2018-02-06 236 瀏覽
個個都話我近排肥了,但不減我的食慾,星期日與屋企人出去尖沙咀吃了一個豐富的早午餐。以前都有來過這間大廈食野,四個人去有一個人免費,就係知道呢道有優惠。餐前麵包好好味,意大利式。個餐牌改緊並非完全正確,不過大前提食法就是左手面小吃任食,而右手面就揀一主菜,加錢可任飲酒及果汁,我們人多可以各選一。任食小吃,成份英式早餐咁,我最喜歡黑松露薯條。我揀香煎三文魚,因為話唔怕肥係假,都係食少些肉好。炸得些魚皮非常脆,魚完全唔腥,有汁,醬汁配合。有人食牛,rib eye steak 配紅酒,五成熟,肉味濃,一口肉一口酒,極之美味。最後是非常重要的甜品,做得亦相當美味,底層是荔枝,中央是椰子,上面脆粒,真是了解我喎女仔多心的心意。 $298/位,扺食呀!

餐前麵包好好味,意大利式。

任食小吃,成份英式早餐咁,我最喜歡黑松露薯條。

我揀香煎三文魚,因為話唔怕肥係假,都係食少些肉好。

炸得些魚皮非常脆,魚完全唔腥,有汁,醬汁配合。

$298/位,扺食呀!

2018-02-06 3307 瀏覽
今日Happy Friday,下午來尖沙咀見客,顺道食午餐, 之前已聽友人介紹都這間 Chic By The Oyster House, 話西餐廳之中較為高貴,但價錢一啲都唔貴, 而且食物質素有保證, 所以就決定食番個靓lunch。這間餐廳位於金馬倫道33號商場,上了扶手電梯之後就看到私人電梯直上2樓, 一上到餐廳,座位有露天和室內, 這裡裝修優雅,幾有格調。這裏的set lunch價錢真是不貴,由$88至$148元包餐湯、主菜、甜品和餐飲,咁嘅環境、地區來講食個Lunch,真正性價比高。本來想點香煎鱸魚配忌廉牛油汁, 由於冇 鱸魚的關係,最後改為三文魚,也是我至愛的。而餐單上可以加58蚊便有兩隻fresh shecked oysters, 這間餐廳主打生蠔, 當然不會錯過啦。先來兩隻頂級生蠔, 加$58絕對值得,Shecked oyster品種特別大隻,肉質肥美,入口鮮味,非常creamy。 味道方面,海水味較重, 少少鹹,但肉質好嫩滑,咬落口好爽, 絕對新鮮。超肥美又鮮甜品嚐肥美生蠔,梗係要加一杯紅、白酒配合下主菜來了, 三文魚好厚身, 要煎得好絕對是很好師傅的功夫, 而實質三文魚

環境、地區來講食個Lunch,真正性價比高。

超肥美又鮮甜

Shecked oyster

品嚐肥美生蠔,梗係要加一杯紅、白酒配合下

紅、白酒

主菜來了, 三文魚好厚身, 要煎得好絕對是很好師傅的功夫, 而實質三文魚真是煎得好香口,內裡三文魚肉又熱又好正油脂味,每一口也回味無窮。

香煎三文魚

餐廳是蕃茄湯,湯本身雖然比較稀,但味道濃, 點上餐包食也是不錯的選擇。

最驚喜是這裡的甜品,細細杯味道很有層次感, 先有椰子香味,接着又有荔枝嘅甜味。而果肉有奇異金果、士多啤梨和菠蘿肉, 味道超香甜,新鮮好食。

甜品

餐飲還包杯熱咖啡,正

熱咖啡

食完這餐後,絕對可以用超值來形容。 因為環境一流,感覺真是非常relax享受一餐。加上坐得舒適, 服務又稱心,下次一定會再來幫襯。
2018-02-02
紅、白酒
香煎三文魚
甜品
熱咖啡
2018-02-02 203 瀏覽
我梳乎蛋最鍾意食蛋,好多朋友都知道又有好有心,邊度有蛋好食就會話我知,其實初初寫食評的時候都是時時講早餐,想起真係好耐冇講個 brunch。今日個 brunch 朋友唔介紹的話,真係估佢唔到,仲以為是普通西式午餐。前菜直情好似英式早餐,仲要係任食,真是食晒佢都已經飽。我們隨便叫佢先來一份已經有咁多,五件肥啫啫的雞肉腸,有香草味,蕃茄大大件煎香了,風乾火腿薄切,好香吓,以松露調味的薯條香惹芬香,最重要就係炒滑蛋,滑得不得了,可以添食我當然唔會錯過。加錢$148可追加生蠔,一份有6隻 Yellow Stone ,非常新鮮蠔味十足,極之梳乎。

前菜直情好似英式早餐,仲要係任食,真是食晒佢都已經飽。

2018-01-29 233 瀏覽
朋友生日 在OpenRice 看到呢間 見個價格又不貴 就試一下 原來現正App 可訂位 超級方便 ! 一去到見到咁有氣氛 心想應該貴吧 好彩打開餐牌 又ok 喎! 我們點了蠔 6 隻 2 個 salad 及24 month Parma Ham 分量不算太大還有baby Mussels 呢個好滑好食主菜叫了烤豬、肉眼、龍蝦及幾個side dish 最初擔心不夠飽點知飽到呢~ 個烤豬肉汁夠 👍🏻好味牛扒及龍蝦也ok。不過我比較like 烤豬 當然甜品少不了 女士最like 甜品apple crumble 及banoffee 講真呢個價係好ok
還有baby Mussels 呢個好滑好食
講真呢個價係好ok
2018-01-29 2697 瀏覽
好不容易等到週末放假,好想坐得舒舒服服,吃個美美的西餐,跟朋友好好聊天聚聚,就來到尖沙咀這家甚有貴氣的餐廳。Brunch 的設計是前菜可以任食,然後選擇一個主菜,最後便可以order上甜品。飲品是需要另外加錢叫的。 另外亦有生蠔可以加錢進食,價錢都合理。橙汁 應該是來貨, 有粒粒果肉,味道自然不嗆喉。Parma ham回本精選, parma ham竟然也可以任食, 以這價錢可以任食parma ham,真是不得了。炒蛋的滑度剛好,不會太老,而且好像加有牛奶,十分滑溜,而且有足夠的蛋香。薯條頗香脆,特別的是加了像shake shake粉的東西,甚惹味。煎焗蕃茄熟道不錯,調味佳,用海鹽帶起味道,而且還是這個午餐前菜的唯一蔬菜,我們不停order再order總共吃了整整三四個番茄。主菜肉眼扒的醬汁中有黑松露味道,十分濃郁,比街上用燒汁或黑椒汁的味道特別,味道不錯,雖然熟度可能不是我們所要的medium,較熟了一點,但是醬汁和牛香味搭夠,十分滋味。附有的蔬菜經調味和煎香,新鮮且保留帶爽口感,味道不錯。甜品是小小一杯,粉紅混白色好可愛,少女味爆烤燈,味道不太甜,有淡淡奶香,有餅碎脆口感,吃完覺得份

橙汁 應該是來貨, 有粒粒果肉,味道自然不嗆喉。

附有的蔬菜經調味和煎香,新鮮且保留帶爽口感,味道不錯。

甜品是小小一杯,粉紅混白色好可愛,少女味爆烤燈,味道不太甜,有淡淡奶香,有餅碎脆口感,吃完覺得份量剛好無太大負擔。

2018-01-27 207 瀏覽
同至愛嘅人去紀念一啲特別嘅節日,當然要 揀一啲較為高級嘅餐廳。除咗食物嘅質素要好之外,餐廳嘅環境都係非常之重要㗎!今次呢到尖沙咀, 呢一間餐廳就包含咗呢兩樣要素。 餐廳嘅環境無論係室內環境,裝橫格調,都顯出有一個高雅脫俗嘅感覺。 座位亦見寬敞舒適, 佈置精美。 頭盤有蕃茄,薯條,豬肉腸,炒蛋同埋巴拿馬火腿。 炒蛋非常之嫩滑,好香香草味。薯條較為幼身,表面加了胡椒粉,好惹味。番茄好新鮮好甜,夠多汁。巴拿馬火腿,切得好薄,咬落好有鹹香味,肉質軟熟。豬肉腸較為油膩,啖啖肉。 主菜叫咗大蝦長通粉。長通粉配以番茄汁,食落好醒胃。 大蝦都好新鮮,彈牙,份量亦夠多。長通粉較硬身,如果軟啲就更加好味。 5成熟嘅rib eye steak, 一上碟已經覺得佢好香。外層煎得剛好,有焦香味。牛扒軟熟而不膩,牛肉味雖不算濃,但肉汁搭夠。 最後奉送一道小甜品,甜品以奶油慕斯是為主,上面加上一啲脆脆,食落口感軟滑有層次。
座位亦見寬敞舒適, 佈置精美。
最後奉送一道小甜品甜品以奶油慕斯是為主,上面加上一啲脆脆,食落口感軟滑有層次。

2018-01-26 195 瀏覽
有時候,食嘢唔係單單講求味道,環境都係重要一環。好嘅裝潢同氣氛會為食物本身添加唔少分數。CHIC呢間位於尖沙咀嘅餐廳正好滿足晒兩個要求。CHIC位於寫字樓嘅2樓,有自己所屬嘅玻璃升降機,一開門好似去左唔同嘅世界!周圍掛滿肥嘟嘟嘅大眼人像畫,同華麗嘅裝潢又幾襯。先來嘅係湯同沙律。有別於一般餐廳嘅是日餐湯,呢度serve嘅係鮮蠔湯,每啖都係蠔味,係好味嘅蠔饌。沙律方面,菜好新鮮,夾埋煙三文魚同埋少少沙律醬,味道一流!值得一讚主菜香草虎蝦忌廉蘑菇意粉。意大利粉本身嚼勁十足,掛滿香滑濃稠嘅忌廉汁。蘑菇同蝦都好多,虎蝦好彈牙。甜品都有驚喜!白色部分係香滑嘅慕斯同埋奶凍,質感各異但係又幾夾!加埋上面啲朱古力脆脆,正!總括來講,一百蚊左右就可以享受到咁嘅食物、環境同service,抵!

2018-01-25 676 瀏覽
今日去這間位於金馬倫道的西餐廳Chic By The Oyster House,值得一讚。它位於二樓, 有獨立𨋢直上, 座位分成露天和室內座位可供選擇, 而室內裝修也很高貴,大大的水晶燈掛在天花板, 配上四周木色的配搭, 格調一流, 氣氛獨特。午市套餐也算超值,有 餐湯、沙律、主菜、甜品和餐飲, 連加一也不超過200元, 咁裝潢嘅咁有氣氛的環境, 簡直吸引價。至於食物質素,沙律菜很有驚喜,因為有兩片煙三文魚, 顏色鮮豔,魚味較重,油脂特別豐富,好嫩滑惹味, 食落口感軟綿綿的。 煙三文魚醃製做的味道很好,特別入味。 加上新鮮沙律菜, 非常清甜鮮味。而主菜叫了香煎虎蝦忌廉蘑菇意粉, 剝了殼的虎蝦份量特别多, 超過五隻以上。 而虎蝦雖然是雪藏的, 但做得特別鮮甜又有彈性, 食落感覺很爽彈。 別外蘑菇亦煎得特別入味, 意粉索滿了忌廉及蘑菇嘅味道, 特別惹味。飯後甜品雖然是細細杯, 但材料新鮮,有菠蘿肉和士多啤梨肉, 加上做得特別香滑而不太甜,味道不錯。整體而言, 這間餐廳無論食物質素和環境氣氛都滿意, 加上價錢真是超值, 值得下次再來光顧。

2018-01-25
2018-01-24 129 瀏覽
有次聽同事講,呢間餐廳幾好食,今朝早尖沙咀睇完戲就過左黎。入到去裝修簡約大方,有吊燈、落地玻璃、露天地方,環境清幽坐得舒服。呢度Brunch $298 有任食Tapas,另外再自選一個主菜。🍽Tapas Combo🥓Parma Ham肉質嫩,充滿鹹香。🍟薯條非常幼身,份量十足,新鮮炸起,香口熱辣辣。🍴香草豬肉腸肉汁豐富,香氣強烈,食落充滿香草味。🍳炒蛋口感滑溜,道有點淡。蕃茄好鮮甜。🍝Prawn Penne長通粉掛滿番茄味十足既汁,熟度剛好,大蝦夠彈牙。🥩Roasted Rib Eye Steak叫左五成熟,但牛扒較薄身,脂肪較少,三成熟應該會更好味。食落富肉汁,牛肉味濃,午餐食扒係個好享受。🍨Dessert of the day頂層牛油味濃既餅碎加上慕絲、布甸,食落微甜層次感十足。☕️咖啡用左熱鮮奶代替淡奶,飲口順滑,味道唔錯,廷續一整天精神狀態。

🍽Tapas Combo
🥓Parma Ham肉質嫩,充滿鹹香。
🍟薯條非常幼身,份量十足,新鮮炸起,香口熱辣辣。
🍴香草豬肉腸肉汁豐富,香氣強烈,食落充滿香草味。
🍳炒蛋口感滑溜,道有點淡。
蕃茄好鮮甜。

🍝Prawn Penne
長通粉掛滿番茄味十足既汁,熟度剛好,大蝦夠彈牙。

🥩Roasted Rib Eye Steak

🍨Dessert of the day
頂層牛油味濃既餅碎加上慕絲、布甸,食落微甜層次感十足。

☕️咖啡
2018-01-21
2018-01-22 142 瀏覽
今日約咗朋友喺尖沙咀食午餐,女仔都係鍾意「食環境」嘅,所以我就揀咗一間有情調嘅西餐廳CHIC。經過電梯,再搭餐廳專屬嘅升降機就會到達餐廳,感覺幾有格調。有露天同埋室內座位選擇,室內俾人嘅感覺悠閑啲,而室內就高貴啲。周圍掛滿趣致嘅卡通人物畫,好得意呀!午市套餐有$88至到$148不等,包沙律或者湯、主菜、甜品、餐飲。以呢一個環境同地段來講性價比高!顧名思義the oyster house當然少不了蠔,蠔湯味道好特別,鮮甜得黎有別於一般貝殼類水產,好特別!我叫嘅主菜係燉澳洲和牛臉頰。燉臉頰比起其他部位鬆軟滑嫩得黎唔會好多肥膏。而且好入味,一定用左好多香料烹煮!下面嘅薯蓉同樣好味,薯仔味好突出,有少量薯仔粒增添口感。主菜好滿意,甜品都幾好味!是日嘅甜品杯好有層次,依次序係朱古力餅碎、moose同埋奶凍。moose嘅味道有少少似酒同埋passion fruit味,好複雜。

午餐
2018-01-22 165 瀏覽
有時,除了食物賣相,用餐的氣氛也影響不少。在一間裝潢華麗的餐廳用餐,心情仿佛也特別好。Chic by oyster house 正是這樣的一間餐廳,一去到就有專屬升降機,如此派頭,robuchon 有,但價錢不像Chic般貼地。上到去,餐廳裝潢令我眼前一亮,座位之間有足夠空間感,水晶吊燈盡顯氣派,同時牆上的掛畫卻不失玩味,型格十足,不落俗套。點了加拿大頂級牛柳扒配法式蛋黃醬($148),牛柳份量頗多,有兩大塊,生熟度控制不錯,保持肉質嫩滑,食落也有肉汁,難得的是不蘸仼何醬汁已經肉味香濃。醬汁不像蛋黃醬,反倒是蘑菇汁,菇香能帶岀肉味,令味道提升。每人加$58點了兩隻生蠔,是日生蠔是紐西蘭的yellow stone ,蠔身不算很飽滿肥美,但肉味帶甜,海水味重,用料新鮮。餐湯是蕃茄湯,湯是較稀的一種,較為清淡。餐包卻有驚喜,微微帶暖,入口軟熟。最後甜品不是menu上的brownie,改了做tiramisu,tiramisu 做得濕潤,滿口咖啡香。整體環境一流,惟一未能與fine dining 相提並論的是個人化服務,當日餐廳人手不足,以致有不少地方都有甩漏。職員也可在上菜時主動介紹,如生蠔是

整體環境一流,惟一未能與fine dining 相提並論的是個人化服務,當日餐廳人手不足,以致有不少地方都有甩漏。職員也可在上菜時主動介紹,如生蠔是什麼品種、甜品改了也可早通知。希望餐廳能作出改善。
本身約友人在尖沙咀交收,點知她不用OT,就即興來個三人晚餐聚一聚。 朋友說有幾間餐廳一直想試,今天就完她其中一個心願吧 可能臨近聖誕,很多人出來吃飯聚餐,閒日都差不多滿座,只剩下露天位置。 雖然有點冷,但不當風,我們也欣然接受。而且室外環境也夠蠻寫意,飲飲酒、談談天也不錯呢。 Gillardeau No.2 $198 今天生蠔做promo,每人叫2杯酒就可有買一送一優惠。 通常點菜時,我都喜歡問侍應有什麼好推介,今次也不例外。 我們想吃creamy點的生蠔,她推介Gillardeau。當我們再問除了這款還有没有其他,她重複再說Gillardeau⋯⋯然後退而說了幾款爽口選擇⋯⋯聽到我們一臉茫然 =_=" 點了白酒Martin Codax ($398),又找不到冰桶,給我們倒室溫白酒⋯⋯ 其實搞唔掂可找同事幫手啊,不用搞到自己亂又令顧客無言⋯⋯ 好,說回生蠔。蠔身較薄,不夠肥美,久缺鮮味、蠔味。 海膽天使麵 $198 一板海膽上碟應是吸引的,但各樣食材的擺放都格格不入,整體擺盤好奇怪⋯⋯ 海膽不夠鮮味,配上天使麵没有驚艷之感。反而那幾粒三文魚子,味道更突出。 天使麵還算軟硬適
朋友說有幾間餐廳一直想試,今天就完她其中一個心願吧

Gillardeau No.2 $198

今天生蠔做promo,每人叫2杯酒就可有買一送一優惠。

通常點菜時,我都喜歡問侍應有什麼好推介,今次也不例外。

好,說回生蠔。蠔身較薄,不夠肥美,久缺鮮味、蠔味。

海膽天使麵 $198

天使麵還算軟硬適中,香草味配搭得宜。

香煎法國黃雞 $218

雞不算大隻,勝在皮薄肉嫩,脂肪夠少,是全晚最滿意之菜式
如果伴碟的蔬菜可輕煎一下,會更加分。

香蕉太妃批 $98

自家製的Banoffee Pie與平時的完全不一樣。這個是焦糖漿包裹著香蕉慕絲,甜度適中,也不錯。除了與想像中的不同外,也值得一試的。

無論服務、食品質素,整體來說實屬一般,主打的生蠔更令我有點失望。評價之高,實在有點不乎。希望有機會再來,會讓我體驗到值得推薦的一面吧。
2017-12-20
2018-01-21 1603 瀏覽
今日假期跟朋友到尖沙咀吃個brunch 然後再跟朋友去逛街。 選擇了這間旺中靜靜中帶旺的餐廳,餐廳可以選擇到戶外進食或是在室內進食, 看到室外的環境不錯,但是因為天氣比較冷選擇了在室內進食。這裡的Brunch有自選一個主菜及任食Tapas,如果無特別喜好,首先他會把所有前菜來一款,待你吃過後有需要便可以再加前菜。 前菜的款式有parma ham,炸薯條,炒蛋,煎蕃茄和蒜蓉煮蝦。炸薯條好像是新鮮的薯仔切出來的,份量十足,薯條炸度剛好,沒有一條會弄濃,再加上少許的辣粉,十分滋味。亦有飽肚的作用,胃比較細的人便不要吃太多了。蝦雖然不是新鮮的,但彈度十足,美味的蒜片香加上彈牙的蝦,不錯。Parma ham的咸道剛好,由於沒有密瓜的配搭,所以這個咸度剛好,就這樣吃落也不會太鹹,可以不停的加,真是不得了。主菜我選擇了是日意粉, 是日意粉是蕃茄大蝦煮長通粉。 長通粉的番茄味足夠, 有茄蓉,味道不錯。長通粉的熟到剛好不會太淋亦不會太硬,小小的一個碟長通粉足足有五,六隻大蝦,十分抵食。是日甜品是牛奶布甸,上面加有一些士多啤梨cream及餅碎,層次及樣子滿分。加錢可以任飲飲品當中,包括所有咖啡及茶,而且亦

加錢可以任飲飲品當中,包括所有咖啡及茶,而且亦可以叫橙汁,感覺上比較健康。
2018-01-19 112 瀏覽
每天上班最願傷腦筋的就是想想午餐吃什麼,今日大家抽籤選中這間Chic by the Oyster House.雖然價錢中上,但平時中午吃得太多魚旦粉都想有個機會吃餐好的慰勞自己、替自己打打氣~午餐每位$298加一,有幾款特定小吃、一個主菜及一個甜品。小食有蝦、薯條、炸南瓜粒、巴馬火腿主菜點選了意粉,每天不同款式,今天的就是長通粉。口感一流,煙韌度剛剛好,不會過腍,醬汁濃稠度恰到好處,味道調配出色,平凡中的不平凡,很喜歡這道菜。

午餐每位$298加一,有幾款特定小吃、一個主菜及一個甜品

小食有蝦、薯條、炸南瓜粒、巴馬火腿

主菜點選了意粉,每天不同款式,今天的就是長通粉。

2018-01-15
2018-01-16 146 瀏覽
星期日約了從外國回來的舊同學食晏聚舊,相找一家舒適安靜慢活的餐廳,想起之前朋友提過尖沙嘴有家新開的餐廳Chic by The Oyster House,說高質又親民,心想一試無妨。餐廳位於尖沙咀 The Cameron 二樓,擁有獨立升降機,感覺高級,餐廳裝潢高雅簡潔,樓底又夠高,四周有本地出品的掛畫,氣氛浪漫輕鬆。有已經set好的幾款前菜 ,有parma ham, tomato, fries etcSuckling Pig 食肉獸要注意了,好少餐廳會有的菜式,賣相好肥美,皮薄而脆但不失口感味道,厲害的是火喉控制一流,肉這麼厚還可以做到嫩滑不韌而且汁潤,真的不禁要贊一贊廚師的功力。最後有雪糕作甜品。

Suckling Pig

最後有雪糕作甜品