容蜆肉海蝦寬條麵,很香的酒和蒜味,麵亦彈牙,蜆和海蝦入味非常。海蝦只有兩只,但蜆就很多。吃完覺得口有餘香!朋友叫了seabrass, 他說味道也很好!餐飲上可點咖啡或茶,如要latte, chocolate, capaccino ......等等,則加$5。整體很好,只係太多人幫襯而室內應聲,太嘈難傾計。
今日要趕返公司開會但又想同朋友傾多陣,所以唔去得太遠。
前菜的三文魚沙拉,新鮮味美,再多一點菜就完美了。
豆湯很濃郁,少有的味道。
朋友叫了seabrass, 他說味道也很好!
整體很好,只係太多人幫襯而室內應聲,太嘈難傾計。
2017-03-17
  • 白酒炒蜆海蝦寛條麵
2017-01-29 3156 瀏覽
近幾年,愈來愈多餐廳開了在觀塘的工廠大廈。由於工廠鋪租較平,他們的定價會稍低於旺區,所以只要用心尋找,可以發掘到不少便宜又高質素的餐廳! 今次,我決定試一試這間C.O.W. Dinning。🐮🐮 因為是平日的午市時間,害怕會滿坐,所以我預先訂了位。下午一點,步入餐廳,已經有七成滿座,其餘的位置也已被預約,如果想在繁忙時間到該餐廳用膳,建議先行預約,免得撲空收場。 午餐菜單: 價錢由HK$88至HK$198不等,豐儉由人。 套餐已包括沙律,餐湯和餐飲。是日沙律: 煙三文魚沙律 7/10 三文魚有三片,切得不厚不薄,有少許煙燻的味道,不會霉。 沙律菜有黑醋汁點綴很是開胃,合格的一道前菜。 餐湯: 薑黃甘筍忌廉湯 伴蒜蓉牛油法包 8.5/10餐湯很特別,少有的用上薑黃配搭甘筍。薑黃味很溫和,不會像生薑般刺激,喝下去不太嚐到甘筍味,但有甘筍的甜,不喜歡甘筍的人應該也會接受到這款湯。 忌廉一早已混合在湯內,並不是最後才淋上去,令到忌廉湯入口很順滑,忌廉分量恰到好處,不會太膩。蒜蓉法包面上鋪上滿滿的新鮮蒜蓉粒,並不是普通的蒜蓉醬,蒜蓉沾滿整塊法包,濃厚的蒜味很是吸引!多士只是外皮微脆,內裏還保留

午餐菜單:

是日沙律: 煙三文魚沙律 7/10

餐湯: 薑黃甘筍忌廉湯 伴蒜蓉牛油法包 8.5/10

蒜蓉法包面上鋪上滿滿的新鮮蒜蓉粒,並不是普通的蒜蓉醬,蒜蓉沾滿整塊法包,濃厚的蒜味很是吸引!多士只是外皮微脆,內裏還保留著少少麵包的鬆軟,不錯。

主菜: 自製意大利粉配巴馬火腿和牛肝菌,蕃茄忌廉汁 HK$128 8.5/10
這間店的意粉是每日新鮮製做,口感一試就會知到有別於現成買回來的。 意粉面上灑上巴馬臣芝士,芝士被意粉的熱力加熱至溶溶狀態,伴著蕃茄忌廉汁和意粉一同進食,鹹鹹香香的芝士味和蕃茄忌廉的甜味配合得絕妙!意粉質地彈牙有小麥香,所有材料互相輝映,推介!

另一款主菜是: 自製意大利粉卷配普羅旺斯雜菜和特濃肉醬 HK$118 7.5/10
有點好奇意粉卷是什麼,所以點了這道菜式。一上桌,以為是普通的肉醬闊麵,仔細看原來是意粉製成像腐皮卷般,整塊包裹著什菜肉醬。 意粉卷質感與意粉有些微分別,比較硬,個人喜歡意粉的口感多些。雜菜肉醬味道很惹味,有蕃茄雜菜的酸甜和牛肉的肉香。肉醬差不會搞拌的溶溶爛爛,可以看見是一粒粒的牛肉碎,蕃茄醬也不是現成茄汁加蕃茄膏,用上新鮮蕃茄調製,面上同樣鋪上巴馬臣芝士,經典組合,很難不好吃!

餐飲可選咖啡或茶,加$5 可轉鮮奶咖啡,意式牛奶咖啡和朱古力等,也可以加$10轉有糖漿的鮮奶咖啡。 如果想要甜品,也有相應的套餐。

餐飲:鮮奶咖啡(+$5) 5/10
看到這杯咖啡,有點後悔加了錢轉,雖然只是$5,但這只是杯普通咖啡機沖出來的,毫無特別,不值。

除了杯鮮奶咖啡外,所有食物水準都很不錯,今回算是發掘到了間好餐廳。

是次評分:8.5/10
2017-01-27
  • 自製意粉
2017-01-11 2214 瀏覽
今天約了一位學生與他的媽媽食飯,因要在牛頭角工作,所以就找了在牛頭角附近的餐廳食。小朋友喜歡食意粉,所以特地帶他們去這間cow 的餐廳食:)!這巳是我第二次來這間餐廳了!我們叫了三個午餐set , 分別是蔬菜番茄意粉、墨魚帶子意粉和雞扒。意粉是自家製作的,非常有囗感,雞扒的肉質鮮嫩,不會太油膩。但我們最喜歡❤️還是他們自家製甜品蘋果卷,不太甜,也很香蘋果味。但我最為欣賞是他們的廚師很细心喔!知道是小孩子食就特地走出來,問問小孩子喜歡軟定硬的意粉,而且侍應也很有禮!下次再去食😙😋😋
下次再去食😙😋😋
2017-01-11
  • 慢煮蘋果捲
  • 野菌忌廉湯
2016-12-29 2103 瀏覽
真係等唔切去寫食評,很舒服自在的一餐。由於餐廳是以慢煮方式烹調既關係,所以昨日就提我們要Set 好Menu,所以今日去到就靜心等待每度餸。大人就叫5個Course, 小朋友就3個Course。首先,送上一道前菜,雖然待應哥哥冇介紹,不過佢好鮮明的樣子,用紅椒黃椒青瓜包著的青口小卷,第一味,就幾驚喜。之後,送上包包,當他們說,是自家製,就梗係加分了,而且,仲有3款醬,可見他們細心周到的安排。【湯】及頭盤是扎扎實實的,但亮點卻是旁邊慢煮菠蘿,香到feel 到佢既甜。過了1小時,終到主菜。老實說,我除了睇肥媽sale慢煮煲時,聽過慢煮,我其實都唔知慢煮係咩?牛柳一上碟,其實有d 不明白,點解說好的肉汁,唔見既。好多謝大廚細心的講解,如果用2小時烹一塊排,如果利用物理,讓肉汁及營養鎖好。坦白講...... 唔多明。但謝謝他們的細心,食完後仲送到落樓。所以整個過程,好完滿ar ! 😆
真係等唔切去寫食評,很舒服自在的一餐。

大人就叫5個Course, 小朋友就3個Course。

但謝謝他們的細心,食完後仲送到落樓。
所以整個過程,好完滿ar ! 😆
慢煮蘋果卷
龍蝦湯
慢煮菠蘿配鴨肝
前菜~青口卷
2016-11-30 3273 瀏覽
觀塘工廠區一向是覓食重地,不少優質餐廳隱藏於此。是次覓食目標是一間以慢煮為賣點的西餐廳。餐廳預約時經whatsapp預先點菜,確保食物在最佳時間送到餐桌上,非常貼心。餐廳主要有三道菜及五道菜的套餐,兩者分別在於前者沒有小食和甜品。我挑選了五道菜的套餐,家人選了三道菜的套餐。餐廳先送我們一道小食——水牛芝士蕃茄配莎樂美腸,為待會的佳餚拉開序幕。第一道菜是香煎鴨肝配慢煮菠蘿。比起一般的鵝肝,鴨肝的味道更合我的口味,少了點油膩,多了份香滑,配上慢煮菠蘿,份外清新。餐湯方面,我點了雅枝竹忌廉湯,家人點了蕃茄清湯配雲吞。雅枝竹忌廉湯勝在夠矜貴,因為雅枝竹屬期間限定的蔬菜,只吃花芯部份,是古羅馬貴族所享的獨特食材。而家人點的湯更特別,老闆告訴我們,蕃茄清湯之所以能做到如此清澈,需要以蛋白去除湯中雜質,花上相當多的功夫才可做到,絕對是功夫菜。而且,湯中的意式雲吞是自家製的,誠意十足。白汁焗蠔看似平平無奇,然而大廚選擇以茄子作配菜,增添新意。細嚐一口,發現芝士、生蠔和茄子三者相當合拍,各自味道濃厚,卻不會互奪失色,可見大廚在食材配搭上相當有心思。主菜來了!我點了香煎大蝦配香茅牛油汁,雖然大蝦味道偏鹹,

雅枝竹忌廉湯
芝士白汁配焗蠔
香煎大蝦配香茅牛油汁
主菜來了!我點了香煎大蝦配香茅牛油汁,雖然大蝦味道偏鹹,可能是海鹽下得太重,但香茅汁配大蝦實在太好吃了!香茅的特殊清香與大蝦相當合襯,能帶出大蝦的鮮味,也中和了過火的鹹味,算是以功抵過。
慢煮蘋果捲
最後有慢煮蘋果捲畫上此餐的句號。剛才的菠蘿吃不出慢煮的特色,但這道甜品的慢煮蘋果充分表現出慢煮的好處——爽口帶微酸,不像一般糖煮蘋果一樣甜膩。作為豐富晚餐的句號,這道甜品相當討好,吃得再飽也能吃掉它!

這餐晚餐是美味的,不過最令我印象深刻的不是食物的味道,反而是從食物中感受到大廚誠意與用心。而且,大廚毫不吝嗇與我們分享廚藝心得,令我和家人樂在其中。

未踏出餐廳門口,已期待下一次的來臨,就是我對這間餐廳的讚美。
2016-11-19
雅枝竹忌廉湯