2015-10-28 682 瀏覽
至今年7月到訪後, 一直覺得這間位於於妹妹住所附近cafe charm's感覺不俗所以今日約同家中帥哥及友人,一同再去尋味。。。http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E7%B4%85%E7%A3%A1-cafe-charms/2468372?tc=sr2&con=sel擇上平日用膳,原因沒有碰上排隊的討厭一如往之大型梳花, 絕對是全店搶鏡位、腳快有腳慢? 也可坐近貼牆排排坐梳花,但我還是較喜歡前者 (呃like)已成各店大氣侯, 自我推鎖一個雙贏手法, 貼上相片發放於互聯網上食客自己又有優惠, 而且水準不俗、可樂而不為也?當日午餐便有四款可供選擇,要來一個蟹肉芝士忌廉意粉、蟹肉香隨著熱力陣陣飄送在呈上枱前已發揮了它應有之本色,厚厚忌廉下更意粉掛得豐富非常、入口creamy而烹調時間恰好意粉,亦沒有令整碟意大利麵添上瑕疵、大愛 跟上之餐湯材料上打得太溶,如果略略多番兩口小茄肉更為理想。。。另一款可算是豪華版意粉?將黑松露加上野菌忌廉意大利粉、又再奢侈的午餐哦做得好不難,只要大廚肯(落本)已贏在起跑線上、忌廉滿注再加上慷慨之松露醬,簡直
所以今日約同家中帥哥及友人,一同再去尋味。。。

擇上平日用膳,原因沒有碰上排隊的討厭
但我還是較喜歡前者
食客自己又有優惠, 而且水準不俗、可樂而不為也?
而烹調時間恰好意粉,亦沒有令整碟意大利麵添上瑕疵、大愛
跟上之餐湯材料上打得太溶,
如果略略多番兩口小茄肉更為理想。。。
簡直攻陷了我嘴巴
至於另一個焗芝士黑松露炒蛋煙腿多士
多士被烘得焦脆,但就略為挑剔沒有了性感的半熟蛋液醬、炒煮間多點兒忌廉?
還是將芝士先烤放中央? 再下炒蛋、口感上更為動心
現今之咖啡茶室, 咖啡師除了有相當豐富的咖啡認識外、如果拉花上沒有多二錢板斧
真是很難留住老板和客人的心。。。
漂亮之白天鵝猶如湖中拍翼,很叫人喜愛、加入焦糖做主角,絕對是女生們的喜愛
帥哥至愛Cappuccino跟餐只需另加$8.
這兒做得不錯,先有應有之奶泡creamy感、細嚐咖啡豆亦見不俗
咖啡師理記一功
用上Somersby Apple Cider雖然濃度有4.5%,但加上店內自家打磨柚子沙冰,
陣陣芬芳撲進嘴腔,輕度酒意隨杯尾才感覺入腦、所以絕級適合我不愛酒
但又想有些少醉人之感人士,大愛
跟上次到訪食物水準沒多大分明, 而且可能平日、
沒有爆場感, 反而更覺倍添舒適、如果有得揀,絕對推介平日時間
至少不用那麼人多。
2015-10-27
午餐
用餐優惠
現金券
2015-10-26 262 瀏覽
住了黃埔區十年, 甚少行到這邊, 以前這邊的地鋪是一間大型貿易公司, 全拆卸搬走了, 現已全面重新佈置, 如果不是去百佳逛, 都不察覺原來已經變成食肆區域了. 此店為於百佳隔離, 全落地玻璃窗, 剛過最繁忙的午飯時間, 客人不多, 可以揀個靚位.坐近窗邊, 大型梳化, 一邊食, 一邊望街, 看車來車往, 好寫意.  大約下午二時左右, 還有午市套餐供應, 要了第一項推介: 香煎三文魚配黑松露薯蓉 (Pan-seared salmon with truffle mash potato served cream sauce)是日餐湯: 紫薯濃湯, 美觀大特寫,  圓潤的紫色, 放了兩小件脆麵包粒, 洒一點香草, 賣相已經無得輸, 一啖入口, 用紫薯攪打的湯底, 杰度十足, 香滑濃郁.主菜出場, 打橫看, 如航空母艦下水禮一樣, 三文魚皮的上層, 十分平敞, 好似讓戰機起飛的航母甲板, 下面的頭尾兩邊打斜切入, 十足船身, 放在底的黑松露的忌廉薯蓉, 自然是波濤洶湧的海面吧...切開一小件, 放碟, 特然覺得藝術美感上升了幾級...哈哈... 師傅把三文魚皮煎得十分香脆, 下部厚切的三文魚肉
切開一小件, 放碟, 特然覺得藝術美感上升了幾級...哈哈... 師傅把三文魚皮煎得十分香脆, 下部厚切的三文魚肉, 油香味濃, 入口軟熟, 伴碟的薯蓉, 加入了矜貴黑松露, 立即升價數倍, 軟滑薯蓉, 帶出微微的松露香味.
友人左諗右諗, 決定不要午市套餐, 最後選擇了推介: 和牛漢堡(Homemade Aus Wagyu Beef Burger with French Fries), 還另加了額外配料: 菠蘿和煙肉. 近期吃了很次澳牛, 唔係佐敦個間, 而係"澳洲和牛", 之前提過了, 日本牛移民澳洲, 取得居留權後, 變成二等公民, 聲價雖跌, 但水準相差無幾, 聽講此店的和牛漢堡, 為了提升口感, 是用牛隻的三個部份溝混而成, 但我程度低, 無法分別得出是那三個部位... 但只講口味, 絕對是一等一, 肉汁豐富, 牛肉味濃, 麵包的皮更是脆口, 好滿意.
近鏡大特寫, 可見每一層配料, 上下麵包烘過, 脆皮香口兼鬆軟, 由底層數起, 生菜、蕃茄、牛肉漢堡、另加的菠蘿和炸脆了的煙肉, 整件漢堡, 足足有七吋半高, 即時攞把間尺, 度一度張開口的直徑, so...只得兩吋, 無奈..... 又要施展壓包功夫, 把麵包和配料扶正中間, 用紙巾包好, 然後用手掌大力一壓, 嘩....好有快感.... 醬汁四淺, 頓時, 七吋半變成兩吋半....喲....看見都好興奮呀....哈哈...
奧利奧與布朗尼迷人窩夫(Oreo and Brownie Waffles with Ice-cream), 好跨張的造型, 份量十足, 底層是大型窩夫, 沿周邊用忌廉去固定oreo餅乾, 再放一細圈的Brownie, 中間兩件雪糕球, 最高點還有放上忌廉, 食完呢件嘢, 今晚起碼都要跑番成粒鐘呀...陰公...
底層窩夫並非完整的圓型, 而是花朵型狀, 圓型的周邊突出了半圓圈, 一刀可以切出三角, 類似船型狀, 方方便食用.
埋單時, 收到一張小卡, 上面寫著"Free WiFi", 以為是甚麼免費上網通行証, 反轉後面, 原來是優惠卡.
消費優惠卡, 每消費滿$120, 可獲1枚印花, 集齊3枚印花, 可獲一杯鮮奶咖啡(8安士/中杯), 集齊5枚, 便送芝士薯條, 如果8枚, 更可獲意粉一客或雪糕窩夫一客. 但留意, 換領只適用於平日的星期一至五.
2015-10-21
2015-10-25 227 瀏覽
今晚約了黃埔朋友聚舊,為了遷就這位大忙人,最好約在黃埔食飯,未夠鐘前我又可逛逛吉之島超市。上飯網搵到這餐廳不錯,但這位大忙人朋友住咁近都只路過未幫襯過, 不過真的住那區就偏喜歡誇區覓食, 所謂隔離飯香, 哈哈! 她說這條街最近開了很多新餐廳, 好像想打造一條黃埔新食街. 對於我這為食一族絶對係good news。這間雖叫cafe, 但不是現新興既小鋪。反而是落地玻璃,室內光線充足,如日間來有陽光射進更寫意, 座位很多留有空間感,裡頭還有梳化位,適合傾計聚舊。食物不只cafe既輕食,還提供多款小食(蜆, 薯皮, 雞翼),意粉,burger, all day breakfast, 甜品及特調飲品。本來想試店員推介既美國和牛鵝肝burger,但朋友覺得太heavy想食意粉多些。喜歡每枱一支開水,自斟自飲柚子Apple Cider ~ 看見鄰枱order了很有趣,我們又試試,$68/2人share飲。整支cider倒轉慢慢注入大酒杯內,混和柚子肉(似是韓國柚子茶)味道清新開胃,很有創意。不過杯子size頗大,菜式到齊後我們2人枱面不太夠放。煙三文魚Caeser Salad $76 ~ 沙律菜爽
每枱一支白開水
喜歡每枱一支開水,自斟自飲
柚子Apple Cider
煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚Caeser Salad $76 ~ 沙律菜爽脆,醬汁廷開胃,不過只用上芝士碎而不是刨出的芝士片, 因為要加$18轉煙三文魚, 但只有一朵三文魚花不太足夠2人分享。
美式香脆雞翼
美式香脆雞翼$76 ~ 6大隻雞翼,不是厚粉而是真的頗大隻既雞中翼。用香草醃料很夠味但帶點檸檬汁既酸味,不用加醬汁也夠味, 皮脆兼有肉汁。
Carbonara
Carbonara意粉$72 ~ 我們很愛芝士,很喜歡這味,芝士蛋汁香濃包著每條煙韌既意粉,醬汁不會有過份奶味,煙肉份量足夠, 不俗!

題外話/補充資料: 朋友今次幫襯後, 住得咁近下次想食沙律意粉時都會再幫襯,今次食得太飽未有機會試甜品,下次tea time來兼可品嚐多款咖啡。
2015-10-13
柚子Apple Cider
Carbonara
2015-10-23 366 瀏覽
Cafe charm紅磡成為近排新蒲點!基本上行到邊都可以食都好野,可謂美食箇中尋!今次試試呢間cafe charm,格局裝橫完全像是踏進NYC的大眾化cafe,很美國心!包括menu!和牛鵝肝漢堡佔了menu 其中一頁的大的半個版面,直覺係必試菜色!一上枱果然冇領人失望。鵝肝、和牛漢堡扒的組合juicy 又吸引,包烘得鬆脆,香濃肉香喺口中久而不散,口感同層次都要大讚!士多啤梨窩夫甜品時間!大愛窩夫,有咁多口味,最後朋友手揀咗士多啤梨口味,算係穩陣之選!擺盤裝飾好精緻,窩夫鬆脆而甜度適中,配返士多啤梨就冇咁甜膩,整體都好good, 分量其實足夠三個人食!

Cafe charm

和牛鵝肝漢堡

士多啤梨窩夫
  • 士多啤梨窩夫
2015-10-22 370 瀏覽
之前食過呢間覺得抵食又唔貴,所以今日同另一個同事一齊黎食! 紅磡交通好方便,響中環坐115就直接黎到餐廳附近。隔左兩個月無黎,發現餐廳轉左新餐牌,多左D特色食物同飲品,但其他食物既價錢並無刻意調高,值得一讚!<雙份鵝肝和牛漢堡 $216>登登登登~!呢個係我今次黎到最驚喜又最滿意既主菜! 我同朋友一見到雙份鵝肝即刻雙眼發光, 鵝肝煎得香口, 再加上招牌既手工和牛, 和牛好厚身同juicy, 牛肉味道濃郁, 能夠保持水準, 我同朋友都食到讚不絕口!<明太子煙肉忌廉意粉 $76>因為鵝肝和牛漢堡太出色既關係, 顯得呢碟意粉有點平平無奇。意粉軟硬適中,但建議可以多加明太子令整體味道更突出!<啤酒炸魚薯條 $92>大食既朋友話好耐無食過炸魚,所以即使已經有兩個主菜仍然再點呢個。呢個真係我食過性價比最高既炸魚薯條,一般西餐廳百幾蚊一定走唔甩,呢度一百蚊都唔洗...仲有成六件炸魚,每件外層都炸得非常香脆,但一點油膩既感覺都無, 配上沙律醬一齊食真係可以食唔停口~!不得不提呢度既薯條都炸得好香脆, 雖然只係伴碟但一D都無馬虎!<玫瑰洋甘菊茶 $
雙份鵝肝和牛漢堡
<雙份鵝肝和牛漢堡 $216>
明太子煙肉忌廉意粉
<明太子煙肉忌廉意粉 $76>
啤酒炸魚薯條
<啤酒炸魚薯條 $92>
玫瑰洋甘菊茶
<玫瑰洋甘菊茶 $46>
食得太多野最好就叫杯茶清清腸胃, 呢杯茶有促進消化同潤澤肌膚既功效,好啱食完好多野有罪疚感既女仔
花樣迷人窩夫
<花樣迷人窩夫 $92>
呢一個主角登場喇! 上次我都有點呢個窩夫, 但今次窩夫一黎到既時候我有D猶豫有無叫錯,因為好似多左好多士多啤梨,後來發現原來係店家改良左窩夫既外形,令到佢更多色彩同更豐富,未食已經好開心!
窩夫仍然做到外脆內軟,而朱古力內有朱古力脆脆, 十分有口感~!

今次同朋友都食得好開心, 相信無幾耐我又會再番黎食~!
雙份鵝肝和牛漢堡
啤酒炸魚薯條
玫瑰洋甘菊茶
花樣迷人窩夫
2015-10-21 384 瀏覽
在poly上課,難得約到好久沒有見的朋友,友人亦好難得地不用跳舞,趁著中午的一個半小時空檔,就來到了這裡。久聞這些的waffles非常出色,卻一直都未有機會嘗試,因此今次即使多飽都要一試waffles!lunch set非常抵食,因此點了一個lunch set B、一份all day breakfast和一份waffles。先來隨lunch set附送的是日餐湯,今日是紫薯湯,忌廉味好味,啖啖紫薯香,還打了好多的紫薯蓉,令湯變得rich,非常不錯。B set是蟹肉芝士忌廉意大利粉,上碟時樣貌一般,但吃起來的確有蟹肉香,芝士放涼亦沒有變得太過杰身。內裡有一些菌類幫助減膩。餐廳有2款all day breakfast,今次嘗試了全素的omelet breakfast,才不至於整頓午餐都太過heavy。份量算多,其中芝士omelet做得非常出色,如果芝士可以再多些就更好了!兩杯飲品點了玫瑰朱古力和美祿恐龍。前者非常抵飲,賣相一流,以玫瑰花圍邊,喝起來可以嘗試了玫瑰花香,令玫瑰朱古力更上一層樓。後者份量都好巨型,底層是美祿飲品,表層加了好多好多好多的cream XD最後以oreo waffle

紫薯湯
蟹肉芝士忌廉意大利粉
Omen Breakfast
玫瑰朱古力
美祿恐龍
奧利奧與布朗尼迷人窩夫
最後以oreo waffles作完美ending,是友人選的。份量真的好多,不過最後都被我和友人ko了。女生吃甜品的食量真的不容小看!中間有2球雪糕,oreo口味的好match。最邪惡的是,每一slide waffles上都有1小塊brownie,當然還有小塊oreo。那塊brownie極級邪惡,而且都好容易飽。好喜歡這些的waffles非常rich,而且不會吝嗇cream、配料等等,讓每一小塊waffles都能沾到醬料。
紫薯湯
蟹肉芝士忌廉意大利粉
Omen Breakfast
玫瑰朱古力
美祿恐龍
奧利奧與布朗尼迷人窩夫
2015-10-19 371 瀏覽
是日有事要辦來到紅磡,平時很少會前往這個社區尋食,難得來到,到訪了人氣高企的Cafe Charm's。我們去到時為中午時份,客人不算多,咖啡室環境寬闊悠閒,感覺愜意。我的是焗芝士黑松露炒蛋煙腿多士 $72。多士焗得脆口,不會太厚,上面放有熱噴噴的黑松露炒蛋,雞蛋和多士之間夾了煙腿及芝士,想不到炒蛋炒得相當嫩滑,蛋汁均勻,不過炒蛋盡是雞蛋香味,幾乎忘記了黑松露的存在。多士伴有少量沙律菜及香脆的薯餅,是簡單好吃的輕食之選。他的則為豐富的Charming Breakfast:煙三文魚、炒蛋、炒菌、煙肉、牛角包、薯餅、大肉腸、沙律、茄豆 $125 配餐飲。全日早餐的賣相不俗,他謂最好吃的是炒蛋,我表示認同!其他都在正常水準。套餐配有餐飲,但只限於美式咖啡或茶,未能轉配其他特色飲品,來到咖啡室當然想試這裡的特色咖啡,所以我們另外選配飲品,若能以優惠價錢配飲品,又或者以非套餐形式設定能讓客人有更多選擇~飲品方面,京都焙茶鮮奶 $36。抹茶之外我也喜愛焙茶,後者味道更添濃厚甘醇,呈褐色的焙茶鮮奶有拉花,不過自己私心更想要動物卡通拉花~焙茶香清新柔和,奶味重,很易入口。他選了朱古力咖啡沙冰 $46,沙
焗芝士黑松露炒蛋煙腿多士
多士伴有少量沙律菜及香脆的薯餅,是簡單好吃的輕食之選。
Charming Breakfast
京都焙茶鮮奶
焙茶香清新柔和,奶味重,很易入口。
朱古力咖啡沙冰
他選了朱古力咖啡沙冰 $46,沙冰由咖啡主導,如果朱古力味可以濃郁一點會更佳。

在餐牌上另外看到甜品有窩夫,甚為吸引,不過已經很飽,這些機會還是留待下次吧!
2015-10-18
京都焙茶鮮奶
  • 黑松露炒蛋
2015-10-19 531 瀏覽
據說,紅磡百寶坊Cafe Charm's是深水埗西九龍中心Café Dream的姊妹店,食友推介之作有窩夫、卡邦尼意粉,以及和牛漢堡等。是夜,與蝸阿牛去睇魔幻始源前,先到Café Charm一遊,吃頓簡便的晚餐。店子呈長方形的,近大門口兩旁,各放有四人座深紫色梳化椅,最為光猛和舒適。開方式水吧設於左手邊,坐在前面枱凳,可靜看咖啡師沖調一杯又一杯美不勝收的拉花咖啡。店內裝潢和擺設均以紫色為基調,燈光昏暗,襯以射燈,營造出高雅且浪漫之感覺。甫坐下,侍應即送上一樽水,以及兩個玻璃杯。餐牌共有四頁,有八款小和沙律、六款意粉、三款和羊漢堡、兩款全日早餐、七款窩芙,以及咖啡、朱古力、茶、花茶和特色飲品等,選擇繁多,教人目不暇時間尚早,客人不算太多,稍等片刻,咖啡和全日早餐陸續送上來。小妹杯鮮奶咖啡Latte$36,拉花看上去好像有丁點兒的瑕疵。呷一口,咖啡只帶少許溫熱,香濃細滑且不苦不澀。一向「黑仔」的蝸阿牛,可能否極泰來了,其朱古力咖啡Mocha$36的拉花,不但比小妹拉得札實細緻,且還有一大一小熊仔,以及白兔和樹熊各一,實在太好可愛了,羨煞死旁人﹗小店的咖啡和甜品,定價合理,水準也不錯。不過,

甫坐下,侍應即送上一樽水,以及兩個玻璃杯。
小店的咖啡和甜品,定價合理,水準也不錯。不過,食物方面,性價比較低。一客迷人早餐Charming Breakfast $125,比坊間同類之作的定價稍為高了少許。晚餐時段,卻吃全日早餐,真的有點怪﹗蝸阿牛的行為,往往是出乎常人想像的,小妹早已見怪不怪了﹗

豐富的迷人早餐有煙三文魚、牛角包、薯餅、炒蛋、炒菌、煙肉、肉腸、沙律和茄豆,款式夠多,啱晒貪得無厭蝸阿牛了﹗煙三文魚油潤甘香不在話下,牛角包也酥脆香口,炒蛋夠嫩滑,炒菌夠濃香,沙律菜酸香清爽,薯餅可再香脆點兒,肉腸辛辣,煙肉和茄豆則屬一般。
點菜一事,交予蝸阿牛拍扳,有選擇困難症的她,千挑萬選,再要來了一客六件的小食美式香脆雞翼$76。上枱時,如知乃源自美國水牛城的酸辣水牛雞翼。咬一口,雞翼炸得恰到好處,外香脆內嫩滑,辣味一般,然,酸味極為濃烈,且又過鹹了少許,小妹不愛也。吃時,喜歡的話,也可以蘸上附上的香辣酸甜醬同吃。
小店和牛漢堡和窩芙出名,和牛漢堡與小妹無緣,窩芙又豈能錯過?壓軸上場的,乃一客士多啤梨雪糕窩芙$76侍應挺主動勤快的,不用我們開口,已拾好桌子和用過的餐具。窩芙乃由八粒水滴拼湊而成的花狀窩芙,賣相與坊間常見的大致一樣。每一小粒水滴上,放上幼滑忌廉和一粒士多啤梨作點綴,中間是一球士多啤梨雪糕球,上面再唧上忌廉和士多啤梨漿,最後撒上杏仁片和彩針作裝飾。
輕輕用刀一切,就切出一粒水滴狀窩芙。窩芙外層帶點金黃色澤,外香脆內鬆綿,沒有乾硬涸喉
2015-10-18
$192.5 (晚餐)
2015-10-17 376 瀏覽
紅磡區呢期開左好多新食店,呢間Cafe係其中之一!睇過唔少網上食評都係正評多,今晚早放工可以去試試!我地一早book左位,所以唔使等,不過如果7點walk in都唔使等嘅(weekdays)~其實之前已經做左research邊啲係必食嘅,可以好快落order啦😁 .1.Homemade Wagyu Beef Burger w/ French Fries 手工和牛漢堡 $88 🍟 .舊和牛漢堡夠厚夠juicy, 仲好有牛味🐮 ! 岩曬 #Meatlovers ! 個包有烘過,夠脆夠熱,誠意十足!薯條再脆啲就perfecto 啦👼🏻 !以後黎紅磡除左時新又多一個食burger嘅選擇!2.🍌Banana Choco Waffle w/ Ice Cream 🍫 香蕉朱古力雪糕窩夫 $62 .呢個組合點會出事!窩夫烤得剛剛好,夠鬆脆!朱古力又香濃!最重要係成個presentation 好靚,餵飽埋相機!💁🏻 .
紅磡區呢期開左好多新食店,呢間Cafe係其中之一!
睇過唔少網上食評都係正評多,今晚早放工可以去試試!

以後黎紅磡除左時新又多一個食burger嘅選擇!

🍌Banana Choco Waffle w/ Ice Cream 🍫 . 香蕉朱古力雪糕窩夫 $62 .
🍔 Homemade Wagyu Beef Burger w/ French Fries 手工和牛漢堡 $88 🍟 .
2015-09-30
  • 🍌Banana Choco Waffle w/ Ice Cream 🍫 .香蕉朱古力雪糕窩夫 $62 .
2015-10-11 540 瀏覽
紅磡最近很火紅的CAFE星期六我們下午二點左右抵達時裡面一整個是客滿的我們都要在門口等了一下下店內的用餐環境很乾淨.座位數還不少找對時間(錯開用餐時段)就可以優閒的用餐餐牌價位蠻平實的有小食,沙律,亦有英式全日早餐,當然有主打的意粉跟漢堡包甜品更有窩夫、蛋糕扒海蝦凱沙律$68份量夠.生菜新鮮多汁裡面還有麵包粒口味好讚~蟹肉南瓜忌廉意大利粉$76會用上南瓜泥做醬實在有夠新鮮也可以吃到出南瓜的清甜味!蟹肉夠鮮,南瓜忌廉汁很creamy內裡更有不少洋蔥,菇類的我們一致都覺得很好吃!手工和牛漢堡配薯條$88這個漢堡看起來也太好吃了吧!麵包都有再烤過.外香酥.內彈Q裡面的和牛很厚.鮮嫩多汁.但表面又煎得香香焦焦的內裡酸酸甜甜的,超開胃的!我們把它對切.一下子就吃掉啦~玫瑰鮮奶咖啡$36三隻小熊拉花實在太好可愛了!!拉花又很細膩精進耶!!到底要如何拉出那麼多隻熊?我想一般人真的無法領悟 XD咖啡味很濃郁.但不澀口也不酸奶的比例很剛好,淡淡玫瑰味我喜歡~~花樣迷人窩夫$88這個組合真的會讓人感到很開心有綿花糖跟水果,上面更有兩球雪糕!鬆餅烤得時間夠.吃起來扎實又酥脆.口感很不錯
紅磡最近很火紅的CAFE

星期六我們下午二點左右抵達時
裡面一整個是客滿的
我們都要在門口等了一下下
店內的用餐環境很乾淨.

座位數還不少

找對時間(錯開用餐時段)

就可以優閒的用餐
餐牌價位蠻平實的

有小食,沙律,亦有英式全日早餐,當然有主打的意粉跟漢堡包

甜品更有窩夫、蛋糕
扒海蝦凱沙律$68

份量夠.生菜新鮮多汁

裡面還有麵包粒

口味好讚~
蟹肉南瓜忌廉意大利粉$76

會用上南瓜泥做醬實在有夠新鮮

也可以吃到出南瓜的清甜味!

蟹肉夠鮮,南瓜忌廉汁很creamy

內裡更有不少洋蔥,菇類的

我們一致都覺得很好吃!
手工和牛漢堡配薯條$88

這個漢堡看起來也太好吃了吧!

麵包都有再烤過.外香酥.內彈Q
裡面的和牛很厚.鮮嫩多汁.但表面又煎得香香焦焦的

內裡酸酸甜甜的,超開胃的!
我們把它對切.一下子就吃掉啦~
玫瑰鮮奶咖啡$36

三隻小熊拉花實在太好可愛了!!

拉花又很細膩精進耶!!

到底要如何拉出那麼多隻熊?

我想一般人真的無法領悟 XD

咖啡味很濃郁.但不澀口也不酸

奶的比例很剛好,淡淡玫瑰味

我喜歡~~
花樣迷人窩夫$88

這個組合真的會讓人感到很開心

有綿花糖跟水果,上面更有兩球雪糕!

鬆餅烤得時間夠.吃起來扎實又酥脆.口感很不錯
2015-10-10
10 分鐘 (堂食)
  • 花樣迷人窩夫
  • 蟹肉南瓜忌廉意大利粉
  • 手工和牛漢堡配薯條
2015-09-29 1009 瀏覽
Food taste ok, talking about hot food.Waffle very famous and presentable so we ordered to try. BUT after seeing how they make the waffle, I've really lost the appetite for it!A girl in the section responsible for waffle and salad making, bare hands the whole time, putting on salmon on salad, fruits on waffles etc..... Long hair not even tied up!Sometimes can see her wipe her hands on the cloth, which also was used to clean the table!!Yuck!!!! Ewwwwwww! I understand that inside the kitchen someti

I understand that inside the kitchen sometimes without us seeing there many filthy stuff, but in an open kitchen with customers sitting right in front of it, at least should be bothered to put on some gloves!!!!
I'm never going to this restaurant again no matter how tasty the food are! Hygiene should be the number one priority! No matter how good the food, if is not clean, forget about getting customers back there, at least not me!
2015-09-22
15 分鐘 (堂食)
2015-09-26 891 瀏覽
今晚嚟紅磡接老公收工~ 搵o左呢間cafe~ 想試o下佢o既burger~6:45 walkin去都有位~ 仲有張三人o既圓檯坐~ 好闊落~ 叫o左手工和牛burger同埋卡邦尼意粉~ 先來o既係意粉~ d醬好creamy~ 同埋好多配料~ 好鍾意佢d意粉有咬口~ 唔會好林~ d汁又唔會傑到一pat pat咁~ 好味~ 再嚟o既係burger~ 睇個麵包有少少窿o左wor~ 扣分~ 同埋佢個包開邊開得好唔平均...個面好厚...個底太薄...搞到俾d肉汁整到林晒...拎起o個陣要反轉嚟食先食到~ 不過個包真係好脆~ 同埋漢堡夠晒juicy~同埋薯條炸得好脆~ 以呢個價錢算唔錯~ 本來想試埋waffles...但又已經飽飽地...唯有等下次...

叫o左手工和牛burger同埋卡邦尼意粉~
手工和牛漢堡, 卡邦尼意粉
先來o既係意粉~ d醬好creamy~ 同埋好多配料~
好鍾意佢d意粉有咬口~ 唔會好林~
d汁又唔會傑到一pat pat咁~ 好味~

同埋佢個包開邊開得好唔平均...
個面好厚...個底太薄...搞到俾d肉汁整到林晒...
拎起o個陣要反轉嚟食先食到~
不過個包真係好脆~ 同埋漢堡夠晒juicy~
同埋薯條炸得好脆~ 以呢個價錢算唔錯~

本來想試埋waffles...但又已經飽飽地...
唯有等下次...
題外話/補充資料: 店員見我"相機食先"...好主動問我會唔會將相片share去facebook~ 原來而家做緊promotion~ share相有9折~ 正~
2015-09-25
手工和牛漢堡, 卡邦尼意粉
  • 漢堡
  • 意粉
2015-09-24 928 瀏覽
位於黃埔的 Cafe Charm's 是近期的超人氣Cafe,我們就先點了芝士野菌焗薯皮,薯皮烤得乾身脆口,菌味大不,不過吃到芝士味還是滿happy。我和隊長點了不同的漢堡各一份,份量蠻多的,盤子一上枱就佔據了整張枱子 (還是小圓枱太小??)我這份是手工和牛漢堡 (HK$88),有130G重量的牛肉漢堡扒,還有芝麻包、生菜、車打芝士 、 洋蔥、新鮮蕃茄等。漢堡包表面烤至脆身,明顯有用心下個功夫,不是求其之作。漢堡扒有一寸厚度,亦能保存濃郁肉汁,不過要熱吃,放涼了漢堡變硬變乾,會帶「騷」味。澳式和牛漢堡(HK$112)的漢堡份量更大,材料上就更豐富,更加了蛋、煙肉。▲ 澳式和牛漢堡相對上多了蛋、煙肉另外,兩款漢堡都配黃金色的炸薯條,而且是有厚度、有薯味的粗薯條,KAT是大喜歡。
芝士野菌焗薯皮

我們就先點了芝士野菌焗薯皮,

薯皮烤得乾身脆口,菌味大不,

不過吃到芝士味還是滿happy。
手工和牛漢堡
我和隊長點了不同的漢堡各一份,

我這份是手工和牛漢堡 (HK$88),

有130G重量的牛肉漢堡扒,

還有芝麻包、生菜、車打芝士 、 洋蔥、新鮮蕃茄等。

漢堡包表面烤至脆身,

明顯有用心下個功夫,不是求其之作。

漢堡扒有一寸厚度,亦能保存濃郁肉汁,

不過要熱吃,放涼了漢堡變硬變乾,會帶「騷」味。
澳式和牛漢堡
澳式和牛漢堡(HK$112)的漢堡份量更大,

材料上就更豐富,更加了蛋、煙肉。
▲ 澳式和牛漢堡相對上多了蛋、煙肉
另外,兩款漢堡都配黃金色的炸薯條,

而且是有厚度、有薯味的粗薯條,KAT是大喜歡。

題外話/補充資料: Cafe Charm's的美式咖啡館裝潢不俗, 唯獨是枱與枱之間的距離頗近,相對會較嘈。 Cafe Charm's更是Openrice 6月份和7月份好評餐廳十強, 地點亦鄰近理工大學,人流超多。
2015-07-11
10 分鐘 (堂食)
澳式和牛漢堡
2015-09-19 776 瀏覽
從前來到黃埔花園,主要目的是在一間琴行看看有關音樂上的東西,可是已經沒有再到這琴行了。然而近來再到黃埔花園,為的是覓食吧。今晚的晚餐選擇了西餐,也選擇了黃埔花園。Cafe Charm's 位於第三期的百寶坊,在某名牌汽車大廈隔鄰。當走到餐廳裡面,顯然見到一個咖啡的位置,必是做咖啡的地方,而另一邊卻是用餐區,牆上掛滿了食物相片和相框,而在卡座中,卻有一個三層櫃,放置了擺設。打開餐牌,當然有不少得的小食,炸魚薯條,薯皮少不免,亦有不同款式的沙律,亦有英式全日早餐,當然有主打的意粉和漢堡包,而甜品當然以窩夫做主打吧。另外還有黑板上的咖啡主菜,餐牌上餐飲,當然可以點來吃吧。焗煙肉洋葱薯皮(四十六個大洋)薯仔分開兩半,舀出薯仔中間位置,只留下薯皮,再在上面放了洋葱和煙,就可拿去焗。當中的煙肉與洋葱味道很夾,而且又頗香的,煙肉沒有想像中的鹹,可取。薯皮是焗得香脆呢!扒海蝦凱沙律(六十八個大洋)點來沙律,當然要多吃點菜,沙律中不乏有香脆的麵包粒,亦有五隻海蝦,份量足以兩個人分享。當中的海蛅幾新鮮彈牙,沙律為新鮮。卡邦尼意大利粉(六十六個大洋)這款意粉可加雞扒的,但是在下沒加。整個意粉十分 Cream

焗煙肉洋葱薯皮(四十六個大洋)
扒海蝦凱沙律(六十八個大洋)
卡邦尼意大利粉(六十六個大洋)
這款意粉可加雞扒的,但是在下沒加。整個意粉十分 Creamy,皆因加上了不少忌廉汁,而且還有濃郁的芝士味道,如果喜歡芝士的話,這款可以一嚐。當中有煙肉在內,增加了意粉的口感。
薄荷朱古力(三十二個大洋)
除了甜品之外,晚上在下不會或甚少喝咖啡奶茶,故點來一杯朱古力。看吧,朱古力上的圖多精緻清晰,而且也很可愛。味道固然有著朱古力的甜味和薄荷清香的。
今晚雖是星期三,但是全餐廳爆滿,熱鬧非常,而且服務員雖然是忙到不得了,但是卻又不會手忙腳亂。而食物方面,整體也不錯吧。
2015-09-09
2015-09-17 725 瀏覽
位於紅磡既呢間靚cafe總係吸引我入面怖置以藍色同白色為主 有好多梳發位 比人感覺好舒服今晚黎到坐左近門口既梳發位 好舒適店員有禮地放上一瓶水 方便大家自助加水今次叫左一個沙律,一份漢堡,一份窩夫及2杯飲品 兩份食 份量岩岩好先黎扒海蝦凱撒沙律凱撒沙律上面加左5隻海蝦大大隻 啖啖肉海蝦並不是白灼 而係廚房已將它調味 所以好入味 再黎主菜-澳式和牛漢堡130g 呢份burger唔可以睇小 好大份煙肉 煎蛋 芝士 洋蔥 生菜 蕃茄加上勁勁勁厚既和牛和牛加上茄汁同芝士 好惹味肉質彈牙 又juicy😋 有水準加上一籃厚切薯條 好多薯仔 熱辣辣 非常正份量足夠兩人share真材實料!另外我地每人叫左杯飲品見到Menu入面既飲品全部色彩繽紛 都好吸引天氣甘熱 屋企人叫左杯藍莓乳酪冰沙大大杯冰沙超冰涷 透心涼藍莓加上乳酪既配搭 酸酸甜甜 令冰沙味道無咁單調 幾開胃而我自己當然唔會放過有得自選拉花既飲品啦次次見到餐廳有得揀拉花我都會嗌正常我會叫咖啡既 但竟然比我見到新menu中有焙茶!二話不說叫左一杯焙茶鮮奶有分3個Size 我呢杯係L SizeQ版龍貓拉花好好好好靚呀!重點係焙茶味道非常非常濃郁比我
位於紅磡既呢間靚cafe總係吸引我

大大杯冰沙超冰涷 透心涼
藍莓加上乳酪既配搭 酸酸甜甜 令冰沙味道無咁單調 幾開胃
而我自己當然唔會放過有得自選拉花既飲品啦
次次見到餐廳有得揀拉花我都會嗌
正常我會叫咖啡既 但竟然比我見到新menu中有焙茶!
二話不說叫左一杯
焙茶鮮奶
焙茶鮮奶有分3個Size 我呢杯係L Size
Q版龍貓拉花好好好好靚呀!
重點係焙茶味道非常非常濃郁
比我之前係出面飲果杯水準高好多!
飲品顏色偏深 飲完要睇下個咀有冇圍左黑邊
宇治抹茶雪糕北海道紅豆窩夫
最後當然唔會唔記得叫呢到主打既靚靚窩夫啦
身為抹茶控既我毫不猶豫揀左宇治抹茶雪糕北海道紅豆窩夫
窩夫外脆內軟 每兩舊既形狀就係一個心形 好靚
紅豆好甜好林 配抹茶雪糕已是完美
次次黎都要幫襯呢到既窩夫!
好飽好滿足呀

2015-09-07