招聘中
月薪
餐廳: Chatterbox Express
資訊:

2021-03-17 57 瀏覽
見到呢間新加坡菜開左一排,但係一直無乜機會試到,難得今次夜晚經過就入黎食下喇沙啦。招牌雞肉喇沙($118)雞肉喇沙嘅湯底好香好濃郁,食落唔會好辣,啱曬我呢啲唔食得辣嘅人。麵底係米線黎嘅,雞肉都幾多,食落好嫩滑。另外啲配料嘅份量都唔少,有芽菜、魚片、全熟蛋同豆卜,都幾好食。喇沙配埋一款嘢飲,今次我地就揀左熱奶茶,飲落就係普通奶茶。馬來西亞香煎辣魚餅配多士包(+$28)夜晚多士包賣曬,所以轉左另一款包,但整體黎講係麻麻地。中間塊魚餅好薄好軟身,食落鹹鹹辣辣,好似啲辣魚片零食咁,有啲失望。本來想加個椰子雪糕咖央三文治,但係夜去已經賣曬,好可惜。堂食係免加一嘅,不過見到啲價錢都唔算平。另外店員好細心,見到我地兩個人share食會主動拎雙份餐具同碗仔黎。夜晚去無乜人,有機會會再去試下個甜品三文治。

招牌雞肉喇沙($118)

。麵底係米線黎嘅,雞肉都幾多,食落好嫩滑

喇沙配埋一款嘢飲,今次我地就揀左熱奶茶,飲落就係普通奶茶。

馬來西亞香煎辣魚餅配多士包(+$28)

夜晚多士包賣曬,所以轉左另一款包

本來想加個椰子雪糕咖央三文治,但係夜去已經賣曬,好可惜

堂食係免加一嘅,不過見到啲價錢都唔算平。

夜晚去無乜人,有機會會再去試下個甜品三文治

10 分鐘 (堂食)
  • 招牌雞肉喇沙
2021-03-16 468 瀏覽
新加坡海南雞名店之一嘅文華大酒店𝙲𝚑𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛𝚋𝚘𝚡無論係當地新加坡定係過江黎到香港主打嘅海南雞飯定價都屬偏高嘅價位咁究竟過百嘅海南雞飯值吾值得食呢?睇埋落去,便知一二🙈.【文華海南雞飯 $108】雞種,千挑萬選左走地龍崗雞龍崗雞肉質結實,肉厚皮薄,雞味香濃又富質感再以數小時嘅慢煮熬制入口極為鮮嫩滑溜最矚目之處係雞肉與雞皮之間嘅一層啫哩令每啖都係滑又不膩配上特製醬汁,辣椒醬,薑蓉同醬油每一種味,每一種感覺吾會搶味,反而令味道更富層次感👍我自己就偏向辣椒醬同薑蓉香辣惹味,薑蓉香口😋當然,仲要配合埋香濃不膩,入口軟糯嘅油飯先稱得上完美😘最後飲埋隨餐附送嘅雞湯雞香濃厚,豆腐軟滑,超正呀😍.【咖哩雞煲 $108】期間限定嘅咖哩雞煲都值得一食~咖哩夠哂濃厚,陣陣嘅椰香,真係好惹味🥰雞塊大大舊,肉厚又嫩滑仲有茄子,美國薯仔同秋葵,盡吸咖哩嘅精華米飯淋上咖哩汁,一食難忘😋隨餐附送雙球椰子雪糕或炸素春卷我揀左後者,食落酥香脆口,大滿足👍加多$16配埋茶味香濃,入口順滑嘅凍錫蘭奶茶~.【黑醬油炒蘿蔔糕 +$28】只要選購套餐,就可以用優惠價加配小食同甜品蘿蔔糕炒得好入味口感軟糯,鹹甜開胃~.【椰子雪糕咖
新加坡海南雞名店之一嘅文華大酒店𝙲𝚑𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛𝚋𝚘𝚡
無論係當地新加坡定係過江黎到香港
主打嘅海南雞飯定價都屬偏高嘅價位
咁究竟過百嘅海南雞飯值吾值得食呢?

睇埋落去,便知一二🙈
【文華海南雞飯 $108】
雞種,千挑萬選左走地龍崗雞
龍崗雞肉質結實,肉厚皮薄,雞味香濃又富質感
再以數小時嘅慢煮熬制
入口極為鮮嫩滑溜
最矚目之處係雞肉與雞皮之間嘅一層啫哩
令每啖都係滑又不膩
配上特製醬汁,辣椒醬,薑蓉同醬油
每一種味,每一種感覺
吾會搶味,反而令味道更富層次感👍
我自己就偏向辣椒醬同薑蓉
香辣惹味,薑蓉香口😋
當然,仲要配合埋
香濃不膩,入口軟糯嘅油飯先稱得上完美😘
最後飲埋隨餐附送嘅雞湯
雞香濃厚,豆腐軟滑,超正呀😍

【咖哩雞煲 $108】
期間限定嘅咖哩雞煲都值得一食~
咖哩夠哂濃厚,陣陣嘅椰香,真係好惹味🥰
雞塊大大舊,肉厚又嫩滑
仲有茄子,美國薯仔同秋葵,盡吸咖哩嘅精華
米飯淋上咖哩汁,一食難忘😋
隨餐附送雙球椰子雪糕或炸素春卷
我揀左後者,食落酥香脆口,大滿足👍
加多$16配埋茶味香濃,入口順滑嘅凍錫蘭奶茶~

【黑醬油炒蘿蔔糕 +$28】
只要選購套餐,就可以用優惠價加配小食同甜品
蘿蔔糕炒得好入味
口感軟糯,鹹甜開胃~

【椰子雪糕咖央三文治 +$28】

想落幾多椰汁就落幾多🤣
茶香滲透出淡淡嘅椰香😋
2021-03-14
2021-03-14 54 瀏覽
又返左去港島東覓食記!!最近好想食新加坡海南雞飯同埋喇沙,上網查完先知太古有一間文華酒店開既海南雞飯,即刻去左試下!🍛文華海南雞飯 $108 呢到就唔係好似燒味鋪咁,靚仔靚女轉雞脾~轉雞脾要再另外加多$10不過整體黎講呢十蚊都抵比~因為個雞脾肉真係好嫩好滑~個set亦都跟左一碗湯同埋三款醬汁三樣都穩定發揮~而個油飯黎講叫做不錯唔會太油但都有啲香茅味而個湯就比較清淡,入面仲有一舊豆腐係食完海南雞飯後再飲可以解滯!整體黎講都算唔錯~🍜招牌大蝦喇沙 $128呢碗喇沙麵底係米線配料好多蝦而且爽口又入味之後湯底都好濃椰奶味都唔會喧賓奪主湯入面啲豆卜吸曬味後超好味炸素春卷 $48又想食啲脆口野,就叫咗個炸素春卷,一上到枱都熱辣辣仲好脆。再配埋泰式甜酸醬簡直超夾🥤凍美淥哥斯拉 跟餐$16係美淥恐龍加雪糕版第一啖飲落好覺得好幸福~面頭仲有脆脆~雪糕溶左溝埋口感更綿滑🧋椰子冰茶 跟餐$10第一次聽呢杯飲品以為係椰子奶茶結果原來入面仲有啲好似啫喱而且佢個茶底都好香所以加左椰奶同啫喱後總括而言呢間新加坡文華海南雞餐廳確實唔錯,無論空間同環境,不過如果近啲商場就好啦🤪味道:👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻價
又返左去港島東覓食記!!

🍛
文華海南雞飯 $108
呢到就唔係好似燒味鋪咁,
靚仔靚女轉雞脾~轉雞脾要再另外加多$10
不過整體黎講呢十蚊都抵比~
因為個雞脾肉真係好嫩好滑~
個set亦都跟左一碗湯同埋三款醬汁
三樣都穩定發揮~
而個油飯黎講叫做不錯
唔會太油但都有啲香茅味
而個湯就比較清淡,入面仲有一舊豆腐
係食完海南雞飯後再飲可以解滯!
整體黎講都算唔錯~

🍜
湯入面啲豆卜吸曬味後超好味

炸素春卷 $48
又想食啲脆口野,
就叫咗個炸素春卷,
一上到枱都熱辣辣仲好脆。
再配埋泰式甜酸醬簡直超夾

🥤
凍美淥哥斯拉 跟餐$16
係美淥恐龍加雪糕版
第一啖飲落好覺得好幸福~
面頭仲有脆脆~

環境:👍🏻👍🏻👍🏻
地理位置:👍🏻👍🏻👍🏻
回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻

#人總有一飽今餐我最飽!😋

📍 Chatterbox Express (太古)
太古太古城建安閣地下G515號舖
2021-03-08
10 分鐘 (堂食)
  • 文華海南雞飯
2021-03-14 42 瀏覽
Chatterbox Express 海南雞飯專門店 有返晚市緊係約下朋友聚下啦太古呢間幾好食,上次食過今次同朋友黎試下其他款式今期出左新菜式,咖哩雞煲或咖哩豬肋骨煲配飯和香脆薄餅,另加10蚊包飲品 價錢中上,先付款後安排送餐仲送雪糕或炸春卷,其實幾抵食既,份量亦多咖哩小辣,夠香濃,有D似咖哩湯,香料味濃重,配上雞件同一些蔬菜,薯仔,秋葵,茄子配埋炸得脆薄既薄餅脆片沾咖哩汁食,白飯配咖哩,雞肉幾嫩滑,賣雞既,雞肉質素有保証送既炸春卷好脆身,蔬菜絲,沾少少辣醬食好食再黎就係主角,海南雞飯加錢要雞脾,都係去骨,食落竟然同唔係雞脾位差唔多,唔係多好多肉分別唔大,建議慳返唔洗加錢要脾位,附油飯一碗,清雞湯一碗,三款醬汁,海南雞大約十件左右油飯不膩,但味偏淡身,唔係泰國個種好濃郁香料味既飯,雞皮薄,肉嫩滑,係幾好食既K11分店要排隊,呢度唔洗排我覺得OK!飲品要左杯檸檬意米水埋尾,不過意米唔夠碎,好難用飲管飲,味道係唔錯既Chatterbox Express太古太古城建安閣地下G515號舖
今期出左新菜式,咖哩雞煲或咖哩豬肋骨煲
仲送雪糕或炸春卷,其實幾抵食既,份量亦多
送既炸春卷好脆身,蔬菜絲,沾少少辣醬食好食

K11分店要排隊,呢度唔洗排我覺得OK!
Chatterbox Express
太古太古城建安閣地下G515號舖
5 分鐘 (堂食)
2021-03-12 36 瀏覽
太古城有間chatterbox食海南雞幾出名係由新加坡引入,同事食過話超正!所以就去潮聖!餐廳設計簡單而又有個性既design, menu簡單易明!當然要叫份文華海南雞飯啦,有店員送餐!見到份雞,色澤油潤帶光澤!食起上黎雞肉好嫩又夠滑!而且感覺係好肥美啖啖肉,雞皮幾爽身好正,再配上3種秘制醬汁,味道層次更加豐富!好惹味,而且個油飯好香更加吸引,食極唔停口。另外叫左份期間限定既咖哩雞煲配白飯和薄脆,咖哩既味道偏向馬拉風味,幾香唔會過辣!有秋葵,茄子,薯仔波作配襯,非常入味!雞亦用上招牌雞件,亦都係超滑!咖哩配上雞真係不得了!另有一番風味!薄脆配上咖哩汁食更香口。個餐仲有得送椰子雪糕,質地粒粒椰子絲既肉,好有口感!味道唔會死甜!夠清又夠香。好正!想食海南雞既,呢間都係我既3甲首選!

另外叫左份期間限定既咖哩雞煲配白飯和薄脆,

想試好耐嘅Chatterbox海南雞飯!之前K11店成日都排長龍,一直試唔到,終於等到太古開咗新line Chatterbox Express。海南雞飯味道食得出同大部分香港嘅海南雞飯店出品有分別,雞肉帶有淡淡藥材高湯味,肉質嫩滑,雞皮唔會超肥但爽脆度差少少,不過整體味道非常好,因為之食過其他餐廳嘅海南雞出品無咁出色,會好似白切雞或鹽焗雞味。油飯乾身得嚟非常飽滿,香味十足,見到入面仲有少少乾蔥碎一齊煮。另外仲叫咗個咖喱豬肋骨煲,咖喱微辣幾香,入面除咗有好稔嘅豬肋骨,仲有薯仔、秋葵、茄子等等雜菜,好豐富。不得不提係個小食咸蛋黃雞翼,好驚艷!因為個味神還原新加坡隻咸蛋黃薯片味。入面真係有炸過嘅九層塔,超香!跟餐只係加$38,其實幾抵食因為佢連埋雞翼尖。另外升級咗兩杯美祿恐龍,正常發揮,如果想濃d仲可以揀加雪糕球喺面。仲有部機,唔係通知客人拎餐,而係通知staff你坐邊,佢地會送餐上檯唔使自己拎

2021-03-11 48 瀏覽
新加坡過江龍文華海南雞飯黎左香港之後,之前都係尖沙咀食過一次,原來太古都有分店, 不過是快餐形式, 自己去櫃面order,之後就會有服務員上菜嚟呢度食好難唔叫佢嘅招牌菜,文華海南雞飯($108), 以自助嘅形式點菜,價錢唔算特別平,不過一分錢一分貨, 我想食雞髀所以升級加$10,雞肉滑滑,肉質細嫩, 每一件都帶皮但唔肥,配埋油香飯,唔錯 另一樣招牌菜大蝦喇沙($128), 和一般食開的喇沙不同,湯底比較濃稠,配大量的米線, 有點像撈麵, 其實佢英文係叫rice vermicelli in spicy coconut gravy,所以厚身湯汁都與餐牌描述相符,味道適中,配料豆卜和魚片都很多, 大蝦亦爽口小食黑醬油炒蘿蔔糕, 雖是小食,但份量也不少, 加蛋炒都惹味 加配飲品檸檬薏米水 和熱美祿恐龍

加配飲品檸檬薏米水 和熱美祿恐龍

餐廳使用電話掃QR CODE自助落單 夠晒方便 又岩晒急速嘅生活節奏仲要唔洗十分鐘就上齊晒餸 果然夠EXPRESS!🔖招牌文華海南雞飯 很重要講三次! 必試! 真心好好食!!花足心思烹調嘅海南雞🐥特登挑選優質的雞肉 並以五十分鐘慢煮而成令肉質保持鮮嫩滑溜 又保留到雞嘅鮮味嫌唔夠重口味嘅話可沾上秘製辣椒醬/黑醬油/薑蓉..刺激下味蕾~再將薑蓉撈混由雞湯&雞油炮製而成嘅香米飯真係好食到停唔到口呢🔖新加坡肉骨茶麵線直接以肉骨茶嚟做麵嘅湯底 真係好特別!白胡椒肉骨茶主要以白胡椒、蒜頭熬製而成啖啖湯都係帶少許微辛嘅胡椒味 非常濃郁而且無馬來西亞肉骨藥咁重藥材味 GOOD!!再配上肥瘦適中嘅一字骨 有啲肉咬下無咁悶雖然啲肉已經無乜肉味了~💬小小提議: 個肉骨茶湯好快已經凍咗 無咁好飲如果煲底下面可以放個小蠟燭坐熱住就好了🕯️🔖 咸蛋黃雞翼必推❤️ 超濃嘅咸蛋黃香 岩晒鍾意濃味嘅你雞翼仲要係預先炸過 所以更加脆口 呢點加分!!🔖 黑醬油炒蘿蔔糕略略有啲咸得濟 同埋蘿蔔糕一夾就爛咗
餐廳使用電話掃QR CODE自助落單
夠晒方便 又岩晒急速嘅生活節奏
仲要唔洗十分鐘就上齊晒餸 果然夠EXPRESS!

🔖招牌文華海南雞飯
很重要講三次! 必試! 真心好好食!!
花足心思烹調嘅海南雞🐥
特登挑選優質的雞肉 並以五十分鐘慢煮而成
令肉質保持鮮嫩滑溜 又保留到雞嘅鮮味
嫌唔夠重口味嘅話
可沾上秘製辣椒醬/黑醬油/薑蓉..刺激下味蕾~
再將薑蓉撈混由雞湯&雞油炮製而成嘅香米飯
真係好食到停唔到口呢

🔖新加坡肉骨茶麵線
直接以肉骨茶嚟做麵嘅湯底 真係好特別!
白胡椒肉骨茶主要以白胡椒、蒜頭熬製而成
啖啖湯都係帶少許微辛嘅胡椒味 非常濃郁
而且無馬來西亞肉骨藥咁重藥材味 GOOD!!
再配上肥瘦適中嘅一字骨 有啲肉咬下無咁悶

雖然啲肉已經無乜肉味了~
💬小小提議: 個肉骨茶湯好快已經凍咗 無咁好飲
如果煲底下面可以放個小蠟燭坐熱住就好了🕯️

🔖 咸蛋黃雞翼
必推❤️ 超濃嘅咸蛋黃香 岩晒鍾意濃味嘅你

雞翼仲要係預先炸過 所以更加脆口 呢點加分!!

🔖 黑醬油炒蘿蔔糕
略略有啲咸得濟 同埋蘿蔔糕一夾就爛咗
新加坡肉骨茶麵線
黑醬油炒蘿蔔糕
咸蛋黃雞翼
咸蛋黃雞翼
2021-03-04 49 瀏覽
Love the chicken rice hereIt’s less oily than those you can have elsewhere Don’t worry The saucing is being well taken care of All 3 dips are amazingPortion is huge as wellBak kut teh noodle is slightly different in styleIt’s quite spicy as full of pepperDefinitely the best for a cold dayAlways good to have some snacks say the egg yolk chicken wingsThe egg yolk is moist and not too fluffyWhich allows you to swallow your mouth together with the meatUnlike others which’s dry and powdery that the y

Love the chicken rice here
Don’t worry
All 3 dips are amazing
Portion is huge as well

Unlike others which’s dry and powdery that the yolk simply felt on once you pick it up
2021-03-02 58 瀏覽
新加坡招牌菜有我最喜愛的新加坡風味海南雞飯Chatterbox Cafe(太古店)店舖的環境係好簡潔的花園城市特色。 嚟到Chatterbox Cafe我當然要試下佢人氣招牌「文華海南雞飯🍛~」雞肉夠滑口感皮滑肉嫩👍🏻,肉與皮中間的空隙,有一層果凍透明狀膠原蛋白,起骨啖啖肉, 還有加上辣椒醬、薑蓉+特製雞飯醬油配上雞油飯,超正!「椰子味雪糕」椰子雪糕非常清新,食到粒粒椰子肉,香滑又美味。又發現多一間高質餐廳~Chatterbox Café, 主菜海南雞和喇沙都有水準, 特色飲品凍美綠恐龍🦖好飽滿好多美綠可可比個like呢杯特飲👍🏻
新加坡招牌菜

有我最喜愛的新加坡風味海南雞飯
特色飲品凍美綠恐龍🦖好飽滿好多美綠可可
比個like呢杯特飲👍🏻
2021-01-06
公司附近最近開左由新加坡過江龍著名文華酒店的海南雞飯餐廳,想試好耐,呢日同同事lunch 專登來潮聖。除咗聞名已久的海南雞飯,仲有一些新加坡地道美食。餐廳採快餐形式,自己點餐,之後有店員送餐,好方便。我點左午市套餐- 文昌海南雞飯$108 用文昌雞傳統鄉土食製,把雞浸熟,用肥美的雞油炒香絲苗米,以浸雞的湯作煮飯的米水。醬料有薑油,辣椒、這裡辣椒醬係自家製,份外惹香。海南以文昌所產之雞為最著名,雞肥而雞骨軟,皆因以椰子渣混糠作飼料,且雞在籠中絕不放出,如此雞在籠內既有營養,而又不運動,故肥嫩。加$10轉了雞髀,肉質果然嫩滑,肥美沒有多餘肥膏,淡淡椰香而有雞味,絕對係上盛雞肉。附上一碗用雞熬制而成的清雞湯,有豆腐做配料,淡淡香味清甜可口。另外套餐可加錢就有小食,我點左咸蛋黃雞翼$38 ,新加坡美食都喜歡用咸蛋黃作炒餸做法,如黃金蝦之類。這裡用左雞全翼,滿滿咸香惹味,小小的辣更滋味,一口咬下,雞肉都充滿咸蛋黃油香味,回味無窮!我叫左杯特色飲品,套餐升級只須加$10, 凍恐龍美祿,係濃濃美祿,面仲有豐富美祿粉同脆脆。再加椰子雪糕,推介呢個椰子雪糕 味道超清甜,新鮮椰子製造,呢杯絕對夠足料!去唔

除咗聞名已久的海南雞飯,仲有一些新加坡地道美食。

餐廳採快餐形式,自己點餐,之後有店員送餐,好方便。

我點左午市套餐- 文昌海南雞飯$108

去唔到旅行之時,可以嚐到絕對的新加坡美食,真係好似去左新加坡一轉,食物真的唔錯 有水準亦足料,下次會再來。
2021-03-01 49 瀏覽
好耐都冇同男朋友撐枱腳啦今晚會去太古城朋友屋企玩所以係附近搵餐廳食揀左間新加坡菜 好掛住我既海南雞飯嘛我揀左最岀名既文華海南雞飯($108) +$10 可以轉雞髀🍗雞髀肉超嫩滑 又入味仲有新鮮既雞味 完全冇冷藏味油飯超級香噴噴 其他地方真係食唔到我男朋友就叫左肉骨茶配飯我哋都曾經去過新加坡味道方面差不多令我最深刻係有埋油炸鬼好特別 湯汁完全索哂 好好味排骨有4大舊 唔會好鞋口 好入味另外再加上一份小食香炸嫩雞肉配甜酸醬相反 肉質冇主食咁嫩口 可以炸耐左少少🤏但味道同賣相都好吸引我男朋友餐飲就即磨咖啡而我既就係好好好好好特別既美淥恐龍🦖而家真係好少地方有得飲到架啦要好好珍惜
好耐都冇同男朋友撐枱腳啦

而我既就係好好好好好特別既美淥恐龍🦖
而家真係好少地方有得飲到架啦
要好好珍惜

2021-02-28 70 瀏覽
今日在太古吃飯,餐廳用黃色和白色作為主色,營造有活力的感覺。這裏是自助點餐形式,點餐付款後職員會把食物送上。⭐️招牌大蝦喇沙$118這碗喇沙配料非常豐富,有豆粕、魚蛋、大蝦、雞蛋。湯底入口非常順滑,飲起來都是大蝦的鮮味,口感比較濃稠,味道很正宗,非常讚!面底是米線,米線吸滿了湯汁,最後我成碗連湯都食完。⭐️炸素春卷$38素春卷炸得非常香脆,外面脆卜卜,裏面是素,有紅蘿蔔絲等等,點上醬汁,很惹味。⭐️檸檬薏米水$6薏米水甜度適中,淡淡的檸檬香味,可以中和油膩感。⭐️美祿恐龍$10幾時都話凍美祿係最好飲,美祿上面有朱古力脆脆,童年回憶返晒黎。

這裏是自助點餐形式,點餐付款後職員會把食物送上。

⭐️招牌大蝦喇沙$118
招牌大蝦喇沙

這碗喇沙配料非常豐富,有豆粕、魚蛋、大蝦、雞蛋。

招牌大蝦喇沙

面底是米線,米線吸滿了湯汁,最後我成碗連湯都食完。

⭐️炸素春卷$38
炸素春卷

⭐️檸檬薏米水$6

薏米水甜度適中,淡淡的檸檬香味,可以中和油膩感。

⭐️美祿恐龍$10
美祿恐龍

美祿恐龍
2021-02-28 30 瀏覽
有睇開我食評嘅,都知道我上個月都已經嚟咗。今個月我哋又添食,點解呢?性價比高囉。今次我醒啊叫咗海南雞,因為上次人哋叫,我痴左兩舊好好食有人就食咖喱豬肋條雖然嗰塊渣餅唔算好趣,但點解你執幾好食,算啦可能廚師轉左配方。鹹蛋雞翼照舊好好食,呢句係同行嘅有人講嘅。水準高,試吓就知不用太多介紹。但今次喜出望外嘅事椰子雪糕,非常好食。講得出口,係人頭保證,唔到返咁上下水準我唔會咁講,今次呢個餐包埋、就算下次加錢都要食好好味。今次車停喺外圍,外面都好多停車位好方便。經過一定要試吓!
有睇開我食評嘅,都知道我上個月都已經嚟咗。

今個月我哋又添食,點解呢?性價比高囉。

今次我醒啊叫咗海南雞,因為上次人哋叫,我痴左兩舊好好食

有人就食咖喱豬肋條

鹹蛋雞翼照舊好好食,呢句係同行嘅有人講嘅。

水準高,試吓就知不用太多介紹。

但今次喜出望外嘅事椰子雪糕,非常好食。

今次車停喺外圍,外面都好多停車位好方便。經過一定要試吓!
邊個話食快餐店就唔駛追求質素㗎?今日同A姐嚟到太古城,一於試試嚟自新加坡文華酒店嘅過江龍 - Chatterbox Express!Chatterbox Express主打海南雞同新加坡菜,由於太古城分店係快餐店形式,所以比尖沙咀嘅cafe分店嚟講,價錢普遍會平少少,絕對係用一個快餐店嘅價錢試到酒店級嘅美食。鹹蛋黃雞翼雞翼烤過後,加上起沙嘅鹹蛋黃而成。鹹蛋黃嘅比例啱啱好,唔會太膩,而且加咗少少辣椒,令味道更有層次,連一向唔太鍾意鹹蛋黃嘅A姐都讚不絕口。黑醬油炒蘿蔔糕每次去南洋旅行,A姐都指定要食菜頭粿,即係我哋叫嘅蘿蔔糕。呢度嘅蘿蔔糕即叫即炒,加上蛋同芽菜等嘅配料,比港式嘅炒飯更有口感,但我哋就略嫌黑醬油太鹹喇。文華海南雞飯講到舖頭嘅重點,又點少得海南雞飯呢?海南雞飯係餐廳嘅招牌,正所謂食雞又點可以唔食雞皮呢,好彩呢度嘅雞皮一啲都唔太肥,而且慢煮嘅雞肉非常滑溜。另外,食海南雞嘅重點,當然係三個醬汁同油飯,真係好有獅城嘅風味。招牌雞肉喇沙除咗海南雞飯,喇沙喺呢度另一個招牌,A姐叫嘅呢碗雞肉喇沙,即海南雞加上喇沙湯底,雞肉同樣嫩滑,喇沙湯底十分濃郁,入面最正嘅當然係索晒湯嘅豆腐卜啦,一啖食

鹹蛋黃雞翼

黑醬油炒蘿蔔糕

招牌雞肉喇沙
除咗海南雞飯,喇沙喺呢度另一個招牌,A姐叫嘅呢碗雞肉喇沙,即海南雞加上喇沙湯底,雞肉同樣嫩滑,喇沙湯底十分濃郁,入面最正嘅當然係索晒湯嘅豆腐卜啦,一啖食落口,真係好滿足。

熱有機蘋果茶、熱有機芒果橙茶
跟餐嘅仲有飲品,我哋就叫咗兩杯果茶,雖然只係茶包,但勝在果香十足,我哋都非常滿意。
2021-02-24