2016-04-05 447 瀏覽
鯛魚燒終於有埋咸味既版本 仲要係三文魚同芝士呢個人見人愛既組合講左d餡先 煙三文魚份量大概有兩大片 塞滿左個魚嘴 加左香草同黑椒調味 而三文魚底下就係cream cheese同拉絲既芝士 酸酸地又咸咸地咁 可以中和番兩者 其實魚身除左芝士 仲有一片片既芝士腸!所以唔洗驚食唒面d三文魚之後會冇唒料即叫即整既鯛魚燒外殼依舊外脆內鬆軟 cream cheese係中間都保持到凍 唔會溶唒 且蛋香都係仍然十足整體所有既餡料都非常夾 又唔會食到好膩 外殼又保持水準 係意料之外既美味$40係推廣價 唔知道幾時會變原價$48
煙三文魚芝士鯛魚燒
$40係推廣價 唔知道幾時會變原價$48
煙三文魚芝士鯛魚燒
2016-04-02
2016-04-01 181 瀏覽
感覺吃這個做小食比較健康,不會超甜,或是滿滿芝士牛油之類的那般邪惡。店鋪比較難找,就是相片中潮流地域下紅色名牌那間。鯛魚燒是即叫即燒的,所以要等一會。任性的我請店員留邊,你們記着也要這樣做,才可以吃到熱辣辣香脆無比的蛋餅。不然的話,為了美觀,店員會剪去邊,給你一個形狀端好的鯛魚燒。煙三文魚是冷凍的,鲷魚燒是熱的,第一口感覺不太協調,但是越吃越好味。近下半部分有少許芝士和香腸做餡更是叫絕。

煙三文魚鯛魚燒
2016-03-31
下午茶
煙三文魚鯛魚燒
2016-03-28 117 瀏覽
鯛魚燒鯨吞三文魚😱終於有鹹嘅鯛魚燒🖖🏼-【鹹版鯛魚】做緊優惠$40,有挪威煙三文魚,份量都幾慷慨🤔,中間有好多cream cheese😄。底就有芝士腸,係有Parmesan,cheddar,mozzarella 同cream cheese 四款芝士,不過拉唔到絲😴但腸仔幾正😄而且條魚好香脆,不妨試下啊🤗
鯛魚燒鯨吞三文魚😱終於有鹹嘅鯛魚燒🖖🏼
外賣自取
2016-03-19 230 瀏覽
跟母親在附近吃完飯,還是有點口痕,便走過來掃街。看到這裡出了新口味的鯛魚燒,便走近研究一下。原來這次出的是咸食版本,我們點了一個兩份吃。這次鯛魚口中的不是乳酪雪糕,而是刁草煙三文魚!煙三文魚咸味不重,只有淡淡煙燻味,入口軟軟涼涼的不是很冷,但已足夠跟熱乎乎香脆的鯛魚形成強烈的對比。一熱一涼,一軟一脆的有趣口感令我差點忘了留結母親試一口(其實是她伸手奪去了我才發覺)。多吃兩口後發現旁邊及煙三文魚下面有少許酸忌廉,跟刁草的香味和柔軟的三文魚配上—成為了簡單但美味的小沙律。吃到中間還是熱辣辣的鯛魚身,感覺像從頭盤吃到主菜。內裡是腸仔粒及我最愛的芝士,連同外脆內軟的鯛魚身,感覺像吃窩夫。更令人驚喜的,是裏面的芝士粒,竟是半溶的狀態,從咬開的部份像熔岩流出(因為很燙)…當然很快被我跟母親你一口我一口吃完。不錯的新嘗試。
不錯的新嘗試。
2016-03-10
5 分鐘 (堂食)
  • 煙三文魚鯛
2016-03-13 210 瀏覽
過年期間,梗係食啲好意頭嘅食物啦尼個鯛魚燒上面鋪咗金箔,反晒光咁,食完財源滾滾來啦!抹茶香味一般,甘味到位,亦唔會好甜,不過雪糕可以再整得幼滑些。鯛魚燒外脆內軟,比上次食過嘅水準改善咗唔少,今次係對版!入面仲有榛子Valrhona朱古力流心,啱晒我尼啲勁like抹茶同朱古力的為食友!如果唔想要金箔,可以揀普通抹茶味,價錢亦比有金箔嘅便$20!
金箔宇治抹茶鯛魚燒
過年期間,梗係食啲好意頭嘅食物啦
尼個鯛魚燒上面鋪咗金箔,反晒光咁,食完財源滾滾來啦!

2016-02-12
5 分鐘 (外賣自取)
2016-03-06 226 瀏覽
久違的雪糕鯛魚燒,依間鋪的鯛魚燒多左好多味揀 今次叫左綠茶金箔同朱古力味鯛魚喔,份量好大,綠茶味好重,不過略為不夠滑同不夠奶味,可能放得太多綠茶粉,質地食落似沙冰。 朱古力魚魚內夾層係流心朱古力,老闆仲特登放左Valrhona 的濃朱古力,好有朱古力味但吾會太甜。🙈 反而原味Froyo會夾少少,佢味道吾算太酸同太甜,因為佢係鯛魚入面有紅豆或吉士,所以froyo會減少左膩意。
久違的雪糕鯛魚燒,依間鋪的鯛魚燒多左好多味揀

• 韓式鯛魚燒雪糕
2016-02-28 156 瀏覽
一早就喺新聞留意住呢間魚魚雪糕!今日單拖路經MK,緊係要去碰下頭!今日係平日,果真人5係好多,等一陣就可以~就係呢款::::低脂乳酪雪糕鯛魚燒$35有2款FILLING可選,揀了吉士,呢種韓國吉士同平時食嘅好5同,更加幼滑更加CREAMY~上面嘅乳酪只有這款,原味,仲好5駛心大心細,加埋D配料同朱古力醬,呢個雪糕比我想像中有出入,因為佢係乳酪係會酸酸地,本身以為係純雪糕,感覺上有少少5夾,不過食呢個FROZEN YOGURT點都健康D!值得加分! 個魚魚形雪糕筒真係非常有創意~就係個口上裝雪糕~如果你個口夠大,你都可以扮下個成條擺入口~實行魚食雪糕你食魚XDDDHAHA其實個筒都5錯,剛剛做起仲熱嘅,同雪糕冷熱交流,似炸雪糕帶俾你嘅感覺
低脂乳酪雪糕鯛魚燒
一早就喺新聞留意住呢間魚魚雪糕!

今日單拖路經MK,緊係要去碰下頭!
今日係平日,果真人5係好多,
等一陣就可以~
就係呢款::::低脂乳酪雪糕鯛魚燒$35
有2款FILLING可選,
揀了吉士,呢種韓國吉士同平時食嘅好5同,
更加幼滑更加CREAMY~

上面嘅乳酪只有這款,原味,仲好5駛心大心細,
加埋D配料同朱古力醬,
呢個雪糕比我想像中有出入,

因為佢係乳酪係會酸酸地,
本身以為係純雪糕,感覺上有少少5夾

不過食呢個FROZEN YOGURT點都健康D!
值得加分!
個魚魚形雪糕筒真係非常有創意~就係個口上裝雪糕~
如果你個口夠大,你都可以扮下個成條擺入口~
實行魚食雪糕你食魚XDDD
HAHA其實個筒都5錯,剛剛做起仲熱嘅,同雪糕冷熱交流,
似炸雪糕帶俾你嘅感覺
2015-03-03
20 分鐘 (外賣自取)
低脂乳酪雪糕鯛魚燒
2016-02-13 196 瀏覽
Cafe Aboong愈來愈多新意,味道愈來愈多變化😳未轉手果時的確麻麻,泥泥去去都係果D口味!今次就有【金箔宇治抹茶】$68-SNAPPY想問金箔除左可以襯翻個iphone土豪金影落grand啲,價錢可以收貴十幾廿蚊之外,其實有咩用😂er.…據聞可以美容…-宇治抹茶乳酪有啲似Hey Yo!以前嘅抹茶味😂鯛魚燒幾香脆,不過入面有Valrhona朱古力🍫係幾香濃嘅,都話Valrhona係冇得輸嘅👻係尾仲有粒榛子tim💝

今次就有【金箔宇治抹茶】$68
2016-02-03 323 瀏覽
好耐之前就食過呢間韓式雪糕鯛魚燒,但係覺得好差個魚又淋,啲雪糕又好快溶嗰次之後都無再食過,聽閒轉咗手,所以我決定俾多次機會佢我覺得現家多咗好多款唔同嘅味道,其實我好想試醉鯛(因為我一個酒鬼)可惜同行嘅人都唔係好想要酒味 所以唯有嗌番大熱嘅抹茶~啱啱食完飯都唔係太肚餓,係想食下甜品姐,所以叫咗兩條魚黎share其中一條就係呢個Dark 鯛X土豪金,上面有抹茶雪糕,而下面就係黑色嘅朱古力鯛魚燒,表面仲要好豪爽咁鋪上一片食用金萡 睇落非常有霸氣味道上,我100%真心覺得係有好大嘅進步,鯛魚燒攤凍咗之後,無咁容易變淋,反而仲好脆身抹茶雪糕都好濃抹茶味,唔會太過苦澀,食到條尾到,仲有Valrhona朱古力餡餅!!!另外一隻就係抹茶X土豪金,原味嘅鯛魚燒配紅豆餡,再有濃味嘅抹茶雪糕,超正最後又係霸氣地鋪塊食用金萡,太過豪氣喇~~~最後同兩隻豪氣鯛影番張靚相先~~~下次我一定要試下隻醉鯛先得!!
好耐之前就食過呢間韓式雪糕鯛魚燒,但係覺得好差
個魚又淋,啲雪糕又好快溶

嗰次之後都無再食過,聽閒轉咗手,所以我決定俾多次機會佢
)可惜同行嘅人都唔係好想要酒味
所以唯有嗌番大熱嘅抹茶~
Dark 鯛X土豪金

睇落非常有霸氣

味道上,我100%真心覺得係有好大嘅進步
,鯛魚燒攤凍咗之後,無咁容易變淋,反而仲好脆身
抹茶雪糕都好濃抹茶味,唔會太過苦澀
,食到條尾到,仲有Valrhona朱古力餡餅!!!
抹茶X土豪金鯛魚燒
最後又係霸氣地鋪塊食用金萡,太過豪氣喇
~~~
最後同兩隻豪氣鯛影番張靚相先~~~
下次我一定要試下隻醉鯛先得!!

2016-02-02
10 分鐘 (外賣自取)
$50 (宵夜)
Dark 鯛X土豪金
2016-01-28 264 瀏覽
本身買個陣,以為有星球大戰既樣既鯛魚燒,點知問一問,原來唔係,都只係魚既模樣,於是我還是要返自選FILLING,要左奶黃味,即叫即燒,所以都要等一會。到手後,當然要招呼手機大人先啦!招呼完後,就輪到小的我吃啦,首先拿起串青提放入口,滿甜的,初初看圖,以為是圓子,再吃淡乳酪,冇咩特別,再用湯匙吃熱熱的奶黃加冷冷的乳酪,都係冇咩特別,只係熱同凍混一起吃的感覺。在那個時候,我突然記起,我朋友說她吃過奶黃味,味道不太出,甚至有些蓋過了,想起此時,我也在後悔當中,後悔為什麼不選綠茶紅豆味呢?唉……店員耐心解答,值得稱讚!

店員耐心解答,值得稱讚!
2015-12-18
2 分鐘 (堂食)
離離原上草,一歲一枯榮,韓風襲港,各式韓國食肆先仆後繼進駐旺角呢個英雄地。作為消費者,當然樂見有花齊放。但更重要係,究竟好唔好食?有無賣點?所以見雜誌報導過,就試吓呢間新舖。 原味乳酪鯛魚燒$35一條開口日式鯛魚燒做甜筒就係呢間舖嘅賣點,再喺魚口中盛入低卡路里乳酪,灑上朱古力醬同花生碎就大功告成。熱辣辣嘅鯛魚燒配凍冰冰酸味味嘅乳酪。乳酪味道比較接近益力多,酸味同甜味都特出,但朱古力醬係熱嘅,冷熱交融感覺好特別,鯛魚筒外型除咗吸引,食落都尚算鬆脆,本身有好香蛋味,微甜同埋有少少辣手,天氣凍拎住食會有暖手蛋嘅感覺。期待會有其他做型嘅乳酪筒,會令我有再一次幫襯嘅衝動。

原味乳酪

原味乳酪鯛魚燒$35

題外話/補充資料: 由於鯛魚燒即叫即燒,乳酪會溶得比較快,要影相就要快手啲喇
2015-05-25
外賣自取
$35 (宵夜)
  • 鯛魚燒
2015-12-27 238 瀏覽
這天再回到小店, 再會甜甜酸酸的乳酪雪糕小魚。想不到星球大戰打到這裡來了, 主角們都在介紹各口味的鯛魚(聖誕氣氛也感染了黑武士, 看黑武士頭上的鹿角... 哈哈)。上次試了醉鯛(是這兒的醉白), 這次點簡單的紅豆味。老板說聖誕這幾天其間有特別的口味, 魚皮會換成斑蘭味, 問我有沒有問題。有特別口味當然要試, 更可況斑蘭只是香料應該不會出錯的, 於是著老板快快去製作。等了一會鯛到了, 斑蘭的綠比想像中的深色, 顯得乳酪更白, 上面更加了一點點的迷你聖誕樹, 很可愛! 不知道是不是要配上斑蘭綠鯛, 乳酪中更插了熟悉的餅乾條。為了更清楚拍到迷你聖誕樹, 問老板借了一借店入口的白色牆作背景照了一張。拿着暖暖的魚, 吃下涼涼的乳酪, 喜歡這剛好的酸甜度。聖誕樹是甜甜的糖片, 咬下脆脆的增加了口感。想快點一試斑蘭味, 所以趕快吃完了乳酪, 斑蘭皮仍能保持脆身。未咬已聞到淡淡的斑蘭味, 咬下去更是滿口斑蘭香, 令乳酪增添了清香, 感覺頗清新的!想不到鯛魚也能變化多端, 希望每次經過也會發現不同的新鮮感。
這天再回到小店, 再會甜甜酸酸的乳酪雪糕小魚。

聖誕節特別口味-班蘭鯛

2015-12-23
聖誕節特別口味-班蘭鯛
  • 原味乳酪
  • 斑蘭鯛
2015-12-13 280 瀏覽
握着暖暖的鯛魚燒,即使吃雪糕都不怕天氣冷了! 新出的鯛魚燒,不單止黑黝黝的魚身內有朱古力流心!朱古力醬香滑濃郁,外面非常香脆而內裏有熱流!不過美中不足的是雪糕的朱古力味略為不足,但正改善中! 昨天新出,好酒之人至愛,食到㷫烚烚既雪糕!底下是Baileys浸過的燕麥,中層有浸過vodka的gummy bear,頂頭是酸甜剛好的原味乳酪雪糕,再邊吃邊唧baileys,整體酒味非常濃烈!越吃越熱啊!這次的新口味很有新意,值得支持!
握着暖暖的鯛魚燒,即使吃雪糕都不怕天氣冷了!
黑武士

不過美中不足的是雪糕的朱古力味略為不足,但正改善中!
醉白兵

昨天新出,好酒之人至愛,食到㷫烚烚既雪糕!

這次的新口味很有新意,值得支持!
2015-12-13 402 瀏覽
仲記得初初開果時大排長龍到而家已經唔洗再排粒幾鐘先有得食而且近排仲出左新野🌚️黑武士鯛魚燒 $45 依個鯛魚燒用左幾種朱古力粉由店主每晚自己溝出黎🤘🏿️今次鯛魚燒上唔再用yogurt而改左用雪糕😌️不過可惜是雖然睇上去好朱古力食落又去其實冇乜朱古力味😶️而食到落魚尾會有朱古力流出架😗️不過一路食都冇乜味到最尾咁多朱古力忽然覺得太甜而值得一讚鯛魚燒是落左單後即叫即整所以拎上手仲熱辣辣架😁️冬天食都唔洗驚凍親😏️總括黎講 如果想拎黎影相就可以去試下但如果真係for味道我就驚大家會有啲失望了~以$45黎講我覺得可以食啲更好味既雪糕
仲記得初初開果時大排長龍

而值得一讚鯛魚燒是落左單後即叫即整
所以拎上手仲熱辣辣架😁️
冬天食都唔洗驚凍親😏️

總括黎講 如果想拎黎影相就可以去試下
但如果真係for味道我就驚大家會有啲失望了~
以$45黎講我覺得可以食啲更好味既雪糕
2015-12-11
2015-12-10 369 瀏覽
與P吃完甜品逛到了掃街的好地方。見這裡的小店都有點不一樣了, 這間新開的鯛魚燒好像頗有趣的樣子, 所以我們決定試試。(後來到寫食評才知道原來是舊店但已易手了)門外的黑板上畫了塗鴉(應該是鯛魚燒的各種口味)。上面寫有“醉鯛”跟"Normal鯛”, 還有同埸加映的"霸王洗頭水"成龍招牌動作, 非常有趣味。正當我們研究“醉鯛”跟"Normal鯛”的分別時,年輕的女店主出來著我們試試醉鯛,她說口味都是自己研發的, 有酒的成分較少見。看到黑板上畫著的好像有很多材料在裡面(寫有紅豆, 18+飲料與Hardcore  bear bear??),好像較特別, 亦應該是有心思的配搭,於是我們都點了醉鯛嚐嚐。在等候制作的時候(店主說是即叫即造的), 女店主跟我們聊了一下。得知她剛創業, 還有很多新點子想試,會久不久推出不同口味給大家試試, 確切地感覺到了她的熱誠。我們都問醉鯛內確實有什麼不同材料,她笑笑說:你們先嚐嚐看吧。轉眼便拿出來給我們。還以為是較輕鬆的甜點(印象中是日本的紅豆夾心小魚), 想不到這魚比我想像中大。整條魚差不多有我的手掌長, 還有滿滿的雪糕裝在裡面, 上面有少量的朱古力topping,

我們都問醉鯛內確實有什麼不同材料,她笑笑說:你們先嚐嚐看吧。轉眼便拿出來給我們。還以為是較輕鬆的甜點(印象中是日本的紅豆夾心小魚), 想不到這魚比我想像中大。整條魚差不多有我的手掌長, 還有滿滿的雪糕裝在裡面, 上面有少量的朱古力topping, 旁邊還插了一大支酒 - 我選了最愛的Bailey's, P選了星空酒, 是藍色的。鯛魚拿在手中有點熱, 一度擔心內裡的雪糕會溶掉漏出來, 但幸好魚外殼夠穩固, 可以一路吃到底。不過只得一張紙巾包著感覺有點不穩, 跟店主要多了幾張紙巾, 她說遲些會有好一點的包裝。
醉鯛
第一口才發現, 原來是乳酪雪糕不是預計中的雲利拿雪糕! 酸酸甜甜的越吃越開胃。好不容易才吃了上面的乳酪, 才可以按一按膠囊加點奶酒(一手拿魚一手用匙很忙碌的)。一路接着吃才發現原來酒的份量也不少, 而且是沒有稀釋或添加過的。早前在另一甜品店吃的外加酒精膠管只有尾指的大小, 這條魚的酒囊是比魚還要長的!

吃到中間, 發現有一粒粒的果汁小熊糖在乳酪中間, 吃下去有重重的酒味。怪不得,原來這就是hardcore bear bear! 哈哈有趣! 加一點奶酒中和了酒味小熊的酒精味, 甜甜的也合女孩子口味, 不好重酒味的應該可以要求要普通果汁小熊糖吧。不過當然有酒味的小熊比較配醉鯛的味道。

鯛魚的外皮比想像中的外脆內軟。最初還在想可能會像雪糕甜筒般的被雪糕弄得淋了, 但這鯛雖然沒有窩夫的超脆硬外層, 卻有點像新鮮出爐的格仔餅, 軟身的部分較多但有微脆的外皮。

一邊吃的時候會開始覺得還有一整條魚身應該會太飽, 但吃過一半後發現下面的是甜甜的紅豆而不是麵粉。吃過了酒味會顯得紅豆更甜呢, 紅豆是日本宇治抹茶裏的紅豆, 半軟的有一點口感。

跟P都在路邊密密的吃, 吃鯛吃了個大滿足呢! 才35大元的一個豐富甜品, 是新開張才這麼便宜嗎?

P說她的星空酒味還較重, 但我們都太投入吃所以沒有互相試味及拍照了。這次是意外驚喜的甜品發現, 也支持本地用心經營的小店。推介給喜歡甜點或好酒的朋友。

下次經過要留意一下新口味!
2015-11-21
醉鯛