2022-01-06 185 瀏覽
回頭率高!!! 🍽️ ❤️🍮必食布甸🍮♥♥ 真心推介😍😍一試難忘🤩, 必定會令人再想食多次既布甸👍🏻👍🏻**提提大家布甸限量 記住早啲去食**另外, 前菜自家製麵包夠新鮮🍞 ; 西湯濃郁冇味精主菜雞肉滑 雞皮脆卜卜 ; 牛肉淋身 唔乾 唔韌。p.s. 牛肉張相食緊時先記得要影相😜但係唯一爭啲就係間鋪太細, 返工午飯時間需要等位。同埋上菜慢左啲啲...💕不過好野係值得等㗎😊💕仲有就係要讚下鋪頭老闆同員工 好有禮貌 等餐或上菜時會簡單介紹食物同會問岩唔岩我地口味💮
回頭率高!!! 🍽️ ❤️

🍮必食布甸🍮♥♥ 真心推介😍😍
一試難忘🤩, 必定會令人再想食多次既布甸👍🏻👍🏻
**提提大家布甸限量 記住早啲去食**

另外, 前菜自家製麵包夠新鮮🍞 ; 西湯濃郁冇味精
主菜雞肉滑 雞皮脆卜卜 ; 牛肉淋身 唔乾 唔韌。
p.s. 牛肉張相食緊時先記得要影相😜

💕不過好野係值得等㗎😊💕

聖誕啦,朋友係要見既~有人話想食呢間餐廳好耐,我就立即做野book枱~小小的一間餐廳只有幾張枱,普通cafe裝修,晚上有最低消費每人HK$300.- +10%,看上去好像有點貴,但其實係物超所值。首先上麵包,是經長時間發酵的酸種麵包,這是我第一次嘗試這種麵包。入口有少少酸酸地,好似有種果味咁。麵包皮比較硬,不過裏面好鬆軟。Citrus Cured Salmon, Herbs & Yoghurt dressing, Sesame seeds, Crackers ($148)唔知係咪金橘煙過,三文魚超級鮮味;在旁的香草乳酪醬都好fresh,唔當醬沾就咁入口都得!! 係個cracker爭少少,硬咗D。Seafood of the day - Grilled Australian Wild Prawns, Romesco Sauce ($288)五大隻蝦排得靚靚上碟,聞上去超級香!!!! 蝦肉非常彈牙又飽滿,蝦味濃,真係連蝦頭都唔想放過啜多兩啖。Grilled Steak - Australian 150 days Grain-fed Sirloin Steak ($450)這個主菜註明是可供
聖誕啦,朋友係要見既~
有人話想食呢間餐廳好耐,我就立即做野book枱~

小小的一間餐廳只有幾張枱,普通cafe裝修,
晚上有最低消費每人HK$300.- +10%,
看上去好像有點貴,但其實係物超所值。

首先上麵包,是經長時間發酵的酸種麵包,
這是我第一次嘗試這種麵包。
入口有少少酸酸地,好似有種果味咁。
麵包皮比較硬,不過裏面好鬆軟。

係個cracker爭少少,硬咗D。

五大隻蝦排得靚靚上碟,聞上去超級香!!!!
蝦肉非常彈牙又飽滿,蝦味濃,真係連蝦頭都唔想放過啜多兩啖。

這個主菜註明是可供兩個人食, 但我地三個女仔都爭D食唔哂~
5成熟真係5成熟,肉見紅但完全唔會標血水,又唔會熟過頭。
油脂味好香,肉味超濃郁,又唔靭。

Pudding a-la mode (Original Flavour, Tangerines) ($75)
事實上我們是為甜品而來,日式布丁做得非常滑,濃味但唔會好甜好膩!
加上新鮮清甜的金橘做擺盤,好適合打卡!!

Hojicha Creme Caramel w/ Sweet Potato Montblanc ($85)
這是我食過最濃茶味的甜品
入口就好似飲咗一啖濃茶咁。質感同樣十分細滑。
如果連上面的蕃薯蓉一齊食,茶味會蓋過番薯味。
咁講好似令人誤會上面的蕃薯蓉味道不足,但其實唔係, 分開食都覺得個蕃薯甜味好出架!!

Brownie, Vanilla Ice-Cream ($89)
朱古力味好重!!  鬆軟/濕潤/紮實的口感平衡做得好好。同樣以金橘伴碟。

成餐真係好滿足!! 無乜邊樣需要挑剔!!!
2021-12-22
好感動終於食到個個食過都大推嘅布丁!我哋星期六去食lunch,但冇訂位等咗成個幾鐘先有位🥲大家如果想去食飯記得要book枱!主食就唔多介紹啦同上次嚟一樣都係食雞同三文魚,水準依然。今餐嘅重點嚟啦🍮 上次嚟冇食到甜品,跟住我見到好多人都推介無花果同粟子呢兩款布丁,我後悔咗好耐點解當時冇食到🥲 不過今次都係同佢哋無緣,但就試咗期間限定嘅蕃薯布丁🍠Crème Caramel with Sweet Potato Mont Blanc ($78)。個布丁真係好滑,蛋味香濃🤩 佢嘅焦糖係屬於偏苦嘅嗰種甜,正正就可以中和返蕃薯蓉嘅甜,所有嘢配合得啱啱好,食完真係好滿足🥰 可以三訪!🤣
主食就唔多介紹啦同上次嚟一樣都係食雞同三文魚,水準依然。

🥩 Steak & Scramble Egg $178 係一個有主題有靈魂既dish 食材之間會互相配合突顯返個主題 牛排配醬 炒蛋 沙律菜 薯仔青醬 酸種麵包 牛油(+$5) 呢到既牛排味道同平時出邊食既好吾同 好有驚喜 感覺好wild 初入口會有陣騷味 食食下就會食到牛味 雖然啲牛排睇落去偏瘦 但食落有肉汁 完全吾會乾 佢果pat醬係酸酸地有孜然味 配個牛食既話會更加突顯左wild既感覺 個人就更加中意吾點醬就咁食 炒蛋份量多 topping有小小孜然粉 係好食既炒蛋但冇咩特別 啲薯仔整得好香 咸香咸香咁 配埋個青醬食好味 酸種麵包酸酸味味咁幾開胃 抺左牛油就可以中和左個酸味多左個香味 🍗 Grill Chicken Thigh $118 雞腿排 幾款蔬菜 (翠玉瓜 蘑菇 四季豆 薯仔) 碟底有cajun cream sauce 酸種麵包 雞腿排個皮煎到勁香脆 係切落去有聲果種脆 有d seasoning herbs灑左係皮到 食落肉質好嫩滑多肉汁 配埋個打到好smooth有好香既茹菌味同微微既松露味既卡津醬 成件事好完美 🧀 Basque Burnt Cheesecake
🥩 Steak & Scramble Egg $178

啲薯仔整得好香 咸香咸香咁 配埋個青醬食好味

🍗 Grill Chicken Thigh $118

🧀 Basque Burnt Cheesecake $48

蛋糕體吾係出邊比較實身果type 反而係偏fluffy 有空氣感果種 中間有小許流心效果 口感尚算細緻但未到話好綿滑 芝士味算香濃 表面有焦香味但吾係好突出 整體黎講above average 但個人偏好實身啲但中間又要係流心果種 之前食過更加好味既 所以呢個冇好impress到我

🏠環境: 落地大玻璃 地方乾淨企理 不過店舖比較細 播放既歌單聽得出大廚幾有品味🤣

• Grilled chicken thigh
  • Steak  and  scramble  egg
今日同朋友嚟到呢間餐廳食午餐,叫咗兩個主菜包括燒雞同埋steak-燒雞非常之嫰,面頭啲香料好好食,而且雞皮好脆,切落去聽到聲㗎! 但我想講下面嘅醬仲好食,其實我唔太肯定係咪南瓜醬,但好香好creamy!!! 用嚟搽麵包超正呀!至於個steak都唔錯,口感幾好,不過我個人唔鍾意食咁生,如果可以有得揀幾成熟就好了!連d薯仔都好好味😋 唯一有少少意見就係個彈熟咗少少,唔夠滑。但成餐飯最大驚喜係個布甸,呢款係店員推介嘅,上面係番薯茸,中間有少少脆餅同cream, 打得好棉密,唔會好膩。而整體布甸唔會過甜,味道剛剛好,呢個一定要試!另外一讚,店員姨姨真係非常有禮貌,臨時問可唔可以寫Happy birthday都幫我哋安排,呢一餐食得開心呢~~

用嚟搽麵包超正呀!

2021-10-28 371 瀏覽
Casa Margo (觀塘)觀塘偉業街93號9樓901-902室Grilled Norwegian Salmon $150係半熟三文魚柳!終於食到唔係煎至全熟嘅三文魚😍 魚皮脆卜卜唔再講~魚柳外身煎脆~而入邊仲係保持粉嫩半熟狀態!👏🏻 食落啖啖魚油香味~夠哂juicy🙈 底下嘅醬汁都幾特別~乳酪嘅微酸中帶點香草味🌱 配菜表現亦都唔輸蝕~薯角應該用左蜜糖煎香~食落甜甜的!😋冬菇亦都爆香咗!正😄Grilled Chicken Thigh $118雞腿肉用上無激素雞🐔~雖然唔知有咩分別~但真係食雞有雞味!雞味重過平時出邊食雪藏解凍雞扒!薄薄一層雞皮煎至香脆~🤤連平時唔食雞皮嘅我都食埋🙈 肉質唔會死實 ,有咬口!好食😋Creme Caramel- Pandan flavour $58雖然主菜好好食😋但都唔及甜品咁驚喜!第一次食一個咁滑口嘅布甸~唔識點形容🤤仲要難得有斑蘭口味!平時食斑斕蛋糕都食唔出班蘭葉香~但呢個真係有一陣陣香草🌿回甘味👍🏻問老闆/(店員)~原來佢哋係用班蘭葉榨汁~而唔係用現成斑蘭香料粉🤭誠意可嘉👏🏻 真心$60一個布甸都覺得值得試👉🏼👈🏼
Casa Margo (觀塘)
觀塘偉業街93號9樓901-902室

Grilled Norwegian Salmon $150

2021-10-26 297 瀏覽
又去觀塘搵西餐食就一定要上樓啦,搵搵下點知搵到呢度,其實係牛頭角同九龍灣中間既地方。呢度都算幾偏僻,閒日上到去都真係唔係好繁忙。首先必須讚下個sourdough,真係好好食,鬆軟得黎又有sourdough既獨有香氣。頭盤叫左Buffalo Mozzarella, Heirloom Tomatoes,老實講個芝士算一般,個係啲蕃茄幾出色,都好多款好juicy同新鮮。至於主食44 Farms Texas Black Angus Sirloin Steak,呢款牛牛味唔太濃,但比較淋身,火候都好準繩,味道都較得好好。甜品方面,佢有好多外面比較少有既甜品,所以叫左2款-Hojicha Creme Caramel 同Peach Melba with Vanilla Ice-cream & Raspberry Sorbet ,個布甸既培茶味好濃而粟子蓉都好滑好香,只係2樣野夾埋有啲豐富多左少少。個香桃就好香甜,加上個raspberry sorbet酸酸甜甜咁平均返個酸甜,不過個sorbet都真係幾酸,唔好酸既人可能唔太岩啦。

2021-10-12 296 瀏覽
A good place to hea!!a really small coffee shop at ngau tau Kok,around 7mins, walk from mtr station .ICED AMERICANO -Normal taste laaa~烤三文魚 yummy but just normal taste,dont expect too much ...酸種多士 nothing special too.Grilled chicken thigh $108simple, yummy but nothing special and not memorable at all.Pudding à la mode $69for pudding lovers like me and my boyfriend, the taste of pudding cannot surprise us.....but it is good just not memorable toooverall, i think you can give it a try...is good bu
A good place to hea!!

Grilled chicken thigh $108

Pudding à la mode $69

but it is good
just not memorable too

...is good but not expect too much on taste.
good to chill and heaaaa
ℂ𝔸𝕊𝔸 𝕄𝔸ℝ𝔾𝕆 🍮___________________________呢間餐廳我係為左🍮甜點而來的🥰餐廳無得book枱既不過嗰日我12:00就去到餐廳,所以唔洗等位🤭餐廳係有Weekend and Holiday Menu🕰 餐廳本身有分lunch time (12-3pm) and tea time (3-6pm)Steak & Scrambled Eggs $178(Hanger Steak, Chimichurri sauce, Roast potatoes, Basil aioli, salad leaves)Grilled Chicken Thigh $118(Non-GMO &non-growth promoter feed)(Pisto-Spanish vegetables stew, black Olive crumbs)Each lunch is served with a cup of 🍵 Cherry Blossom (Green Tea)English BreakfastCrème caramel- Original Flavor $48Add on -
ℂ𝔸𝕊𝔸 𝕄𝔸ℝ𝔾𝕆 🍮
___________________________

呢間餐廳我係為左🍮甜點而來的🥰
餐廳係有Weekend and Holiday Menu🕰

Steak & Scrambled Eggs $178
Grilled Chicken Thigh $118
Cherry Blossom (Green Tea)
English Breakfast
Add on - ice-cream of the day (Hojicha) $25
____________________________

食物🧸 :
首先想講個封門柳(應該係)好嫩好淋🐄好易切開同咬開 加埋個醬汁係🇦🇷青醬(應該係)有d紅蔥頭(微辣) 微酸 蒜 同香草既味好match👍🏻
另外個薯角係煎左兩邊個面加埋佢個醬Basil aioli係酸酸地既味 點落薯角好fresh😋
重有兩塊麵包,炒蛋同新鮮既菜😋

🐓好嫩又多汁重要個皮勁脆(加左d好似土匪味既粉係脆雞皮上面)真係想食多幾舊丫(痴線)(加埋用非基因改造同非生長促進劑飼料既雞😎)
另外又係不得不提下個醬汁(好似白汁但又有d蔬菜味咁)係會不停想點既汁😙加埋佢d蔬菜🥬(講完又想食過)🥰

終於到左講Crème caramel🍮好好味😋又夠滑又多creamy🥰加埋個焙茶雪糕🍨就咁睇個雪糕個樣以為無咩焙茶味😅但放入口既感覺又d焙茶latte既味咁😋

環境🧸 :
間野都幾細,所以好快就滿晒人,但坐得幾舒服,餐廳成個感覺都係舒適、和諧同有家庭既感覺。(我覺得有兩個員工好似樣應該係兩姊妹)
至於lunch來說70分鐘都尚算夠既,不過如果長少少坐耐d會開心d🤪

*聽說9月會開始供應埋晚餐😋
(大家可以留意下佢地網上交友平台)
(重點之後有得book枱)

Address : Casa Margo (觀塘)
觀塘偉業街93號9樓901-902室

@casamargohk
#casamargohk #hkfoodie #foodie #newfoodie #creamcaramel #sweetpudding #hangersteak #chicken #casamargo #restaurant #kwuntong #kwuntongcafe #cafe #eatwithkankan
#觀塘cafe
#跟住勤勤食好西
#勤勤食盡觀塘系列
2021-08-21
2021-10-04 144 瀏覽
位於牛頭角一楝商廈入面,全棟都係食野既,試呢間無咩人,但可能個陣仲新先無人,之後幾次晏就時間去都無位。餐廳比較細既,但職員好有禮貌,lunch menu選擇真係唔多,其實等幾樣野揀,所以選擇左一個牛,一個雞,同埋叫左basque cheesecake. Lunch包餐湯同野飲,餐湯係南瓜湯,味道幾濃郁,而主菜真係有驚喜。首先雞皮煎到勁脆,就算平時唔食雞皮都會想食曬佢,雞肉又好滑,加埋d汁真係正,而牛亦好重牛味,口感好好唔會”un”, 配埋d蕃薯蓉食一流。而cheesecake一食落去,流心既,好難得可以整到咁,值得試呀。不過而同區既lunch黎講其實唔算平,而且選擇唔多,但可以一試既。

2021-04-22
近排見呢間觀塘隱世西餐好似幾吸引,搞到心思思想去試佢lunch menu,得知佢月中開始唔做lunch個心即刻離一離,好彩只係停咗平日,weekend假期都繼續有做~~Steak & Scrambled Eggs $178Grilled Chicken Thigh $118今次試咗佢牛同雞,個人鍾意佢個牛多啲,不過叫咗五成熟就略嫌有少少overcook,但口感同味道依然好好!最鍾意佢配埋青醬!! 而雞佢哋採用咗非基因改造雞扒,外皮煎得香脆,都唔錯~Crème Caramel (original flavor) $40 🖤講起Casa Margo招牌菜相信一定係佢嘅布甸,真係好好食,焦糖香味好出又唔會太甜,滑得嚟好重蛋味,上面仲有幾片香菜,夾埋一齊食成個味道出奇地昇華咗!好可惜本身想食無花果味已經off menu,如果再去想試埋班蘭味!!餐廳食物有誠意,但以觀塘樓上鋪來講定價偏高,記住記住一定要book位!! 當日都見到好多人冇訂枱上到嚟冇得食~

Steak & Scrambled Eggs $178

2021-10-03 110 瀏覽
休閒的假日😌chill time💚位於偉業街一座飲食大廈上面,有間很出色的西餐廳。甜品簡直五星級享受😎✨✨✨✨✨首先,午市主食共四款,牛、雞、魚、菜。這次點了:steak and Scrambled Eggs$178Grilled Norwegian salmon$150Grilled chicken thigh $118 食物的確是好好味!🤤🤤牛扒煎得好淋,肉汁鮮甜,有牛味!配上秘制的綠色醬,好好味呀!💕💕3️⃣另外伴牛扒的抄蛋十分好味!💛💛💛💛抄得很滑,很有蛋味!個人認為好味過佐敦某間人氣炒蛋餐廳😆😆😆三文魚煎得好嫩滑,魚味很香,配上特制的白汁,超搭配!😋😋至於雞扒,也煎得很好味!雞也十分嫩滑!✨✨✨吃起來,感受到餐廳是用了較高級的食材,且烹調方法亦很專業!👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻如果配菜再加多一些會較好呢🤭隆重推介:甜品甜品比起主食更出色!簡直是酒店的程度!Pudding 🍮$78 相當好味!雞蛋、牛奶味很香!入口即溶!很滑很滑!😌配上焦糖,簡直完美!另外自選了無花果配料,令層次再升級👍🏻Cheese cake 🍰 $48 好好味呀😋😋軟淋淋而不會黏口,配上藍莓醬更把味道中和,吃起來
休閒的假日😌chill time💚

首先,午市主食共四款,牛、雞、魚、菜。

這次點了:
steak and Scrambled Eggs$178
Grilled Norwegian salmon$150
Grilled chicken thigh $118

食物的確是好好味!🤤🤤

三文魚煎得好嫩滑,魚味很香,配上特制的白汁,超搭配!😋😋

至於雞扒,也煎得很好味!雞也十分嫩滑!✨✨✨

如果配菜再加多一些會較好呢🤭

隆重推介:甜品
甜品比起主食更出色!簡直是酒店的程度!

Cheese cake 🍰 $48 好好味呀😋😋軟淋淋而不會黏口,配上藍莓醬更把味道中和,吃起來便不會太膩,簡直是酒店級享受😎

值得推介!!!
  • grilled  chicken  thigh
  • Grilled Norwegian Salmon
  • Basque Burnt Cheese cake
2021-09-23 203 瀏覽
Casa Margo Casa Margo 係一間位於觀塘嘅樓上Cafe。位置比較偏僻。呢座大廈其實都有好多野食,但離地鐵站有D遠,係牛頭角同九龍灣站嘅中間,好唔就腳。店輔一眼睇哂,得幾個位,好容易坐滿人。加上成間舖得一個chef 同一個侍應,上菜速度並都要將就吓。 Grilled Norwegian Salmon $150 三文魚以午餐黎講都偏大隻。賣相幾靚,擺盤都幾精緻。 三文魚皮唔夠脆,肉質唔柴,中間偏向Medium 嘅熟度,味道鮮甜,但未算係最頂級。 配菜嘅烤薯仔竟然有驚喜。以我認知呢個應該係新薯黎嘅。薯味非常之甜,熟度剛好,非常之軟熟,但又唔會煮得過熟。並保留咗薯皮,令薯仔有多層口感,烤過之後令薯仔有少少嘅脆皮。 醬汁係香草乳酪汁,食落酸好似真係乳酪咁有乳酸味,並有D香草係入面,令成個sauce 清新得黎,同三文魚又幾櫬。 上面有好多黑色粒粒係黑橄欖乾黎嘅,一開始仲以為係提子乾..... Steak & scrambled egg $168 牛排用上嘅係牛臀肉(Pichana also called as Rump ),喺西餐上面比較少見。位於後腿肉上面嘅牛臀肉,肌肉纖維都比
Casa Margo

Grilled Norwegian Salmon $150

三文魚以午餐黎講都偏大隻。賣相幾靚,擺盤都幾精緻。

Steak & scrambled egg $168

牛排用上嘅係牛臀肉(Pichana also called as Rump ),喺西餐上面比較少見。位於後腿肉上面嘅牛臀肉,肌肉纖維都比較高,中間嘅脂肪同筋膜(結締組織)都比較少,同牛柳一樣都係主要食佢嘅肉味。

肉質非常嫩滑,好容易切開,肉味非常豐厚,佢側邊有層脂肪,脂香感高得黎又有浸咸香,好似dry age 過咁。熟度係medium rare ,肉又煎到有層脆皮。非常之高質,Cp 值高,值得推介。

炒蛋睇個樣都知非常之滑啦,蛋又加咗奶入去,又更creamy,但就調味不足,未夠咸。,

之後又要重點講吓個跟餐嘅sourdough。Sourdough 聞落有非常香濃嘅麥香,酸度比平時嘅sourdough 高。皮唔韌,包又烘到脆口,又係高分之作。
Grilled Norwegian Salmon
Steak & scrambled egg
Grilled Norwegian Salmon
Steak & scrambled egg
  • Steak and Scrambled Egg
2021-09-22 201 瀏覽
位置好搵,就係宏理對面,樓上鋪,鋪頭裝修都ok,不過得好少座位,一定要記住book住啊!其實主菜得雞,牛,三文魚,今次同個fd去食,一個食牛,一個食雞,睇openrice其他人評價話雞有驚喜,但我覺得係好食嘅,未去到有驚喜,相比我覺得牛更加好食,都推薦食牛嘅。Total食咗hkd338
2021-09-01 453 瀏覽
Casa Margo偶然發現既隱世小Cafe☕️店子雖然不大只有4-5張枱。但原覺也非常舒適。Oat Milk Bircher Muesli 🎖🎖🎖屬於輕食類的muesli,感覺非常fresh又健康。生果新鮮之餘燕麥不會太淋有咬口,輕食分量剛剛好留肚食甜品🤣Grilled Chicken Thigh 🎖🎖🎖烤雞烤得有水準👍🏻皮脆雞扒內部夠熱多汁配以蔬菜汁,平行了美味和健康。雞扒更選用無激素雞食用更安心😋Pudding a la mode 🎖🎖🎖🎖焦糖布丁配以韓國士多啤梨🍓賣相漂亮味道也太好了😋布丁夠creamy和焦糖的苦甜混合在一起就係好味。加上鮮奶油同碎碎另食落味道更有層次🍮
Casa Margo
偶然發現既隱世小Cafe☕️
店子雖然不大只有4-5張枱。
但原覺也非常舒適。

Oat Milk Bircher Muesli 🎖🎖🎖

Grilled Chicken Thigh 🎖🎖🎖