2021-11-23 1535 瀏覽
老闆提早比年終獎金足足有四個月人工當然要好好慶祝一下於是約左朋友去左屯門一間小型居酒屋吃飯賀一賀我地食八點入面已經坐滿人裝修好日本風味有啲以為自己去左日本咁我地見個晚餐套餐好抵所以叫左兩個套餐同一啲小食串燒食♥️ 大阪牛肉飯$168牛肉唔係肥牛而係牛塊及腩位部份所以牛肉厚身加上有啲肥位食落肥瘦分明牛油味十足配上大碗的煙韌珍珠米平時唔好飯嘅我都食得曬胡麻沙律就係冰鎮蕃茄蕃茄貼心地退左皮食落好爽口唔會有渣渣串燒一就揀左燒香菇香菇燒得唔算乾仲鎖住水份喺入面都幾juicy豬腩葡萄卷第一次食加葡萄嘅串燒口感同味道令人有驚喜!因為豬腩偏咸用葡萄可以中和左咸味反而更突出佢嘅甜味所以成串食落都好清甜一啲都唔膩熱玄米茶🧡鰻魚飯$188碗飯睇落細碗但係其實係等於平時的兩三碗飯鰻魚大大塊加上細細的蛋絲好似日本咁好有高級感鰻魚燒到焦香食落很滿足冰菜沙律就第一次食原來係好似有水點嘅那種菜食落去好脆口一啲都唔淋身做沙律就一流秋葵無諗過燒秋葵唔會黏黏咁反而係爽口秋葵燒完會好清甜平時唔食秋葵的朋友絕對可以試下燒秋葵蜜糖西班牙午餐肉兩塊午餐食非常厚身食落去有甜甜地其實係搽左厚厚的蜜糖成件事好似去燒野食咁原來午餐肉加蜜糖可

老闆提早比年終獎金

仲鎖住水份喺入面
都幾juicy

豬腩葡萄卷
第一次食加葡萄嘅串燒
口感同味道令人有驚喜!
因為豬腩偏咸

一開頭以為會偏咸同乾
點知外面有一層醬汁
味道偏甜
加上擠檸檬汁就份外清新

📍 CHI Tachinomi (屯門市廣場) (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場一期地下G073號舖
  • 豬腩葡萄卷
  • 冰菜沙律
  • 鰻魚飯
  • 大阪牛肉飯
2021-11-22 76 瀏覽
Happy Friday 唔想自己煮飯仔所以同老公去咗屯門市廣場找好東西吃近排開咗幾間新食肆,最後決定試吓這間主力做「日式串燒」小店。等咗半個鐘以上先可以入場雖然室內油煙味幾重但都明白一般有燒烤嘅食肆抽氣都係唔會太完美啦!唯有吃完快啲走就算吧香港人最重要係咩係「聞以食為先」食咗先講囖!結論是我會再幫襯它因為食完整晚唔會勁口渴,而且市中心真的找不到同類日式串燒店囉
Happy Friday 唔想自己煮飯仔
所以同老公去咗屯門市廣場找好東西吃
雖然室內油煙味幾重
香港人最重要係咩
係「聞以食為先」
食咗先講囖!結論是我會再幫襯它
日本白啤
鮑魚
牛舌
鰻魚飯
鯖魚飯
2021-11-19
45 分鐘 (堂食)
日本白啤
鮑魚
牛舌
鰻魚飯
鯖魚飯
  • 鹽燒牛舌
2021-11-20 1400 瀏覽
在屯門市廣場HSBC 櫃員機對面,見到有家充滿日本風情的居酒屋,除了串燒、清酒,原來這裏的牛肉飯很出名,見價錢合理,與朋友即興進去晚餐。原來餐廳分兩層,進門口一層是吧檯,下一層地庫座位比較多,見到有幾枱男士在把酒談心,似乎頗受男士歡迎呢!餐牌有套餐,也有單點串燒小食和飲品,我們二人,點了一個$168套餐,另加一個大阪牛肉飯和串燒,就可以一起分享小食了。套餐前菜點了冰菜沙律,比較特別,很少吃到冰菜沙律的。冰菜爽口軟滑質地,是我最喜歡的。日式胡麻醬,夠香,食落不會覺得有草青味,的確開胃。飯類點了招牌菜大阪牛肉飯,細碗的份量竟然是這麼澎湃,牛肉煮得好淋好入味,像炆牛腩的軟身口感,肉汁很多,醬汁香,非常好味,很有驚喜!朋友都大讚,吃完一碗牛肉飯都幾夠飽。套餐的兩款串燒,選了香菇和豬腩葡萄卷。香菇咬下是爆汁的;豬腩捲著大粒青提子,燒過後的豬腩很香脆,微微咸味帶出豬肉鮮味,加上青提子清甜多汁又爽口,口感層次分明,是比較特別的一款串燒。另加的京蔥雞髀肉串燒$38, 非常好吃!雞髀肉大大粒,一串有四粒,燒過後外層香脆,裏面肉汁多又嫩滑,沒有太多調味料反而食得出雞脾肉鮮嫩,我們都很喜歡!跟一般日式串燒偏

另加的京蔥雞髀肉串燒$38, 非常好吃!雞髀肉大大粒,一串有四粒,燒過後外層香脆,裏面肉汁多又嫩滑,沒有太多調味料反而食得出雞脾肉鮮嫩,我們都很喜歡!跟一般日式串燒偏咸味道很不同,這裡的味道是吃食物本身的鮮和香。

可惜朋友要開車,不能喝酒, 否則來到居酒屋,點一杯清酒一邊吃串燒就最寫意了。只好喝餐飲的麥茶吧,以茶代酒,邊吃邊傾偈,氣氛很不錯!終於知道為何這裏很多男士來把酒談心。下次要約多兩位朋友來,飲酒吃串燒呢!
2021-11-18
2021-11-18 66 瀏覽
呢幾日放AL約朋友去屯門影相 經過屯門市廣場見到呢間居酒屋個feel好似幾唔錯咁 而且lunch set 性價比高😍 我地兩個人share左個lunch set同散叫左d串燒~特盛饅魚便當lunch set 個main我地叫左呢個加大版既鰻魚便當 一共有兩大塊蒲燒鰻魚 兩個人share食一人一塊岩岩好😋鰻魚燒汁十分惹味 朋友食到停唔到口鹽燒牛舌Lunch set on top 加既牛舌串燒都非常高質 牛舌較厚身 肉質鮮嫩 口感十分有嚼勁 趁熱食會更加美味燒雞脾肉雞脾肉嫩滑多汁 而且外皮燒得香脆可口 非常推薦!燒年糕年糕賣相唔係話好吸引 好似燒燶左咁 點知原來年糕入邊燒得非常流心 而且外脆內軟 一d燒焦既味道都無😋😋豬腩葡萄卷無諗過豬腩可以配葡萄一齊食🤣 感覺十分新鮮 葡萄雖味道鮮甜且解膩 但始終有d搶左外層豬腩既肉味🤔🤔燒三文魚鰭三文魚魚肉肥美鮮嫩 而且相當juicy 滋味十足土手燒土手燒其實係大阪既名物 - 味噌牛筋 本身對牛筋無咩興趣 但朋友想食我地就叫左黎試下啦 牛筋比想像中軟腍入味

特盛饅魚便當

鹽燒牛舌

燒雞脾肉
雞脾肉嫩滑多汁 而且外皮燒得香脆可口 非常推薦!

燒年糕

豬腩葡萄卷

燒三文魚鰭
三文魚魚肉肥美鮮嫩 而且相當juicy 滋味十足

土手燒
2021-11-16 83 瀏覽
最近同朋友入屯門玩,機緣巧合下入左呢間日式居酒屋食lunch。餐廳成個Vibe都幾唔錯,lunch set嘅價錢抵食,我同朋友就叫左個Lunch set同幾串串燒share。✨特盛鰻魚便當($138)話明特盛當然有番一定嘅份量喇,便當上有兩塊大大塊嘅鰻魚,上面加滿左鮮黃色嘅蛋絲,望落非常吸引❤️鰻魚剛剛燒好,非常肥味,魚味濃郁,再加埋甜甜地嘅鰻魚汁,成個飯都幾高質。✨牛舌串燒(+$22)跟lunch set加$22就可以叫多串牛舌,呢度嘅牛舌都算係有厚度,但就略嫌燒得硬左啲。✨燒雞脾肉($48)店員向我地推介呢款燒雞脾肉,一於叫黎試下😋雞脾肉比想像中大串,肉質細嫩微微帶焦香,都幾好味。✨豬腩葡萄卷($42)同樣係店員推介,係其他地方好少見到會用葡萄做串燒,咁特別當然要試試。串燒外層有一層薄薄嘅醬燒豬腩肉包住一顆葡萄,食落微帶酸甜,都幾清新開胃。✨大阪牛肉小食($38)呢款牛肉小食煮得非常入味,半肥瘦嘅牛肉煮得非常腍,肉質嫩滑,我都幾鍾意🤤

✨特盛鰻魚便當($138)

✨牛舌串燒(+$22)

✨燒雞脾肉($48)

✨豬腩葡萄卷($42)

✨大阪牛肉小食($38)
2021-11-15 1226 瀏覽
今晚發挖到好正既餐廳,忍唔住想公諸同好,餐廳位處屯門市廣場一角,入到去位置比較迫喼,餐廳主人用盡餐廳位置佈置到如日式小酒居內裡只有大概十張細枱,而門口位置係串燒廚房重地,想食咩枱頭一望一目了然侍應奉上兩張餐牌給我們後便忙於招待及收拾,晚飯套餐$168有前菜、飯、兩串串燒及連飲品,都幾化算,一於落單各自叫個套餐先餐廳雖小,牆上掛了多幅以日本為主的掛畫,有些枱以日本啤酒架組裝而成,成為餐廳特色風格。店員捧著一個兜游走每張枱派發串燒物,我地點左豬腩葡萄卷,豬腩片微焦包著波子提子燒製,咬落提子還脆口,肉汁與提子混和,味道唔錯(前菜)鰹蒜味噌漬: 橙黃色一粒粒,望落一點都不討好及起眼,但一食難忘兼停唔到口,原來佢係幼嫩的蒜子粒,食落有別於平時所吃到的蒜子,一點蒜味都唔覺,反而甜甜濃濃的鰹魚醬汁提升了它的美味口感,尤如食緊nuts一樣(前菜)冰菜沙律:點既時候都有點尤疑,因為食過煮熟過既冰菜,感覺無咩特別,上到枱無即刻食,一直食其它食物將它閒置,終於夾起一片品嚐,嘩,比起我之前食既煮法哩個涼拌完全係另一回事,冰菜面有點冰珠粒的特徵,食落嫩口特別,同芝麻醬好match香菇、秋葵串燒:秋葵選用細條si

香菇、秋葵串燒:秋葵選用細條size差不多的,每條食落都係嫩芽般的口感。

大阪牛肉飯:牛肉粒粒都好淋好入味,牛肉汁撈軟糯既珍珠米食,美味,望落size細細碗,一個人食份量好夠

鯖魚飯:鯖魚淋上日式豉油再自己加上鮮榨檸檬汁,伴白飯享用簡單而美味

玉子燒:燒到面層帶焦微燶既口感兼收緊玉子的水份,令到甜度微提升。

飲埋杯麥茶,促進血液循環又幫助消化。

2021-11-11
  • 鰹蒜味噌漬
  • 冰菜沙律
  • 豬腩葡萄卷
2021-11-14 79 瀏覽
今朝順利考完試,緊係要同朋友食返餐好既慶祝下啦黎左呢間屯門市廣場既CHI TACHINOMI,食個靚靚滿足日本野做午餐格局都幾好睇,坐得舒服,環境唔錯。午市有定食套餐,叫個主食包野飲同小食。我叫左個鰻魚飯,估唔到鰻魚都幾多,多到差啲睇唔到下面啲飯,而家味道口感亦高質,唔會煮到變到勁淋,反而好彈牙有咬口。下面啲飯亦索晒鰻魚汁,超正!朋友叫左個大阪牛肉,一上枱已經好濃既牛味,牛肉一啲都唔靭,易入口,好食小食叫左玉子燒同雞肉丸。玉子燒好香蛋味,唔會雪到變左好硬一舊磚咁,反而有啲似日本街邊食個啲雞肉丸啲肉好實,一啲都無偷工減料小食我地再另外叫左牛舌同豬腩葡萄卷。香噴噴既豬腩入面包住勁甜既提子,估唔到又幾match幾好食,好正呀!
今朝順利考完試,緊係要同朋友食返餐好既慶祝下啦

格局都幾好睇,坐得舒服,環境唔錯。

午市有定食套餐,叫個主食包野飲同小食。

下面啲飯亦索晒鰻魚汁,超正!

雞肉丸啲肉好實,一啲都無偷工減料

2021-11-05 84 瀏覽
我平時都鍾意揀啲靜靜地嘅餐廳享用晚餐 日本餐廳嘅環境我就最鍾意 又靜又舒適 而且日本菜是我最喜歡的一個人唔想諗食啲乜 最好就係食晚飯套餐 乜都有 包括:前菜、飯類、串燒a、串燒b和飲品晚飯套餐$158 磯煮鮑魚+$30 鰻魚飯+$20 京蔥 鹽燒牛舌+$20 麥茶(這是我的選擇)磯燒鮑魚 醃得好入味 鮑魚浸到好冧 但又不失咬口 都幾大隻 肉都幾厚鰻魚飯剛好是一人份量 用咗日本嘅珍珠米 米香味十足 鰻魚醬汁香甜 啖啖肉 爽口又彈牙燒京蔥 燒完特別香口 半生熟嘅狀態帶點辛辣和焦香 味道特別燒牛舌 厚切牛舌我最愛食 落勁有咬口 超彈牙最後來一杯凍的麥茶 有助消滯

燒京蔥 燒完特別香口 半生熟嘅狀態帶點辛辣和焦香 味道特別

燒牛舌 厚切牛舌我最愛食 落勁有咬口 超彈牙

最後來一杯凍的麥茶 有助消滯
2021-11-04 80 瀏覽
今日放假,下晝去完屯門市廣場度行街,行到差唔多六點又係食晚飯嘅時候最尾一站去完百老匯行前啲就見到呢間日本嘅串燒望入去見到入邊都好暗好似有啲好浪漫嘅氣氛,日本懷舊風咁就決定今日食呢間原來呢間係無休嘅日式店咁勤力梗係要幫襯吓加$30嘅磯煮鮑魚,十分入味,甜甜的,凍冰冰,又有咬口,夠彈牙容易入口,非常厚身又夠大隻鰻魚飯雖然比較細碗,但係都能夠滿足我鰻魚香口燒到外皮好脆,加埋上面甜甜嘅醬汁連埋飯一齊食好好味,鰻魚上面加左啲蛋事做裝飾,非常吸引叫咗幾串串燒,最好食嘅就係鹽燒牛舌,香口肉嫩又爽口,必食的,一串有$4牛舌都算厚身抵食嘅另外有京蔥雞髀肉,雞肉都燒得好香脆,燒過嘅京蔥食落口亦有焦香嘅味道其實清酒嘅味道真係好過人,呢款清酒味道簡單,性質清純氣味不會濃烈如燒酒,所以我飲得非常舒服帶有甜甜味道竹莢魚$68,性價比非常高$68已經有三條用咗好薄嘅炸粉,食落口淡淡魚肉外皮又夠脆,炸完完全冇腥味容易入口牆上面掛咗好多日本嘅場畫,好靚,好有日本嘅風味鯖魚加幾滴檸檬汁令到魚嘅鮮味更加出食落完全唔油膩外皮香酥仲有魚肉汁滲出鯖魚唔算太厚但是食落都係啖啖肉,容易飽肚
今日放假,下晝去完屯門市廣場度行街,行到差唔多六點
又係食晚飯嘅時候
最尾一站去完百老匯
行前啲就見到呢間日本嘅串燒
望入去見到入邊都好暗
好似有啲好浪漫嘅氣氛,日本懷舊風
咁就決定今日食呢間
原來呢間係無休嘅日式店
咁勤力
梗係要幫襯吓
加$30嘅磯煮鮑魚,
十分入味,甜甜的,
凍冰冰,又有咬口,
夠彈牙容易入口,非常厚身
又夠大隻
鰻魚飯雖然比較細碗,
但係都能夠滿足我
鰻魚香口
燒到外皮好脆,加埋上面甜甜嘅醬汁
連埋飯一齊食好好味,鰻魚上面加左啲蛋事做裝飾,非常吸引
叫咗幾串串燒,
最好食嘅就係鹽燒牛舌,
香口肉嫩又爽口,必食的,一串有$4牛舌都算厚身
抵食嘅
其實清酒嘅味道真係好過人,
呢款清酒味道簡單,
性質清純
氣味不會濃烈如燒酒,所以我飲得非常舒服
帶有甜甜味道
竹莢魚$68,
性價比非常高
$68已經有三條
用咗好薄嘅炸粉,食落口淡淡魚肉
外皮又夠脆,炸完完全冇腥味
容易入口
牆上面掛咗好多日本嘅場畫,好靚,好有日本嘅風味
鯖魚加幾滴檸檬汁令到魚嘅鮮味更加出
食落完全唔油膩
外皮香酥
仲有魚肉汁滲出
鯖魚唔算太厚
但是食落都係啖啖肉,容易飽肚
2021-11-03 78 瀏覽
今日去屯門行街,行到屯門市廣場見到有好多特色嘅食店,當時大約五點左右,諗住食啲嘢補充下體力先再行街,正當諗緊食邊間嘅時候,就聞到陣陣嘅串燒香味,望入去見佢裝修得好光猛,乾淨,地方都好寛敞,仲有幾張枱好有特色望吓個餐牌,見到都好多選擇好多嘢食,同埋食串燒最緊要嘅啤酒同埋清酒晚餐都好抵食,$158 有前菜,飯,兩種串燒同埋飲品,價錢都好合理磯煮鮑魚,你見到好有心機用啲冰鎮住,旁邊有舊檸檬,鍾意酸酸地嘅人可以加幾滴檸檬汁特別開胃,加上啲鮑魚用冰鎮住特別爽口彈牙,煮到又爽又入味。食到新鮮嘅味道,食完飲啖啤酒真係冇得頂鰻魚飯,鰻魚上面有啲雞蛋絲,邊皮位燒到岩岩好,食落去皮脆,鰻魚肉又香又滑,配埋啲鰻魚汁特別好味燒鯖魚,都係燒到皮脆肉滑,魚肉結實,加少少檸檬汁都好野味。鹽燒牛舌,香味十足加上小小鹽,黑椒味令到個味道更加突出,咬落去好嫩口同埋好多肉汁京蒽雞髀肉,一啖京蔥一啖雞肉,配搭埋一齊味道啱啱好,雞肉嫩滑多汁。燒玉子 ,份量都好多,好大件,燒到個面有少少金黃香脆,一啖咬落去陣陣蛋香加上燒出黎嘅香味,熱辣辣真係好好食。竹筴魚 ,呢個係必須嘅推介,又好味又低食,熱辣辣嘅竹筴魚炸到金黃色,香脆嘅表面加

晚餐都好抵食,$158 有前菜,飯
,兩種串燒同埋飲品,價錢都好合理

燒鯖魚,都係燒到皮脆肉滑,魚肉結實,加少少檸檬汁都好野味。

竹筴魚 ,呢個係必須嘅推介,又好味又低食,熱辣辣嘅竹筴魚炸到金黃色,香脆嘅表面加上入面嫩滑魚肉,加二滴Lemon 汁配埋個沙律醬
2021-10-31 84 瀏覽
上星期想話食下日本野,於是就黎左依間Tachinomi。餐廳位置安排得宜,而且十分寬闊,坐得好舒適,再加上日式裝橫,真係愈食愈開胃。首先叫左一個晚飯套餐,其中前菜冰藥沙律十分特別,佢外面個層有好多水珠咁好得意,咬落仲好爽好新奇。然後我點左個大阪牛肉飯,黎到個陣見到咁多牛肉係面真係好驚喜,不過估唔到食落就有d乾身,有d失望。好彩點左一個是日good清酒,濕潤返個嘴。我就唔係話特別好飲酒,但我有被佢既外觀吸引到,而且飲落去個陣又唔會太嗆喉,仲有少少香甜。之後黎既係我最中意食既燒物玉子燒,計我話玉子燒最緊要夠熱。眼見佢黎到出哂煙咁,真係垂涎三尺。一大淡咬落去都冇令我失望,D蛋好滑,仲好juicy。另外仲叫左香菇同雞翼,香菇方面確實冇太大既驚喜,唔係太夠菇味,仲有少少凍左。但反觀,雞翼就夠哂香,夠哂熱辣辣。唔好睇佢細細隻咁,你絕對可以大大淡咬落去,真係好香好野味架。雞全部都係雞,我最中意就係食雞。呢個錦爽雞雞髀肉真係冇得輸,夠哂惹味。最後我地嗌左個甘栗紫薯餅,同樣地黎到出煙熱辣辣咁好期待。無諗過一咬落去個下入口即融咁,又甜又香紫薯味。

2021-10-30 49 瀏覽
路過見到細細個門口☺️見幾得意就入去試下!入到去有兩層都唔細,即刻有位都幾好~呢度有餐同散叫,串燒款式唔算少,我就叫左個大阪牛肉飯餐加少少串燒同小食,兩個人咁食原來都幾飽(*¯︶¯*)個餐除左有主食,仲有沙律同串燒,沙律好值得一試既係冰菜!!好特別!!爽口又夠甜~唔係周圍都見到~加少少麻醬味道好夾呀。串燒方面我叫左冬菇!好重菇味同埋keep到juicy~牛舌、雞腿肉同牛肉串都燒得好香好食☺️唔會話乾左很好!另外我仲加錢叫左杯清酒,味道甜甜地幾好入口,佢仲斟到好滿😹😹黎居酒屋點都要小酌一杯既~小食我仲叫左吉列蠔同玉子燒😹蠔都幾大隻,仲有5隻咁多添!食埋玉子燒唔覺唔覺真係好飽~幾好食既一間居酒屋☺️串燒最出色

幾好食既一間居酒屋☺️串燒最出色
2021-10-28 62 瀏覽
今天和老婆喺屯門行街,行到晚飯時段,就在附近搵好嘢食這裏地方寬敞,空間感十足細看餐牌有很多選擇,每一樣我都很想食這個磯煮鮑魚10分出色,他用醬汁及昆布慢火去炆,肉質保持鮮嫩彈牙,又可讓濃郁嘅湯汁滲入鮑魚中機主鮑魚,肉質柔嫩口感酸甜,一口咬下去非常的有彈性,鮮嫩多汁,冰鎮雪凍來食,非常好味這個鰻魚飯,鰻魚肉肥美甘香,鰻魚表面燒到微蕉,鰻魚刷上味甘帶甜的醬汁烤出的鰻魚肉非常正,軟嫩入味嘅口感配上熱飯, 十分滿足酥炸生蠔剛剛乍起,炸到表面金黃色,咬一口皮酥肉嫩,外焦內嫩,齒頰留香,生蠔炸到脆卜卜,內裏多汁,蘸上沙律醬更惹味這個芝士年糕,香濃芝士味加上煙韌嘅年糕成絕配,入口軟滑煙韌,襯托着香味濃郁嘅芝士,滋味無法抗拒這個燒味淋魚乾,剛剛燒起吃入口口感好特別,越食越想食這個串燒京蔥雞俾肉,燒到剛剛好吃一口計全,雞俾肉肉質嫩口這個白桃果汁.好味入口不太甜,而且又有桃肉一
今天和老婆喺屯門行街,行到晚飯時段,就在附近搵好嘢食
這裏地方寬敞,空間感十足
細看餐牌有很多選擇,每一樣我都很想食
這個燒味淋魚乾,剛剛燒起吃入口口感好特別,越食越想食
這個串燒京蔥雞俾肉,燒到剛剛好吃一口計全,雞俾肉肉質嫩口
這個白桃果汁.好味入口不太甜,而且又有桃肉
2021-10-28 52 瀏覽
表姐住喺屯門好多年,平時都冇介紹好嘢我食今日由佢口中聽到屯門市廣場有間日本料理好食,仲會有好多串燒選擇,最重要係近鐵路站開咗屯馬線真係去邊一個地方都咁方便,就算住喺九龍區入新界都唔覺得遠😆餐廳入面感受到有日本嘅情懷,入面又有晚市套餐,又有串燒,間小店入邊仲有得坐bar 枱食日本嘅串燒當然唔少得日本嘅清酒我揀咗一款甜甜的清酒容易入口,晚餐定食加$20就可以有一杯清酒,都唔係好夠喉,職員招呼周到喺我面前倒給我,爽叫咗個晚餐定食加$30就有兩隻磯煮鮑魚,甜甜的鹹鹹的,爽口彈牙好好味,得兩隻真係唔夠喉,可以另外散叫$78有三隻牛舌$48,有四件,好爽口,上面加左少許嘅黑椒同鹽,增添牛舌嘅味道,咬咗一啖,從圖中都見到牛舌非常厚身叫咗個鰻魚飯晚餐,飲品加$20有清酒鰻魚燒得有焦香味,一啲都唔腥又夠厚身而且鰻魚嘅油香完全唔覺得油膩鰻魚並不會覺得個肥同太油撈埋啲燒汁加珍珠米真係好惹味,上面仲有雞蛋絲作為配襯酥炸生蠔$68有五隻,除咗串燒出色之外,炸物都做得非常好👍🏻蠔嘅size唔係話太大隻,但係味道滿分💯又夠新鮮芝士年糕$32 ,有2 件年糕炸到外皮好脆,外脆內軟,最重要嘅就係有好濃郁嘅芝士咬一啖芝士
表姐住喺屯門好多年,平時都冇介紹好嘢我食
今日由佢口中聽到屯門市廣場有間日本料理好食,
仲會有好多串燒選擇,
最重要係近鐵路站
開咗屯馬線真係去邊一個地方都咁方便,
就算住喺九龍區入新界都唔覺得遠😆
食日本嘅串燒當然唔少得日本嘅清酒
我揀咗一款甜甜的清酒
好好味,得兩隻真係唔夠喉,可以另外散叫$78有三隻
叫咗個鰻魚飯晚餐,飲品加$20有清酒
鰻魚燒得有焦香味,一啲都唔腥
又夠厚身
而且鰻魚嘅油香完全唔覺得油膩
鰻魚並不會覺得個肥同太油
撈埋啲燒汁加珍珠米
真係好惹味,上面仲有雞蛋絲作為配襯
芝士年糕$32 ,有2 件
年糕炸到外皮好脆,外脆內軟,最重要嘅就係有好濃郁嘅芝士
咬一啖芝士就會流出,廚師真係好犀利外皮可以燒得咁香脆,呢度嘅串燒真係非常高質仲有好多日本定食嘅款式,食過返尋味,好滿足
一行入去由上面望落去,見到地方都闊落,但是枱子不算太多
$68 三件,
竹筴魚,
一放低熱辣辣,加少少檸檬汁再點少少沙律醬,非常好味,魚嘅外皮炸粉完全唔厚,肉質仲好嫩滑,
魚骨同魚非常分明,容易入口
2021-10-27 52 瀏覽
嘩,真係完全唔知屯門市廣場有間日式串燒居酒屋😱位置都幾隱秘,唔係要去停車場都發現唔到😜咁就當然試下新餐廳啦午餐有定食Menu同埋散叫串燒/小食menu我地緊係叫定食set啦(有飯類+小食同飲品)🌟特盛大阪牛肉飯唔同一般牛丼飯,唔係一片片既牛,而係牛腩既牛😋啖啖肉👍🏼肉質好淋 似炆咗好耐咁,醬汁好味👍🏼🌟特盛鰻魚飯Wow😮係原條鰻魚,份量十份,無骨真係值得一讚👍🏼又係啖啖肉 。亦可以要求加多d鰻魚汁,撈汁送飯 正👍🏼小食-燒雞皮脆卜卜好似食緊薯片咁😂又鹹鹹地喎另一款小食-燒雞脾肉燒得唔會過左火位,保持到肉汁👍🏼外脆內嫩好有咬口👏🏼店內打卡位😍比隻胖虎吸引住😂店內日式裝修,好別緻,真係好似去左日本咁🤩

咁就當然試下新餐廳啦

午餐有定食Menu同埋散叫串燒/小食menu
我地緊係叫定食set啦(有飯類+小食同飲品)

🌟特盛大阪牛肉飯

🌟特盛鰻魚飯

小食-燒雞皮
脆卜卜好似食緊薯片咁😂又鹹鹹地喎

另一款小食-燒雞脾肉
燒得唔會過左火位,保持到肉汁👍🏼外脆內嫩
好有咬口👏🏼

店內打卡位😍比隻胖虎吸引住😂

店內日式裝修,好別緻,真係好似去左日本咁🤩