2016-02-29 1065 瀏覽
約克群啤酒炸魚薯條 ($92)

香港有得食fish & chips既地方唔多,
Cafe一邊食下炸魚薯條一邊傾計不知幾爽。炸魚柳炸得香口脆身,但炸皮略嫌太厚身,魚柳超級滑嫩,點上他他醬更清新。
薯條都算厚切,粗身好多薯肉,食埋就夠飽肚,
整體都算份量幾大水準唔錯既炸魚薯條。明太子煙肉忌廉意粉 ($76)
明太子配上忌廉汁,香滑濃郁既忌廉汁令鹹香惹味既明太子更突出,
配上木魚絲好夾明太子既味道。煙肉份量都唔少,但唔夠香口,
意粉質地如果可以更硬身會更有口感,不過整體好香口,岩哂忌廉迷。京都焙茶鮮奶 ($36)

好少地方有得飲焙茶latte,竟然仲有靚靚龍貓拉花,
焙茶latte好香口,濃濃既焙茶烘焙既味道,加上混入鮮奶沖令整體更香濃好易入口,除左咖啡外既好選擇。奧利奧與布朗尼窩夫 ($88)

生果窩夫就成日食,視脂肪為無物既大家點可以錯過oreo加brwonies呢個極邪惡既組合。
花花形既窩夫面頭放上大大球曲奇同朱古力雪糕,再加上迷你oreo餅乾同brownies,再吱上忌廉同灑上糖霜,嘩真係勁邪惡。
約克群啤酒炸魚薯條
約克群啤酒炸魚薯條 ($92)

香港有得食fish & chips既地方唔多,
薯條都算厚切,粗身好多薯肉,食埋就夠飽肚,
整體都算份量幾大水準唔錯既炸魚薯條。
明太子煙肉忌廉意粉
明太子煙肉忌廉意粉 ($76)

配上木魚絲好夾明太子既味道。煙肉份量都唔少,但唔夠香口,
京都焙茶鮮奶
京都焙茶鮮奶 ($36)

好少地方有得飲焙茶latte,竟然仲有靚靚龍貓拉花,
奧利奧與布朗尼窩夫
奧利奧與布朗尼窩夫 ($88)

窩夫質感鬆軟,不過唔夠香蛋香。Brownies鬆軟好香朱古力味,但如果微脆會更香口。大大球雪糕毫不手軟,曲奇同朱古力一向好夾,
再加上oreo點會有得輸,快啲召喚唔怕肥既朋友齊齊share啦。
約克群啤酒炸魚薯條
明太子煙肉忌廉意粉
京都焙茶鮮奶
奧利奧與布朗尼窩夫
2016-02-26 818 瀏覽
Menu已更新了,今次一於試新野,明太子忌廉煙肉意粉 $76味道有驚喜,意粉上面鋪滿木魚絲和紫菜,混合明太子忌簾汁和煙肉一齊食,鹹香中帶點木魚的鮮甜味,好重的和風味道,材料配合得很好和創新,可惜略嫌意粉份量偏細了一點。手工和牛漢堡加炒雜菌堡$109漢堡size都頗大,一切開就見到和牛的肉汁,和牛漢堡裡面仍保持肉汁,肉質好嫩滑,配上洋蔥、雜菌、新鮮番茄和爽脆的生菜一齊食,蔬菜的清甜剛好中和肉類的油膩,口感十分豐富,配菜薯條是我鐘意的粗size, 好好味。宇治抹茶鮮奶(凍)$42味道一般,綠茶味不夠濃,偏甜了小小。京都焙茶鮮奶(熱)$36呈褐色的拉花很可愛,有兩個熊仔,焙茶入口順滑,之後是清新的焙茶香,味道比抹茶鮮奶更濃厚甘醇。北海道綠茶雪糕紅豆窩夫$68賣相好吸引,綠茶雪糕好濃郁,紅豆亦好多,但窩夫好像無以前整得甘好,外層唔夠脆,現口感太林身,但仍有好香蛋味,味道不錯的。
Menu已更新了,今次一於試新野,
明太子忌廉煙肉意粉 $76
手工和牛漢堡加炒雜菌堡$109
宇治抹茶鮮奶(凍)
宇治抹茶鮮奶(凍)$42
味道一般,綠茶味不夠濃,偏甜了小小。
京都焙茶鮮奶(熱)
京都焙茶鮮奶(熱)$36
呈褐色的拉花很可愛,有兩個熊仔,
北海道綠茶雪糕紅豆窩夫
北海道綠茶雪糕紅豆窩夫$68
手工和牛漢堡加炒雜菌
京都焙茶鮮奶(熱)
北海道綠茶雪糕紅豆窩夫
  • 京都焙茶鮮奶
  • 手工和牛漢堡
2016-02-26 737 瀏覽
😌食咁多次依然保持到水準真係好西不仿一食再食---------呢款意粉入面有超多款磨菇啱晒菇癡食啦意粉質地唔太硬仲好smooth對比起其他餐廳超硬身嘅意粉絕對啱哂一般人嘅口味不過價錢就應該可以再平啲嘅👉🏻👈🏻---------有無發現呢排少左po相呢係啦係啦 天氣又凍左 人又懶左咪少左update囉好彩一直仲有你地嘅支持FoodExplosion 先可以有咁多人繼續睇---------價錢:$92+$18配煙三文魚抵食:3好食:4(1最低 5**最高)💥指數:💥💥💥💥地址:Cafe Charm's (紅磡)紅磡黃埔新天地3期百寶坊地下G27號舖#explosion紅磡 #explosion英式----------😋Cafe Charm's咁多款嘢食入邊我就最鍾意呢個明太子意粉啦😍一上枱熱辣辣出哂啲白汁香味好吸引佢地意粉既質感唔會太軟太硬保留少少彈牙嘅口感 對我黎講就啱啱好明太子係多到包實哂每條意粉食落每一啖都好似比魚籽包圍住咁白汁濃香但又唔會太膩 配上滿滿既煙肉塊真係邪惡到極點😈面頭嘅木魚絲同紫菜令到層次感更加豐富亦都令意粉變得冇咁膩環境相當闊落優雅 員工有禮貌👍🏻整體上真係唔錯 可以
😌

價錢:$92+$18配煙三文魚

抵食:3

好食:4

💥指數:💥💥💥💥

地址:Cafe Charm's (紅磡)

#explosion紅磡 #explosion英式

亦都令意粉變得冇咁膩

環境相當闊落優雅 員工有禮貌👍🏻

整體上真係唔錯 可以再去食多幾次🙆🏻

另外佢地既抹茶latte重有好得意既拉花

抹茶味又夠濃都係推薦之一!

價錢:$76

價錢:$92

抵食:3

好食:3

💥指數:💥💥💥💥

地址:Cafe Charm's (紅磡)

#explosion紅磡 #explosion英式
  • 明太子煙肉忌廉意大利粉
  • Green Tea Latte
  • 手工和牛漢堡
2016-02-23 736 瀏覽
一向喜歡吃窩夫, 前陣子朋友推薦黃埔有一家Cafe的窩夫不錯,想說地點不算很遠.就約了在紅磡工作的朋友,來個星期六午餐聚會, 靠近黃埔的 Cafe Charm's,要是像我從紅磡往黃埔走的話,其實不容易發現這家店, 可能還會繞圈子,但從大學/火車站那頭往紅磡走,倒是比較容易發現.才坐下就看到鄰座的漢堡上桌,看起來很不錯的,但和朋友這又想吃那又想試,最後還是點了比較容易分著吃的餐點.先點了香酥的炸魚薯條,胖嘟嘟像手指一樣的炸魚, 剛出爐的脆炸炸魚, 外脆內軟魚肉帶淡淡的咸味, 個人覺得味道稍為淡了一點, 也略嫌欠了一點香味.但對朋友來說倒是還可以.唯一的缺點是炸魚才上桌就要趕快吃, 不然外皮的脆衣很快會因為熱力而變軟影響口感.薯條倒是沒有這問題, 依舊脆脆香口, 沾醬不沾醬都好吃. 卡邦尼意粉煎得香香的煙肉, 大大塊的挺有份量, 配上口感香滑的意粉, 奶油不會很膩,味道剛好. 吃了兩份主菜, 當然要適時來份飲料吧!先來了一份可以減壓的熱香蕉朱古力咖啡, 然後是畫了熊大的熱烤榛子朱古力.我的那杯香蕉朱古力還真的喝到淡淡的香蕉香味,口感會略為多了種濃稠感.但比起朋友的香濃榛子味道, 我考慮
一向喜歡吃窩夫,

前陣子朋友推薦黃埔有一家Cafe的窩夫不錯,

想說地點不算很遠.

就約了在紅磡工作的朋友,

來個星期六午餐聚會,

靠近黃埔的 Cafe Charm's,

要是像我從紅磡往黃埔走的話,

其實不容易發現這家店,

可能還會繞圈子,

但從大學/火車站那頭往紅磡走,

倒是比較容易發現.
才坐下就看到鄰座的漢堡上桌,

看起來很不錯的,

但和朋友這又想吃那又想試,

最後還是點了比較容易分著吃的餐點.

先點了香酥的炸魚薯條,

胖嘟嘟像手指一樣的炸魚,

剛出爐的脆炸炸魚,

外脆內軟魚肉帶淡淡的咸味,

個人覺得味道稍為淡了一點,

也略嫌欠了一點香味.

但對朋友來說倒是還可以.

唯一的缺點是炸魚才上桌就要趕快吃,

不然外皮的脆衣很快會因為熱力而變軟影響口感.

薯條倒是沒有這問題,

依舊脆脆香口,

沾醬不沾醬都好吃.
卡邦尼意粉

煎得香香的煙肉,

大大塊的挺有份量,

配上口感香滑的意粉,

奶油不會很膩,

味道剛好.
吃了兩份主菜,

當然要適時來份飲料吧!

先來了一份可以減壓的熱香蕉朱古力咖啡,

然後是畫了熊大的熱烤榛子朱古力.

我的那杯香蕉朱古力還真的喝到淡淡的香蕉香味,

口感會略為多了種濃稠感.

但比起朋友的香濃榛子味道,

我考慮下次應該點她的那杯.
最後當然少不了我期待的窩夫,

窩夫的口感眾多,

而這家 Cafe Charm's 正正是我喜歡的,

口感比較硬脆,

但配上陣陣茶香的綠茶雪糕,

及香軟微甜的紅豆,

三者合在一起口感剛剛好,

香脆中帶甜軟口感.

綠茶紅豆本來就是絕配,

味道不會很甜膩.

想要再香再有風味一點,

還可以沾一沾碟邊上的黑糖醬,

更是別有一番風味.

雖然對於炸魚薯條略為失望,

但還挺期待下次來試一下這家的手工漢堡.

2016-01-09
  • 綠茶雪糕紅豆窩夫
Cafe Charm's紅磡黃埔新天地3期百寶坊地下G27號舖有睇開Openrice都見紅磡黃埔呢到有家好野,同老尖The One既Dazz乜乜乜一樣都屬相機食先既西餐廳 - Cafe Charms,今晚就儸定腳架相機食先…講笑o者!我在紅磡站穿過都會商場行來都不算難搵,門口不是主要大路,人流麻麻地,但晚市都坐滿,好彩不用等位!這裡裝修浪漫也具有少少英式維多利亞感覺,相信日間來個All day breakfast都係唔錯既選擇!既然咁英式,就叫個靚靚花茶…玫瑰洋甘菊花茶,四件頭上檯,待應小姐提醒先讓佢煲多兩分鐘才落蜜糖再落茶。蜜糖也有花香,花茶其實是用茶包,但也不影響茶味,好靚仔,好多檯也有叫這個花茶!既然相機食先,當然叫翻杯熱飲做Latte art, 就選樣少飲的…熱培茶鮮奶吧!另提提待應幫我拉花拉個超得意既…hehe!! 甫上檯個latte art得意到暈,個水吧都幾好功夫,我地放在檯上成5分鐘都唔捨得飲佢住呀…哈哈!培茶有燒過茶葉既味道,幾香濃,味道有點像那個濃版的喜瑪拉亞茶,有樣又有內涵!Carbonara方面,份量適中,煙肉肉碎十足,芝士白汁都OK, 如果再炒得乾身D會更理想
Cafe Charm's
紅磡黃埔新天地3期百寶坊地下G27號舖

既然咁英式,就叫個靚靚花茶…
玫瑰洋甘菊花茶
熱培茶鮮奶
Carbonara
Carbonara
Carbonara方面,份量適中,煙肉肉碎十足,芝士白汁都OK, 如果再炒得乾身D會更理想!
黑松露意大利飯
大家有睇開我Blog都發覺我特別like Black Trufflex同意大利飯控, 基本上餐廳菜單一有黑松露既或意大利飯我都頂唔緊,所以黎到我又點這個黑松露意大利飯,未放底已聞到黑松露油味,好開胃,濕度也OK, 飯也夠林,滿意!
佢地個All Day Breakfast個名都好搞野,叫迷人早餐Charming Breakfast!
迷人早餐
上檯大大碟都好齊料,蛋炒得好嫩滑,條腸仔好長喎又超Juicy, 5個Like呀,還有煙三文魚、牛角包還有大塊薯餅好正呀!

這個早餐加$5就有杯Cafe Latte...
當然要啦…又相機食先嘛!你睇就有佢地送個招牌拉花白天鵝,幾靚oY! 奶香ok!!
最後當然就是不容錯過的甜品階段喇!見網上佢地幅幅Waffles都巧吸引,我地就點這個花樣迷人窩夫Charm’s Waffles w/ Strawberry & Banana $92. 聽個名大家都知佢係招牌甜品上檯唔駛講野大家都嘩嘩聲,正所謂真人靚過上鏡,上檯佢真的靚過Menu那個profile pic, 兩個雪榚球有士多啤梨同朱古力,連埋Cream打棟企成碟野真係靚到頭暈好吸引,我地幾個人差唔多都嫌部手機先得太耐都等唔切將佢5馬分C了,哈哈!味道甜度也相當適中,Waffles暖暖的所以配上雪榚糖醬Cream香蕉士多啤梨同棉花糖層次豐富口感多
!!

衛生 4/5
抵食 4/5

總評分 8/10
----------------

推介美食: 迷人窩夫, 熱培茶鮮奶, 迷人早餐, 黑松露意大利飯
2016-02-19
玫瑰洋甘菊花茶
熱培茶鮮奶
迷人早餐
  • 迷人窩夫
2016-02-18 703 瀏覽
情人節响黃埔睇完戲,諗住周圍睇下有乜好食,老公醒目上網搵料,搵到呢間好嘢,地點比較偏遠,唔近吉之島果頭,唔熟路要睇住google先搵到,最好彩係walk-in即刻有位,嚟遲幾分鐘都已經full house了。Café當晚好旺場,平日每人平均消費約為$150-200,雖然當晚有最低消費,但叫多個甜點都已經過額,再加上無指定要叫套餐,散叫價錢又好經濟實惠,最重點係品質高。黑松露野菌忌廉意大利麵$92 (另加三文魚$18)比預期中大碟,一上枱就嗅到好香松露味,雖然松露只係一般貨式,但café一d都唔吝嗇,松露佈滿整碟意粉,而白磨菇數量又多,每一口都會食到磨菇同松露,最值得讚係意粉煙靱度啱啱好,再加上淡淡忌廉味,我本人非常推介!雙份鵝肝和牛漢堡$218我覺得價錢比較貴,所謂鵝肝都應該係一般鴨肝,因為油份少比較乾,上枱時漢堡只係微暖,整體嚟講味道只係一般,幸好粗薯條質感唔錯。花樣迷人窩夫$92賣相造型相當靚,花形窩夫好少見,雖然cafe用既係普通牌子雪糕,但加上cream一齊食超好味,香蕉加士多啤梨配搭又好夾,份量足夠兩個人食。二人共消費:$462

黑松露野菌忌廉意大利麵$92 (另加三文魚$18)
雙份鵝肝和牛漢堡$218
花樣迷人窩夫$92

二人共消費:$462
2016-02-14
慶祝紀念
情人節
2016-02-16 1267 瀏覽
係紅磡黃埔大船行開街,又到食飯時間。呢一帶既餐廳真係各色其色咩種類都有,但係始終行左咁耐都好累啦,想食得舒服D靜靜地,又想有D情調。搵搵下就見到前面有間西餐廳,睇落幾舒服就入去食la~~一打開個餐牌就比佢地個漢堡吸引左,基本有三種都係用和牛做既漢堡,另外仲可以加唔同既配料。一於就Order左呢個先。因為即叫即做,等左十幾分鐘就有得食。賣相好得意,個包滴滴色色咁,但係和牛就好有份量夠曬厚。上下層當然係包啦,唔好意為包就好簡單,佢地真係做得好好,因為塊包真係好鬆脆。和牛肉汁好多,一切開時汁都流出來了。上面既芝士熱得溶開左,岩岩好蓋住和牛,好靚。另外追加既炸薯餅都係香脆可口。另一個主食叫左卡邦尼意大利粉配炸雞。炸雞份量啱啱好,不過最緊要就係炸到香口唔多油,雞肉鮮嫩。卡邦尼汁味道夠濃無話淡某某,撈埋意粉食岩岩好,條條意粉都可以食到卡邦尼既香味。食到差唔多七成飽,就叫左個甜品。店員介紹佢地既窩夫係最出名,一於就試個花樣迷人窩夫配朱古力雪糕同綠茶雪糕。窩夫外形好似花朵一樣,可以自己好方便咁切開一件件。每一份上面仲有新鮮既士多啤梨同香蕉生果肉,好緊要完全無用糖水,因為本身生果已經夠鮮甜。中間就放上雪
手工和牛漢堡
因為即叫即做,等左十幾分鐘就有得食。
卡邦尼意大利粉配炸雞
另一個主食叫左卡邦尼意大利粉配炸雞炸雞份量啱啱好,不過最緊要就係炸到香口唔多油,雞肉鮮嫩。卡邦尼汁味道夠濃無話淡某某,撈埋意粉食岩岩好,條條意粉都可以食到卡邦尼既香味。
花樣迷人窩夫
食到差唔多七成飽,就叫左個甜品。店員介紹佢地既窩夫係最出名,一於就試個花樣迷人窩夫配朱古力雪糕同綠茶雪糕。窩夫外形好似花朵一樣,可以自己好方便咁切開一件件。每一份上面仲有新鮮既士多啤梨同香蕉生果肉,好緊要完全無用糖水,因為本身生果已經夠鮮甜。中間就放上雪糕。成個甜品做形真係好有心思,食落又甜思思,唔錯唔錯。
卡邦尼意大利粉配炸雞
花樣迷人窩夫
2016-02-15 512 瀏覽
朋友係POLY放學,就約左佢係黃埔食LUNCH~上網見Cafe Charm's 環境裝飾好別緻就黎左呢度。發現係呢度同三五知己嘆下午茶一流。雖然價錢較貴但至少份量夠大。同朋友叫左兩個Lunch Set $88 包飲品同湯,另有加一。食物選擇都幾多!除左Lunch Set 都可散叫。甜品都好吸引。可能平日時間,呢到比較靜,食野環境唔錯,幾有feel。紅酒汁牛肋條燴意大利飯食落牛肋條都幾香,個飯配埋汁唔錯,唔算食得出紅酒味。湯係忌lim湯,幾香,不過重味左少少。白酒蒜蓉海鮮意大利粉一樣冇乜酒味,海鮮配料都算多,蒜蓉味幾出,意粉夠入味。花形窩夫賣相精緻,表面係一球士多啤梨雪糕同Cream, 配上士多啤梨醬及新鮮大粒士多啤梨。果肉夠甜,窩夫粉溝得唔錯,脆度同甜度岩岩好。其他口味亦有朱古力選擇。窩夫係即叫即整,所以夠脆夠熱。每人食左$150左右,價錢算係中上。

食物選擇都幾多!除左Lunch Set 都可散叫。
甜品都好吸引。
可能平日時間,呢到比較靜,食野環境唔錯,幾有feel。
紅酒汁牛肋條燴意大利飯
食落牛肋條都幾香,個飯配埋汁唔錯,唔算食得出紅酒味。
湯係忌lim湯,幾香,不過重味左少少。
白酒蒜蓉海鮮意大利粉
一樣冇乜酒味,海鮮配料都算多,蒜蓉味幾出,意粉夠入味。

其他口味亦有朱古力選擇。窩夫係即叫即整,所以夠脆夠熱。
每人食左$150左右,價錢算係中上。
2016-02-03
5 分鐘 (堂食)
2016-02-15 400 瀏覽
今日老婆話叫我帶佢去食好西..我都唔知咩叫好西… 周圍Search下,就決定去黃埔行下,順便貪佢有3個鐘Free Parking!真係唔熱氣都唔食,我已經爆左2粒瘡,但係為左大人,照去食啦!老婆Order左個「啤酒炸魚薯條」,等左10-15分鐘,上菜時仲好熱,噴晒煙,證明係即炸既! 炸魚有成4大舊!炸得剛剛好,少少油係面,我地都搵紙巾索一索先食。炸魚表面金黃,一咬開就見到只有一層薄薄既粉,九成都係魚肉,口感外酥內嫩,雖然油但係唔膩!至於薯條都同魚柳一樣咁出色!我同大人起初掛住食魚同傾計都無食薯條,估唔到放左一陣既薯條都唔係好”林身”,仲食到脆卜卜既感覺!「單層鵝肝漢堡」呢個菜好出名,亦都好有特色!我都無諗過鵝肝可以用黎夾漢堡!呢個漢堡有單層同雙層揀,但係得我同老婆,揀單層就夠!佢個鵝肝唔係好大塊,開頭覺得鵝肝會好飽好膩,但係食完又無。鵝肝煎得唔錯,尺寸都岩岩好,唔會食完塊鵝肝食唔落個包。眾人都知鵝肝本身充滿油份﹑脂肪,煎既時候會將油份﹑脂肪慢慢滲出黎,所以香氣逼人!上菜時真係好香鵝肝味!!!!呢塊鵝肝入口即溶,質地亦好細嫩,配合醬汁同漢堡唔單止更飽肚,個味仲好夾!
今日老婆話叫我帶佢去食好西..我都唔知咩叫好西…
2016-01-16
15 分鐘 (堂食)
星期六的下午到cafe charms 與朋友短聚, 與晚市相比, 相對地不需等候太久, 而且上菜度也快. 今次點的菜式跟以往的有點不同, 吃了很多款啊~每次喝latte都很有驚喜,不只是味道穩定,而拉花也很有水準. 今次轉飲玫瑰朱古力,拉花是龍貓, 好可愛~ 幾片玫瑰花瓣整齊地沿著杯邊浮起,好優雅. 朱古力的甜度剛剛好,玫瑰味亦淡淡的溢出,每口都喝得很順喉.All day breakfast也做得挺好,煙三文魚捲成玫瑰花狀,so sweet. 我就喜歡炒蛋的嫩滑及充滿蒜香的炒雜菌.今次再吃黑松露意大利飯,比上一次更好吃,飯粒的黏度夠、硬度適中,加塊香脆雞扒,絕對吃得飽飽!而且這碟亦是當日最快被清光的.Cafe charms的手工和牛漢堡一向出名,但我還是首次吃,不過照樣把牛交給朋友吃,我就加煎蛋、芝士及牛油果. 原本漢堡已有芝士,但沒有很澎湃,所以多加一塊啊~ 雖然我那邊沒有漢堡的靈魂(>牛), 但其他材料也好吃,只是包面有過多的芝麻粒.
Rose chocolate
黑松露意大利飯+雞扒
  • rose chocolate
  • 黑松露意大利飯
2016-02-13 763 瀏覽
較早前趁放假,相約友人行街食飯直落,我地行街前先去Cafe Charm's食野,傾下計.我本身鍾意食牛肉漢堡,但因為我不食生野,牛肉我要全熟,所以要好食多一點難度.這個手工和牛漢堡賣相幾吸引.和牛即使全熟也不覺得硬,夠腍身,估不到仲有些肉汁,不會好乾.和牛味道調教不錯.我自己鍾意食較粗身的薯條,入口時薯味較濃,而且較有口感.飲品點了熱培茶鮮奶.拉花幾靚,我相信女仔見到一定好開心.培茶味道適中,不是太甜.最後, 當然要食埋甜品才完美.我地選了焦糖香蕉雪糕窩夫.窩夫上檯已香味撲鼻.香蕉面沾上了薄薄一層焦糖,入口時多了一份口感.窩夫焗得軟硬適中,外層微微脆身,內裡就鬆軟,散發一陣陣蛋香.再食埋雪糕, 一冷一熱, 雙重口感.

這個手工和牛漢堡賣相幾吸引.
手工和牛漢堡
和牛味道調教不錯.

我自己鍾意食較粗身的薯條,入口時薯味較濃,而且較有口感.
飲品點了熱培茶鮮奶.
拉花幾靚,我相信女仔見到一定好開心.

培茶味道適中,不是太甜.

最後, 當然要食埋甜品才完美.

我地選了焦糖香蕉雪糕窩夫.

窩夫上檯已香味撲鼻.
焦糖香蕉雪糕窩夫
香蕉面沾上了薄薄一層焦糖,入口時多了一份口感.

再食埋雪糕, 一冷一熱, 雙重口感.

午餐
焦糖香蕉雪糕窩夫
2016-02-12 456 瀏覽
龍貓一直想約熊bear bear去吃晚餐,他聽說Cafe charms 的食物很不錯,飲品及waffle 是推介之一,於是就相約熊bear bear給她一個驚喜。踏入餐廳已看到座位約9成滿,幸好有預早訂位。餐廳以藍色為主題,很喜歡藍色牆色配上不同形狀的相架。而門口玻璃位置就有紫藍色絲絨梳化。Menu 設計很有心思,像本畫冊簿,而內裡的食物看到已引起食慾。玫瑰朱古力 $42(熊仔說)天氣寒冷最就好是跟朋友迫在一起吧,一朵朵玫瑰花就如我頭上的頭飾。呷一口是可可味中帶出花香味道,質感幼滑,然而花香味道能中和可可的膩感。然後就是熱烤榛子朱古力 $42 出場,又是令人「嘩」一聲的作品。(龍貓說)我是否很可愛動人呢?係我身邊有榛子粉,整體瀰漫著榛子陣陣香味,濃而不膩。焗芝士黑松露炒蛋煙腿多士 $72厚厚煙韌的芝士當中,滲透著點點的黑松露香味,而內裡有嚼勁的火腿,每口也很滋味。卡邦尼意粉 $72上檯以為很細碟,原來份量驚人,醬汁鎖住每條意粉,每口也吃到濃郁的忌廉香味,而意粉質地帶點韌度,煙肉、蘑菇、洋蔥等配料相當十足,容易給這個填得很飽。啤酒炸魚薯條 $72端上檯也是很大碟,有很多粗大的魚柳,而薯條
踏入餐廳已看到座位約9成滿,幸好有預早訂位。
餐廳以藍色為主題,很喜歡藍色牆色配上不同形狀的相架。
而門口玻璃位置就有紫藍色絲絨梳化。
熱烤榛子朱古力 $42
卡邦尼意粉 $72
卡邦尼意粉 $72
啤酒炸魚薯條 $72
端上檯也是很大碟,有很多粗大的魚柳,而薯條是原個薯條切條炸成,香脆不太乾。
啤酒炸魚薯條 $72
加入啤酒作炸漿,魚柳外皮會較鬆化,第一口咬開已聽到『卡擦』的聲音,外皮香脆又薄身,而味道帶著啤酒苦味,內裡魚柳尚算嫩滑,最好是點沙律醬來中和啤酒味道。
啤酒炸魚薯條 $72
最後還有花花型的焦糖香蕉雪糕窩夫 $78,窩夫只有一球Movenpick雲呢拿雪糕球,貪吃的再加$15要Dreyer 士多啤梨味雪糕球,因為Movenpick牌子只有一種雲呢拿口味,而Dreyer還有綠茶、朱古力味。
花型的窩夫配上色彩的雪糕球、忌廉,再灑上七彩的糖粒,賣相很精緻奪目。細心一看,窩夫是由4個心型組成的,窩夫外層幾香脆,內裡不會太厚粉,但我就略嫌有少少乾,未有鬆軟質感。而忌廉相當香甜軟滑,明知很肥也忍不住口,而香蕉有點生,個人口味喜歡熟一點,而Movenpick 雲呢拿口味道一般,未夠香,反而Dreyer 士多啤梨味甜甜的更跟窩夫合襯。
熊仔跟龍貓也很滿意當晚晚餐,期待下次再約更多朋友仔一齊去探抹茶子。
題外話/補充資料: 當日坐的位置不時有蚊滋飛來飛去, 很擾人及掃興
熱烤榛子朱古力 $42
2016-02-11 334 瀏覽
記得自多年前來過黃埔紅磡一帶後,都無再黎過最近因最近朋友介紹到附近睇醫生,睇下最近被敏感困擾的面部睇完醫生後,心情大好,順道行下附近竟然被呢間'Cafe Charm’s’迷住!^^餐廳內好多食客,幸好剛剛有位先睇餐牌已發覺食物好多選擇,連甜品,飲品都多得我選擇性困難......由於我跟朋友都吃過東東,所以決定share食先點了個 Foie gras & Homemade Aus Wagyu Beef Burger (120g)with French Fries鵝肝和牛漢堡 HKD156份量好足,還有薯條,薯條炸得外脆脆的鵝肝及和牛都好juicy多汁,味道恰到好處唯一有點不好,係飽底唔夠香脆如果唔係吃過野,我相信自己可以一個吃掉有野食,就當然要有野飲我點了個'Kyoto Hoji Latte京都焙茶鮮奶',有regular(HKD36), grand(HKD39) and iced(HKD42)選擇,我點了熱regular size...先睇賣相,焙茶表面有好靚拉花,係一隻天鵝,而味香,焙茶奶濃個人認為比起其他連鎖品牌咖啡室更好飲而朋友則點了'草莓戀人'凍飲(HKD45)單係個名已夠好聽
記得自多年前來過黃埔紅磡一帶後,都無再黎過

由於我跟朋友都吃過東東,所以決定share食

份量好足,還有薯條,薯條炸得外脆脆的
鵝肝及和牛都好juicy多汁,味道恰到好處

唯一有點不好,係飽底唔夠香脆

如果唔係吃過野,我相信自己可以一個吃掉
有野食,就當然要有野飲

先睇賣相,焙茶表面有好靚拉花,係一隻天鵝,而味香,焙茶奶濃

個人認為比起其他連鎖品牌咖啡室更好飲
而朋友則點了'草莓戀人'凍飲(HKD45)

單係個名已夠好聽,賣相亦都好靚,白色同粉紅色好浪漫呢

為食的小妹我,當然要嘗一口朋友的飲品^^

好香草莓氣味,好滑好好飲

上面有幾粒草莓作點綴,面層有忌廉加少許奶泡

下層係草莓味道飲品,味道恰到好處
最後當然要來個甜品作終結

‘Charm’s Waffles(Strawberry,Banana)’花漾迷人窩夫(HKD92)

個名又係咁動聽!!

大大個,真係要2個人先食得曬

窩夫賣相都成朵花般好靚

上面放上生果,香蕉草莓十分新鮮,再有忌廉,棉花糖作點綴,中間有兩球雪糕:草莓及朱古力

如果雪糕可以自由選配就好了

窩夫外脆內軟軟的,口感很好
整體食物質素不錯,見到餐牌咁多選擇,好多其他食物都想食,遲下覆診經開會再黎

2016-01-31
$150 (其他)
  • 花漾迷人窩夫
2016-02-05 48 瀏覽
同朋友係紅磡食完飯 仲想食甜品 見到呢間cafe 所以就入左去 環境都唔錯 啲歌好岩聽 好岩幾個朋友坐低一齊傾計 有好多唔同既窩夫 焦糖窩夫 香蕉窩夫 士多啤梨窩夫etc...最後叫左士多啤梨窩夫 因為個賣相最吸引xdd另外仲叫左杯薄荷朱古力 先嚟左杯朱古力 上面有個熊仔既拉花 可愛到唔捨得飲   啲朱古力好滑 仲有好濃薄荷味 就好啲薄荷朱古力雪糕咁 好好飲之後就到士多啤梨窩夫 賣相真係好靚 有球士多啤梨雪係中間 窩夫上面就放左士多啤梨同cream 切一舊窩夫加埋啲雪糕食 一熱一凍 個口感好正 個窩夫仲要係脆嫁添  個碟上面仲有啲士多啤梨醬 但我覺得個醬太甜唔太好味 總括嚟講 個窩夫係有水準既 好耐都冇食過咁好味既窩夫
$100 (其他)
用餐優惠
試食活動
  • 士多啤梨窩夫
記得自多年前來過黃埔紅磡一帶後,都無再黎過最近因最近朋友介紹到附近睇醫生,睇下最近被敏感困擾的面部睇完醫生後,心情大好,順道行下附近竟然被呢間'Cafe Charm’s’迷住!餐廳內好多食客,幸好剛剛有位先睇餐牌已發覺食物好多選擇,連甜品,飲品都多得我選擇性困難......由於我跟朋友都吃過東東,所以決定share食先點了個 Foie gras & Homemade Aus Wagyu Beef Burger (120g)with French Fries鵝肝和牛漢堡 HKD156份量好足,還有薯條,薯條炸得外脆脆的鵝肝及和牛都好juicy多汁,味道恰到好處唯一有點不好,係飽底唔夠香脆如果唔係吃過野,我相信自己可以一個吃掉,確實太好味有野食,就當然要有野飲我點了個'Kyoto Hoji Latte京都焙茶鮮奶',有regular(HKD36), grand(HKD39) and iced(HKD42)選擇,我點了熱regular size...先睇賣相,焙茶表面有好靚拉花,係一隻天鵝,而味香,焙茶奶濃個人認為比起其他連鎖品牌咖啡室更好飲而朋友則點了'草莓戀人'凍飲(HKD45)單係個名
記得自多年前來過黃埔紅磡一帶後,都無再黎過

最近因最近朋友介紹到附近睇醫生,睇下最近被敏感困擾的面部

睇完醫生後,心情大好,順道行下附近

竟然被呢間'Cafe Charm’s’迷住!
餐廳內好多食客,幸好剛剛有位

由於我跟朋友都吃過東東,所以決定share食

份量好足,還有薯條,薯條炸得外脆脆的
鵝肝及和牛都好juicy多汁,味道恰到好處

唯一有點不好,係飽底唔夠香脆

如果唔係吃過野,我相信自己可以一個吃掉,確實太好味
有野食,就當然要有野飲

先睇賣相,焙茶表面有好靚拉花,係一隻天鵝,而味香,焙茶奶濃

個人認為比起其他連鎖品牌咖啡室更好飲
而朋友則點了'草莓戀人'凍飲(HKD45)

單係個名已夠好聽,賣相亦都好靚,白色同粉紅色好浪漫呢

為食的小妹我,當然要嘗一口朋友的飲品^^

好香草莓氣味,好滑好好飲

上面有幾粒草莓作點綴,面層有忌廉加少許奶泡

下層係草莓味道飲品,味道恰到好處
最後當然要來個甜品作終結

個名又係咁動聽!!

大大個,真係要2個人先食得曬

窩夫賣相都成朵花般好靚

如果雪糕可以自由選配就好了

窩夫外脆內軟軟的,口感很好
整體食物質素不錯,見到餐牌好多選擇,仲有其他食物都想試,下次會再黎幫襯.......

2015-11-29
3 分鐘 (堂食)
$181 (其他)