2023-07-09 910 瀏覽
以前細個好鍾意睇蠟筆小新卡通片,而家有重播,連芷宸都 一齊睇,仲鍾意左咁可愛嘅蠟筆小新添呀!喺香港愉景灣酒店聚最近有期間限定嘅 「蠟筆小新主題下午茶套餐」, 我即刻帶芷宸去試試先! 酒店大門口已經有蠟筆小新圍住,大堂丶餐廳同埋二樓戶外海濱亭內都可見到蠟筆小新同其他小新朋友嘅蹤影,芷宸仲叫我幫佢同d得意打卡位影靚相! 而餐廳對出仲有個半圓觀海景位,除左可以望到海景,夜晚仲會見到小新發光嘅圖案添架!而🔶蠟筆小新主題下午茶套餐共有15款鹹甜點,每款有2件($498/2人)炭燒三文魚奶油包多士 配三文魚籽新鮮蟹肉叼草牛角包扒火腿芝士三文治 配黑松露醬西班牙蔬菜特飲脆炸鮮蝦丸 配甜辣汁脆炸牛肉 配山葵及沙律醬焗松露醬大蒜撻日式紅豆麻糬日式綠茶柚子卷白桃慕絲餅紅桑子及白朱古力忌廉泡芙芒果夾心雲呢拿慕絲爆米花焦糖奶凍精選馬卡龍傳統英倫鬆餅 配藍莓果醬及吉士奶油鹹點方面我最鍾意脆炸牛肉 配山葵及沙律醬, 炸得好香口,外脆內軟,而山葵沙律醬好味又健康!而西班牙蔬菜特飲感覺好清新,酸酸地仲好開胃!甜點方面芷宸最鍾意芒果夾心雲呢拿慕絲,外型好似雪條,味道仲好似細個食嘅鳳仙雪條咁,好清甜啊! 飲熱咖啡仲有小生
喺香港愉景灣酒店聚

而🔶蠟筆小新主題下午茶套餐
共有15款鹹甜點,每款有2件($498/2人)

炭燒三文魚奶油包多士 配三文魚籽
芒果夾心雲呢拿慕絲
爆米花焦糖奶凍
精選馬卡龍
傳統英倫鬆餅 配藍莓果醬及吉士奶油

飲熱咖啡仲有小生個樣喺咖啡上面添啊,真係好精美!

每套下午茶套餐仲會送返蠟筆小新叉匙一套,喺酒店蠟筆小新Pop up Store 有得賣架,pop up store 仲有好多小新嘅精品架!

今個暑假你地都快d帶小朋友去玩去食啦!

@aubergedbay

#香港愉景灣酒店 #愉景灣酒店 #AubergeDiscoveryBayHongKong #AubergeDiscoveryBay #蠟筆小新主題下午茶

#hkfoodieblogger #hkkol #hkmamablogger #hkkidsblogger #hkkidskol
#hkteaset
#下午茶推薦 #hkhightea #hkafternoontea #香港打卡 #打卡好去處 #打卡餐廳 #打卡景點 #親子kol #親子blogger #親子好去處 #放電好去處
2023-07-02 602 瀏覽
其實真係幾鐘意愉景灣,入到黎總係有種去左外國,好放鬆既感覺。依到既美食都非常之多,而且份量通常都係大大件,今日入到黎,就試試愉景灣酒店既食物。唔好睇我影到好似普普通通,但實物其實好吸睛,份量真係好多,漢堡大大個,一入口牛味重,就知質素好高,仲配埋香香脆脆既薯條,包埋飲品,如果點咖啡仲會有一粒馬卡龍送,無誇張,食完真係捧住個肚走。由於過左自助餐時段,人流唔多,環境優美,真心chill,臨走再係附近散下步,咁就過左個完美的假日。

趁放假同friend入去愉景灣Chill下💗見到香港愉景灣酒店最近有期間限定嘅 「蠟筆小新主題下午茶套餐」,以可愛嘅小生做主題🫶🏻即刻book位先。揀咗靠窗位置,個景好開揚!而個蠟筆小新主題下午茶套餐共有15款鹹甜點,每款有2件($498/2人)全部都靚靚,仲要超級飽肚🤤包括有▫️炭燒三文魚奶油包多士 配三文魚籽▫️新鮮蟹肉叼草牛角包▫️扒火腿芝士三文治 配黑松露醬▫️西班牙蔬菜特飲▫️脆炸鮮蝦丸 配甜辣汁▫️脆炸牛肉 配山葵及沙律醬▫️焗松露醬大蒜撻▫️日式紅豆麻糬▫️日式綠茶柚子卷▫️白桃慕絲餅▫️紅桑子及白朱古力忌廉泡芙▫️芒果夾心雲呢拿慕絲▫️爆米花焦糖奶凍▫️精選馬卡龍▫️英式鬆餅最特別用咗鏡面圓形下午茶架來盛著,幾十件放晒上去感覺超澎湃💗打卡好靚!其中有幾件甜點顏值好高👉🏻 包括有成支雪條模樣但唔係雪條嘅💗芒果夾心雲呢拿慕絲🥰食落去入面好滑,有雲呢拿同埋芒果香,又唔會太甜。件件都好合我口味,其中我最like脆炸牛肉,咬落啖啖肉🤤牛味香濃。仲有外脆內軟嘅Macaroons同埋好有口感嘅爆米花焦糖奶凍🫶🏻我都好鍾意。而小小杯蔬菜特飲入口清新好refresh ! 飲品點熱咗杯Mocha ☕️有小生個樣喺咖啡上面

包括有
▫️芒果夾心雲呢拿慕絲
▫️爆米花焦糖奶凍
▫️精選馬卡龍
▫️英式鬆餅

飲品點熱咗杯Mocha ☕️有小生個樣喺咖啡上面架。另外點咗水蜜桃冰茶🫶🏻消暑解渴夏天啱晒。

而每套下午茶套餐仲會送返蠟筆小新叉匙一套,蠟筆小新粉絲表示超happy 💗 食完嘢梗係繼續去打卡啦,喺酒店多個角落有小新嘅蹤影,今次真係又食又玩好happy。
愉景灣酒店度假式Staycation 今次雖然遠少少,不過好有度假feel😎Package 包早餐,海景房,最鐘意係個歐陸式浸浴 🛁 真係好大,加水都加左好耐🤣望住海浸浴好Chill 😎酒店都係sell 親子酒店,有個function room放左瀡滑梯,夾公仔機😂岩哂小朋友放電;仲有真既馬仔可以體驗下😜酒店附近都有其他景點,打卡教堂,心型鎖等😍感覺好似自己離開咗香港咁🤣不過晚餐選擇較少,去左Café bord de Mer & Lounge,因為唔想食太多,冇食buffet,散叫咗法式洋蔥湯同牛扒,法式洋蔥湯好濃味,而且好鹹🥴要飲好多水;而牛扒都算煎得幾香提提酒店只包2支中size 礦泉水,如果要再拎,就要另外收費🧐
愉景灣酒店度假式Staycation

享用左愉景灣酒店平日自助晚餐(5月16日星期二)。見網上資料唔多,希望可以比大家少少資料,方便大家作選擇。環境:位處愉景灣,交通可謂唔太方便,但如果有時間在海邊吹風,配上酒店既教堂以及旁邊既愉景北商場打卡,算係相當唔錯既選擇。服務:餐廳對正酒店大門入口,簡單易認。到門口與酒店同事核對訂單編號就帶入座,同事有幫忙拉開座位,相當有禮,收碟速度亦好快,只要我地停左唔食一段時間,都會上前主動問仲要唔要。當晚人數較少,未有遇到食物fill得好慢既問題,亦不時見到有廚師檢查食物足唔足夠。食物:先幫餐廳講句公道說話,當日上座人數唔多,目測只有2-30人,可能因此食物既預算調低左。前菜:沙律款式5-6款,cold cut 3款,另外有兩款芝士,外加幾款水果。熱食:款式唔多,印象亦唔多,只記得有個參巴烤魚同意式千層面,味道還好海鮮:凍海鮮有4款,面包蟹,長腳蟹蟹腳,蜆,蝦。面包蟹個人冇咩興趣,冇能力評價。蟹腳新鮮好味。蜆細細隻完全冇味。蝦爽口,但略嫌蝦膏蝦腸都好黑,唔敢食太多。刺身有吞拿魚,希靈魚,鯛魚同八爪魚,正常品質。肉類/燒烤:種類同樣唔多,完全感受唔到bbq主題。當日未有見到賣點之一既廚師即場燒
服務:餐廳對正酒店大門入口,簡單易認。

肉類/燒烤:種類同樣唔多,完全感受唔到bbq主題。當日未有見到賣點之一既廚師即場燒烤,而宣傳提到既牛扒,羊架,大蝦全部都冇,變成左已經燒好既燒牛肉,雞翼,魷魚鬚,豬扒,腸仔,粟米同蕃薯。
燒牛肉肉質軟熟,有燒烤味。魷魚鬚調味偏日式,但冇咩燒烤香。其他肉類冇特點。
甜品:相對其他部份,甜品種類算多,亦有好食,在晚餐期間,甚至有品質較高既單件切餅fill in。另外雪糕有Haagen dazs任食。

總括而言,除左食物選擇少外,整體食物質素唔差,亦有回本位既蟹腳。但以bbq主題作賣點就有d貨不對辦,斷估唔會有人比自助餐價錢期待食豬扒雞翼腸仔。
2023-05-16
用餐優惠
團購
2023-05-01 4119 瀏覽
又有一個long weekend, 唔想同人逼又未飛得住, 不妨去轉愉景灣, 勁有偽旅行歐陸小鎮感🏡 唔落雨既話有outdoor grill🔥 望住個海同個臨海white chapel💒食燒烤真係好chill🍗 羊架夠腍夠多肉、大蝦肉質唔霉、燒魷魚鬚好香🦑 五月開始逢星期一至四, 會按人頭份每枱送上seafood platter🦀有汁煮鮑魚、鮮甜多肉長腳蟹、爆哂膏既麵包蟹🦀仲要有軟腍清甜既帶子刺身、鮮味十足既赤蝦、超厚切肥美三文魚刺身🐟份量慷慨到食一盤都飽左一半當然真係勁擦得既就建議返星期五六日黎任食蟹蟹蟹🦀冷盤除左cold cut同沙律吧自己撈之外, 仲有唔少調配好既沙律如🦐泰式酸辣大蝦、黑松露藜麥雜菌🍄, 同埋我每次去buffet都必食既cheese board🧀(勁貼心擺好哂raisins & nuts) 另外熱盤如燒牛肉都唔會過熟又夠腍滑🥩中西式都有唔少心機野例如話梅豬手、lasagna, 而且個蓮藕豬骨中湯勁有驚喜甜品係buffet極重要既環節 呢度有個勁有創意既chocolate fountain 🍫係朱古力漿加入黑芝麻令其更濃稠, 最特別係有唔同噴火程度既辣椒醬可以自己加
有汁煮鮑魚、鮮甜多肉長腳蟹、爆哂膏既麵包蟹🦀

份量慷慨到食一盤都飽左一半
當然真係勁擦得既就建議返星期五六日黎任食蟹蟹蟹🦀

另外熱盤如燒牛肉都唔會過熟又夠腍滑🥩
中西式都有唔少心機野

例如話梅豬手、lasagna, 而且個蓮藕豬骨中湯勁有驚喜

甜品係buffet極重要既環節
呢度有個勁有創意既chocolate fountain 🍫係朱古力漿加入黑芝麻令其更濃稠, 最特別係有唔同噴火程度既辣椒醬可以自己加入去🌶️, 試左一隻地獄辣係等於譚仔中辣
但同埋朱古力一齊食又幾夾!
辣完任食Häagen-Dazs降下溫🍦係架田園風雪糕車入面又幾靚!

仲有至愛熱焗麵包布丁🍮, 同埋厚實cheesecake等好多唔同種類, 最正係9點仲會繼續refill蛋糕🍰 自助餐黎講呢樣好重要!

呢度環境真係好舒服, 地方闊落, 而且仲要望住個海
餐廳都會睇到鼎鼎大名既臨海教堂White Chapel, 食前食後既日晝同夜景係兩個feel, 記得打埋卡先走

• 燒牛肉
  • 芝士蛋糕
  • Cheesecake
  • 羊架
2023-05-01 819 瀏覽
襯今日放假,我去咗愉景灣玩,順便去咗愉景灣酒店食自助晚餐,佢地依家做緊燒烤主題既自助餐。首先,我想講講佢哋嘅麵包蟹。呢種海鮮係好多人都好鍾意嘅,而且呢度嘅麵包蟹真係好好,個肉質好飽滿,仲有啲微微嘅甜味,真係好好食啊!再嚟就係佢哋嘅燒烤吧啦。燒烤吧入面嘅食材好新鮮,而且燒得啱啱好,每一口都好juicy,加上啲燒烤醬汁,真係好好味啊!之後講吓佢地既刺身,佢哋嘅刺身帶子,新鮮又彈牙,配上啲醬汁,真係好好食啊!聽講係五月份星期一至四黎食,佢地既海鮮會放係盤上面好似海鮮拼盤咁。另外,我都要講下佢哋嘅咕嚕肉啦。咕嚕肉新鮮,好嫩滑,而且啲醬汁係好滋味,真係好好食啊!最後,我想講下啲甜品,佢哋嘅朱古力噴泉真係好好味啊!朱古力濃郁又滑,配上啲新鮮水果,真係一流!總括而言,愉景灣酒店自助晚餐嘅食物質素真係好高,而且服務亦都好好,好推介大家去試下啊!📍Café bord de Mer & Lounge (愉景灣)愉景灣海澄湖畔路88號香港愉景灣酒店地下 #自助餐美食探索 #饕餮盛宴 #酒店自助餐 #香港自助餐 #自助餐美食之旅 #美食體驗 #自助餐必吃推薦 #自助餐好吃推薦 #美食分享 #美食探險家 #自助

愉景灣海澄湖畔路88號香港愉景灣酒店地下

#自助餐美食探索 #饕餮盛宴 #酒店自助餐 #香港自助餐 #自助餐美食之旅 #美食體驗 #自助餐必吃推薦 #自助餐好吃推薦 #美食分享 #美食探險家 #自助餐必點菜單 #自助餐菜品豐富 #自助餐海鮮餐 #自助餐肉食者天堂 #自助餐甜點控 #自助餐料理體驗 #自助餐好康優惠 #自助餐划算之選 #自助餐限定優惠 #自助餐打卡必拍 #自助餐好環境 #餐廳氛圍佳 #自助餐優雅用餐 #自助餐親子同樂 #自助餐慶祝活動 #自助餐節日活動 #自助餐商務聚餐 #自助餐網美必去 #自助餐佳餚不斷 #美食之旅不容錯過
同老公入住愉景灣酒店🏨staycation ,包酒店自助晚餐,可以大快朵頤。餐廳好闊落,枱與枱之間好鬆動,侍應收碟速度快,落地大玻璃下觀賞到海景同時望到壯觀莊嚴白色教堂⛪️,非常浪漫💕。拎食物位置寛闊,吾會好逼,而且食物款式應有盡有,多國美食薈萃。🦀🦐海鮮回本區+刺身:有鮮甜溶好雪既鱈場蟹腳,帶點海水味, 沒有雪氣,抵讚👍🏽仲有啖啖爆膏麵包蟹,食多幾隻都回本,仲有爽彈大蝦同飽滿蜆肉!refill 速度快!刺身有肥美厚切三文魚、大大粒鮮甜肉嫩帶子、仲有八爪魚🐙、吞拿魚同鯛魚,樣樣都好新鮮。仲有數十款Cold Cut、多款芝士,最品小酌一杯🍻食食下侍應呈上一盤「海鮮刺身拼盤」原來客人逢星期一至四嚟食,都會送😍拼盤有醬油漬鮑魚、肥美軟糯牡丹蝦、三文魚腩、帶子、長腳蟹,仲有麵包蟹! 海鮮控大愛❤️🍖BBQ區: 點少得招牌帶有籽然粉軟糯吾韌炭燒羊架、炭燒虎蝦、雞翼、紅腸、燒汁魷魚鬚,好滋味🍲熱盤區:酸酸甜甜話梅豬手、素叉燒、士多啤梨咕嚕肉、滑嫩油雞、千層面,仲有粉面檔,細路都啱食。🍧甜品區:多款自家製蛋糕🍰、芝士蛋糕、麵包布甸、芒果雲呢拿忌廉卷、Häagen-Dazs雪糕、最特別有加入魔鬼辣椒仔Ta

🦀🦐海鮮回本區+刺身

🍖BBQ區:

🍲熱盤區:
酸酸甜甜話梅豬手、素叉燒、士多啤梨
咕嚕肉、滑嫩油雞、千層面,仲有粉面檔,細路都啱食。

🍧甜品區:
多款自家製蛋糕🍰、芝士蛋糕、麵包布甸、芒果雲呢拿忌廉卷、Häagen-Dazs雪糕、最特別有加入魔鬼辣椒仔Tabasco 的朱古力噴泉⛲️!火龍果、

飲品:
提供芒果茶帶有百香果香、蘋果汁🍹仲有香滑黑白淡奶奶茶☕️,不得了

總結:
食物應有盡有 棒住個肚走
性價比高 遠離塵囂

2023-04-24 576 瀏覽
今個weekend,同女友去staycation 慶祝生日😌.. 揀左愉景灣,的確係遠離市區,好有歐陸度假風情,有如置身外國,雖然得兩日一夜,感覺好似放左個長假,好舒服💆🏻‍♀️💆🏻‍♂️今次Join 左個生日 package $28XX (Total) ,包左自助早&晚餐 汽酒 馬卡龍,book 果時職員話有神秘禮物,但原來係一隻著酒店logo 衫既mini🐻bear bear(小朋友會開心d),我女朋友就無咩感覺 haa講下呢度嘅自助晚餐食物質素中規中舉但選擇唔算十分多每樣食物嘅質素都ok唔難食可惜無生蠔食 有就更加好有凍龍蝦同長腳蟹,不過鮮味一般無話有咩款特別想encore戶外仲有燒烤區 好多燒烤食物選擇每人有一張換領西冷牛扒嘅票(覺得太飽可以留返d戰鬥力食其他)我地2個人都係換左一份去到甜品環節,雖然已經好飽,有多款式 有朱古力噴泉,味道有驚喜,款款都幾好食,居然試得曬fatfat啦呢次真係🤮

講下呢度嘅自助晚餐食物質素中規中舉
但選擇唔算十分多
每樣食物嘅質素都ok唔難食
可惜無生蠔食 有就更加好
有凍龍蝦同長腳蟹,不過鮮味一般
無話有咩款特別想encore
戶外仲有燒烤區 好多燒烤食物選擇

fatfat啦呢次真係🤮
2023-04-15
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2023-04-01 645 瀏覽
想避開人潮,走入愉景灣吹下海風嘆個Buffet🥰。酒店最大特色係設有戶外BBQ燒烤。可惜天氣不似預期,大廚移師餐廳𥚃提供食物。值得一讚❤️豬仔🐽提早一個月book定枱,可以飽覽海景,望住白色教堂,享用愉快晚餐❤️‍🔥。🥢海鮮區+ 刺身區鱈埸蟹腳、麵包蟹、熟蝦、蜆、八爪魚、三文魚、吞拿魚、北海道帶子、鯛魚❣️私心推介麵包蟹啖啖蟹膏 帶子厚切完粒上 鮮甜肥美🥢BBQ區炭燒羊排、魷魚鬚、三文魚、虎蝦、雞翼、紅腸、粟米🌽、番薯❣️私心推介魷魚鬚軟腍帶甜 虎蝦爽口帶鮮🥢熟食區酸菜魚、話梅豬手、素叉燒、咕嚕肉、油雞、千層麵❣️私心推介酸菜魚酸辣有勁 魚肉鮮嫩 我地Encore咗三次 話梅豬手酸甜酸甜 非常開胃🥢甜品區麵包布丁、芝士蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、忌廉奶凍、芒果雲呢拿忌廉卷、檸檬蛋白撻、朱古力噴泉⛲️、movepick雪糕、雪條等等❣️私心推介朱古力噴泉可以加入辣椒仔Tabasco ,創意十足👍🏿
想避開人潮,走入愉景灣吹下海風嘆個Buffet🥰。
🥢海鮮區+ 刺身
麵包蟹啖啖蟹膏 帶子厚切完粒上 鮮甜肥美
🥢BBQ區
炭燒羊排、魷魚鬚、三文魚、虎蝦、雞翼、紅腸、粟米🌽、番薯
魷魚鬚軟腍帶甜 虎蝦爽口帶鮮
🥢熟食區
酸菜魚、話梅豬手、素叉燒、咕嚕肉、油雞、千層麵
🥢甜品
❣️私心推介
朱古力噴泉可以加入辣椒仔Tabasco ,創意十足👍🏿
已經有一排冇食酒店buffet勒😬 之前下下拎嘢食都要戴返個口罩😷,好唔方便!依家唔使戴罩真係好方便,今次同妹妹去咗愉景灣酒店🏨《Cafe bord de Mer & Lounge》,一入去就見到落地大玻璃窗,景觀開揚,我哋被安排喺對住個靚靚教堂位置品嚐佢哋嘅晚市buffet😋中間位置放咗我至愛嘅甜品😍種類勁多呀🤤有粟子忌廉蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、檸檬蛋白嗒、特濃咖啡慕絲蛋糕、芒果雲呢拿忌廉卷…..同埋朱古力噴泉同糖果🍬冷盤有爆晒蟹膏嘅麵包蟹、充滿海水味嘅鱈場蟹腳,仲有新鮮嘅蜆同爽彈嘅凍蝦😍仲有多款熟食,特別嘅有酸菜魚😊魚肉超滑,另外每人都會有一份西冷牛扒,勁豐富😌飲品有芒果汁、柑桔檸檬水、咖啡、港式奶茶酒店今期以燒烤做主題,設有室外BBQ區,可惜當日落雨,只可以喺室內提供燒烤食物,而食物方面有雞翼、紅腸、粟米、三文魚、虎蝦、魷魚鬚⋯⋯燒得焦香入味,虎蝦仲好彈牙添😋

同埋朱古力噴泉同糖果🍬

冷盤有爆晒蟹膏嘅麵包蟹、充滿海水味嘅鱈場蟹腳,
仲有新鮮嘅蜆同爽彈嘅凍蝦😍

仲有多款熟食,特別嘅有酸菜魚😊魚肉超滑,另外
每人都會有一份西冷牛扒,勁豐富😌

飲品有芒果汁、柑桔檸檬水、咖啡、港式奶茶

【 品嘗各國美食。酒店自助晚餐 】⛪️入住愉景灣酒店當晚,我哋係酒店享用自助晚餐,雖然晚上欣賞唔到大玻璃窗外既靚靚海景,但可以望到亮燈既白色教堂,好浪漫!🍽️餐廳好寛落,每張枱既距離都好鬆動,就算坐滿人,都唔會覺得逼。侍應們收碟快,食物也有不停添加。🍖自助晚餐主題係「非一般炭燒自助餐」,酒店特別安排左大廚係戶外海濱露天區域即場為大家燒,有炭燒羊排、虎蝦、西冷牛扒、多款香腸、三文魚、魷魚等,可以一邊感受海邊微風,一邊享受美食。🍱室內款式選擇都好多呀!有冷盤、粉麵、海鮮、日式小食、刺身壽司、甜品和多款熟食。🍫推介大家試下佢哋既「地獄黑芝麻朱古力噴泉」,備有七種唔同辣度既辣汁俾大家調教出自己口味既甜品,啱晒鍾意食辣既朋友。🦀我同老公食咗好多海鮮,長腳蟹和麵包蟹都好鮮甜,仲有即場炒蜆,幾正!🥗冷盤有Parma Ham、煙三文魚和多款芝士,也有DIY沙律吧,提供超過十款食材,仲有唔同醬汁可以俾你任意配搭。🥘熟食方面也有10多個選擇,當中既金湯滋味酸菜魚、煙燻鴨配莓莓醬、士多啤梨咕嚕肉、秘製話梅炆豬手和三蔥爆炒牛仔肉都值得一試,十分好味!🍰兩兄弟一人一碗湯粉麵,又可以狂食甜品和水果,酒店既甜品款式超過
【 品嘗各國美食。酒店自助晚餐 】

🍱室內款式選擇都好多呀!有冷盤、粉麵、海鮮、日式小食、刺身壽司甜品和多款熟食。

🍰兩兄弟一人一碗湯粉麵,又可以狂食甜品和水果,酒店既甜品款式超過十款糕餅選擇,最鍾意蛋白檸檬塔,酸甜清新。另外麵包布丁配雲呢拿醬和意大利芝士蛋糕都好好味呀!

🍹飲品區提供橙汁、芒果汁、柑桔檸檬水和蘋果汁等,仲可以自己沖番杯咖啡奶茶,全部都係任飲。

🍦最後仲有多款口味既Movenpick雪糕,真係好滿足呀!

2023-03-17
難得放假就梗係去個遠啲嘅地方,chill吓當去咗次旅行啦, jami今次再嚟到愉景灣,上次食左佢個下午茶,weekend夜晚決定再過嚟湊下熱鬧。愉景灣自助晚餐,食物款式真係應有盡有啊。前菜新鮮嘅蔬菜同沙律吧,海鮮種類都幾豐富㗎,有長腳蟹,麵包蟹大顯同埋凍蝦等等,食落口感都新鮮肉質都幾彈牙㗎。刺身款式種類繁多,仲要好新鮮㗎呢另外呢一度嘅特色,仲有個戶外即場燒烤bar,有酒店嘅廚師負責燒烤呢部份,望住個海景睇住專業嘅廚師燒烤真係好chill。我好推介食燒羊架,燒蝦同埋燒三文魚,肉質真係好嫩滑,正呀。另外熟食方面,強烈推介大家食佢呢到嘅酸菜魚同埋咕嚕肉,酸菜魚連湯飲真係好正,快快肉都好厚同埋新鮮。而咕嚕肉亦都好出色。甜品方面, Jami一入到嚟餐廳,餐廳中間就係甜品區域,中間一張大圓枱放滿左唔同類型嘅甜品,各種口味蛋糕,麵包布甸,啫喱杯,Tiramisu等等, Jami都食咗好多款。除咗中間一張大圓枱之外,另一邊自助餐仲有一個朱古力噴泉,值得一提嘅係呢一個係一個魔鬼朱古力噴泉,好特別啊朱古力噴泉加上唔同Level嘅辣椒醬,食得辣嘅朋友要過嚟試一試,估唔到辣椒醬同埋朱古力都可以咁夾㗎,有驚喜。

愉景灣自助晚餐,食物款式真係應有盡有啊。

前菜新鮮嘅蔬菜同沙律吧,海鮮種類都幾豐富㗎,
刺身款式種類繁多,仲要好新鮮㗎呢

另外呢一度嘅特色,仲有個戶外即場燒烤bar,
燒蝦同埋燒三文魚,肉質真係好嫩滑,正呀。

另外熟食方面,強烈推介大家食佢呢到嘅酸菜魚同埋咕嚕肉,

甜品方面, Jami一入到嚟餐廳,餐廳中間就係甜品區域,

另外飲品方面都應有盡有,加優惠價錢仲可以飲到紅白餐酒,呢度自助餐仲有一個好玩之處,就係自己沖奶茶啦,酒店真係預備左一個茶餐廳嘅奶茶壺,可以自己加入淡奶,試吓手沖奶茶嘅滋味,Jami試咗都幾好玩,同埋自己沖都幾好飲。整體來講,餐廳環境優美舒適,自助晚餐性價比都幾高,放假遠離市區,愉景灣都係一個唔錯嘅選擇吖。食飽飽喺愉景灣再行多陣,感受下海風就返出市區啦。
慶祝紀念
紀念日
2023-03-25 339 瀏覽
愉景灣staycation,玩完一日晚上回到酒店享用自助晚餐。比較遲入座只剩最入的位置,離窗有點距離晚上透過窗只望見柒黑一遍,就專心吃飯吧。選擇豐富,味道好,食材新鮮,質數高。來來回回很多遍,沒有伏。
2023-03-22 776 瀏覽
【 望住大海景嘆美食 】🍳係「愉景灣酒店」Staycation 包埋第二朝既自助早餐,係酒店地下「Cafe bord de Mer & Lounge」內享用。🍩餐廳採用開放式既設計,落地大玻璃窗,令餐廳感覺開揚明亮,用餐環境乾淨舒適,佈置簡單優美,加上一望無際既壯麗海景,令人坐得好舒服。侍應們都好有禮貌,態度親切。🥐自助早餐可以自己選位置坐,分兩個時段,7點至9點 和 9點至11點,時間都足夠,可以慢慢享用,順便欣賞下靚靚海景。🍜採用自助形式既麵檔區好方便,餸菜有魚蛋、火腿、扎肉、貢丸、蟹柳和各款蔬菜,鍾意食幾多就拎幾多,之後俾廚師幫手煮熟就得。🍉兩兄弟最愛既水果都有好幾款,乳酪有多款口味,仲有益力多、奇亞籽、燕麥片、皮蛋瘦肉粥和燕麥粥等,都係健康之選!🥞麵包區有自動班戟機,也有外脆內軟既牛角包、鬆餅、蛋糕仔、冬甩和多款麵包。🍳現場即製奄列又香又滑,廚師好快手,唔需要等好耐就食到熱辣辣既火腿奄列。🥗自助餐仲有沙律火腿、沙律菜、穀物早餐、中式點心等。☕️最後嘆番杯咖啡或果汁,飲品區有橙汁、芒果汁、柑桔檸檬水和蘋果汁選擇,為新既一天充足電呀!
【 望住大海景嘆美食 】

🥗自助餐仲有沙律火腿、沙律菜、穀物早餐、中式點心等。

2023-03-18
早餐